Katatonički san

d j o l e RSS / 01.07.2009. u 12:54

Došlo je leto, a time i sezona ... pa naravno, serijala o ajkulama na prirodnjačkim tv kanalima (zašto li ove emisije postaju aktuelne kada i sezona godišnjih odmora ko će ga znati, da li iz edukativnih razloga ili prosto zbog mora). Teme su različite: od toga koliko su ustvari ajkule savršeno prilagođene, do prikazivanja različitih vrsta i podvrsta i njima specifičnih osobina koje su razvile kroz evoluciju, pa sve do neizbežnih ronjenja sa Belim ajkulama sa i bez kaveza.

I, koliko god bile savršene, na jednom mestu se priroda i sa njima poigrala, i učinila ih neverovatno pitomim i slabim. Naime, poznato je da je najosetljiviji deo ajkula njihov nos, pošto se na tom mestu nalazi najveći broj nervnih završetaka kao i senzora različitih čula (bilo da je čulo mirisa, čulo koje detektuje slaba električna polja koja emituju druge životinje, ili čulo vibracija, sve u zavisnosti od toga o kojoj se vrsti radi). Zbog  toga se i veruje da su se napadnuti plivači često i spašavali upravo zbog toga što su slučajno ili namerno udarili ajkulu pravo u nos.

Mada, neki su ronioci pokušali da odu i korak dalje (profesionalni biolozi i profesionalni vodiči). Naime, pokušali su da u manje više kontrolisanim uslovima stimulišu vrh nosa ajkula, laganim dodirom. I, došli su do neverovatnog zaključka: da je ajkulu na ovakav način moguće dovesti u stanje katatoničkog sna, odnosno, u stanje obamrlosti tela u kome ona u potpunosti prestaje da se kreće.

Naravno, prvi eksperimenti su vršeni sa manje opasnim vrstama, da bi se kasnije prešlo i na mnoge poznate po čoveka opasne vrste. Rezultati su u svim slučajevima bili isti: akjula bi se ukopala u mestu, izvrnula peraja i kao hipnotisana pratila vrh ruke ronioca sve dok ne bi počela da tone (nakon čega bi ubrzo i izlazila iz katatoničkog sna pošto tada ronilac ne bi mogao dovoljno brzo da je prati). Prikazani su snimci katatoničke hipnoze Bik, Tigar, Mako, Čekić, kao i mnogih drugih ajkula, sve sa istim ishodima. Jedina vrsta kod koje još uvek niko nije uspeo da izazove ovo stanje je Velika bela, mada je prikazan pokušaj u kome je za dlaku falilo da se potpuno umiri i ovaj džin od nekoliko tona.

Evo snimka sna jedne manje, ali jednako opasne vrste.



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 16:35 01.07.2009

Krajnje interesantno

Baš interesantan eksperiment, hvala na ovoj priči
miloradkakmar miloradkakmar 17:22 01.07.2009

Sa

ajkulama se nije igrati, ali taj " dodir " u nos mora da boli čim se tako zanesveste ili je to prekidač za njihovo isključivanje dok ponovo u njima ne proradi njihova , ajkulina struja.
d j o l e d j o l e 19:55 01.07.2009

Re: Sa

Ustvari, u emisiji su pokusali da daju jedno drugacije objasnjenje. Da u katatonicki san upadaju zenke ajkule, i da je to deo njihovog rituala parenja. Naime, vecina ajkula ustvari fizicki ne moze da stane, da miruje u mestu. Prosto priroda ih je predodredila na vecito kretanje (ne znam da li je disanje u pitanju ili nesto drugo), tako da je ovaj katatonicki san jedini nacin da za neko kratko vreme budu u prividnom, delimicnom stanju mirovanja.
margos margos 20:37 01.07.2009

Fascinantno!

Hm... baš poučno. Ako se nekad sretnem s njom licem u lice, da je počešem po nosu:)
Možemo i k'o Eskimi da se tako pozdravimo. Naravno, pod uslovom da se u tom trenutku ovoga setim

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana