Društvo| Gastronauti| Moj grad| Putovanja| Reč i slika| Region| Zabava| Život| Životni stil

Izlet po Istri

topcat RSS / 25.06.2009. u 11:04

Čitam zadnjih dana dosta tekstova o putovanjima u Lijepu moju, o krstarenju jedrenjakom, konobama…i tako…sve mi nekako dosadno. Kao domàća cura, osjećam moralnu obavezu da vas provedem nekim možda medijski malo manje zastupljenim dijelovima. Primijetit ćete akcente prilikom prvog spominjanja nekih imena ili pojmova. Ne znam za one duge, uzlazne ili silazne. Meni su svi kratki i isti.

Rovìnj, Porèč, Pula, Fažàna, Novigrad, Vrsàr, Rabac, Labin…svakog nešto veže za određeno mjesto, no ako se uputite u Istru ovih dana ili…nekad u budućnosti, ne zaboravite posjetiti unutrašnjost. Ne zaboravite da Istra ne nosi naziv Magične zemlje zbog obale, nego upravo zbog čarobnih brežuljaka koji se skrivaju unutar špicastog poluotoka.

Ako ste na ljetovanju na zapadnoj obali, recimo da su tu poprilično razvikane destinacije, uputite se na staru cestu Pula - Trst i krenite na sjever. Ako vam je to previše zavojito i više vam se sviđa novoizgrađeni ipsilon (a koja je to tek pljačka!), siđite odatle najkasnije kod Buja. Ne bi bilo loše da siđete ranije, kod Višnjàna i posjetite zvjezdarnicu. Idealno bi bilo kad bi iz Višnjana krenuli za Vižinàdu, odakle puca pogled na dolinu Mirne.

16.%20KOTLE,%20ISTRA%20.jpg

Mirna je jedna od triju rijeka u Istri (Raša i Dragònja su druge dvije) na koju smo nevjerojatno ponosni pogotovo jer je nekad u davnini bila plovna, tako da nismo zamjerili gospođi koja je svojevremeno došla iz Rusije i, nakon što smo prošli dolinu, začuđeno upitala - a gdje je rijeka? Pa dobro, neke rijeke su više ovako…kanali…a ova izvire na sjajnom mjestu – Kotli, dok joj je ušće u nedalekoj Tarskoj vali između Novigrada i Poreča.
Iz Vižinade se po nevjerojatno zavojitoj cesti spuštate u dolinu. S desne strane ćete vidjeti Motovùn, a s lijeve Grožnjàn. Spustite se na Ponteportòn. To je sićušan most na spomenutoj rijeci Mirni odakle možete skrenuti desno prema Buzeštini ili produžiti prema Bujštini.
Za početak skrećemo desno.
Proći ćete Livàde (gdje je poznati, s pravom razvikani tartufar Zigante) i Istarske toplice (nemam pojma što tamo ima – još nisam trebala usluge). S lijeve strane će vam cijelo vrijeme biti Motovunska šuma – glavni izvor tartufa (koja se izgleda ima sjeći da bi se gradili golf tereni za „odabrane“).
Nastavite cestom preko Buzèta (možda netko želi probati pivo u pivovari?) do Roča.
Roč je bio sjedište glagoljaša, gdje su svojevremeno „operirali“ Ćiril i Metod, a gdje se danas, osim srednjevjekovnih zidina, nekoliko crkvica, uklesanih natpisa na glagoljici i kamene harmonike - popularne „trieštine“, nalazi i spomenik Jurju Žaknu – čovjeku koji je navijestio tiskanje prve knjige u 15. stoljeću. . Od Roča nastavite za Hum. Uz cestu se nalazi spomenik glagoljici – Aleja glagoljaša, podignuta 1977. godine.
Aleja je dugačka svojih 7 km i sadrži nekoliko spomenika:mapa-aleja.gif

Stup Čakavskog sabora: obilježje u obliku glagoljskog slova S koje simbolizira prvo slavensko pismo i početke slavenske pismenosti.

Stol Ćirila i Metoda: naziv je zapisan i na obodu stola latinicom, ćirilicom i glagoljicom. Pored Stola stoje dva čempresa koja simboliziraju Svetu braću Ćirila i Metoda.resized_aleja15.jpg?t=1208075596

Sijelo Klimenta Ohridskog posvećeno je Klimentu Ohridskom, najzaslužnijem učeniku i sljedbeniku Ćirila i Metoda koji je ujedno bio i osnivač slavenskog sveučilišta, škole u Ohridu.

Glagoljski lapidarij: u mjestu Brnobići, točno ispred Crkvice Gospe od Snijega, u zid su ugrađena glagoljska znamenja koja predstavljaju glagoljske natpise iz Istre, Kvarnerskih otoka i Dalmacije.

Klanac hrvatskog Lucidara: suhozid u obliku planine Učke, na vrhu je kamen koji simbolizira oblak nad Učkom. Obilježje je posvećeno hrvatskom Lucidaru srednjovjekovnoj enciklopediji kojom su se služili glagoljaši.

Vidikovac Grgura Ninskog: kameni blok na kojem je uklesana abeceda latinskim, ćiriličnim i glagoljskim pismom. Ideja je bila da posjetitelj lakše nauči glagoljicu iz pisma koje mu je poznato.

hum_aleja-glagoljasa.jpgUspon Istarskog razvoda: Istarski razvod je skup isprava iz XIII. i XIV. st. o razgraničenju posjeda feudalnih gospodara Istre: akvilejskog patrijarhata, Pazinske knežije i Venecije. Isprave su bile pisane latinskim, njemačkim i hrvatskim jezikom, a sačuvan je prijepis na hrvatskom jeziku kojeg je sastavio pop glagoljaš Mikula Gologorički.
Iz kamenih blokova isklesanih u obliku glagoljskih slova, a može se iščitati naziv Istarski razvod.

Zid hrvatskih protestanata i heretika: kameni zid u čijoj je sredini u kamenom bloku uklesano glagoljsko slovo S, a u njegovom gornjem dijelu upisana imena poznatijih hrvatskih protestanata i heretika. U zid je također ugrađeno sedam kamenih ploča s citatima iz njihovih djela.

Odmorište žakna Jurja: obilježje posvećeno već spomenutom Jurju žaknu. Iz sedam kamenih ploča iščitava se njegovo ime.

Spomenik otporu i slobodi: spomen obilježje koje se nalazi na samom ulazu u Hum. Sastoji se od tri kamena bloka jedan na drugom. Svaki blok simbolizira jedno povijesno razdoblje: stari vijek, srednji vijek i novi vijek, a zajedno simboliziraju otpor žitelja Humštine i vječitu težnju za mirom i slobodom.

Vrata Huma bakrena vrata s rukohvatima u obliku volovskih rogova s riječima dobrodošlice i kalendarom - prizorima iz seoskog života.

(Više)

Hum je najmanji grad na svijetu, nekadašnji centar glagoljaša koji danas broji dvadesetak stanovnika. Predahnite u Humskoj konobi. Probajte domaću bisku.

Humska_Konoba_bigjpg.jpg


Znam podosta ljudi koji na putu s kontinenta, umjesto prema moru, nakon Rijeke i tunela Učke, skrenu cestom prema Buzetu i prvo ritualno odu u Hum na rakiju.
Vjerujem da postoji razlog.

U slijedećem nastavku o Bujštini.

 



Komentari (239)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 11:08 25.06.2009

auch

još jedan "fijuču galebovi" tekst, majkomila
topcat topcat 11:18 25.06.2009

Re: auch

Unf, srčeko...ovdje nema galebova.
That was the point.

Vozimo se uglavnom crvenom cestom u unutrašnjost, a ovaj dio je podno brda - Ćićarije.


Evo tebi jedna rakija, pošto ja vozim.



gordanac gordanac 11:27 25.06.2009

histrion...

...absohistrilutno odličan tekst!
Svuda bila, sve dodirnula, biska - nezaboravna, i u tamnoj i u svetloj čaši...



..i da dodam...

Kratkotrajan, radni boravak u Istri (Pula i Rovinj) osvetlio je (na poseban način ovaj put) odavno poznatu vezu između toponima te hrvatske regije i - Dunava.

U Rumuniji, naime, postoji stari antički gradić na obali Crnog mora - Histria koji je ime dobio po starom nazivu za Dunav - Histria, Istros - reka bog.

Ancient Histria or Istros (Ιστριη, Thracian river god, Danube), was a Greek colony or polis (πολις, city) on the Black Sea coast, established by Milesian settlers to trade with the native Getae.

Istra, poluostrvo Jadranskog mora, ima ime istog porekla, što je samo po sebi zanimljivo, čak i da ne postoji nikakva međusobna veza ova "dva kraja" Balkana.Prosto, Balkana kao prostora oduvek naseljenog raznim narodima, nekim nestalim zauvek, nekim koji i danas "baštine" poreklo nekadašnjih svojom istorijom, pisanim i nepisanim tragovima, kulturom, jezikom, spomenicima.

Evropljani ponekad ovaj prostor (Balkan, sa sve Grcima) nazivaju "kolevkom zapadne civilizacije". Kad mu (Balkanu) pažljivo pogledaš geografiju - ništa logičnije nego da ovde bude "prvih ljudi" koji stvaraju civilizaciju istovremeno sa regijama popud Mesopotamije, Kine, Južne Amerike, gde god po planeti. Verovatno su u ta pradavna vremena retko dolazili u kontakt, ali su, svejedno, izgleda gradili slične stvari.

Slučajnost ili ne, meni se dopada što se starim imenom Dunava zove i ovo lepo poluostrvo, ima neke lakoće u traženju sličnosti među ljudima ovde i tamo, kao da je neko zaboravljeno, nejasno pamćenje i sećanje ostavilo samo "volju za prepoznavanje" kao trag koji se može pratiti, pa lakše nego na drugim mestima uspostavljati kontakte, razumevanje, prepoznavanje koje ne traži mnogo objašnjavanja.
topcat topcat 11:50 25.06.2009

Re: histrion...

gordanac

Evropljani ponekad ovaj prostor (Balkan, sa sve Grcima) nazivaju "kolevkom zapadne civilizacije". Kad mu (Balkanu) pažljivo pogledaš geografiju - ništa logičnije nego da ovde bude "prvih ljudi" koji stvaraju civilizaciju istovremeno sa regijama popud Mesopotamije, Kine, Južne Amerike, gde god po planeti. Verovatno su u ta pradavna vremena retko dolazili u kontakt, ali su, svejedno, izgleda gradili slične stvari.

Slučajnost ili ne, meni se dopada što se starim imenom Dunava zove i ovo lepo poluostrvo, ima neke lakoće u traženju sličnosti među ljudima ovde i tamo, kao da je neko zaboravljeno, nejasno pamćenje i sećanje ostavilo samo "volju za prepoznavanje" kao trag koji se može pratiti, pa lakše nego na drugim mestima uspostavljati kontakte, razumevanje, prepoznavanje koje ne traži mnogo objašnjavanja.


Hvala.

Potpuno se slažem u vezi "kolijevke".
U prilog tome, na brežuljku nedaleko Poreča, nalazi se tzv. Istarski Stonehenge.


Na tom nevelikom prostoru najznačajnija su dva niza od po tri brežuljka, razmještena na suprotnim stranama Valkarinskog polja. Prvi niz se obično naziva zajedničkim imenom Mordele, a sastoji se od brežuljaka Mordela (ili Velika Mordela), Mali Sveti Anđeo i Veliki Sveti Anđeo... Za drugi niz od tri u pravcu položena brežuljka poznat mi je samo zajednički naziv Picugi...

Iako dio najstarije povijesti nesumnjivo veže svih petnaestak gradinskih brežuljaka u porečkom zaleđu, Mordele su bile utočište tadašnjim stanovnicima Istre čak tisuću godina prije Picuga. Najstariji arheološki nalazi pronađeni na Mordelama sežu čak četiri tisuće godina natrag u prošlost i upoznaju nas s još neimenovanim gospodarima Istre koji su tu bili prije Histra...




Istraživanjem ovog tajanstvenog duhovnog mjesta posebno se bavio pokojni Ante Šonje... Zaključio je da je kameni tolos bio središte duhovnog života drevne agrarne civilizacije, čiji su svećenici upravo tu, na Malom Svetom Anđelu, prinosili žrtve ljevanice...

Još zanimljivosti, pa i o zmajevim brazdama i presliku Oriona ovdje.


Unfuckable Unfuckable 12:24 25.06.2009

Re: histrion...

zanimljiv tekst, ovo bi trebalo na stranicu "Putovanja"
topcat topcat 13:00 25.06.2009

Re: histrion...

Unfuckable

Mislim, prosto mi je nemoguće da neko iz čiste ljubavi prema Zavičaju, a još manje - blogerima, napiše ovakav txt gde nam pojašnjava da Tamo (kao ! ) ima još nečeg osim Mora i Pučine, to je pa... - neverovatno.


Jesi li ti radio za neku ribičku mafiju kad si pisao tekstove o pecanju?
Jer, iako tada nisam bila aktivni član, tvoje "pecanje V" je u mojim favoritima, kao jedan od najboljih i najdražih mi tekstova koje sam pročitala na blogu.
Nevjerojatno?

Iz moje perspektive dođe mi glupo da se Istra svodi na opis nekoliko nostalgičnih blogera koji ljetuju u Rovinju ili Poreču. Ne što ja imam nešto protiv njih ili njihovog putovanja, niti što mislim da su nešto loše opisali. Volim i Rovinj, pogotovo Poreč, ali Istra jednostavno ima puno više. Ja ovdje nisam turist. Znam svaki ćošak (ok. ne znam toplice!). Ove slike meni mirišu. Nisu tek - slike.
I nije mi teško to podijeliti, kao što mojim domaćinima u Bg nije bilo teško podijeliti neke informacije da mi je taksist sa aerodroma rekao: vi jako dobro poznajete Beograd! Nije vjerovao da nisam nikad ranije bila.
Nevjerojatno?
Onda je nevjerojatno...
Sumnjam da će moj tekst negdje u moru blogova potjerati turiste iz Turske ili Grčke u Hum.
(Slovensko primorje - što je to? - sorry, lokalna!)

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:22 25.06.2009

Re: histrion...

Unfuckable
Mislim, prosto mi je nemoguće da neko iz čiste ljubavi prema Zavičaju, a još manje - blogerima, napiše ovakav txt gde nam pojašnjava da Tamo (kao ! ) ima još nečeg osim Mora i Pučine, to je pa... - neverovatno.

Ма 100% си у праву, то је невјеројатно.

Ништа, ја ћу да се држим проверених путева, преко Брај(к)овића спуштам се у Ровињ, што је сигурно – сигурно!
Unfuckable Unfuckable 13:24 25.06.2009

Re: histrion...

Predrage, 'si snimio kako se primila ?
Unfuckable Unfuckable 13:38 25.06.2009

Re: histrion...

ok sad ozbiljno, pošto sam malo iscimao domaćicu
Ja ću sad da pobrišem one spekulacije gore, pošto bi ovaj tekst trebalo da se pojavi - ja bar skromno mislim da bi trebalo, a i obavestiću moderaciju u tom smislu - u onoj rubrici "Putovanja" na sajtu B92
reanimator reanimator 13:52 25.06.2009

Re: histrion...

topcat

(Slovensko primorje - što je to? - sorry, lokalna!)

A šta ćemo s' pirnaskim zalivom?
Reanimator The JeeeKomšijeSeSvadjaju
topcat topcat 14:11 25.06.2009

Re: histrion...

Unfuckable
Predrage, 'si snimio kako se primila ?


Ko štuka. Sve je to planski u svrhu...ma ne znam čega.

Šta sad i ja da brišem tekst, a tako mi je dobro išlo?

(btw, dala sam ti preporuku na prošli komentar, onaj iscimani.
takve više volim od "zanimljiv tekst" )

edit:
a tako se lijepo čulo da mi tekst uspoređuješ sa Budimčevim.
Jao, jao...a ono pobrisao...
topcat topcat 14:15 25.06.2009

Re: histrion...

Predrag Brajovic

Ништа, ја ћу да се држим проверених путева, преко Брај(к)овића спуштам се у Ровињ, што је сигурно – сигурно!

Aaaaa Braj(k)ovići, Braj(k)ovići...Sošići i Rovinjsko selo.

Za tebe onda (da ne ideš predaleko) ruta Žminj - Kanfanar.
topcat topcat 14:22 25.06.2009

Re: histrion...

reanimator

A šta ćemo s' pirnaskim zalivom?
Reanimator The JeeeKomšijeSeSvadjaju

Sjedit ćemo na hrvatskom kamenu i točat noge u slovensko more.
A onda ćemo radi što hitrijeg ulaska u EU, gdje nas čeka med i mlijeko....(iiiiih....da je samo to) samo tako - niotkuda - pokloniti parstokilometara svoje obale.
Mislim...sve je to ionako glupa voda...nema baš i nešto riba...

A stalno je neka svađa. U opisanim krajevima, pogotovo u onima koji slijede je granica jako blizu. U nekim selima se do nedavno hvatao samo slovenski signal - jedeš neku super domaću klopu i dođe poruka Dobrodošli u Slovenske telekomunikacije ili kako se već zovu. Nemoj ti meni komunikacije! Osobno sam prisustvovala slanju protestnog sms-a "molim da nam ne kontaminirate zračni prostor".
Rezultat...danas se u Kopru hvata HR - VIP!
Šta ti je Akcija!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:37 25.06.2009

Re: histrion...

topcat
Unfuckable
Predrage, 'si snimio kako se primila?

(btw, dala sam ti preporuku na prošli komentar, onaj iscimani.
takve više volim od "zanimljiv tekst" )...

Анфаче, ложачу матори, враћај коментар, видиш да се Висока Мачка ложи на – цимање!!!
Unfuckable Unfuckable 14:46 25.06.2009

Re: histrion...

nema sad, gotovo - odrtavelo to pa zaboravilo, ne možeš se 2x okupati u istoj vodi (i ostati - čist )
ništa ne vraćamo, ovo će da bude tamo na Putovanjima, da se malo lože drugari na svu tu lepotu, Kirila und Metodija, to ima agencije da čitaju i turisti u potencijalu
gdi da kvarimo sa Budimtzom the Plaćenikom i talovima, ne ide

Sjedit ćemo na hrvatskom kamenu

dakle : hrvaCki kamen pod hrvacku guzicu !
Ok ovaj txt otvara i druge opcije što se sedelaca tiče, dakle može i
hrvacki kamen pod srpsku guzicu, eto turizma !
topcat topcat 14:47 25.06.2009

Re: histrion...

Predrag Brajovic

Анфаче, ложачу матори, враћај коментар, видиш да се Висока Мачка ложи на – цимање!!!


A vidi:

Prva hrvatska tiskana knjiga, priređena za tisak upravo u Roču, jest Misal iz 1483.g. Uz nju je vezan i glagoljski zapis na zadnjoj stranici Misala kneza Novaka koji je poslužio kao predložak za tiskanje. Oduševljeni žakan Juraj iz Roča radosno je zapisao:

"Vita, vita! Štampa naša gori gre! Tako ja oću, da naša gori gre ..."


Nije li ovo primamljivije od tamo nekih "pokvarenih" Brajovića sa ubačenim "stranim elementom" - K.

p.s.
Ma Unf se zacrvenio zbog onog pecanja...
topcat topcat 14:50 25.06.2009

Re: histrion...

Unfuckable

hrvacki kamen


Istarska grota, da zabiberimo.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:00 25.06.2009

Re: histrion...

topcat
Nije li ovo primamljivije od tamo nekih "pokvarenih" Brajovića sa ubačenim "stranim elementom" - K.



topcat topcat 15:06 25.06.2009

Re: histrion...

Evo, evo...za relaksaciju. Bićerìn.



gordanac gordanac 15:14 25.06.2009

istarske fritule...



...uz napomenu:
fotka će se videti samo ako post topcat bude na naslovnoj strani bloga (kamo i spada!)

Unfuckable Unfuckable 15:17 25.06.2009

Re: istarske fritule...

uuuu, moderacijo, koji čelendž !
meni ovo neko da kažeeee, ja bi banov'o iz ramena
(smajli koji se lupa po glavi uz "seti se komentara, luda glavo....seti se!" )
topcat topcat 15:22 25.06.2009

Re: istarske fritule...

Ako fotka nestane znači da....smo pojeli.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:24 25.06.2009

Re: istarske fritule...

fotka će se videti samo ako post topcat bude na naslovnoj strani bloga (kamo i spada!)


to stoji.
bauer. bauer. 16:38 25.06.2009

Re: histrion...

Висока Мачка

Nije Visoka Macka, nego Vrhunska Macka
topcat topcat 16:53 25.06.2009

Re: histrion...

bauer.

Nije Visoka Macka, nego Vrhunska Macka


Džeče, kad ga ti staviš, ovaj ljutko postaje nevjerojatno simpatičan.
Tako da...
A možda je to fora?

Brajović aus BrajKovići kraj Rovinja aludira na visinu. Stvorio je sliku i ne odustaje.
A ja ne odustajem od fritulica....
bauer. bauer. 17:00 25.06.2009

Re: histrion...

Ej, Top, kad bi samo mogao da odem na sva mesta na koja bi hteo, pa jos odjednom... ali nikako da dobijem ovaj Megabucks.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:10 25.06.2009

Re: histrion...

A ja ne odustajem od fritulica

zar to nisu isto sto i uštipci? mislim, u cemu je razilka?

gordanac gordanac 17:46 25.06.2009

Re: histrion...

zar to nisu isto sto i uštipci? mislim, u cemu je razilka?

u receptu


EDIT:

Istarske fritule

Sastojci
500 g brašna
20 g svježeg kvasca
2 žumanjka
90 g suhih brusnica (u originalan recept idu suhe grožđice)
50 g šećera
20 g maslac
2 dl mlijeka
0,3 dl rakije
1 ribana jabuka (originalan recept je bez jabuke)
ribana korica limuna
malo soli
šećer u prahu za posipanje

Priprema

1. Rastopiti kvasac, sa malo šećera, brašna i mlakog mlijeka i ostaviti na toplom mjestu da se digne
2. U posudu staviti prosijano brašno, sol, žumanjke, šećer, brusnice, jabuke, rastopljen maslac, rakiju i ribanu koricu limuna
3. Kada se kvasac digne, dodati ga u brašno i dodati mlijeko
4. Umijesiti mekano tijesto (da se može vaditi žlicom)
5. Ostaviti tijesto da se diže (ca. 45 min)
6. Žlicom uzimati tijesto i pržiti u dubokom ulju – pazite da ulje ne dube pretoplo jer će onda izvana brzo potamniti (izgoriti), a unutra će ostati sirove). Okretati ih tokom prženja.
7. Pržene fritule posipati šećerom u prahu

Uštipci

(prva varijanta)
500 grama brašna – glatko
2 jaja
1 čaša jogurta (može i bez jogurta)
1 vrećica kvasca ili 20 grama svježega
sol, šećer
Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka i pustiti da odstoji 30-45 minuta.
Kada je tijesto nadošlo razvući ga oklagijom do debljine od 0,5cm. Izrezati tijesto na kvadrate ili neke oblike po želji i veoma kratko pržiti u vrelom ulju.
(druga varijanta)
Sve isto kao u prvoj, ali se testo zamesi "na mekano", dodavanjem mleka, "vadi" kašikom i prži u dubokom vrelom ulju, a mogu biti i slatki i slani
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:49 25.06.2009

Re: histrion...

koliko ja vidi, razlika je u prah-šećeru

edit: oh, vidim stigli recepti. fala! (ali kako samo isto izgledaju? )
gordanac gordanac 17:51 25.06.2009

Re: istarske fritule...

Unfuckable
uuuu, moderacijo, koji čelendž !
meni ovo neko da kažeeee, ja bi banov'o iz ramena
(smajli koji se lupa po glavi uz "seti se komentara, luda glavo....seti se!" )

Hawkeye, upotrebi svoju očinju oštrinu pri traženju posta o Istri...(zaboravi na tren maksine čarolije i svoj VIP...got it, ha?)
laluza laluza 18:23 25.06.2009

Re: histrion...

Sve znas.
Preporuka.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:57 25.06.2009

Re: histrion...

topcat
Brajović aus BrajKovići kraj Rovinja aludira na visinu. Stvorio je sliku i ne odustaje.

Du hast recht. Предрасуде су предрасуде и мора их се држати.

Стварно сам се намерио сјурити се до Ровиња, морам неко обећање да испуним, а пут донде је лаган и удобан, до хрватскога мора се убедљиво најлакше стиже. Како каже мој омиљени путни сајт, шест и по сати лаганог пута колима.

Иначе, мање-више сви Брајовићи, БрајКовићи, Брајићи (и места и презимена) добили су свој назив по зазивању од миља (деминутив) брата: брале, брајко, брајо, брајан... Легендарна генеалогија Брајовића сеже до 1500 и неке и извесног Браја.

Иначе, уштипци се правилно зову приганице.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:29 25.06.2009

Re: histrion...

Ja od Istre volim Sveti Duh, seoce pred Buzetom...

Slovensko primorje - što je to? - sorry, lokalna!)

Opa, u cevanicu...
Unfuckable Unfuckable 19:30 25.06.2009

Re: istarske fritule...

Hawkeye, upotrebi svoju očinju oštrinu pri traženju posta o Istri...(zaboravi na tren maksine čarolije i svoj VIP...got it, ha?)

a ja prvo otišao na "Putovanja", e koji sam....
boga mi, gordanatz ove fritulice / priganice / uštipci....štaveć....pogodila si keyword
gordanac gordanac 19:34 25.06.2009

Re: histrion...

Иначе, уштипци се правилно зову приганице

TZVRTZ!

Priganice se prave sa vodom, a uštipci - sa mlekom

Crnogorske (zetske) priganice

Sastojci
1,5 šolja od bijele kafe brašna
voda
ulje
so
kvasac
šećer

Priprema

Razmutiti kašiku kvasca (ili germe sve jedno ) u 1/4 čaše zaslađene vode i dodajte je u 1.5 šolju brašna, posolite, dodajte 2 kašike ulja i 1/2 šolje vode. Tijesto treba da bude RJEĐE nego za hljeb i treba ga ulupati varjaćom pa ostaviti da se odmari u toplom sat vremena. Poslije samo kašikom vaditi parčad i peći na vrelom ulju, kao krofne. Jesti toplo sa skorupom ili mladim sirom, medom, džemom, šećerom .
Unfuckable Unfuckable 19:40 25.06.2009

Re: histrion...

sad bi bila najbolja fora da optužim moderaciju kako me pobrisalo gore
Brajoviću, ne primaj se - to to je ta severnjačka ekipa koja cirka neki bućkuriš od vina (verovatno ga sa vodom mešaju ! ), lovi ribe mrežom (pa ih još i jede posle!), dakle ništa sepra itajrad, nema peska na plažama (nego kamen! tz tz tz ) i pravi neku čudnu muziku
mseemmm
topcat topcat 19:47 25.06.2009

Re: histrion...

bauer.
Ej, Top, kad bi samo mogao da odem na sva mesta na koja bi hteo, pa jos odjednom... ali nikako da dobijem ovaj Megabucks.


Pa i ja se spremam u tvoje krajeve svake godine...onda dođe ljeto, obaveze zovu na drugu stranu, a ja shvatim da opet nigdje nisam bila.
gordanac gordanac 19:53 25.06.2009

Re: histrion...

teran se zove taj "bućkuriš", (a bevanda je za gašenje žeđi, tek `nako i to u Dalmaciji, Istriani - ređe...) ili se zove malvazija ili -movia (ovo poslednje se izgovara s dubokim poštovanjem, jer ima "usne boje višnje"...)

(od ovoga se pravi teran - obrati pažnju koliko malo liči na ječam i hmelj )

(a od ovoga se pravi malvazija, bela)
sjajna autohtona istarska vina, sjajna...
Unfuckable Unfuckable 19:58 25.06.2009

Re: histrion...

pa da, znao sam - ni pivo nemaju.
Imate li Vi tamo u toj Vašoj Istri neko lokalno pivo, prosimlijepo ?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:17 25.06.2009

Re: histrion...

gordanac
Иначе, уштипци се правилно зову приганице

TZVRTZ!

Priganice se prave sa vodom, a uštipci - sa mlekom

МегаЦРВРЦ, gordanac! Ово су опет неки фалсификати црногорске историје!!!

У све ми дирај, само ми ПРИГАНИЦЕ не дирај! Има ли ишта љепше него фришке приганице са пуномасним домаћим крављим сиром?!
gordanac gordanac 20:22 25.06.2009

Re: histrion...

У све ми дирај, само ми ПРИГАНИЦЕ не дирај! Има ли ишта љепше него фришке приганице са пуномасним домаћим крављим сиром?!

Ima.
Uštipci sa ličkom basom

I još:
fritule i biska
I još:
bermet kaotakav
bauer. bauer. 20:23 25.06.2009

Re: histrion...

са пуномасним домаћим крављим сиром?!

u neka davna vremena mi je autobusom iz Ivangrada stizao punomasni stari sir u drvenoj kaci. jesam li rekao punomasni? castis vozaca i... nosis kuci...
topcat topcat 20:32 25.06.2009

Re: histrion...

Predrag Brajovic


Иначе, уштипци се правилно зову приганице.


Prigaju na jugu, mi frigamo.

Autoput imate od Bg do Rijeke, onda brzu cestu.
Lokalne ostaje 10-15 km. Stvarno se začas stiže.
topcat topcat 21:22 25.06.2009

Re: histrion...

Unfuckable

Imate li Vi tamo u toj Vašoj Istri neko lokalno pivo, prosimlijepo ?


Unf, nesretniče, jesam te onomad kod marca de. pitala da li si za BUP? Treba link?
Pristao si, a da i nisi znao da se radi o pivu iz buzetske pivovare.
Unfuckable Unfuckable 21:27 25.06.2009

Re: histrion...

Unf, nesretniče

izjava godine, ovo ću da stavim u profil jednom, 'leba mi !
A 'el valja to....buzetsko, na šta li liči pivo kad ga prave s morskom vodom ?
topcat topcat 01:31 26.06.2009

Re: histrion...

Unfuckable

A 'el valja to....buzetsko, na šta li liči pivo kad ga prave s morskom vodom ?


Pa...kao i svaka slana voda pomaže kod opstipacije.
Teran koji je stavila gordanac je ovdje bolji izbor.
topcat topcat 01:40 26.06.2009

Re: histrion...

Jelica Greganović

Opa, u cevanicu...


Evo Malog Kekeca - za susjede s ljubavlju
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:16 26.06.2009

Sestro po metli,

kod nas u Šumadiji se uštipci sa vodom prave, kao i hlebac...i zovu se uštipci...a u Sloveniji se zovu "miške", mišići, jer imaju repiće, reš.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:13 26.06.2009

Re: histrion...

Vidi, ja sam ti dupli komšija...mada i ovo je duplirani fazon, kopija sa BBC (Ameri i Britanci). Kad bi mene neko pitao ja bih odmah dala ono par nizbrdica i pola olimpijskog bazena mora Hrvatskoj, u ime dobrosusedskih odnosa, mira i stabilnosti u regiji, jer granice u EU i tako nisu važne, a i nije beg cicija, kad je mogao tuđe da deli, može i svoje, nespa? Al' o Dunavu da popričamo...
gordanac gordanac 19:25 26.06.2009

Re: histrion...

Al' o Dunavu da popričamo...

Tuj sam
Unfuckable Unfuckable 19:58 26.06.2009

Re: histrion...

čekaj Jelitze, a - hrvacka riba u hrvackoj mreži ?
dunjica dunjica 21:07 26.06.2009

Re: histrion...

a - hrvacka riba u hrvackoj mreži


nije, nego rvacka riba u rvackoj mreži
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:05 25.06.2009

trst je nas!

topcat topcat 16:54 25.06.2009

Re: trst je nas!

BebaOdLonchara


Da nisi bila na istrukcijama kod Francija Blaškovića?

Mens sana in malvazija istrijana.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:05 25.06.2009

Re: trst je nas!

nesto mi se javilo kad sam videla mapu taj krik proslosti...
Bili Piton Bili Piton 21:27 25.06.2009

Re: trst je nas!

BebaOdLonchara
nesto mi se javilo kad sam videla mapu taj krik proslosti...



Ladno imam crni T-shirt sa crvenim sloganom Trst je nas! (dobio iz Slovenije, tamo je Tito-era memorabilija bila vrlo chic pre jedno dve tri sezone).
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:36 26.06.2009

Re: trst je nas!

Bili Piton
BebaOdLonchara
nesto mi se javilo kad sam videla mapu taj krik proslosti...



Ladno imam crni T-shirt sa crvenim sloganom Trst je nas! (dobio iz Slovenije, tamo je Tito-era memorabilija bila vrlo chic pre jedno dve tri sezone).

bilo i ovde sve sa titovim likom pre par godina, a i sire po ex.yu.
pazi mene pre 3 godine, ulazim u hamburgu u skolu i vidim tipa sa tito.t.shirt kupio je u makedoniji...
topcat topcat 01:45 26.06.2009

Re: trst je nas!

E, btw, gledam neki dan francusku televiziju u italiji i ide reportaža iz kuće cvjeća. Bio je neki big dil, svi se nešto raspametili za Titekom, ali ja francuski razumijem samo kad vidim napisan...tako da možda netko zna o čemu se radilo...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:51 26.06.2009

Re: trst je nas!

pojma nemam, ali Titek mi je vrh
dunjica dunjica 16:20 26.06.2009

Re: trst je nas!

Titek mi je vrh


Svašta sam čula, ali Titek je strava ;-) U to ime, pozdrav iz Rovinja:


Jelica Greganović Jelica Greganović 18:21 26.06.2009

Vinetua misliš?

miloradkakmar miloradkakmar 16:21 25.06.2009

Dalje

od Rijeke nisam bio. Možda ove godine odem do Šapjana i Poreča. U Poreču mi živi sinovac , ima svoju klapu, a uz redovan posao gaji voćnjak.
Tvoj putopis me otvorio da krenem i ja na put.
topcat topcat 19:51 25.06.2009

Re: Dalje

miloradkakmar
od Rijeke nisam bio.


E, dalje od Rijeke je akcija.
Čim pređeš planinu (tj. tunel) kao da si ušao u drugi svijet.

Aj taj pasoš...

Višnju čekaju u buzetskoj pivovari. To je već dogovoreno.
miloradkakmar miloradkakmar 22:18 25.06.2009

Re: Dalje


topcat

Aj taj pasoš...

A,. koji da izvadim RH ili RS !?
topcat topcat 01:48 26.06.2009

Re: Dalje

miloradkakmar

topcat
Aj taj pasoš...
A,. koji da izvadim RH ili RS !?


Pa koji god. Eventualno ti može zatrebati neka propusnica za Rijeku.
Tamo se vole izolirati.
dunjica dunjica 13:23 26.06.2009

Re: Dalje

Tamo se vole izolirati

od gluposti, kada zavlada ostatkom domovine.
miloradkakmar miloradkakmar 13:50 26.06.2009

Re: Dalje

topcat
miloradkakmar

topcat
Aj taj pasoš...
A,. koji da izvadim RH ili RS !?


Pa koji god. Eventualno ti može zatrebati neka propusnica za Rijeku.
Tamo se vole izolirati.

Rijeka mi je puna rodbine, tako da bi se tamo osećao kao kod kuće.
miloradkakmar miloradkakmar 13:53 26.06.2009

Re: Dalje

dunjica
Tamo se vole izolirati

od gluposti, kada zavlada ostatkom domovine.

Šapni recept, da primenimo i mi ovde.
dunjica dunjica 13:54 26.06.2009

Re: Dalje

Šapni recept, da primenimo i mi ovde.


Za glupost ili za izolaciju? ;-)

Ako je za ovo drugo, bolje da pitaš društvo u Istri.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:56 26.06.2009

Re: Dalje

Za glupost ili za izolaciju? ;-)

recept za glupost vec imamo, vise njih takoreci

dunjice
dunjica dunjica 16:25 26.06.2009

Re: Dalje

recept za glupost vec imamo, vise njih takoreci


Isprobavamo sve permutacije dok ne dođemo do savršenog recepta.


Nego, Bebo, dolaziš li skoro amo?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:32 26.06.2009

Re: Dalje


Nego, Bebo, dolaziš li skoro amo?

pomerili su datum koncerta, sad je (valjda) 21. 09.
javicu na vreme, ne brini.
ps. e sad ce stvarno da me banuju
dunjica dunjica 16:53 26.06.2009

Re: Dalje

e sad ce stvarno da me banuju


Tko te ne zna, skupo bi te platio (čitaj: banovao)

Vidimo se u septembru!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:30 26.06.2009

Re: Dalje

Tko te ne zna, skupo bi te platio (čitaj: banovao)

miloradkakmar miloradkakmar 18:03 26.06.2009

Re: Dalje

Za glupost ili za izolaciju? ;-)

Izolaciju od gluposti !
Ako je samo izolir - traka, znam recept.
vishnja92 vishnja92 16:32 25.06.2009

hej :)

i ja bih s tobom.
miloradkakmar miloradkakmar 17:19 25.06.2009

Re: hej :)

vishnja92
i ja bih s tobom.

Haj''mo !
Što nas je više to će biti zabavnije i lepše.
Treba samo da izvadim pasoš.
Blade Runner Blade Runner 16:47 25.06.2009

Samo sam jednom bio u Rovinju

bila je organizovana Elektrijada tamo. Isli smo i autobusima do Trsta i verovatno prosli bar pored nekih mesta sa tvog spiska. Naravno nismo zastajali usput, a i da jesmo sa toliko piva u sebi tesko da bih se secao.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:07 25.06.2009

Re: Samo sam jednom bio u Rovinju

bila samo u Opatiji jednom od celog hr primorja. tja, tako je to kad imas kucu na MN moru...
reanimator reanimator 17:20 25.06.2009

Re: Samo sam jednom bio u Rovinju

BebaOdLonchara
bila samo u Opatiji jednom od celog hr primorja. tja, tako je to kad imas kucu na MN moru...

I tebe unesrećili,a?
Dedu sam jedno zilion puta pitao...dobro bre..od toliko mesta na svetu, zašto ovde???
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:40 25.06.2009

Re: Samo sam jednom bio u Rovinju

I tebe unesrećili,a?

aha, sve sa permanentnom nestasicom vode, abnormalnom guzvom, trovanjem sladoledom i ceo taj fazon.
shumskaa shumskaa 17:54 25.06.2009

Re: Samo sam jednom bio u Rovinju

Rijeka - Senj - i kuća i sećanja
i...Liburnija
reanimator reanimator 17:59 25.06.2009

Re: Samo sam jednom bio u Rovinju

BebaOdLonchara
I tebe unesrećili,a?

aha, sve sa permanentnom nestasicom vode, abnormalnom guzvom, trovanjem sladoledom i ceo taj fazon.

Potpisujem sve navedeno i dodajem svakodnevnu brobu za život, od najranijeg detinjstva, jer kad kreneš na plažu (i vraćaš se sa iste), moraš predješ prugu i magistralu.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:12 25.06.2009

Re: Samo sam jednom bio u Rovinju

Potpisujem sve navedeno i dodajem svakodnevnu brobu za život, od najranijeg detinjstva, jer kad kreneš na plažu (i vraćaš se sa iste), moraš predješ prugu i magistralu.

kapiarm Re da smo davno nas dvoje vec zajedno piskili u pesku...i po pruzi, svaki dan

ps. remember the smell kad pelazis prugu?
bauer. bauer. 18:20 25.06.2009

Re: Samo sam jednom bio u Rovinju

kapiarm Re da smo davno nas dvoje vec zajedno piskili u pesku...i po pruzi, svaki dan

bebo, mogu da te zamislim kako piskis u pesku, ali po pruzi...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:26 25.06.2009

Re: Samo sam jednom bio u Rovinju

bebo, mogu da te zamislim kako piskis u pesku, ali po pruzi...

to je figurativno
reanimator reanimator 18:33 25.06.2009

Re: Samo sam jednom bio u Rovinju

BebaOdLonchara


ps. remember the smell kad pelazis prugu?

Ja volim taj miris
gordanac gordanac 18:43 25.06.2009

:))))

..."zagrebi i pomiriši" :))



Višnjan, Istra

p.s. retko mi se dešava da dva puta čitam dijaloge (BebaOdLonchara&reanimator) i da se smejem kao blesava bez obzira što znam šta me čeka :))
Hvala vam oboma na smejavici, onoliko!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:46 25.06.2009

Re: Samo sam jednom bio u Rovinju

Ja volim taj miris

posle ili pre piskenja?
reanimator reanimator 19:01 25.06.2009

Re: :))))

gordanac
..."zagrebi i pomiriši" :))
Hvala vam oboma na smejavici, onoliko!

Zahvaljujem u ime kolektiva

BebaOdLonchara

posle ili pre piskenja?

Tjekom.
Ono...staneš...sve stane...i samo taj žubor..i taj miris...
reanimator The BlagoBolestan
topcat topcat 19:53 25.06.2009

Re: Samo sam jednom bio u Rovinju

BebaOdLonchara

aha, sve sa permanentnom nestasicom vode, abnormalnom guzvom, trovanjem sladoledom i ceo taj fazon.


Ej, opusti se ...i mi imamo toga.
Vode uz obalu ima, ali po tim spomenutim selima se dogodi da - nema.
A kad udari ljetno nevrijeme, redovito ostajemo bez struje ili bar interneta.

(Salmonela uz obalu vreba na svakom koraku! )
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:30 25.06.2009

Re: Samo sam jednom bio u Rovinju

topcat
BebaOdLonchara

aha, sve sa permanentnom nestasicom vode, abnormalnom guzvom, trovanjem sladoledom i ceo taj fazon.

Ej, opusti se ...i mi imamo toga.
Vode uz obalu ima, ali po tim spomenutim selima se dogodi da - nema.
A kad udari ljetno nevrijeme, redovito ostajemo bez struje ili bar interneta.
(Salmonela uz obalu vreba na svakom koraku! )

e vidis, to se zove bratzvoedinsvo
gordanac
..."zagrebi i pomiriši" :))
Hvala vam oboma na smejavici, onoliko!

Ono...staneš...sve stane...i samo taj žubor..i taj miris...
reanimator The BlagoBolestan


topcat topcat 01:54 26.06.2009

Re: Samo sam jednom bio u Rovinju

Blade Runner
a i da jesmo sa toliko piva u sebi tesko da bih se secao.

Da, da...BUP can do it!



vladimir petrovic vladimir petrovic 18:05 25.06.2009

Izvanredan post

Odavno sam priželjkivao da vidim jedan ovakav tekst o Istri.

Sa ovim se apsolutno slažem
Topcat
...Rovìnj, Porèč, Pula, Fažàna, Novigrad, Vrsàr, Rabac, Labin…svakog nešto veže za određeno mjesto, no ako se uputite u Istru ovih dana ili…nekad u budućnosti, ne zaboravite posjetiti unutrašnjost. Ne zaboravite da Istra ne nosi naziv Magične zemlje zbog obale, nego upravo zbog čarobnih brežuljaka koji se skrivaju unutar špicastog poluotoka.

Ovako toplo i poetično može da govori samo neko sa darom, neko ko je "domaća cura". Bravo.

Posebno cenim što si pokušala da ukažeš na postojanje akcentovanja, pri izgovoru naziva istarskih. To može samo neko ko ima istnačani muzički sluh.

Da iskoristim ovu priliku da pomenem Peroj, za koji Wikipedia kaže da je «Peroj naselje u opštini Vodnjan, u Istri, u Hrvatskoj. Ima oko 400 stanovnika i jedino je pravoslavno selo u Istri».

A kada se pominje povest Peroja, obavezno se pomene Fran Barbalić (1878-1952), bivši austrougarski kotarski školski nadzornik, obrazovan pisac-povjesničar, čovjek koji je imao realan uvid u zbivanja iz svoga vremena, koji je napisao 1933. godine knjižicu o Peroju, pod nazivom: "Peroj, srpsko selo u Istri". (Дјело Франа Барбалића «Перој – српско село у Истри» први пут је објављено у загребачким Народним новинама (бр. 48-55 и 59) 1933. године. Исте године је прештампано у издању закладне тискаре Народних новина у Загребу као књижица).

Izmedju ostalog, u njoj je zapisao da je «Peroj mali, sitni pravoslavni otočić u katoličkom moru. Niti se taj pravoslavni otočić proširio, niti ga je katoličko more izbrisalo».

Iz istorije Peroja, pominje se da je 27. oktobra 1645. godine mletačka vlada primila molbu iz Crne Gore pisanu od strane 15 obitelji. U molbi je navedeno da u Istru želi doći 100 osoba, koje će sa sobom dovesti oko 300 glava sitne i velike stoke. Bežali su u Istru pred progonom Turaka. Mletačka vlast je obavestila 21. jula 1957 godine kapetana u Rašporu, šta treba da uradi u pogledu 13 porodica koje su poslane iz Crne Gore u Istru....

Sredinom 19. veka, u Peroju je podignut Srpski pravoslavni hram Svetog Spiridona, koji i danas funkcioniše.

Hvala, Topcat, ulepšala si mi ovaj dan.
Unfuckable Unfuckable 19:43 25.06.2009

Re: Izvanredan post

Izvanredan post

Sa ovim se apsolutno slažem

bratte Pižone meni ovo nikada nisi rekao, sad sam ljubomoran !
topcat topcat 20:00 25.06.2009

Re: Izvanredan post

vladimir petrovic


Hvala, Topcat, ulepšala si mi ovaj dan.


Hvala tebi Pižone.
O jednom drugom Peroju, onom na Bujštini pisat ćemo u drugom nastavku.

topcat topcat 20:01 25.06.2009

Re: Izvanredan post

Unfuckable

bratte Pižone meni ovo nikada nisi rekao, sad sam ljubomoran !


Kud škorpija pa ljubomoran...
dunjica dunjica 13:25 26.06.2009

Re: Izvanredan post

Peroj, srpsko selo u Istri

meni rekoše da su Crnogorci ;-)
Ivana Knežević Ivana Knežević 18:23 25.06.2009

Unutrasnjost

Izgleda da lokalni zivalj i poznavaoci svuda promovisu unutrasnjost kao zanimljiviju od primorja. Iako to verovatno dolazi od efekta turizma na primorje, ili mozda sto su to ipak drugacije istorije.

Lepo, topcat, treba sve to obici. Meni se vec godinama mota po glavi da bi se moglo jedno sest meseci putovati kroz nekadasnju Jugoslaviju. Sporo, sa cestim zastajanjima, van uobicajenih puteva. U vecem delu sveta su autoputevi bacili u zaborav lepa mesta.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana