Italiano dio d’amore – Eros Ramazzotti

ines08 RSS / 01.07.2009. u 14:28

Čitajući ovih dana blogove o Istri (topcat), setih se leta 2004. godine, i jednog nezaboravnog koncerta: Pulska arena, 29. jul, Eros Ramacoti. Atmosfera na koncertu, prepuna arena i fenomenalan nastup oduševili su me, tako da i danas volim da čujem hitove poput "Adesso tu", "Fuoco nel fuoco", "Piu bella cosa"... Iako nisam neki njegov fan, taj specifični glas i italijanski šarm u njegovim pesmama ne ostavljaju me ravnodušnom.

Nađoh i informaciju da će Eros Ramacoti održati koncert u Beogradu 20. oktobra ove godine, odakle će započeti svoju veliku evropsku turneju na kojoj će promovisati novi album "Ali e radici". U to ime, evo priče o njemu.

Eros_Ramazzotti_2.jpg

Eros Ramazzotti, jedan od najpoznatijih italijanskih pevača i autora pop muzike, rođen je u Rimu, 28 oktobra 1963. Ime je dobio po grčkom bogu ljubavi kao simbol sreće. Odrastao je u popularnom kvartu Cinecitta, u siromašnoj porodici. Sa 7 godina je počeo je da svira gitaru. U svojim tinejdžerskim godinama već je pisao i tekstove, uz podršku i pomoć svog oca Rodolfa, koji je i sam imao neostvarene muzičke ambicije. Sanjao je o tome da postane pop zvezda, i jako ga je pogodilo što nije uspeo da upiše muzičku akademiju. Savetovali su ga da pohađa privatne časove, što porodica Ramazzotti nije mogla priuštiti, pa je mladi Eros nevoljno završio kao bibliotekar.

Međutim, Eros je ustrajao u nameri da muzika bude njegov životni put, a u tome mu je pomogao otac Rodolfo. On ga je upoznao s Giannijem Raverom, poznatim "patronom" festivala San Remo, koji je osamnaestogodišnjeg Erosa doveo na takmičenje "Voci nuove di Castrocaro" na kojem je izveo svoju pesmu "Rock 80" i s njom dospeo u finale. Ta mu je pesma donela prvi ugovor s izdavačkom kućom DDD.

Prva pesma koju je izdao 1982. zvala se "Ad un amico" i nije imala neki veći uspeh. Nakon toga, Eros se preselio u Milano, počeo je intenzivnije da uči gitaru, vežba i nastupa. Na kultnom festivalu, Sanremu 1984. konačno se nešto pokrenulo. Pesmi "Terra promessa" koju je Eros izveo u kategoriji debitanata žiri je dodelio najveći broj glasova. Do tada nepoznati mladi pevač iz Rima izazvao je veliku pažnju medija, muzičkih kritičara i publike.

Sledeće godine Eros je ponovo nastupao na Sanremu, ovaj put s pesmom "Una storia importante" koja je završila na šestom mestu. Sam Eros je smatrao da je pesma zaslužila bolji plasman, ali i bez toga je postigla veliki uspeh i dospela na vrhove svih italijanskih top lista, baš kao i prvi album "Cuori agitati" koji je izdao nakon toga. U međuvremenu, sve su novine zaključile "da Eros poseduje sve odlike jednog italijanskog pevača - snažan lirski vokal i psihu fudbalera".

1986. Eros se vratio na Sanremo, ovaj put naravno u glavno takmičarsko veče. Pesma "Adesso tu" je te godine pobedila. Objavljena je na albumu "Nuoi Eroi" koji je Erosu konačno doneo i značajniji međunarodni uspeh.

Treći album "In certi momenti" objavljen je 1987. Između ostalih pesama, na njemu se nalazi odličan duet s Patsy Kensit "La luce buona delle stelle". Album je popratila i devetomesečna turneja na kojoj ga je videlo preko milion ljudi.

U proleće 1988. objavljen je album "Musica e", koji mu je doneo još veći uspeh. Dve godine kasnije, 1990. objavljen je kultni album "In ogni senso". Usledila je prva velika američka turneja i rasprodan koncert u Radio City Music Hall-u. Turneja je završila koncertom u Barseloni koji je snimljen i emitovan u celom svetu, nakon čega je 1991. objavljen i dvostruki live album "Eros In Concert".

Nakon tri godine objavio je album "Tutte storie", koji je odmah po izlasku postao najprodavaniji italijanski album. Fantastičan prvi singl "Cose della vita" vrteo se na svim mestima, a spot je režirao legendarni Spike Lee.

Sledeća evropska turneja bila je među najvažnijim događajima u sezoni, a završila je preko Atlantika, tačnije u južnoj Americi, gde je redom napunio stadione u petnaest zemalja. 1994. Eros je pozvan da nastupi na prestižnoj dodeli nagrada MTV Awards u Berlinu, gde je pevao uživo. U to vreme "posao" se već toliko razvio da je osnovao svoju vlastitu menadžment kompaniju Radiorama i potpisao novi diskografski ugovor sa svetskom vodećom kompanijom BMG International.

Osmi po redu album "Dove c'e musica" objavljen je 1996. i to je bio prvi album koji je Eros u potpunosti sam producirao i to delimično u Italiji a delimično u Americi. Album su odsvirali i na njemu sarađivali vrhunski svetski muzičari, što je itekako primetno, pa je i kritika i publika ocenila da se radi o novom, kreativnom i stimulativnom Erosu. Prodato je preko sedam miliona primeraka tog albuma, a popratila ga je nova evropska turneja koja je završila upravo nekoliko dana pre nego što je Erosova supruga Michelle Hunzicher rodila njihovu kćer Auroru Sophie. Nekoliko sledećih meseci Eros se u potpunosti posvetio svojoj novoj ulozi, da bi 1998. objavio svoj best of album, jednostavno naslovljen "Eros". Na njemu se nalazi šesnaest najvećih hitova, i dve potpuno nove pesme "Quanto amore sei" i "Ancora un minuto di sole".

2000. godine objavljen je Erosov novi album "Stilelibero" na kojem su takođe radili i svirali muzičari, tekstopisci i producenti svetskog glasa. Dvanaest novih pesama producirali su njegovi dugogodišnji prijatelji Claudio Guidetti i Celso Valli, kao i svetski poznati producenti Trevor Horn i Rick Nowels. Album je u relativno kratkom roku snimljen u Evropi i Americi. Osim fantastičnog najavnog singla "Fuoco nel fuoco", za koji je snimljen i vrhunski MTV spot, na albumu se nalazi i odličan duet sa Cher "Piu che puoi".

2003. objavljuje album pod nazivom 9, na kome su najveći hitovi "Un attimo di pace" i prekrasna balada "Solo ieri".

Krajem 2005. Eros objavljuje album "Calma Apparente", deseti studijski, koji sadrži 13 pesama, među kojima je i duet sa Anastaciom "I belong to you". Album je sniman u Los Anđelesu, Milanu i Londonu.

2007. godine, 2 dana pre svog 44. rođendana, izdaje album "e2", gde je sakupio neke od svojih najvećih hitova ("Terra promissa", "La nostra vita", "Adesso tu", L'Aurora", "Piu bella cosa"), duete sa Tinom Turner, Cher i Anastaciom. Jedna od novih pesama na tom albumu je i duet sa Ricky Martinom "Non siamo soli".

Najotmeniji italijanski pevač na svetu, do sada je prodao preko 50 miliona diskova!!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Eros_Ramazzotti

http://www.ramazzotti.com/eng/home_eng.htm

http://www.myspace.com/ramazzotti



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 14:31 01.07.2009

Posle ovoga...

...totalno volim Ines!



P.S. Hoćeš ići na koncert?
ines08 ines08 14:33 01.07.2009

Re: Posle ovoga...

niccolo
...totalno volim Ines!





Idem na koncert
niccolo niccolo 14:37 01.07.2009

Re: Posle ovoga...

Sa Andreom...
ines08 ines08 14:39 01.07.2009

Re: Posle ovoga...

I ovo...
reanimator reanimator 14:35 01.07.2009

...

ines08 ines08 14:37 01.07.2009

Re: ...

No comment?
reanimator reanimator 14:44 01.07.2009

Re: ...

ines08
No comment?

I sad ti meni reci...je l' ovo uredu?
Eh sudbino...ceo život brz kad ne treba i spor kad treba biti brz...
ines08 ines08 14:51 01.07.2009

Re: ...

reanimator
I sad ti meni reci...je l' ovo uredu? Eh sudbino...ceo život brz kad ne treba i spor kad treba biti brz...

Ma nije važno da si prvi, već poslednji
niccolo niccolo 14:52 01.07.2009

Re: ...

Ma nije važno da si prvi, već poslednji

Nije baš tako, ja sam jednom bio prvi kod Maše i dobio sam cvetić
dali76 dali76 17:33 01.07.2009

Re: ...

Vladimir o vinu
Ines o Erosu
Life Is ment to be good!!


ines08 ines08 17:56 01.07.2009

Re: ...

dali76
Vladimir o vinu
Ines o Erosu
Life Is ment to be good!!


Dobra kombinacija - muzika i vino
ines08 ines08 17:58 01.07.2009

Re: ...

niccolo
Ma nije važno da si prvi, već poslednji
Nije baš tako, ja sam jednom bio prvi kod Maše i dobio sam cvetić

Evo ti i od mene cvetić, tj evo ti tri cvetića:
niccolo niccolo 22:40 01.07.2009

Re: ...

tj evo ti tri cvetića

Jao, hvala


mashha mashha 18:08 02.07.2009

Re: ...

niccolo
Ma nije važno da si prvi, već poslednji

Nije baš tako, ja sam jednom bio prvi kod Maše i dobio sam cvetić

Istina! A onda je Re rekao da nema šta da doda na zadatu temu- samo je došao po cvetić
Izvoli i ti Ines jedan cvetić i osmehić i srculence jer lepo pišeš, lepo razmišljaš, širiš pozitivnu energiju...
Erosa slušam kasnije, sad još uvek ne smem da se opuštam... (rekoh već da uz muziku lako menjam agregatna stanja )
ines08 ines08 19:34 02.07.2009

Re: ...

mashha
Izvoli i ti Ines jedan cvetić i osmehić i srculence jer lepo pišeš, lepo razmišljaš, širiš pozitivnu energiju...
Erosa slušam kasnije, sad još uvek ne smem da se opuštam... (rekoh već da uz muziku lako menjam agregatna stanja )

Uh, i ja menjam agregatno stanje kad dobijem ovakve komplimente
reanimator reanimator 09:20 03.07.2009

Re: ...

mashha

A onda je Re rekao da nema šta da doda na zadatu temu- samo je došao po cvetić

Prigovor!
Ovo, da sam ja rekao da sam došao po cvetić, ne samo da nije istina, nego se uopšte ne uklapa u moj "bad" koncept
ines08 ines08 10:16 03.07.2009

Re: ...

reanimator
mashha
A onda je Re rekao da nema šta da doda na zadatu temu- samo je došao po cvetić

Prigovor!Ovo, da sam ja rekao da sam došao po cvetić, ne samo da nije istina, nego se uopšte ne uklapa u moj "bad" koncept


Senilnost? Amnezija? Demencija?
(Klikni na ovog što se čudi)

Eh, da sam ranije otvorila ovaj blog, ne bih napisala ono gore.
reanimator reanimator 10:24 03.07.2009

Re: ...

ines08

Senilnost? Amnezija? Demencija

Glb
Ja se ovoga uopšte ne sećam :)
Garantovano mi je trener provalio password i ulogovao se :)
ines08 ines08 10:28 03.07.2009

Re: ...

reanimator
Garantovano mi je trener provalio password i ulogovao se :)

niccolo niccolo 10:32 03.07.2009

Re: ...

Sad moram da branim Rea...Fora je u mom prvom komentaru tada - Ja sam rekao kako je dobar tekst i da nemam šta da dodam, pa sam dobio cvetić jer sam prvi, a na to je Re "odgovorio" napisavši da ne zna šta da kaže na temu i da je došao po cvetić
mashha mashha 15:57 04.07.2009

Re: ...

Kasnim, kasnim, sad vas čitam i samo se smejuljim
ines08 ines08 16:01 04.07.2009

Re: ...

mashha
Kasnim, kasnim, sad vas čitam i samo se smejuljim

Jel si štucala? Mislim, baš smo te pominjali...
mashha mashha 16:24 04.07.2009

Re: ...

Aha
Baš se bilo zahuktalo, zamalo da ispadne da širim dezinformacije na blogu
Ček sad za svo troje po jedan
ines08 ines08 16:54 04.07.2009

Re: ...

mashha
Aha
Baš se bilo zahuktalo, zamalo da ispadne da širim dezinformacije na blogu
Ček sad za svo troje po jedan

Hvala, hvala
Sve smo razjasnili, čak i našli "krivca" za neke dileme
miloradkakmar miloradkakmar 17:35 01.07.2009

Meni

se dopada ova stvar.
"I belong to you"

Samo ona ima jači i čistiji glas.
niccolo niccolo 17:39 01.07.2009

Re: Meni

Samo ona ima jači i čistiji glas

Pa normalno, jesi vido ti ta pluća...
ines08 ines08 18:03 01.07.2009

Re: Meni

miloradkakmar
se dopada ova stvar.
"I belong to you"
Samo ona ima jači i čistiji glas.


Milorade,

miloradkakmar miloradkakmar 20:17 01.07.2009

Re: Meni

niccolo
Samo ona ima jači i čistiji glas

Pa normalno, jesi vido ti ta pluća...

A, kosa !
miloradkakmar miloradkakmar 07:53 02.07.2009

Re: Meni

ines08
miloradkakmar
se dopada ova stvar.
"I belong to you"
Samo ona ima jači i čistiji glas.


Milorade,


Tek sad sam primetio da meni upućuješ svetleću zahvalnosti .

Blade Runner Blade Runner 21:20 01.07.2009

I ja bi voleo da imam

ines08 ines08 21:44 01.07.2009

Re: I ja bi voleo da imam

Blade Runner
takvo ime
jedna "starinska"

Blade, neće ova starinska kod nas, This video is not available in your country...
'Oće samo ona iz teksta, sa Tinom Turner.
Blade Runner Blade Runner 21:53 01.07.2009

Re: I ja bi voleo da imam

This video is not available in your country...

Zasto li to rade
'Oće samo ona iz teksta, sa Tinom Turner.

Steta. Ovde ima jedna faca interesantnija od TT.
dunja73 dunja73 09:58 02.07.2009

//

Ines ,neces verovati ja bila na tom koncertu 2004/e u julu
hahah
eto ..
ja ga obozavam !!
U Bg ima toliko ovih dana divnih desavanja i svega da mi je zao sto moram da
napustim uskoro Srbiju
pozz
ines08 ines08 11:34 02.07.2009

Re: //

E Dunja, baš mi je drago što se javio neko ko je bio tada tamo.
Verujem da deliš moje utiske
Ja se nadam da ću se podsetiti u oktobru
ipsi ipsi 22:34 02.07.2009

Eros

Uspjeo je da, kao i par sunarodnika mu prije njega, ponudi nam ono sto mnogi s pravom nazivaju "lelemudjenje", ali tako dobro i kvalitetno da ga i sam cesto slusam i smijem se sam sebi Osjecaj isti kao kad se bezrazlozno i totalno neobjasnjivo raznjezim dok prolazeci pored nekog kafica cujem iz istoga, recimo, Crvenu Jabuku

Italijanski, spanski...ma sve je to isto, a vi ste toliko toga postavili od Erosa da je red presjeci necim drugim, mome uvencetu mnogo drazim :)




E uz ovo Rioja....
ines08 ines08 23:13 02.07.2009

Re: Eros

Ipsi, divan komentar, i dobro mi došao na blog
Ja odmah na ti, nadam se da se ne ljutiš

I mome uvcetu ovo jako prija... baš baš

ipsi
E uz ovo Rioja....


...
ipsi ipsi 23:56 02.07.2009

Re: Eros

Lijepo je kod tebe, bas bas ...ovdje treba da stoji smajlic sa cvjeticem, ali ne znam gdje da ga nadjem

Na ti, naravno...pijem vino, ali nisam snob

ines08 ines08 10:46 03.07.2009

Re: Eros

ipsi
Lijepo je kod tebe, bas bas ...ovdje treba da stoji smajlic sa cvjeticem, ali ne znam gdje da ga nadjem
Na ti, naravno...pijem vino, ali nisam snob


Rekla bih da vino piješ bogovski, ili božanski, ma šta to značilo...

Evo nešto prijatno, ide uz vino. I cvetić
libkonz libkonz 22:35 02.07.2009

Opet pun pogodak

Car je Eros.
A ja ceo život želim da naučim taj italijanski... samo nikako da počnem da učim...
Musica E...
još sa Bočelijem. I Nikolo je car!
A Ines?
šta da kažem, vidi naslov. I ti si car. Carica.
ines08 ines08 23:16 02.07.2009

Re: Opet pun pogodak

libkonz
Car je Eros.
A ja ceo život želim da naučim taj italijanski... samo nikako da počnem da učim...
Musica E...
još sa Bočelijem. I Nikolo je car!
A Ines?
šta da kažem, vidi naslov. I ti si car. Carica.

Lib, for you
I ja sam sebi obećala da ću naučiti taj talijanski, kad-tad
libkonz libkonz 23:41 04.07.2009

Re: Opet pun pogodak

Prošlo je više od tri dana od kad si objavila ovaj blog, znači može da se troluje...
Nije Ramacoti, već Đovanoti, samo za tebe...
ines08 ines08 23:53 04.07.2009

Re: Opet pun pogodak

libkonz
Nije Ramacoti, već Đovanoti, samo za tebe...

Wow!!!
Loodilo
Baš si me razdremao s ovim ludim ritmom.
Fenomenalno! Thanks Lib
libkonz libkonz 00:37 05.07.2009

Re: Opet pun pogodak

Fenomenalno! Thanks Lib


Inače, Đovanoti mi je jedan od omiljenih, još od pre 15 godina. U Italiji je 1999. bio najglasniji protivnik bombardovanja SRJ. Ima dosta interesantnih pesama, kad nađeš vremena poslušaj.
niccolo niccolo 07:27 05.07.2009

Re: Opet pun pogodak

Baš si me razdremao s ovim ludim ritmom.

Bez gledanja klipa, L'ombelico del mondo?
libkonz libkonz 09:51 05.07.2009

Re: Opet pun pogodak

Bez gledanja klipa, L'ombelico del mondo?


da ne kažem "pupak sveta"
ines08 ines08 10:18 05.07.2009

Re: Opet pun pogodak

niccolo
Baš si me razdremao s ovim ludim ritmom.
Bez gledanja klipa, L'ombelico del mondo?

'Di bez gledanja, tutto completamente: gledala, slušala i cupkala
niccolo niccolo 12:00 05.07.2009

Re: Opet pun pogodak

'Di bez gledanja

Ma ne, to sam ja pogađao bez gledanja...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana