Prijemni ispiti

tompinchns RSS / 29.06.2009. u 13:39

 

Nisam primetila da je iko na blogu pisao o prijemnim ispitima za srednje škole - ako izuzmem onaj nesrećni Aleksin «crni hljeb, krvlju poštrapani»...

Nije reč ni o pitanjima niti o programu po kojem uče i polažu - nego o deci našoj.

Istina, ne bih ni ja danas o tome da nije one narodne «Nije rat kad tvoj Ranko ide u rat nego moj...». Dozrelo dete do srednje škole, a s njim i ceo razred, cela generacija, pa sam nekako upućena... Moj - polagao i položio. Spremo se kolko se spremo, malo smo se rvali, skrivali kabl od kompjutera, smarali do beskraja poučnim pričama o važnosti trenutka - al' mali je bio žilav, nije se primio na opšu psihozu i mrtav ladan uradio skoro sve dobro, i sad će upisati ono što želi.

Ali šta je s drugima koji nisu bili te sreće - jer sreća je tu igrala veliku ulogu! Izašli su juče neki procenti: «Kvalifikacioni ispit, održan 18. i 19. juna, polagalo je 69.178 kandidata i prosečan broj bodova na testu iz srpskog bio je 12,76, a iz matematike 11,45.» Ništa o deci!

Barem dve tužne priče sam čula, ali o tome novine neće pisati - valjda je potrebno da neko s mosta skoči - ima ih, izgradilo se!

Prva: Dete je bilo odlično, ali mu roditelji, za nedajbože, ipak, uplatili pripremu još pre nekoliko meseci (nisu male pare u pitanju) - hoće dete medicinsku da upiše. Sve usmereno ka krajnjem cilju. Sin se ubacio u frku, uplašio se, blokirao i sve što je znao utopilo se u tom velikom grču i strahu. Šta zna dete - ima jedva 15 godina. Objaviše već to veče rezultate. Loše da gore biti ne može. Otac besni («Za šta sam ja silne pare dao! Sad možeš u trogodišnju!» - prim.To je, valjda, sramota!!!), majka krši ruke i stoji između raspomamljenog oca i sina koji povraća i ne zna šta ga je snašlo - misli dete život mu se raspada u paramparčad. Nema druge šanse. Tako je davno neko pametno odlučio. I tako iz godine u godinu i nikoga nije briga - priče se o tome ne pišu: niko to ne snima mobilnim telefonom, nema na jutjubu...

Druga: Ista kao prva, samo što su svi u kući zanemeli, pa mrče, i gledaju se popreko. Ode gimnazija - raj obećani!

I šta sad?

U stvari, ima i treća priča. Hvale se deca: «Ej, mi sve pretabačili. Malo su digli frku baš kad smo preterali...» «Ja namerno nisam htela dva da prepišem - ispašće još da znam matematiku - dovoljno mi je 15 bodova!» I skupilo dete bez po muke 35! I ne treba joj tolko, mogla bi da pozajmljuje.

Dakle, ko je decu pitao mogu li da podnesu pritisak obaveze, pritisak roditelja, ali i onih koji su uz malo sreće, prepisivanja, ili bez svega toga, dobro prošli na prijemnom. Znaju li ona svoje prave intelektualne i psihološke sposobnosti. Zar ih je ovako trebalo osvešćivati?

Znam, znam - otkrila sam topli vodu!

I u moje vreme je bilo «propusta». Deveti i deseti razred su crna rupa u mom obrazovanju i sećanju - dve bačene godine. Ali, nikome se nisu snovi srušili zbog toga!

Još samo nešto, kada je o parama reč. Za manje-više sve škole, osim za gimnaziju (tamo mogu i kljakavi), potreban je lekarski pregled koji košta od 850 dinara pa naviše. On izgleda ovako:

doktor: Zini!

dete: Aaaa!

doktor: (sluša malo pluća)

dete: (ćuti)

doktor: (VIŠE DETETU NE PRILAZI) Da li vidiš dobro?

dete: Da.

doktor: Da li čuješ dobro?

dete: Da.

doktor: Evo ti potvrda.

Duže traje da se ovo otkuca nego pregled. Nema veze, vredi svaku paru!

Ama, nije ni to važno.

Ko će utešiti tužnu decu?



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

arianans arianans 23:46 29.06.2009

dobrodosla

a za tekst nemam komentar!!
tuzno, al proslo je... za nas, makar. sad mozemo na raspust
bihejviorist bihejviorist 22:06 30.06.2009

Skola

Došlo neko vreme "U se i u svoje kljuse". Valjda smo navikli da gledamo samo naša posla, i samo moje dete neka je upisalo željenu školu, a posle toga - potop. Čini se da nikome nije previše stalo što je sistem funkcionisanja prijemnog ispita nesavršen, i iziskuje ozbiljnu doradu. Kad je većina dešavanja u državi jadna, zašto bi i ovo bilo izuzetak?
tompinchns tompinchns 08:28 01.07.2009

Re: Skola

Kad je većina dešavanja u državi jadna, zašto bi i ovo bilo izuzetak?

Zato sto, kad se krene odatle, a verovatno i mnogo ranije, onda se zavrsi tu gde smo, sve s nasiljem u ucionicama, pa na ulicama, a kao zavrsnica, organizacija - u vlasti. Ne, zaista, ovo nije izuzetak, ali mi mnogo zao dece, i prosto se i ne radujem zbog svog sina, jer bih volela (bas sam budala) da se niko kod kuce ne kida, i da niko u tim godina nije tako nesrecan. U medjuvremenu sam cula za dete koje se godinu dana posle neuspelog prijemnog moralo leciti kod psihijatra. Nismo svi isti, i nismo svi jednako jaki i borbeni, i to bi negde trebalo biti primeceno i uzimati se u obzir. Kakva naiva! Ali, slabe mora neko uzeti u zastitu. Imam prosto zelju da ih sve utesim!
tompinchns tompinchns 12:39 02.07.2009

Re: Skola

Crni Bane, gde me onako predje. To te ona tamo nagovorila. Ajd, pa zdravo i zivo mi bili, oboje!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana