Пакет из Америке

Ivan Marović RSS / 10.10.2007. u 23:26

Није баш да сам неки представник дајаспоре, али није ни Србија данас што је некад била, па што би и дајаспора била боља. Немам ни неке претке у расејању, са кевине стране баш нико, са ћалетове ипак понеко, чак се и мој ћаћа из Далмације расејао по Београду, али пошто је то тада била иста држава, то се не рачуна. Но да кренемо редом, дакле од Кулина Бана.

Имао сам неког претка који је још у време Фрање Јосипа отишао у Америку. Сад схватам да би било примерено да овај пасус пишем латиницом... drugim rečima, čovek rešio da ode iz onog dalmatinskog krša, seo na brod u Đenovi i posle nekoliko nedelja stigao u Ameriku... ali južnu. Nije čitao šta piše sitnim slovima. Tamo je rmbačio, u modi je još bio kaučuk, nešto su utovarali, valjda taj kaučuk, pa se tovar otkačio, pa po mom pretku... u svakom slučaju, nije više bio upotrebljiv pa su ga vratili nazad u Dalmaciju. Takav je bio return policy.

Takođe je bio jedan drugi moj predak u vreme Tita koji je hteo da pobegne u Ameriku. On nešto nije voleo komuniste, nisu ni oni njega, nešto je robijao, ali ne mnogo, bio je veliki hvalisavac i lažov, pa je pričao kako poznaje kneza Pavla, pa neke Nemce, pa su ga kao zbog toga uhapsili. Bilo kako bilo, on se dopisivao da nekom Amerikankom da se uda za njega pa da on dobije papire. Tako se dopisivali i na kraju ona došla u Jugoslaviju da ga upozna. On se sredio, odelo, štap i žirado šešir, a ona kad ga je ugledala veli: "Mate, a šta će tebi Amerika."

Е тако и ја данас. Нисам отишао трбухом за крухом, нити сам побегао да избегнем политички прогон. Да ли се ја уопште квалификујем да будем дајаспора? Нема више те супериорности као некада, знате оно "тетка из Америке". Мислим шаљем ја мојима пакете из Америке, али шаљу и они мени. Некако смо равноправни - ја њима тајленоле, они мени вилкинсон сворд афтершејв, ја њима ајподе, они мени кампер ципеле.

Политички опет, нема ту тог вајба као некад. Не могу да кажем да сам побегао у Америку да се спасем прогона, кад овде кажеш Србија, то све више личи на неки врхунски тенис, све је то некако исто - та демократија, владавина права, тржишна економија, знате већ.

Цела фора са бежањем је потпуно обесмишљена, знате оно: "Одо' ја одавде, а вас ко ј..." Људи, па нема више где да се побегне!



Komentari (104)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vucko vucko 23:52 10.10.2007

Globalizacija...

Tako je to... kad je 2000., negde u februaru, čini mi se, moja Saška otišla na razgovor u Dansku (posle smo i se i preselili tamo), došla je razočarana što se tiče te razlike... brend stvari su, naravno, iste (mislim - ovi trivijalni brendovi koji su svuda oko nas), a, reče, i kineska roba je ista, samo što je nekoliko puta skuplja.

E sad, to za pravnu državu, e-government i to... tu možda ima "pomalo" razlike, posebno ako čovek ode severnije u Evropu.
ugly ugly 02:34 11.10.2007

Re: Globalizacija...

došla je razočarana što se tiče te razlike... brend stvari su, naravno, iste (mislim - ovi trivijalni brendovi koji su svuda oko nas), a, reče, i kineska roba je ista, samo što je nekoliko puta skuplja.

Ako je potrosacki mentalitet glavni arsin u shvatanju sveta, razocarenje je neminovno. Ako se kao arsin uzme socijalna pravda, Sever je logican izbor. Ako se, medjutim, kao arsin uzme sirina lepeze mogucnosti od kojih je na pojedincu da ih iskoristi za svoje dobro, Zapad je i dalje najbolje resenje (visoko obrazovanje/strucno usavrsavanje, kultura stanovanja, tehnologija, komunikacije, komunalije, pravni/ekonomski sistem, zdravstvo...).

Filosofija zivota orijentisana na trosenje je osudjena na propast. Na Zapadu postoji mnostvo nacina da se covek obogati, ali "konzumerizam" svakako nije jedan od njih...
s56a s56a 12:04 11.10.2007

Re: Globalizacija...

Sam Walton to nije shvatio i sada ga pretekao Google! Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:33 11.10.2007

Re: Globalizacija...

i kineska roba je ista,

nije ista. neka kineska roba u UK je daleko lepsa i kvalitetnija od one koja moze da se pronadje kod nas. toga kod nas nema...ovde sam kupila mnoge stvari Made in China a da ih nikada nisam nasla kod nas. i te stvari imam jos uvek, nisu se raspale nakon prvog pranja.

tacno je da ljudi koji Odu, a zive Kao da su Ovde, nikada nisu sasim zadovoljni. mislim da jeste bezanje od sebe. onakav kakav si, koliko se druzis, koliko si otvoren, vredan (ili sve to nisi), takav ces biti u srbiji ili bilo gde drugde. ako ne racunam mnogo bolje operske predstave, gradski prevoz na vreme i bolje puteve, meni je svejedno da li sam u nemackoj ili srbiji. to ne mogu mnogi u srbiji da skapiraju jer retko izlaze napolje pa nemaju prave parametre na osnovu kojih bi poredili situaciju. trenutno sam u berlinu u kome se osecam kao i u beogradu...moze da se zivi i u srbiji sasvim pristojno, samo ako se hoce. problem je u nasem mentalitetu i radnim navikama. kada se izaberu pravi prioriteti i pronadje najbolji nacin da se radi&zivi, sve je moguce. doduse, mozda gledam sve iz ugla svoj struke, koja nigde pa ni na zapadu, ne zivi najbolje moguce...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:53 10.10.2007

Che?

A ti bi samo velike frke, "detalji" te ne zanimaju?:)
Ima li godisnjica (Che) veze sa tim?
margos margos 00:09 11.10.2007

Avantura...

Sada bi bila veća avantura vratiti se u Dalmatinski krš:)))
Ivan Marović Ivan Marović 04:03 11.10.2007

Re: Avantura...

margos
Sada bi bila veća avantura vratiti se u Dalmatinski krš:)))
Uh da znaš! Sad je kroz Zagoru provučen autoput, izgrađen ogroman Metro Cash & Carry, a i premijer je iz obližnjih Dugobaba.
Geronimo Geronimo 00:23 11.10.2007

Romantika

Ostala je samo trzisna ekonomija. Sad si roba na trzistu radne snage.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:26 11.10.2007

Re: сликом

fixer fixer 00:25 11.10.2007

ufff:.

plašim se da dolazi drugi rad: bežaćemo sklanjajući se od vrućinee..
Ivan Marović Ivan Marović 16:23 11.10.2007

Re: ufff:.

Da da... ali nema se gde pobeći. Nego čujem da je bila dobra konferencija u Beogradu, ono ministri voze bajsove, Srbija kao ključna zemlja zelene transverzale i tako to.

gordanac gordanac 18:30 11.10.2007

konferencija

još uvek je :))
10.10.- 12.10.2007.
a ima i 13.10. "Women for environment"
Beograd će, po svemu sudeći, biti regionalni centar i za "climate change" i za "regional sustainable development", videćemo sutra u završnoj deklaraciji
Kazezoze Kazezoze 20:35 11.10.2007

Re: konferencija

a kakva im je ono lova na tochkovima od bicikla))))))
ugly ugly 20:35 11.10.2007

Prevara...

Srbija kao ključna zemlja zelene transverzale i tako to

Aaaa, pa tek to je je prevara. Zapad nerazvijenima uvaljuje ekolosku filosofiju, a sami voze SUV koji gutaju galone corbe. Obavezno stivo za sve one koji i dalje veruju da je "zeleni pokret" nesto pozitivno, napredno i nezavisno - BBC emisija "The Great Global Warming Swindle" u kome se prica ne samo o tome koliko je global warming (ne)realan problem vec ko ga je i zasto smislio, dakle o razlozima i uzrocima takve politike i kako Treci svet najvise ima da trpi. Mislim da je ovaj video mogao negde da se vidi za dzabaka online.

Ne veruj uvek onima koji pokusavaju da te ubede da je sve to za tvoje dobro. "Latini su stare varalice" (u ovom slucaju, a i sve cesce, Anglo-Saksonci).
gordanac gordanac 21:03 11.10.2007

nije...

...reč o "global warming" na konferenciji
radi se o održivom razvoju - o startegijama ekonomskog i socijalnog razvoja uz očuvanje i unapređenje životne sredine, a ne zagađivanje ili uništavanje iste...
Ne radi se ni o "zelenom pokretu" već o ministrima 56 zemalja koje su potpisnice dokumenta iz Ria 1992., o UN i Evropskoj komisiji koje zajedno rade na primenama strategija održivog razvoja, a Beograd kao domaćin je određen 2003.
Jako dobar događaj za Srbiju.
ugly ugly 00:42 12.10.2007

Mozda...

...reč o "global warming" na konferenciji
radi se o održivom razvoju - o startegijama ekonomskog i socijalnog razvoja uz očuvanje i unapređenje životne sredine, a ne zagađivanje ili uništavanje iste...

Upravo i o tome se govori u BBC emisiji koju pomenuh. Siromasne zemlje kao Srbija ce da stezu kajs i njima ce da uvaljuju skupu solarnu opremu i druge (preskupe) "green" nebuloze, a za to vreme ce na zapadu da se ponasaju kao i do sada. Ozbiljnog razvoja nema bez ozbiljne industrije, nafte i njenih derivata, a to po definiciji nisu ekoloski prihvatljive varijante.

Beograd kao domaćin je određen 2003.
Jako dobar događaj za Srbiju.

Za sve godine zivota u Bg. video sam mnogo ovih "dobrih dogadjaja za Srbiju" (pocevsi od zidanja Sava centra i svih nebuloznih konferencija odrzanih u njemu od UN pa nadalje). Dosli i otisli, a brlog ostao. Odabrali su Beograd ne zato sto smo mi toliko znacajni (u to nas je Broz vazdan ubedjivao, pa nikako da uzmemo pravo ogledalo), nego zato sto vole da titraju zemljama kao sto smo mi (kao u basni o gavranu i lisici), bacaju nam prasinu u oci (i ne samo oci), a ponajvise zato sto je daleko jevtinije takvu konferenciju organizovati u Beogradu, nego u Frankfurtu, a sigurnije nego u Bagdadu. I ova ce da dodje i prodje i posle sve po starom. Uvaljivace nam skart robu, koristiti nas kao jevtinu radnu snagu i gledati gde da nam (po)ture svoj nuklearni otpad. Iluzorno je ocekivati da cemo u doglednoj buducnosti igrati u istoj ligi sa Austrijom, Danskom ili Francuskom (sem mozda u fudbalu). Zar nas sve ove decenije politike sveta prema Balkanu jos nisu u to uverile?
vucko vucko 00:58 12.10.2007

Re: Mozda...

a ponajvise zato sto je daleko jevtinije takvu konferenciju organizovati u Beogradu, nego u Frankfurtu, a sigurnije nego u Bagdadu.

Da li je to šansa za naše ugostiteljstvo, onda? Sledeće godine najbolje da pošaljemo Božu u Davos da im ukrade svetski ekonomski forum :)
gordanac gordanac 06:59 12.10.2007

ugly...

...Vaš komentar u suštini znači da se iskreno zalažete za sledeće:
- da ne treba kontrolisati aero zagađenje u Pančevu, Boru, Beogradu, Smederevu, Beočinu.....i da je tamo vazduh dobar i da treba dodati JOŠ industrijskih postrojenja koji doprinose takvom vazduhu
- da ne treba učestvovati u kontroli prekograničnih zagađenja vodotokovima, vazduhom ili prilikom akcidenata - Tisa, nuklearne elektrane u susednim zemljama, požari, ...
- da ne treba čistiti Veliki Bački Kanal
- da ne treba reagovati u slučajevima pomora flore i faune u vodotokovima direktnim ispuštanjem idustrijskih zagađenja kao u slučaju Tise, Timoka, Despotovice, ...
- da ne treba kontrolisati eksploataciju laporca, peska, šljunka, iscrpivih nalazišta ruda, stvaranje jalovine i pustinje od plodnog zemljišta
- da ne treba ozelenjavati, saditi vetrobranske pojaseve, štiti retke boljne i životinjske vrste, čuvati i održivo iskorištavati površinske i podzemne vode
- da ne treba korisititi nikakvo drugo pogonsko gorivo osima najjeftinijih (koji su i najprljaviji) tipa lož-ulja
- da ne treba kontrolisati kvalitet hrane i vrste aditiva koji se u hranu dodaju
- da ne treba posebnim propisima kontrolisati prevoz opasnih materija preko teritorije Srbije, kao ni skladištenje opasnih materijala
- da ne treba sanirati deponije (i "divlje" i "obične"
- da ne treba propisivati posebne obaveze za bilo koju industriju, mogu mlekare i mesare i uljare i šećerane i hemijska industrija da izbacuju sav svoj otpad direktno u vodu, vazduh, zemljište...
- da ne treba kontrolisati izgradnju i primenu kapaciteta čiji je osnov nuklearna energija
- ......
Kad ste napisali Vaš komentar, ustvari ste napisali gornje rečenice, jer održivi razvoj govori da to sve TREBA raditi. "Global worming" i "climate change" i Kyoto protokol su samo delić cele strategije.
Ne verujem da bi se iko mogao zalagati za takav pristup, pa ni Vi, jer kritički stav prema nekim "njima" teško da se može povezati sa našom sopstvenom odgovornošću prema našem sopstvenom održivom razvoju.
Verujem da imate predrasuda o nekim "njima" i nekim "nama", a dobra vest je da su neki "oni" odustali od predrasuda o nama.Predrasude uvek proizvode štetu, predrasude su "zagađenje" znanja.
Organizaciju takvih konferencija uopšte nije lako dobiti, zemlje se za takve skupove takmiče kao i za organizaciju velikih sportskih skupova i "pobediti" je odličan događaj za zemlju.
Ako Vam je namera bila samo da date argument da je to sve "bezveze" i da se ništa ne može uraditi i da će nas neki "oni" uvek "izvarati", a mi siroti biti žrtve onda - ništa.Vaše pravo.
A Srbija će se održivo razvijati, u svakom lsučaju.
DejanOz DejanOz 08:19 12.10.2007

Re: Prevara...

ugly
"The Great Global Warming Swindle"

Ugly, nisam siguran da je taj film mnogo bolji, glede nauke i politicke nepristrasnosti, od onog od Al Gorea. Ko hoce da nesto nauci o klimi i promeni iste, moze da ucini mnogo bolje stvari nego sto je gledanje bilo kojeg od ovih filmova. Ali, generalno se slazem s tvojim komentarima.

Jedino sto je izvesno u vezi sa promenom klime je to da se ona - dogadja. (I to od postanka sveta). Koji je tacno stepen promene klime danas, koji su to tacno gasovi koji tome najvise doprinose, koliko ce aktivnosti za reduciranje emisija gasova staklene baste stvarno biti efikasne, nijedno od tih stvarno bitnih pitanja nema za sada adekvatan odgovor. U taj prostor neizvesnosti utrcavaju "vernici" (jer, "pokret protiv globalnog otopljavanja" sve vise ima karakteristike verske organizacije). Oni masu sa svojim ikonama (Al Gore, npr), prete apokalipticnim scenarijima onima koji se ne pokaju, govore o grehovima razvijenog/potrosackog sveta, samokaznjavaju se spartanskim zivotom (samo neki od njih, doduse). Neodstupno su ubedjeni da je to tako i da mi moramo platiti za svoje grehove.

Istina je da ogromna vecina od nas 6 milijardi na ovoj planeti ima daleko vece i prece stvarne probleme od "promene klime", sada i ovde. Umesto da se sredstva upute onima kojima su sada de facto neophodna, ona ce se preusmeravati za (hipoteticko) osiguranje bogate i stabilne daleke buducnosti pre svega bogatih zemalja. Istina je da je stepen panike od globalnog otopljavanja, obilato podgrevan od medija, u bogatim zemljama sada daleko vec prevazisao zabrinutost za podrucja vec decenijama zahvacena gladju, ratom i propascu svake vrste. Oni kojima je bilo tesko da odvoje 10 dolara godisnje za pomoc Africi, sada su, izgleda, spremni da plate mozda i hiljade (najmanje stotine) dolara godisnje u "klimatskim porezima". Pri cemu su humanitarne organizacije spremne da ovim prvima posalju dokaze (fotografije dece nahranjene ili lecene sa poslatim prilozima) versus ove druge "luksuzne zabrinutosti" sto je nacisto u hipotetickoj sferi.
ugly ugly 09:53 12.10.2007

Only in Serbia

...Vaš komentar u suštini znači da se iskreno zalažete za sledeće:

Tipicna srpska politicka retorika (i replika). Ja apsolutno nista od toga nisam rekao ni mislio. Ono sto JESAM rekao je da su motivi Zapada sasvim drugaciji od onoga kako nam se predstavljaju. Uostalom, zivi bili pa videli. Green terorizam je iscrpeo dosta svoje energije na zapadu i polako poceo da gubi kredibilitet, mada naivnih i neobrazovanih jos uvek ima dovoljno da ga podrze. Lepa stara srpska izreka kaze - ovce su za shishanje...
Doctor Wu Doctor Wu 09:54 12.10.2007

Re: Prevara...

ugly ugly 10:17 12.10.2007

Re: Prevara...

Jedino sto je izvesno u vezi sa promenom klime je to da se ona - dogadja. (I to od postanka sveta).

U ovoj recenici si sazeo sve sto manje-vise mislim na tu temu. Postoji obilje naucnog materijala koji peva malo drugaciju pesmu od Al Gora, ali je to predebela tema da ulazimo u detalje. Ko zeli da sazna, saznace. Recimo, jedna od interesantnih hipoteza je da uticaj suncanih pega i kosmicke prasine ima dominantan uticaj na temperaturna kretanja na zemlji. Vrlo lepo potkrepljeno podacima. Jos jedna zanimljiva teorija je da polozaj Zemlje u galaksiji takodje ima uticaj na temperature. Ako su pobornici ove dve teorije u pravu, vec za nekih 5-6 godina klimatska situacija moze da krene u suprotnom pravcu.

Pre nekoliko meseci izdato saopstenje UN o global warming je zakljucilo da bez obzira kakve mere covecanstvo preduzelo, nikakav znacajan kontraefekat se nece postici. Drugim recima, pare potrosene na ovu mega-industriju bi bile bolje upotrebljene na nesto drugo. Nije mi ni malo cudno da je ovo saopstenje proslo dosta nezapazeno, cak sam sklon da kazem "zataskano".

Inace, razlog zasto sam citirao pomenuti film BBC je sto, bez obzira ne neke mane, relativno koncizno analizira ovu temu iz vise uglova (za razliku od Gorovog filma/pamfleta). Ono sto vidim kao jednu od jacih strana te emisije je to sto ukazuje i na politicki aspekt, t.j. manipulacije. Pseudo-filantropska retorika Gora je samo jedna u nizu od prevara kojima se politicari i veliki biznis sluze ne bi li obmanuli svet za svoje licne ciljeve ili ciljeve interesnih grupa kojima pripadaju. Sve se opet vrti oko novca i kako nastaviti njegovo dalje prelivanje iz dzepova sirotinje u dzepove onih koji za tu sirotinju ni malo ne haju (tvoj komentar o onih $10 za gladne). Citajuci neke od komentara nasih sugradjana koji imaju srecu da zive u zavicaju, cini mi se da nisu svesni onoga sto im zaista dolazi.
gordanac gordanac 11:09 12.10.2007

Re: Only in Serbia

Tipicna srpska politicka retorika (i replika). Ja apsolutno nista od toga nisam rekao ni mislio

I napisala sam da NE VERUJEM da Vi to mislite.
Samo sam napisala ŠTA održivi razvoj sadrži i o čemu se razgovara na konferenciji.
Razgovor o "prevarama" bogatih i moćnih i o njihovim verzijama šta je "green alert" (i šta im je bila "red alert" je odlična tema (o kojoj je nekoliko puta već bilo reči na blogu) u kojoj ću rado učestvovati kad se otvori, ovde na blogu ili bilo gde.
Strategija održivog razvoja treba da i UPRKOS svima "njima" i njihovim prevarama UNUTAR nas samih da ponudi odgovor na pitanje:
"Šta je naš plan danas, da bi za dvadeset godina ljudi u Srbiji imali makar istu životnu sredinu kao danas, ako nemamo volje, pameti i odluka da ne bude ista, već unapređena i poboljšana životna sredina?"
Ko ne planira, taj planira sopstvene neuspehe.
Nisam spremna da tvrdnjom da su bogati i moćni skloni "prevarama" i da će to "njima uvek uspeti", odustanem od borbe za primenu strategije održivog razvoja kod nas. Ili, baš zato što znam šta i kako oni rade - oni planiraju korist za sopstvene građane.
U svakom slučaju hvala Vam na prilici da, makar i ovako kroz "troll" Ivanovog posta, razmenimo mišljenja.
Retko ko hoće da priča na temu "šta Srbija treba da uradi da bi svi znali kako će Srbija izgledati za dvadeset godina". Kad imate takav odgovor - varanje ide mnogo teže.

EDIT:
sad sam videla: Nobelova nagrada za mir - dobitnici su Al Gore i UN grupa (?!)
Nobel Prize for Peace
s56a s56a 12:03 12.10.2007

Re: Only in Serbia

Mnogo volim dugorocna planiranja u politici! Lepe pare se sluze na institutima i NGO sa tim projektima.

Najbolji je bio u 1980-im projekat "Slovenija 2000" koji naravno nije predvideo osamostaljenje. Iako ja to smatram neuspehom politike nesposobne dogovaranja

Nazalost je CIA pravilno predvidela raspad YU citavih 5 godina unapred. USA zaposlena Madridskom konferencijom o Bilskom Istoku, a ujedinjeni Nemci prvi puta pokazali mishice u EU...
ugly ugly 17:02 12.10.2007

Re: Only in Serbia

Retko ko hoće da priča na temu "šta Srbija treba da uradi da bi svi znali kako će Srbija izgledati za dvadeset godina". Kad imate takav odgovor - varanje ide mnogo teže.

U ovom pasusu ste sazeli sustinu problema naseg podneblja. Ne pamtim da sam ikada video na politickoj sceni, cak ni privatno, osobe koje razmisljaju na sledeci nacin - gde i kako sebe (drzavu) vidim za pet, deset ili dvadeset godina. To pomanjkanje vizije i fokusa je porazavajuce, pogotovo za jednu malu zemlju koja ne moze sebi da dozvoli luksuz da zivi od danas do sutra. Medjutim, ako preko dana zadjete po kafanama i kaficima u Beogradu i u nekom velikom evropskom ili americkom gradu prica o cvrcku i mravu dobija jasan smisao. Koliko para toliko muzike. Neko ce da kaze kako sam ja verovatno jedan od onih koji, kada je Balkan u pitanju, uvek vide casu do pola praznu. Dugo vec cekam da me stvarnost demantuje, a ka' ce ne znamo...
sad sam videla: Nobelova nagrada za mir - dobitnici su Al Gore i UN grupa (?!)

Ovo se ocekivalo. Protivno zapadnim principima nagrade prema rezultatima, doticni je dobio nagradu za trud, politicke igre i nebuloze. Sramota. Medjutim, ako pogledate listu predjasnjih dobitnika nagrade za mir i za kakva "dostignuca" su je dobili, nista cudno...
margos margos 18:46 12.10.2007

Re: Only in Serbia

ugly

Ne pamtim da sam ikada video na politickoj sceni, cak ni privatno, osobe koje razmisljaju na sledeci nacin - gde i kako sebe (drzavu) vidim za pet, deset ili dvadeset godina. To pomanjkanje vizije i fokusa je porazavajuce, pogotovo za jednu malu zemlju koja ne moze sebi da dozvoli luksuz da zivi od danas do sutra. ...

Zoran Djindjić je razmišljao i govorio na taj naćčn. Imao je viziju i nju nam je 'izmaštavao' kroz planove po fazama i koracima. I upravo je trpeo najveće kritike od 'umnih i celomudrenih' jer je pričao 'u slikama' ne bi li ljudima što bolje predstavio šta nas čeka i šta se od nas očekuje. Ostalo je istorija... još nerazjašnjenja...

E, te SLIKE nam nedostaju... da sebe vidimo u budućnosti, da budućnost ne bi bila bez nas! A biće, neće čekati na nas....
ugly ugly 20:18 12.10.2007

Re: Only in Serbia

Zoran Djindjić je razmišljao i govorio na taj naćčn.

Propustio sam taj uzbudljiv period srpske istorije (i nesto mi ne fali u zivotu), ali sta vredi jedan covek, koliko god bio pametan, sposoban, vizionar itd., ako ostalih XY miliona ljudi tako ne razmislja.

Istorija je takodje pokazala da je poslednjih par stotina godina, svako u Srbiji ko je pokusao da digne glavu i usprotstavi se svinjarsko-nepismenom mentalitetu, od Milosa Obrenovica pa do danas, bio skracen za glavu.

Promena vlasti, kao sto je novija srpska istorija pokazala, je najmanji problem. Promena misljenja i ponasanja je nesto sto ce da potraje generacijama. Vise od cetiri decenije ovog najskorijeg nesposobnog i nevizioniarskog misljenja i ponasanja ce imati da se "popravlja" bar dva-tri puta toliko. Ako se pak setimo Milosa O., njegovih sledbenika (sto medju narodom, sto medju politicarima) i zbog cega nam ne ide, mnogo duza crnja buducnost nam se pise.
margos margos 01:27 13.10.2007

Re: Only in Serbia

ugly
Propustio sam taj uzbudljiv period srpske istorije (i nesto mi ne fali u zivotu), ali sta vredi jedan covek, koliko god bio pametan, sposoban, vizionar itd., ako ostalih XY miliona ljudi tako ne razmislja.Istorija je takodje pokazala da je poslednjih par stotina godina, svako u Srbiji ko je pokusao da digne glavu i usprotstavi se svinjarsko-nepismenom mentalitetu, od Milosa Obrenovica pa do danas, bio skracen za glavu.Promena vlasti, kao sto je novija srpska istorija pokazala, je najmanji problem. Promena misljenja i ponasanja je nesto sto ce da potraje generacijama. Vise od cetiri decenije ovog najskorijeg nesposobnog i nevizioniarskog misljenja i ponasanja ce imati da se "popravlja" bar dva-tri puta toliko. Ako se pak setimo Milosa O., njegovih sledbenika (sto medju narodom, sto medju politicarima) i zbog cega nam ne ide, mnogo duza crnja buducnost nam se pise.

Manje vise, uvek sve krene od jednog coveka!
Nije taj 'uzbudljivi period' bio lep i lagan, ali je davao nadu, postojala je vizija. Djindjicu nije bilo tesko da ide i prica i ponavlja i izmastava ljudima tu viziju - tu 'sliku' gde nas on vidi u buducnosti.

Tezak je posao menjanje mentalnog stava - ponavljajuce price o nebeskom narodu, Srbima koji dobijaju u ratu a gube u miru, o nama kao narodu koji ako ne zna da radi zna da se bije, Srbi narod najstariji... i to se 'primilo'.

Na stranu sto taj isti narod ode 'preko' i radi, a ne bije se, sto postuje zakone, sto nam sluzi na ponos itd itd, to je sve bilo sitno, u odnosu na ponavljajuce price gore navedene.

''Crno" je i "boli" to sto se mi uporno opiremo promenama koje su neminovne. Igrajuci na tu kartu straha od promene (i promaje) kod nas, Slobu smo trpeli koliko smo trpeli. Koliku cemo kolicinu trpljenja (iskazano u godinama) sebi ponovo dopustiti, zavisi samo kojom brzinom budemo menjali sopstveni mentalni sklop.
Queeria Queeria 00:28 11.10.2007

Људи, па нема више где да се побегне!

Jedino nam ostaje svemir, ali karta mnogo skupa. Jel ima neki Space Easy Jet?
Belius Belius 01:14 11.10.2007

Re: Људи, па нема више где да се побегне!


Jel ima neki Space Easy Jet?

Ima, ali je stara fora: karta je jeftina, ali hvataju na taksama...
angie angie 00:43 11.10.2007

pa ovo samo ako se zezash,

tamo kada radish imash neki standard-u srbiji nemash, dolar vredi i mozesh da investirash-dinar je i dalje tuzna banknota i mozesh s njime da presipash iz shupljeg u prazno, sem ako nisi politishar, novobogatash ili pripadnik zemunskog klana, pravo, ekonomija i ostali delovi vazne za konstrukciju jedne drzave tamo funkcionishu-u Srbiji nisu ni u povoju nego u stanju zloupotrebe, ljudi u Americi ustaju svko jutro u novom danu, u Srbiji je vec godinama taj dan isti-bez nade,....nekako ne mogu da poredim demokratiju ili shta god u najmochnijoj zemlji na svetu sa bilo chime one druge, koja nije svojim stanjem zasluzila da je na spisku koji se rachuna.

Uz sve NE simaptije prema Americi, jedino mi je fixerov komentar ima logike.
Spacek Spacek 01:59 11.10.2007

Re: pa ovo samo ako se zezash,

Ti bar znas sta je lose a sta dobro u Srbiji, sto je na dugu stazu vrlo vazno. Ovde, dobra vecina Amera je toliko nedoj*****, da veruju kako je sve perfektno.Iako zemlja ide velikim koracima nizbrdo, nikome ne pada na pamet da izadje na ulicu i demonstrira.......
Dobar primer je drug Bush; sta mislite u kojoj Evropskoj zemlji bi ga ovoliko dugo trpeli na vlasti???
angie angie 02:02 11.10.2007

Re: pa ovo samo ako se zezash,

koliko smo mi dugo trpeli miloshevica-pod mnogo gorim uslovima po nas?
A shta je sad ovo u chemu smo opkoljeni sa svih strana?
ugly ugly 02:12 11.10.2007

Corba

nikome ne pada na pamet da izadje na ulicu i demonstrira

Bora Corba je to ovako jednom formulisao - Amerikanci su podmitili svoju radnicku klasu - svakom su dali kucu i kola ispred kuce... :))
ugly ugly 02:22 11.10.2007

Stres vs. stres

angie
tamo kada radish imash neki standard-u srbiji nemash, dolar vredi i mozesh da investirash-dinar je i dalje tuzna banknota i mozesh s njime da presipash iz shupljeg u prazno, sem ako nisi politishar, novobogatash ili pripadnik zemunskog klana, pravo, ekonomija i ostali delovi vazne za konstrukciju jedne drzave tamo funkcionishu-u Srbiji nisu ni u povoju nego u stanju zloupotrebe, ljudi u Americi ustaju svko jutro u novom danu, u Srbiji je vec godinama taj dan isti-bez nade,....nekako ne mogu da poredim demokratiju ili shta god u najmochnijoj zemlji na svetu sa bilo chime one druge, koja nije svojim stanjem zasluzila da je na spisku koji se rachuna.

Uz sve NE simaptije prema Americi, jedino mi je fixerov komentar ima logike.

Vrlo lepo receno (i ti i fixer). "NE simpatija" je, medjutim, vrlo subjektivna kategorija. Ne znam gde, od cega i kako zivis, ali stereotip Amerike koji se cesto (zlo)upotrebljava treba primiti s rezervom. Generalizovanje najcesce ne odrazava pravo stanje stvari (kljucna rec "najcesce". Na mnogim primerima bih mogao da ti pokazem da je Amerika daleeeko bolja maceha nego majka mnogima. Kako i ne bi kad je i dalje zemlja enormnih mogucnosti ("novi dan" kako lepo rece).

Uz sve negativne aspekte americke verzije kapitalizma koji nesporno postoje, cesto se stres potezao kao znacajan faktor (valjda u vreme kada se u SFRJ ladila....). Stres je, izvesno, prisutan i u USA i na malom Balkanu. Razlika izmedju ta dva stresa je, medjutim, ogromna. Ja to volim da nazovem "produktivan" i "destruktivan" stres. Cik pogodi koji je gde...
nsarski nsarski 02:47 11.10.2007

Re: Stres vs. stres

Cik pogodi koji je gde..

Jel ovo nesto kao "Amerika za osnovce"? :)))
ugly ugly 02:53 11.10.2007

Re: Stres vs. stres

Jel ovo nesto kao "Amerika za osnovce"? :)))

Jok. Za diplomirane akademske gradjane na berzi... :))
nsarski nsarski 02:57 11.10.2007

Re: Stres vs. stres

Za diplomirane akademske gradjane na berzi... :))

Imas skolu, nemas posao? Jel o tom stresu rec?
ugly ugly 03:05 11.10.2007

Re: Stres vs. stres

Imas skolu, nemas posao? Jel o tom stresu rec?

I to, a i - imas posao, nemas stan. I tako 30 godina... (ili dozivotno, ili sta pre dodje - 30 godina ili kraj zivota, a stana jos nigde...)
nsarski nsarski 03:12 11.10.2007

Re: Stres vs. stres

Woooa, chek, ne razumem. Mislis nema stana da iznajmish? 30 godina? U Vasingtonu?
Ne verujem.
ugly ugly 03:21 11.10.2007

Re: Stres vs. stres

U Vasingtonu?

U Dzordza Vasingtona, narocito krug dvojke... (neko pogresi zemlju, neko profesiju, neko oba...)
nsarski nsarski 03:26 11.10.2007

Re: Stres vs. stres

Jeeez. Zvuchi gadno - ti si u Srbiji?
ugly ugly 05:28 11.10.2007

Tamo daleko...

ti si u Srbiji?

Daleko bilo...
margos margos 08:10 11.10.2007

Re: Tamo daleko...

ugly
ti si u Srbiji?Daleko bilo...

Znate onaj vic, sretnu se dva školska drugara u Njujorku, pa pričaju o svojim prijateljima.
- E, znaš li gde je Pera?
- Uuu, Pera je spasilac na Mont Everestu.
- A Žika?
- E, on ti roni po onim koralnim otrovnim sprudovima, vodi ekspedicije..
- A šta je sa Mikom?
- Ma pusti, bre, Miku... on je sumanuti avanturista!
- Što? Šta on radi?
- Ma... živi u Srbiji!
mocna malena79 mocna malena79 08:42 11.10.2007

Re: pa ovo samo ako se zezash,

Dobar primer je drug Bush; sta mislite u kojoj Evropskoj zemlji bi ga ovoliko dugo trpeli na vlasti???


Pa kako u kojoj?? Pa u Srbiji!
Ah,cekaj ,izvini,rece u Evropskoj zemlji,onda ne vazi :)
Mozda u Nemackoj. Ne mogu da se setim da su nemci i jednog kancelara oterali posle prvog mandata ..

Inace u ostalim komentarima se najvise slazem sa uglyjem, sem sto ja ne mislim da postoji mnogo nacina da se "covek na zapadu obogati" ,bar ne iskljucvo materijalno. Uostalom za svaku drugu vrstu "obogacenja" nije neophodno ziveti u zemljama sa visokim zivotnim standardom..
apatrid apatrid 09:53 11.10.2007

Re: Stres vs. stres

nsarski
Cik pogodi koji je gde..Jel ovo nesto kao "Amerika za osnovce"? :)))


Ili: kako mali Perica vidi Ameriku.
ugly ugly 10:06 11.10.2007

Razlika u diferenciji

Dobar primer je drug Bush; sta mislite u kojoj Evropskoj zemlji bi ga ovoliko dugo trpeli na vlasti???

Bush je zgodna meta za ruganje, sprdacinu i pljuvanje, jer niti je previse bistar, niti je dobar predsednik (ni kao faca a la Clinton, ni kao politicar). On je zapravo PRAVI predsednik (Pogodno Retardirani Amer (u sluzbi) Velikih Interesa). Paravan, figura. Svako ko misli da americki predsednici zaista odredjuju fundamentalne smernice americke politike i vladaju, verovatno primenjuje model klasicnih totaliranih banana republika kao sto su kojekakvi Salvadori, Kube, Koreje ili Srbije. Zato Busha i trpe, kao sto su trpeli sve pre i (trpece) posle njega (mi smo nase jahace trpeli iz sasvim drugih istorijsko-mazohistickih razloga).

U vrlo zanimljivom dokumentarcu "The Fog of War" o karijeri bivseg ministra odbrane Roberta McNamara-e, navodi se podatak da je posle ubistva JFK, u rekordnom roku doslo do ponovne eskalacije rata u Vietnamu (JFK je bio pred povlacenjem). Slucajnost ili zavera? Cinjenica je da onome ko ne igra po pravilima igre, nema mesta na vrhu. A ta pravila, svakako, ne pise predsednik.

U jednom drugom postu na ovom blogu (o Ron Paul-u), uprkos konfrontaciji misljenja i povremenim neslaganjima, relativno dobro je ilustrovano zbog cega ljudi koji imaju mozak, obrazovanje i integritet (razlicit od klasicnog politicara), nikada nece imati sansu da budu predsednici jedne Imperije. Veliki novac i male grupe biraju i mrdaju predsednike. Bush je ne previse razlicit od lutke u rukama ventrilokviste.
s56a s56a 12:13 11.10.2007

Re: Corba

ugly
nikome ne pada na pamet da izadje na ulicu i demonstriraBora Corba je to ovako jednom formulisao - Amerikanci su podmitili svoju radnicku klasu - svakom su dali kucu i kola ispred kuce... :))

Ovim citatom bi me ubedio, da idem na Borin koncert kroz par dana u LJU ali sam ga vec slusao besplatno u Tivatu pa necu A i sabrana dela mu bas nisu bestseller za mene.

Treba se seliti u mladosti pa onda nema preterane nostalgije za korenima. Ja sam u rodni Varazdin otisao tek sa 17 godina. Osmogodisnja skola u Banja Luci je uzrokovalo dva sledeca letovanja u istoj iz ravnicarskog Panceva. Osam godina skolovanja u Srbiji ima "teze" posledice. Volim da isterujem pravdu Makar i na internetu...

P.S. Chrysler radnici juce demonstrirali samo par sati pa se brzo dogovorili sa novim, privatnim gazdama!


МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 13:36 11.10.2007

Re: Razlika u diferenciji

ugly
Dobar primer je drug Bush; sta mislite u kojoj Evropskoj zemlji bi ga ovoliko dugo trpeli na vlasti???


U vrlo zanimljivom dokumentarcu "The Fog of War" o karijeri bivseg ministra odbrane Roberta McNamara-e, navodi se podatak da je posle ubistva JFK, u rekordnom roku doslo do ponovne eskalacije rata u Vietnamu (JFK je bio pred povlacenjem). Slucajnost ili zavera? Cinjenica je da onome ko ne igra po pravilima igre, nema mesta na vrhu. A ta pravila, svakako, ne pise predsednik.



Не саветујем подсећати на убиство председника Кенедија овде :)
Шалим се, свака част за коментаре.

Dragan Vujanović Dragan Vujanović 01:57 11.10.2007

Bežiš van? Bežiš od sebe ..!!



Kad beže, ljudi u stvari uvek beže od sebe !

Takvima je progonitelj uvek za petama

i nikad se ne skrase

i nikad ne budu srećni !
Ivan Marović Ivan Marović 03:39 11.10.2007

Re: Bežiš van? Bežiš od sebe ..!!

Јес' вала, што каже наш народ: "Како год се окренеш, дупе ти позади." :(
marumi marumi 08:20 11.10.2007

Re: Bežiš van? Bežiš od sebe ..!!

Dragan Vujanović
Kad beže, ljudi u stvari uvek beže od sebe !Takvima je progonitelj uvek za petamai nikad se ne skrasei nikad ne budu srećni !

Upravo tako. Najbolji i najpametniji komentar. Znam neke koji zive (i to dobro) u Holandiji, na primer. Te Holandija zemlja cveca bez mirisa, te zemlja hrane bez ukusa, te zemlja zena bez osecaja (koje njih nece!), te ovo, te ono. U stvarnosti sve lezi u njima samim. Niti participiraju u drustvu u kojem zive (nisu participirali ni u svojoj zemlji porekla nego su krmeljali do podne a od podne se muvali po gradu), niti pojma imaju gde zive. Jedino im prijaju Euri i dobri auti koje voze, udobni stanovi u kojem zive i cistoca svuda oko njih. Izgleda da ima nedostaju deponije na svakih sto metara i voznja lajkovackom prugom inace zasto bi na svim el. forumima dizali Seselja & Co u nebesa poput nekih patriJota iz Australije i ko zna sve odakle.
Samo pametna dijaspora cuti i zivi svoj normalni zivot postujuci pravila igre zemalja u kojima su se nasli, participirajuci u tim drustvima i prilagodjavajuci se vecini sto bi domace patriJote nazvale ''asimilacijom'' pa i ''izdajnistvom''. Kao da ova planeta Zemlja nije za sve nas i jedna jedina koju smo na privremeno pozajmili od buducih generacija i koju treba da cuvamo ma gde da se nadjemo.
Nema vise granica, postoje samo kontinenti i dok se na Balkanu zaustavljamo na svakom koraku dok krecemo prema Evropi kroz Evropu se vozimo kao kroz jedan siroki prostor bez granica. Granice su izmislila primitivna plemena da bi se stitila od primitivnih osvajaca. Bese to davno, sada su nova vremena. ZIVEO XXI-i vek i tehnoloski razvoj kada za par sati mozemo da se nadjemo gde pozelimo i kada ne moramo da crkavamo u svom skucenom toru.

Dragan Vujanović Dragan Vujanović 10:52 11.10.2007

Re: Bežiš van? Bežiš od sebe ..!!



Skoro je pravilo da oni koji nisu zadovoljni u svojoj zemlji i ništa ne urade, u suštini nisu zadovoljni ni "tamo preko", jer uprkos dovoljnoj količini hrane, kakvom-takvom standardu i relativno skupom automobilu (koji je za njih pre svega statusni simbol) dođu ovamo na odmor sa veoma negativnim utiscima... Da su sve to što imaju tamo imali ovde - isto bi kudili svoju sudbinu. To dakle nije stvar mesta boravka, ili materijalnog obezbeđenja - već šupljost, koja se nosi svuda sa sobom.
marumi marumi 12:30 11.10.2007

Re: Bežiš van? Bežiš od sebe ..!!

Dragan Vujanović
Upravo tako. Skoro je pravilo da oni koji nisu zadovoljni u svojoj zemlji i ništa ne urade, u suštini nisu zadovoljni ni "tamo preko", jer uprkos dovoljnoj količini hrane, kakvom-takvom standardu i relativno skupom automobilu (koji je za njih pre svega statusni simbol) dođu ovamo na odmor sa veoma negativnim utiscima... Da su sve to što imaju tamo imali ovde - isto bi kudili svoju sudbinu. To dakle nije stvar mesta boravka, ili materijalnog obezbeđenja - već šupljost, koja se nosi svuda sa sobom.

Najvise me nerviraju tipovi koji ''pobegnu od socio/komunizma'' a onda krenu da u zapadnim zemljama indoktriniraju ljude oko sebe kako je u NJIHOVOM sistemu bilo sve super i bla, bla... Jos kad zive u jednoj od najsredjenijih zemalja sveta kao sto je Holandija, u kojoj skoro 17 miliona ljudi sa svih kontinenata zivi u harmoniji, krenu da pljuju po toj zemlji i Zapadu postavljajuci fotke bezlicnih ljudi, mene muka hvata.
Pitam se samo da li bi ziveli u Srbiji u kojoj bolesni ljudi ne idu kod lekara jer nemaju para da plate i potplate i gde je zdravstvo katastrofa a da ne govorim o sudstvu i drugim segmentima. Mislim da oni koji su nezadovoljni tamo gde su se nasli negde u svetu treba sto pre da spakuju svoje prnje i vrate se tamo odakle su i dosli. Smaranje je, ovo, ljudi, te Amerika svetski bauk, te Zapad potrosacko drustvo, te sve je lose za Milose.
s56a s56a 12:39 11.10.2007

Re: Bežiš van? Bežiš od sebe ..!!

Moj LJU sef je na ceste kritike odgovarao: Svugde je isto sranje

Druga nezaboravna kritika prijatelja mojo zeni: Prava si Srpkinja, stalno nesto kukas Pusto Tursko...

Kritika Zapada je i posledica 45 godina ispiranja mozga u samoupravnom socijalizmu. Par generacija je potrebno za promenu mislenosti. Tranzicioni kapitalizam je naporna stvar, a ni zapadni nije benigan.

ugly ugly 02:10 11.10.2007

Banana Republic

кад овде кажеш Србија, то све више личи на неки врхунски тенис

Kad ovde kazes Srbija, to vecini vise zvuci kao neka "banana republic", koji crni tenis... Zvuci im egozitcno, ali u jadnom smislu. Zvuci im propalo jer je asocijacija Yugo, najgori auto u istoriji americkog auto trzista. Zvuci ponekom kao kosarka (Divac), a mnogima zvuci kao "Siberia" (amerikanci odlikasi, geografija specijalnost).

Људи, па нема више где да се побегне!

A to da nema gde da se pobege si mozda u pravu. Medjutim jos uvek ima od cega da se pobegne. Treci svet postaje sinonim otpada, jevtine radne snage, zagadjenja. Nova vrsta kolonijalizma u najcrnjem obliku. Iluzija da se kroz (poboljsane) materijalne aspekte zivota priblizavamo boljem i bogatijem svetu, zapravo tonemo sve dublje, u dugove, potrosacki mentalitet, prazninu. Iz socijalistikog sivila u crnilo rudimentarnog kapitalizma. Nesto nalik na recenicu koju D.D.Lewis izgovara u Gangs Of New York - "civilization is coming to an end".

Kao i u vreme Rimskog Carstva, ono najbolje ostaje za podanike Imperije, a ne kolonija, pod uslovom da to umeju da iskoriste... Mozda ipak ima gde da se pobegne?


Ivan Marović Ivan Marović 03:36 11.10.2007

Re: Banana Republic

ugly
Kad ovde kazes Srbija, to vecini vise zvuci kao neka "banana republic", koji crni tenis...
У питању је неспоразум. Метафора "врхунски тенис" је из оног вица кад дођу код Мује кући, а код њега у дворишту Иван Лендл, Штефи Граф итд, и сад сви у чуду, па питају Мују откуд то, а Муја им каже да је упецао златну рибицу која је мало глува, па му је грешком подарила врхунски тенис, иако је он тражио нешто друго.

Е тако и то Сербиа - Сајбирија, или мој друг из Летоније - каже Ајм фром д Балтикс, а оно испадне фром д Балканс. У том смислу Србија подсећа на врхунски тенис.
ugly ugly 05:37 11.10.2007

Re: Banana Republic

:)

Doctor Wu Doctor Wu 08:55 11.10.2007

Re: Banana Republic

из оног вица кад дођу код Мује кући, а код њега у дворишту Иван Лендл, Штефи Граф итд, и сад сви у чуду, па питају Мују откуд то, а Муја им каже да је упецао златну рибицу која је мало глува, па му је грешком подарила врхунски тенис, иако је он тражио нешто друго.

Trebalo je da traži 'vel'ki'. To bi i gluva ribica razumela.
dunjica dunjica 09:03 11.10.2007

Re: Banana Republic

Ајм фром д Балтикс, а оно испадне фром д Балканс


Pa, nije to bez vraga, uzrok lezi vjerojatno u Air Baltik, kojemu bi obzirom na nacin poslovanja vise odgovaralo da se zovu Air Balkan. Doduse, cak bi i nama Balkancima mogla biti uvreda da npr. Croatian Airlines usporede s Air Baltik. Tko je s njima putovao, znati ce o cemu govorim. Pogotovo oni koji su s njima presijedali.
Lun Lun 05:09 11.10.2007

Nasledni faktor

Od predaka si nasledio dve kljuchne osobine.
mariopan mariopan 10:19 11.10.2007

Re: Nasledni faktor

A moji su skoro svi u rasejanju....odlazili godinama,braca ,sestre,zaove,deveri...pa poslednja tura ovih sada ...odose i deca.Ima tome vec vise od deset godina. Kazu ..nemaju vremena da cekaju dvadesetak godina da se ovde u Srbiji uspostavi ono trziste radne snage gde ces pokazati sta znas pa dpbiti posao i platu u skladu sa tim koliko znas i koliko radis. I odose....

U pocetku sam se nadala da ce ih to proci,da ce malo biti tamo pa ce da se vrate ...ali.nista od toga. Dopalo im se da ih cene tamo gde rade ,da ih adekvatno placaju,da zive u velikim stanovima i voze dobra kola,imaju masu prijatelja medju ljudima cija je to zemlja,sa nasima se jako malo druze....Dovode te prijetelje i Srbija im se mnogo dopada...letos sam imala punu kucu...imamo i mi sta da pokazemo gostima. U oba pravca putuju pokloni ...oni nama njihove lepe i ukusne djakonije ,ja odavde pekmez od kajsija i ajvar...vidim da se nece vratiti.

Sve vreme dok su tamo oni uce...ne stoje evo cerka je upisala redovan fakultet i usla u budzet te zemlje,iako ima odlicno placeno radno mesto rekose joj da ce imati jos bolje ako uzme diplomu bas ovu koju su joj i rekli ...i ona odmah na fakultet. Zestoka konkurencija kod upisa...nervoza...i onda slavlje...prosla je . Sad treba da radi i uci..nije lako ali ona svoj zivot vidi tamo,ne ovde.

Ovde,njihovi drugovi i "deca" iz ulice jos cekaju svoj prvi posao,svi nesto cekaju..njihov zivot je depresivan i neizvestan. Pa ovde ce mozda i biti bolje ali generacija mladih ce ispustit svoje najbolje godine za rad i stvaranje.
ugly ugly 10:32 11.10.2007

Ne kao Bond

Pa ovde ce mozda i biti bolje ali generacija mladih ce ispustit svoje najbolje godine za rad i stvaranje.

a, zivi se samo jednom...
marumi marumi 12:43 11.10.2007

Re: Nasledni faktor

,imaju masu prijatelja medju ljudima cija je to zemlja,sa nasima se jako malo druze....

Deca su Vam pametna. Druzeci se sa ljudima iz zemlje u kojoj zive oni ce tek upoznati tu zemlju i nauciti da participiraju u drustvu. Istina je da su oni koji su u rasejanju izbegavali ''svoje'' uvek bolje prolazili nego oni koji su po tzv. klubovima slusali turbo folk i ispijali sanduke piva. Dok u Srbiji shvate da posao i sanse treba dati mladima koji su u punoj snazi i dok su u toj snazi i elanu da izgradjuju drustvo (umesto sto uposljavaju rodjake/ujake/strine i snajke) svet ide dalje i ne osvrce se na budale.
Jedno imajte u vidu, za Vas i Vasu decu je bolje da su daleko i srecna nego da su blizu Vas i nesrecni. Mene plasi zivot u Srbiji, na primer, kad vidim da bolesni ljudi moraju da traze ''veze'' kako bi ostvarili svoje osnovno pravo na lecenje ili bilo koju drugu vrstu gradjanskih prava.
s56a s56a 12:44 11.10.2007

Re: Nasledni faktor

Mariopan, Kosovski Albanci su poceli da odlaze u svet mnogo prije Srba! Vredni i lepo primljeni. Bas kao nekada i u Srbiji...

Retko se ko vraca sa Zapada na Istok sa izuzetkom Azijaca.

mariopan mariopan 14:47 11.10.2007

Re: Nasledni faktor

s56a
Mariopan, Kosovski Albanci su poceli da odlaze u svet mnogo prije Srba! Vredni i lepo primljeni. Bas kao nekada i u Srbiji...

Retko se ko vraca sa Zapada na Istok sa izuzetkom Azijaca.


To vam verujem ...evo potresla me vest sad skoro da hoce da vrate neku albansku porodicu...onaj ugovor o readmisiji..pa ne znam tacno iz kog grada valjda BEC? ako nisam pogresila ali nebitno je za pricu..potreslo me je to sto devojcica od petnaestak godina preti da ce se ubiti ako ih vrate na Kosovo..oni su Albanci i tamo su vec godinama,verujem da je to dete sasvim integrisano,tu je isla i skolu,govori jezik perfektno,tu je njen zivot i sve to sada treba da se srusi zato sto je potpisan taj ugovor i sada ce da vracaju te ljude...tragedija.Ali i malo ohrabrenje jer cujem da imaju i veliku porsku i da se ta stvar nece tako lako sprovesti. Ima ljudi i ljudi...raznih ..neki se sasvim uklope i mislim da je velika tragedija dirati ih a zasto se to tako radi ne znam.Zao mi je i deteta i njene porodice. Eto to je bila vest koju sam negde procitala ovih dana i najezila se. Navijam za nju i njene naravno. Pozzz
mariopan mariopan 15:03 11.10.2007

Re: Nasledni faktor

Ja mislim da je odlucujuce sta deca od kuce ponesu u koferu...to jest vaspitanje ,obrazovanje i kultura..znanje jezika je takodje bilo odlucujuce..tamo nije maternji jezik engleski ali je engleski pomogao da nauce i njihov jezik. Da nije bilo perfektnog znanja engleskog tesko bi se to savladalo a tezak je i zahtevan njihov jezik ..Onda kada je cerka sa desetkomNJIHOV JEZIK na njihovom fakultetu polozila e...to je bio ponos ne samo nas nego i njenog poslodavca...svima je pokazivao tu diplomu.

A najsmesnije mi je bilo kada je upoznala jednog mladica...poslovno u pocetku a kasnije i privatno druzenje u vecem drustvu...pa kada je on u opstem razgovoru saznao da je ona iz Srbije.Prvo je pitao da li su i roditelji Srbi sve je mislio da ga neko zeza,,a posle toga je poceo p o l a k o da prica sa njom,sve rastavljajuci reci u recenici i sve joj objasnjavajuci....svi su se smejali.

Ovde se u kuci turbofolk nikad nije slusao i ja slusam stare hitove Bijelog Dugmeta i pevamo ih na sav glas i svi gosti znaju Gorana Bregovica i njegove hitove a ja sam rasla uz Bitlse ,Rolingstounse itd. pa nam taj deo nije tesko pao.Moj brat koji zivi u Parizu 37 godina prvi put je cuo pesmu "Ide Mile lajkovackom prugom" i odlepio za tom pesmom koliko je glupa i stalno je trazio da to pevamo i da lelecemo...smejali smo se do suza..
s56a s56a 15:35 11.10.2007

Re: Nasledni faktor

15-godisnja Arigona Zogaj je vec nedeljama u centru Austrijske imigracione politike. U dezeli je bio slican slucaj sa Albanskom porodicom koju su hteli proterati na Kosovo, a oni nikada tamo u zivotu nisu bili. EU postaje sve zatvorenija za emigrante iako im treba mlade radne snage. Svi bi selektivno birali samo najskolovanije belce. Slovenija sa 1. 1. 2008. postaje Shenengenska istocna granica pa ce nasi da izigravaju jos vecu strogocu. Birokratija to puno voli...

Preksinoc sam i ja znao poneki stih Indeksa u Cankarjevom domu
mariopan mariopan 15:55 11.10.2007

Re: Nasledni faktor

s56a
15-godisnja Arigona Zogaj je vec nedeljama u centru Austrijske imigracione politike. U dezeli je bio slican slucaj sa Albanskom porodicom koju su hteli proterati na Kosovo, a oni nikada tamo u zivotu nisu bili. EU postaje sve zatvorenija za emigrante iako im treba mlade radne snage. Svi bi selektivno birali samo najskolovanije belce. Slovenija sa 1. 1. 2008. postaje Shenengenska istocna granica pa ce nasi da izigravaju jos vecu strogocu. Birokratija to puno voli...

Preksinoc sam i ja znao poneki stih Indeksa u Cankarjevom domu

A ja se nadam da ce razum pobediti..zbog te dece..njima treba da zive lepo i mirno..u svetu na koji su navikli ..da zavse skole...da rade ..kakav je stres na silu odvojiti ih od zivota na koji su navikli pa to je kazna gora nego robija i nicime zasluzena.

A tamo gde su moja deca pa u stanu do njih bila je jedna albanska porodica iz Albanije. Deda,baba,sin,snaha i dvoje dece oko devet deset godina.Tamo nije bas pozeljno komsijama zazvoniti na vrata ,svet je malo zatvoren, ali i mi i oni imali smo one nase navike ,,kada se naprave kolaci malo se odnese u komsiluk pa kako oni tako i mi. Za novu 2000 tu godinu i mi smo otisli da u velegradu sa svojom decom docekamo novi milenijum i tamo smo svi otvorili vrata,pomesali posluzenje, pustili muziku i pevali i igrali sve redom imam i gomilu slika,bogami i baka je igrala tako je bilo veselo.Onda posle ponoci izasli smo u grad da se pridruzimo ludovanju koje moze samo veliki grad za sve ljude vesele i dobre volje da priredi. Znam mnogo dobrih ljudi...ima ih svuda smo treba gledati...pa se onda i vide.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:40 11.10.2007

camper cipele

"ја њима ајподе, они мени кампер ципеле"
____________________________________

nema boljih cipela od camper, za štrapaciranje su prve, al bre u matici precenjeno skupe. ja upravo izašla iz
i uskočila u ove


zahladnelo, plus kiša


stevie stevie 11:09 11.10.2007

Re: camper cipele

al bre u matici precenjeno skupe.


skuplje u americi. jedna od retkih stvari (iliti labels) koja je u americi skuplja nego u srbiji i celoj evropi (uk included).
super-povoljno u portugalu i maticnoj spaniji
Lun Lun 11:26 11.10.2007

Re: camper cipele

Uh, sad nam je svima lakshe kada znamo ovu vaznu chinjenicu. :)
A da li ste razmishljali o shubari koja glavu chuva? :)
Spiridon Spiridon 10:48 11.10.2007

Пакет из Америке

rasplaka me zena

wk wk 12:19 11.10.2007

Gde si, rodjace?

ја њима ајподе, они мени кампер ципеле

Ivane, zar ne znas da smo ti i ja zapravo vrlo bliski rodjaci? Koji broj cipela nosis? Sto se tice iPoda, ja bih onaj "iPod touch".

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:40 11.10.2007

Re: Gde si, rodjace?

"iPod touch".

ali taj ima samo 16GB, i to u skupljoj verziji.
crni iPod classic je zakon.
Ivan Marović Ivan Marović 14:56 11.10.2007

Re: Gde si, rodjace?

wk
Ivane, zar ne znas da smo ti i ja zapravo vrlo bliski rodjaci?
Mate?
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 15:32 11.10.2007

Dakle

Mora da je u Vasingtonu kompletni vrh, kada si usao u Ironicni Mladen (Iron Maiden) mod... Mora da je mnogo bolje i od toga, jer se ne secam da si bio u ironija fazonu...

Pa pricaj onda kako je tamo? Svilakadifakulegradoviburevinaipecenojare? Jab'rado begotamo, dam' sad pitas!
Ivan Marović Ivan Marović 16:20 11.10.2007

Re: Dakle

Nisam ironičan, stvarno se ne osećam ni kao imigrant ni kao azilant.
Vodzo Modzo
Pa pricaj onda kako je tamo?
Pa to ću i da radim u narednom paketu postova. Samo neću sve iz cuga, da ne smorim.
s56a s56a 17:48 11.10.2007

Re: Dakle

Mlada Slovenka komunisticki indoktrinirana se vratila sa obilaska prijateljice u Americi 1980-ih pa sva zabezeknuta izjavila - pa tamo je sve kao u njihovim filmovima! Ma i kod nas sretni Cigani lete u nebo...
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 18:01 11.10.2007

Naredni paket

Jaix, pa nema se vremena za paket postova! Brave new world - samo digest, u tricetri recenice, i fura se dalje! Eh, bre... :-P
oldtajmer oldtajmer 16:01 11.10.2007

Bezanija

Bas mi je dobro dosao ovaj tekst. Ja sam do juce bio uveren da sam uspesno pobegao od mobilizacije u slobine "dobrovoljce" na vukovarskom ratistu. A zapravo, nemam od cega da pobegnem!
Ivan Marović Ivan Marović 16:13 11.10.2007

Re: Bezanija

oldtajmer
Bas mi je dobro dosao ovaj tekst. Ja sam do juce bio uveren da sam uspesno pobegao od mobilizacije u slobine "dobrovoljce" na vukovarskom ratistu. A zapravo, nemam od cega da pobegnem!
Današnja omladina može da beži od civilnog služenja vojnog roka. Kažem ja, nije to više taj vajb.
oldtajmer oldtajmer 16:43 11.10.2007

Re: Bezanija

Aha, nisam shvatio da si ti tek sad "pobegao".
Ivan Marović Ivan Marović 19:09 11.10.2007

Re: Bezanija

oldtajmer
Aha, nisam shvatio da si ti tek sad "pobegao".
Pa nisam pobegao. Mislim, htedoh reći u svom postu da otići danas, nije isto kao otići nekad. Samo sam to rekao na komplikovan način.
Doctor Wu Doctor Wu 18:12 11.10.2007

Ivane, ti si još u toj fazi

ono, "kiselo grožđe", "nije ovde baš tako k'o što pričaju", ono, da te sutra ortaci slučajno po Beogradu ne pitaju: "Šta bi?!" Seen that, been there, sve je to normalno (normalno je čak i ovo wenderovsko pisanje latinoćirilicom). Čim dobiješ siguran posao promenićeš i žvaku.
Ivan Marović Ivan Marović 19:07 11.10.2007

Re: Ivane, ti si još u toj fazi

Doctor Wu
ono, "kiselo grožđe", "nije ovde baš tako k'o što pričaju", ono, da te sutra ortaci slučajno po Beogradu ne pitaju: "Šta bi?!" Seen that, been there, sve je to normalno (normalno je čak i ovo wenderovsko pisanje latinoćirilicom). Čim dobiješ siguran posao promenićeš i žvaku.
Ma nije to. Nisam u fazonu "kiselo grozje", čak nisam pisao o Americi, to ću tek kasnije, ovo je više bilo o meni. Vidiš, u prethodnih nekoliko godina ja sam bio na relaciji SAD - Srbija, ali sam se nekako kapirao kao žiteljem Srbije. Sad sam očekivao da ću sa formalnim preseljenjem da prođem kroz neku metamorfozu, kad ono ništa :(
vucko vucko 19:49 11.10.2007

Re: Ivane, ti si još u toj fazi

Ma nije to. Nisam u fazonu "kiselo grozje", čak nisam pisao o Americi, to ću tek kasnije, ovo je više bilo o meni. Vidiš, u prethodnih nekoliko godina ja sam bio na relaciji SAD - Srbija, ali sam se nekako kapirao kao žiteljem Srbije. Sad sam očekivao da ću sa formalnim preseljenjem da prođem kroz neku metamorfozu, kad ono ništa :(

A da uzmeš neki čas od Brooklyn? :)
Doctor Wu Doctor Wu 22:16 11.10.2007

Uočio sam da je kod naših "Amera"

metamorfoza, uglavnom, funkcije vize na kojoj su:
1) studentska-metamorfoza njente, burek moj najslađi, kafa i to,
2) H1B, onako, softiš, još bloguješ, chatuješ po srpskim forumima,
3) zelena karta- šta bre 'oće ti Srbi?
Brooklyn Brooklyn 22:24 11.10.2007

Re: Uočio sam da je kod naših "Amera"

ma, polako bre, tek si na OPT-ju.....ima vremena.
Ivan Marović Ivan Marović 22:25 11.10.2007

Re: Uočio sam da je kod naših "Amera"

Doktore, fala na dijagnozi :) Znači softiš... Misliš da vrućica nastupa već kod zelene karte? A šta onda donosi pasoš?
s56a s56a 22:36 11.10.2007

Re: Uočio sam da je kod naših "Amera"

Ivan Marović
Doktore, fala na dijagnozi :) Znači softiš... Misliš da vrućica nastupa već kod zelene karte? A šta onda donosi pasoš?

Ostro zalaganje za ogranicenje imigracije, posebno obojenih! Vidjeno u Londonu.

nsarski nsarski 22:59 11.10.2007

Re: Uočio sam da je kod naših "Amera"

4.) Soska? (Ja ga imam:)))
bauer bauer 05:09 12.10.2007

Re: Uočio sam da je kod naših "Amera"

A šta onda donosi pasoš?

4) pasos=kosta cavoski na harley davidson-u
Doctor Wu Doctor Wu 06:20 12.10.2007

.....

A šta onda donosi pasoš?

Pasoš? Američki? Pa ništa, kad ga dobiješ, onda u red za non-EU citizens kad sletiš na Heathrow.
Osim ako Srbija do tada ne dođe na belu listu...
s56a s56a 09:16 12.10.2007

Re: Uočio sam da je kod naših "Amera"

bauer
A šta onda donosi pasoš? 4) pasos=kosta cavoski na harley davidson-u

Moj Londonac iz Jagodinu u krizi srednjih godina sa dvojicom kolega na BMW motoru dosao do Splita preko Korzike i Sardinije!

Pri putovanju u USA smo svi demokratski izjednaceni pa se skidamo do gole koze ukljucujuci i cipele. Ljudima dosadilo pa je znacajno opao broj turista koji ne vole ni davati otiske prstiju. U Bostonu je prolaz bio BP.



BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:25 12.10.2007

Re: .....

Heathrow

izbegavati ga, ako je moguce...jedan od najnesnosnijih aerodroma.
s56a s56a 14:29 12.10.2007

Re: .....

BebaOdLonchara
Heathrowizbegavati ga, ako je moguce...jedan od najnesnosnijih aerodroma.

Toga su i Englezi svesni ali ne mogu da olabave kontrolu posle frke u Glasgow-u! Ipak je meni Picadilly line dobra veza do Hammersmith station. Stanstead i Gatwick mnogo skuplji...

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:18 12.10.2007

Re: .....

veza jeste dobra za grad ali za nas koji smo noEU pasos, ako je guzva (a kad nije?), redovi su nepregledni!
s56a s56a 15:34 12.10.2007

Re: .....

Meni je tek nedavno laknulo sa SLO pasosem! Ispunio sam nekoliko desetina landing card od 1970. Nece nikako UK & Ireland u Shenengen. Mada su dosta liberalni ka imigrantima. Jeftina radna snaga...

tnosugar tnosugar 07:12 12.10.2007

ja kad tvrdim to ljudima...

niko mi ne veruje. valjda svako sam mora da se uveri.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana