Nesto lepo

lula953 RSS / 26.06.2009. u 11:20

 

 

Inspirisana tekstom leopold lady "Moj Marko", resih da napisem tekst "Moja Mira."

Predavala sam joj i bila razredna u srednjoj skoli 4 godine. Nije imala roditelje (umrli), nije imala ni brata, ni sestru, ni dedu. Zivela je sa bakom u jednom daljem beogradskom naselju. Veoma lepa, veoma cudno povucena. U cetvrtoj godini srednje skole poginuo joj je decko Nikola.

Jedino ona nije htela da ide na matursko vece. Nije htela da joj odeljenje skupi novac za to vece. Znala sam da to nije samo ponos. Nije samo u pitanju matursko vece. Gde je haljina (nije izlazila iz patika i farmerica). A gde su sandale, pa sminka, pa frizura, pa dzeparac... Uvek bi izasla sa casa kada bismo u razredu zapoceli razgovor o maturskoj zabavi.

Bila sam opterecena njenom sudbinom. Kako da joj pomognem? Mislila, mislila i smislila. Otvorila sam stednu knjizicu na njeno ime (uzela sam njenu licnu kartu pod nekim izgovorom), i uplatila neki ne tako veliki novcani iznos. Animirala sam svoje prijatelje, drugarice iz hora (pevamo u ruskom horu od studentskih dana), svoje rodjake... Procenila sam koliko novca bi bilo dovoljno za to svecano vece i shodno tome, ipak odredila skromniji novcani udeo svog drustva. A onda sa njom dosla da obavimo formalnosti oko stedne knjizice koju sam joj urucila. "Za maturu. Bice dovoljno" - rekla sam.

Preskacem reakciju. Preskacem opis maturske veceri.

Mira je bila odlican ucenik. Nije mogla na studije iz finansijskih razloga. Nastavili smo svi sa uplatama. Mira se upisala na Visu turisticku na Novom Beogradu. Bila je na budzetu, sto je veoma olaksalo moj udeo u njenom skolovanju. Upoznala sam Miru sa svojim drustvom (svim tetkama i ujkama kako su oni sami sebe nazivali). Mira je mene zvala - majka. Tako je ona odlucila. Rekla mi je da ima svoju mamu koja nije vise ziva, i mene majku. 

Mira je cistila godinu sa visokim prosekom. Pa drugu. Mislim da je i ona precutno znala da bi i sebe i sve nas stavila u neprijatnu situaciju sto se tice finansija.

Prosle godine sam (smo) Miri uplatila letovanje. Prvi put. Da vidi more.

Mira se zaljubila. Smrtno. Stariji muskarac. Mira stoji na diplomskom vec druga godina. On smatra da joj fakultet nije potreban. Moja Mira mi se sve redje javlja. Ja je sve redje zovem, jer ne znam sta da joj kazem, a da je ne povredim. Sve sam joj vec rekla. Vazno je da ima nekog ko je voli. Svu srecu ovog sveta joj od srca zelim.

Miko, svi te mnogo volimo!

 



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 13:38 26.06.2009

Ponekad...

Ponekad, gladni ljubavi, primaju i koru hleba kao gozbu i uvredu kao pesmu....
Ne daj Miru. Budi mama i dalje. I ZOVI!!!!!! Ne odustaj.......
Ako je i pravi, a sa tim komentarom ne treba ti škola, ne može da bude pravi, ali, ako i jeste, nećeš mu smetati....
Važnija je Mira. Ne daj je!
Djina
lula953 lula953 08:43 29.06.2009

Re: Ponekad...


Mislim da nije pogodan trenutak. Sve je vec receno. Da pravi covek za nas je onaj koji nas u svemu podrzava. I mnogo toga jos. Uvek se na kraju rasplace. Osetila sam da se muci. Ljubav prema meni, i u neku ruku obaveza da opravda moje poverenje, i neogranicena ljubav prema tom muskarcu koji joj, po njenim recima, sve dozvoljava, kupuje, vodi...
Za njen rodjendan smo nas dve, izasle na rucak i da prosetamo. Rekla je da je ON tu, da je dovezao do grada, ali mu je neprijatno da se upozna sa mnom. Kada je rekla da ce ga dovesti da ga vidim, i kazem joj sta mislim o njemu, znala sam da sam je, za sada, izgubila. "Miro, tvoje srce ga je vec izabralo. Ja tu nemam prava da procenjujem. Kada ga budes gledala ocima, a ne srcem, onda cemo razgovarati. Obecaj da ces zavrsiti fakultet." Obecala je. Kao sto uvek obeca da ce sigurno doci da se vidimo, i nikada ne dodje, niti se javi. Ranije nije bila takva. Mislis (te) da u takvoj situaciji mogu nesto da uradim, a da je sasvim ne izgubim?
Moja Mira zna da cu je u svemu podrzati (bez obzira na to sta ja mislim). Zna ona da ce za nju uvek postojati jedno rame za plakanje i jedna mirna luka. To od nje zavisi.
teodorakaze teodorakaze 14:23 26.06.2009

Preporuka

Najezila sam se dok sam citala. Bravo za tebe i ostale koji su joj pomogli.
lula953 lula953 09:45 29.06.2009

Re: Preporuka


Hvala.
mamatrisina mamatrisina 16:34 26.06.2009

Mira

Budite uporni, ne ostavljajte "svoje" dete. Nastavite sa njenim usmeravanjem. Mislim da će jednog dana sve shvatiti.
Pozdrav!
lula953 lula953 08:59 29.06.2009

Re: Mira


Znam da ce mnogo vode proteci Savom i Dunavom dok Mira ne shvati. Bojim se samo kakva ce izaci iz svega toga. Koliko ranjena, koliko psihicki stabilna, koliko samostalna? Da li ce imati snage da sakupi ostatke svog zivota koji joj nije bas bio naklonjen od detinjstva? Da li cu joj samo ja biti dovoljna za to? A sta se biti ako se odluci da trpi ceo svoj zivot? Da ne prepozna put koji je vodi ka sreci?
miloradkakmar miloradkakmar 17:58 26.06.2009

Mira

je osetila drugačiju ljubav koju ne bih kvario, ali razgovor sa oboje milsim da bi pomogao da okonča šetnju kroz Višu školu.
Mislim da je još uvek jači tvoj / vaš / odnos prema Miri, nego njen prema svojoj ljubavi. Valjalo bi to iskoristiti.
lula953 lula953 09:02 29.06.2009

Re: Mira



Kada je pamet bila jaca od srca?
margos margos 00:24 30.06.2009

Re: Mira

lula953


Kada je pamet bila jaca od srca?

Ali Lulo, ja ovo ne vidim kao sukob pameti i srca - ako bi malo svi stavili pamet u futrolu (tako je govorila moja +svekrva) a da srca progovore - dogovorili bi ste se. Ja u to čvrsto verujem. Nemoj biti pametna - budi mudra.
za tebe
dali76 dali76 19:40 26.06.2009

svaka cast

na ljudskosti. Samo dobri ljudi mogu biti dobri ucitelji.
Ja vas ne znam iz ucione ,al sad znam da ste dobra uciteljica.
lula953 lula953 09:11 29.06.2009

Re: svaka cast


Hvala. Veoma sam zahtevan profesor. Trazim od njih sve ono sto vise nije u "modi". Da dolaze redovno u skolu, da su disciplinovani, da nose udzbenike, i da pisu na casu! Ali se veoma BAVIM njima. Reagujem na svaki spusteni nosic, na svaki suzni pogled. Uvek se nadje resenje za vecinu njihovih problema. Ne ostavljam ih same u njihovim teskim trenucima. Oni to znaju i, za verovati ili ne, cene.
gagonini gagonini 09:02 27.06.2009

lepo i ....

hteo sam da napišem lepo i tužno,
ali sam odustao,
lepo sa vaše strane, uradili ste maksimalno,
a ona je ipak srećna, i to zahvaljujući vama.
mada mislim treba poslušati savet b.E.
lula953 lula953 09:43 29.06.2009

Re: lepo i ....


Mislim da je za sada dovoljno sto zna da mi se uvek moze obratiti, i da cu za nju uvek biti tu. Mira je sedmo dete kojem sam pomogla. Svi su zavrsili, zaposlili se, mnogi zasnovali svoje porodice. Mira je imala sve predispozicije da najlakse i najbrze uspe. Ali ocigledno je sudbina htela nesto drugo. Osecam veliki bol kada mislim na nju.
Zato mislim da nista, za sada, ne mogu da uradim. Odrasla je bez oca i, verovatno se zbog toga, vezala za starujeg muskarca. Zeljna ljubavi, neznosti, izlazaka, putovanja mogla je biti lak plen bilo koga ko je iole prepoznao u njoj cistotu duse i misli, sto je danas retkost. A mozda ce ipak biti srecna.
margos margos 00:30 30.06.2009

Re: lepo i ....

Mislim da je za sada dovoljno sto zna da mi se uvek moze obratiti, i da cu za nju uvek biti tu.

Moguće je da to zna - ali je jednako moguće da to ne uradi.
Ponos, prokleti ponos zna da upropasti mnogo toga što je na ljubavi sagrađeno.
Ej, ne puštaj je, molim te :)


PS Izvini što ja tako navaljujem, al baš od juče držim jednu mudrost na papiriću pred sobom:
''Nikad ni od koga ne diži ruke. Čuda se događaju svakog dana.''
lula953 lula953 11:20 30.06.2009

Re: lepo i ....



Promenila je broj mobilnog. Ne mogu da je nadjem. Nosim se mislju da je na raspustu potrazim. Ali to naselje je ogromno. Ne znam da li preko SUP-a? Bojim se da ne napravim gore.
bocvena bocvena 23:42 28.06.2009

Za Lulu

i sve Mire kojima je pomogla...
lula953 lula953 09:44 29.06.2009

Re: Za Lulu


Hvala, Bocvena.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana