The playtime is over

filvas RSS / 22.06.2009. u 13:55

Posle upravo završenog, kako je B92 pismeno preneo, "samita na vrhu" šefova država CSE Evrope, Predsednik Tadić je izjavio da je sastanak bio veoma uspešan. Svi učesnici su se saglasili da je potrebno ojačati medjusobnu saradnju i nastaviti očigledno sporu, ali možda ipak dostižnu integraciju ovog dela sveta u EU, a dobra organizacija i prijateljska atmosfera koja je vladala tokom sastanka, doprineli su poboljšanju medjunarodnog ugleda Srbije.

I dok su predsednici malih istočnoevropskih država uživali u dobroj organizaciji, multietničkom skladu i gostoljubivosti Vojvodjana, a možda i u još po nečem, u nekoj maloj zemlji na zapadu Evrope, predstavnici EU još jednom su odbili da "odmrznu" privremeni trgovinski ugovor koji je EU potpisala pre godinu i po dana. Kao što je poznato, Holandija se drži stava da Srbija ne može da nastavi integraciju dok ne "završi" saradnju sa Haškim tribunalom, a u ovome je podržava i Belgija. Ostale članice EU ne dele ovaj stav, ali nisu spremne da na Holandiju izvrše dovoljan pritisak kako bi ova svoje držanje promenila. Istina, Holandija je ponudila neke ustupke, pa tako recimo nije blokirala stavljanje Srbije na tzv. "Belu šengensku listu" što je, priznaćemo, veoma velikodušno s obzirom da od rušenja Miloševićevog tiranskog režima nije prošlo ni celih deset godina. U svojoj širokogrudosti, ova bivša kolonijalna sila odgovorna za neshvatljive i nikada nekažnjene zločine u Aziji, čak je ponudila i da se Srbiji kao nagradu za povoljan izveštaj Glavnog tužioca Bramerca daju neke trgovinske povlastice.

Srećom, danas je vicepremijer Djelić ovakvu nagradu odbio.

Ali da ovo odbijanje slučajno ne bi bilo shvaćeno kao znak da naša država previše drži do sebe, Djelić se potrudio da ga obrazloži racionalnim razlozima. Možda nam sad nisu dali, ali imaćemo mi još prilike - u julu, u septembru, decembru, limburgu. Kad tad, uspećemo da se dovoljno umilimo Holandjanima, samo treba biti uporan i snishodljiv. "Ne smemo da se opustimo", opominje nas Djelić povodom sporazuma o vizama, kao da smo loši djaci koji su jedva popravili keca na dvojku. Kao da ja sedim u toj vladi i kao da ja upravljam službama, kao da ja pravim dogovore sa stranim politicarima, treba me opomenuti da se slučajno ne opustim i pomislim da smo od EU konačno izdejstvovali malo dobre volje. Jer, Djelić to i sam verovatno najbolje zna - ponovo nismo dobili ništa.

Već godinama smo svedoci bezuspešnih napora da uverimo "Evropljane" da više nismo miloševićevska despotija, da se u našoj zemlji za razliku od većine susednih, a i dobrog dela ostalih evropskih zemalja prava manjina poštuju, da imamo uzorni demokratski poredak i da je naša zemlja u svakom pogledu nalik na većinu "novih" članica EU, a u mnogo čemu i ispred njih. Na primer, kada je u pitanju suočavanje sa nacističkom prošlošću, Srbija je svetlosnim godinama ispred Estonije, Poljske i Slovačke, a od Madjarske i Italije je naprednija po tome što kod nas ne postoje neofašističke paravojne formacije. Od Velike Britanije smo napredniji po tome što kod nas nema svakodnevnih napada na "Rumune", kako mediji eufemistički zovu Cigane u Belfastu da bi sakrlli prave rasističke razmere ove pojave. Od Finske smo napredniji po tome što kod nas nema visokih političara koji javno daju rasisitičke izjave. Kada bi Oli Ren rekao da Afrikanci treba da odbace svoj afrički način mišljenja i počnu da razmišljaju kao Evropljani, neko bi verovatno i reagovao na ovakav flagrantan primer rasizma. Medjutim, kada ovaj evropski komesar povodom teritorijalnog spora sa Slovenijom preporuči našoj braći Hrvatima da prestanu da misle na "balkanski" način i da počnu da misle "evropski", onda to prolazi potpuno neprimećeno.

Dobra vest za Djelića je to što mi ovakvo licemerje nikako ne dozvoljava da se opustim. Na protiv, što se mene tiče, the playtime is over. 

Zato očekujem od vlade da momentalno suspenduje sve aktivnosti koje za cilj imaju integraciju u EU i da još predanije radi na reformama koje će dovesti do toga da srpsko društvo bude isto tako uredjeno kao i najbolja evropska društva. Za poboljšanje života, vladavinu zakona i bezbednost, nama Evropska Unija nije neophodna. Naša država mora da stavi do znanja da neće trpeti dalja ponižavanja i da je spsobna da nastavi da se razvija i izvan EU. Ako zaista želi da Srbija postane njen član, EU uvek može da odblokira pregovore time što će staviti na snagu privremeni sporazum i ponuditi potpisivanje sporazuma o kandidaturi Srbije. Do tada, možemo da pričamo o raznim stvarima, ali ne i o "evropskoj" perspektivi Srbije. Srbija jeste u Evropi ma šta o tome da misle rasisti u Briselu i samo od nje same zavisi kakav će život imati njeni gradjani. 

Krajnje je vreme da i naša vlada shvati da su se vremena promenila i da su na scenu stupila malo drugačija pravila. The playtime is over.

 

 

 



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 14:16 22.06.2009

Da!

Za poboljšanje života, vladavinu zakona i bezbednost, nama Evropska Unija nije neophodna.

Srbija jeste u Evropi ma šta o tome misle rasisti u Briselu i samo od nje same zavisi kakav će život imati njeni gradjani.
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:50 22.06.2009

Posle duge pauze

da se čujemo. Da se nas dvojica politički ne slažemo, nije novost, da nam to ne smeta da se družimo, takođe.
Moram da primetim nekoliko stvari...

Srbija jeste u Evropi ma šta o tome da misle rasisti u Briselu i samo od nje same zavisi kakav će život imati njeni gradjani.


Ne može tako moj prijatelju, koristimo ovu igru reči prečesto. Mešamo geografski i politički.

Zato očekujem od vlade da momentalno suspenduje sve aktivnosti koje za cilj imaju integraciju u EU i da još predanije radi na reformama koje će dovesti do toga da srpsko društvo bude isto tako uredjeno kao i najbolja evropska društva.


Eh, kada bi to moglo, bilo bi sjajno. Međutim dosadašnja celokupna istorija i ovog naroda i ovog prostora ne daje nade u uspeh. Imamo priliku da vidimo kako neka društva mogu da srede svoje okruženje i da urede društvo. Ali nama nikako to ne polazi za rukom, uvek nešto smeta. Nekad su to istorijske okolnosti, nekad sopstvene zablude, nekad elita, nekad ideologija, nekad režimi, nekad dinastije. Ali, nikad da nam se desi sve potaman. Sa druge strane, kada pogledam društvo danas, sve mi se čini da moramo da se okrenemo uvozu i uvezemo neke norme i etičke vrednosti kako bi postigli nešto.

E sad, možemo da razgovaramo odakle da uvezemo taj sistem vrednosti koji bi zamenio sadašnjo bahatost, a bahatosti na sve strane, političari, tajkuni, sport, privreda, vozači i pešaci, deca u školama, crkva i lekari, nema segmenta društva nezeraženog bahatošću, rekao bih bez primera za poređenje.

Nastaviće se, moram da idem
filvas filvas 18:53 22.06.2009

Re: Posle duge pauze

Hvala za komentare.

Nemam apsolutno ništa protiv toga da imamo otvoreno društvo i da primamo uticaje i učimo od drugih. Ali dostojanstvo naroda važno je ne kao nacionalistički mit, nego kao cement društva. Ako bi Srbi i ostali gradjani naše zemlje bili ponosniji, to ne bi moralo samo da ima oblik glupog i autodestruktivnog prkosa, nego bi isto tako moglo da se očituje i kao odgovornost, radna etika i briga za ono što imamo. Naš svet je ubijen u pojam i ima veoma nisko mišljenje o sebi. Nedopustivo je da ga u takvom stanju drže ministri i državni službenici, ali ni ostale javne ličnosti koje tvrde da nam je potreban tutor jer sami nemamo kapacitet da vladamo sobom.
filvas filvas 18:53 22.06.2009

Re: Posle duge pauze

a
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:24 22.06.2009

Re: Posle duge pauze

Dostojanstvo jeste važna stvar, kao i nacionalni ponos, samopoštovanje, patriotizam. To su važni, bazični osećaji na kojima počiva uspešno društvo i važni integralni delovi zdrave ličnosti.

Dotle se lažemo, sada da probamo da odgovorimo na pitanje, ko ili šza, koja institucija ili društvena grupa treba da bude motor, uzor ili nosilac razvoja jednog društva, pa ako nema tog razvoja, a izgleda da se slažemo da je ovo društvo u regeresiji, ko e odgovoran za to?

Ja mislim da su pre svega krivci za regresiju društvena elita, to jest sloj koji za sebe tvrdi da je elita. Na drugom mestu su oni koji za sebe i svoj sloj zauzimaju mesto duhovnih vođa naroda. I na trećem mestu je, možda čudno zvuči, ali prethodne generacije. One generacije koje nam tradicionalisti i konzervativci nude kao uzor. Ja mislim da naši prethodnici nama u nasleđe ostavljaju jednu gomilu nerešenih problema, koje su pod ideološkim izgovorima gurali pod tepih, kao i razvaljeno društvo po etičkim socijalnim i porodičnim šavovima, potpuno nespremno za izazove modernog informatičkog doba.

Iz tih razloga, dakle

1. Neuspešna država sa nejakim institucijama
2. Duhovna elita koja arbitarno donosi sudove bez metoda i principa
3, Nerešena pitanja iz prošlosti
4. Obrazovni sistem koji kao da je sa početka 20. veka
5. Bahatost društva kao posledica, koja generiše dalje propadanje supstance


Mislim da jeste potreban tutor, to jest jedan zaokružen sistem vrednosti koji se ima nametnuti. Ili si ti u pravu, prijatelju, ovo danas što imamo na delu pokazuje naš kapacitet da vladamo sobom
dali76 dali76 07:08 23.06.2009

nek neko upali svetlo?

Par puta sam rekao da srpski politicari bi trebali da promovisu evropske vrednosti nikako zarad toga jer su to eto standardi EU vec stoga sto su ovakve vrednosti za dobrobit naseg drustva.
Bojim se da bez integracionih politickih procesa sa EU nasi politicari ali I nase drustvo nema snage ni volje za reforme.
Prije par godina zabiljizio sam izjavu jednog covjeka u Hrvatskoj koji je rekao,parafraziram ,
Nama EU treba da postane svijetlo u ovom nasem hrvatskom demokratskom mraku gdje politicari stavljaju ruke u dzepove gradjana kako zele bez straha od odgovornosti.
Mislim da je to isto ttako jak argument za evropske integracije sto se Srbije tice.
filvas filvas 10:15 23.06.2009

Re: nek neko upali svetlo?

Ja taj argument razumem, ali je to na žalost, ujedno i argument kojim samo od sebe pravimo idiote. Upravo takav podanički mentalitet je izvor korupcije. EU ne može sama po sebi da ukine korupciju i javašluk. Jedini način da se otarasimo toga je da počnemo sebe da doživljavamo ozbiljnije.
dali76 dali76 15:43 23.06.2009

Re: nek neko upali svetlo?

ali kako prijatelju?Bilo bi najidealnije da Srbija moze sama. i meni se muce te hipokrite cije naftne ompanije placaju milionske odstete radi ubijanja aktivista greenpeace i to zamisli 1995; koji paradoks .
Ali ja ne vidim snage niti volje da mi sami sebe radi prihvatamo neke vrednosti. Nazalost je tako.
Politika e cesto izbor izmedju dva zla.
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:24 23.06.2009

Re: nek neko upali svetlo?

dali76

Ali ja ne vidim snage niti volje da mi sami sebe radi prihvatamo neke vrednosti. Nazalost je tako.


Ja ne vidim način da ovo društvo samo do sebe izgradi nekakav sistem vrednosti koji bi pristojan čovek prihvatio. Pogledaj samo ponašanje u saobraćaju...
filvas filvas 17:39 23.06.2009

Re: nek neko upali svetlo?

Zato je jako vazno da se ono malo dostojanstvenog sveta sto je preostalo ne predaje apaticnom raspolozenju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana