Обилић in my heart

Goran Nikolić RSS / 05.07.2009. u 16:24

 

 

Aко би неко хтео нама Србима да с наруга, сада би био добар тренутак. Могао би да каже овако: Срби су оптужили Албанце да су им украли историјску личност која никада није постојала.

Извесна Ана ди Лељо, која је школе завршила у Приштини па јој академске референце не изгледају баш бриљантно, написала је књигу о месту које Милош Обилић, или Копилић, како га наводно зову Албанци, има у албанској националној епици.

Колективно беснило се распламсало пре него што се видело шта заправо пише у тој књизи. За сада је њена садржина шире позната само кроз неколико наслова поглавља, на пример: „Албанске варијанте песама о боју на Косову".

Проблем који Срби и Србија имају у овом случају је у основи исте врсте као и проблем, рецимо (пре)вредновања места и улоге владике Петра Петровића Његоша, или рецимо, Ивана Гундулића, у светлу нове политичке диоптрије везане за националну и државну атомизацију балканског простора nа преласку из 20. у 21. век. Догодио се процес - назовимо га благонаклоно - националне самоафирмације код народа, а и неких народности, који су настањивали некадашњу СФРЈ. Предвођени својим националним елитама, издејствовали су државну самосталност позивајући се на демократска начела попут права на самоопредељење, права да се политичка воља искаже на референдуму и томе слично. Апсурд и, рецимо слободно, манипулација се састоји у томе да се државна самосталност успоставља позивањем на најмодернија достигнућа грађанске демократије, а паралелно се спроводи потпуно анахрони процес успостављања сопстене национален свести, идеологије и митологије, на начин на који су народи у Европи то чинили онда када је за то било време, дакле у доба романтизма, пре 150 и 200 година.

Но како ти новокомпоновани народи немају националне историје баш колико би они то желели, онда ће морати да украду од других. Ако се при томе тај други наљути, утолико боље: процес рођења нације по романтичарском моделу подразумева и конфронтацију са другим народом, по правилу баш оним ко тај новонастајући народ угрожава у његовој националној суштини. Нама Србима су то били Турци.

Иделан пример овог а о чему говоримо су Црна Гора и Црногорци. Постигли су независност на референдуму „по највишим демократским стандардима", уз индиректну подршку најпроминентијих међународних чинилаца. Рекло би се да је политички циљ коначно постигнут, међутим, показало се да је хитно постала неопходна нова историја. Као у кавој реторти, добијен је нови језик, нова црква, нова национална митологија оличену у старој Дукљи, речју, за десетак година су стекли све оно за шта им је док су још били Срби требало скоро хиљаду.

Ствар са Петром Петровићем Његошем за сада је замрзнута, вероватно и зато што је овај писац и државник изаша на глас као заступник патријархалних вредности и политички некоректан писац јер се залагао за истребљење муслимана, па га то баш не квалификује за оца нове црногорске мулти-култи државе. То је, наравно, монументална глупост, али довољно да Његоша за сад држи по страни од потенцијално експлозивног српско-црногорског деобног биланса. Додатни проблем за новоцрногорце је и у томе што је читавим својим литерарним и политичким бићем Његош био супротност ооме што они заступају. Али то није неки проблем, у рукама садашњости прошлост је немоћна, очеви државе ће некако век бити стављени у калуп, а национална митологија је ионако готово увек ако не потпуна лаж, а оно бар дебело претеривање.

Пример број два у овом низу је случај Ивана Гундулића. Око њега, па и око читаве књижевности старог Дубровника којој је припадао, постоји спор ниског интензитета између хрватских и српских експерата. На први поглед, није јасно какве би Срби могли изнети аргументе у прилог пртетензија на књижевност далматинске обале, осим магловите тезе о српском пореклу старе дубровачке, католичке, аристократије. Међутим, површан увид у опус Ивана Гундулића показаће да је његово капитално остварење спев „Осман", у којем песник у литерарној форми, телом и духом агитује за политичко ослобођење и уједињење словенских народа. Панславизам из 17. века. По ономе што је био, и по ономе како је себе видео, Гундулић је био следбеник ако не и родоначелник оних политичких идеја које је два и три века после баштинила Србија, а упропастила Хрватска.

И сад, кажу Срби, што бисмо им дали Гундулића?

Да се ми вратимо случају Албанца Милоша Обилића. Шта то, и да ли ишта, Албанци покушавају да (нам) украду?

Према ономе што смо досад схватили о књизи поменуте ди Лељо, у њеној књизи се констатује да постоји народна традиција на албанском везана за Косовски бој и Милоша Обилића. Па, то је нешто што би требало да претпоставимо и без те ди Лељо књиге. Просто, то је особина усмених предања уопште - лако прелазе из једне средине у другу и при томе се прилагођавају и мењају.

Узмимо пример Марка Краљевића, који је добрих четири стотине године епски уједињавао апсолутно све јужне Словене, којем год народу да су припадали тада или припадали данас. Чији је Марко Краљевић? Још су у животу они који причају да су, као деца, у крајевима под бугарском окупацијом, и да су се бугарски војници забављали тако што су их кињили све док ови не признају да је „крал Марко" Бугарин.

Наравно да сада Албанци покушавају да своје политичко постојање утемеље на митовима и легендама што је могуће старијим, како би поткрепили своје историјско право на земљу где живе, дакле на Косово. Али то је нешто што сви раде. Ето баш прошле недеље на „Хистори ченелу" је завршен (шведски) серијал о настанку шведске државе, који објашњава да у основи веровања о Викнзима као претечама није ништа друго него један романтичарски и у основи злоћудни мит, из којег се касније излегао немачки нацизам. Када бисмо ми Срби кренули да преиспитујемо своје митове, ко зна шта би остало од онога што верујемо да је наша историја. И како онда можемо замерати Албанцима ка раде оно исто што раде сви, укључујући и Швеђане?

Реакције одавде су узроковане тиме што смо навикли да нам из Приштине стижу гласи о томе Албанци мењају комплетну косовску историју, претварајући чак и познате артефакте српске средњовековне културе, попут манастира -оне које су 17. марта спаљивали - у „доказе" свога историјског присуства.

То је, ипак, нешто сасвим друго од ове расправе о томе „чији је Милош Обилић". Та ситуација са Косовом нас толико фрустрира да смо почели да западамо у регресију и, ето, почели да бркамо мит и историју, да мешамо оно што је рашчишћено пре сто и више година. Идеја, да је Милош Обилић опеван у албанским народним песмама и то можда чак и као Албанац може нам изгледати бизарно и неприхватљиво, као и помисао да је Краљевић Марко Бугарин. Али, то су у основи потпуно нормалне ствари и свака расправа на ту тему може да буде само још једна шовинистичка фарса.

Ако претндујемо на то да смо ми, Срби, како то воле да кажу наши лидери, водећи политички фактор у региону, и да смо у историјском смислу зрелији од осталих - а од Албанаца јесмо сигурно, онда ваља да се тако и понашамо. Noblesse oblige.


Аутор овога текста је Србољуб Богдановић

 

 Komentari (142)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maricacarica maricacarica 16:54 05.07.2009

A onda

je valjda najbolje, je li, da se odreknemo apsolutno svega? Kao, pametniji popušta.... Dosta.
loader loader 17:22 05.07.2009

Re: A onda samo racionalno

Ovo pitanje će u širem smislu tinjati još decenijama !
Stoga, treba da se okanemo emotivnih reakcija i u punoj koncentraciji krenemo da delujemo planski, korak po korak. I da psihološki budemo spremni na dugotrajno igranje ove igre. Svaka nervoza će doneti nove probleme za nas. Treba biti hladnokrvan i savršeno taktički budan. I to u periodu koji će trajati, opet naglašavam, najmanje nekoliko decenija.

Dr M Dr M 17:03 05.07.2009

NN lice


Moram da prestanem da pijem, cini mi se da isti clanak citam dvaput...

Neko je ubio Murata na Kosovu.
Zasto se ne otvori istraga protiv NN lica i ne puste nadlezne sluzbe da identifikuju pocinioca?
Ovako, svi su sumnjivi...
Kazezoze Kazezoze 17:16 05.07.2009

Re: NN lice

i shto je tolko vazhan taj kobiliq ili kako se vec zove.
ajd' onom ateisti je idol (?), istetovir'o ga chovek na ramenu, pa poshto ga ne mozhe izbrisati mora navijati za njega. to shvatam, al' ne shvatam ove ostale
alexlambros alexlambros 18:32 05.07.2009

Re: NN lice

ajd' onom ateisti je idol (?), istetovir'o ga chovek na ramenu


ateisti je na ramenu istetoviran Aleksandar, a ne Obilić
Kazezoze Kazezoze 18:49 05.07.2009

Re: NN lice

alexlambros
ajd' onom ateisti je idol (?), istetovir'o ga chovek na ramenu


ateisti je na ramenu istetoviran Aleksandar, a ne Obilić

koji ce ti taj makedonac, josh ludak, usput, ubica koji je ceo zhivot proveo u ubijanju.
tezhak psihopata...treba se poistovetiti sa njim!
mikimedic mikimedic 18:53 05.07.2009

Re: NN lice

navijati za njega. to shvatam, al' ne shvatam ove ostale


tuzno je to kad je covek tikva bez korena... razumem.
alexlambros alexlambros 18:56 05.07.2009

Re: NN lice

tezhak psihopata...treba se poistovetiti sa njim!


nije veci psihopata od svetih Pavla i Petra, pa eno, sigurno ides u neku crkvu da im ljubis ikone
Dr M Dr M 19:01 05.07.2009

Re: NN lice

tuzno je to kad je covek tikva bez korena


Bolje tikva bez korena nego koren bez tikve...
mikimedic mikimedic 19:05 05.07.2009

Re: NN lice

Bolje tikva bez korena nego koren bez tikve...


pa ne bas. ne znas sta je gore, samo nema veze jedno sa drugim.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:07 05.07.2009

Re: NN liceKaze, odbrani se od ove optužbe, da ljubakaš Petrove i Pavlove slajbe!
alexlambros
tezhak psihopata...treba se poistovetiti sa njim!nije veci psihopata od svetih Pavla i Petra, pa eno, sigurno ides u neku crkvu da im ljubis ikone


Dr M. ->


dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 19:13 05.07.2009

Re: NN lice

Bolje tikva bez korena nego koren bez tikve...

ajojkukukukuuf
Dr M Dr M 19:15 05.07.2009

Re: NN lice

mikimedic
Bolje tikva bez korena nego koren bez tikve...pa ne bas. ne znas sta je gore, samo nema veze jedno sa drugim.


Nismo, valjda, sargarepe, pa da nam je najbolji deo pod zemljom...
Kazezoze Kazezoze 19:19 05.07.2009

Re: NN lice

Kaze, odbrani se od ove optužbe, da ljubakaš Petrove i Pavlove slajbe!

ne mogu kad sam obiljezhen za sva vremena. naime, istetovirao sam ih na skrivenom mestu, dostupnom samo zhenskim osobama...i mikimedicu, korenu bez tikve (poshto voli, vidim).
dragoljub92 dragoljub92 19:19 05.07.2009

Re: NN lice

Dr M
mikimedic
Bolje tikva bez korena nego koren bez tikve...pa ne bas. ne znas sta je gore, samo nema veze jedno sa drugim.


Nismo, valjda, sargarepe, pa da nam je najbolji deo pod zemljom...

zaboravio si na maricu
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 19:31 05.07.2009

Re: NN lice

Nismo, valjda, sargarepe, pa da nam je najbolji deo pod zemljom...

Ne, doktore, mi smo tikve
O,kako ću da se pokondirim.
Dr M Dr M 19:50 05.07.2009

Re: NN lice

mi smo tikve


Pravilno upotrebljene tikve mogu da nas odrze na povrsini...

Da ne potonemo pre nego sto naucimo da plivamo...
mikimedic mikimedic 22:54 05.07.2009

Re: NN lice

ne mogu kad sam obiljezhen za sva vremena. naime, istetovirao sam ih na skrivenom mestu, dostupnom samo zhenskim osobama...i mikimedicu, korenu bez tikve (poshto voli, vidim).


i tikve bez korena neminovno vuku kulturu rodnog kraja koliko god se trudili da to potisnu. pazi samo da ne reklamiras adidas, mada ne verujem da bi uspeo jer si daleko od rodmanovog kalibra.
angie01 angie01 23:14 05.07.2009

Re: NN lice

ateisti je na ramenu istetoviran Aleksandar,
ako je ovaj, moze i meni!
angie01 angie01 23:17 05.07.2009

Re: NN lice

Bolje tikva bez korena nego koren bez tikve...


bolje tikva bez korena, nego prazna tikva !
mikimedic mikimedic 00:05 06.07.2009

Re: NN lice

bolje tikva bez korena, nego prazna tikva !


bolje prazna nego bez korena, uz to i naduvana.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:34 06.07.2009

Re: NN lice

Dr M

Moram da prestanem da pijem, cini mi se da isti clanak citam dvaput...

Neko je ubio Murata na Kosovu.
Zasto se ne otvori istraga protiv NN lica i ne puste nadlezne sluzbe da identifikuju pocinioca?
Ovako, svi su sumnjivi...

Dvaput je dvaput. Valjda je ovo drugo argumenat za ono prvo.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 10:53 06.07.2009

Re: NN lice

bolje prazna nego bez korena

Oh, dear...
dragoljub92 dragoljub92 11:23 06.07.2009

Re: NN lice

dobrosavljevic_m
bolje prazna nego bez korena

Oh, dear...

нису ни тикве што су некад биле ,ни са кондуре ни без њи
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 11:46 06.07.2009

Re: NN lice

нису ни тикве што су некад биле ,ни са кондуре ни без њи

Pa da. Sad je koren glavni deo, a plod je samo za ukras

angie01 angie01 12:08 06.07.2009

Re: NN lice

a plod je samo za ukras


i to praaazaaan!

dobrosavljevicka, sestrobrate,..ma jesi l ti to meni opushtena od one (s)koncentracije juche popodne?
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 12:29 06.07.2009

Re: NN lice

dobrosavljevicka, sestrobrate,..ma jesi l ti to meni opushtena od one (s)koncentracije juche popodne?

Primećuje se da prebiram po tastaturi veselo i lako, kao leptirić?
E, Lea, Lea, da te nema, trebalo bi te izmisliti...
Inner Party Inner Party 17:15 05.07.2009

Opa!

Ако претндујемо на то да смо ми, Срби, како то воле да кажу наши лидери, водећи политички фактор у региону, и да смо у историјском смислу зрелији од осталих - а од Албанаца јесмо сигурно, онда ваља да се тако и понашамо. Noblesse oblige.


Bas politicki nekorektna recenica. Tu bi mogla i neka tuzba da padne! Inicijativa mladih.. get ready!PS

И како онда можемо замерати Албанцима ка раде оно исто што раде сви, укључујући и Швеђане?


Poenta je sto mi sada prisustvujemo toj kradji. Knjiga izlazi sada i naravno da treba raditi na tome da se ta svinjarija prepozna kao svinjarija. Sve bi to trebala drzava da radi, ali eto, bakcu se blogeri...
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:16 05.07.2009

Poreklo

A čiji je onda Ђорђе Кастратовић?
Inner Party Inner Party 17:20 05.07.2009

Re: Poreklo

Milutin Milošević
A čiji je onda Ђорђе Кастратовић?


Horhe Castillo.


antioksidant antioksidant 19:36 05.07.2009

Re: Poreklo

Milutin Milošević
A čiji je onda Ђорђе Кастратовић?

djuradj kastriot
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:00 06.07.2009

Re: Poreklo

antioksidant
Milutin Milošević
A čiji je onda Ђорђе Кастратовић?

djuradj kastriot

Skenderbegov sin Jovan se oženio sa Irinom,ćerkom Lazara ,unuka Vuka Brankovića.
olivera2804 olivera2804 17:21 05.07.2009

Srbija do Smokija!


Nije tacno da Milos Obilic nije postojao kao istoriska licnost, trebalo je da se bolje informisete.
Inace vrlo letargican tekst, oslikava nasu sveukupnu nacionalnu svest i podsvest.
Svi menjaju istoriju, svi podizu svoju cenu a samo se mi Srbi i dalje drzimo prevaranta Porfirogeneta.

"Od Lesandra Srbljanina,
od sveg cara cara slavna,
Aleksandro to svidoči,
kralj veliki svega svita".

Ivan Gundulic, "Osman"

Lesandro Srbljanin, je poznatiji kao Aleksandar Makedonski...koji bi verovatno, da ga Grci nisu prisvojili, doziveo sudbinu Marka Kraljevica i Milosa Obilica, bio bi mitska licnost koja nikada nije postojala. Ovako dokazano postoji ali kao Grk (za ostatak sveta bez FYROM), doduse jedini Grk sa plavim ocima i plavom kosom.
Pitam se samo zasto Grci celu svoju istoriju razvijaju na mitologiji i ne pokusavajuci da dokazu suprotno?
cult cult 18:33 05.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

olivera2804Lesandro Srbljanin, je poznatiji kao Aleksandar Makedonski...koji bi verovatno, da ga Grci nisu prisvojili, doziveo sudbinu Marka Kraljevica i Milosa Obilica, bio bi mitska licnost koja nikada nije postojala. Ovako dokazano postoji ali kao Grk (za ostatak sveta bez FYROM), doduse jedini Grk sa plavim ocima i plavom kosom.
Pitam se samo zasto Grci celu svoju istoriju razvijaju na mitologiji i ne pokusavajuci da dokazu suprotno?


Uuu jbt. Pa ne stigosmo do Tokija, al zato bar do predgradja Delhija.

P.S.
Evo, od ovog trenutka u potpunosti podrzavam Grke u sukobu sa tzv R. Makedonijom.
olivera2804 olivera2804 19:09 05.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

cult
olivera2804Lesandro Srbljanin, je poznatiji kao Aleksandar Makedonski...koji bi verovatno, da ga Grci nisu prisvojili, doziveo sudbinu Marka Kraljevica i Milosa Obilica, bio bi mitska licnost koja nikada nije postojala. Ovako dokazano postoji ali kao Grk (za ostatak sveta bez FYROM), doduse jedini Grk sa plavim ocima i plavom kosom.
Pitam se samo zasto Grci celu svoju istoriju razvijaju na mitologiji i ne pokusavajuci da dokazu suprotno?


Uuu jbt. Pa ne stigosmo do Tokija, al zato bar do predgradja Delhija.

P.S.
Evo, od ovog trenutka u potpunosti podrzavam Grke u sukobu sa tzv R. Makedonijom.


Svako ima pravo na sopstveno misljenje i nemisljenje.
Ja cu svoju decu uciti da hodaju uzdignute glave gde god bili i necu dopustiti da se bezrazlozno osecaju nizim i manje vrednim od nekog Nemca ili Italijana, a najmanje Grka, samo zato sto nam je neko ukrao istoriju i poreklo i ucinio nas Slavima (slaves- robovima) i divljacima, koji poharase mocnu Vizantiju u 6-7. veku, i hebi ga ostase zauvek tu gde jesmo sada, tako nebitni i mali ( a onaj strip junak - Atila dodje i prodje, a divlji i neprilagodjeni Srbi ostase).
Nemojte pogresno da me shvatite, nisam ja od onih sto nose bedzeve i govore .Kavlovac-Kavlobag-Vivovitica...daleko im lepa kuca...samo ne zelim da zmurim i da se podsmevam svojim dedovima koji su odolevali i davali svoje zivote da bi opstali ovde i ostavili nam ovu lepu zemlju.
cult cult 19:14 05.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

olivera2804
cult
olivera2804Lesandro Srbljanin, je poznatiji kao Aleksandar Makedonski...koji bi verovatno, da ga Grci nisu prisvojili, doziveo sudbinu Marka Kraljevica i Milosa Obilica, bio bi mitska licnost koja nikada nije postojala. Ovako dokazano postoji ali kao Grk (za ostatak sveta bez FYROM), doduse jedini Grk sa plavim ocima i plavom kosom.
Pitam se samo zasto Grci celu svoju istoriju razvijaju na mitologiji i ne pokusavajuci da dokazu suprotno?


Uuu jbt. Pa ne stigosmo do Tokija, al zato bar do predgradja Delhija.

P.S.
Evo, od ovog trenutka u potpunosti podrzavam Grke u sukobu sa tzv R. Makedonijom.


Svako ima pravo na sopstveno misljenje i nemisljenje.
Ja cu svoju decu uciti da hodaju uzdignute glave gde god bili i necu dopustiti da se bezrazlozno osecaju nizim i manje vrednim od nekog Nemca ili Italijana, a najmanje Grka, samo zato sto nam je neko ukrao istoriju i poreklo i ucinio nas Slavima (slaves- robovima) i divljacima, koji poharase mocnu Vizantiju u 6-7. veku, i hebi ga ostase zauvek tu gde jesmo sada, tako nebitni i mali ( a onaj strip junak - Atila dodje i prodje, a divlji i neprilagodjeni Srbi ostase).
Nemojte pogresno da me shvatite, nisam ja od onih sto nose bedzeve i govore .Kavlovac-Kavlobag-Vivovitica...daleko im lepa kuca...samo ne zelim da zmurim i da se podsmevam svojim dedovima koji su odolevali i davali svoje zivote da bi opstali ovde i ostavili nam ovu lepu zemlju.


Ne bih da Vam rušim snove, ali reč "Sloven" nastala je od slovenske reči "Slovo" što znači "reč" (usp: sloveni - oni koji znaju reči; Nemci - ne znaju reči tj govore drugim jezikom), ne od engleskog "Slave".
A deca mogu da hodaju uzdignute glave bez obzira na to koje su nacionalnosti bili heroji neolita, starijeg ili mladjeg kamenog doba.
olivera2804 olivera2804 19:28 05.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

Ne bih da Vam rušim snove, ali reč "Sloven" nastala je od slovenske reči "Slovo" što znači "reč" (usp: sloveni - oni koji znaju reči; Nemci - ne znaju reči tj govore drugim jezikom), ne od engleskog "Slave".
A deca mogu da hodaju uzdignute glave bez obzira na to koje su nacionalnosti bili heroji neolita, starijeg ili mladjeg kamenog doba.


Ma kako da ne!
Mozda su sami sebe nazivali Slavenima po "slovima" ali si nas ostali nazivali Sklavima, Slavima i sl. nemam vremena, duga prica...ja cu svojoj deci govoriti da su Srbi, isljucivo Srbi a o Slovenima ce uciti u skoli. Neka sami odluce jednog dana ( imaju 4 i 1 godinu) cemu ce verovati.
cult cult 19:36 05.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

olivera2804
Ne bih da Vam rušim snove, ali reč "Sloven" nastala je od slovenske reči "Slovo" što znači "reč" (usp: sloveni - oni koji znaju reči; Nemci - ne znaju reči tj govore drugim jezikom), ne od engleskog "Slave".
A deca mogu da hodaju uzdignute glave bez obzira na to koje su nacionalnosti bili heroji neolita, starijeg ili mladjeg kamenog doba.


Ma kako da ne!
Mozda su sami sebe nazivali Slavenima po "slovima" ali si nas ostali nazivali Sklavima, Slavima i sl. nemam vremena, duga prica...ja cu svojoj deci govoriti da su Srbi, isljucivo Srbi a o Slovenima ce uciti u skoli. Neka sami odluce jednog dana ( imaju 4 i 1 godinu) cemu ce verovati.


Da. "Sklavima" su nas nazivali zbog različite fonetike. Slovensko "L" je tvrdo, a evropsko "L" je meko, pa su neslovenska plemena ubacivala "K" da bi podražavali tvrdo L koje su od Slovena čuli. U grčkim izvorima se tako moglo naći, izmedju S i L, osim "K" i slovo "theta". Nemam ni ja vremena, a i da ne trolujemo, te Vas upućujem na naučnu disciplinu koja se naziva slavistika, a i na literaturu koja se bavi staroslovenskim (ili sto bi Nemci rekli "altbulgarische " ) jezikom.
No, sumnjam da bi na ta vaša verovanja nauka mogla da deluje, pa bolje da ne gubite vreme.
Pozdrav.
mara92 mara92 19:48 05.07.2009

Порекло речи "Словени"...

Давно на једном блогу сам појашњавала...
Реч "Словен" има корен у речи wleu - κλυζω и означава људе који живе око река...(прочитати Ћоровићеву "Историју Срба" )...
Западни аутори повезују назив са латинском речи sclavus - роб(ови)...
Култ, ово горе је чини се, делимично тачно, јер је та етимологија извучена из старогрчког (мислим, нисам сиурна): Σκλάβος...
cult cult 20:08 05.07.2009

Re: Порекло речи "Словени"...

mara92
Давно на једном блогу сам појашњавала...
Реч "Словен" има корен у речи wleu - κλυζω и означава људе који живе око река...(прочитати Ћоровићеву "Историју Срба" )...
Западни аутори повезују назив са латинском речи sclavus - роб(ови)...
Култ, ово горе је чини се, делимично тачно, јер је та етимологија извучена из старогрчког (мислим, нисам сиурна): Σκλάβος...


Maro, oprostite, ali niste dobro objasnili na tom blogu.
Dakle Sloveni je od staroslovenske reči "slovo", što znači "reč".
Ali postoji druga jedna reč na koju se takodje nailazi u nekim istorijskim izvorima, a kojm su Sloveni redje nazivani, a to je "Anti".
Da sad ne izvlačim etimološki...to kad se prevede znači "Voda", odnosno, "narod koji živi kraj vode".

Dakle, reč Sloven nije izvedena od reči "rob".
Pozdrav.
mara92 mara92 20:46 05.07.2009

Re: Порекло речи "Словени"...

Dakle, reč Sloven nije izvedena od reči "rob".
Pozdrav.

Култ,
Нисам ни тврдила да је изведено од речи роб...Боже сачувај, зато сам и коментарисала (поменула сам, зарад информисаности овде, да су западни аутори - они који су писали на латинском, извлачили такав корен речи)...

Поздрав
cult cult 20:58 05.07.2009

Re: Порекло речи "Словени"...

mara92
Dakle, reč Sloven nije izvedena od reči "rob".
Pozdrav.

Култ,
Нисам ни тврдила да је изведено од речи роб...Боже сачувај, зато сам и коментарисала (поменула сам, зарад информисаности овде, да су западни аутори - они који су писали на латинском, извлачили такав корен речи)...

Поздрав


Izvinjavam se, niste tvrdili tako nesto, samo sam hteo da podvučem, prethodne komentatorke radi.
scabies scabies 22:49 05.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

Ja cu svoju decu uciti da hodaju uzdignute glave gde god bili i necu dopustiti da se bezrazlozno osecaju nizim i manje vrednim od nekog Nemca ili Italijana, a najmanje Grka, samo zato sto nam je neko ukrao istoriju i poreklo i ucinio nas Slavima
Vidite, Olivera, ja sam jako zadovoljna kakvi su mi roditelji zapali (nisam ih birala, kao ni bilo ko drugi sto nije birao ni roditelje ni naciju). Mogu cak reci da sam ponosna na ono sto su u svom zivotu uradili i zahvalna im za to sto nisu ni jednu losu stvar uradili kojom bi bacili senq na moju buducnost. Ali, ako cete mi verovati, ne smatram da sam zbog bilo cega sto su oni bolja ili jednaka sa bilo kim drugim. Moj obraz je moja odgovornost i moji uspesi su moje zasluge. I, hvala na pitanju idem kroz zivot uzdignute glave i, verujem, cistog obraza.
Ako bismo kao kriterijum za hod kroz zivot uzdignute ili spustene glave uzimali to da li pripadamo narodu koji je dao jednog Obilica (ili mozda V. Brankovica) ili jednog Adolfa Hitlera ukinuli bismo smisao licnih izbora i odgovornosti! Molim Vas da imate to u vidu kada budete vaspitavali svoju decu.
Sa najboljom namerom, Scabies
olivera2804 olivera2804 22:56 05.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

Da. "Sklavima" su nas nazivali zbog različite fonetike.

Kakva cudna igra reci, slucajno ispadosmo robovi, okreni-obrni i na latinskom i na grckom i dalje engleskom i germanskom, cudna igra reci i slova uvek dovede do jednog znacenja - rob!
Slavistika
maricacarica maricacarica 23:50 05.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

ali reč "Sloven" nastala je od slovenske reči "Slovo" što znači "reč" (usp: sloveni - oni koji znaju reči; Nemci - ne znaju reči tj govore drugim jezikom), ne od engleskog "Slave".


Zaći u staroslovenski i staroruski jezik....
cult cult 00:20 06.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

olivera2804
Da. "Sklavima" su nas nazivali zbog različite fonetike.

Kakva cudna igra reci, slucajno ispadosmo robovi, okreni-obrni i na latinskom i na grckom i dalje engleskom i germanskom, cudna igra reci i slova uvek dovede do jednog znacenja - rob!
Slavistika


Pa, ne znam...ne verujem u numerologije, astrologije, Treće Oko poglede na svet...
Ali probajte ipak da ne učite svoju decu tome da nas ostatak sveta mrzi, da nas smatraju robovima i slicnim, oprostite, budalastinama.

P.S.

Slavistika - naucna disciplina koja proucava slovenske kulture, istoriju i jezike.
olivera2804 olivera2804 11:21 06.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

Slavistika - naucna disciplina koja proucava slovenske kulture, istoriju i jezike

Hvala na informaciji, prosvetlio si me, zivela sam u mraku !

Salu na stranu, smatram da su antropologija i geneologija mnogo vece naucne discipline od slavistike, da su dokazi koje nam pruzaju mnogo utemeljeniji i opipljiviji (jer se vide pod mikroskopom). Naravno, i njima moze da se manipulise ali mnogo manje nego u ostalim raljama nauke.
cult cult 11:31 06.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

olivera2804
Slavistika - naucna disciplina koja proucava slovenske kulture, istoriju i jezike

Hvala na informaciji, prosvetlio si me, zivela sam u mraku !

Salu na stranu, smatram da su antropologija i geneologija mnogo vece naucne discipline od slavistike, da su dokazi koje nam pruzaju mnogo utemeljeniji i opipljiviji (jer se vide pod mikroskopom). Naravno, i njima moze da se manipulise ali mnogo manje nego u ostalim raljama nauke.


Matematika, fizika i hemija su najveće.
Nego, ne znam kakve to veze ima sa tim sto zelite svojoj deci da pricate da nas svet smatra robovima, nizim oblikom postojanja i sl? Imate li ideju s kakvim ce jedom da rastu, u kakve ce se ksenofobe pretvoriti, koliko cete im dodatnih frustracija ubaciti u glavu? Ocigledno nemate, te se uzdam u pubertet i svo ono divno buntovnistvo bez razloga.
olivera2804 olivera2804 11:45 06.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

I, hvala na pitanju idem kroz zivot uzdignute glave i, verujem, cistog obraza.


Molim, i drugi put...


Moj posao je takav da cesto radim sa strancima, razlicitih nacionalnosti, licno nisam bila u situaciji da se osecam stupidno u bilo kom smislu, ali sam milion puta bila svedok sa kolikim strahom (bukvalno) nasi ljudi gledaju na jednog Amerikanca ili Nemca, kako drze glavu dole dok pokusavaju da daju odgovor i na najgluple pitanje, verujte mi, nasa sveukupna podsvest je toliko unizena, osramocena i bedna. Ja samo zelim da se osecamo bolje u svojoj kozi, kao nacija, da to sto smo siromasni i mali ne znaci i da smo losi.
Nisam sovinista, moja deca nemaju majice i kape sa cetiri ocila niti ce ih imati, dok se ja pitam, moj best friend je gej, engleski mi je kao maternji...samo sam, eto, ponosna na svoje poreklo i smatram da moja deca nose dobre gene i ne znam zasto vam to toliko smeta.
cult cult 11:55 06.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

olivera2804
I, hvala na pitanju idem kroz zivot uzdignute glave i, verujem, cistog obraza.


Molim, i drugi put...


licno nisam bila u situaciji da se osecam stupidno u bilo kom smislu, ali sam milion puta bila svedok sa kolikim strahom (bukvalno) nasi ljudi gledaju na jednog Amerikanca ili Nemca, kako drze glavu dole dok pokusavaju da daju odgovor i na najgluple pitanje, verujte mi, nasa sveukupna podsvest je toliko unizena, osramocena i bedna.cult cult 13:13 06.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

a mozda je ovo razlog:
link

ne bih da budem cinican
prosto sam faciniran
manje tekstom, a vise komentarima na linkovani tekst.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:56 06.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

Jel to znači da gde god ide Smoki (Ljubiša Samardžić) dotle je Srbija? Ili svagde gde se prodaje smoki.?
Svi menjaju istoriju, svi podizu svoju cenu a samo se mi Srbi i dalje drzimo prevaranta Porfirogeneta.

e vala mi joj najviše robujemoi najviše je menjamo
Lesandro Srbljanin, je poznatiji kao Aleksandar Makedonski...koji bi verovatno, da ga Grci nisu prisvojili,

Je li Lesandro neko italijansko ime a Srbljaninmu dođe kao da je iz Foče (Srbinja).
Jesmo li mi to bili na Balkanu pre Grka,a neki kau da je i onaj Perikle zapravo Srbin po imenu Periša.
die hard die hard 21:35 06.07.2009

Re: Srbija do Smokija!

Svako ima pravo na sopstveno misljenje i nemisljenje.


E, ovo je Argument!
mladen.mladen mladen.mladen 17:26 05.07.2009

vecito pitanje...

ko je šovinista: oni Srbi koji se bune, ili mi koji kažemo Noblesse oblige?
ko god bio, slažem se s tim... pa makar bio šovinista najveći od svih!
Inner Party Inner Party 17:28 05.07.2009

Borat

Kakve sanse ima Kazahstan?! Jadni, jadni Kazahstan...

Ribozom Ribozom 17:42 05.07.2009

obilic

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Milos_Obilic_Hilandar.jpg
leopold_lady leopold_lady 18:07 05.07.2009

Moj ...

predak je poginuo 1389 na Kosovu.... I ušao u istoriju ....

Drugi (od kojih su moji ostali pretci postajali) je proteran iz Srbije u Hrvatsku.... Pretpostavka samo da je bio zaljubljen u neku viđeniju devojku - pa je jednostavno morao da bude sklonjen....

Živeo je tamo -(i u istoriji zapisano da su trebali vekovi posle njegove smrtida prođu da ga ne doživljavaju strancem).... I on je poginuo u nekom Ugarsko - Hrvatskom ratu.... I negde u dnu neke njihove istorije - postoji njegovo ime .... 1500 i neke su proglašeni knezovima.... I da,ja plavu krvimam - jest kad poteče ima crvenu boju.... ... Da je to doživeo - onda,pa da se vratio u Srbiju - verujem da bi i on te 1389 godine poginuo i mene ne bi bilo..... Bar ne ovakva kakava jesam....

Elem,da dugu priču skratim.... Ponosna na obojicu.... ! I obožavam ih.... Šteta što nemam to nešto što su oni i moj omiljeni Tomislav - imali .... HRABROST !!!
cult cult 18:26 05.07.2009

Re: Moj ...

leopold_lady
predak je poginuo 1389 na Kosovu.... I ušao u istoriju ....

Drugi (od kojih su moji ostali pretci postajali) je proteran iz Srbije u Hrvatsku.... Pretpostavka samo da je bio zaljubljen u neku viđeniju devojku - pa je jednostavno morao da bude sklonjen....

Živeo je tamo -(i u istoriji zapisano da su trebali vekovi posle njegove smrtida prođu da ga ne doživljavaju strancem).... I on je poginuo u nekom Ugarsko - Hrvatskom ratu.... I negde u dnu neke njihove istorije - postoji njegovo ime .... 1500 i neke su proglašeni knezovima.... I da,ja plavu krvimam - jest kad poteče ima crvenu boju.... ... Da je to doživeo - onda,pa da se vratio u Srbiju - verujem da bi i on te 1389 godine poginuo i mene ne bi bilo..... Bar ne ovakva kakava jesam....

Elem,da dugu priču skratim.... Ponosna na obojicu.... ! I obožavam ih.... Šteta što nemam to nešto što su oni i moj omiljeni Tomislav - imali .... HRABROST !!!maricacarica maricacarica 00:48 06.07.2009

Re: Moj ...

Kojoj ovci svoje runo smeta - onđe nije ni ovce ni runa. I treba da se ponosiš svojim precima.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:01 06.07.2009

Re: Moj ...

maricacarica
Kojoj ovci svoje runo smeta - onđe nije ni ovce ni runa. I treba da se ponosiš svojim precima.

Izvinjavamse za mali trol,ali
onda su najbolji oni koji se ne briju i ne šišaju i one koje se ne briju,ne šišaju i ne depiliraju.
Treba ipak ponešto povremeno malo srediti.
die hard die hard 21:38 06.07.2009

Re: Moj ...

I treba da se ponosiš svojim precima.


Jes vala, kakvi god bili.
alexlambros alexlambros 18:30 05.07.2009

светско а наше

Чији је Марко Краљевић?

Српски.

пс. Може ли неки пример српског фалсификовања историје и калемљење, кад већ то сви раде, јер нисам упознат. Наравно, да није у питању средњевековни књижевни жанр житија у коме су Немaњићи порекло вукли директно од Соломона.

Напротив, мислим да је прича о ауторским правима и брендирању актуелнија сада него икада. Спуштено с националног на индивидуални ниво за мене је то исто као кад бих написоа неку фантастичну књигу, бестселер, који би у свом даљем животу изазвао бројне културолошке референце, невезано за нацију и границу, а неко дошао да ми оспори ауторско право.

Мало претерасмо с тим noblesse oblige, чини ми се. Подрпaше нам све, а кад где то поменеш нема шансе да ти не прилепе да си фашиста.
Kazezoze Kazezoze 19:21 05.07.2009

Re: светско а наше

AL
Чији је Марко Краљевић?


Српски.

imash i njega istetoviranog?
alexlambros alexlambros 19:56 05.07.2009

Re: светско а наше

imash i njega istetoviranog?


ne, al imam topuz, to je dovoljno.
Kazezoze Kazezoze 20:12 05.07.2009

Re: светско а наше

alexlambros
imash i njega istetoviranog?


ne, al imam topuz, to je dovoljno.

haaaahahahaha, tako srBski, ponosno!!!
jel i madona na topuzu istetovirana ???

alexlambros alexlambros 20:16 05.07.2009

Re: светско а наше

jel i madona na topuzu istetovirana ???

samo ime... madonna veronica louise ciccone ...
svako slovo po 2 cm

Kazezoze Kazezoze 20:27 05.07.2009

Re: светско а наше

alexlambros
jel i madona na topuzu istetovirana ???

samo ime... madonna veronica louise ciccone ...
svako slovo po 2 cm


nebi ti sa takvom topuzinom odolio ni musa kesedzija, a ko zna shta bi milosh kobiliq pomislio
madoni ta topuzina izgleda ko jedan od probojnih topuza u karijeri
scabies scabies 22:53 05.07.2009

Re: светско а наше

Може ли неки пример српског фалсификовања историје и калемљење, кад већ то сви раде, јер нисам упознат.
Zar si pomislio da su preposteni Srbi to ikada sebi dozvolili? Naravno da nisu, to samo rade drugi.
alexlambros alexlambros 22:55 05.07.2009

Re: светско а наше

Zar si pomislio da su preposteni Srbi to ikada sebi dozvolili?

jos uvek cekam na primer.
scabies scabies 23:09 05.07.2009

Re: светско а наше

jos uvek cekam na primer.
O, Boze, coveka?! Ako od mene cekas-neces docekati, pored toga sto ne znam ni za jedan, rekla sam ti da sam ubedjena da onaj ko se kao Srbin rodio i istorijom se srpskom bavio nije sposoban da bilo sta falsifiqje. Uostalom, sam si lepo objasnio da mi imamo toliko slavnu istoriju da su nam i nasi velikani previse, gde jos i tudje da prisvajamo?!
Nego, ja da sam neka vlast, ja bi naredila exhumaciju posmrtnih ostataka pa da po genima prebirajuci premerimo ko je bio koliki Srbin. Taman se mozda ovajdimo i za nekog ko je u tudjini odrastao a korene svoje znao nije!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:37 05.07.2009

Re: светско а наше

alexlambros
Подрпше нам све, а кад где то поменеш нема шансе да ти не прилепе да си фашиста.


ne lupaj, Aleks. ne prilepljuje ti niko da si fašista. meni lično smeta što nam se neprekidno proturaju neke jalove ideje kao da su odanost zemlji. a drugo, iznenadio bi se koliko ljudi koji rade za fabrike koje proizvode ovakve ideje, jesu negde duboko pogođeni virusom fašizma.
maricacarica maricacarica 00:14 06.07.2009

Re: светско а наше

meni lično smeta što nam se neprekidno proturaju neke jalove ideje kao da su odanost zemlji.
Đe nauči tu školu? Mora da su te u Mletke šiljali....
alexlambros alexlambros 01:26 06.07.2009

Re: светско а наше

ne lupaj, Aleks. ne prilepljuje ti niko da si fašista


evo idi na sajt e-novine ... doslovce su me prozvali fasistom i sovinistom zbog bloga "Nije Srbija saka pirinca"
http://beta.enovine.rs/comments/srbija/srbija-tema/27559-Pravoslavna-ria.html
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:51 06.07.2009

Re: светско а наше

jos uvek cekam na primer.

Stjepan Mitrov Ljubiša = Stevan Mitrov Ljubiša = Stefan Mitrov Ljubiša...
mada mu na grobu i danas piše Stjepan....
ne stigoše da pefarbaju...
ed_novipazar ed_novipazar 07:39 06.07.2009

Re: светско а наше

alexlambros
пс. Може ли неки пример српског фалсификовања историје

Pa evo, na primjer, nije Obilic vec Kobilic


A sad bez sale, o cemu se zapravo radi, otkud sad ovo Kobilic. Ili, na wikipediji na engleskom se kaze Miloš Kobilac (first attested form), Miloš Kobilović (second attested form)
zulu_b92 zulu_b92 08:18 06.07.2009

Re: светско а наше

Exitus Letalis
jos uvek cekam na primer.
Stjepan Mitrov Ljubiša = Stevan Mitrov Ljubiša = Stefan Mitrov Ljubiša...
mada mu na grobu i danas piše Stjepan....
ne stigoše da pefarbaju...

Nije ti neki primer. Imaš mnogo očiglednije primere falsifikovanja istorije, narod najstariji, srpski Lepenski Vir, srpska Vinča... Za ovo navedeno nisam baš siguran da je to namerno. St(j)epan je i srpsko ime. Znam za neke. Po kome imenu je nastalo prezime Stepanović?

Exitus Letalis Exitus Letalis 10:48 06.07.2009

Re: светско а наше

Nije ti neki primer.

ne kažem da jeste.
samo primećujem da možeš ime da menjaš svojom voljom u koje hoćeš.
ovde nije bila u pitanju volja, nego nečija odluka.
nisam uopšte ulazila u to dal je srpsko ime.
Po kome imenu je nastalo prezime Stepanović?

nemoj da mi daješ primere aktuelne ambasadorke sandžaković.
briga me za to.
lično sam nacionalno ravnodušna.
slučajno sam to što jesam.
nit se ponosim, nit se stidim.
mnogo drugih stvari određuju jednu osobu a poslednje mesto zauzima ono
za šta nisi ni zaslužan ni odgovoran.
i države i nacije su veštačke tvorevine - nastaju i nestaju....
primera milion u istoriji...
antonacci antonacci 18:09 07.07.2009

Re: светско а наше


Српски.


A kako može biti srpski kada je ideja srpske nacije stara ne više od jednog i po veka?

Naprosto "srpski" nema isto značenje sada i u XIV veku.
alexlambros alexlambros 11:32 08.07.2009

Re: светско а наше

A kako može biti srpski kada je ideja srpske nacije stara ne više od jednog i po veka?


nije valjda. znaci Jovanka Orleanka je Svabica
sepeo sepeo 18:41 05.07.2009

One & only - VD :)

На министарском састанку о Косову, одржаном у Бриселу, министар спољних послова Албаније Бесник Мустафај, неочекивано рече:
- Косовски мит није само српски, него и албански. И данас, Албанци имају дилему: Да ли је у историјској бици на Косову турског султана убио Србин или Албанац?
- Реплика - реаговао је Вук Драшковић - Мој драги колега Мустафај заборавио је да каже да је у бици на Косову убијен и српски цар. Ми, Срби, све до данас смо у дилеми: Да ли је нашег цара убио Турчин или Албанац?!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:52 05.07.2009

Re: One & only - VD :)

sepeo
На министарском састанку о Косову, одржаном у Бриселу, министар спољних послова Албаније Бесник Мустафај, неочекивано рече:
- Косовски мит није само српски, него и албански. И данас, Албанци имају дилему: Да ли је у историјској бици на Косову турског султана убио Србин или Албанац?
- Реплика - реаговао је Вук Драшковић - Мој драги колега Мустафај заборавио је да каже да је у бици на Косову убијен и српски цар. Ми, Срби, све до данас смо у дилеми: Да ли је нашег цара убио Турчин или Албанац?!Znaci Albanac skratio za glavu i jednog i drugog?
yngwie92 yngwie92 18:59 05.07.2009

istorija

istorija, istorija i samo istorija.
a ja bih ako je moguce da sva pitanja istorije, nasih inata i svega ostalog za jedno vrijeme upakujemo na cekanje a da se sto je hitnije moguce u sljedecih 10 do 20 god. skoncentrisemo na ekonomiju, pravni sistem pa da vidimo da napravimo istoriju za buduce generacije.
maricacarica maricacarica 19:10 05.07.2009

Re: istorija

Ono što je bilo i desilo se - ne može i ne sme da se menja. A sadašnja dešavanja će jednog dana postati istorija, naravno.
yngwie92 yngwie92 19:12 05.07.2009

Re: istorija

i kakvu istoriju pravimo ?!
maricacarica maricacarica 19:40 05.07.2009

Re: istorija

A kakvu prepravljamo ili dozvoljavamo da se prepravi?
yngwie92 yngwie92 19:45 05.07.2009

Re: istorija

maricacarica
A kakvu prepravljamo ili dozvoljavamo da se prepravi?


znas ono, istoriju pisu jaci, koliko smo trenutno jaki da branimo nasu istoriju gubeci vrijeme u stvaranju nove koja je na nama.
i da vise ne duzimo sa replikama, nema svrhe.
maricacarica maricacarica 23:53 05.07.2009

Re: istorija

Ako ti je ideja bila da kažeš da istoriju pišu pobednici - jel ti smatraš celu istoriju naših naroda izgubljenom? Nema budućnosti bez istorije, ako ne želimo da nestanemo kao narod....Pogledaj malo Jevreje, na pr....
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:47 06.07.2009

Re: istorija

maricacarica
Ako ti je ideja bila da kažeš da istoriju pišu pobednici - jel ti smatraš celu istoriju naših naroda izgubljenom? Nema budućnosti bez istorije, ako ne želimo da nestanemo kao narod....Pogledaj malo Jevreje, na pr....

Maro,istorija je ono što se podrazumeva i izučava a ne da to bude glavna preokupacija.Valjda je to usputna stvar i profesionalni posao iostoričara a ostali trteba da se bave ekonomijom,proizvodnjom,podizanjem životnog standarda i kako ćemo u budućnost a ne kako je bilo u prošlosti.
Ja verujem da ta amerikanka pojma nemani gde se na karti sveta nalazi ni Srbija ni Kosovo. Nespornoje da se Kosovski boj kao događaj ali i kao mit vezuje isključivo za Srbe,kao što neki imaju Robina Huda tako i Srbi Miloša,bez obzira na svu diskutabilnost stvarnih istorijskih činjenica. U Turskoj istoriografiji pa ni vojnoj istoriji bitka na Kosovu nema skoronikakav značaj.
Najveći problem je to što sve događaje pokušavamo da tumačimo kao da su se desili pre 10 godina.Ima nekoliko činjenica koje se moraju uzimati u obzir a to je
- da su pre Boja na Kosovu vladali oštri sukobi i vođeni međusobni ratovi između srpskih vlastelina
- da dok je trajala bitka na Marici Lazar nije pomagao Mrnjavčeviće,aposle njihovog poraza zauzimanjihove teritorije
- istina da je Lazar teško uspeo da pomiri vlastelu da se zajedno suprostave Turcima,zatoi poznata kneževa večera
- na strani Lazara učestvovali su ptipadnici svih naroda koji su živeli na teritorijama pod njihovom vlašću,dakle i Arbanasi,Hrvati,Grci..,a učestvovali su i odredi bosanskog Tvrtka ihrvatski ,kao prijateljska pomoć
Dakle,mitovi su mitovi i treba ih ostaviti narodu.Svi imaju svoje mitove a na Balkanu posebno jer se svađamoi oko toga čiji je mit mitskiji. U tome nema razlike među narodima Balkana. Svako prvo veliča svoije minimiziranjem drugih.
Mi dokazujemo da Albanci nisu ni postojali na Balkanu,oni da su starosedeoci,mi da smo došli sa Karpada a neki u Hrvatskoj da su oni iz Irana.
Gluposti koliko hoćete,a najveća je da sada kao tačno utvrdimo što za 600 godina nismo uspeli.
I da bude još apsurdnije,svi narodi na Balkanu se hvale svojom kulturom,umetnošću,pismenošću, pa kako to da onda
nemapisanih tragova,što ne pisaše hronologije. Ne može se sve pravdati time da su tokomTurskih osvajanja uništavana i dobra takve vrste.A zapravo,posle boja na Kosovu Turci više nisu ni imnali potrebe da vode borbe jer je Srbija postala vazalna država a manastiri nastavili i Crkva je funkcionisala tokomcelog perioda Otomanske okupacije.
Problem na Balkanu je i što jedni od drugih prepisuju,radeći isto ono što kritikuju kod drugih.
Naravno da su Srbi najbrojniji narod i narod koji je imao svoju ogromnu imperiju pa imse rasturila,a onda tursko ropstvo ali je svesst o svojoj državi ostala i obnovljena je postepeno posle 1.i 2. srpskog ustanka. Drugi narodi sa prostora bivše Jugoslavije a i Albanci su svoje države pa i nacije konstituisali mnogo kasnije. A oštoje ovde moderno imati mit onda i oni prave svoje.
Pravo je pitanje zašto se svi ne bave mnogo pametnijim i konkretnijim pitanjima sadašnjosti i budućnosti a ne uvek vraćanje u prošlost.
A ovo da je MilošObilić Albanac je tolika glupost kao i tvrditi da Aleksandar Makedonski Srbin. Uostalom to je postalo mit i sada ga niko ne može demantovati čak ni da donese video snimak,što jer nemoguće, i niko ne bi verovao.
Diskutabilno jew i ko je bio Skenderbeg ali bi bilo deplasirano govoriti da je on Srbin jer je već ušao u istorijsko pamćenje kao Arbanas,doduše u rodbinskim i prijateljskim odnosima sa Srbima.
maricacarica maricacarica 00:53 06.07.2009

Re: istorija

Milane, ja se naravno, sa tumačenjem i razlikovanjem istorije i mita apsolutno slažem, ali, ako može Amerikancima Tex Viler da bude istorijsko-mitska-herojska ličnost, ovekovečena u stripu, dozvolite da i meni to bude Miloš Obilić, van stripa, a u čitanci.
Bili Piton Bili Piton 01:19 06.07.2009

Re: istorija

maricacarica
ako može Amerikancima Tex Viler da bude istorijsko-mitska-herojska ličnost, ovekovečena u stripu, dozvolite da i meni to bude Miloš Obilić, van stripa, a u čitanci.


Milos Obilic postoji i u stripu, stavise, izvanrednom. Postoje i drugi likovi. Autor je veliki umetnik stripa proslog veka, Djordje Lobačev.
maricacarica maricacarica 01:23 06.07.2009

Re: istorija

Bili, ja bar ništa nemam protiv stripa. I treba sačuvati svoje! Ali se svi ostali narodi time ponose, a nama nešto, kao blam, šta li....
sinergija92 sinergija92 04:08 06.07.2009

Re: istorija

Milan Karagaća

Maro,istorija je ono što se podrazumeva i izučava a ne da to bude glavna preokupacija.Valjda je to usputna stvar i profesionalni posao iostoričara a ostali trteba da se bave ekonomijom,proizvodnjom,podizanjem životnog standarda i kako ćemo u budućnost a ne kako je bilo u prošlosti.

Skoro da ne mogu da poverujem da sam ovo procitao...
Sledi pitanje: -KO danas eksploatise kosovske rudnike cinka, olova, zlata? -KO danas izvozi najbolja vina iz plodne Metohije? -KO danas upravlja termoelektranama u Obilicu? -KO upravlja najboljim ski stazama u Srbiji? (na Brezovici) (Zar to nije ekonomija, proizvodnja ....?)
Sledi odgovor: Upravo ONI koji su lobirali doticnu Amerikanku da napise ovaj falsifikat...uzgred, ona je albanskog porekla i boravila je i radila na Kosovu...i pisala je jos ponesto
Da li mislite da je ovo neko iz dokolicarstva resio da pise knjige, placa izdavace, radi marketing i promociju itd. itd.??? Zbog cega?
Izgleda da su Srbi zaista jako naivan narod...

Falsifikovanje istorije je samo sredstvo, kao sto su i nasilje, zlocini, indoktrinacija, majorizacija itd. ka ostvarenju separatistickih ciljeva, a oni imaju nacionalnu podlogu i dimenziju, isto tako kao sto imaju i svoju ekonomsku dimenziju, ne zaboravite da se svi u svetu bore da ostvare neku vrstu dominacije, neko teritorijalno, neko energetski, neko tehnoloski, neko (dez)informativno, neko drogom...

U Turskoj istoriografiji pa ni vojnoj istoriji bitka na Kosovu nema skoronikakav značaj.

Slazem se da, u vojnom smislu, kako po broju ucesnika, tako i po primenjenoj tehnici i taktici bitka jeste samo jedna od mnogih slicnih koje su se u tim vremenima vodile u Evropi, i da je jednoj velikoj turskoj imperiji sigurno znacajnija bila neka bitka protiv velike carske Rusije, ali u istorijskom smislu mora biti znacajna ako u njoj pogine sopstveni vladar, t.j. sultan. Tu nema dileme.

A ovo da je MilošObilić Albanac je tolika glupost kao i tvrditi da Aleksandar Makedonski Srbin. Uostalom to je postalo mit i sada ga niko ne može demantovati čak ni da donese video snimak,što jer nemoguće, i niko ne bi verovao.


Da li mislite da oni, koji ovoliko malo imaju znanja o drugima, takodje ne bi mogli da poveruju u te gluposti??? I da se njima onda ne moze lako manipulisati i animirati ih da podrze spoljnu politiku svoje zemlje?
dragan7557 dragan7557 11:36 06.07.2009

Re: istorija

je tolika glupost kao i tvrditi da Aleksandar Makedonski Srbin.

Još veći bezobrazluk i arogancija je tvrditi da je Grk.

dragan7557 cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:52 06.07.2009

Re: istorija

Skoro da ne mogu da poverujem da sam ovo procitao...
Sledi pitanje: -KO danas eksploatise kosovske rudnike cinka, olova, zlata? -KO danas izvozi najbolja vina iz plodne Metohije? -KO danas upravlja termoelektranama u Obilicu? -KO upravlja najboljim ski stazama u Srbiji? (na Brezovici) (Zar to nije ekonomija, proizvodnja ....?)

Dobro bre jel vi čitate šta piše ili šta mislite da neko možda misli.
Pa ja toi rekoh, mi se ne bavimo imovinsko-pravnim pitanjima npr.od kog kapitala je izgrađena TE Obilić,pa Trepča, Brezovica,nego smo upravo zbog mitova ljuti i nećemoo tome ,i o ničemu drugom ,da razgovaramo dok ih prvo ne nateramo da priznaju da su oni sve krivi i da se odreknu nezavisnosti. I kakav rezultat imamo?
Da li mislite da oni, koji ovoliko malo imaju znanja o drugima, takodje ne bi mogli da poveruju u te gluposti??? I da se njima onda ne moze lako manipulisati i animirati ih da podrze spoljnu politiku svoje zemlje?

Opet niste dobro pročitali. Dakle,on je u srpskom narodu postao mit i može ta gospodža Amerikanka da ga gugla koliko hoće za Srbe on ostaje Srbin i legenda.I zato se ne treba plašiti.
olivera2804 olivera2804 11:53 06.07.2009

Re: istorija

na strani Lazara učestvovali su ptipadnici svih naroda koji su živeli na teritorijama pod njihovom vlašću,dakle i Arbanasi,Hrvati,Grci..,a učestvovali su i odredi bosanskog Tvrtka ihrvatski ,kao prijateljska pomoć

Zaboravio si Bosnjake, Makedonce i Montenegrine!
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:42 06.07.2009

Re: istorija

maricacarica
Milane, ja se naravno, sa tumačenjem i razlikovanjem istorije i mita apsolutno slažem, ali, ako može Amerikancima Tex Viler da bude istorijsko-mitska-herojska ličnost, ovekovečena u stripu, dozvolite da i meni to bude Miloš Obilić, van stripa, a u čitanci.

Naravno,to sam veću jednomkomentaru napisaoi evo citiram samoag sebe
Dakle,MilošObilić je u srpskom narodu postao mit i može ta gospodža Amerikanka da ga gugla koliko hoće za Srbe on ostaje Srbin i legenda.I zato se ne treba plašiti.

Milan Karagaća Milan Karagaća 15:13 06.07.2009

Re: istorija

moj best friend je gej,

Kažu da je i najbolji prijatelj Lesandra Srbljanina bio gej, pa šta. A Lesandro je,popričanju njegove babice bio plav odmah od rođenja,daklem Šveđanin ili Danac.
olivera2804
na strani Lazara učestvovali su ptipadnici svih naroda koji su živeli na teritorijama pod njihovom vlašću,dakle i Arbanasi,Hrvati,Grci..,a učestvovali su i odredi bosanskog Tvrtka ihrvatski ,kao prijateljska pomoć

Zaboravio si Bosnjake, Makedonce i Montenegrine!

Pa nije Boj na Kosovu bio pre 20 godina kada su izmišljane nove nacije nego pre 620 kada su na celom Balkanu bili samo Srbi,doduše neki su sami sebe nazivali pogrdno Grci jer su se grčili i Bugari jer su bili poznati po tome što su dosta kukali. Tada se još nije pojavio Milo pa su i Montenegrini bili Srbi a posle se odrodili.
Zato uvek glavu gore ali ponekad pogledajte i ispred sebe jer se možete saplesti o neku džombu i povrediti.
sinergija92 sinergija92 16:05 06.07.2009

Re: istorija

Milan Karagaća
Skoro da ne mogu da poverujem da sam ovo procitao...
Sledi pitanje: -KO danas eksploatise kosovske rudnike cinka, olova, zlata? -KO danas izvozi najbolja vina iz plodne Metohije? -KO danas upravlja termoelektranama u Obilicu? -KO upravlja najboljim ski stazama u Srbiji? (na Brezovici) (Zar to nije ekonomija, proizvodnja ....?)

Dobro bre jel vi čitate šta piše ili šta mislite da neko možda misli.
Pa ja toi rekoh, mi se ne bavimo imovinsko-pravnim pitanjima npr.od kog kapitala je izgrađena TE Obilić,pa Trepča, Brezovica,nego smo upravo zbog mitova ljuti i nećemoo tome ,i o ničemu drugom ,da razgovaramo dok ih prvo ne nateramo da priznaju da su oni sve krivi i da se odreknu nezavisnosti. I kakav rezultat imamo?
Da li mislite da oni, koji ovoliko malo imaju znanja o drugima, takodje ne bi mogli da poveruju u te gluposti??? I da se njima onda ne moze lako manipulisati i animirati ih da podrze spoljnu politiku svoje zemlje?

Opet niste dobro pročitali. Dakle,on je u srpskom narodu postao mit i može ta gospodža Amerikanka da ga gugla koliko hoće za Srbe on ostaje Srbin i legenda.I zato se ne treba plašiti.


Ako smo isto mislili, onda u redu, no stojim iza recenog da napisana recenica nije povlacila jednoznacni zakljucak.

Sto se tice ovoga:
Dakle,on je u srpskom narodu postao mit i može ta gospodža Amerikanka da ga gugla koliko hoće za Srbe on ostaje Srbin i legenda.I zato se ne treba plašiti.


Da ne bude opet nerazumevanja...sta mislite da li se knjiga objavljuje u Americi, i to na engleskom jeziku da bi ciljna citalacka publika bili Srbi??? Naravno da ce Milos da ostane Srbin i legenda za nas, problem je u tome sto je falsifikat namenjen onima koji nam kroje kapu, njihovom javnom mnenju...Nisu se mnogi plasili ni za srpsko Kosovo, pa je ipak uzurpirano, a sta je, spram toga, jedna licnost iz istorije ili mita...
Radi se o gebelsovskim metodama specijalnog rata, nista drugo....

filantrop filantrop 18:45 06.07.2009

Re: istorija

aliponekad pogledajte i ispred sebe jer se možete saplesti o neku džombu i povrediti.


Pa jest.
Kaze se:
ko nosem para po nebu
saplice se po zemlji.
die hard die hard 21:48 06.07.2009

Re: istorija

A sadašnja dešavanja će jednog dana postati istorija, naravno.


Evo snage argumenta ponovo, mudrost sam vrca..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana