Slika i prilika

ed_novipazar RSS / 30.06.2009. u 00:12

Kako pravom guruu i dolikuje, svoju sliku nije interpretirao te je ostalo na filozofima, boemima i drugim klošarima da pokušaju svijetu, koji je maestro iza sebe ostavio, objasniti šta je “pisac htio da kaže”.

Najpoznatija slika belgijskog nadrealiste Renèa Magritta nosi naslov La trahison des images ("Izdaja slika"). Na njoj se vidi lula i ispod nje natpis "Ovo nije lula". Knock out!

Postoje brojne interpretacije ovog djela. Najpoznatija je ona francuskog filozofa Michela Foucaulta koji kaže da Magritte ukazivanjem na očigledni paradoks posmatrača želi navesti na razmišljanje o tome šta svako od nas podrazumijeva pod pojmom “stvarnost”.

U vremenu borbe za ispravnu interpretaciju slike nije važno šta posmatrač vidi na slici. Važno je šta „partija“ napiše uz sliku. Onda preuzimamo komentar partijskih organa i zbog njihovog autoriteta izgrađenog na “objektivnosti” – u čiju suprotnost smo se bezbroj puta uvjerili – ne vjerujemo više onome što vidimo nego onome u šta treba da vjerujemo.

Nemiri u Iranu zahtijevaju lice s kojim se stanovnici osovine dobra mogu identifikovati. Ustvari, svaki konflikt u kojem se na neki način bori "dobro protiv zla" zahtijeva “ikonu”. Za rat u Afganistanu, Pentagon je ovu ulogu dodijelio Patu Tillmanu, aktivnom igraču američkog fudbala, koji je prvo postao žrtva militarističke propagande vlastite vlade te se dobrovoljno javio u vojsku “to kick some terrorists ass”, a onda 22.4.2004. postao žrtva drugih debilnih patriota iz svog bataljona koji su ga upucali sleđa. Killed by friendly fire.

Pošto je Tillman bio ideal kakav Amer treba da bude: patriota, atletski građen, altruistički nastrojen i mentalno rastrojen, Pentagon nije mogao dopustiti da bitku za svog najpoznatijeg ratnog dobrovoljca dobiju nekakvi čupavi pacifisti te su njegovu smrt koristili – do saznanja pravih okolnosti pod kojima je ubijen – za masovnu propagandu za regrutaciju topovskog mesa talibanima u Afganistanu. Tek na insistiranje Tillmanove porodice, javnost je saznala nimalo junačke okolnosti njegove smrti, ali do tada je propagandna mašinerija Pentagona odradila dobar posao.


Za lice "pravednog rata" u Iraku američka vlada je izabrala vojnika Jessicu Lynch. Ona je kao pripadnica 507. čete tehničkog održavanja američke vojske 23.3.2003. sa svojim vodom upala u busiju boraca iračkog otpora u blizini grada Nasirije. Tom prilikom ubijeno je jedanaest američkih vojnika, a šestero zarobljeno. Zbog svojih teških povreda, Lynchova je odvojena od ostalih zarobljenika i prebačena u obližnju bolnicu odakle su je 2.4.2003. "spasili" američki vojnici.

Snabdijevani propagandom Pentagona, “embeded novinari” su izvještavali kako se Jessica borila do zadnjeg metka, ubijajući pri tom “brojne iračke vojnike” i da je tek onda zarobljena. Mediji su sugerirali da su Iračani zlostavljali  Jessicu, pa čak da je bila i silovana. Pentagon je već nekoliko sati nakon njezinog “oslobađanja” u javnost dao snimke akcije kako se hrabri američki vojnici bore u bolnici da bi je spasili. Medijska zvijezda je rođena!

Ali istina je bila drugačija. Kako je sama izjavila, prilikom zarobljavanja nije ispalila nijedan metak, iz uništenog  džipa spasili su je Iračani i odveli je u bolnicu. Član porodice jednog iračkog ljekara je donirao krv da bi uopće ostala živa. Kad su irački ljekari pokušali predati Lynchovu američkoj vojsci, debilni GI's su pucali u njih i sve snimili kamerom da bi to svijetu prodali kao operaciju spašavanja "vojnika Lynch".

Jessica Lynch je 24.4.2007. (4 godine nakon događaja u Nasiriji) dobila termin u američkom Kongresu koji je istraživao okolnosti. Tom prilikom su Kevin Tillman, brat “heroja” iz prve priče i Jessica Lynch optužili Pentagon da su obje priče iskoristili za svoje propagandne ciljeve.

 

Koga briga za istinu, propaganda se kuje dok je priča vruća.

I u jednom i u drugom slučaju uočljivi su kvaliteti protagonista koji se daju propagandno iskoristiti: mlade osobe, lijepe i altruistične dobrovoljno se odazivaju pozivu svoje zemlje da stanu u njenu odbranu od mračnih sila koje ugrožavaju "american way of life". To što je istina sasvim drugačija, kako o samom izvoru opasnosti protiv koga se navodno bore, tako i o okolnostima zbog kojih su postali "medijski mezimci", nije važno. Važno je zatupljenim masama ponuditi identifikacionu figuru osobe za čije lice ćemo kasnije vezati “konflikt” koji ju je izrodio. Pa čak i naknadno obznanjivanje korekcija njihove uloge u vremenu i prostoru ne ide nauštrb mita prvobitne verzije “istine”. Po anketi koju su proveli New York Times i CBS News u septembru 2007. godine, još uvijek trećina Amerikanaca vjeruje da je Saddam Hussein odgovoran za 11.9.!

...

Propagandna mašinerija “ukradenih izbora u Iranu” također zahtijeva lice po uzoru na Tillman/Lynch. Tragična smrt 27-godišnje Iranke Nede Agha-Soltan, koja je 20.6.2009. pod nerazjašnjenim okolnostima ubijena iz vatrenog oružja u Teheranu, došla je kao kec na desetku. Veoma brzo priča o njenoj smrti obišla je cijeli svijet i propagandna mašinerija osovine dobra je bila saglasna da je Neda žrtva iranskog "režima" [samo korištenje ovog pojma pokazuje izvrtanje činjenica, “režim” je nelegitimna vlada jedne zemlje, na vlast došla pučem ili protiv volje naroda. Ono što Zapad u Iranu naziva “režimom” je demokratski izabrana vlada te zemlje].

Čak se i američki predsjednik Barak Obama oglasio povodom Nedine smrti, snimak njene smrti nazvao je "srceparajućim" i istovremeno je davao verbalnu podršku gubitnicima na demokratskim izborima (način oformljivanja političke vlasti za kakvo se zalaže Zapad) riječima: "Oni koji se zalažu za pravdu uvijek se nalaze na pravoj strani historije".

Time je u svijet lansirana jedna od brojnih laži. Neda se nije nizašta zalagala, kako se moglo čuti iz kruga njenih poznanika, čak nije ni glasala. Na mjesto gdje će je zadesiti smrt nije je dovelo "zalaganje za pravdu" nego ljudska znatiželjnost, Neda je bila na krivom mjestu u krivo vrijeme. Ali, kao i u slučaju Tillmana i Lynchove, kad se radi o stvaranju mita, ako se činjenice koje se ne uklapaju u šemu izostavljaju, manje važne se napuhavaju u krucijalne.

Svijetom je protutnjala vijest da niko od iranskih "mula" nije htio da joj klanja dzenazu, čime se sugerira da su sve "mule" na strani Ahmedinedžada, pa se ne žele zamjeriti s njim ili Nedu smatraju nekakvom otpadnicom od islama jer se "digla" protiv "Islamske republike Iran". Kao i kod mnogih vijesti, ni istinitost ove se ne može provjeriti. Ali pođimo od toga da joj niko nije htio klanjati dženazu i da je "iztwittirana" vijest istinita. Da li je ikome palo na pamet da postoji neki drugi razlog za “odbijanje” klanjanja dženaze?

Kad mediji izvještavaju o Nedi, onda obično ide ova slika.

 

 

 

 

 

 

 

Ali, ovo je samo pola istine. Jer da mediji pokazuju cijelu sliku, time bi sami sebe demantirali, a i identifikaciona snaga slike upućena u pravcu muslimana bi znatno opala; slika u cijelosti izgleda ovako:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da li se iko od “nezavisnih” novinara ikada upitao da upravo zbog vjerovatne pripadnosti religiji čiji simbol Neda nosi oko vrata niko od "klerika" nije htio da joj klanja dženazu? Barem meni nije poznato da je iko od “investigativnih” novinara pisao išta u ovom pravcu.

Čak i kad se pojavi slika s privjeskom oko vrata sa simbolom neislamske vjere, opet stoji da je Neda “muslimanka”. Magritte bi sigurno smatrao interesantnim da su nezavisni novinari najbolje savladali gradivo La trahison des images.


Nedina vjerska pripadnost ni u kojem pogledu ne mijenja tragediju koja je zadesila njene bližnje, ali njen primjer uzimam kao pokazatelj jasne manipulacije činjenicama. Ne prezaju od manipulacije u slučajevima kad ih je lahko raskrinkati kao laž, šta onda očekivati od brojnih informacija čiju istinitost smo još manje u stanju provjeriti.
...
Klasičan primjer ovakve petljancije dolazi od BBC-a, pojma serioznog novinarstva [onda možemo misliti kakve vijesti prolaze u šund-novinama].

16.6.2009 u L.A. Timesu pod naslovom "Hundreds of thousands in Iran protest vote result" pojavljuje se slika na kojoj se vidi iranski predsjednik Ahmedinedžad kako se obraća brojnoj masi svojih birača na nekom trgu u Teheranu.

 

Dan kasnije ista slika se pojavljuje na stranicama BBC-a i na njoj se ne vidi Ahmedinedžad, ali ispod slike je naslov “Supporters of Mir Hossein Mousavi again defied a ban on protests”.


Ako sad otvorite URL vijesti na BBC-u, ispod iste slike stoji: "Tehran has seen mass demonstrations by all sides since the disputed election" i na kraju teksta stoji informacija da su nažalost koristili pogrešan podnaslov ispod slike. 

...
Tijelo ove nesretnice se nije ni ohladilo, a već je za Iran postala ono što su Lynch za Irak i Tillman za Afganistan – propagandno sredstvo ljudi koji su odgovorni za “konflikte” u sve tri zemlje i koji svojom demagogijom žele privatizirati besmislenu žrtvu osobe za čiju tragediju su direktno krivi.

_____________

p.s. Tekst mi je ljubazno ustupio moj prijatelj Sejfudin, na cemu mu ovom prilikom zahvaljujem.

Atačmenti



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

4krofnica 4krofnica 08:55 30.06.2009

za nedu se slazem

pogresno mesto, pogresno vreme...
i pretvorena u mucenicu...
a ima jos materijala: ime (neda) znaci poruka...pogodjena u srce...simbolicno
meni je jako zao nje kao potpuno nevine zrtve...
predlazem nekom vipovcu da linkuje tekst
Blade Runner Blade Runner 15:11 30.06.2009

Re: za nedu se slazem

Milutin Milošević Milutin Milošević 10:08 30.06.2009

Propaganda

Strašno je kako se manipuliše ljudskim sudbinama i nesrećama.
vracarac92 vracarac92 11:48 30.06.2009

Majstore!!!

Svaka cast na tekstu!
zeks92 zeks92 12:04 30.06.2009

Re: Majstore!!!

Bravo Ed! Bravo B(u)d(i)m(a)c!
vracarac92
Svaka cast na tekstu!

Najsveziji i ponajbolji post ... otkrice!
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:14 30.06.2009

Re: Majstore!!!

Svaka čast, Budimac.

Ja još ne mogu da dodjem sebi posle čitanja teksta.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 11:55 30.06.2009

+ kapa dole za BeBea

milojko92 milojko92 13:21 30.06.2009

Re: + kapa dole za BeBea

Inace pipe moze da znaci jos po nesto, doduse manje filozofsko...a slika se moze posmatrati i u tom kontekstu...
vishnja92 vishnja92 11:56 30.06.2009

sjajan

tekst.
Cocoa Cocoa 12:21 30.06.2009

Pitanje

A kojoj to religiji je Neda pripadala?
Svuda piše da je bila muslimanka. Ova slika ne govori mnogo, vidi se da ima nešto na lančiću.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 12:30 30.06.2009

Re: Pitanje

Svuda piše da je bila muslimanka. Ova slika ne govori mnogo, vidi se da ima nešto na lančiću.


Klikni na drugu sliku, C. Kad se uveća videćeš krst.
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:30 30.06.2009

Re: Pitanje

Cocoa
A kojoj to religiji je Neda pripadala?
Svuda piše da je bila muslimanka. Ova slika ne govori mnogo, vidi se da ima nešto na lančiću.

Krst je na lančiću (ako klikneš na sliku otvoriće se veća na kojoj se vidi šta je), a prema turskim medijima Neda je bila katolkinja. No, to zaista ne menja tragediju, ali objašnjava zašto nije imala klanjanje na "dženazi" i.e. jedan deo medijske manipulacije oko njene smrti.
ivana23 ivana23 13:14 30.06.2009

***

Cocoa Cocoa 15:00 30.06.2009

Re: Pitanje

Hm, jel može neka referenca na te tvrdnje turskih medija?
milojko92 milojko92 15:34 30.06.2009

Re: Pitanje

Cocoa
Hm, jel može neka referenca na te tvrdnje turskih medija?
A da probas google, obicno pomaze...
A za slucaj da treba prevod, google ima i translate...
drug.clan drug.clan 12:39 30.06.2009

secanje

Meni je neverovatno da je ovom narodu i dalje potrebno objasnjvati o kakvim medijskim manipulacijama gebelsovog tipa se radi nakon svega sto smo osetili na sopstvenoj kozi.
Da li neko u ovoj zemlji moze u jednom momentu nakon svega prozivljenog da veruje bilo cemu sto ima veliki interes za velike vlade a pojavljuje je se na "slobodnim" medijima.

Setimo se samo slicnih prica o nama devedesetih u kojim je kao i uvek prednjacio BBC.

Nikada nista nismo mogli da naucimo od istorije ali izgleda da imamo problem i sa sopstvenim secanjem!
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 12:45 30.06.2009

Re: secanje

Meni je neverovatno da je ovom narodu i dalje potrebno objasnjvati o kakvim medijskim manipulacijama gebelsovog tipa se radi nakon svega sto smo osetili na sopstvenoj kozi.


Niko ne spori to sto pricas druze, dabome da smo
osetili na svojoj kozi samo evo jedne aktuelne teme
i price koja donosi nesto vise informacija i to je to.
drug.clan drug.clan 13:32 30.06.2009

Re: secanje

bojan ljubomir jugovic
Meni je neverovatno da je ovom narodu i dalje potrebno objasnjvati o kakvim medijskim manipulacijama gebelsovog tipa se radi nakon svega sto smo osetili na sopstvenoj kozi.


Niko ne spori to sto pricas druze, dabome da smo
osetili na svojoj kozi samo evo jedne aktuelne teme
i price koja donosi nesto vise informacija i to je to.



Ali koliko ljudi u Srbiji i dalje misli da je istina na BBC-u
medjutim92 medjutim92 13:48 30.06.2009

Re: secanje

drug.clan
Ali koliko ljudi u Srbiji i dalje misli da je istina na BBC-u


stavise, godinama su vesti Glasa Amerike, Dojce Veleta, i BBC na srpskom od "nezavisne" ekipe predstavljane kao vrhunska istina zato sto su bile protiv SM.. Slobodna Evropa i Slobodanova Srbija nisu bile bas tako daleko jedna od druge kao sto je mozda delovalo.. ali je gazda Slobodne Evrope bio jaci, namazaniji, i kakav god bio, nije bio Milosevic, sto je bilo dovoljno..
Cocoa Cocoa 14:49 30.06.2009

Re: secanje

Ali koliko ljudi u Srbiji i dalje misli da je istina na BBC-u

Daleko manje nego što misli da je istina u Kuriru.
drug.clan drug.clan 15:16 30.06.2009

Re: secanje

Cocoa
Ali koliko ljudi u Srbiji i dalje misli da je istina na BBC-u

Daleko manje nego što misli da je istina u Kuriru.


Potpuno svejedno koja laz ima vise pristalica ako ukupno 90% stanovnika veruje u neku laz.

Razlika je samo u tome sto se Kurir i ne predstavlja kao nosilac istine (luconosa) dok ovi drugi to uporno rade!
milojko92 milojko92 15:33 30.06.2009

Re: secanje

Cocoa
Ali koliko ljudi u Srbiji i dalje misli da je istina na BBC-u

Daleko manje nego što misli da je istina u Kuriru.
Sva sreca te BBC nema uticaj na svet ko Kurir.
Cocoa Cocoa 15:36 30.06.2009

Re: secanje

Pa sad, BBC ume da napravi grešku što je sasvim normalno. Ruku na srce, konrektnu grešku ovde nije napravio BBC nego Getty Images koji je provajder fotografija i koji je u svoj servis postavio pogrešan opis slike u šta je moglo da se uveri i nekoliko domaćih medija koji plaćaju ovaj servis. A greška navedenih redakcija je što dozvoljavaju da im vesti na sajt stavljaju ljudi koji ne prepoznaju Ahmedinedžada....

Uostalom, BBC čak nije ni prikrio da je napravio grešku i regularno je dao objašnjenje uz to. Naravno, uvek se nađe neki pametnjaković koji će u tome da vidi neku zaveru i onda je ovako trijumfalno "razbuca".

Cocoa Cocoa 15:38 30.06.2009

Re: secanje


Sva sreca te BBC nema uticaj na svet ko Kurir.


Ponekad zaboravljam u šta se pretvorio ovaj b®rlog otkad ga je preuzela gđa. Dozet. Zbunjuje me ono B92 u naslovu, izvinjavam se gospodo, neću više.
drug.clan drug.clan 15:46 30.06.2009

Re: secanje

Cocoa
Pa sad, BBC ume da napravi grešku što je sasvim normalno. Ruku na srce, konrektnu grešku ovde nije napravio BBC nego Getty Images koji je provajder fotografija i koji je u svoj servis postavio pogrešan opis slike u šta je moglo da se uveri i nekoliko domaćih medija koji plaćaju ovaj servis. A greška navedenih redakcija je što dozvoljavaju da im vesti na sajt stavljaju ljudi koji ne prepoznaju Ahmedinedžada....

Uostalom, BBC čak nije ni prikrio da je napravio grešku i regularno je dao objašnjenje uz to. Naravno, uvek se nađe neki pametnjaković koji će u tome da vidi neku zaveru i onda je ovako trijumfalno "razbuca".



Gresku?
milojko92 milojko92 16:30 30.06.2009

Re: secanje

Cocoa
Ponekad zaboravljam u šta se pretvorio ovaj b®rlog otkad ga je preuzela gđa. Dozet. Zbunjuje me ono B92 u naslovu, izvinjavam se gospodo, neću više.
Kanda imas jedno "r" viska...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:07 30.06.2009

Re: secanje

Cocoa
Ponekad zaboravljam u šta se pretvorio ovaj b®rlog...

Стварно, у шта се то претворио, искрено ме занима?
Unfuckable Unfuckable 18:41 30.06.2009

Re: secanje

izvinjavam se gospodo, neću više.

mogu nekako da se kladim da nećeš.
Uzgred, šta tražiš u brlogu, 'leba ti ?
thug_b thug_b 13:42 01.07.2009

Re: secanje

ko je gdja dozet? recite mi pleeeease!!! pratim onoliko, a sve bitne informacije propustim k'o reseto.

i nemoj da me lazete!!! hocu i gdjinu sliku, sa lancetom, of course, i priveskom jos of coursenije.

(i da znate, google-ovala sam "dozet", ima ih k'o kusih pasa i nisam nasla clue ka gdji ni u najavi)

elem...

Neda se nije nizašta zalagala, kako se moglo čuti iz kruga njenih poznanika, čak nije ni glasala. Na mjesto gdje će je zadesiti smrt nije je dovelo "zalaganje za pravdu" nego ljudska znatiželjnost...

ja opet nista nisam cula, a mogla sam vi's, ali ko zna u sta sam zevala.

zato, alal tebi prijatelju, nek ti i usi i oci porastu jos vece. nos neka ga.
(dobro nisi i "ljudska" stavio pod znake navoda?)
sedma sedma 12:40 30.06.2009

Super


Super tekst! Preporuka!

Trol na slicnu temu...manipulisanje informacija

Na CNN-u, na moje veeellliiikkkoooo iznenadjenje , javljaju da je dan povlacenja americkih trupa u Iraku ( iz gradova u baze)proglasen PRAZNIKOM u Iraku i da se masa ljudi okupila na ulicama slaveci povlacenje i slobodu. Ali fora je u tome, kako kazu, da se oni ne raduju sto se ameri povlace nego sto su se konacno oslobodili Sadamovog rezima i sad mogu da zive srecno i zadovoljno hihihi + eto slucajno bas istog dana je nova Iracka vlada potpisala odobrenje da proda 8 svojih rafinerija - na aukciji... Bas me interesuje ko ce da ih kupi? I po kojoj ceni? Koliko litara krvi kosta 1 galon nafte?
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:55 30.06.2009

Re: Super

eto slucajno bas istog dana je nova Iracka vlada potpisala odobrenje da proda 8 svojih rafinerija - na aukciji.

Malo je komplikovanije i nisu rafinerije u pitanju, nego prava na istraživanje (i eksploataciju) naftnih polja (sve upakovano kao ugovor o tehničkoj pomoći). Da stvar bude neverovatno apsurdna, to se dešava uprkos tome što irački parlament nije izglasao zakon o nafti (napisan u Vašingtonu) i ne može da ga izglasa, jer vlada nema potrebnu većinu (oko zakona se lome koplja već najmanje dve godine), tako da je vlada odnosno ministarstvo za naftu upakovalo celu stvar u zakon o nafti iz sedamdeset i neke, čitaj Sadamov zakon. Eeee sad, Kurdi, Suni i još mnogi kažu da je sve to nelegalno i zapravo protivustavno, jer novi irački ustav izričito poništava sve zakone iz doba Sadamove vladavine. Još je apsurdnije, da vlada ne može čak ni da se pridrži tog zakona (koji je iskopala kao 'vadilicu') do kraja jer i po tom zakonu, ugovore bi morao da ratifikuje parlament.

Inače kao veoma zainteresovani se izdvajaju BP i kineska državna naftna kompanija.
shumska shumska 13:18 30.06.2009

Re: Super

Koliko litara krvi kosta 1 galon nafte?

pitanje nad pitanjima, preporuka i autoru i B.B za linkovanje
drug.clan drug.clan 13:33 30.06.2009

Re: Super

Bojan Budimac


Inače kao veoma zainteresovani se izdvajaju BP i kineska državna naftna kompanija.


Jel moze negde da se kladi na to ko ce da dobije posao?

Jel pise koliki su koeficijenti?

Sigurica iz "keca u kec"
Cocoa Cocoa 15:07 30.06.2009

Re: Super

sedma

Koliko litara krvi kosta 1 galon nafte?


Da li postaviš isto pitanje i kad uđeš u kola, autobus, avion...?
milojko92 milojko92 15:32 30.06.2009

Re: Super

Cocoa
sedma

Koliko litara krvi kosta 1 galon nafte?


Da li postaviš isto pitanje i kad uđeš u kola, autobus, avion...?

Ako bih ga placao ispod 3 dolara za galon dok ostatak sveta placa bar duplo, da...
tyson tyson 22:30 01.07.2009

Re: Super

novi irački ustav izričito poništava sve zakone iz doba Sadamove vladavine
U ovo nisam baš siguran.




Bojan Budimac Bojan Budimac 22:39 02.07.2009

Re: Super

U ovo nisam baš siguran.

Čuo iz usta jednog iračkog parlamentarca (na TV-u, doduše). Šahristanijev portparol, koji je takođe učestvovao u debati (a upravo se radilo o pitanju tih ugovora) nije to opovrgao.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:50 30.06.2009

ludilo

Ludilo, ludilo, ludilo..................................................
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 13:14 30.06.2009

bravo

za ed novipazar, Sejfudina, kao i za BB
g.radicevic g.radicevic 13:46 30.06.2009

dva najpoznatija brenda...

SAD demokratije
su



i



i sve je podredjeno njihovom "izvozu".
pa tamo vishe od 60% ljudi radi u ili za "industriju rata"
treba obezbediti trzzishte za toliku proizvodnju.
posebno "idiotska" su imena "humanitarnih" akcija:
"milosrdni andjeo", "ponosni orao", .......
samo da nas male od tolikog "humanitarnog" rada
ne zaboli glava
kolektivno
P.S. Ovo je dodatno bacanje svetla, na "propagandne bisere njihove demokratije"
shto vecina ljudi van SAD-a, uglavnom zna,
vredno pazznje svakako
drug.clan drug.clan 14:12 30.06.2009

Re: dva najpoznatija brenda...

g.radicevic
SAD demokratije
su



i



i sve je podredjeno njihovom "izvozu".
pa tamo vishe od 60% ljudi radi u ili za "industriju rata"
treba obezbediti trzzishte za toliku proizvodnju.
posebno "idiotska" su imena "humanitarnih" akcija:
"milosrdni andjeo", "ponosni orao", .......
samo da nas male od tolikog "humanitarnog" rada
ne zaboli glava
kolektivno
P.S. Ovo je dodatno bacanje svetla, na "propagandne bisere njihove demokratije"
shto vecina ljudi van SAD-a, uglavnom zna,
vredno pazznje svakako


Tamo 80% stanovnista ne radi nista korisno vec samo broji i distribuira ono sto je za njih uradila sirotinja u aziji i uzima i obracunava nove kredite koje i oni sami znaju da nece nikada vratiti.

Od onih 20% sto je ostalo pola radi u vojnoj industriji a pola u industriji hrane.
dragan7557 dragan7557 14:25 30.06.2009

Re: dva najpoznatija brenda...

Od onih 20% sto je ostalo pola radi u vojnoj industriji a pola u industriji hrane.

A 1% ili 2% je vlasnik bukvalno svega.

dragan7557 cerski
drug.clan drug.clan 15:12 30.06.2009

Re: dva najpoznatija brenda...

dragan7557
Od onih 20% sto je ostalo pola radi u vojnoj industriji a pola u industriji hrane.

A 1% ili 2% je vlasnik bukvalno svega.

dragan7557 cerski


bukvalno svega ne samo u US vec sirom planete!
medjutim92 medjutim92 13:50 30.06.2009

Vrhunski tekst..

ed, samo nastavi.. preporuka, i hvala..
alselone alselone 14:15 30.06.2009

Eksperiment

Odete na images.google.com ili na images.yahoo.com i ukucate Neda Agha-Soltan.
Tesko je naci "celu" sliku, mnogo vise ima isecenih.
pedja1008 pedja1008 14:42 30.06.2009

hm...

Na osnovu ovog teksta i komentara moze se zakljuciti da je sve zapadno od Balkana kapitalisticki trulez, okrenut samo stvaranju materijalnog bogatstva a da zapadne vlade rade samo na kreiranju zavera za svrgavanje demokrartski izabranih vlada Irana, S. Koreje i slicinih slobodnih drzava cije stanovnike interesuje samo duhovna strana ovozemaljskog zivota. Zaista, propaganda je cudo. Eto odlicnog primera 60 godina efikasne propagande.
g.radicevic g.radicevic 15:04 30.06.2009

Re: hm...

Na osnovu ovog teksta i komentara moze se zakljuciti da je sve zapadno od Balkana kapitalisticki trulez,


USA (SAD),= sve zapadno od balkana ???????
auuuuuuu, u kakvom sam ja neznanju zziveo do sada

ovde se, koliko ja razumeh, govorilo
o medijskim manipulacijama i falsifikatima
u svrhu politike, velikih,
pardon velike supersile(demokratski samoproglashene),
koja jedina ima tapiju na apsolutnu istinu,
i kojoj se po defaultu mora verovati.
drug.clan drug.clan 15:21 30.06.2009

Re: hm...

pedja1008
Na osnovu ovog teksta i komentara moze se zakljuciti da je sve zapadno od Balkana kapitalisticki trulez, okrenut samo stvaranju materijalnog bogatstva a da zapadne vlade rade samo na kreiranju zavera za svrgavanje demokrartski izabranih vlada Irana, S. Koreje i slicinih slobodnih drzava cije stanovnike interesuje samo duhovna strana ovozemaljskog zivota. Zaista, propaganda je cudo. Eto odlicnog primera 60 godina efikasne propagande.


Na osnovu skoro svega na BBC-u ili slicnom mediju moze se zakljuciti da je sve zapadno od Srbije kapitalisticko blagostanje, pravda i sreca okrenuta stvaranju srece i zadovoljstva za celi svet i da zapadne vlade rade samo na uvodjenju demokratije, pravde, srece, ljudskih prava i bogatstva. Da je jedini cilj vlada Irana, S. Koreje i slicnih drzava kao i svakog muslimana da ubiju slobodarskog amerikanca. Zaista propaganda je cudo. Eto odlicnog primera 60 godina efikasne propagande.
Jelena Gall Jelena Gall 15:35 30.06.2009

Re: hm...

drug.clan
pedja1008
Na osnovu ovog teksta i komentara moze se zakljuciti da je sve zapadno od Balkana kapitalisticki trulez, okrenut samo stvaranju materijalnog bogatstva a da zapadne vlade rade samo na kreiranju zavera za svrgavanje demokrartski izabranih vlada Irana, S. Koreje i slicinih slobodnih drzava cije stanovnike interesuje samo duhovna strana ovozemaljskog zivota. Zaista, propaganda je cudo. Eto odlicnog primera 60 godina efikasne propagande.


Na osnovu skoro svega na BBC-u ili slicnom mediju moze se zakljuciti da je sve zapadno od Srbije kapitalisticko blagostanje, pravda i sreca okrenuta stvaranju srece i zadovoljstva za celi svet i da zapadne vlade rade samo na uvodjenju demokratije, pravde, srece, ljudskih prava i bogatstva. Da je jedini cilj vlada Irana, S. Koreje i slicnih drzava kao i svakog muslimana da ubiju slobodarskog amerikanca. Zaista propaganda je cudo. Eto odlicnog primera 60 godina efikasne propagande.


zasto je propaganda, odnosno manipulacija informacijama i, prosto, laz, najdelotvornija sluskinja ideologije (odnosno vlasti)? eto dva komentara koji nude odgovor na pitanje: zato sto je univerzalna. :)

jedino, priznajem da BBC uglavnom ne stavljam u istu ravan sa drugim medijima, jos mi se cini da je bolji od vecine. cak i primer u tekstu mi se cini nevinijim u poredjenju sa ostalim primerima.
drug.clan drug.clan 15:57 30.06.2009

Re: hm...

Jelena Gall
drug.clan
pedja1008
Na osnovu ovog teksta i komentara moze se zakljuciti da je sve zapadno od Balkana kapitalisticki trulez, okrenut samo stvaranju materijalnog bogatstva a da zapadne vlade rade samo na kreiranju zavera za svrgavanje demokrartski izabranih vlada Irana, S. Koreje i slicinih slobodnih drzava cije stanovnike interesuje samo duhovna strana ovozemaljskog zivota. Zaista, propaganda je cudo. Eto odlicnog primera 60 godina efikasne propagande.


Na osnovu skoro svega na BBC-u ili slicnom mediju moze se zakljuciti da je sve zapadno od Srbije kapitalisticko blagostanje, pravda i sreca okrenuta stvaranju srece i zadovoljstva za celi svet i da zapadne vlade rade samo na uvodjenju demokratije, pravde, srece, ljudskih prava i bogatstva. Da je jedini cilj vlada Irana, S. Koreje i slicnih drzava kao i svakog muslimana da ubiju slobodarskog amerikanca. Zaista propaganda je cudo. Eto odlicnog primera 60 godina efikasne propagande.


zasto je propaganda, odnosno manipulacija informacijama i, prosto, laz, najdelotvornija sluskinja ideologije (odnosno vlasti)? eto dva komentara koji nude odgovor na pitanje: zato sto je univerzalna. :)


Laz je univerzalna a manipulacija uvek sa istim ciljem. Jedino sto ih razlikuje je domet tj. broj zivota na koje uticu. Zato sam ja uvek najglasniji u kritici najmocnijih jer oni imaju najveci uticaj i imaju potencijal da uniste mnogo zivota.

Jelena Gall

jedino, priznajem da BBC uglavnom ne stavljam u istu ravan sa drugim medijima, jos mi se cini da je bolji od vecine. cak i primer u tekstu mi se cini nevinijim u poredjenju sa ostalim primerima.


Ja od 1999. imam samo jednu asocijaciju na informativni program BBC-ija: Ona mrtva ptica za vreme bombardovanja jugoslavije koja je pokazivala kolateralnu stetu i za kojom su zalili milioni gledalaca!
Disgusting

Sa druge strane ostali programi BBC-ija su uglavnom dobri ako iskljucimo neke dokumentare zanrove koji su u istoj sluzbi kao i informativni program.
gorran2 gorran2 16:59 30.06.2009

Re: hm...

jedino, priznajem da BBC uglavnom ne stavljam u istu ravan sa drugim medijima, jos mi se cini da je bolji od vecine.
Teško meni, ja gledao njihovu seriju o dinosaurima. Šta li su sve tamo nalagali?
(Mada, postao sam malo sumnjičav kad sam video kako je, pre 40 mil. godina, džinovska ptica smazala konjića za doručak.)
milojko92 milojko92 17:17 30.06.2009

Re: hm...

gorran2
[Teško meni, ja gledao njihovu seriju o dinosaurima. Šta li su sve tamo nalagali?
(Mada, postao sam malo sumnjičav kad sam video kako je, pre 40 mil. godina, džinovska prica smazala konjića za doručak.)
A ja kad Dzeremi nije uspeo da stigne parnom lokomotivom pre captain Slow-a u oldtimer-u. 100% namesteno...
A tek za Stig-a sto su slagali...
Sepulturero Sepulturero 10:50 01.07.2009

Re: hm...

Да, например, она серија о смрти Југославије им није била тако лоша. неке друге западне ТВ које су је преносиле су је чак цензурисале. Једино што су неке исказе на српском тенденциозно преводили на енглески у титловима.
eizo eizo 14:56 30.06.2009

...

Svaka cast za tekst, odlican je.
teodorakaze teodorakaze 15:54 30.06.2009

Preporuka za tekst!

topcat topcat 17:47 30.06.2009

Hm

uvijek sam skeptična prema događajima koji se dogode pred objektivima foto aparata ili kamerama, koji su se baš slučajno tu našli, da kasnije imamo dojam da gledamo kriminalistički film.
Spomenuti 9/11...included.
(Što ne reći - vaš Premijer - također)

Odličan tekst.
Unfuckable Unfuckable 18:47 30.06.2009

meni je

bilo mnogo slatko kako je sva ta histerija, pisanje o pokoljima na ulicama, neverovatnom broju žrtava ("komšije su rekle" ) i svemu ostalom, na tren umukla kada je naletela bolja vest (Majkl Džekson)
Veoma dobar tekst, bravo za autora i bravo za Budimca koji je omogućio da ovo vidi što više blogera,
dali76 dali76 18:57 30.06.2009

sjajan tekst ..i samo

Ne razumijem ljude koji na ovakve tekstove reagiraju :”pa nisu oni (misleci na BBC) najgori”!!
OK,slazem se da ima gore od goreg ,al ovakvi komentari relativiziraju ono sto se desava a to je obicna propaganda u ciju svrhu se vade komadici ili segmenti zbog radi pravdanja pravednih.
To koliko su Iranske vlasti demokratske I pravedne moze da se govori na tri bloga ,ali to ne opravdava ovakvo ponasanje medija kao sto je u svom tekstu napisao Sejfudin.
Sto je najgore ovakvo ponasanje Amerike najvise pase velikom demokratskom vlastima Irana koji sakupljaju sasvim dovoljno “municije”(citaj razloga) da jos vise “demokratiziraju”svoju drzavu.
Cenu placa narod kao I uvijek.

PS
Zanima me postoji li informacija da li su roditelji nesretne djevojke uopste I trazili da neko od muslimanskih vjerskih vodja klanja dzenazu?
Jer vijest je da su vjerski lideri to odbili.
ninasimone ninasimone 21:02 30.06.2009

krst na lancicu

A zasto je nosila dzihab?
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:32 30.06.2009

Re: krst na lancicu

A zasto je nosila dzihab?

Pre svega odevni predmet se zove hidžab, a nosila ga je zato što je Iran teokratija i zato što je to propisani (nametnuti) kod oblačenja za žene. Fotografije bez hidžaba su ili snimljene u kući ili u inostranstvu, ova ovde liči na fotografiju za neki dokument.
ninasimone ninasimone 21:47 30.06.2009

Re: krst na lancicu

sorry, lako se dam zbuniti ... hidzab/dzihab, teokratija/demokratija...
dolybell92 dolybell92 21:40 30.06.2009

asocijacija

Srećom da kod nas nije bilo
niti ima takve propagande....
Daleko smo mi od toga...
radojicic92 radojicic92 23:11 30.06.2009

...

Svijetom je protutnjala vijest da niko od iranskih "mula" nije htio da joj klanja dzenazu

tvitirana, netvitirana, ova vest je vrlo brzo prihvacena od perjanice novinarstva FOX News
cak i nekropirana fotografija se jos uvek nalazi tamo, samo treba kliknuti

Dan kasnije ista slika se pojavljuje na stranicama BBC-a i na njoj se ne vidi Ahmedinedžad, ali ispod slike je naslov “Supporters of Mir Hossein Mousavi again defied a ban on protests”.


autor teksta sugerise da je BBC fotosopovao Ahmadinedzada iz fotografije, sto je netacno
Upotrebljena je fotografija sa istog mitinga na kojoj se ne vidi Ahmadinedzad, BBC priznaje gresku


malo manje manipulacije ne bi skodilo ni ovom blogu
ninasimone ninasimone 03:45 01.07.2009

Re: ...

radojicic92
malo manje manipulacije ne bi skodilo ni ovom blogu


Nemoj tako, stvari su zapravo veoma jednostavne:
Kao prvo, kao sto rece autor, "rezim" u Iranu je demokratski izabrana vlada.
Drugo, nisu mule odbile da klanjaju dzenazu (pazim na pravopis) Nedi zato sto je otpadnica od Islama nego zato sto je bila hriscanka. Zapadni mediji su budalasto zakljucili da je muslimanka, nije jasno zasto, verovatno zato sto je bila zabradjena. Budimac nam je ljubazno objasnio da je Neda nosila hidzab zato sto je Iran teokratija i to je propisani (nametnuti) kod oblacenja zena. To je tradicija pre svega, doduse ne i hriscanska, al' necemo sad cepidlaciti. To da jos uvek ima hriscana u muslimanskoj teokratiji sasvim je dovoljno. Sad ako se pitas kako to da zene u Iranu demokratski biraju predsednika ali ne i kako ce se oblaciti, to je zato sto je Iran uspesno spojio teokratiju sa demokratijom. Nemoguce? Nimalo. Pocev od starogrcke robovlasnicke demokratije, pa preko zapadne kapitalisticke i kineske komunisticke, stiglo se, eto, i do teokratske a svi su izgledi da ce Sev. Koreja biti prva demokratska diktatura. Bitno je da se ima vecina, kako i zasto, nema veze.
margos margos 11:03 01.07.2009

Re: ...

a svi su izgledi da ce Sev. Koreja biti prva demokratska diktatura. Bitno je da se ima vecina, kako i zasto, nema veze.


A je l mi konkurišemo za demokratsku anarhiju, il mi se čini?
margos margos 00:49 01.07.2009

....

Mene sve vreme muči pitanje - da Neda nije lepa kao što jeste, da li bi reakcija sveta bila ista?
I da li postoji mogućnost da je tipovana upravo takva, lepa i mlada žena i svesno i namerno žrtvovana?

Izvinjavam se ako pitam nešto što zvuči glupo; loše se osećam danas, pa nemam stomak da gledam vesti, te se posredno informišem preko bloga.
vishnja92 vishnja92 08:11 01.07.2009

Re: ....

pridruzujem se od prve do poslednje reci.
Sepulturero Sepulturero 10:55 01.07.2009

Re: ....

margos
Mene sve vreme muči pitanje - da Neda nije lepa kao što jeste, da li bi reakcija sveta bila ista?
I da li postoji mogućnost da je tipovana upravo takva, lepa i mlada žena i svesno i namerno žrtvovana?

Izvinjavam se ako pitam nešto što zvuči glupo; loše se osećam danas, pa nemam stomak da gledam vesti, te se posredno informišem preko bloga.


Још увек није утврђено одакле је дошао метак. И како то да се ту одмах нашао неки лекар који говори енглески, даје одговарајућу изјави и затим пали за Британију "јер се боји одмазде".

Ахманидеџад је најавио истрагу...
margos margos 11:11 01.07.2009

Re: ....

Још увек није утврђено одакле је дошао метак. И како то да се ту одмах нашао неки лекар који говори енглески, даје одговарајућу изјави и затим пали за Британију "јер се боји одмазде".

Ахманидеџад је најавио истрагу...

Hvala ti na odgovoru.
Imam osećaj da je sve što bi istraga sada pokazala - već prošlost i nebitno za reakciju koja je izazvana.

Tako se neki moćnici igraju našim životima i koriste nas kao toalet papir, papirne maramice, salvete... Smatramo srećnim onoga koga koriste kao damastnu salvetu, pa ga peru i štirkaju više puta, ali eto, i to je potrošna roba, kao što pokazuje primer milijardera osuđenog na 150 godina zatvora.

Čuh od Makse izraz ''nanošenje pomoći'' i stalno mi se vraća u misli, kad god se pomene nešto od demokratskih i političkih akcija, praćenih izveštavanjima medija.
Treba toliku pomoć i dobrotu preživeti.
4krofnica 4krofnica 11:20 01.07.2009

Re: ....

mislim da nema govora da je namestaljka Nedina smrt, prosto lucky strike za opoziciju....
ali namesteno je sve ovo naknadno.
a nismo videli zivot i delo ovih drugih koji su poginuli, bez obzira sto nisu snimljeni i ma kako ruzni ili lepi bili
leonardo92 leonardo92 03:55 02.07.2009

Ed(ine), koja gomila gluposti

Vidim da se ni ti ne ustezes da iskoristis neciju smrt za isticanje svojih osobnih uverenja.
Samo nekoliko stvari:
1. "Po anketi koju su proveli New York Times i CBS News u septembru 2007. godine, još uvijek trećina Amerikanaca vjeruje da je Saddam Hussein odgovoran za 11.9.!"
Naravno da Saddam nije kriv. Samo si zaboravio da kazes da je tog dana Ameriku napala Saudi Arabija, centar Islama. 17 od 19 atentatora kobnog 11.9. su bili iz Saudij Arabije. SVI teroristi tog dana su bili muslimani. Sta cemo sa tom informacijom? Mozda ih je CIA prisilno konvertovala u Islam pri rodjenjui poslala u Saudiju?
2. gde se vidi krst na lancicu? Jedino sto se vidi je privezak na lancicu oko vrata. Ni pod kojim uvecanjem se ne moze sa sigurnoscu reci da je krst u pitanju.
3. "identifikaciona snaga slike upućena u pravcu muslimana bi znatno opala" - da zavrsim recenicu umesto tebe: "jer muslimane ne zanimaju mrtvi druge vere". Ili si nesto drugo hteo da kazes?
4. "Nedina vjerska pripadnost ni u kojem pogledu ne mijenja tragediju koja je zadesila njene bližnje". Po tvom blogu reklo bi se menja. Mogla je umreti kao muslimanka-heroj. Ovako em nije muslimanka em posluzila zlim zapadnjacima da bace ljagu na miroljubivog prijatelja svih vera i naroda (pogotovo Jevreja) Ahmadinezdada.
5. Ovo je najbolje: "Neda se nije nizašta zalagala, kako se moglo čuti iz kruga njenih poznanika, čak nije ni glasala. Na mjesto gdje će je zadesiti smrt nije je dovelo "zalaganje za pravdu" nego ljudska znatiželjnost"
Odakle ti znas????? Javila neovisna Al-Dzazira? Reko ti hozda kad si iso da se klanjas?
Ako vec hoces da opljujes zapadne medije i prodajes jeftin antiglobalizam onda ne moras to da radis preko mrtvih.

sedma sedma 13:00 02.07.2009

Re: Ed(ine), koja gomila gluposti

Davno nisam ostala bez teksta kao sad citajuci sta si napisao. 2+2=5 pa to ti je... nema veze sa vezom. Ne zelim da ulazim u polemike sa tobom jer nemogu da razumem pola onog sto si napisao ...Sta cemo sa informacijom da su svi teroristi u napadu 11 sept muslimani - pa da zakljucimo da ako je Sadam musliman= on je kriv za 11 sept....?!
Ali nemogu da cutim na ovo:
leonardo92
4. "Nedina vjerska pripadnost ni u kojem pogledu ne mijenja tragediju koja je zadesila njene bližnje". Po tvom blogu reklo bi se menja. Mogla je umreti kao muslimanka-heroj. Ovako em nije muslimanka em posluzila zlim zapadnjacima da bace ljagu na miroljubivog prijatelja svih vera i naroda (pogotovo Jevreja) Ahmadinezdada.


Mogla je umreti ako muslimanka-heroj !? Po tebi je biti ubijen na ulici - herojstvo? Ili hoces da kazes da bi njenoj porodici bilo lakse ako je umrla kao muslimanka heroj, nego ako je recimo poginula u saobracajnoj nesreci? Ili sto je ubijena kao prolaznik a ne ucesnik protesta. Jel licno znas njenu porodicu?
Jako je tuzno kako pises o muslimanima i o klanjanju hodzi. Tuzno...


Kazezoze Kazezoze 08:58 03.07.2009

Re: Ed(ine), koja gomila gluposti

Samo si zaboravio da kazes da je tog dana Ameriku napala Saudi Arabija, centar Islama. 17 od 19 atentatora kobnog 11.9. su bili iz Saudij Arabije. SVI teroristi tog dana su bili muslimani. Sta cemo sa tom informacijom? Mozda ih je CIA prisilno konvertovala u Islam pri rodjenjui poslala u Saudiju?

ovo o chemu ti pishesh nije uopshte dokazano, a nije dokazano zbog toga shto je nemoguce dokazati ovako neshto.
sve shto su pronashli je prezhiveli pasosh (glanc nov, ko da je sad izashao ispod chekica) jednog od navodnih terorista, a to je smijurija na kub.samo ljudi kojima je dobro ispran mozak (izriban chelichnom chetkom za ribanje - popularno nazvan CNN) mogu poverovati u takve gluposti. ostali "dokazi" (zaboravljeni kurani po javnim kucama i nocnim klubovima nakon pijanki) navode na ucheshce mosada u celoj igri nameshtaljki za CNN-ove ovce iliti gledaoce.
9/11 je bio inside job, a posledice tog americhkog reichstaga su ratovi u avganistanu i iraku kao i pochetak rata protiv duhova kojima su dali ime teroristi Al Qaide. to ime je inache posudjeno iz CIA data base podataka iz vremena ruske invazije na avganistan. cia je pod tom shifrom upisivala vrste i kolichinu oruzhja koju su ameri doturali mudzahedinima u avganistanu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana