Genetika i istorija

wukadin RSS / 03.07.2009. u 08:43

 

U poslednje vreme čuli smo za još jedno genetičko istraživanje, koje je ovoga puta sprovela švajcarska iGENEA, da bi se još jednom odgovorilo na pitanja koja su nekako moderna. Za neke je to samo još jedna zanimljivost, za neke dokaz za neke istorijske tvrdnje na osnovu kojih crpu neka „prava", a za neke praktično smisao života.

U svakom slučaju, pre prelaska na rezultate, koji su blago rečeno zanimljivi moram istaći tvrdnju na koju sam naišao (nisam proveravao) kako ovo istraživanje baš i nije podržano u naučnoj javnosti. Nije referentno, kako se to kaže. Istraživanje ne odgovara na pitanje „haplogrupama", koje posle tumači ko kako stigne. Ne, ovde se direktno odgovara na pitanje od kojih „autohtonih" naroda određena populacija potiče. Sve je dato u procentima, i odnosi se na populacije određenih država, a ne etničke pripadnosti. Otud recimo visok procenat ugro-finskog porekla u Rumuniji.

Pa da pređemo na stvar. Od naše zemlje naravno, sajt je inteligentno postavljen da ti odmah da podatke za zemlju u kojoj si.

Indigenous Peoples in Serbia & Montenegro
 
 

Slav   30 %

 

Illyrian   21 %

 

Teuton   18 %

 

Celtic   14 %

 

Phoenician   9 %

 

Hellenic People   6 %

 

Vikings   2 %

Dakle, Dukljana se ovde nismo rešili, istina teško da oni tu mnogo utiču. Verovatno je u istraženu populaciju ušlo i Kosovo.

Nema razloga da se ne bude „zadovoljan" rezultatima, makar bili sumnjive verodostojnosti... Stanovnici Srbije su u regionu najviše „slovenske krvi", što ćemo videti. Malo je čudno kako ima više Tevtonaca nego Kelta, ali dobro...

Gde su Srbi uvek su i Hrvati, tako je to išlo kroz celu istoriju. Pa da vidimo

Indigenous Peoples in Croatia
 
 

Illyrian   34 %

 

Slav   20 %

 

Celtic   18 %

 

Teuton   12 %

 

Phoenician   8 %

 

Hellenic People   8 %

Čudno, nema traga od iranskih predaka, o kojima je Njofra govorio. Dominiraju Iliri, to je valjda od ilirskog preporoda. No njih ima još više u BiH - 40%. Zanimljivo da su Hrvati manje Tevtonci nego Srbi. Znači, nisu ni Goti kao što su govorili. A nisu baš ni Sloveni.

Ali pogledajmo malo i naše druge „prijatelje", plemena s juga, kako rekoše Sindikalci... ups, rizikujem da me optuže zajedno sa Dobricom. Pa da pređemo na podatke.

Indigenous Peoples in Albania
 
 

Illyrian   30 %

 

Slav   20 %

 

Thracians   18 %

 

Phoenician   16 %

 

Hellenic People   14 %

 

Vikings   2 %

I nisu baš toliki Iliri, ergo ovde od pamtiveka, kao što se predstavljaju. Nego, još zanimljiviji su rezultati za BJR (bujrum) Makedoniju. Ovde izgleda idu na ruku državnoj istoriografiji.

Indigenous Peoples in Macedonia
 
 

Antic Macedonians   30 %

 

Teuton   20 %

 

Hellenic People   15 %

 

Slav   15 %

 

Illyrian   10 %

 

Hunnians   5 %

 

Phoenician   5 %

Kad videh ovo prvi put (u NIN-u) rekoh - Grcite ima da ispizde. No videćemo da ima još razloga da navedeni institut bude spaljen. Ali pre toga, pogledajmo malo deželu.

Indigenous Peoples in Slowenia
 
 

Teuton   35 %

 

Illyrian   20 %

 

Slav   20 %

 

Phoenician   17 %

 

Jews   5 %

 

vandals   3 %

Nisam ni sumnjao da su Švabovi, da nisu naši. Ali šta je ovih 3% Vandala. Da to nisu oni što se napijaju po Guči?! Istina, tamo nema Vikinga kao kod nas.

A sad malo ajmo dalje.

Indigenous Peoples in Germany
 
 

Celtic   45 %

 

Teuton   25 %

 

Slav   20 %

 

Jews   10 %

Ispada sa su Švabe najmanje Švabe. Nije to ništa novo, i rassenkunden su odavno našli tek polovinu „arijevaca", pa su nalaze čuvali u fijoci. Dakle, narod nastao asimilacijom Kelta pre svega, a ni Slovene ne treba zaboraviti - recimo Pruse, a i Berlin se nekad zvao Brlin.

Govorilo se da li su recimo Gruzini Sloveni, pa da vidimo.

Indigenous Peoples in Georgia
 
 

Slav   30 %

 

Celtic   18 %

 

Turk   15 %

 

Teuton   15 %

 

Jews   12 %

 

Arabs   5 %

 

Persian   5 %

Dakle, Sloveni više nego neki balkanski narodi koji slove za slovenske. Da vidimo susede Armence.

Indigenous Peoples in Armenia
 
 

Turk   42 %

 

Phoenician   12 %

 

Jews   12 %

 

Slav   10 %

 

Celtic   10 %

 

Persian   8 %

 

Arabs   6 %

Zanimljivo, zanimljivo... leteće taj institut u vazduh! Zamislite da nam ovde neko kaže da smo 40% Turci, ili... ajde da ne raspirujemo bratstvo-jedinstvo.

A kad već pominjemo Turke, evo primera mešanja svega živog. I dobijamo jednu dinamičnu naciju, koja je sigla do kapija Beča, a sada su vala već ušli kroz te kapije.

Indigenous Peoples in Turkey
 
 

Turk   28 %

 

Phoenician   21 %

 

Berber   11 %

 

Hellenic People   10 %

 

Teuton   10 %

 

Slav   9 %

 

Arabs   5 %

 

Illyrian   4 %

 

Jews   2 %

A sad malo ozbiljnije. Šta nam ova papazjanija govori? Koliko je sama metodologija ispravna? Pročitao sam da su gen „autohtonih" uzimali čak sa arheoloških nalazišta. Ali ko je tačno bio tamo? Narodi za koje se pretpostavlja, ili neki drugi?! Oni koji su tamo stalno živeli, ili možda robovi uzeti u nekom pohodu, oni koji su ritualno pojedeni, ili prineti kao žrtva bogovima?!? Ili možda zalutale grupe pljačkaša. Fluktuacije ni onda nisu bile male.

Zato lično mislim da je ovo dobra zanimacija, za one koje bi nešto tako zanimalo. Ne uzimati previše za ozbiljno.

p.s. Nešto nisam našao Izrael na tom sajtu, baš se pitam zašto...



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 13:19 03.07.2009

Semenke, kikiriki :)

Zato lično mislim da je ovo dobra zanimacija, za one koje bi nešto tako zanimalo. Ne uzimati previše za ozbiljno.

Sećam se kad je Ranka Kulić, profesor, prevodilac, zaljubljenik u Keltiku, pričala kako je radila analizu krvi da vidi da li ima keltske krvi u njoj i bila srećna što ima. Ona je to s detinjom radošću pričala - bez želje da dokaže išta više - do svoju opčinjenost Keltima.

Onda sam pomislila kako bi bilo lepo da i ja znam šta se sve to u meni smešalo i ko zna, možda jednom potražim odgovor.:)))
wukadin wukadin 14:29 03.07.2009

Re: Semenke, kikiriki :)

А ја бих био срећан да ми нађу крв Џингис Кана. Уопште азијатску
То је онако по уметничкој и политичкој линији.
А може и келтска крв - то ми је лепо културолошки и локалпатриотски (моји су неколико генерација из Београда, па могу да се трипујем да смо овде још од Сингиодунума).
margos margos 15:38 03.07.2009

Re: Semenke, kikiriki :)

Ja znam za Helensku, Romansku i Slovensku crtu... ali ima nekih špekulacija o poreklu jednog čukundede... Ma svakako bi bilo zanimljivo znati. A možda je još zanimljivije maštati:)

Kazivala je Ranka Kujić (ime joj je pre rođenja nadenuo Aleksa Šantić, šetajući kroz mostarske behare s njenim ocem - lepa priča i to :) ) da u području Raške oblasti, dosta ljudi ima Keltski gen jer su se nastanjivali tu zbog rudnika.
drug.clan drug.clan 13:53 03.07.2009

spricer i kavurma

Nauka:

Ovo istrazivanje tako dobro pokazuje da se malo para moze od misa napraviti slon.

Mene samo zanima odakle i kako su uzimali te autohtone gene. Zanima me koji su to heleni ako nisu makedonci, tj da li su uzimali sprtance ili atinjane? Zanima me i sa kog nalazista su uzimali slovenske originalne gene kao i ilirske?
shumska shumska 14:09 03.07.2009

Re: spricer i kavurma

poraz metodologije. cenim da pripadam u onih 2% vikings
margos margos 14:14 03.07.2009

Re: spricer i kavurma

Moram da linkujem - jako zanimljive stvari i podaci.
Blade Runner Blade Runner 15:51 03.07.2009

Re: spricer i kavurma

Mene samo zanima odakle i kako su uzimali te autohtone gene. Zanima me koji su to heleni ako nisu makedonci, tj da li su uzimali sprtance ili atinjane? Zanima me i sa kog nalazista su uzimali slovenske originalne gene kao i ilirske?


Nekako mi se cini da gledanje u soljicu od kafe moze ponekad da da tacnije rezultate od ovog njihovog

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana