Trujemo li naše bebe? Apel vlastima u Srbiji!

jednatanja RSS / 01.07.2009. u 10:14

060508-baby-bottle-_668267c.jpgBuka oko kontroverzne hemikalije Bisphenol-A (skraćeno BPA) nikako ne jenjava, naprotiv, ovog meseca je zaokupila pažnju brojnih svetskih medijskih kuća poput Washington Post-a, Newsweek-a, i Reuters-a.  Iako se već godinama nižu naučne studije koje povezuju ovu hemikaliju sa štetnim uticajem na ljudsko zdravlje (govorimo o više stotina studija!), iako Američka Akademija Pedijatrije savetuje majkama da izbegavaju flašice napravljene od polikarbonatne plastike koja sadrži BPA, iako je Američki Institut CDC (Center for Disease Control) uradio studiju čiji rezultati dokazuju prisustvo BPA kod 93% testiranih Amerikanaca, sa najvećom koncentracijom izmerenom kod dece, a najmanjom kod odraslih; iako je Kanada prošle godine odlučila da zabrani ovu hemikaliju u proizvodima za bebe i decu -sve ovo nije bilo dovoljno da pokrene lavinu medijske pažnje u onolikoj meri koliko je to učinio transkript sa džentlmenskog sastanka u Cosmos Klubu, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima našao put do 2 novinarke Milwaukee Journal Sentinel-a i sa stranica ovog dnevnog lista procurio u širu javnost. (1) 

Tom sastanaku 28.maja ove godine u ekskluzivnom Cosmos Klubu u Vašingtonu prisustvovali su lobisti za hemikaliju Bisphenol-A (proizvodnja donosi hemijskoj industriji dnevnu zaradu od oko 6 miliona dolara), takođe i predstavnici kompanija Coca-Cola, Alcoa, Del Monte, a svrha sastanka bila je stvaranje nove strategije za odnose sa javnošću usled sve većeg broja studija koje ukazuju na štetnost BPA.  Ono što se sada već smatra skandaloznim, bilo je diskusija o metodama zastrašivanja javnosti: «ako zabranimo BPA, nećete moći kupiti hranu za vašu bebu», «na vama je da izaberete između skupe smrznute hrane, i jeftinije hrane u konzervama», čak i angažovanje trudne žene za medijsku kampanju koja bi govorila o prednostima hemikalije.  Naime, osim polikarbonatne plastike (2) od koje se prave flašice za bebe i neke druge vrste flaša, hemikalija bisphenol-A se takođe koristi i u epoksidnoj smoli (epoxy resin) kojom se oblaže unutrašnjost konzervi (zbog toga prisustvo predstavnika Coca-Cole), takođe i u konzervama za tečno mleko/formulu za bebe.

Brojna istraživanja dokazala su vezu Bisfenol-A sa rakom prostate, dojke, dijabetisom, promenama u mozgu, hiperkinetičkim sindromom, pobačajima, i što je posebno zabrinjavajuće, trajnim promenama na hromozomima koje se prenose na sledeću generaciju.

80-tih godina u Americi i Nemačkoj postavljena je referentna doza (RfD) za BPA od 50 μg/kg/dan koja se smatra bezbednom dnevnom količinom bez negativnog uticaja na ljudsko zdravlje.  Od onda je objavljeno preko 150 «low-dose» studija o negativnom uticaju BPA na ljudsko zdravlje čak i pri nižim količinama.  Takođe je veći broj studija potvrdio na osnovu izmerenih koncentracija u ljudskom tkivu, krvi i serumu, da odrasla osoba unosi deset puta veće količine od one koja se 80-tih smatrala prosečnom i bezbednom. (3)  Ne zna se tačno zašto je realna koncentracija BPA hemikalije u ljudskom organizmu veća od izračunatih predviđanja, u svakom slučaju je sigurno da 3 milijarde kilograma ove hemikalije koliko se godišnje u svetu proizvede nekako pronalazi put do ljudskog lanca ishrane.

Ni američki političari nisu ostali gluvi na reagovanja javnosti i medija, pa su tako početkom juna kongresmeni Henry Waxman i Bart Stupak uputili pismo američkoj administraciji za bezbednost hrane i lekova FDA (Food and Drug Administration) u kojem traže od administracije da preispita svoju prvobitnu izjavu o bezbednosti hemikalije -tek sada saznajemo kroz pismo kongresmena da je ta odluka bila zasnovana na rezultatima samo 2 studije sponzorisane od strane lobija za industriju plastike.  Zašto su gospoda iz FDA uvažili ove dve studije a ignorisale stotine drugih, ostaje da nagađamo.

Apelujem na vlasti u Srbiji da razmotre zabranu ove hemikalije u proizvodima za bebe i malu decu iz sledećih razloga:

  • Dokazano je da su konentracije BPA najveće u bebama do 6 meseci i posle postepeno opadaju, verovatno zbog toga što se bebe do 6 meseci isključivo hrane mlekom po nekoliko puta na dan. (4)
  • Rezultati brojnih studija dovode u pitanje «bezbednu dozu» od 50μg/kg/dan
  • Dokazano je da je bebin organizam u prvoj godini života u periodu ubrzanog razvoja i sazrevanja vitalnih organa i funkcija najosetljiviji na hemikalije i ksenoestrogene kao što je BPA. 
  • Proizvođači polikarbonatnih flašica kao što je Avent su već počeli da proizvode «BPA free» flašice, ali ih ne dostavljaju zemljama gde zabrana još nije uvedena.

BABYHANDSZ.jpgSvakog dana trudnice i majke u Srbiji kupuju flašice od polikarbonatne plastike, misleći da kupuju najbolje za svoju bebicu.  Ne znam koja dužnost je važnija i svetija od one da zaštitimo svoju decu, i budućim generacijama omogućimo zdravo i bezbedno detinjstvo.  Hajde da budemo na korak ispred svih!

---------- 

Sitnim nanizano:

1)      Dve novinarke "Milwaukee Journal Sentinel" Susanne Rust and Meg Kissinger koje su prve objavile transkript sastanka u Cosmos Klubu i ukazale na nedovoljnu angažovanost američke vlade da zaštiti javnost od opasnih hemikalija, ušle su u finale za Pulicerovu nagradu za 2009 godinu.  

2)      Polikarbonat (PC) plastika označena je brojem za reciklažu 7, ali često ovaj broj izostaje na produktu, na primer nije utisnut na Aventovim flašicama

3)      Interesantni detalji mogu se naći u pregledu većeg broja studija pod nazivom «Human exposure to bisphenol A (BPA), Reproductive Toxicology 24 (2007) 139-177.

4)      NTP-CERHR EXPERT PANEL REPORT on the REPRODUCTIVE and DEVELOPMENTAL TOXICITY of BISPHENOL A, National Toxicology Program U.S. Department of Health and Human Services, 2007

5)     U februaru ove godine švajcarska vlada je potvrdila svoju pređašnju odluku da BPA ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude, i kao jedan od razloga svoje odluke navela da bi se u slučaju zabrane BPA, proizvođači verovatno okrenuli mnogo manje bezbednim materijalima i hemikalijama nego što je to BPA.



Komentari (50)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 10:56 01.07.2009

Tanja,

super je što si ovo sve dopunila i što si vidljiva (hvala moderaciji).

Rekoše mi naše komšije (tj komšinice) u Makedoniji, da se o ovome informišu na našim sajtovima i forumima o roditeljstvu i da je to jedino mesto gde su o štetnosti plastike išta pročitali, te sam im obećala link tvog prethodnog teksta. :))


jednatanja jednatanja 11:15 01.07.2009

Re: Tanja,

Hvala Margos, ovog puta sam sela i pročitala par naučnih radova na temu, da ne ispada da širim paniku bez osnove. Ono što sam pročitala, znači šture činjenice i laboratorijski rezultati, bez ičije interpretacije, dalo mi je dodatnu sigurnost i dokaze za podizanje alarma, pogotovo u vezi beba i male dece. U jednoj studiji sam pročitala kritiku nekih drugih studija da "deca nisu odrasli ljudi sa manje kilograma", i da se efekti kod odraslih ne mogu interpretirati isto kao i kod beba, i da se o ovome zadnjem ustvari vrlo malo zna.

Pozdrav Makedoniji! :)
jednatanja jednatanja 11:22 01.07.2009

Re: Tanja,

U februaru ove godine švajcarska vlada je potvrdila svoju pređašnju odluku da BPA ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude, i kao jedan od razloga svoje odluke navela da bi se u slučaju zabrane BPA, proizvođači verovatno okrenuli mnogo manje bezbednim materijalima i hemikalijama nego što je to BPA.


Pošto nisam mogla da koristim smajlije u glavnom tekstu, evo sada ću :
margos margos 11:31 01.07.2009

Re: Tanja,

Pošto nisam mogla da koristim smajlije u glavnom tekstu,

:)
Nisam sklona panici, al smatram da je informisanje i poziv na razmišljanje neophodan. Potpuni sam laik za temu o kojoj pišeš, ali broj beba osetljivih na sve i svašta, pokazuje da tu ima mnogo čega što im ne prija u savremenom življenju i što nije prirodno. Hajdm'o makar da se zaštitimo od onog od čeg' možemo - i sebe i njih.
jednatanja jednatanja 11:39 01.07.2009

Re: Tanja,

Hajdm'o makar da se zaštitimo od onog od čeg' možemo - i sebe i njih.


Upravo to!!
sentinel26 sentinel26 11:39 01.07.2009

Tanja

Ne razumijem se u hemiju ali imaš veliku podršku od mene za ovo što pišeš.
Znam da je to za sada sizifovski posao ali valjda će jednoga dana većina primjetiti toga "Sizifa" i odlučiti da mu pomogne.

Uz preporuku i čestitka za autorsku opciju, zaslužila si je veoma kvalitetnim tekstovima.
jednatanja jednatanja 12:02 01.07.2009

Re: Tanja

Sentinel, zahvaljujem! :)
loader loader 17:05 01.07.2009

Re: Tanja

Sentinel:
" Ne razumijem se u hemiju ali imaš veliku podršku od mene za ovo što pišeš. "
I ja loše stojim sa hemijom :) Dugo sam smišljao, kako da iskomentarišem ovaj izvanredno koristan post ne dve, nego jedne Tanje, ali na kraju ugledah, kao spas, Sentinelov komentar, koji mi prekrati napinjanje po ovoj sparini. Dakle, dajem sebi slobodu da se pozovem na ovaj citat... i pozdravljam ne dve, nego jednu Tanju :) A i da preporučim? :) Pa, dobro, 'ajd... :)

jednatanja jednatanja 22:39 01.07.2009

Re: Tanja



Loader, drago mi je da si uspeo da se "uglaviš" ispod Sentinela koji je prvi priznao da nije pazio na času hemije, no pomislila sam kako bi meni bilo da moram da komentarišem blog o finansijskoj ekonomiji tako da ću odmah da ti ubeležim u tefter plus punkte...
loader loader 00:08 02.07.2009

Re: Tanja

" ...prvi priznao da nije pazio na času hemije ... "
:))
.. Hvala za pozitivno brojanje. Možda će mi značiti kad mi budu tražili CV ... :)
Pozdraw
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:48 02.07.2009

Re: Tanja

Dodaj i mene na spisak spavača na hemiji
Odličan info-blog, da ga nije, ne bih ni znala za ovaj problem...ko zna šta još sve jedemo, pijemo i dišemo...
loader loader 10:40 02.07.2009

Re: Tanja

ko zna šta još sve jedemo, pijemo i dišemo...
Ja od jutros konzumiram samo destilovanu vodu :) Kolko izdržim - izdržim, ali ... hraniću se zdravo :)
jednatanja jednatanja 08:14 03.07.2009

Re: Tanja

ko zna šta još sve jedemo, pijemo i dišemo...


Jelice, možda ću te konsultovati, jer ovo što znam nikako ne mogu da upakujem lepo i duhovito, a tek ono što ni ja ne znam!
jednatanja jednatanja 08:17 03.07.2009

Re: Tanja

loader
ko zna šta još sve jedemo, pijemo i dišemo...Ja od jutros konzumiram samo destilovanu vodu :) Kolko izdržim - izdržim, ali ... hraniću se zdravo :)


Loader, ako si pazio na času biologije kad se pričalo o osmozi, e, tako bi destilovana voda povula minerale sa sobom...Naravno da si se šalio.
topcat topcat 12:15 01.07.2009

Čestitam

na naslovnici!

i na temi (ovom i prošlom blogu).
jednatanja jednatanja 13:51 01.07.2009

Re: Čestitam

Hvala Topcat, mozda pomogne i roditeljima u Hrvatskoj, nadam se.
goxy43 goxy43 13:00 01.07.2009

Bisphenol-A

Ја sam hemiöar po obrazovanju i zanimanju i mogu samo da kažem da sam šokiran onim stvarima koje saznajem o prehrambenoj industriji. Plastična ambalaža jeste opasna po zdravlje, bez obzira na to kako se proizvodi. Proizvođači i njihovi plaćeni hemičari mogu da pričaju šta hoće. Budući da danas nemam mnoog vremena, postavljam samo vezu ka nemačkoj stranici gde se govori o akcijama koje su preduzete i kako se BPA tamo tretira: http://www.wasser-wissen.de/abwasserlexikon/b/bisphenola.htm
Spreman sam da uradim prevod, ali to će potrajati do sutra.
Iz teksta se može pročitati da se BPA sve više gomila u prirodnim vodama jer ga je nemoguće odstraniti postojećim tehnologijama za preradu otpadnih voda (znam da je sama reč prerada misaona imenica za Srbiju) i da će se sve više i sve češće nalaziti i u česmovači, pored ostalih dodataka.
jednatanja jednatanja 13:50 01.07.2009

Re: Bisphenol-A

Goxy, hvala na linku. Ja sam isto pronasla podatak u studiji koju navodim u fusnoti 3, da je BPA nadjen u svim rekama u Nemackoj, takodje na 38 razlicitih lokacija u Holandiji, i u 42,2% od ispitanih 139 potoka u 30 americkih drzava. Verovatno se raspadanjem plastike na deponijama zagadjuju podvodni tokovi...
copper9 copper9 14:41 01.07.2009

Aspartam

Retko pratim blog b92, ali naleteh na tekst na nekoj od stranica... Čestitam.
Moje pitanje je da li će se ista stvar desiti i sa Aspartamom, veštačkim zaslađivačem? I za njega postoje nebrojene studije o štetnosti, međutim, žvake i razne "kole" su ga prepune. Kakav lobi će tu učestvovati?
jednatanja jednatanja 19:51 01.07.2009

Re: Aspartam

Copper, dobrodošao! Aspartam je isto sumnjiv kandidat, meni se čini da su u Americi ipak morali da uvedu neko upozorenje "may cause cancer in laboratory animals", ako se dobro sećam to sam zapazila na pakovanju žvaki, i iznenadila se.
drug.clan drug.clan 16:04 01.07.2009

evo i mene

To sa cime nas sve truju treba ponavljati uvek i svuda. O plastic sam vec pisao na ranijim blogovima pa ne bi da se ponevljam.

Sprega biznisa i vlasti u danasnjem svetu je jaca nego majcinska ljubav ali pritisak treba vrsiti konstantno i ukoliko je nemoguce dobiti zabranu treba naterati drzavu da sprovede medijsku kampanju u kojoj ce do svakoga dopreti informacija.

Pored ovoga treba zahtevati i potpunu informaciju o svim drugim otrovima kojima nas truju.
Hiljade tona pesticida, herbicida i ostalih otrova konstantno ulaze u lanac ishrane (zanimljiv link). Hormoni u mesu, mleku i ponajvise u kozmetici. Zatim radijacija hrane i flasirane vode, ambalaza itd.
Danasnja deca do 5 godine prime zivotnu dozu mnogih kancerogenih supstanci koje nisu ni postojale kada su njihovi roditelji odrastali.

link

PS. Pojma nemam zasto je kod flasica staklo zamenjeno plastikom? Ne vidim ni jednu drugu prednost plastike osim cene koja i nije neka prednost jer se kupuje flasica svaki dan.
jednatanja jednatanja 19:35 01.07.2009

Re: evo i mene

O plastic sam vec pisao na ranijim blogovima pa ne bi da se ponevljam.


Ponovi se slobodno, ne smeta.

Pored ovoga treba zahtevati i potpunu informaciju o svim drugim otrovima kojima nas truju.
Hiljade tona pesticida, herbicida i ostalih otrova konstantno ulaze u lanac ishrane


Na žalost, vlade rade vrlo malo da ispitaju hemikalije, od oko 100,000 hemikalija na tržištu danas, detaljno je ispitano nekih par stotina. Negde sam pročitala da ovim tempom pod kojim radi Evropska Unija, trebalo bi joj još 15,000 godina da ispita detaljno sve hemikalije na tržištu. Zbog toga su u ovim pričama mnogo važne NGO (Greenpeace je vrlo aktivan u ovoj sferi), i mediji, jer izguraju na površinu ono što širokoj javnosti nikad ne bi bilo poznato. Srbija sledi Evropsku Uniju u svemu i svačemu, ali treba shvatiti da je EU već u velikom zaostatku što se tiče ispitivanja, zbog toga u Srbiji moramo stvoriti neko naučno telo koje će barem pregledati sve moguće naučne studije i teorije i znati da posavetuje vladu u vezi zakona, sve u interesu zdravlja naših građana.
drug.clan drug.clan 20:22 01.07.2009

Re: evo i mene

jednatanja
O plastic sam vec pisao na ranijim blogovima pa ne bi da se ponevljam.


Ponovi se slobodno, ne smeta.

Pored ovoga treba zahtevati i potpunu informaciju o svim drugim otrovima kojima nas truju.
Hiljade tona pesticida, herbicida i ostalih otrova konstantno ulaze u lanac ishrane


Na žalost, vlade rade vrlo malo da ispitaju hemikalije, od oko 100,000 hemikalija na tržištu danas, detaljno je ispitano nekih par stotina. Negde sam pročitala da ovim tempom pod kojim radi Evropska Unija, trebalo bi joj još 15,000 godina da ispita detaljno sve hemikalije na tržištu. Zbog toga su u ovim pričama mnogo važne NGO (Greenpeace je vrlo aktivan u ovoj sferi), i mediji, jer izguraju na površinu ono što širokoj javnosti nikad ne bi bilo poznato. Srbija sledi Evropsku Uniju u svemu i svačemu, ali treba shvatiti da je EU već u velikom zaostatku što se tiče ispitivanja, zbog toga u Srbiji moramo stvoriti neko naučno telo koje će barem pregledati sve moguće naučne studije i teorije i znati da posavetuje vladu u vezi zakona, sve u interesu zdravlja naših građana.


Vise od 400 miliona kilograma raznih pesticida se godisnje upotrebi samo u US (za EU nemam podatak) a ukupno u svetu oko 2.5 miliona tona.

Nazalost birokratska EU kao ni druge drzave ne mogu da se izbore ni same sa sobom.

Ono sto bi ja uveo kao jedinu mogucu vrstu kontrole je da se pre stavljanja u upotrebu hemikalija koje mogu zavristi u lancu ishrane ljudi mora cvrsto dokazati da nije stetna a ne da se kasnije dokazuje da je nesto stetno. Ako ovaj princip funkcionise za lekove i ne vidim zasto ne bi i za sve te hemikalije koje se koriste u poljoprivredi i preradi hrane. Studije koje se danas zahtevaju pre dozvola za prodaju pesticida su veoma labave pa se redovno desava da proceduru prodje hemikalija koja za koju se kasnije ispostavi da je veoma stetna.

Iako postoje studije koje kazu da bi se prestankom upotrebe pesticida prinosi smanjili samo 10% niko ne pokusava da resi ovaj problem pod izgovorom da bi to unistilo poljoprivredu i izazvalo svetsku glad.
jednatanja jednatanja 20:40 01.07.2009

Re: evo i mene

Ono sto bi ja uveo kao jedinu mogucu vrstu kontrole je da se pre stavljanja u upotrebu hemikalija koje mogu zavristi u lancu ishrane ljudi mora dokazati da nije stetna a ne da se kasnije dokazuje da je nesto stetno.


EU je pre 2 godine uvela program REACH koji obavezuje hemijsku industriju da dokaže sigurnost i bezbednost hemikalije pre nego što se pusti u promet, a ne da to radi država kako je to do 2007 bilo praktikovano (bolje reći, nepraktikovano). Ali šta će biti sa "starim" hemikalijama? Hemikalije koje se koriste u poljoprivredi su posebna priča, svake godine se povuče po neki pesticid sa tržišta EU, ali se nastavlja sa proizvodnjom i slanjem u nerazvijene zemlje.
drug.clan drug.clan 21:03 01.07.2009

Re: evo i mene

jednatanja
Ono sto bi ja uveo kao jedinu mogucu vrstu kontrole je da se pre stavljanja u upotrebu hemikalija koje mogu zavristi u lancu ishrane ljudi mora dokazati da nije stetna a ne da se kasnije dokazuje da je nesto stetno.


EU je pre 2 godine uvela program REACH koji obavezuje hemijsku industriju da dokaže sigurnost i bezbednost hemikalije pre nego što se pusti u promet, a ne da to radi država kako je to do 2007 bilo praktikovano (bolje reći, nepraktikovano). Ali šta će biti sa "starim" hemikalijama?


I dalje su kriterijumi koje proizvodjac treba da pokaze tokom dokaza nestetnosti dvosmisleni i labavi a i kao sto kazes ne odnosi se na stare hemikalije iako je mogao da se da rok proizvodjacima da to urade za sve hemikalije koje prodaju. Osim toga ne postoje posebne odrednice za one hemikalije koje se koriste u porcesu proizvodnje i prerade hrane.

Hemikalije koje se koriste u poljoprivredi su posebna priča, svake godine se povuče po neki pesticid sa tržišta EU, ali se nastavlja sa proizvodnjom i slanjem u nerazvijene zemlje.

One hemikalije za koje se ipak na kraju dokaze da su veoma stetne uglavnom zavrse na plazama Somalije ili zapadne Afrike!
jednatanja jednatanja 22:53 01.07.2009

Re: evo i mene

Osim toga ne postoje posebne odrednice za one hemikalije koje se koriste u porcesu proizvodnje i prerade hrane.


Postoje odrednice, to jest FDA ima nadzor nad hranom, aditivima hrani, pakovanjima za hranu, pa se ipak dešavaju propusti. Dešavaju se propusti i kod lekova, iako je proces sinteze, testiranja mnogo strožiji nego kod hemikalija. Takođe se dešava da se hemikalije koje uopšte nisu regulisane nađu u hrani, ako uspem da nađem staviću link, nedavno sam čitala o hemikaliji koja se koristi za čišćenje industrijskih mašina, takođe se našla u hrani iako nije bilo predviđeno. Ali u pravu si, čak i kad imamo neke rezultate, onda se svađamo kako da ih interpretiramo, politika umeša prste umesto da budemo inspirisani nekim humanijim principom, makar zbog naše dece, ako nas već nije briga za komšiju....
miloradkakmar miloradkakmar 18:39 01.07.2009

Može li

ovo nekoga ostaviti ravnodušnim.
Apelujem na vlasti u Srbiji da razmotre zabranu ove hemikalije u proizvodima za bebe i malu decu iz sledećih razloga:

* Dokazano je da su konentracije BPA najveće u bebama do 6 meseci i posle postepeno opadaju, verovatno zbog toga što se bebe do 6 meseci isključivo hrane mlekom po nekoliko puta na dan. (4)
* Rezultati brojnih studija dovode u pitanje «bezbednu dozu» od 50μg/kg/dan
* Dokazano je da je bebin organizam u prvoj godini života u periodu ubrzanog razvoja i sazrevanja vitalnih organa i funkcija najosetljiviji na hemikalije i ksenoestrogene kao što je BPA.
* Proizvođači polikarbonatnih flašica kao što je Avent su već počeli da proizvode «BPA free» flašice, ali ih ne dostavljaju zemljama gde zabrana još nije uvedena.


PS Proverio sam ,moja unuka pije čajić iz staklene flašice. Sve sam upozorio da plastičnu flašicu neću da vidi ni blizu nje.
jednatanja jednatanja 19:48 01.07.2009

Re: Može li

Moze li ovo nekoga ostaviti ravnodušnim



Milorade, nadam se da neće. Tema nije prijatna i vrlo lako je okrenuti glavu na drugu stranu, naći neke izgovore, a mnogo teže je uzeti mnogobrojne naučne radove u koje su naučnici i njihovi asistenti uložili silno vreme i pažnju, i shvatiti rezultate i njihove posledice. Slažem se sa drugom članom da potrošači treba da ponavljaju ove stvari u svakoj prilici, jer hemijska industrija je moćna, njihovi lobiji takođe, državni zakoni zastareli i neefikasni, jednostavno neadekvatni da uhvate ukorak sa industrijom. Meni ponavljanje teme ne pada teško pogotovo kad su u pitanju deca.

p.s. super za unukicu!
hajkula1 hajkula1 20:35 01.07.2009

Akcija


Svojoj deci sam kupila staklene flasice. Kada je sin imao oko 2 godine, namerno sam dopustila da je razbije. Tako i cerki. Odvikla ih bez problema. U medjuvremenu su vec pili iz case, solje, tako da je prelazak ipak bio postepen. Kada se neko meni blizak porodi, dobije staklene flasice na poklon od mene. Inace, ne volim ni mineralnu vodu iz plastikanera, zaista je retko konzumiram. Mirise mi na plastiku, ma koliko me ubedjivali da tripujem. Zejtin u plasticnim flasama .

Kada imam izbor, uvek biram staklenu ambalazu. Sve cesce ga nemam.

Evo, krenulo je protiv plasticnih kesa. Deca i ja smo spremni, najcesce odbijemo kesu u marketu i kazemo da nije ekoloska. Mozda bi mogli da pokrenemo akciju - za ekolosku ambalazu. Mogli bi da budemo prva drzava ...



Blade Runner Blade Runner 21:14 01.07.2009

Re: Akcija

Kada imam izbor, uvek biram staklenu ambalazu. Sve cesce ga nemam.

Nekada je vecina stvari bila pakovana u staklenoj ambalazi. Cak su nas i u skoli ucili da je ona najzdravija. A sada?
Cestitam naslovnu Tanja
jednatanja jednatanja 22:21 01.07.2009

Re: Akcija

Kada je sin imao oko 2 godine, namerno sam dopustila da je razbije. Tako i cerki. Odvikla ih bez problema


Ne zoveš se džaba hajkula! Bravo! Zar nije neki grad u Srbiji zabranio plastične kese? Ja ovde u Nemačkoj uvek nosim sa sobom svoje platnene, navikla se i uopšte nema problema...
jednatanja jednatanja 22:27 01.07.2009

Re: Akcija

Thanks Blade. U pravu si. Sada više niko ne zna, čak ni ljudi koji donose zakone šta je zdravo a šta nije. Ne znam da li je više ikog i briga, daj šta daš samo da bude jeftino. No, razumem ljude, svet oko njih je postao previše komplikovan...
margos margos 22:50 01.07.2009

Re: Akcija

uvek nosim sa sobom svoje platnene, navikla se i uopšte nema problema...

I ja plastične nosim da počistim za psom, a platnene kad idem u nabavku ... Dobra navika.:)
jednatanja jednatanja 10:29 02.07.2009

Re: Akcija

I ja plastične nosim da počistim za psom, a platnene kad idem u nabavku ... Dobra navika.:)


omega68 omega68 21:16 02.07.2009

Re: Akcija

Cestitam naslovnu Tanja

jednatanja jednatanja 08:12 03.07.2009

Re: Akcija

Danke, danke. :)
apach92 apach92 20:49 01.07.2009

nikako ravnodusan

i puno hvala na ovim informacijama.

jednatanja jednatanja 22:23 01.07.2009

Re: nikako ravnodusan

Molim Apach, ni ja nisam bila ravnodušna na vaš slučaj, i podržavam vas od srca, tu sam ako nešto zatreba.
dunja73 dunja73 09:49 02.07.2009

/

Tanja ,i prosli i ovaj sam samo preletela povrsinski,
ne stizem detaljnije,ali znam o cemu se radi i cim dobijem zeita idem do detalja,
Dodala bih ,da zene konacno moraju da shvate da od momentta ostajanja u drugom stanju do prestanka
dojenja
prirodno i zdravo ,,higijensko,, zivljenje je neophodno ,to podrazumeva i ovo o cemu je rec,
,,ambalazu,, i brigu o svakom detalju i detaljcicu ishrane,kontakta ..kako beba tako i majki
Licno sam uvek koristila detetu staklene flasice jednog francuskog proizvodjaca ,mada
ako se dete doji i to dojenje ,,odradjuje,,kako treba i sve klapa ,tako ti rekviziti
cucule,flasice ,teglice i gotovi ruckovi na ,,podgrevanje u mikrovele,, nisu previse neophodne ,
a sto tamo Blade napisa , od prvog osnovne smo ucili da je staklo / staklo
tako da ...
Takodje smo od prvog ,,bar ja u mojoj skoli ovde u Srbiji,,ucili da kad isprzzmo jaje dvaputa na istom ulju postaje ulje ,,tj moze postati ,,kancerogeno itd. cak bi ovde kod mene u kraju rekli ,,to i moja baba zna,,
da bih da pre par godina u Nemackoj citala studije i analize citave elaborate o fritezi i tako tom ulju
i edukacija stanovnistva oko toga svega ..
neki put se zapitam i za pamet ,,sirokih narodnih masa,, , aber echt..

jednatanja jednatanja 12:42 02.07.2009

Re: /

Pa gde si ti Dunja? Eto i mene za koji dan!
Naravno da je najbolje da se doji, onda nemaš problem u toj meri problem, vidim da su mnoge majke bile pametnije od mene, svaka čast! Ja sam na žalost sina dohranjivala uz pomoć Aventove flašice jer su me nagovorili da je "najbolja". Nemci obožavaju friteze, ja je uopšte nemam, i ne nedostaje mi. Pozdrav i čujemo se!
leopold_lady leopold_lady 10:33 02.07.2009

Poslala svima....

koje znam ....

I svima koji nemaju net rekla....

jednatanja jednatanja 12:44 02.07.2009

Re: Poslala svima....

Hvala Lady, to mi je i bila nada i namera, da što više roditelja sazna...
jednatanja jednatanja 13:49 02.07.2009

Juče još

jedno reagovanje Huffington Post-a

Citat:
"Naučnici koji misle da je BPA isto toliko štetan za ljude koliko i za životinje ne mogu to da dokažu jer ne smeju da eksperimentišu na ljudima. Epidemiološke studije ljudske populacije nisu u stanju da izoluju efekat jedne jedine hemikalije kao BPA (jer ljudsko telo sadrži blizu 500 hemikalija - nenamerna posledica inovacije posle Prvog svetskog rata)".
alex09 alex09 11:32 03.07.2009

sjajna tema,

zaista sjajna, posto koristim Aventovu flasicu, naravno plasticnu, za svoje dete, jos od rodjenja i mene su ubedili da su to najbolje flasice

o ovoj temi u nasim medijima ni reci, jedino sam uhvatila emisiju na BBC-u i shvatila da je vruca tema u inostranstvu

pitanje je sta se moze uraditi da se skrene paznja , pisati peticije Ministarstvu zdravlja, da uvedu zabranu da bi mogli da

uvozimo BPA-free flasice ili? Obavestiti Udruzenje za zastitu potrosaca?? Ima li ideja???
jednatanja jednatanja 08:00 04.07.2009

Re: sjajna tema,

Alex, ako ti je za utehu stotine hiljada ako ne i miliona majki je koristilo PC flašice za svoje bebe, uključujući i autorku bloga. Redovno viđam majke ovde u Nemačkoj sa decom u kolicima i Aventovom flašicom pored njih. Sa drugim sinom sam koristila samo staklenu flašicu, isto tako hranim decu iz staklenih ili porculskih zdelica -nikad nije kasno, barem ja tako mislim.

Ne znam šta se može uraditi da se skrene pažnja, moja ideja je bila ovim blogom, i vrlo mi je drago što me je b92 podržao. Nadam se da će ovaj tekst dopreti do što više roditelja koji će onda sami odlučiti šta je najbolje za njihovu bebu. Ja na žalost nisam u zemlji, pa ne znam kako bih drugačije mogla doprineti nekom konkretnom akcijom, ali možda društvo za zaštitu potrošača ima neku ideju (?)
hajkula1 hajkula1 13:45 04.07.2009

Re: sjajna tema,

jednatanja
Alex, ako ti je za utehu stotine hiljada ako ne i miliona majki je koristilo PC flašice za svoje bebe, uključujući i autorku bloga. Redovno viđam majke ovde u Nemačkoj sa decom u kolicima i Aventovom flašicom pored njih. Sa drugim sinom sam koristila samo staklenu flašicu, isto tako hranim decu iz staklenih ili porculskih zdelica -nikad nije kasno, barem ja tako mislim.

Ne znam šta se može uraditi da se skrene pažnja, moja ideja je bila ovim blogom, i vrlo mi je drago što me je b92 podržao. Nadam se da će ovaj tekst dopreti do što više roditelja koji će onda sami odlučiti šta je najbolje za njihovu bebu. Ja na žalost nisam u zemlji, pa ne znam kako bih drugačije mogla doprineti nekom konkretnom akcijom, ali možda društvo za zaštitu potrošača ima neku ideju (?)



Da pisemo peticiju pa da posaljemo Skupstini, Vladi, Ministarstvima - za zdravlje, za ekologiju, za trgovinu ... i kome se jos setimo?
milisav68 milisav68 01:09 04.07.2009

čuo sam da...

u jednoj poljoprivrednoj apoteci stoji natpis :"Vodite računa kako i koliko prskate vaše poljoprivredne proizvode jer će možda da ih koriste vaši budući zetovi i snaje"
jednatanja jednatanja 08:01 04.07.2009

Re: čuo sam da...

:"Vodite računa kako i koliko prskate vaše poljoprivredne proizvode jer će možda da ih koriste vaši budući zetovi i snaje"


Super ideja!
hajkula1 hajkula1 18:29 04.07.2009

stetnost

Ima informacija na netu o stetnosti PVC stolarije. Bile su afere o stetnosti starih Barbika i drugih plasticnih igracki. Samo sto se na to nasi ljudi slaobo obaziru. A PVC stolarija u skolama i bolnicama je ugradjena od donacija koje cesto uslovljavaju dobavljaca. Jedno vreme su ovde uvozili polovnu PVC stolariju, glanc-nova, ludi zapadnjaci novo bacaju . Ne cuh da se neko zapitao kako to - zasto to da zapadnjaci koji svaku paricu cuvaju, bacaju novo?

Sada me zivo zanima sta sve sadrze ovo vesele boje sto su usle u modu? Treba da malam kucu, a cerka i sin dobili napad kreativnosti. Nesto mislim, najbolje u belo, a opet, mozda sam staromodna?
jednatanja jednatanja 10:21 05.07.2009

Re: stetnost

Hajkula, znam da PVC nije naivan u kontaktu sa hranom, e sad što se tiče stolarije, ne znam...Možeš naći na ovoj stranici (broj 3). Za boje nisam ekspert, ali boje na bazi vode se sada sve više koriste, ne smrde kao one na bazi ulja....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana