Ljutiti profesor doktor Belojević

Nebojša Spaić RSS / 25.06.2009. u 17:38

Postovani g. Spaicu, procitao sam sa zakasnjenjem i bez mogucnosti komentara, Vas test o meni na blogu b92. Moj odgovor ocigledno nece da objave, pa ga saljem direktno Vama. Sa svojim advokatom razmatram da li ima dovoljno elemenata za tuzbu protiv Vas u vezi cl. 170 i 171 KZ.

S postovanjem,

Prof dr Goran Belojevic

Profesor doktor Belojević nije alav
Nisam bio obavesten o tekstu "Alavi profesor dr Belojevic" objavljenom na blogu 92 od strane g. Nebojse Spaica dana 5. juna, pa nisam mogao da odgovorim. Dakle, nije bilo "Auditur altera pars". Ali, istine radi, reci cu svoje misljenje, ali bez uvreda i kleveta, kojima obiluje navedeni tekst! Idemo redom:
"Alavi profesor dr Belojevic" - Teska uvreda! Moj advokat razmatra elemente za tuzbu po cl. 170 KZ
"uzeo 5.800 dinara" - Kleveta! Ja ne uzimam nista od pacijenata Forumlab laboratorije, g. Spaicu! Tu radim po Ugovoru o honorarnom angazmanu uz Saglasnost Medicinskog fakulteta u Beogradu, gde sam redovni profesor, pri cemu mi se uplacuje na bankovni racun mali deo uplacene sume, posle odbijanja poreza i dela koji pripada Laboratoriji. Poreski sam obveznik koji nikome nista ne uzima!
"demonstrirao je da su mu novci važniji od pacijenta i profesionalnosti"- Kleveta! Moj advokat razmatra elemente za tuzbu po cl. 171 KZ
"njegova poliklinik Forumlab" Kleveta! Forumlab nije moje preduzece! Informisite se cije je, g. Spaicu, pre nego sto objavljujete neistine na blogu B92.
"prima laboratorijske rezultate samo iz sopstvene laboratorije" Neistina! Forumlab Savetovaliste za dijetoterapiju prima sve rezultate, ako su vec uradjeni. Ako nisu uradjeni, onda savetujemo nase rezultate, da bi bili uporedivi pri ponovnim pregledima, jer naucno pratimo efekte dijeta!
"nije se izvinio, još me i popreko gleda što ga ne čekam u stavu mirno" Mislim da sam se izvinio za 20 minuta cekanja, ako nisam onda se sada izvinjavam! Ali sam siguran da Vas nisam popreko gledao g. Spaicu, jer to nije moj obicaj i ja nisam oficir, da bi neko predamnom stajao u stavu mirno!
"Prvo, kao da izvodi neku tešku vradžbinu nedostojnu neposvećenih smrtnika, izračuna na nekom sajtu neki procenat" Omalovazavanje strucnog rada! U modernoj dijetetici i medicini se koristi kompjuterska tehnologija i internet, malo se ili nista pise po papiru. Nije "vradzbina" i nije "neki procenat na nekom sajtu" vec percentil BMI za decu u odnosu na visinu, tezinu, uzrast i pol deteta, softverom CDC.
"on se ljuti, na ivici uvrede, kaže »Gospodnine, za izračunavanje ovog indeksa nije važno da li je potkolenica kriva«" Nikad se ne ljutim na pacijenta, sta god mi govori, osim ako me vredja! Pri merenju visine ne koriguje se vrednost u odnosu na to da li su noge krive, da li je kicma kriva ili da li su tabani ravni. To je jednostavno antropometrijska specificnost koja se ima u vidu, ali se korekcije ne vrse!
»Prepisaću dijetu, ali moraće da uzima dodatke, proteini i belančevine, imamo ih mi, evo i da je registrovano, to je najvažnije«. Kleveta! Nikad ne govorim pacijentima da nesto moraju, vec ih savetujem sta po mom misljenju treba da uzimaju. Forumlab nema nikakve preparate, jer za to nije registrovan!
"Pa još kaže da će Ognjen još mnogo da raste, ne priznaje što su ortopedi, na osnovu snimka i stepena nekog okoštavanja neke hrskavice rekli da neće, ne znaju oni, nego on, u ordinaciji gde se meri krojačkim santimetrom" Omalovazavanje strucnog rada! Ognjen ima 13 godina i bavi se odbojkom. To su cinjenice na osnovu kojih sam izneo misljenje da rast kod njega nije zavrsen. Nije tacno da ne priznajem sta ortopedi kazu o tome, vec iznosim misljenje, g. Spaicu. Traka za merenje je instrument za merenje, a ne "krojacki santimetar"!
"a o dijeti ni reči, samo o vitaminima i dodacima, ne morate vi, al' ja sam univerzitetski profesor, ja stojim iza ovih preparata i ovih vitamina" Nije tacno da nismo razgovarali o dijeti g. Spaicu. Razgovarali smo i to detaljno, Ognjen je pitao a ja sam razjasnjavao i ukazivao mu da ce slatkise morati da zaboravi"
"sestra mi pre 20 godina radila neku tezgu za tu firmu što pravi vitamine, negde u svetu, i pričala mi da su oni pre sekta, nego kompanija, on kaže ne zna, al od pre deset godina uzeo ih UCLA, pa tamte-vamte, pa neki nobelovci su tu" U pitanju je najuglednija svetska firma za proizvodnju dijetetskih suplemenata "Herbalife Int. of America" u cijem naucnom odboru je Prof Louis Ignarro, laureat Nobelove nagrade za medicinu iz 1998." Ova kompanija ima visoko kotirane deonice na njujorskoj berzi g. Spaicu, nadam se da znate sta to znaci u ekonomiji! Po mom misljenju njihov mineralno.vitaminski suplement F2 je najbolji na srpskom trzistu, jer se jedini pije tri puta dnevno i omogucava ujednacenu apsorpciju iz digestivnog trakta u toku dana!
"A ja sam profesor univerziteta, ja ću da potpišem ovu dijetu, evo, i potpisa, a na memorandumu Medicinskog fakulteta, ko da sam tamo bio, a ne u toj fensi ordinaciji, odmah tamo, iza Hrama, nema eksluzivnije" Univerzitetska profesura je javna funkcija g. Spaicu, ja se nje ne stidim, naprotiv! Ja sam zaposlen na Medicinskom fakultetu i iskljucivo na tom memorandumu sve pisem! U Forumlabu radim honorarno, g. Spaicu, ja nisam njihov zaposleni, pa prema tome i ne pisem nista na njihovom emorandumu! Koliko se secam, vi ste mi se predstavili g. Spaicu kao profesor FON-a, ali tek posle 10 minuta zadrske! To je krajnje neobicno! Profesori univerziteta se odmah predstavljaju, to je akademski obicaj!
"E, moj doktore, ovog posta verovatno ne bi bilo, a Ognjen bi pio vaše proteine, samo da ste se izvinili što kasnite. Oni koji me znaju, znaju i koliko to mrzim" Mislim da nije toliko vazno g. Spaicu, sta vi mrzite, koliko je vazno da Vas sin dobije medicinski tretman koji ce koristiti njegovom zdravlju. Sve sto sam Vam preporucio za Vaseg sina, ucinio sam u najboljoj nameri i u skladu sa svojim znanjem i iskustvom! Ne, nisam alav, jer vozim auto star 20 godina i zivim u zajednickom dvoristu! Zivim od svog rada i ne bavim se vredjanjem i klevetanjem ljudi, ko god da su!
Ustajem u zastitu svog imena i ugleda svoje profesije!

Prof dr Goran Belojevic, redovni profesor Higijene, Medicinski fakultet u Beogradu

 

NAPOMENA Nebojsa Spaica: Ovaj odgovor objavljujem u celini. Jedina intervencija je sto sam ulinkovao svoj raniji tekst. Sa radoscu ocekujem mogucu tuzbu. Mrzi me da polemisem, vi izvol'te. Samo da ispravim dve greske: Ognjen nema 13, nego 15 godina, i nisam rekao da sam profesor na FON, vec da sam bio profesor na FPN i Akademiji umetnosti, precutavsi da sam bio profesor ne u smislu titule, vec da sam bio predavac po jednu skolsku godinu. To sam uradio jer me je tokom toga sto bi se trebalo zvati pregled nerviralo toliko zaklanjanje iza titule.



Komentari (91)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sima2000 sima2000 18:03 25.06.2009

Perikle vs New York Stock Exchange

Kad se setim kako je doktor Stanojević branio od Krugoline ime i ugled profesije, ovaj mi još deluje kao kul lik :)
NNN NNN 18:30 25.06.2009

"Alavi" "izuo" "Lažljivog"

Preporuka
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:34 25.06.2009

.

zaklanjanje iza titule.

to mu je sve sto ima.
a da je alav, potvrdjuje i sama najava tuzbe
leopold_lady leopold_lady 18:34 25.06.2009

Hm ...

Bez polemike tebi preporuka - tebi,ne doktoru....

Šta da ti kažem - kad sve znaš.... Pametan si Spaiću .... Nekad mislim da je danas lakše biti glup....
grozdje grozdje 18:59 25.06.2009

Re: Hm ...

Meni cijela ta prica ne izgleda ni malo 'ozbiljna' i ne vidim razloga sto se g. Spaic ljuti. Mada je njegov stil pisanja prilicno slikovit, ja ne nadjoh velikog razloga da se na doktora ljutim. Nekako mi se ne cini ni prepotentan ni pogresan. Vise mi smeta sugestija g. Spaica doktoru kako da racuna i da li u to ubrajamo krive ili ispravljene noge. Pa sta sto je rekao da je profesor!? On to i jeste. A zbog cega ta vrsta specijalizacije nema hitne slucajeve i kako mi to znamo kad sami nismo obrazovani na tom polju? I kako g. Spaic zna da cita misli pa je procijenio da je doktor ocekivao njegov stav mirno prilikom dolaska.
Nikakva ovdje greska nije nacinjena...Cini mi se da smo generalno negativni prema medicinskoj profesiji zahvaljujuci nekolicini medicinskih huligana. A nisam dovoljno pametna da shvatim zasto je g. Spaic ljut?

Posebno me interesuje zbog cega je tako strasno javno reci sta smo po profesiji? Iako me je tekst g. Spaica literarno zainteresovao ne vidim bas nikakve greske u ljekarskom etosu.

S postovanjem
leopold_lady leopold_lady 19:05 25.06.2009

Re: Hm ...


Posebno me interesuje zbog cega je tako strasno javno reci sta smo po profesiji?


Koliko ja znam Spaića,a znam ga nešto malo - mislim da nikada i za to malo nije ikoga omalovažavao ili mu je smetalo što je neko profesor,drvoseča,nesvršeni student ili čistačica.....

grozdje grozdje 19:10 25.06.2009

Re: Hm ...

I dalje nemam odgovor. Vjerujem da je Spaic ok lik ali me smeta namjera teksta...nedostaje mi razlog za ljutnju. Oprost, mozda mi danas los dan!
grozdje grozdje 19:11 25.06.2009

Re: Hm ...

Idem jos jednom sve iznova iscitati. Javljam se po zavrsenom citanju!
grozdje grozdje 19:24 25.06.2009

Re: Hm ...

Iscitala. Misljenje ne mijenjam ni za milimetar. Nikad i ni u kom slucaju ne dozvoljavam da mi se u profesiju mijesa neko ko nije u struci pa mi je iz toga razloga neprihvatljiv Spaicev stav.
A posebno sam osijetljiva kada je medicina u pitanju jer se sjecam gomile nekakvih baba i moje mame i strina i raznih drugih mudrih koji su vjesto tumacili ljekarske nalaze i propisivali terapije i latinski im isao od ruke...a sva njihova lektira se svodila na podnaslove Blica.
Sjecam se i godina u Bg kada smo antibiotike kupovali ko chunga-lunga zvake i kada smo u strahu od smrti dobrovoljno nudili misku za cijepivo protiv influence...A ako njegovo djete ne uzima te dodatke ishrani samo zbog toga sto je doktor zaboravio(?) da se izvini (iako je i to kontradiktorno jer se spominje podatak o zakasnjenju zbog hitne intervencije) onda je to jako neobicno.
drug.clan drug.clan 19:42 25.06.2009

Re: Hm ...

grozdje
Meni cijela ta prica ne izgleda ni malo 'ozbiljna' i ne vidim razloga sto se g. Spaic ljuti.


Uzeo mu je pare i to velike za srpske uslove a za uzvrat mu nije pruzio skoro nikakvu uslugu niti proizvod!

To se zove kradja u svakom drugom slucaju osim kada su u pitanju advokati i lekari!

grozdje
Nikad i ni u kom slucaju ne dozvoljavam da mi se u profesiju mijesa neko ko nije u struci pa mi je iz toga razloga neprihvatljiv Spaicev stav.
A posebno sam osijetljiva kada je medicina u pitanju jer se sjecam gomile nekakvih baba i moje mame i strina i raznih drugih mudrih koji su vjesto tumacili ljekarske nalaze i propisivali terapije i latinski im isao od ruke...a sva njihova lektira se svodila na podnaslove Blica.


To je veoma zanimljivo zato sto se lekari vrlo rado mesaju u poslove drugih profesija. Na primer kada je u pitanju medicinska oprema njena kupivina ili popravka uvek imaju svoj poseban i neargumentovan stav. I drugi se naravno mesaju u tudje profesije ali ne prigovaraju kada to rade njima. Tu su lekari posebna sorta koja misli da je u redu da se dobro izanalizira i iskritikuje kvalitet racunara, automobila ili usluge frizera ali kada neko pokusa da kritikuje kvalitet njihove usluge onda se odmah bune. Da nije mozda njihova profesija sveta pa se u nju ne sme dirati?
leopold_lady leopold_lady 19:51 25.06.2009

Re: Hm ...

Nikad i ni u kom slucaju ne dozvoljavam da mi se u profesiju mijesa neko ko nije u struci pa mi je iz toga razloga neprihvatljiv Spaicev stav.


Samo govori o tebi kao ličnosti .... Ti si ta koja ljude u stvari deli na ove i one.... I zato misliš da su svi slični tebi... Izvini,ali nisu..... Na kraju krajeva - koja je to tvoja profesija??? !!! Misliš da si nešto više od mene koja nisam završila fakultet... To što nisam završila fakultet nije merilo da li ja nešto znam ili ne.... Svakakvih ljudi ima na ovome svetu !!!!

A posebno sam osijetljiva kada je medicina u pitanju jer se sjecam gomile nekakvih baba i moje mame i strina i raznih drugih mudrih koji su vjesto tumacili ljekarske nalaze i propisivali terapije i latinski im isao od ruke...a sva njihova lektira se svodila na podnaslove Blica.


A iskreno,mene bi bilo sramota da tako pričam o svojim rođacima i prijateljima..... Možda oni nisu bili učeni,ali nisu bili tako uskih pogleda kao ti....

grozdje grozdje 20:21 25.06.2009

Re: Hm ...

Ja zaista ne znam odakle sva ta ljutnja i sve to sto osijecam izmedju redova. I sam sam imala jako losa iskustva sa ljekarima kada je moj sin bio beba ali me to nije navelo da generalizujem i da smatram da je ljekarska profesija lopovska. O stanju u Srbiji necu i nemam pravo da sudim jer vec par godina tu ne zivim. Iako, zivjela sam dovoljno dugo da znam kako je tesko cekati u ambulantama i po par sati. Imam takvih iskustava dovoljno za jedan roman. Iako, ja sam cekala najcesce u drzavnim cekaonicama.
a za uzvrat mu nije pruzio skoro nikakvu uslugu niti proizvod!

Shvatila sam da je sam izabrao da ide u privatnu ordinaciju i da je isto tako sam odbio da prihvati savjet doticnog doktora.

Mozda moje misljenje u nemjesanje u profesiju zvuci jako iskljucivo ali cemu onda strucnost ako svi znamo sve?! A to da i medju ljekarima ima losih i arogantnih ljudi je neosporno! E sada da li je vise zita ili kukolja to ni krojackim metrom ne mozemo izmjeriti!
ervetor ervetor 20:22 25.06.2009

Re: Hm ...

Nikad i ni u kom slucaju ne dozvoljavam da mi se u profesiju mijesa neko ko nije u struci pa mi je iz toga razloga neprihvatljiv Spaicev stav.
A posebno sam osijetljiva kada je medicina u pitanju jer se sjecam gomile nekakvih baba i moje mame i strina i raznih drugih mudrih koji su vjesto tumacili ljekarske nalaze i propisivali terapije i latinski im isao od ruke...a sva njihova lektira se svodila na podnaslove Blica.


Tom analogijom, mehanicari i inzenjeri bi trebalo da se ljute na nekog diplomiranog pravnika koji ume sam da popravi na primer svoj auto.
Sta vise, kod nas se podrazumeva i jako je pohvalno da ljudi upoznaju principe rada i fukcionisanja vlastitih automobila, kako da ih odrzavaju, farbaju, lickaju, proveravaju, steluju, doteruju i sl.
Medjutim, kada ti isti ljudi imaju potrebu da na isti takav nacin upoznaju vlastito telo, iako nisu po struci lekari, onda je to strogo zabranjeno.
Dakle, zabranjeno je citati knjigu iz oblasti medicine ako nisi upisao medicinski fakultet.
Pa valjda je normalnije upoznati se sa osnovama medicine radi vlastitog zivota i zivota svojih najmilijih nego biti ekspert za odrzavanje porodicnog auta...
ervetor ervetor 20:27 25.06.2009

Re: Hm ...

Mozda moje misljenje u nemjesanje u profesiju zvuci jako iskljucivo ali cemu onda strucnost ako svi znamo sve?!


Taman posla da svi znamo sve, ali isto tako kaо sto se profesor ne stidi svoje titule i nece da sakriva da je profesor, tako necu brate ni ja da se stidim ako u zivotu znam jos po nesto osim onoga sto sam studirao.
grozdje grozdje 20:37 25.06.2009

Re: Hm ...

Draga moja leopold lady,

jako mi je zao ako sam te na bilo koji nacin povrijedila i ako ti se moj ton cini prepotentnim. Grozdje je jako osijetljivo voce.
Moje misljenje o profesionalnom i amaterskom pogledu na PROBLEM je takvo kakvo jeste; manje ili vise prihvatljivo jer ljudi smo pa imamo pravo na razlicit stav.
Ti si poput moga muza. On smatra da nivo obrazovanja nije mjerilo znanja i oko toga je u kuci uvijek rasprava.
Ne mora biti i nerijetko nailazim na ljude koji , zahvaljujuci velikoj strasti za neko podrucije, imaju jako veliko znanje a bez zavrsenog fakulteta iako, isto tako, jako cesto nailazim na ljude koji briljiraju u struci jer su visoko obrazovani u sistemu skolovanja ali su isto tako nastavili da se usavrsavaju u struci poslije.

Ima nas svakakvih...

A sto se tice mojih rodjaka, ja ih nemam bas puno i beskrajno ih volim. A to da su smijesni kada se igarju doktora i da je to pomalo opasno (kao sto neukost zna da bude opasna), to je teska istina.

drug.clan drug.clan 20:44 25.06.2009

Re: Hm ...

grozdje
Ja zaista ne znam odakle sva ta ljutnja i sve to sto osijecam izmedju redova. I sam sam imala jako losa iskustva sa ljekarima kada je moj sin bio beba ali me to nije navelo da generalizujem i da smatram da je ljekarska profesija lopovska. O stanju u Srbiji necu i nemam pravo da sudim jer vec par godina tu ne zivim. Iako, zivjela sam dovoljno dugo da znam kako je tesko cekati u ambulantama i po par sati. Imam takvih iskustava dovoljno za jedan roman. Iako, ja sam cekala najcesce u drzavnim cekaonicama.
a za uzvrat mu nije pruzio skoro nikakvu uslugu niti proizvod!

Shvatila sam da je sam izabrao da ide u privatnu ordinaciju i da je isto tako sam odbio da prihvati savjet doticnog doktora.

Mozda moje misljenje u nemjesanje u profesiju zvuci jako iskljucivo ali cemu onda strucnost ako svi znamo sve?! A to da i medju ljekarima ima losih i arogantnih ljudi je neosporno! E sada da li je vise zita ili kukolja to ni krojackim metrom ne mozemo izmjeriti!


Nije ni isao po savet vec po dijagnozu i po terapiju. Otisao je u privatnu kliniku nadajuci se da ce sinu neko prepisati dijetu a dobio je savet da kupi skupe preparate i povelik racun.

Kako bi vi reagovali da odete u dealership da kupite auto a onda vam tamo neko izmeri visinu i predlozi da kupite avion i jos vam taj savet debelo naplati!



Na lekare sam ogorcen zato sto masovno iskoriscavaju poziciju u kojoj musterija ne moze umesto popravke da ode i kupi nov organizam.

Evo da iskarikiram malo - zamislite sledecu situaciju:

Pocne auto nesto da vam stuca i izgubi snagu. Odete kod najblizeg majstora a on vam kaze da nije siguran sta je, posalje vas kod drugog majstora i naplati vam. Potom drugi majstor obavi gomilu skupih testova koje naplati i kaze da i dalje nije siguran sta je po sredi i kaze vam da dodjete sutra i naravno vam naplati. Potom vam sutradan ponovo uradi neke testove i kaze da misli da je "to i to" i preporuci vam da kupite sredstva za podmazivanje i da ih primenjujete svakih 8 sati i naravno naplati vam. Potom vi kupite ta sredstva i mazete dve nedelje ali nista auto je i dalje pokvaren. Onda vi opet idete kod majstora i on vam kaze da izgleda ipak nije to sto je mislio i da je najbolje da sutra uradite jos testova i naravno naplati vam. Potom sutra uradi jos dva skupa testa koja debelo naplati i potom vam kaze da misli da cete ipak morati da kupite nove delove i naplati vam. Onda vi kupite skupe delove i odnesete ih majstru da vam ugradi. On vam tu ugradnju debelo naplati a vi potom morate da ostavite auto kod njega da se sredi i on vam naplati i lezarinu auta. Posle svega toga vi odete po auto kad ono auto u gorem stanju nego sto ste ga ostavili. Potom majstor kaze treba jos testova koje naplati i kaze auto mora jos da ostane kod nas na posmatranju i naravno naplati. I sutradan vi dodjete i shvatite da vam je majstor iskljucio jedan cilindar jer nije mogao da popravi i naplati vam. Potom vi jako tuzni zato sto je u pitanju auto koji volite odete kuci i onda dolazite svaki dan da vidite kako napreduje popravak i on vam naplati svaki dan. I nakon 10 dana vi dodjete i oni vam kazu da je auto potpuno crkao i da se vise ne moze popraviti i to vam naplate.

Da li biste pristali na ovakv tretman kod majstora?
grozdje grozdje 20:50 25.06.2009

Re: Hm ...

Uh, ma nemam ja nista protiv da pravnik popravlja svoje auto ali ne i moje. Jer ako popravi svoje on odgovara samo za svoj zivot dok njime upravlja a ako popravlja moje onda odgovara i za moj zivot.
A medicinske knjige citam i ja ali nisam sigurna da bi pristao da te operisem!?

Ne govorim ovdje o opstoj kulturi nego o strucnosti.
grozdje grozdje 20:55 25.06.2009

Re: Hm ...

Nema sanse. Majstori nisu mrtvi samo zbog solidarnosti (ja sam cerka automehanicara)!
Znam sta mislis i slazem se. tesko je u drustvu u kojem je sve ispreturano zavesti reda. a takvo drustvo od bilo koje profesije lako napravi
ervetor ervetor 21:33 25.06.2009

Re: Hm ...

grozdje
Uh, ma nemam ja nista protiv da pravnik popravlja svoje auto ali ne i moje. Jer ako popravi svoje on odgovara samo za svoj zivot dok njime upravlja a ako popravlja moje onda odgovara i za moj zivot.
A medicinske knjige citam i ja ali nisam sigurna da bi pristao da te operisem!?

Ne govorim ovdje o opstoj kulturi nego o strucnosti.


Uopste se ne radi o tome. Ja pricam o pravu coveka da bude upoznat sa osnovama medicine, bas kao i sa osnovama tehnike, ne govorim o dozvolama za rad u struci i to je potpuno druga tema.
Prica je pocela oko toga da se ne dozvoljava korisniku necije usluge da poznaje materiju izvodjaca te usluge. Dakle ako lekar ravnopravno ucestvuje u diskusiji oko popravke svog auta, ili oko gradnje svoje kuce, onda treba da bude otvoren za razmenu misljenja sa korisnikom sopstvene usluge koji pokazuje neko elementarno znanje.
Ja u svojoj struci isto dosta radim sa ljudima ( musterijama) i uvek ih pazljivo saslusam i uvek se trudim da kod njih ne izazovem utisak omalovazavanja zato sto nisu "terminoloski" ispravni. Upotreba strucnih termina se naravno koristi izmedju strrucnjaka kako bi se skratilo vreme opisivanja odredjenih pojava ali to ne znaci da od laika s vremena ne vreme neces cuti jako bistre ideje. Neretko, oslobodjen suvisnog znanja koje ponekad moze biti sputavajuce u smislu povecavanja broja faktora koji se analiziraju, laik moze u odredjenom broju slucajeva delovati i korektivno na neki cudan nacin iako on sam toga nije ni svestan.
Doziveo sam to nekoliko puta. Da ne kazem da je jedan jako pametan stari profesor svojim studentima govorio sledecu recenicu: " Pazljivo slusajte svoje pacijente, oni o svojim bolestima znaju mnogo vise od vas"

A da ne govorim o tome da ti zapravo kad odes kod mehanicara pojma nemas da on mozda stvarno po struci nije zapravo pravnik,ekonomista, muzicar ili nesto deseto pa se sad bavi necim sto takodje zna dobro da radi.
Dakle, ja samo hocu da kazem da odrednica "Pravnik" ne iskljucuje mogucnost posedovanja i drugih talenata i znanja, te ih sama po sebi ne sme ogranicavati i zabranjivati.
ervetor ervetor 21:36 25.06.2009

Re: Hm ...

Da li biste pristali na ovakv tretman kod majstora?








grozdje grozdje 22:34 25.06.2009

Re: Hm ...


Nikada ni u kom slucaju ne bih koristila ovakav jezik (pezorativan) da ispoljim svoje emocije! Vjerovatno me je to zasmetalo.Ne, sigurno me je to zasmetalo...i nekako mi ovaj tekst ima vasarski cilj...na radost narodnih masa...a u sluzbi katarze; izbljujmo po njima sve nase muke! Ne kazem da nije kriv! Ja to ne znam! Ali, nije nacin...eto.
A sad... ovdje ipak ja imam problem pa se povlacim iz diskusije.
drug.clan drug.clan 22:43 25.06.2009

Re: Hm ...

grozdje

Nikada ni u kom slucaju ne bih koristila ovakav jezik (pezorativan) da ispoljim svoje emocije! Vjerovatno me je to zasmetalo.Ne, sigurno me je to zasmetalo...i nekako mi ovaj tekst ima vasarski cilj...na radost narodnih masa...a u sluzbi katarze; izbljujmo po njima sve nase muke! Ne kazem da nije kriv! Ja to ne znam! Ali, nije nacin...eto.
A sad... ovdje ipak ja imam problem pa se povlacim iz diskusije.



Problem je sto je ovom narodu taj jezik ostao kao jedino sto moze da uradi.
Ako vec ne moze da se odbrani valjda ovaj narod ima prava da se dere kada ga siluju. Ili vi predlazete da cuti zarad odrzanja "dostojanstva" datog trenutka?
sentinel26 sentinel26 19:14 25.06.2009

Čuj

gosn Spaiću,

Ako ovo nije neka vaša zajednička ujdurma da reklamiraš ovog doktora, preporučio bih ti sljedeće:

Da se izvineš doktoru Belojeviću za pogrešne (netačne ) informacije o:

1) vlasništvu poliklinike Forumlab, i
2) neizdavanju fiskalnog računa.

Ti si lako mogao da provjeriš ko je vlasnik poliklinike, poslije čega otpada i povezanost doktora sa nedostakom fiskalnog računa, na šta on vjerovatno nema uticaja, u svakom slučaju odgovornost nije njegova.

Ovaj komplet "Informacija" sadrži optužbu za poresku utaju koja je netačno "adresirana".
drug.clan drug.clan 19:24 25.06.2009

Re: Čuj

sentinel26
gosn Spaiću,

Ako ovo nije neka vaša zajednička ujdurma da reklamiraš ovog doktora, preporučio bih ti sljedeće:

Da se izvineš doktoru Belojeviću za pogrešne (netačne ) informacije o:

1) vlasništvu poliklinike Forumlab, i
2) neizdavanju fiskalnog računa.

Ti si lako mogao da provjeriš ko je vlasnik poliklinike, poslije čega otpada i povezanost doktora sa nedostakom fiskalnog računa, na šta on vjerovatno nema uticaja, u svakom slučaju odgovornost nije njegova.

Ovaj komplet "Informacija" sadrži optužbu za poresku utaju koja je netačno "adresirana".


Spajic je rekao "njegova poliklinika" sto u nasem jeziku moze znaciti njegova u smislu vlasnistva ali jednako tako moze znaciti i njegova u smislu poslodavca. Svi mi kada idemo na posao kazemo idem do moje firme!

Sto se racuna tice to je posao za dinkica i njegove podanike. Nije kriva samo firma ukoliko prodavac ne izda fiskalni racun.
sentinel26 sentinel26 19:57 25.06.2009

Re: Čuj

drug.clan
sentinel26
gosn Spaiću,

Ako ovo nije neka vaša zajednička ujdurma da reklamiraš ovog doktora, preporučio bih ti sljedeće:

Da se izvineš doktoru Belojeviću za pogrešne (netačne ) informacije o:

1) vlasništvu poliklinike Forumlab, i
2) neizdavanju fiskalnog računa.

Ti si lako mogao da provjeriš ko je vlasnik poliklinike, poslije čega otpada i povezanost doktora sa nedostakom fiskalnog računa, na šta on vjerovatno nema uticaja, u svakom slučaju odgovornost nije njegova.

Ovaj komplet "Informacija" sadrži optužbu za poresku utaju koja je netačno "adresirana".
Spajic je rekao "njegova poliklinika" sto u nasem jeziku moze znaciti njegova u smislu vlasnistva ali jednako tako moze znaciti i njegova u smislu poslodavca. Svi mi kada idemo na posao kazemo idem do moje firme!

Sto se racuna tice to je posao za dinkica i njegove podanike. Nije kriva samo firma ukoliko prodavac ne izda fiskalni racun.
Vi nijeste uopšte shvatili moj tekst ili ga nijeste dobro pročitali.

Spajić je sve što "ne valja" u poliklinici adresirao na doktora i indirektno ga optužio za poresku utaju, a prije komentara o visini cijene usluge stavio je naslov "Alavi doktor ... ".

Doktor nije vlasnik, nije "njegova" ni u smislu poslodavca (nije poslodavac u istoj ), ne odredjuje cijenu i nema nikakve veze sa (ne )izdavanjem fiskalnog računa.

Ostajem pri mišljenju da za te pomenute "sitnice" treba da mu se izvini i da se pomiri sa njim i ne mora više da koristi usluge te poliklinike niti tog doktora.

Prije 15 dana sam bio na pregledu u privatnoj klinici, fiskalni račun mi je izdala medicinska sestra a doktor koji me je kontrolisao nije znao cijenu pregleda.

drug.clan drug.clan 20:05 25.06.2009

Re: Čuj

sentinel26

Spajić je sve što "ne valja" u poliklinici adresirao na doktora i indirektno ga optužio za poresku utaju, a prije komentara o visini cijene usluge stavio je naslov "Alavi doktor ... ".

Doktor nije vlasnik, nije "njegova" ni u smislu poslodavca (nije poslodavac u istoj ), ne odredjuje cijenu i nema nikakve veze sa (ne )izdavanjem fiskalnog računa.

Ostajem pri mišljenju da za te pomenute "sitnice" treba da mu se izvini i da se pomiri sa njim i ne mora više da koristi usluge te poliklinike niti tog doktora.

Prije 15 dana sam bio na pregledu u privatnoj klinici, fiskalni račun mi je izdala medicinska sestra a doktor koji me je kontrolisao nije znao cijenu pregleda.


Spajic nigde nije ni rekao da je dr. Belojević vlasnik klinike!
A sto se racuna tice Spajic je rekao "pokvarilo se nešto pa nema fiskalnog računa, a baš su hteli da daju, ni ne znam da li je obavezno". Recenica je u mnozini znaci nije adresirana na Dr. Belojevića a i nije napad jer navodi i opravdanje za neizdavanje racuna.

Znaci Spajic nema sta da se izvinjava za ove dve stavke koje ste naveli (a ni za druge jer je Spajic ovde ostecen tj. pokraden)!
sentinel26 sentinel26 20:35 25.06.2009

Re: Čuj

drug.clan
sentinel26
Spajić je sve što "ne valja" u poliklinici adresirao na doktora i indirektno ga optužio za poresku utaju, a prije komentara o visini cijene usluge stavio je naslov "Alavi doktor ... ".
Doktor nije vlasnik, nije "njegova" ni u smislu poslodavca (nije poslodavac u istoj ), ne odredjuje cijenu i nema nikakve veze sa (ne )izdavanjem fiskalnog računa.
Ostajem pri mišljenju da za te pomenute "sitnice" treba da mu se izvini i da se pomiri sa njim i ne mora više da koristi usluge te poliklinike niti tog doktora.
Spajic nigde nije ni rekao da je dr. Belojević vlasnik klinike!
...........................
Znaci Spajic nema sta da se izvinjava za ove dve stavke koje ste naveli (a ni za druge jer je Spajic ovde ostecen tj. pokraden)!

Druže Član,
Vi ste prosto smiješni a ova rečenica iz spornog teksta vjerovatno se odnosi na mog pokojnog ćaću.
Prvi signal bio je da njegova poliklinik Forumlab prima laboratorisjke rezultate samo iz sopstvene laboratorije..
Ako nijeste pročitali sporni tekst pročitajte ga pa onda komentarišite.

Ostajem pri predlogu koji sam dao i neću ga ponavljati ni nastavljati besmislenu polemiku.

Zaprepašćuje činjenica da vi uz konstatacviju da je neko "pokraden" ne vodite računa koga ćete oglasiti za kradljivca (izvršioca kradje ).
Ako zaista postoji kradja, izvršilac nije taj doktor.
ervetor ervetor 20:40 25.06.2009

Re: Čuj

Znaci Spajic nema sta da se izvinjava za ove dve stavke koje ste naveli (a ni za druge jer je Spajic ovde ostecen tj. pokraden)!


Slazem se.
Nije duzan kupac da zna vlasnicku strukturu firme da bi primetio i objavio da u toj firmi nije dobio fiskalni racun.
U poslednje vreme se u Srbiji jako mnogo koristi neka vrsta igre detaljima kako bi se zamazala i relativizovala sustina.
Evo sad, na primer vodi se rasprava ko je kriv, da li profesorka koju je pola sata mlatio tamo neki veliki decak ili taj makro-decak koji je mlatio, a sve kroz neke nebitne detalje i zamene teza da je profesorka prekrsila neki zakon, i valjda time sto ga je prekrsila vise nema nikakva ljudska prava, te je mozes umlatiti do mile volje...

Tako da, ne moze se anulirati prekrsaj time sto ce se reci da osteceni nije tacno prepoznao odgovornu osobu koja je prekrsaj ucinila.

sentinel26 sentinel26 20:50 25.06.2009

Re: Čuj

ervetor
Znaci Spajic nema sta da se izvinjava za ove dve stavke koje ste naveli (a ni za druge jer je Spajic ovde ostecen tj. pokraden)!
Slazem se.
Nije duzan kupac da zna vlasnicku strukturu firme da bi primetio i objavio da u toj firmi nije dobio fiskalni racun.
.
Vi na veoma prefinjen način pokušavate da podvaljujete i to kome drugom do samom Spajiću.

Spajić nije dužan da zna ko je vlasnik poliklinike ali ako želi da je kritikuje i optužuje (za kradju ili nešto drugo ) i na način na koji je to učinio i pritom želeo da objavi i ime vlasnika onda je bio dužan da objavi ime stvarnog vlasnika a ne da ovog doktora proglasi vlasnikom i kradljivcem.
drug.clan drug.clan 21:00 25.06.2009

Re: Čuj

sentinel26

Druže Član,
Vi ste prosto smiješni a ova rečenica iz spornog teksta vjerovatno se odnosi na mog pokojnog ćaću.
Prvi signal bio je da njegova poliklinik Forumlab prima laboratorisjke rezultate samo iz sopstvene laboratorije..
Ako nijeste pročitali sporni tekst pročitajte ga pa onda komentarišite.

Ostajem pri predlogu koji sam dao i neću ga ponavljati ni nastavljati besmislenu polemiku.

Zaprepašćuje činjenica da vi uz konstatacviju da je neko "pokraden" ne vodite računa koga ćete oglasiti za kradljivca (izvršioca kradje ).
Ako zaista postoji kradja, izvršilac nije taj doktor.


Gospodine Sanitel kada vas pokradu u prodavnici tako sto vam uvale fals robu i vi odete kod sefa prodavnice da se zalite vi kazete sefu "vasa firma me je ostetila", iako znate da firma nije njegovo vlasnistvo vec da je vlasnistvo nekog Miskovica nikada necete reci "firma g. Miskovica za koju Vi radite me je ostetila".
schweppes92 schweppes92 21:54 25.06.2009

Re: Čuj

sentinel26

Spajić nije dužan da zna ko je vlasnik poliklinike ali ako želi da je kritikuje i optužuje (za kradju ili nešto drugo ) i na način na koji je to učinio i pritom želeo da objavi i ime vlasnika onda je bio dužan da objavi ime stvarnog vlasnika a ne da ovog doktora proglasi vlasnikom i kradljivcem.


Potpuno se, u ovom slučaju, slažem sa vašim mišljenjem.

Spajić je izneo priličan broj "pretpostavki" predstavljajući ih kao činjenice.

Ova zavrzlama je poprimila prilično besmislen tok, naročito kada je sam Spajić izjavio "E, moj doktore, ovog posta verovatno ne bi bilo, a Ognjen bi pio vaše proteine, samo da ste se izvinili što kasnite. Oni koji me znaju, znaju i koliko to mrzim". Iz ovog vidim da Spajićevo "razočaranje" nije bilo toliko snažno, osim po pitanju čekanja. Doktor se izvinio, "Mislim da sam se izvinio za 20 minuta cekanja, ako nisam onda se sada izvinjavam!. "
Šta je sada sporno? To što Spajić ne podnosi čekanje?
Da nije bilo čekanja Spajić bi sve posmatrao drugim očima. Krojački metar bi bio "instrument za merenje", korišćenje sajta za proračun bi bila "savremena elektronska obrada podataka i proračun specifičnih parametara", cena bi bila "adekvatna stručnosti doktora i ambijentu klinike"...

sentinel26 sentinel26 21:58 25.06.2009

Re: Čuj

drug.clan
sentinel26
Druže Član, Vi ste prosto smiješni a ova rečenica iz spornog teksta vjerovatno se odnosi na mog pokojnog ćaću.
Prvi signal bio je da njegova poliklinik Forumlab prima laboratorisjke rezultate samo iz sopstvene laboratorije..
Ako nijeste pročitali sporni tekst pročitajte ga pa onda komentarišite.

Ostajem pri predlogu koji sam dao i neću ga ponavljati ni nastavljati besmislenu polemiku.

Zaprepašćuje činjenica da vi uz konstatacviju da je neko "pokraden" ne vodite računa koga ćete oglasiti za kradljivca (izvršioca kradje ).
Ako zaista postoji kradja, izvršilac nije taj doktor.
Gospodine Sanitel kada vas pokradu u prodavnici tako sto vam uvale fals robu i vi odete kod sefa prodavnice da se zalite vi kazete sefu "vasa firma me je ostetila", iako znate da firma nije njegovo vlasnistvo vec da je vlasnistvo nekog Miskovica nikada necete reci "firma g. Miskovica za koju Vi radite me je ostetila".
Napisah da neću više polemisati sa vama, ali pošto vidim da i vi namjerno pokušavate da podvaljujete moram da vam kažem i sljedeće:

1) Poredjenje vam nije adekvatno.

2) Ako mene slučajno pokradu i ja se poslovodji prodavnice obratim onako kako vi naspisaste on će me ispraviti i reći da je poslovodja i da nije vlasnik. Ako to i ne učini (prečuje ili zaboravi ) to ništa ne smije da mijenja u mojem narednom postupanju.

3) Ako ja javno iznosim slučaj u štampi ili u elektronskoj formi informaciju činim dostupnom javnosti i želim da pored imena firme navedem i ime vlasnika (želim da ga optužim za kradju - postoji objektivna odgovornost ) onda moram saznati i navesti njegovo ime.

4) Ako ja u svemu tome napišem ime pogrešne osobe i nanesem joj štetu (ugledu ili sl. ) onda svakako moram da se izvinem i ponudim pomirenje da ne bih snosio posledice svojeg postupka.

5) Nema toga suda u Srbiji (a ni u Evropi ) koji bi me oslobodio krivice.

6) Spajić je mogao na račun poliklinike da napiše sve ono što je napisao i da od toga ništa ne "adresira" na njega ali tekst jasno ukazuje da je svesno prozivao doktora. Narode onaj doktor je "alav" i još me je "pokrao".

7) Kradja je krivično djelo i ne možete optužiti lice koje nije izvršilac kradje a u konkretnom slučaju čak i ne zna da ste pokradeni.

ervetor ervetor 21:59 25.06.2009

Re: Čuj

sentinel26
ervetor
Znaci Spajic nema sta da se izvinjava za ove dve stavke koje ste naveli (a ni za druge jer je Spajic ovde ostecen tj. pokraden)!
Slazem se.
Nije duzan kupac da zna vlasnicku strukturu firme da bi primetio i objavio da u toj firmi nije dobio fiskalni racun.
.
Vi na veoma prefinjen način pokušavate da podvaljujete i to kome drugom do samom Spajiću.

Spajić nije dužan da zna ko je vlasnik poliklinike ali ako želi da je kritikuje i optužuje (za kradju ili nešto drugo ) i na način na koji je to učinio i pritom želeo da objavi i ime vlasnika onda je bio dužan da objavi ime stvarnog vlasnika a ne da ovog doktora proglasi vlasnikom i kradljivcem.


Dakle, Vi verovatno niste procitali moj prefinjeni tekst do kraja.
Naime, poenta je bila u recenici koju cu ponoviti a koju ste izostavili i replicirali samo na deo mog teksta

Tako da, ne moze se anulirati prekrsaj time sto ce se reci da osteceni nije tacno prepoznao odgovornu osobu koja je prekrsaj ucinila.


Ja razumem ono sto Vi hocete da kazete. Ali sam ubedjen, da Srbija vapi za samoorganizovanjem potrosaca koji ce kroz ovakve licne javno objavljene utiske pa makar u pocetku i sa ovakvim greskama dovesti do osecaja odgovornosti kod pruzaoca usluga i to iz straha da se ne nadje na ovakvom portalu. Zbog toga je smisljena ona recenica " Musterija je uvek u pravu".
Ja znam, da moja musterija ako ode nezadovoljna, meni nista ne znaci to sto sam ja eventualno u pravu. Zbog toga se trudim da zadovoljim svaku musteriju, i onu koja je u pravu i onu koja to nije...
Danas, kada su stvari postavljene na taj nacin da potrosac ima pravo da se zali samo nekim nepostojecim inspekcijama i regulatornim telima od kojih nikada ne dobijes odgovore, imamo situaciju da su svi pruzaoci usluga oslobodjeni svake odgovornosti i bezbrizni su. Ako im dune oni ce raditi kvalitetno, a ako im bas dune radice nekvalitetno i to bez ikakvih posledica. Zasto je zabranjeno javno govoriti cijom si uslugom nezadovoljan a nije zabranjeno javno nekog hvaliti ?
Pa evo, neka se javi neki bloger koji je zadovoljan uslugama pomenutog lekara.
drug.clan drug.clan 21:59 25.06.2009

Re: Čuj

schweppes92

Da nije bilo čekanja Spajić bi sve posmatrao drugim očima. Krojački metar bi bio "instrument za merenje", korišćenje sajta za proračun bi bila "savremena elektronska obrada podataka i proračun specifičnih parametara", cena bi bila "adekvatna stručnosti doktora i ambijentu klinike"...



Ali bi realnost ostala ista. Realnost u kojoj je neko nekome uzeo nedeljnu prosecnu platu za veoma losu ili nikakvu uslugu pri tome ostecujuci budzet tj sve gradjane Srbije.
schweppes92 schweppes92 22:07 25.06.2009

Re: Čuj

ervetor
Tako da, ne moze se anulirati prekrsaj time sto ce se reci da osteceni nije tacno prepoznao odgovornu osobu koja je prekrsaj ucinila.

O kakvom prekršaju govorite? Ja tu vidim par laičkih interpretacija gospodina Spajića, koje je, kako sam navodi, dao u trenucima ljutnje. Mi zapravo i ne znamo da li je doktor pružio kvalitetnu/nekvalitetnu uslugu. S obzirom na titulu pretpostavljam da je mnogo upućeniji u oblast od blogera koji bi da ga "okrive".
Smetnuli ste s uma da i sam Spajić kaže da ničega ne bi bilo (bio bi zadovoljan u dovoljnoj meri) da nije morao da čeka 20 min. Ili da se doktor bar izvinio.
schweppes92 schweppes92 22:13 25.06.2009

Re: Čuj

drug.clan

schweppes92Da nije bilo čekanja Spajić bi sve posmatrao drugim očima. Krojački metar bi bio "instrument za merenje", korišćenje sajta za proračun bi bila "savremena elektronska obrada podataka i proračun specifičnih parametara", cena bi bila "adekvatna stručnosti doktora i ambijentu klinike"... Ali bi realnost ostala ista. Realnost u kojoj je neko nekome uzeo nedeljnu prosecnu platu za veoma losu ili nikakvu uslugu pri tome ostecujuci budzet tj sve gradjane Srbije.


Znate kako, mnoge usluge koje se u Beogradu mogu dobiti značajno prevazilaze budžete prosečnih gradjana. Zbog toga se pogleda cenovnik pa se odluči, hoćete li ili nećete.
O kvalitetu usluge, kako sam napisao u nekom komentaru, bespredmetno je da polemišemo vi, Spajić i ja. Mi imamo pravo da ne budemo zadovoljni, što može biti i rezultat naših preteranih očekivanja, ne isključivo rezultat pružene usluge. S druge strane, možda je doktor zaista dao svoj minimum. Ali o tome bi relevantan sud mogao da iskaže tek neko ko odlično poznaje polje u kojem je doktor pružao uslugu.
Dalje, zašto ignorišete činjenicu da doktor ne određuje cenu tretmana već klinika. Kao što prodavac rols-rojsa ne uzima za sebe sve što kupac uplati, već samo ono što mu je određeno kao plata.
drug.clan drug.clan 22:20 25.06.2009

Re: Čuj

sentinel26

Napisah da neću više polemisati sa vama, ali pošto vidim da i vi namjerno pokušavate da podvaljujete moram da vam kažem i sljedeće:

1) Poredjenje vam nije adekvatno.


Poredjenje je veoma adekvatno.
Evo imam jos jedno. Pricaju dva coveka i jedan pocne da govori o dobrim uslovima rada, lepom enterijeru, fleksibilnom radnom vremenu, o 5 nedelja odmora, velikom bonusu itd.. Pita ga drugi "Gde to ima?" i Onda prvi odgovori:

a) u mojoj firmi ili
b) u firmi u kojoj petar Peric ima 43% vlasnistva, Maksa Maksic 23%, Sima Simic 35% a gde ja radim

sentinel26

2) Ako mene slučajno pokradu i ja se poslovodji prodavnice obratim onako kako vi naspisaste on će me ispraviti i reći da je poslovodja i da nije vlasnik. Ako to i ne učini (prečuje ili zaboravi ) to ništa ne smije da mijenja u mojem narednom postupanju.

Nece vas sigurno ispraviti vec ce vas pitati "da li imate dokaz"

sentinel26

3) Ako ja javno iznosim slučaj u štampi ili u elektronskoj formi informaciju činim dostupnom javnosti i želim da pored imena firme navedem i ime vlasnika (želim da ga optužim za kradju - postoji objektivna odgovornost ) onda moram saznati i navesti njegovo ime.


Zasto bi navodio ime vlasnika (mozda firma ima milion akcija i pola miliona vlasnika). Osim toga vlasnik firme u vecini slucajeva nije odgovoran ni za sta. Kod nas su sve firme ionako D.O.O. a po zakonu u njima ne odgovara vlasnik vec odgovorno lice. Posto doktor nije zaposlen u klinici onda on sam odgovara za sve svoje postupke.

sentinel26

4) Ako ja u svemu tome napišem ime pogrešne osobe i nanesem joj štetu (ugledu ili sl. ) onda svakako moram da se izvinem i ponudim pomirenje da ne bih snosio posledice svojeg postupka.


Ko kaze da je navedena pogresna osoba. Sve opisano je uradio doktor a za fiskalni racun je Spajic rekao "nisu mi dali" - mnozina, ne doktor osim ako nije dvostruka licnost.

sentinel26

5) Nema toga suda u Srbiji (a ni u Evropi ) koji bi me oslobodio krivice.


Gde to sud kaznjava za iznosenje istine koja nije drzavna tajna u javnost?

sentinel26

6) Spajić je mogao na račun poliklinike da napiše sve ono što je napisao i da od toga ništa ne "adresira" na njega ali tekst jasno ukazuje da je svesno prozivao doktora. Narode onaj doktor je "alav" i još me je "pokrao".


Pa nije njemu klinika nista uradila. Drzavu je ostetila klinika Spajica je ostetio doktor!

sentinel26

7) Kradja je krivično djelo i ne možete optužiti lice koje nije izvršilac kradje a u konkretnom slučaju čak i ne zna da ste pokradeni.


A ko je izvrsilac ako nije onaj ko nije pruzio uredno placenu uslugu?
sentinel26 sentinel26 22:23 25.06.2009

Re: Čuj

ervetor
Dakle, Vi verovatno niste procitali moj prefinjeni tekst do kraja.
Naime, poenta je bila u recenici koju cu ponoviti a koju ste izostavili i replicirali samo na deo mog teksta
Tako da, ne moze se anulirati prekrsaj time sto ce se reci da osteceni nije tacno prepoznao odgovornu osobu koja je prekrsaj ucinila.
Ja razumem ono sto Vi hocete da kazete. .
Da zaboravim da su vam prva i poslednja rečenica (koju sam priznajem previdjeo ) kontradiktorne, vi na kraju ovog teksta zalazite u hipotetiku i teoriju i udaljujete se od konkretnog slučaja.
. Zasto je zabranjeno javno govoriti cijom si uslugom nezadovoljan a nije zabranjeno javno nekog hvaliti ?
Pa evo, neka se javi neki bloger koji je zadovoljan uslugama pomenutog lekara.
Nije zabranjeno. Ko to kaže ?
Ono što je napisao Spajić nije bila kritika (pokuda ni pohvala ) već optužba i to ozbiljna.

Evo vam 2 primjera:

Ako ja napišem: "aps.M.mr.D, je lopov i on je pokrao Srbiju". Ja moram prezentirati dokaze za takvo nešto, jer može da me tuži za povredu ugleda i naknadu nematerijalne štete..

Ako pak ja napišem: "aps.M.mr.D je štetočina po Srbiju jer svoj posao radi naopako i nije sposoban za tu funkciju". Tada on može samo da me mrzi, da škrguće zubima i ništa više.
drug.clan drug.clan 22:31 25.06.2009

Re: Čuj

schweppes92
drug.clan

schweppes92Da nije bilo čekanja Spajić bi sve posmatrao drugim očima. Krojački metar bi bio "instrument za merenje", korišćenje sajta za proračun bi bila "savremena elektronska obrada podataka i proračun specifičnih parametara", cena bi bila "adekvatna stručnosti doktora i ambijentu klinike"... Ali bi realnost ostala ista. Realnost u kojoj je neko nekome uzeo nedeljnu prosecnu platu za veoma losu ili nikakvu uslugu pri tome ostecujuci budzet tj sve gradjane Srbije.


Znate kako, mnoge usluge koje se u Beogradu mogu dobiti značajno prevazilaze budžete prosečnih gradjana. Zbog toga se pogleda cenovnik pa se odluči, hoćete li ili nećete.
O kvalitetu usluge, kako sam napisao u nekom komentaru, bespredmetno je da polemišemo vi, Spajić i ja. Mi imamo pravo da ne budemo zadovoljni, što može biti i rezultat naših preteranih očekivanja, ne isključivo rezultat pružene usluge. S druge strane, možda je doktor zaista dao svoj minimum. Ali o tome bi relevantan sud mogao da iskaže tek neko ko odlično poznaje polje u kojem je doktor pružao uslugu.
Dalje, zašto ignorišete činjenicu da doktor ne određuje cenu tretmana već klinika. Kao što prodavac rols-rojsa ne uzima za sebe sve što kupac uplati, već samo ono što mu je određeno kao plata.


A zasto vi i ja ne bismo polemisali, da nas je prevario majstor za kola (uzeo pare a nije uradio nista) onda bismo imali prava da komentarisemo? Medicina je "nauka" kao i svaka druga u njoj nema nicega misticnog sto se "otkriva" samo lekarima a sto vi i ja ne mozemo znati.
Na sudu treba da ocenjuje kvalifikovana osoba ali na svakom drugom mestu svi smo mi dovoljno kvalifikovani da iznosimo misljenje da li je usluga bila adekvatana ili ne.

Prestanite medicinu da predstavljate kao religiju u kojoj samo vrhovni svestenik putem andjela moze da spozna istinu.

Doktor je nekoliko puta naveo da on nije zaposlen u klinici i da ne izdaje dokumente sa zaglavljem klinike vec fakulteta cini mi se. Osim toga kaze da sve pare osim poreza i troskova laboratorije idu na njegov racun. Stoga, ispadne da je klinika u ovom slucaju samo institucija koja rentira prostor, cisti ga, pruza laboratorijske usluge i obavlja finansijske transakcije. Sve ostalo radi doktor.
schweppes92 schweppes92 22:31 25.06.2009

Re: Čuj

Druže članu, i ja mislim da vam primer nije dobar. Evo zašto:
Na prvom mestu treba odrediti šta znači "kada vas pokradu u prodavnici"...
- ako su vas odžeparili a vi to naknadno videli onda možete da tužite NN lice za džeparenje.
- ako vam je kasir zakinuo na kusuru ili naplatio više nego što ste kupili onda ga prijavite šefu i on, imenom i prezimenom odgovara.
- ako je robi istekao rok trajanja onda prozovete šefa - to je domen njegove odgovornosti
- ako imate primedbu na sirovinski sastav kobasice onda pozovete inspekciju pa tužite proizvodjača
- ako mislite da su cene previsoke onda se žalite gazdi, ne kasiru i čistačici
Da ne nabrajam dalje ali svaka "kradja u prodavnici" ima osobu koja je odgovorna za kradju. Ta osoba ima ime i prezime ili ime firme.
Visoku cenu lekarske usluge je u slučaju gospodina Spajića odredila firma/poliklinika a ne doktor. Ako nekoga zbog cene treba prozivati to je poliklinika ne on. On i tako verovatno radi i na nekoj državnoj klinici, gde su troškovi lečenja pokriveni osiguranjem. Što opet ne govori da je on prepodoban jer tamo ne naplaćuje.
drug.clan drug.clan 22:40 25.06.2009

Re: Čuj

schweppes92
Druže članu, i ja mislim da vam primer nije dobar. Evo zašto:
Na prvom mestu treba odrediti šta znači "kada vas pokradu u prodavnici"...
- ako su vas odžeparili a vi to naknadno videli onda možete da tužite NN lice za džeparenje.
- ako vam je kasir zakinuo na kusuru ili naplatio više nego što ste kupili onda ga prijavite šefu i on, imenom i prezimenom odgovara.
- ako je robi istekao rok trajanja onda prozovete šefa - to je domen njegove odgovornosti
- ako imate primedbu na sirovinski sastav kobasice onda pozovete inspekciju pa tužite proizvodjača
- ako mislite da su cene previsoke onda se žalite gazdi, ne kasiru i čistačici
Da ne nabrajam dalje ali svaka "kradja u prodavnici" ima osobu koja je odgovorna za kradju. Ta osoba ima ime i prezime ili ime firme.
Visoku cenu lekarske usluge je u slučaju gospodina Spajića odredila firma/poliklinika a ne doktor. Ako nekoga zbog cene treba prozivati to je poliklinika ne on. On i tako verovatno radi i na nekoj klinici, gde su troškovi lečenja pokriveni osiguranjem. Što opet ne govori da je on prepodoban jer tamo ne naplaćuje.


Moj primer je samo pokazao da je uobicajeno u nasem jeziku reci "moja firma" iako nisam vlasnik. Nisam ja na tom primeru ulazio u pitanje odgovornosti.

Spajic je upravo optuzio onoga ko je odgovoran lekara koji pruza uslugu. Isto kao sto je frizer koji vas unakazi odgovoran tako je i doktor koji vam ne pruzi uslugu za koju ste platili. I manite se vlasnika firme. Nasi vlasnici su dovoljno mudri pa su svi pootvarali DOO pa nisu odgovorni ni za sta!
Cenu nije odradila klinika jer Dr. ne radi za kliniku vec za sebe. verovatno su se medjusobno dogovorili ali DR. kao honorarac odredjuje cenu svog rada a kao sto on sam kaze sve pare osim poreza i troskova laboratorije idu na njegov racun.
schweppes92 schweppes92 22:44 25.06.2009

Re: Čuj

drug.clan
A zasto vi i ja ne bismo polemisali, da nas je prevario majstor za kola (uzeo pare a nije uradio nista) onda bismo imali prava da komentarisemo? Medicina je "nauka" kao i svaka druga u njoj nema nicega misticnog sto se "otkriva" samo lekarima a sto vi i ja ne mozemo znati. Na sudu treba da ocenjuje kvalifikovana osoba ali na svakom drugom mestu svi smo mi dovoljno kvalifikovani da iznosimo misljenje da li je usluga bila adekvatana ili ne. Prestanite medicinu da predstavljate kao religiju u kojoj samo vrhovni svestenik putem andjela moze da spozna istinu.Doktor je nekoliko puta naveo da on nije zaposlen u klinici i da ne izdaje dokumente sa zaglavljem klinike vec fakulteta cini mi se. Osim toga kaze da sve pare osim poreza i troskova laboratorije idu na njegov racun. Stoga, ispadne da je klinika u ovom slucaju samo institucija koja rentira prostor, cisti ga, pruza laboratorijske usluge i obavlja finansijske transakcije. Sve ostalo radi doktor.


Opet nisam saglasan. Kao stručnak u svojoj oblasti, izvinite na neskromnosti, više puta sam došao do zaključka da na stručne probleme gledam značajno drugačije nego laik. Mislim da sam upravo kroz usavršavanje uspeo da se oslobodim "laičkog zdravog rezona", koji je svakako bitan, ali pred pravim problemima potpuno nefunkcionalan. Zato valjda i postoje "profesionalci". Vremenom se percepcija oblasti kojom se bavite toliko "specijalizuje" da na svaki mogući način prevazilazi sve ono štoje laiku dostupno. Naročito kada je reč o tako kompleksnim oblastima kao što je medicina.
Mi možemo polemisati o tome kako radi Jugo, nabrajati njegove sklopove, ocenjivati funkcionalnost. Ali kada je reč o modernim automobilima, posebno onim vanserijske proizvodnje, svako naše polemisanje bi se svelo na mlaćenje prazne slame. Hoću da kažem sledeće, u slučaju kada su oblasti jednostavne, možemo i mi laici davati relevantne sudove. Kada je reč o kompleksnim problemima, mislim da je efekat često kontraproduktivan.
Ne znam da li se sećate da je početak našeg sloma, kao države, počeo upravo onog trenutka kada su novinari RTS-a krenuli po pijacama da pitaju bake "šta misle o lex specijalis-u?". Ne sećam se da je neko rekao da nema mišljenje.
sentinel26 sentinel26 22:46 25.06.2009

Re: Čuj

drug.clan
A ko je izvrsilac ako nije onaj ko nije pruzio uredno placenu uslugu?
Vidim da ste stručni i za pravo (krivično ) i za medicinu.

Mali podsjetnik za stručnjaka :

1)Spajić nije uslugu platio doktoru Belojeviću već poliklinici Forumlab koja nije njegovo vlasništvo.

2) Spajić je plaćanjem usluge sklopio ugovorni odnos sa poliklinikom Forumlab a ne sa doktorom koji nema uticaja na formiranje i visinu cijene i ne zna šta je sve uračunato u tu cijenu.

3) Spajić ima pravo na pritužbe, eventualni povraćaj novca, eventualnu naknadu štete ali sve to od poliklinike a ne od doktora Belojevića.
Pa nije njemu klinika nista uradila. Drzavu je ostetila klinika Spajica je ostetio doktor!

Da li znate šta ste napisali ? ? ?
Gde to sud kaznjava za iznosenje istine koja nije drzavna tajna u javnost?
Vi očigledno postajete i bezobrazni ili neko gluv sjedi za vašim kompjuterom.

- Nije istina da je doktor Belojević vlasnik poliklinike Forumlab-a.
- Nije istina da ga je doktor pokrao jer mu on nije ni uzeo novac već Forumlab.
schweppes92 schweppes92 22:48 25.06.2009

Re: Čuj

drug.clan
tako je i doktor koji vam ne pruzi uslugu za koju ste platili

Oko ove konstatacije nema spora. Sporno je medju nama to što ja nisam ubedjen da Spajić nije dobio zadovoljavajuću uslugu. Rekao je da je sve posledica čekanja.
grozdje grozdje 22:49 25.06.2009

Re: Čuj

Medicina je "nauka" kao i svaka druga u njoj nema nicega misticnog sto se "otkriva" samo lekarima a sto vi i ja ne mozemo znati.

Ok.
Na sudu treba da ocenjuje kvalifikovana osoba ali na svakom drugom mestu svi smo mi dovoljno kvalifikovani da iznosimo misljenje da li je usluga bila adekvatana ili ne.

Zasto? Koja je razlika? Zasto i na sudu ne mozemo da ucestvujemo?
Zar ti zaista izjednacujes nauku i zanat?!
drug.clan drug.clan 22:56 25.06.2009

Re: Čuj

sentinel26
drug.clan
A ko je izvrsilac ako nije onaj ko nije pruzio uredno placenu uslugu?
Vidim da ste stručni i za pravo (krivično ) i za medicinu.

Mali podsjetnik za stručnjaka :

1)Spajić nije uslugu platio doktoru Belojeviću već poliklinici Forumlab koja nije njegovo vlasništvo.

2) Spajić je plaćanjem usluge sklopio ugovorni odnos sa poliklinikom Forumlab a ne sa doktorom koji nema uticaja na formiranje i visinu cijene i ne zna šta je sve uračunato u tu cijenu.

3) Spajić ima pravo na pritužbe, eventualni povraćaj novca, eventualnu naknadu štete ali sve to od poliklinike a ne od doktora Belojevića.
Pa nije njemu klinika nista uradila. Drzavu je ostetila klinika Spajica je ostetio doktor!

Da li znate šta ste napisali ? ? ?
Gde to sud kaznjava za iznosenje istine koja nije drzavna tajna u javnost?
Vi očigledno postajete i bezobrazni ili neko gluv sjedi za vašim kompjuterom.

- Nije istina da je doktor Belojević vlasnik poliklinike Forumlab-a.
- Nije istina da ga je doktor pokrao jer mu on nije ni uzeo novac već Forumlab.


Spajic je platio uslugu doktoru Belojevicu a klinika je samo izvrsilac transakcije (tako kaze doktor Belojevic pogledajte gore Ime klinike cak nije ni na papirima koje izdaje doktor)
Kakav je ugovor Spajic sklopio sa klinikom? Ovde je klinika samo posrednik koji pruza logistiku doktoru Belojevicu posto Dr Belojevic nije zaposlen u klinici.

U pravu ste kada kazete da doktor Belojević vlasnik poliklinike Forumlab-a ali to niko nigde nije ni tvrdio. To Spajic nije nigde rekao!

Dr Belojevic sam kaze da pare idu njemu (osim poreza i lab troskova) stoga jasno ispadne da ga je pokrao bas Dr Belocevic. Lopov koji placa porez i svoje troskove je i dalje lopov!


I da, klinika nije ostetila Spajica vec Doktor Belojevic. Klinika je pruzila sve usluge koje je trabala da pruzi Spajicu (cist i odgovarajuci prostor, laboratorijske analize, finansijsku transakciju izmedju njega i DR. Belojevica). Doduse klinika nije prema drzavi odradila sve sto je trebala ali prema Spajicu jeste.
drug.clan drug.clan 22:58 25.06.2009

Re: Čuj

grozdje

Zasto? Koja je razlika? Zasto i na sudu ne mozemo da ucestvujemo?
Zar ti zaista izjednacujes nauku i zanat?!


Zato sto su posledice dalekosezne pa se za svedoke biraju najbolji!

A medicina i nije nauka vec zanat i zato je u navodnicima.
schweppes92 schweppes92 23:02 25.06.2009

Re: Čuj

Druže član, pošto vidim da ste potpuno uvereni da Spajić nije dobio ono što je platio, pošto mislite da vi, ja i ostali blogeri možemo na relevantan način prosudjivati o načinu rada jednog profesora fakulteta, specijaliste medicinskih nauka, hajde recite:
Šta je doktor trebalo da uradi?
Navedite medicinsku proceduru koju je trebalo da sprovede a nije?
Navedite indekse koje je trebalo da proračuna a nije?
Navedite u čemu je pogrešnost postupka kojim je utvrdio indekse koje je utvrdio?
Koje je instrumente trebalo da koristi a nije?
recite kakvu je dijetu trebalo da prepiše?
Koje je proizvodjače suplemenata trebalo da preporuči... ?
Verujem da vi, mada laik, možete časkom odgovoriti na ova pitanja.

Isto pitanje postavljam i Spajiću.
drug.clan drug.clan 23:04 25.06.2009

Re: Čuj

schweppes92
Druže član, pošto vidim da ste potpuno uvereni da Spajić nije dobio ono što je platio, pošto mislite da vi i ostali blogeri možemo na relevantan način prosudjivati o načinu rada jednog profesora fakulteta, specijaliste medicinskih nauka, hajde recite šta je doktor trebalo da uradi? Navedite medicinsku proceduru koju je trebalo da sprovede a nije. Navedite indekse koje je trebalo da proračuna a nije. Navedite u čemu je pogrešnost postupka kojim je utvrdio indekse koje je utvrdio. recite kakvu je dijetu trebalo da prepiše. Koje je proizvodjače suplemenata trebalo da preporuči...
Verujem da vi, mada laik, možete časkom odgovoriti na ova pitanja.


Pa nije uradio nista!
Za to ne treba biti strucnjak. samo mu je u stilu dobrog trgovca ponudio valjanu robu! Za to ne treba Phd iz medicine.
schweppes92 schweppes92 23:09 25.06.2009

Re: Čuj

drug.clan

schweppes92Druže član, pošto vidim da ste potpuno uvereni da Spajić nije dobio ono što je platio, pošto mislite da vi i ostali blogeri možemo na relevantan način prosudjivati o načinu rada jednog profesora fakulteta, specijaliste medicinskih nauka, hajde recite šta je doktor trebalo da uradi? Navedite medicinsku proceduru koju je trebalo da sprovede a nije. Navedite indekse koje je trebalo da proračuna a nije. Navedite u čemu je pogrešnost postupka kojim je utvrdio indekse koje je utvrdio. recite kakvu je dijetu trebalo da prepiše. Koje je proizvodjače suplemenata trebalo da preporuči... Verujem da vi, mada laik, možete časkom odgovoriti na ova pitanja.Pa nije uradio nista!Za to ne treba biti strucnjak. samo mu je u stilu dobrog trgovca ponudio valjanu robu! Za to ne treba Phd iz medicine.


Posle svega što ste večeras napisali najmanje što od vas očekujem je da kažete šta je doktor trebalo da uradi.
Kasnije, zamolićemo Spajića da nam predoči indekse koje je doktor proračunao da ih mi ovde na blogu razmotrimo. Da vidimo da li je matematika dobra, da vidimo da li preporučeni suplemnti odgovaraju baš tim indeksima.
drug.clan drug.clan 23:10 25.06.2009

Re: Čuj

schweppes92
drug.clan

schweppes92Druže član, pošto vidim da ste potpuno uvereni da Spajić nije dobio ono što je platio, pošto mislite da vi i ostali blogeri možemo na relevantan način prosudjivati o načinu rada jednog profesora fakulteta, specijaliste medicinskih nauka, hajde recite šta je doktor trebalo da uradi? Navedite medicinsku proceduru koju je trebalo da sprovede a nije. Navedite indekse koje je trebalo da proračuna a nije. Navedite u čemu je pogrešnost postupka kojim je utvrdio indekse koje je utvrdio. recite kakvu je dijetu trebalo da prepiše. Koje je proizvodjače suplemenata trebalo da preporuči... Verujem da vi, mada laik, možete časkom odgovoriti na ova pitanja.Pa nije uradio nista!Za to ne treba biti strucnjak. samo mu je u stilu dobrog trgovca ponudio valjanu robu! Za to ne treba Phd iz medicine.


Najmanje što od vas očekujem je da kažete šta je doktor trebalo da uradi.
Kasnije, zamolićemo Spajića da nam predoči indekse koje je doktor proračunao da ih mi ovde na blogu razmotrimo. Da vidimo da li je matematika dobra, da vidimo da li preporučeni suplemnti odgovaraju baš tim indeksima.


Bar nesto da je uradio. Te indekse racunaju facebook aplikacije!

Svi znaju da se deci ne daju suplementi - to nije medicina to je trgovina!
schweppes92 schweppes92 23:13 25.06.2009

Re: Čuj

O tome vam sve vreme govorim, Druže član. Naše laičke priče se uvek završe tim "nije ništa", a odgovor na pitanje "kako treba?" uvek nekako izbegnemo da damo. Šta ćemo kad ne znamo...
sentinel26 sentinel26 23:15 25.06.2009

Re: Čuj

drug.clan
Spajic je platio uslugu doktoru Belojevicu a klinika je samo izvrsilac transakcije (tako kaze doktor Belojevic pogledajte gore Ime klinike cak nije ni na papirima koje izdaje doktor)
Kakav je ugovor Spajic sklopio sa klinikom? Ovde je klinika samo posrednik koji pruza logistiku doktoru Belojevicu posto Dr Belojevic nije zaposlen u klinici.
U pravu ste kada kazete da doktor Belojević vlasnik poliklinike Forumlab-a ali to niko nigde nije ni tvrdio. To Spajic nije nigde rekao!
Dr Belojevic sam kaze da pare idu njemu (osim poreza i lab troskova) stoga jasno ispadne da ga je pokrao bas Dr Belocevic. Lopov koji placa porez i svoje troskove je i dalje lopov!
I da, klinika nije ostetila Spajica vec Doktor Belojevic. Klinika je pruzila sve usluge koje je trabala da pruzi Spajicu (cist i odgovarajuci prostor, laboratorijske analize, finansijsku transakciju izmedju njega i DR. Belojevica). Doduse klinika nije prema drzavi odradila sve sto je trebala ali prema Spajicu jeste.
Ili ste totalna neznalica ili opasan falsifikator.

U spornom Spajićevom tekstu i doktorovom dematiju imate dokaze da ste napisali totalne nebuloze, ne znam gdje živite, ali očigledno da o pravnom i zdravstvenom sistemu Srbije ne znate baš ništa.

Citirao sam vam gore Spajićevu tvrdju (pretpostavku ) o vlasništvu vi i dalje bulaznite kako nije.

Gluvom šaputati i ćoravom namigivati je skraćeni opis razgovora sa vama.

schweppes92 schweppes92 23:16 25.06.2009

Re: Čuj

drug.clan

Te indekse racunaju facebook aplikacije!

Svi znaju da se deci ne daju suplementi - to nije medicina to je trgovina!


Zapravo, nemoj te se stideti da kažete, vi ne znate koje aplikacije rade te proračune. Niti znate o kakvim se proračunima radi. Niti znate šta bi ste sa tim proračunima. Priznajem, ne znam ni ja.
Zato ne volim da se mešam u posao koji ne znam.
schweppes92 schweppes92 23:18 25.06.2009

Re: Čuj

sentinel26

drug.clanSpajic je platio uslugu doktoru Belojevicu a klinika je samo izvrsilac transakcije (tako kaze doktor Belojevic pogledajte gore Ime klinike cak nije ni na papirima koje izdaje doktor)Kakav je ugovor Spajic sklopio sa klinikom? Ovde je klinika samo posrednik koji pruza logistiku doktoru Belojevicu posto Dr Belojevic nije zaposlen u klinici.U pravu ste kada kazete da doktor Belojević vlasnik poliklinike Forumlab-a ali to niko nigde nije ni tvrdio. To Spajic nije nigde rekao!Dr Belojevic sam kaze da pare idu njemu (osim poreza i lab troskova) stoga jasno ispadne da ga je pokrao bas Dr Belocevic. Lopov koji placa porez i svoje troskove je i dalje lopov!I da, klinika nije ostetila Spajica vec Doktor Belojevic. Klinika je pruzila sve usluge koje je trabala da pruzi Spajicu (cist i odgovarajuci prostor, laboratorijske analize, finansijsku transakciju izmedju njega i DR. Belojevica). Doduse klinika nije prema drzavi odradila sve sto je trebala ali prema Spajicu jeste.Ili ste totalna neznalica ili opasan falsifikator.U spornom Spajićevom tekstu i doktorovom dematiju imate dokaze da ste napisali totalne nebuloze, ne znam gdje živite, ali očigledno da o pravnom i zdravstvenom sistemu Srbije ne znate baš ništa.Citirao sam vam gore Spajićevu tvrdju (pretpostavku ) o vlasništvu vi i dalje bulaznite kako nije.Gluvom šaputati i ćoravom namigivati je skraćeni opis razgovora sa vama.

Sentinele, zašto stalno vredjate sagovornike?
Bolje bi vam bilo da naučite da se ne kaže "izvinuo" nego "izvinio".
schweppes92 schweppes92 23:26 25.06.2009

Re: Čuj

drug.clan
Gospodine Sanitel ...



ervetor ervetor 23:30 25.06.2009

Re: Čuj

O kakvom prekršaju govorite?


Ljudi, kad se uskace u neciju diskusiju onda je bar red da se procitaju ti postovi u kojima je jasno navedeno o kom prekrsaju ja govorim.

Smetnuli ste s uma da i sam Spajić kaže da ničega ne bi bilo (bio bi zadovoljan u dovoljnoj meri) da nije morao da čeka 20 min. Ili da se doktor bar izvinio.


Nista ja nisam smetnuo. Doktor moze da se izvinjava 100 puta, a vlasnik formalno ili neformalno moze biti bivsa poslanica i clan skupstinskih odbora i lekara boraca za lik i delo Slobe Milosevica, ali ostaje cinjenica koju niko ne opovrgava da fiskalni racun nije izdat.
schweppes92 schweppes92 23:34 25.06.2009

Re: Čuj

ervetor
ali ostaje cinjenica koju niko ne opovrgava da fiskalni racun nije izdat.


Ne sporim, ali kakve veze to ima sa doktorom?
ervetor ervetor 23:46 25.06.2009

Re: Čuj

vi na kraju ovog teksta zalazite u hipotetiku i teoriju i udaljujete se od konkretnog slučaja.


I Njutn se postavljajuci zakon gravitacije i zakone kretanja udaljio od konkretnog problema jabuke. Pa ipak, konkretan problem se itekako dobro uklopio u opste pravilo.
Uopstavanje tome i sluzi. Da ne gubimo vreme iznova za svaki konkretan slucaj posmatrajuci ga kao nesto jedinstveno.

Ako pak ja napišem: "aps.M.mr.D je štetočina po Srbiju jer svoj posao radi naopako i nije sposoban za tu funkciju". Tada on može samo da me mrzi, da škrguće zubima i ništa više.


Pa ja ne vidim zasto Vas ne bi mogao tuziti i za ovo drugo. I naravno, ako se lekar nasao uvredjenim, povredjenim i oklevetanim pa neka tuzi Spajica...
ervetor ervetor 23:51 25.06.2009

Re: Čuj

Ne sporim, ali kakve veze to ima sa doktorom?


To ne mozemo sada znati ni Vi ni ja. Mozda ima , a mozda i nema veze, kao sto mozda doktor i jeste vlasnik a mozda i nije vlasnik klinike...
I ne mora on biti vlasnik klinike, mozda je on recimo direktor klinike. U tom slucaju odgovoran je za takve stvari...
Otkud mi sad znamo kakav on ugovor ima sa klinikom ?

Zasto ovo potenciram ?
Zato sto ce to biti razlog koji ce odvratiti doktora od tuzbe koju namerava da podnese. Mislim, zabice noz u ledja firmi od koje leba jede...
schweppes92 schweppes92 00:08 26.06.2009

Re: Čuj

ervetor
Ne sporim, ali kakve veze to ima sa doktorom?To ne mozemo sada znati ni Vi ni ja. Mozda ima , a mozda i nema veze, kao sto mozda doktor i jeste vlasnik a mozda i nije vlasnik klinike...I ne mora on biti vlasnik klinike, mozda je on recimo direktor klinike. U tom slucaju odgovoran je za takve stvari...Otkud mi sad znamo kakav on ugovor ima sa klinikom ?Zasto ovo potenciram ?Zato sto ce to biti razlog koji ce odvratiti doktora od tuzbe koju namerava da podnese. Mislim, zabice noz u ledja firmi od koje leba jede...

Ako već ne znamo i ne možemo znati zbog čega bi uopšte polemisali o tome.
Naročito što ne postoji bilo kakav realan razlog za polemiku. Suština priče je da se ego gospodina Spajića osetio povredjenim pred autoritetom koji se ne "izvinjava", a "svi znaju da to ne podnosim". Sada Spajić pokazuje ko je zapravo autoritet. Sve ovo je ego-terapijski postupak na terenu gospodina Spajića. Mi blogeri se malo zaneli... mislimo stvar je principijelna...
Innana Innana 19:43 25.06.2009

Herbalife preparati

Ne znam gospodina Spajica ali razumem zasto se oseca prevarenim.

Ako sam pravilno shvatila dete je odveo da bi dobio savet u vezi sa ishranom, dakle propisanu dijetu u skladu sa opstim stanjem deteta.

Sta je umesto toga dobio: lekara koji NE ZNA i pored silnih titula da "peske" izracuna BMI. Za neupucene formula za izracunavanje BMI je jedinstvena i ne treba mu za to "bombastican" sajt CDC-a. (meni licno ovaj deo je urnebesno smesan ali i bezobrazan).

Lekara koji umesto da detetu propise korigovanu ishranu, nudi Herbalife. BRUKA.
Drzala sam edukaciju zdravstvenog prosvecivanja tinejdzerima. Izmedju ostalog prevela sam prirucnik UN/WHO za pravilnu ishranu. I svuda stoji da se deci ne preporucuje dijeta i suplementi vec balansirana ishrana!!!! Svaka cast profesore, ako i pored svih tih titula ne znate elementarne stvari, odnosno ako detetu pokusavate da uvalite Herbalife.

O efikasnosti pomenutih preparata se da diskutovati. Moderna medicina kaze da je najbolje hraniti se zdravo i unositi sirovo voce i povrce. Uz to se preporucuje umerena fizicka aktivnost i to je to. Nikakav mambo-dzambo nije potreban, nikakvi proteini (pa nismo bilderi jelte), nikakvi dodatni vitamini (cak se i trudnicama preporucuje da se klone preparata zato sto nije isto prirodno i vestacko)....
Koga interesuje da vise sazna o pomenutim preparatima nek googluje. Ima tu svakojakih "lepih" informacija o tim preparatima. Pocnite odavde: http://en.wikipedia.org/wiki/Herbalife
To sto neko "kupi" sebi nobelovca ne znaci da je delotvorno. Da postoje sharene lilule koje "rade" ne bi gojzanost bila problem Br 1 u razvijenim zemljama. Ja sam osoba koja se bori sa viskom kilograma nagomilanim u 2 trudnoce i prilicno sam upucena u tu problematiku. Ovo je naravno moj stav, s kojim neko moze i ne mora da se slozi.

Sve u svemu kao sto rekoh razumem Spajica. I ja bih se osecala prevarenom, da mi neko uzme pare na takav nacin.

EDIT: Cak i na sajtu famoznog CDC ispod kalkulatora za deciji BMI stoji sledeca preporuka:

What should you do?

Regardless of the current BMI-for-age category, help your child or teen develop healthy weight habits and keep track of BMI-for-age.

Practice healthy weight habits
Encourage children and teens to practice healthy weight habits by:

Eating healthy foods
Participating in physical activity on most (preferably all) days of the week
Limiting television viewing
Ljuttko Ljuttko 23:16 25.06.2009

Re: Herbalife preparati

Meni je od svega najurnebesnije sto doktor valja herbalajf preparate pa ih i u svom protestnom pismu reklamira, prosto vidis da ga jezik svrbi.
E sad mozebiti da sam ja preterano osetljiva na sve vrste "lanac srece tipa" prodaje ali nekako mi je lakse da shvatim penzionere sa malim penzijama i nezaposlene ljude koji se i za slamku hvataju pa postaju "menadjeri" u raznim alojama, amvejima i herbalajfovima i u stanju su da na nacin istovetan radu jehovinih svedoka vuku za rukav i ubedjuju da je samo njihov proizvod jedini i pravi i da im u upravnom odboru sede akademici i gle, nobelovci a da su na berzi , koji bese? a eto i oni su se upravo vratili sa kongresa u Segedinu i proglaseni su prodavcem meseca i imaju u mrezi 35 ispod sebe od kojih sad zaradjuju a da prstom ne mrdnu i ostale blatruc price sve iste iz multilevel sistema prodaje.
Ali kad to rade ljudi koji se kunu u svoju pr titulu i nju zalazu za multilevel proizvod koji ne mozes kupiti u apoteci i prodavnici nego samo kod njih , a na pitanje ali zasto samo tako, imaju vec spreman odgovor i dugacko ubedjivanje da je to jedini i ispravan i posten ekonomski princip.
O detaljima prizvoda koji valjaju pri tom ti nece hteti a najcesce ni moci nista mnogo vise reci nego par tirada istih kao i za sve ostale slicne ali ce napomenuti da je njihov jedini i najbolji i neuporediv zato sto eto bas se samo on tako razgradjuje i to 3 puta dnevno . E da nije . E moj profesore, herbalajf sa istim recima valjala i moja poznanica sa jedva srednjom skolom ali nju mi je lako razumeti, zrtva tranzicije pa trazi spas, da joj ucinim cak sam i ja kupila kutijicu necega za mrsavljenje i kutijicu nicega za jacanje. Kako nazvati kada to valja neko iz med struke, pitam se nesto
Sofroniye Sofroniye 22:58 25.06.2009

Bata Tehnokrata

Onaj koji ne zna i zna da ne zna neznalica je, nauci ga
Onaj koji ne zna i ne zna da ne zna opasan je, izbegavaj ga
Onaj koji zna i ne zna da zna uspavan je, probudi ga
Onaj koji zna i zna da zna je mudar covek, sledi ga

Ima Basara u jednoj knjizi (Vucji brlog?) zanimljiv detalj o narodnoj mudrosti kao etalonu mudrosti uopste. Toplo ga preporucujem, A sto se tice pravnika koji opravljaju svoja kola... Nije problem sto povrsno poznaju stvari, ali je problem kad dodju kod automehanicara i pocnu da mu objasnjavaju kako se nesto radi. Uljudnost zahteva da im prvi put kazes fino mislim da nije to bas tako. Sledeci put malo dignes intonaciju ne bih se bas slozio sa tim. A sledeci put kazes uz svo duzno postovanje mislim da ne znate bas u potpunosti to o cemu pricate. Jer ako se ocuti laicima koji misle da znaju stvari mogu da se zakomplikuju. A ako pricamo o ljudskom zdravlju.... onda ja cu uvek uzeti misljenje 2-3 lekara nego Baba Dostane.

I da se vratim na razgovor Slobodana Milosevica i Nikole Milosevica (?). Za mene je misljenje akademika i seljaka isto (parafrazirano). Jedan intelektualac i demokrata (pun intended) kao pokojni predsednik Srbije je trebalo da kaze za mene glas akademika i seljaka vredi isto a misljenje vec teze.

EDIT: procitah sad pocetak ove male rasprave i.e., originalni tekst. Pretpostavljam da deo oko vitamina proteina itd. je pokusaj da se uvale neki produkti ali to se svuda radi (sto ga ne cini iole boljim ali cisto da napomenem da postoje indicije - da izbegnem mogucu tuzbu- psihijatri, sto je mnogo veci problem , cesto rade u USA sa lekovima za depresiju, smirenje, itd. O BMI ne znam puno ali je moguce da je recimo proveravao bazu podataka koja ima statistiku o deci tog doba (radi se o detetu ?). Za odrasle znam da se koristi hard threshold ali za decu se menja sa uzrastom ako se ne varam. NIje mi namera da branim doticnog gospodina ali ne bih tek tako omalovazvao necije (ne)znanje.
grozdje grozdje 23:04 25.06.2009

Re: Bata Tehnokrata

Sofronije brate rodjeni
ervetor ervetor 00:00 26.06.2009

Re: Bata Tehnokrata

, A sto se tice pravnika koji opravljaju svoja kola... Nije problem sto povrsno poznaju stvari,


Ama zasto apriori ukidate svaku mogucnost da diplomirani pravnik moze istovremeno biti odlican, vrhunski automehanicar ?
Kao sto doktor medicine moze biti izvanredan gitarista. Poznajem nekoliko takvih.
Sofroniye Sofroniye 16:35 26.06.2009

Re: Bata Tehnokrata

ervetor
, A sto se tice pravnika koji opravljaju svoja kola... Nije problem sto povrsno poznaju stvari,


Ama zasto apriori ukidate svaku mogucnost da diplomirani pravnik moze istovremeno biti odlican, vrhunski automehanicar ?
Kao sto doktor medicine moze biti izvanredan gitarista. Poznajem nekoliko takvih.


Mnoge stvari su moguce ali nisu mnoge stvari verovatne. Dakle moguce je da diplomirani pravnik bude vrhunski mehanicar ali nije verovatno i ja ne vidim gde u mom tekstu to pise. Ja sam naveo kao LICNI IZBOR da cu uzeti misljenje 2-3 lekara koji su se skolovali 6 godina + specijalizacija (u Evropi?) , ili 4+3(4)+specijalizacija (u severnoj americi) pogledati sta su rekli i doneti odluku sam. Ja licno sam formalista i volim da znam da je necije znanje neko drugi FORMALNO proverio te da iza toga stoje godine formalnog obrazovanja i/ili iskustva. Recimo kad sam birao zubara izabrao sam nekog ko je uradio magistrat konkretno u oblasti koja je mene zanimala/bila potrebna, snimio mu diplomu na zidu, proverio ko mu je bio mentor itd. itd. Dakle ja u to VERUJEM neko drugi moze da veruje u sta god hoce. Dakle ponavljam jos jednom SVE je MOGUCE ali nije SVE VEROVATNO. Kada je moj porodicni lekar odbio da me posalje kod specijaliste ja sam odabrao drugog lekara, nista mu nisam izneo o istoriji i kada sam video da je preporucio specijalistu rekao sam sebi za sada je OK videcemo u buducnosti. Ne umanjujem strucnost prethodnog lekara ali mi se ne svidja njegov stil i idemo dalje :)

Jako je u zivotu tesku proceniti koliko neko zna, koliko je strucan itd. i uzme mnogo vise vremena od par kratkih interakcija da se sud donese. Pretpostavljam da je moj primer razgovora delovako tako ali to se vise odnosilo na nadobudne musterije koje dodju i pametuju o tome kako treba nesto da se radi. Svakog treba saslusati ali postoji tacka prek koje se ne ide. Dakle ako neko ima dozvolu da radi kao mehanicar i ima musteriju koja dodje i trazi to i to a mehanicar se ne slaze sa tim. Njegovo je da kaze ne, moja profesionalna savest mi ne dozvoljava to da uradim a vi nadjite nekog drugog. Tu se podvlaci crta :)

Ako ja poslusam savet pravnika vezano za moja kola ja njega ne mogu da tuzim jer je moja sopstvena glupost sto sam slusao nekog ko nije zakonski ovlascen da daje takav savet :) Kao sto bi mi mehanicar dao savet oko parnice :) A ako ima dozvolu da radi, obrazovanje itd. mogao bih da nabacim tuzbu ako ne protiv skole koja mu je dala diplomu a onda protiv njega jer se onda od njega ocekuje strucnost a bez "papira" ne :)
drug.clan drug.clan 16:58 26.06.2009

Re: Bata Tehnokrata

Sofroniye
ervetor
, A sto se tice pravnika koji opravljaju svoja kola... Nije problem sto povrsno poznaju stvari,


Ama zasto apriori ukidate svaku mogucnost da diplomirani pravnik moze istovremeno biti odlican, vrhunski automehanicar ?
Kao sto doktor medicine moze biti izvanredan gitarista. Poznajem nekoliko takvih.


Mnoge stvari su moguce ali nisu mnoge stvari verovatne. Dakle moguce je da diplomirani pravnik bude vrhunski mehanicar ali nije verovatno i ja ne vidim gde u mom tekstu to pise. Ja sam naveo kao LICNI IZBOR da cu uzeti misljenje 2-3 lekara koji su se skolovali 6 godina + specijalizacija (u Evropi?) , ili 4+3(4)+specijalizacija (u severnoj americi) pogledati sta su rekli i doneti odluku sam. Ja licno sam formalista i volim da znam da je necije znanje neko drugi FORMALNO proverio te da iza toga stoje godine formalnog obrazovanja i/ili iskustva. Recimo kad sam birao zubara izabrao sam nekog ko je uradio magistrat konkretno u oblasti koja je mene zanimala/bila potrebna, snimio mu diplomu na zidu, proverio ko mu je bio mentor itd. itd. Dakle ja u to VERUJEM neko drugi moze da veruje u sta god hoce. Dakle ponavljam jos jednom SVE je MOGUCE ali nije SVE VEROVATNO. Kada je moj porodicni lekar odbio da me posalje kod specijaliste ja sam odabrao drugog lekara, nista mu nisam izneo o istoriji i kada sam video da je preporucio specijalistu rekao sam sebi za sada je OK videcemo u buducnosti. Ne umanjujem strucnost prethodnog lekara ali mi se ne svidja njegov stil i idemo dalje :)

Jako je u zivotu tesku proceniti koliko neko zna, koliko je strucan itd. i uzme mnogo vise vremena od par kratkih interakcija da se sud donese. Pretpostavljam da je moj primer razgovora delovako tako ali to se vise odnosilo na nadobudne musterije koje dodju i pametuju o tome kako treba nesto da se radi. Svakog treba saslusati ali postoji tacka prek koje se ne ide. Dakle ako neko ima dozvolu da radi kao mehanicar i ima musteriju koja dodje i trazi to i to a mehanicar se ne slaze sa tim. Njegovo je da kaze ne, moja profesionalna savest mi ne dozvoljava to da uradim a vi nadjite nekog drugog. Tu se podvlaci crta :)

Ako ja poslusam savet pravnika vezano za moja kola ja njega ne mogu da tuzim jer je moja sopstvena glupost sto sam slusao nekog ko nije zakonski ovlascen da daje takav savet :) Kao sto bi mi mehanicar dao savet oko parnice :) A ako ima dozvolu da radi, obrazovanje itd. mogao bih da nabacim tuzbu ako ne protiv skole koja mu je dala diplomu a onda protiv njega jer se onda od njega ocekuje strucnost a bez "papira" ne :)


sve sto ste rekli je tacno ali ste smetnuli sa uma jednu stvar koja znacajno utice na kvalitet usluge a to je namera.


Na primer ako imate zapalenje besike i odete kod lekara sa mnogo diploma veoma strucnog i punog znanja on moze da uradi dve stvari:

1) da vas pregleda, ustanovi da imate cistitis to vam lepo objasni i da vam lekove antibiotike koji ce vas izleciti i naplati uslugu
2) da vas pregleda, ustanovi da imate cistitis ali vam to ne kaze, vec vam kaze da nije nista ozbiljno da ce proci samo od sebe i da vam lek protiv bolova i naplati uslugu

Posle prve opcije vas nece videti duze vreme a posle druge cete se pojaviti za nedelju dve ponovo i on ce vam naplatiti uslugu, ako pak ponovo primeni istu ili slicnu opciju vi cete dobiti hronicni cistitis koji ce se rasiriti na bubrege sto moze izazvati dijabetes i tako cete postati trajna musterija njega i parmaceutske industrije - to ce se sve brojati ka ukupnom GDP-u drzave koja ce imati privredni rast i svi ce biti srecni i zadovoljni!
ervetor ervetor 20:40 28.06.2009

Re: Bata Tehnokrata

Kada je moj porodicni lekar odbio da me posalje kod specijaliste ja sam odabrao drugog lekara, nista mu nisam izneo o istoriji i kada sam video da je preporucio specijalistu rekao sam sebi za sada je OK videcemo u buducnosti. Ne umanjujem strucnost prethodnog lekara ali mi se ne svidja njegov stil i idemo dalje :)


Joj ljudi moji, ne govorim ja o tome da ako se ja kao diplomirani pravnik razumem u jos nesto da mi to automatski daje pravo da radim kao lekar ili mehanicar. Nijednog momenta nisam govorio da su ravnopravni u struci oni koji su studirali i FORMALNO polozili sa onima koji nisu, vec da imaju pravo da ucestvuju u SOPSTVENOM lecenju i da DISKUTUJU sa lekarom ako nalaze da im je nesto sumnjivo.
Posto me niko ne razume navescu primer iz zivota:
Primer 1
1) Covek je masinski inzenjer i ima srcanih problema. Covek je nacitan i malo sire obrazovan. On ode kod kardiologa uradi neke analize i kardiolog mu preporuci test opterecenja. Covek uradi test opterecenja i sve bude u redu i lekar mu kaze: " Vase srce je zdravo 100%, idite kuci i zivite normalno".
E sad, posto je pacijent obrazovan i nacitan, on zna da i sa 50% zacepljenom arterijom test opterecenja ne ukazuje ni nakakve nepravilnosti i zahteva od lekara da ga posalje na koronarografiju.
Lekar se naduri, uvredi ali ga posalje. I ne lezi vraze, tamo se potvrdi da je covek imao anginu pektoris. I evo ga zivi i dan danas.
Primer 2
2) Covek je gradjevinski radnik i ima srcanih problema. Covek nije nesto narocito obrazovan, zavrsio je osnovnu i pola srednje skole. On ode kod kardiologa uradi neke analize i kardiolog mu preporuci test opterecenja. Covek uradi test opterecenja i sve bude u redu i lekar mu kaze: " Vase srce je zdravo 100%, idite kuci i zivite normalno". I covek ode kuci. Ubedjen da mu je srce zdravo, bavio se sportom i umro.

Dakle, nemojte mi zamerati sto mislim da poznavanje medicine meni licno moze biti od koristi i ne moze mi odmoci. Uostalom to ste i Vi konstatovali u delu teksta koji sam citirao. To ne znaci da planiram da se bavim lecenjem drugih.Taman posla. Ali imam pravo da budem laik, ali ne nepismen laik.
schweppes92 schweppes92 23:59 25.06.2009

igrarije

Eto, gospodine Spajiću, naveli ste jedan broj blogera da do kasno u noć konfabulira o vašem nepostojećem problemu. Učinili ste da doktoru pokažete da postoji mesto gde ste vi "prof., dr. sci. med.", VIP ličnost, gde potpisujete na vašem memorandumu, gde on treba da čeka, gde se vi ne izvinjavate... Sada ste 1:1

A sve je bila "igra moći", dečačko odmeravanje "čiji je duži". Potukao vas je na svom terenu, dovodeći vas u situaciju da se osećate kao "redov pred generalom"... bez prava na žalbu... morali ste da čekate... morali ste da ćutite... Pokušali ste njegov trijumf bar malo umanjiti navodjenjem svojih titula ( 10 minuta kasnije, kada niste znali šta bi drugo... a nešto se moralo). Ni to nije pomoglo... Niste mu mogli oprostiti. ("svi znaju da to ne podnosim" )
"Da se bar izvinio", (da bar nije likovao što mu je duži) " vaše dete bi pilo te proteine"... sve bi bilo OK.
Razumem vašu ljutnju.
Onda ste igru prebaciji na vaš teren, propisali pravila i krenuli... pretpostavljajući da će te ga "navući u svoj zabran"...
Valjda će priznati da je ovde izgubio. Ako ne, tužite vi njega. Blogeri će vas podržati.


ervetor ervetor 00:04 26.06.2009

Re: igrarije

Učinili ste da doktoru pokažete da postoji mesto gde ste vi "prof., dr. sci. med.", VIP ličnost, gde potpisujete na vašem memorandumu, gde on treba da čeka, gde se vi ne izvinjavate... Sada ste 1:1


Ovo se slazem.
Upravo zbog toga, bi pojedini lekari morali malo da se spuste na zemlju i da ukapiraju da ima jos nekih segmenata drustva osim njihovih klinika.
schweppes92 schweppes92 00:12 26.06.2009

Re: igrarije

ervetor
Učinili ste da doktoru pokažete da postoji mesto gde ste vi "prof., dr. sci. med.", VIP ličnost, gde potpisujete na vašem memorandumu, gde on treba da čeka, gde se vi ne izvinjavate... Sada ste 1:1Ovo se slazem.Upravo zbog toga, bi pojedini lekari morali malo da se spuste na zemlju i da ukapiraju da ima jos nekih segmenata drustva osim njihovih klinika.


Iskreno, mislim da je 2:0 za doktora.
grozdje grozdje 12:23 26.06.2009

Re: igrarije

dečačko odmeravanje "čiji je duži".



adantino_d adantino_d 03:41 26.06.2009

Prof. dr Belojevicu, svaka cast!

Drago mi je sto razmatrate da li ima elemenata za tuzbu, jer time ne stitite samo Vas ugled, vec i sve lekare od krajnje mizernog povlacenja njihovih imena po kojekakvim blogovima.
stopalo stopalo 09:04 26.06.2009

Re: Prof. dr Belojevicu, svaka cast!

lepo je videti da i na blogu ima jos pristalica stajanja mirno pred doktorima.

za otrezenjenje toplo preporucujem sve krugolinine blogove
teodorakaze teodorakaze 08:47 26.06.2009

Ne razumem

...uopste poentu citave ove halabuke. Sami u prvom delu svog linkovanog teksta kazete da ne sporite strucnost lekara:
Ne sporim njegovu stručnost.

Nije vam bitno sto ste laboratorijske rezultate dobili iz te klinike, niti koliko ste ih platili:
nije važno da li ću dati njima, ili laboratoriji ovde, ispred zgrade, gde mi je jednostavnije, nek' uzme ko treba procenat koji god treba.

Nije vam smetalo merenje krojackim metrom
Nije mi smetalo, ajde, dešava se, čak mi bilo i nekako milo, ajde jeste kao fensijana i šminka, al' ovo je nekako ljudski.

...a i sami zakljucujete:
E, moj doktore, ovog posta verovatno ne bi bilo, a Ognjen bi pio vaše proteine, samo da ste se izvinili što kasnite. Oni koji me znaju, znaju i koliko to mrzim.


Ja zaista ne uspevam da uocim onda u cemu je vas problem osim u kasnjenju. Dakle, vi ste imenom i prezimenom prozvali coveka, napisali tekst kojim dovodite u sumnju sve sto je tokom vase posete uradio, dakle njegov karakter i profesionalnu potkovanost:
demonstrirao je da su mu novci važniji od pacijenta i profesionalnosti.

Prvo, kao da izvodi neku tešku vradžbinu nedostojnu neposvećenih smrtnika, izračuna na nekom sajtu neki procenat.

on shvati da se ne menja, mada bi mi visinu različito izmerio, oćuta i nastavi:

sve naglašavajući da je on profesor univerziteta i da dodaci, proteini, surutka, šta god, mora da se piju, pogotovo kod deteta što raste. Pa još kaže da će Ognjen još mnogo da raste, ne priznaje što su ortopedi, na osnovu snimka i stepena nekog okoštavanja neke hrskavice rekli da neće, ne znaju oni, nego on, u ordinaciji gde se meri krojačkim santimetrom.

itd.
a da je pritom vasa jedina stvarna zamerka to sto je zakasnio 20 minuta?! To dakle znaci (sami ste ilustrovali), da ste se vi iznervirali sto je lekar zakasnio, a onda potrazili po svom secanju sta biste mu mogli napakovati, da citav vas post ne bi glasio Ljut sam na lekara zato sto je zakasnio 20 minuta

Ovo u svetlu vase poslednje recenice nije cak ni relevantno za diskusiju, ali hajde:
Prvo, ako ste vec znali sta lekar treba da uradi (a ovaj nije) - zasto ste sina uopste vodili u tu kliniku, zasto mu niste sami odredili terapiju?
Drugo, ako ste pristali da platite cenu, zasto se sada na istu zalite?
Trece, ako ste vec rekli da ne dovodite u pitanje strucnost lekara, i sami kazete da biste se njegove terapije pridrzavali samo da nije zakasnio 20 minuta, ja zaista ne vidim kako vam uspeva da vas ne bude sramota ovog i prethodnog teksta.

Jedino sto ste zaista validno mogli napisati kao prituzbu je upravo kasnjenje. Sve ostalo je toliko tendenciozno, i ocigledno potpireno opstom galamom povodom lekara u Srbiji, potpuno nepotkrepljeno bilo kakvim cinjenicama, da ja zaista ne vidim zasto vas covek ne bi tuzio.

A i mislim da je strasno sto izjavljujete da biste sina lecili samo da nije vase licne netrpeljivosti prema kasnjenju.
stopalo stopalo 09:11 26.06.2009

Re: Ne razumem

aman ljudi, zasto covek nema pravo da napise (pa cak i na blogu :) ) ako se oseca kao da ga neko zahebava za njegove pare?

sta je to tako sveto u lekarskoj profesiji? cini mi se da je kovacevic u jednoj drami napisao "samo je hirurgija medicina, sve ostalo je sudbina"

i to je bottom line svih rasprava o lekarima. svoje objektivne ali i subjektivne nemogucnosti da nekome pomognu moraju biti zasticene dogmom.

lekarski nalaz se urezuje munjom u kamenu i sta ima bilo ko da raspravlja o dogmi?

teodorakaze teodorakaze 09:18 26.06.2009

Re: Ne razumem

aman ljudi, zasto covek nema pravo da napise (pa cak i na blogu :) ) ako se oseca kao da ga neko zahebava za njegove pare?

Niko nije sporio to pravo, naprotiv, na osnovu tog prava sam i iznela svoj komentar.
i to je bottom line svih rasprava o lekarima. svoje objektivne ali i subjektivne nemogucnosti da nekome pomognu moraju biti zasticene dogmom.

Naprotiv, ja sam upravo iznela argumentovan komentar, sa sve citatima iz linkovanog bloga.
stopalo stopalo 10:24 26.06.2009

Re: Ne razumem

sorry teodoreakaze :(

slucajno sam dao komentar kao reply na tvoj post.

trebao je da bude samostalan.

izvinjavam se jos jednom
teodorakaze teodorakaze 11:35 26.06.2009

Re: Ne razumem

sorry teodoreakaze :(

slucajno sam dao komentar kao reply na tvoj post.

trebao je da bude samostalan.

izvinjavam se jos jednom

Nema problema
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 09:36 26.06.2009

Javno glasilo bla bla

Pre tužbe neka pogleda pravilnik i ostale zakone koji se tiču javnih glasila(koliko se sećam forumi ne bi trebalo da potpadaju pod tu grupu). OD tužbe..ni T Elem, svako +/- iskustvo terba predočiti budućim korisnicima kako bi imali što objektivniju sliku o stručnosti i kvalitetu proizvoda/usluge. Ipak što više korisnih informacija, odluka je kvalitetnija (ekonomsko rezonovanje).

Druga strana: Profesor ništa ne zna. Samo razmišlja glasno, preporučuje...otkud on zna. Gledanje u bob ima svoja ograničenja.

veseli pozdrav

p.s. hvala na preporuci laboratorije, preporuka i tekstu
miloradkakmar miloradkakmar 10:43 26.06.2009

Vi

se ubiste diskutujući o zadatoj temi - problematici , a gde je g Spaić ?
Domaćin sve posmatra iz prikrajka?!
Lionsgate Lionsgate 10:58 26.06.2009

Re: Vi

se ubiste diskutujući o zadatoj temi - problematici , a gde je g Spaić ?
Domaćin sve posmatra iz prikrajka?!

Tipicno za gospon Spaju, baci kosku i izgubi se... kao onomad na fake blogu o mladicima koji farbaju nepropisno parkirana kola na Bulevaru. No, verovatno ce na kraju i cela blogerska zajednica to skapirati.
grozdje grozdje 12:28 26.06.2009

Re: Vi

domacin

Miloradu
sentinel26 sentinel26 15:03 26.06.2009

"Alavostizam"

Forumlab - Jedna od najboljih laboratorija u Beogradu.

Savetovalište za dijetoterapiju

"Dijetoterapija obolelih od gojaznosti, šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska, zakrčenja krvnih sudova, visokih masnoća u krvi i drugih poremećaja zdravlja. Lečenje je po metodi University of California Los Angeles (USA). Savetovalište vode nastavnici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu: Prof. dr Goran Belojević i Asis. dr Sanja Milenković."

Tu su dakle ljekari angažovani sa strane na dopunskom radu u poliklinici.

Sopstveni stručni kadar

Pošto nijesam pio dijetetske sokiće u nekom kafiću u Los Angelisu (a ni na Zelenom vencu ) o stručnosti dijetoterapije ne bih divanio ni eglenisao sa "svjedocima" i braniocima.

Spaić :
iznervirao me malo i uzeo 5.800 dinara. Ništa strašno. Ali, demonstrirao je da su mu novci važniji od pacijenta i profesionalnosti. A to mrzim, a imam i vremena da napišem post, udarila ova provala oblaka, pa ne mogu da krenem.
Ne tvrdim, čak, ni da je prekršio profesionalni kodeks – ne znam, mada verujem da jeste.

Cijena usluge:
- Neto naknada za doktora (i asistenta ? ), +
- Porez na dohodak 20%, ( 12% ? ), +
- Doprinos za PIO 22 %, +
- …………………. %, ( 12,3% ? ) +
- ………………… %, ( 1,2% ? ), +
- Režijski troškovi poliklinike, +
- Troškovi laboratorije, +
- ……………….. ( ? ) -
- Eventualni popust ( ? ),
-------------------------------------------.
Ukupna cijena = 5.800, dinara
-------------------------------------------.

Cenovnik Forumlab-a.

Spaić :
Prvi signal bio je da njegova poliklinik Forumlab prima laboratorisjke rezultate samo iz sopstvene laboratorije, iako se radi o najordinarijim analizama krvi i urina (1.800 od onih 5800, pokvarilo se nešto pa nema fiskalnog računa, a baš su hteli da daju, ni ne znam da li je obavezno).

al' nije se izvinio, još me i popreko gleda što ga ne čekam u stavu mirno.
sentinel26 sentinel26 15:16 26.06.2009

Šta "poručuje" KZ ?

Krivični zakonik (“Sl.glasnik RS” br. 88/2005 - isp.107/2005 )
Uvreda
Član 170
(1) Ko uvredi drugog,
kazniće se novčanom kaznom od dvadeset do sto dnevnih iznosa ili novčanom kaznom od četrdeset hiljada do dvesta hiljada dinara.
(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem štampe, radija, televizije ili sličnih sredstava ili na javnom skupu,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom od osamdeset do dvestačetrdeset dnevnih iznosa ili novčanom kaznom od stopedeset hiljada do četristopedeset hiljada dinara.
(3) Ako je uvređeni uvredu uzvratio, sud može obe ili jednu stranu kazniti ili osloboditi od kazne.
(4) Neće se kazniti za delo iz st. 1. do 3. ovog člana učinilac, ako je izlaganje dato u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u vršenju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštiti opravdanih interesa, ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja.

Kleveta
Član 171
(1) Ko za drugog iznosi ili pronosi štogod neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu,
kazniće se novčanom kaznom od pedeset do dvesta dnevnih iznosa ili novčanom kaznom od sto hiljada do četristo hiljada dinara.
(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem štampe, radija, televizije ili sličnih sredstava ili na javnom skupu,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom.
(3) Ako je ono što se neistinito iznosi ili pronosi dovelo do teških posledica za oštećenog,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom od stodvadeset do tristašezdeset dnevnih iznosa ili novčanom kaznom od petsto hiljada do milion dinara.
drug.clan drug.clan 16:12 26.06.2009

Re: Šta "poručuje" KZ ?

sentinel26
Krivični zakonik (“Sl.glasnik RS” br. 88/2005 - isp.107/2005 )
Uvreda
Član 170

Kleveta
Član 171




Evo sta Evropski sud za ljudska prava misli o clanovima koje ste citirali

link
sentinel26 sentinel26 18:40 26.06.2009

Re: Šta "poručuje" KZ ?

drug.clan
sentinel26
Krivični zakonik (“Sl.glasnik RS” br. 88/2005 - isp.107/2005 )
Uvreda
Član 170
Kleveta
Član 171

Evo sta Evropski sud za ljudska prava misli o clanovima koje ste citirali
link
Veoma jeftin pokušaj obmane.

To nije stav (mišljenje ) Evropskog suda o našem KZ, nego o presudama naših sudova po nalogu političara, koji su jednostavno izmislili uvrede da bi osudili novinare zbog kritike nerada.
Dao sam gore primjer gospodina "aps. M. mr. D." pa pokušaj da prepoznaš razliku.

Posjedujem kompletnu presudu toga suda prije nego ste vi svi čuli za nju.

Našao si crkvu dje ćeš bogu da se moliš.
Pokušaj da tvoje pravničko znanje prodaš na drugoj berzi, ovdje ti baš ne ide.

drug.clan drug.clan 19:05 26.06.2009

Re: Šta "poručuje" KZ ?

sentinel26
drug.clan
sentinel26
Krivični zakonik (“Sl.glasnik RS” br. 88/2005 - isp.107/2005 )
Uvreda
Član 170
Kleveta
Član 171

Evo sta Evropski sud za ljudska prava misli o clanovima koje ste citirali
link
Veoma jeftin pokušaj obmane.

To nije stav (mišljenje ) Evropskog suda o našem KZ, nego o presudama naših sudova po nalogu političara, koji su jednostavno izmislili uvrede da bi osudili novinare zbog kritike nerada.
Dao sam gore primjer gospodina "aps. M. mr. D." pa pokušaj da prepoznaš razliku.

Posjedijem kompletnu presudu toga suda prije nego ste vi svi čuli za nju.

Našao si crkvu dje ćeš bogu da se moliš.
Pokušaj da tvoje pravničko znanje prodaš na drugoj berzi, ovdje ti baš ne ide.



Ajd nek podigne tuzbu i dobije parnicu protiv Sajica ako nema "podrsku" kao ovi sto su tuzili novinare.

Spajic je opljackan od strane doktora, drzava od strane klinike a sada Spajic treba u zatvor jer je viknuo drzite lopova!

Pa Kafka je bio malo dete.
aramon aramon 15:40 26.06.2009

Obozavam kad odgovore

Drago mi je da ova tema na vasem blogu nije bila jednoepizodicna i da ste dobili odgovor... Kakav takav. Uvek mi nekako fali odgovor strane koja bude prozivana. To daje draz svemu i postaje kao pracenje serije


Slazem se sa misljenjem clana BebaOdLonchara - "a da je alav, potvrdjuje i sama najava tuzbe".
vishnja92 vishnja92 22:53 26.06.2009

he :)

skroz prosto: jel gosn Spaicu bilo prodato poverenje za te pare? nije.

gosn Spaic je gosn doktora doziveo kao mufljuza (sto ovaj verovatno i jeste, s obzirom na Herbalife u opticaju, i sva glupa ponasanja nakon toga - od kojih je razmatranje moguce tuzbe najgluplje).

daklem, za svoje novce nas gosn Spaja je dobio - nista.

ja sam se, brat bratu, porodila na poverenje.
nekih par godina ranije, prezivela sam na poverenje.

a poslednjih pet dana sedim kod cika Cveleta na stolici po par sati dnevno, on mi dere dzepove i usput me muci, a ja jedva cekam kad cu opet tamo, iako mi je razvalio vilicu. nasla sam coveka :)

elem - savet za doticnog docu - umesto zakasnelih izvinjenja, kako bi bilo da pocnete da radite svoj posao? gosn spaic bi to kasnjenje zaboravio posle...



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana