око Творца

Черевићан RSS / 11.10.2007. u 10:37

  састав на тему . . . лоповску  

приповет(киц)а биће ова о светогорском манастиру Хиландару у којој ће се врло мало о њему писати. магловитост присећање засенчи бистрину погледа у то време бивше где назирем себе у групи која за рачун историјског архива србије походила Светилиште са задатком снимања стања зарушених средњевековних конака Манастира као подлоге за израду детаљне студије о реконструкцији поменутих , љуља у невеликом чамцу између јерисоса и арсане хиландарске.

с почетка је осамдесетих века претходног, куми дрнда архитекта баш докторирао те нам преко познатих намако ову тезгу ,убедивши ме у две речи да се одлучим путу.таласи егејског мора  баш начепили док понеки из групе малко цугнуше, пред пловидбу, па  ето нама, љуљаџијама,  весеља од убљуваности.

смеје се грк , чамџија.

 

Унекоје примаче нам се обала арсане .присећамсе приповетке о лављој чељусти (хили леондари).наводно је  некад овде,у антици, постојао утврђени град над чијим се улазом налазио грб са мотивом лава разјапљених чељусти па се путницима на бродовима који су улазили, као ми сада, у  залив хиландарског пристаништа  чинило да упловљавају у некакву веелику лављу чељуст .

па потом дочек . . .монаси . . . мазге за пакете. . . историја под ногама. . . милутинов пирг,блага језа ме обузима, газимо стазом о којој сам читао до у бесвест проучавајући историју Атоса и онда . . . евога хиландар

Konak11.jpg

иза окуке капија манастирска.иста она описана у песми  . .ко то лупа тако поозно . . .те проигуман никодим.срцеми бије, оће напоље од задовољства које ме задеси . . .

 те . . . док си дланом о длан, протече пар седмица у стручном раду те дружењу са историјом српском. . . .и то је било . . то. 

утом, чек чек,  . . .сећање на изниман тамошњи догађај се одједном бистри . . .ризница хиландара, српска историја у шакама,множина пергамената, инкабула, старих штампаних књига, ту, тик уз савин пирг .јеромонах теодул, рузничар, свесрдно се труди да нам што више појасни.пред нама записи из 1300 неке године, дрнда и ја се баш здали, сричемо текстове покушавајући да их и разумемо.

tipik.jpg

 Склоном сакупљању рарирета одједноми жеља за поседовањем једног од ових папира.утом ће кумој-         да апимо 1, попола ,а штакаш?Телепатија.наравски отрпесмо искушењу, разум превлада.Касније, упитах грешног теодула ,прегрешан, како то да су сва та блага на дохват руке, сваког , без паске посебне. Сећам га се и данас, где смирено, очински, указа да Бог драги гледа и Све види. Баш Све.Ућутасмо нас двојица.посрани.-         ма пусти га, свира, касније ће дрнда, не чува овај климави ризничар своје, заболи га за папирићеутом је поанта куме мој грешни, помислих ал оћутах, теодул чува наше, а то је много,много битније. Ту скоро набасах на информацију да су се највеће похаре хиландарске библиотеке  дешавале баш када су је обилазили учени љубитељи словенских старина, пристигли под покровитељством битних институција те се намах присетих догађања из овог записа ,па да себи олакшам, назвах тел проф. дрнду, кумами.препричах му сазнање, те онако успут поменух и грешног теодула - јеботеон, прокоментариса Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 10:57 11.10.2007

Kakva je ljudska dusa.

Prica i poucna i strasna...bar meni..Koliko lomova i stida od samo jedne gresne pomisli..da vas i posle toliko godina to nagna da pozovete kuma..a i on to isto...iz istog stida i loma duse nije zaboravio...I nama se takve,naoko sitne ali duboko u dusi nikad zaboravljene stvari dese..ikad se vec dese uzmaka nema, misao koje ste se postideli vise je opteretila i vas i kuma nego one koji pokradose sto je postidelo njihovo nedelo.

Ali ja bih radije komad te duse koja se danas stidi same pomisli na nedelo nego komad onog papira pisanog rukom sveca....ne bih da me stid mori gore od svakog djavola dok u ruci drzim rukopisanije sveca....takvi su ljudi.
Черевићан Черевићан 11:09 11.10.2007

душа ко надлану

mariopan хвалаВам на искреном коментару. душом личном располагати немогу ,њоме то може . .знасеко .
сећање пак на овај догађај неизбрисив остаде . . да ме прозива. грешног
Milan Novković Milan Novković 22:11 11.10.2007

Re: душа ко надлану

сећање пак на овај догађај неизбрисив остаде . . да ме прозива. грешног

Ja u osnovnoj školi, pre više od 35 godina, udario slabijeg od sebe (i znao sam da mi neće uzvratiti). I, stvarno, ostade neizbrisivo i, tačno, proziva.

Na faksu krao neke stvari sa otpada za radio klub. I ništa mi posebno, čak ni sad - neverovatno kako "opšte dobro" ili "timski rad" daju "viši smisao" nekim, reako bi čovek, immutable stvarima.
nsarski nsarski 22:20 11.10.2007

Re: душа ко надлану

immutable=nepromenljivim, Mr. Novkovic:)
Milan Novković Milan Novković 22:35 11.10.2007

Re: душа ко надлану

immutable=nepromenljivim

Može, thanks :)

Immutable lepo zvuči sa dva 'm', uopšte ima bolju zvučnu sliku. "nepromenljivo" je nekako amorfno, za čas zaboraviš. "Immutable" kao da te malo zvekne u mozak kad je izgovaraš :)

Sad bez zezanja, mene, stvarno, zvučna slika reči ume da kupi na najeftiniji mogući način - zabrinjavajuće!
gordanac gordanac 22:55 11.10.2007

:)

Sad bez zezanja, mene, stvarno, zvučna slika reči ume da kupi na najeftiniji mogući način - zabrinjavajuće!

Bila neka igra:
kažu ti reč (pojam, već nešto...), a ti treba da odgovoriš kakav i koji zvuk tome pridružuješ kad čuješ izgovoreno, ili ti napišu, a ti treba da asociraš neki zvuk.
Zanimljiva igra.
Ljudski glas kao zvuk je čudo.Ima nekih koji ti budu "u glavi" skroz jasni i glasni (ne mislim na ono - čuješ glasove, nego na stvarne :))
Sviđa mi se to "zvučna slika reči" :))
nikola svilar nikola svilar 11:30 11.10.2007

ne zavidim na prilici, no na poseti

Bogami g. Svetislave kum vam je pravi Drnda, nema šta.
Knjiga se taj do doktorata načitao - verovatno ne mogu pod kupolu stati,
al` kad lane - brate lane! Još samo da saznamo kome i šta to predaje... :)

Черевићан Черевићан 12:26 11.10.2007

дрнда тутамрак

е драги nikola svilar да Ви само знате како кумој др проф дрнда не обожава овакву врсту публицитета . .ко да га чујем
- коимој се фалиш том посетом ,кога она уопште занима сад после толико.стварно си докон ил си пролупо од те остврске клаустрофобије .и + умеша и мене .a кога то интересује мој докторат ? требали да ми нањуши неко оних 38 спорних страница из текста др. тезе одкадгод . . . дај пиши о ајкулама ил тим витезовима сманом и поплашеним.какав си транспарентан очекујем да натом вашем блог окупљалишту окачиш и адресе ових пар универзитета где доконим постдипломцима о значају средњевековне архитектуре приповедам, па да ме знатижељници салете јавкама . уствари , ево ти предлог , боље иди рони, то отупљује мисаоне активности, а теби је то неопходно , доконом . . . ајздрао.
Olga Medenica Olga Medenica 11:36 11.10.2007

E moj Chero

kad bi svi bili takvi, svet bi bio divan!
Samo, ne znaju lopovi kako je lepo biti posten. Uzivanje jedno.
Nego, mozda uzivanje u postenju spada u ono sto Englezi zovu acquired taste (steceni, nauceni ukus), kao na primer "budjav" sir? Ili ostrige?
Черевићан Черевићан 12:33 11.10.2007

Re: E moj Chero

вазда ми је драго кад Olga Medenica наврати намој пост.тако и овог пута. међутим малко ми нејасан одговор, на следеће питање . .јесе и женске могу сврстати утај поменут . . . acquired taste ?
Olga Medenica Olga Medenica 19:34 11.10.2007

Re: E moj Chero

aaaaaa, ne.
To se stekne rodjenjem.
"Budjav" sir, ostrige, kafa bez secera, cudni cajevi, cvekla, hleb bez brasna, skembici........takve stvari.
Ono sto deca ne vole.
Zenske?
Pa i male bebe vole zenske i to tacno odredjen tip!
Ali, sta ja znam, ne razumem se (i ja sam zensko, ne mogu da dobacim do tih muskih pitanja).
A da sam radoznala, jesam.
nikola svilar nikola svilar 11:53 11.10.2007

TRISEKCIJA UGLA (25/x)

„...Za problem podele proizvoljnog ugla na tri jednaka dela, koji je nerešiv izazov za matematičare od antičkih mislilaca do danas, rešenje, prema dosadašnjim rezultatima ima Jelena Maleš, učenica četvrtog razreda Medicinske škole u Banjoj Luci. Na predstojećoj matematičkoj olimpijadi u Madridu, 12. oktobra, mlada Banjalučanka namerava da svetu dokaže svoju teoremu o trisekciji ugla pomoću origami konstrukcija potpomognutu algebarskim rešenjem jednačine petog stepena...“

U dnevnom boravku u foteljama sede dve bake, piju kafu i gledaju vesti. Gošća Seka je pomalo nagluva te je zbog nje više nego što je uobičajeno pojačan ton tv prijemnika. Između fotelja, na stolici bez naslona postavljen je tanjirić sa prženim giricama i šoljice sa kafom. Na stoliću prekrivenom belim heklanim stolnjakom leži otvorena “Biblija” (u prevodu Đure Daničića i Vuka Karadžića), naočari, činija sa suvim šljivama i nekoliko uredno posloženih otrcanih starih brojeva magazina „Gloria“. Odnekud, iz hodnika, čuje se zvuk ventilatora.

- “Sinoć nisam mogla da spavam iako sam popila prašak...“

- „Molim?“

- Rekoh, sinoć nisam mogla da spavam iako sam popila prašak! Jedan sat iza ponoći, a ja nikako da zaspim, samo se vrpoljim po krevetu i šta ću, lijepo ustanem, upalim televizor a kad tamo imam šta i vidjeti... Film za odrasle... samo nigdje ljudi, sve same životinje!“

- „Sve same... ?“

- „Životinje, Seko, životinje!“ – ponovi starica glasnije.

- „Kako to misliš Deso?“

- „Pa ovaj njega otpozadi dok on nju sprijeda koja drugoj, što se ljubi sa ovim prvim, gura nekakav izduženi predmet među noge, đavo bi ga znao šta je...“

- „Majko Božja! Ljube se? Misliš u usta?“ - iznenađeno će starica.

- „Da, moja ti Seko, i to u takvom filmu! Odvratno.“

- „Bogami, ništa od toga nema ovdje!“ – pokazuje gošća na otvorenu Bibliju.

- „Ah, šta ćeš kad ga ima ovdje!“ – pokazuje starica daljinskim na tv i dodaje: „Tek tad nisam mogla da spavam...“

- „Molim?“

- „Rekoh, tek tad nisam mogla da zaspim!“ – ponovi glasnije.


Seka uzima rukom jednu giricu iz tanjirića i umočivši je u šoljicu sa kafom prinosi ju ustima i pošto ju dobro omiriše - polagano ju stavlja usta i slasno gricka. Isto čini i Desa samo sa dve girice. Vesti su završile i na programu upravo počinje noar „Sunset Boulevard“ Billy Wildera iz 1950. sa Williamom Holdenom i Glorijom Swanson u glavnim ulogama.

- „Javlja li se unuka?“ – pita Desa žvačući.

- „Molim?“

- „Rekoh, javlja li ti se unuka? Lena, da li ti se javlja?“ – ponovi glasnije.

- „Dabome, dabome. Srce babino.“

- „I? Šta veli? Kako je? Šta radi?“

- „A šta će velit'. Radi dete, piše scenario za kratke filmove. Vrlo kratke filmove.“

- „Oduvijek je u nekom svom svetu. Neće se ta hljeba od tog najesti, ja što ti kažem!“

- „Nemoj da mi diraš dijete. To je bakina umjetnica. “ – zaneseno će Seka.

- „Jašta. Kakvo je vrijeme došlo... Svi ti danas nešto slikaju, pišu, komponuju, režiraju. To mora da je ta, kako vele, hiperprodukTcija... I ovaj naš šprljo, poštar, što nam penziju donosi, ne bi me začudilo da je i on neki režiser ili barem pisac u najmanju ruku...“

- „Deso, molim te, sad moramo da prestanemo. Ćutimo i gledajmo malo film.“

- „Zašto, Seko? Ovaj Bulevar sumraka gledali smo bar deset puta...“

- „A šta ti ja znam. Takva ti je ova današnja literatura. Niko više nema strpljenja da čita duže od ciglo petsto riječi. Pa čak ni na blogu Черевићана...“

Desa namerno prebaci kanal. Na ekranu gomila ljudi skače uz rifove grunge numere. Sobom se promoli glas Curt Cobaina:

”With the lights out its less dangerous
Here we are now Entertain us
I feel stupid and contagious
Here we are now Entertain us
A mulatto An albino
A mosquito My libido...”


- “Majko Božja, ko su ovi?” – čudi se gošća dok umače giricu u kafu.

- “Ma, drkadžije bolan!“ - profrflja starica i opet promeni kanal.
fixer fixer 12:13 11.10.2007

Freder. Chopin:.

nemo se sekiraš: nije to ništa, dragi moj.. al to drndanje po talasima me potseti: pre par godina: paris.. ono, nedelja je i tamo zasran dan, kao i svuda na belom svetu..
ja se probudio sa šopenom na usnama, nešto onako metiljavo, za sims.. ajd, reko d odem na perlašez da mu skinem kapu, odnesem neku jabuku i čašu vode.. itajrad.. prođem vozom ispod sene, dođem na groblje
koje je veličine opštine palilula.. i sad daj nekog vodiča.. natali! .. kad - cvrc.. petodnevna radna nedelja, nema vodiči.. međutim, još uvek mi šopen na usnama.. ajd da uđem, možda ubodem na kvarno.. vidim ja gomiletina japanaca sve u koloni podva, piče s gomilom strelicija..
reko, sigurno idu kod šopija.. i ja ti za njima.. prođosmo pola groblja, kad ono: pola japana oko jednog groba, zatrpanog strelicijama.. uu, reko, šopen mu ga baš dao po japanu: pridem bliže, iskosim oči: kad ono pola poprsja nekog alena kardeka, čuuvenog
parapsihologa.. svaki žutać, priđe, podrži ga malo, nešto šapne itajrad.. doooobro.. priđem i ja, položim ruku na ono malo leve strane preostalog poprsja alenovog i šapnem:
e, batice, a da mi daš neki znak gde mi leži frederik, znači, al kad te molim.. ono, kao veri mi je important..
ostanem tako u iščekianju znaka.. al, de si vido strpljivog srbina, ja ti vrlo brzo jako ožednim i sa šopenom na usnama, krenem da tražim česmuu.. pronađem ju nešto niže, kad tamo neka bakica: propira.. ono što godinama nije stigla.. stojim ja stojicki, držim vezu i zviždućem šopenčića.. u zlo doba okrenu se bakica i kaže:
boogami skoro nisam čula bolje izvođenje 3.rahmanjinovog klavirskog koncerta, naročito taj allegro ma non tanto..
allo kevo bre, to je š.. a kakote vi.. jebote:
hvala, reko, ja to onako, od jutros..
nego vi mi izgledate ko da tražite šopenov grob, može biti..
ma jok ,što bi ja.. a el znate možda gde je?..
tamo je pored moga brata, ajte, pokazaću vam.. ja sam inače natali, a vi:?
ux, ja sam žilber be--fixer: onšonte madam.. lep dan kh kh danass..
dođemo ti mi, ee brate a sad ozbiljno: jeftin deo groblja spomenici ono konfekcijski: svi istih veličina, slova istih proporcija, nigde travke, sasušenog cveta - pikavca zabodenog naopačke.. na spomeniku piše: ovde leži Freder. Chopin 1810-1849.. i to ti je to.. nije se imalo mesta za još dva slova, nije bilo kinte, a ni emocije da mu se ipak bar puno ime ispiše na grobu.. i šta ću: ostavih onu čašu s vodom, one dve jabuke, isplakah se nad svojom sudbinom, a sve sa fakin rahmanjinovim na usnama..
mislio sam dal da odem do msje kardeka i ukradem mu jedan naramak strelicija, mislim čovek svakako neće imati ništa protiv.. ali: setih se one žedji i bakute i freder.. i ove tvoje priče o grehu u najavi, pa ko velim: pali breeee
Черевићан Черевићан 12:52 11.10.2007

обоици одједаред

nikola svilar је nikola svilar а fixer је опет , fixer и штоме бре жељног Ваших коментара на моје покушаје састава текстуалних доводите у сит-уациу да неумем да Вам . .коментар на прилогеВам срочим.
него ајте овако . . лепо се иви ОБОИЦА одлучите ,стисните муда, па међублогере се инфилтрирајте. гарантујем лакше ће ми бити да се тада смислено огласим. овако . . .пардонирам а и нечујем сам своје мисли јер тренутно, на терену вам ово укуцавам у лапатопа док крајмене (бул)дозер рипером раз-орава, ко марко к., неку домојега битну кривину на локалној џади коју одјутрос прошируемо небили је елементима прилагодили све интензивнијем малтешком трафику. па . . читамосе . . како замислих , а?
nikola svilar nikola svilar 17:03 11.10.2007

г. fixer инекако ал блогерсвилар?

међублогере се инфилтрирајте

читамосе . . како замислих , а?

ух,неверујем,неверујем

блогер бити..

та мантеме, хи, хи, хихи :)
великаје то обавеза госн светиславе
заовај тефтер танани ми баш изкоег блогвам
сном.. контаминирам јелте..


Черевићан Черевићан 18:50 11.10.2007

а изазов блогерсвилару?

шта мислите nikola svilar -у да ли би икада за тамерлана и сујахаче му чули да су појма имали колико треба муда лична жуљати на мршавим коњским сапима . .до еуропе . .небили је освојили те разбуцали ону руководећу трулеж тадању .хм?
nikola svilar nikola svilar 19:53 11.10.2007

Re: а изазов блогерсвилару?

:)))))

ах шта вамје прост свет г. светиславе..
та ја какавсам и подтаблетама
за госн тамерлана нисам нитиречичуо!
(доказвише да заблоганисам)
а то даје мудо жулјо - верујем..
ту је и google, све проверитјемо. :)

(хе , хе , како вас имитирам, још малко, за кои круг око сунца
и моћи ћу ивас у епизодуми једну све са леном, ањом ијованом...убацкити
...као в. позитиван лик.. нарафски)
Черевићан Черевићан 08:06 12.10.2007

Онда (такорећи) договорено

г. Свилар , да ми се накнадно Унук непојави са сумњичавим неким упитима о деди овом,малтешком.овако у правом друштву које набројасте. .таква питања ни на ум неће падати потомку.
незнам како Вама ал мени ти елипсасти кругови окосунца, како старим . . . све се брже обрћу .
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 12:50 11.10.2007

...

дрнда и ја се баш здали, сричемо текстове покушавајући да их и разумемо.

Склоном сакупљању рарирета

Ућутасмо нас двојица.посрани.


pa, čini ste da ste razumeli...onako
usput
Черевићан Черевићан 13:01 11.10.2007

snezana mihajlovic

ма алавост људска је чудо једно, реално и штаби са том попола страницом чинили.уживали понаособ скривени од себе самих у неком простору тајновитом, листајућије а неразумевајући шта пише. добро је да нам је обоици дошло , знасе одакле . . . углаву, тог пута.
d j o l e d j o l e 14:03 11.10.2007

Ladri di vento

Ne znam kako bi se najbolje prevelo: kradljivci vetra u jedrima.

Ima jedna prica na temu ove fele, bas u vezi sa Hilandarom. Naime, vec dosta godina unazad Coca-Cola, zajedno sa jos nekoliko megakompanija, pokusava da progura projekat izgradnje puta do Sv. Gore (kao, radi razvoja turizma). Do sada je Grcka, uprkos ko zna kolikom broju nula na cekovima, uspela da blokira ovu pricu, pozivajuci se na autonomiju koju Svetogorska zajednica ima u okviru Grcke.
Черевићан Черевићан 14:50 11.10.2007

око млека маце

d j o l e , хвала на коментару. кад сам ја оно био на светој гори у хиландару су још осветљење давале свеће.имали су додуше генератор у подруму поклоњен али је тадање веће стараца одолевало искушењу. убрзо потом . .бљесну лепетрика . .сам тако. путева се сећам . .којима се уочила по која запрега, углавном беху стазе пешачке.
утом пролете . . неких 25 јесени . .и нетреба се чудити ако веће стараца пристане и на друге уступке, које ће ,осим корисности , све већи број заинтересованих туриста намамити . ако им је то уопште нужно. једино . .незнам дали ће ИКАД женске се тамо појавити . . . ако изузмемо царицу Јелену . . или ће као маце око млека . .кружити бродовљем . . . нуз обалу, воајерајући.
d j o l e d j o l e 15:22 11.10.2007

Re: око млека маце

Glede toga kome je dozvoljeno, a kome jos uvek nije, do Hilandara.

Jedan ovdasnji bivsi politicar izrazio zelju da ode do Hilandara (valjda su se blizili izbori, ili je nesto drugo bilo u pitanju, ko to sada moze vise i da pretpostavi). Vecalo vece, vecalo, i sta ce, daju mu dozvolu da dodje.

Posle nekoliko dana jato helikoptera zaglusi nebo iznad Manastira, zadrza se tu neko vreme, dok se jedan brzo ne otisnu ka obliznjoj poljani ... ustvari povrtnjaku koji je prehranjivao zajednicu u postu. Razvali cudo povrtnjak, razora poljanu ... mislite pojavice se Car David licno, kad ono neki neugledni, sa cubom na glavi i grimasom na licu.

Protrca on kroz manastir, nije ni na rucku ostao ... prica se da su kaludjeri nedeljama nakon toga prali svaki kamen i svaku plocu na koju je nogom krocio.
Черевићан Черевићан 18:42 11.10.2007

Re: око млека маце

ха d j o l e , црквени обичаји резултат су вековних провера и искушавања тако да и ово очеми пишете нетреба да нас уопште изненади. своју кућу свако спрема према својем ритуалу.тако и Црква . . .
bravar bravar 15:17 11.10.2007

bez naslova

Dragi CerevicanINe,

Seti me prica... Prava ljuCka, jer, ko nije u takvome iskusenju bio, taj od ljuCkoga roda nije.

Draga, simpaticna, srecna... Dopade joj se decko godina njenih. Gledala ga iz prikrajka mlada, pa se i zaljubila. Zavolela ga ubrzo potom. I ...narasla ljubav ko kuca golema, al' neuzvraceta:(
Nju voleo drugi. Naocit, zgodan, lep... Jurio je povazdan, cupkao pred njom u mestu...
I resi mlada da kraducne malo od ljubavi one. Bar pola strane papira ispisanog nerazumljivim jezikom.... ljubavi. I kraducne, al' se pokaja vrlo brzo.
Jer, sto je u kradji steknuto na kraju uvek na lose izidje.
Черевићан Черевићан 09:20 12.10.2007

крађа и прекрађа крађе

bravar , та врста крађе о којој причате . .па и ние нека крађа . . и верујем да смо се путем сличне подоста нас ОВДЕ ПРИСУТНИХ овајдили(упс). транспарентан . . признајем да јесам.грешан.но једно сте у праву,они осетљиви . . памте овакве крађе . . засвагда. они други пак их ни не евидентирају као прекршај .има ги нас разних.
фала на безнасловљеном коментару.
Modesty Blaise Modesty Blaise 15:41 11.10.2007

Mili

Prezirem iz dna dushe svaku zabranu zasnovanu na rodu, boji koze, pripadnosti nekom narodu.
Te sam glede tix "duhovnix" momaka sa Xilandara potpuno na liniji sa kumom drndom.

U to ime, jedna poljoprivredna. Znam da je tema lopovska, no ako ima shto iza dna dushe, odatle prezirem one koji se mashe tudjeg:

I ain't gonna work on Maggie's farm no more.
No, I ain't gonna work on Maggie's farm no more.
Well, I wake in the morning,
Fold my hands and pray for rain.
I got a head full of ideas
That are drivin' me insane.
It's a shame the way she makes me scrub the floor.
I ain't gonna work on Maggie's farm no more.

I ain't gonna work for Maggie's brother no more.
No, I ain't gonna work for Maggie's brother no more.
Well, he hands you a nickel,
He hands you a dime,
He asks you with a grin
If you're havin' a good time,
Then he fines you every time you slam the door.
I ain't gonna work for Maggie's brother no more.


I ain't gonna work for Maggie's pa no more.
No, I ain't gonna work for Maggie's pa no more.
Well, he puts his cigar
Out in your face just for kicks.
His bedroom window
It is made out of bricks.
The National Guard stands around his door.
Ah, I ain't gonna work for Maggie's pa no more.


I ain't gonna work for Maggie's ma no more.
No, I ain't gonna work for Maggie's ma no more.
Well, she talks to all the servants
About man and God and law.
Everybody says
She's the brains behind pa.
She's sixty-eight, but she says she's twenty-four.
I ain't gonna work for Maggie's ma no more.


I ain't gonna work on Maggie's farm no more.
No, I ain't gonna work on Maggie's farm no more.
Well, I try my best
To be just like I am,
But everybody wants you
To be just like them.
They sing while you slave and I just get bored.
I ain't gonna work on Maggie's farm no more.

Черевићан Черевићан 19:43 11.10.2007

браћа и Меги

вазда се обрадујем кад наиђем на прилог Modesty Blaise на било чијем блогу но када се то деси на мојем ето ми онда и среће личне. што се пак тиче става Вам . . .Prezirem iz dna dushe svaku zabranu zasnovanu na rodu, boji koze, pripadnosti nekom narodu . . . као и . . . .one koji se mashe tudjeg. ту смо . .род рођени у гледишту.
приложена текст песмице ми је познат . . има томе . . ценим . . . 40 година како се у оно доба ЈОШ перспективни бгд студент Диланом слудих те вазда и данас . . волим да га слушам.
фала на посети и прилогу пољопривредне песме, међутим, са поруком ,уху музикалном, врло препознатљивом. . . .
Time Bandit Time Bandit 16:38 11.10.2007

Sur Cher

da li Vam je na trenutak "sinulo" da umesto da nesto odnesete iz Hilandara doneste nesto nesvakidasnje - npr. prosvercujete neku od zenskih Blogera s obzirom na njihovo veliko interesovanje oko Hilandara.
Uostalom, negde sam procitao da EU trazi od Grcke da ukine zabranu glede zenskih posetioca Hilandaru ( izgleda su dobili rok od 5 godina da sprovedu tu EU direktivu).
mariopan mariopan 17:02 11.10.2007

Re: Sur Cher

Ali Hilandar nije Grcka zemlja koliko ja znam . To je Srpska teritorija poklonjena da bi se Hilandar izgradio i samo u tu svrhu? Da li sam u pravu ili gresim ? Hocu reci da je ceo kompleks poklonjen u svrhu izgradnje Hilandara i da se smatra nasim verskim blagom iako je na Grckoj teritoriji.????

Mislim da se monasi ne obaziru ni na sta sto dolazi od ovozemaljskih zakona oni nebeske zakone postuju i tesko ce biti da se neka od nas tamo provuce...osim ako je neka brkata i bradata pa tako da se progura medju monahe...))))
Черевићан Черевићан 18:17 11.10.2007

mariopan

вели википедија . . .Manastir Hilandar se nalazi na teritoriji Svete Gore (Aγιoν Oρoς), koja se prostire na najvećem delu poluostrva Atos (Aτoς), u severnom delu Egejskog mora. Sveta Gora ima eks-teritorijalni status, i danas egzistira pridržavajući se tradicija iz vremena ranog perioda hrišćanstva.

Time Bandit Time Bandit 17:23 11.10.2007

Sasvim ste u pravu

sto se tice nekih predstavnica lepseg pola i njihove predstave u nasoj javnosti ( za neke od njh sasvim vidljivo ne vazi ta zabrana odozgo).
Sto se tice autonomije koju uzivaju manastiri na Hilandaru, koliko sam ja shvatio, to zavisi od Grcke drzave koja moze da ukine postojece zabrane ili da uvede nove shodno sopstvenim potrebama, a ipak u skladu sa standardima EU.
Zabrana pristupa delu Grcke teritorije, a bazirana na polu posetioca, imak nije po EU standardima, i od Grcke se trazi da to ispravi ...
Черевићан Черевићан 17:56 11.10.2007

Богородица је била женско

Читам у нину бр 2718

Veoma dugo traje ta zabrana ženama da posećuju monašku republiku, skoro hiljadu godina . Međutim, nije to jedino mesto koje je u pravoslavnoj tradiciji zabranjeno za žene; one takođe ne mogu ući u oltar bilo koje naše crkve. I nije to jedino mesto na svetu koje je iz religijskih razloga ostalo zabranjeno; imate mnogo takvih mesta na svetu. E, sad, zaštitnica Svete gore je Presveta Bogorodica, devojka; ako je žena pokrovitelj jednog takvog mesta, ako ona daje značaj monaškoj republici i ako je ona i muškarca i ženu uzdigla do prestola Božjeg, veoma je zanimljivo pitanje, zašto je ženama taj pristup ostao zabranjen . . .

u Strazburu je u Evropskom parlamentu razmatran Snjibel izveštaj o stanju ljudskih i ženskih prava u Evropskoj uniji. Jedna od stavki tog izveštaja odnosila se i na planinu Atos, na Svetu goru. Još 1045. godine (tako tvrde sastavljači izveštaja) odlukom kaluđera koji su tada živeli u oko dvadeset manastira na Atosu, ženama je zabranjen pristup ovom mestu. Jedini put, koliko se zna, ta zabrana je prekršena kada je carici Jeleni, ženi Dušana Silnog u vreme velike epidemije koja je vladala ovim delom sveta, dopušteno da kroči na Svetu goru. Poslanici Evropskog parlamenta su se 21. januara izjašnjavali o tome treba li u cilju prestanka kršenja ljudskih prava u Evropskoj uniji ukinuti tu zabranu posećivanja Svete gore ženama; tesnom većinom (277 za i 255 protiv) izglasano je da to treba učiniti.

реаговање
Nijedna vlast, vlada, ne može oficijelno doneti takvu odluku; jednostavno Sveta gora je intaktna u tim stvarima. Kareja je zasebna država i ne podleže odredbama Evropske unije.
Suština je uništenje jedne tajne, jedne tradicije starije od hiljadu godina. Pa to je besmislica! Na kraju, Sveta gora nije pod jurisdikcijom Grčke ili Evropske unije nego Carigradske patrijaršije. Grci u Kareji imaju samo administrativnog guvernera, i on je civilno lice. Što se tiče kršenja ženskih ljudskih prava, ni to nije tačno. Žene koje veruju dolaze u luku, iznosi im se krst da ga celivaju, . . . . ali na 50 metara od crkve.

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 18:09 11.10.2007

+MISTER CHER...

Tema Vam je super kao i sve do sada retko sa srece taKI choek kao sto STE VI !!! Ne bih o kumovima nista, mene je moj pokrao tako da mi je ih je dosta...

SAMO SAM HTEO DA VAS PODSETIM DA JA I JOS NEKO CHEKAMO TEMU O MALTESKIM VITEZOVIMA? oni su napravili cudo odbranivsi se od ostatka sveta a Vi kao bloger o Mi smo hteli da cujemo ali samo OD VAS I NA VAS NACIN!?

DANAS JE TO TREBALO BITI, DA PROSTITE JEBO VAS LAPTOP NEZNAM NI STA VAM JE TO? PISITE O VITEZOVIMAAA

MAR... jesam li u pravu
Черевићан Черевићан 18:35 11.10.2007

слуђен изнутра

г vidomir pavlovic -у, малко се спутан у стваралаштву литерарном осетим кад ми се одреди тема унапред, неки ме фрас живћани слуди изнутра и . . ни бе, немош саставит, но како се са духовима витезова срећам скори свако вече ( у глави начетој) неискључујем могућност да ме нека причица заскочи . . чим пре.
е сад што се лапатопа тиче ија доскора . . појма нисам имао како је то паметно чељаде, ташнастог изгледа. разгрнте малко по интернету . . сам ће Вам се понудити . . напазар. хвала на посети.
nsarski nsarski 21:45 11.10.2007

Re: слуђен изнутра

Nego, to celo ostrvo je o-bez-zhicheno? Na koji god kamen sednes, radi laptop?
Ako je tako, to ja zovem istinski progres. I selim se - pravac Malta!
Izvanredno Cher. Preporuka.
Черевићан Черевићан 08:01 12.10.2007

Re: слуђен изнутра

г nsarski ,кад би малта знала шта добија Вашим доласком нико на универзитету овдашњем трепнуо неби да вас окачи о вај фај систем (кои по тренутно папреним ценама )нуде овдашњи провајдери.мој Газда мили присталица је иновациа уопште, а посебно ових комуникацијских . . .те ме награди тим задовољством па могу да се одаклегодмисећефне са малте а и суседног гоза да се ушлицам у свецке контакте.
стога. . чекамоВас.и наравски . . хвала за текстами похвалу.
bauer bauer 08:08 12.10.2007

Re: +MISTER CHER...

SAMO SAM HTEO DA VAS PODSETIM DA JA I JOS NEKO CHEKAMO TEMU O MALTESKIM VITEZOVIMA?
a ja bi bio rad procitati ponovo onaj sastav sa staroga bloga, o putniku-pesaku pirinejskom, beseli to vas sastav kolega?
GajaR GajaR 22:24 13.10.2007

Re: слуђен изнутра

све ми се чини да си студирао не физику него драму. Г. nsarski ти нам веч дуго играш по бекету: Чекајући Годоа
Domazet Domazet 18:15 11.10.2007

Odoleli Fausti...

...bas sam vala uzivao citajuci pripovetk(ic)u. Jedino mi nije jasno cemu onih 38 stranica srebra u naknadnoj prici.
Черевићан Черевићан 18:25 11.10.2007

понекад и сребро злату наликује

Domazet -у, ха малко збуњозе за поштованог svilar nikolu. уствари само сам навео умишљеноми реаговање кумами дрнде знајући му рекцију на интересовање татране о његовој нетипичној школској надградњи
Domazet Domazet 18:30 11.10.2007

Dobro...

...ja i onako zabadam nos i gde treba i gde ne treba. A opet se mislim, da nisam takav ostao bih kratak za lepu pripovetk(ic)u.

Pozdrav
mariopan mariopan 18:38 11.10.2007

Re: понекад и сребро злату наликује

Черевићан
Domazet -у, ха малко збуњозе за поштованог svilar nikolu. уствари само сам навео умишљеноми реаговање кумами дрнде знајући му рекцију на интересовање татране о његовој нетипичној школској надградњи

JOJ sto tesko pisete g.Cerevican pa ja pogresno,u brzini procitala "znajuci mu erekciju" pa hajte malo polagacko za nas nerazumljive....))))
I za Hilandar ,samo sam se pogresno izrazila htedoh reci AUTONOMIJA a ja bas zabrazdila ...odoh da se sredim malo..pozz))))
Черевићан Черевићан 19:05 11.10.2007

дрндина чоколада

пааа mariopan , што се тиче поменутог дрнде . . верујте тај је сав посебан . .па и утом што Ви грешком прочитасте, захваљујући мојем збуњопису . 3 комада синова , изроди му супруга М. коже боји млечне чоколаде налик, сликарка. дрнда тврди да је имао удела у реализацији тог пројекта.
mariopan mariopan 19:11 11.10.2007

Re: дрндина чоколада

Ha ha ha ..Neverovatni ste.. pozdrav i Drndi i njegovim slatkim cokoladicama... odoh da ne procitam jos stogodj pogresno...Vase se pisanije samo bistra uma moze citati a ovako opusteno...ne sme )))))
Time Bandit Time Bandit 19:16 11.10.2007

Sur Cher koliko ja znam

Sveta Gora nije pod jurisdikcijom Carigradske patriarsije, a takodje Grcka vlada odredjuje kvotu - broj monaha koji mogu boraviti u manastirima. Takvom imigracionom politikom tokom zadnjih 50-tak godina jedan broj manastira (koliko se secam Bugarskih i Ruskih) je presao u ruke Grcke crkve.
Черевићан Черевићан 19:33 11.10.2007

Re: Sur Cher koliko ja znam

текст из нина-а који сам приложио је из . . . .2003 г . обзиром да непратим детаљно црквена гибања посве је онда могуће да то што Ви, Time Bandit -у указујете је тако, па стога пардонирам . .грешан
dracena dracena 19:23 11.10.2007

Nevinašce

Sa najboljom drugaricom iz detinjstva davno sam izgubila kontakt, ali sam preko zajedničkih prijatelja redovno dobijala informacije šta joj se dešavalo, da se u medjuvremenu udala, pa razvela, zatim dovršila fakultet koji je zbog udaje prekinula, gradila karijeru, mnogo putovala, da bi se pre par godina konačno vratila i skrasila u Beogradu. Pre neki dan me zove i nas dve onu tačku koja se činilo da je stavljena na naše prijateljstvo razmrljasmo u zarez i razvezosmo priču kao da smo se juče videle. Obe se detaljno raspitujemo, a površno odgovaramo. U jednom trenutku ona pomenu svog podstanara.
„Zar ti je plata tako mala da moraš da izdaješ sobe?“ Začudih se.
Na to se ona nasmeja glasno onim svojim kikotom iz osnovne škole:
„Ma neeee! Slučajno sam ga dobila.“
„Kako može podstanar da se dobije slučajno? Dakle, to samo na tebe liči!“
Ona se još jednom zakikota i krenu njena priča od koje mi se mozak uvrnuo:

Pre izvesnog vremena posetio je u prolazu jedan kolega sa posla sa nekim svojim rodjakom. Otvorila im je, rukovala se sa njima, rodjak je nerazgovetno promrmljao svoje ime, ali zato vrlo razgovetno odmah, već pri upoznavanju objasnio da je došao, jer je čuo da ona ima višak stambenog prostora, a njemu je potrebna soba. Kako nije dobro čula njegovo ime i kako je bila pomalo iznenadjena njegovom direktnošću, već tu na ulaznim vratima ga je u sebi nazvala Nevinašce. Ljubazno, ali odlučno mu je stavila do znanja da ona sobe ne izdaje.

Uvela ih je, poslužila čaj, ona i kolega su pretresali aktuelnosti sa posla i zbijali šale, a Nevinašce je mirno sedelo, srkalo svoj čajić i ćutalo. Samo je nekoliko puta prekinulo njihov razgovor:
„A možda da ipak još jednom razmislite da mi izdate tu sobu?“
„Ja sam znate tih čovek, ne bih vam uopšte smetao...“

Na rastanku pozdravila se sa njima, otvorila ulazna vrata, propustila ih da izadju, mahnula još jednom i zatvorila vrata. Šta se u tim trenucima tačno desilo, nikad joj, kaže, neće biti jasno. Uglavnom, još iste večeri dok je tonula u san učinilo joj se da u susednoj sobi čuje tihe korake, šuštanje papira i škljocanje bravica na koferima, ali je umor sprečio da ode i proveri, utoliko pre što je odmah naslutila da je to Nevinašce uspelo da se nekako promuva pored nje na ulazu i vrati u stan. Ujutru se nije iznenadila kad je u kupatilu zatekla nepoznat bademantil, četkicu za zube i pribor za brijanje. Pronašla je rezervni par ključeva i ostavila ih na ormariću u predsoblju. Nevinašce vodi tih i pristojan život. Ujutru se nečujno izvuče na posao, a popodne kad se vrati isto tako nečujno šmugne u svoju sobu. Kiriju čiji je iznos sam odredio, redovno ostavlja na ormariću u predsoblju. Više se ni jednom nisu sreli i ona nikad nije saznala njegovo ime. Jedino što iz silom prilika izdate sobe dopire, je njegovo tiho pevušenje i retki telefonski razgovori u kojim on nekom prepričava NJENE snove. Misteriju kako on zna šta je ona sanjala, da li joj čita misi ili joj na neki način zadaje teme za sanjanje još nije razrešila.

Slušala sam ovu priču otvorenih usta i pitala se je li to ona šenula ili me zeza. Nikakav komentar na to ludilo, naravno, nisam imala. Uspela sam samo da joj postavim jedno tehničko potpitanje, čisto da baš ne ćutim: „Iii? U koju ti se sobu uselilo to Nevinašce?“
“U onu malu izmedju pupka i srca.“ Odgovorila je kikoćući se kao poslednja seljanka
Черевићан Черевићан 19:55 11.10.2007

друштво углави

dracena драга, волим приповетке на бази заврзламе па се онда читаоцу оставља да сам поруку закључи или га пак усмери да се приупита имали он каквих сличности са ликом исастава.
тако и ова . .колико пута сам се само упитао . . јесам ја то сам у себи . . .или . . има још кога . .јер моји поступци, посебно раније . .су на то указивали.
тренутно ми се потстанари преселише . .углаву . .па без тог душтва. . .незнам уопште како би више и егзистирао. хвала на посети.
nikola svilar nikola svilar 20:05 11.10.2007

:)) Bravo

I ja pročitah otvorenih usta. Sjajna priča.
d j o l e d j o l e 09:00 12.10.2007

Re: Nevinašce

telefonski razgovori u kojim on nekom prepričava NJENE snove
Mozda prvo odsanja sve njene buduce snove, pa probere one od kojih se ujutru budi preporodjena. Druge, opominjuce i zlopamtece, zatre pre nego sto uspeju da se oglase.
d j o l e d j o l e 10:01 12.10.2007

Re: Nevinašce

Ujutru nečujno šmugne na posao, a i popodne kad se vrati isto tako nečujno šmugne u svoju sobu. Više se ni jednom nisu sreli i ona nikad nije saznala njegovo ime. Jedino što iz silom prilika izdate sobe dopire, je njegovo tiho pevušenje ...
Za dobro jutro :)


Time Bandit Time Bandit 20:05 11.10.2007

Lepo je kod Vas u Dramskoj Sekciji Cher

svako pise sta hoce i ne mora da se drzi teme. Npr. Svilenog shvatam kao Vas eho, - Vi izvicete Vasu pricu a on ponovi / vrati sta je cuo/razumeo svojim recima.
Medjutim ne znam gde da stavim "Nevinasce" ono se ni na svom blogu ne drzi sopstvene teme ...
Черевићан Черевићан 20:36 11.10.2007

теме незадрживост

мени се чини Time Bandit -'у да баш та незадрживост теме тјст шарање око теме и намами коментаторе јер стриктно придржавање умишљене идеје блогера, бојим се изазвало би писак ууху потенцијалном коментатору и оте буке у сивим ћелијама . .од прилога ништа. овако . . ко ветром нанете шаролике идеје се само гомилају на задовољство читалаца . . надамсе.стога . . шарајмо . . ајмо . .
а што се тиче Свиленог он је . . г nikola svilar .уникатни.
Time Bandit Time Bandit 21:32 11.10.2007

Tajeb Cher, kad bi sve to prikupili

bila bi to zanimljiva knjiga, ali ne za citanje u sredstvima javnog prevoza - vecina citalaca bi zaboravila gde je krenula.
A one kartoncice, podsetnike za strane, bi "Nevinace" moglo da ispise - cisto da se prekine redosled (red Cher, red g. Svilarni, itd.)....
MuadDib MuadDib 23:10 11.10.2007

O lopinama i ostalom ološu

састав на тему . . . лоповску

А сви смо ми помало лопови...ама није лако на фињака покрасти Черов стил а да вас не увате, нити је лако (као што код Вас, Чер, на ранијем блогу за себе констатовах - а и Ви сами за себе на овом, данашњем) ни тек тако и о'ма нешто паметно касти.
Али лопине ћемо и остати, доклегод једни од других, из ових коментара драгих и умних људи на Вашем и - да не набрајам: ал'баш и хоћу - Леличиног, Дејана Станковића, nsarsk-ог, Мићиног, Срђана о музици и филмовима и -е, сада ћу се у брзини огрешити о неке још - блоговима, били драмско-литерарна секција или не, једни од других разменом мисли крадуцкамо неке драгоцености. Не би ми много за кућну ризницу представљали артефакти хиландарски, али ми веома значе раније похваљене, будућих блогера и осталих посетилаца контрибуције.
Черевићан Черевићан 07:27 12.10.2007

Re: O lopinama i ostalom ološu

MuadDib -е, добродошли међнас.. у вашем коментару назрех потсећање на давно сазнање да смо сви литерарним саставима склони на неки начин понављачи већ давно читаног додуше у другачијој текстуалној форми презентираног.
ничег новог у темама нема.у обради се могуће и набаса.све се врти укруг.нови почетак је тек наставак давно започетог . . па недореченог . . јел, дали се ишта и може дорећи ? се питам.
mariopan mariopan 08:47 12.10.2007

Re: O lopinama i ostalom ološu

Eto ni sebi ne smem da priznam...ali ija sam ovde iz lopovskih namera...odasvud pomalo kraduckam...imam i cose za moje blago gde ga gomilam i nekako mi ta gomila uvek mala...alavost ljudska je cudo jedno , sto rece g. Cer...pa se iz te alavosti stalno vracam na temu i skupljam blago...od svakog blogera po malo, od onih mudrih zahvatam sto vise (izvin'te g Cer)..i ne znam jos sta cu sa tim blagom...nekako imam osecaj da ce mi se samo kazati kad za to dodje cas....eto olaksah dusu ovim priznanjem..valjda mi oprastate? Jer savesti nemam da me grize zbog ove lopovske rabote.
Черевићан Черевићан 09:43 12.10.2007

Re: O lopinama i ostalom ološu

mariopan ,љуцки је праштати, но и грешити је љуцки . . па ко ту луд . .често сам се питао праштогрешан
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:10 13.10.2007

Bio pre tebe, uta,ta!

Черевићан, da ti u poverenju kažem: nekoliko godina pre nego što si bio na Svetoj Gori bio sam i ja. I to dva puta.
Samo da ti kažem da mi je jako zanimljivo iskustvo bilo i u našem konzulatau u Solunu.
Pola sata oštar brifing. Konzul upozorava na sve opasnosti koje čekaju naivne i neoprezne!
Posle sam prepešačio SG dva puta uzduž i popreko.
Ali mislim da ovde nikoga ne zanima iskustvo od tada. 30 godina je od tada prošlo. Ti umeš da napišeš interesantno i zato te puno čitaju. Ja ne umem kao ti.

PS Da li si se popeo na sam vrh SG?
PS Imamo li mi koji smo tada tamo bili pravo na neki prefiks u prezimenu (kao Hadži)?
Черевићан Черевићан 20:37 13.10.2007

Re: Bio pre tebe, uta,ta!

ајмо скраја . . . за префикс хаџија море се кренути у хаџилука,а то је . .даВас не потсећам малко ниже и левље од св.горе, одсрбије гледано.на атос смо се верали али делимично небили набасали на ОНЕ познате по строгости својега подвижништва . .али их не сретосмо . .ил се склонише однас радозналаца углавном дводневни пешачи излет нас поприлично сморио али духовно надоградијо.описати то није тешко и неболи, самотреба сести за тастатуру . .и кренути . .умете иВи ТО . .несумњајте усебе .наша група ние имала уопште никаквог контакта са конзулом обзиром да нам је позив био озваничен са битног места па нам све капие биле . .отшкринуте . . . где год да смо намерили.
а на оном да ме претекосте ( и првенством и бројем) у посети светиње . . могу само честитатиВам незлобан по природи,KRALJ(u)MAJMUNA .хвала на прилогу.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:05 13.10.2007

Mogu da pišem ali...

Черевићан
ајмо скраја . . . за префикс хаџија море се кренути у хаџилука,а то је . .даВас не потсећам малко ниже и левље од св.горе, одсрбије гледано.на атос смо се верали али делимично небили набасали на ОНЕ познате по строгости својега подвижништва . .али их не сретосмо . .ил се склонише однас радозналаца углавном дводневни пешачи излет нас поприлично сморио али духовно надоградијо.описати то није тешко и неболи, самотреба сести за тастатуру . .и кренути . .умете иВи ТО . .несумњајте усебе .наша група ние имала уопште никаквог контакта са конзулом обзиром да нам је позив био озваничен са битног места па нам све капие биле . .отшкринуте . . . где год да смо намерили.
а на оном да ме претекосте ( и првенством и бројем) у посети светиње . . могу само честитатиВам незлобан по природи,KRALJ(u)MAJMUNA .хвала на прилогу.


...da li to interesuje blogere? Vas interesuje. Na Blogu, po mom mišljenju već ima previše tekstova, hiljade komentara, šuma jedna. I ovaj vaš tekst "око Творца" je već prekrila prašina. Sve se brzo zaboravlja, diskusije ostaju nedovršene. Otvaraju se nove teme. Mnoštvo komentara ćao, kako si, gde si, javi se , što te nema, vidimo se tamo, srećan rođendan, optužbe, parole, kontra optužbe,... Stalno se dvoumim da odem i da se ne uključujem. Onda me kopka radoznalost deteta. Već sam negde pisao da je potrebna selekcija, ispljuvali su me-nije demokratski da se pravi selekcija.
Evo nekoliko sličica sa putovanja po SG:
Prespavao sam ispod samog vrha AO u crkvici, sa bunarom u sredini. Smrzao se.
U Hilandaru je tema bila-zamisli-Danilo Kiš i priča Mehanički lavovi.
Struje u to vreme nije bilo. Tada sam prvi put video japansku jabuku - pored zidina Hilandara.
I prvi put video Japance koji su obilazili SG. Iz Srbije samo par ljudi u Hilandaru iz NBS (ovo nije Narodna banka nego Narodna biblioteka), koji su tamo boravili zbog konzervacije.
U Lavri jeo kuvane leblebije. Kad sam iz ranca izvadio glavicu luka Japancima oči zacklile i tako su brzo i veselo pričali da se i danas kad god ljuštim crni luk setim njih.
Autobus od pristaništa do Kareje i vozač koji se, naravno, zove Hristos.
Odoleo "napadima" ruskih mladih monaha.
Video mnogo dokumenata koji mi u to vreme nisu mnogo značili.
Pasoš u kome je na moj zahtev "udaren" hilandarski pečat mi je po povratku oduzet (Nećeš ti, mali, meni...).
Čuvam fotografije, dijapozitive, dva velika "papira" kojim se dozvoljava ulazak na SG, uspomene, ...
Ali mi se sve zgadilo osamdesetih godina. Zaćutao sam jer se namnožilo onih koji su zavoleli Crkvu, pravoslavlje, Hilandar, ...sve oni koji su do tada to prezirali.
Nisam ni ja bezgrešan pa je i ova priča malčice selektivna.
Nezloban si po prirodi-lep izraz.
A za onaj prefiks: ajde ti predloži kako da se mi zovemo, i mi treba da imamo nešto kao Hadži ).
Черевићан Черевићан 23:21 13.10.2007

Re: Mogu da pišem ali...

ето видите само треба . .кренути . .а то дали ће и колико њих читати . . небригешајте.нек се и 1 нађе за текст заинтересован . . . . труд састављања је вредан бијо.богами . . занимљивих догађања Ви имадосте а сећањем на њих и моја присећања растресосте. . .
за префикс уистину незнам који би нам најадекватнији био . . рецимо,мени . . . . атосиљани светислав грешан притом
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 17:47 14.10.2007

Re: Mogu da pišem ali...


Meni Bogami bizadovoljstvo, obojicu citativas :)))
Pozdrav
Черевићан Черевићан 20:28 14.10.2007

Re: Mogu da pišem ali...

ха ,трудимо се ето обојица г Bojan-е Zdravic -у да сећање трошно нам не прекрије маховина заборава. хвала на посети.
jasnaz jasnaz 16:05 15.10.2007

to

Linija 70__. Uletač-profesionalac probija čep na vratima, u niskom letu pikira stolicu do moje, seda. Ozaren. A: otkopčanog šlica. Onog: nemam-pojma-otkopčanog-šlica. Sedi. Srećan.
Predlozi:

Ja pojačala trenutno na MP3, pritajenog osmeha sačekala svoju stanicu, izašla i, otvorenog osmeha, zabeležila pitalicu.
A onda: šetala obalom, popila kafu u bašti, čula da je: bilo sve u redu kod lekara; sinoć mogla i druga suknja, ali je primećeno...; karta za koncert preeeeviše, bre; Laza dobio ćerku, i, ulazeći u kuću, zapitano izgovorila:
Pa ja sam i dalje, ipak, dobro od toga što nisam to. Uletač.
Черевићан Черевићан 07:36 16.10.2007

да, то је то

jasnaz , улетачи су нам тако неопходни уживоту, богом дани такорећи , јер то је идеална прилика да уствари себе преиспитамо да . . нисмо којим случајем им слични. хвала на надахнутом прилогу.браво.
Kazezoze Kazezoze 08:59 16.10.2007

Na temu lopovsku...

Ja sam smerna lica u dzamiju ushao,
ali ne rad' toga da bih u njoj klanjao:
jednog dana tu sam jedan cilim digao,
cilim se otrco, pa sam opet doshao... / O.H.
Черевићан Черевићан 17:59 16.10.2007

Re: Na temu lopovsku...

Kazezoze , искреном се пола прашта, но Онај одгоре види то све . . . хвала на тематској строфи.
Kazezoze Kazezoze 18:22 16.10.2007

Re: Na temu lopovsku...

pisac stiha je Omer Hajam, astrolog i matematichar iz perzije... stih je napisan u 12 veku.
inache OH je bio protiv islamske religije koja je u to vreme vec preplavila perziju.
smetali su mi kruti sherijatski zakoni koji su zabranjivali lagodan zhivot, opijanje, ljubav.. pa je on preko svojih kratkih stihova najcheshce ismejavao te zakone. i ovaj stih je u tom shaljivom tonu napisan.
Черевићан Черевићан 23:56 16.10.2007

Re: Na temu lopovsku...

хајамове горе лист абу нувас још је тамо на смени 8 у 9 век намеру лоповлука, ал еротског, у мамљиве стихове насловљене Окрутност упаковао . . .

Bila je tako lijepa one večeri
i tako vedrih očiju.
U smionoj igri dopustila je
da joj skinem s ramena
bijelu maramu.

A kada je noć spustila preko nas
svoju crnu zavjesu,
postao sam još odvažniji.
No onda mi se istrgla
i rekla: "Pričekaj, do sutra!"

Drugog dana,
kada sam je sreo,
bila je još divnija.

I ja joj - uzdrhtavši od sreće rekoh
što mi je obećala.
No ona mi je na to odgovorila:
"Mutne riječi što se kazuju u noći
gube danju svaki smisao!"

I nasmiješivši se blago
reče mi na odlasku:
"Budi strpljiv
i ne gubi nadu nikada!"Dejan Stanković Dejan Stanković 02:00 17.10.2007

Kakva je milina ovo citati!

Cerevicane, care.

A moje je pitanje, da li je stvarno moguce gresiti mislju.
Ako je moguce gresiti mislju onda je moguce ciniti dobro delo mislju.
dali je molitva pandan zle misli. Da lie se potiru?
Черевићан Черевићан 07:53 17.10.2007

молитве маам

г Stanković -у хвала на посети.питања вам јасна ал ко тучана када тешка, па сам ,неук, удилеми одговора.баш.
ипак . . .сумњам да се молитвом потире грешна мисао јер ако смо молитви усмерени чинити грех нам блиско бити неће , док позитивна зрачења усмерена ка неком тај ће осетити . стога нетражимо ичему пандан у молитви , потирање најмање.она је посве специфично обраћање да би се текућим баналностима бавила.
понудимо молитвом, а нетражимо . . .GajaR GajaR 09:39 23.10.2007

Re: молитве маам

чер, станковићу и остали...
грешна мисао има много већу тежину од обичне мисли (коју ми лако заботављамо, ако је не запишемо)
нпр. ја се својих гречних мисли много дуже сећам (да не кажем да их и не заборављам)
свако нека себи нађе мерку ...!!!
Черевићан Черевићан 10:28 23.10.2007

далисмо углави сами, или . . .

негреши г. GajaR кад вели да нас грешне мисли прозивају. размишљам неук ,занимљив је мозгани склоп када похрањује поменуте, а заборавља оне негрешне мисли . ил можда то ипак нама командује . . велики брат ,упс, потсећајући нас на нашу ништавност. а овамо смо сви битни . .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana