Dizanje sidra III - dodatne opcije i jos nesto o assessmentu

odoh RSS / 06.07.2009. u 01:21

Prethodni post je uglavnom bio posvećen uslovima za dobijanje Sckilld - Independent 175 vize. Ako ste čitajući taj post videli da ne zadovoljavate neke od uslova, to još uvek nije razlog da odustanete.

Po meni viza 175 je najbolja opcija, ali ju je dosta teško dobiti, pošto su uslovi zaista rigorozni. Prednost ove vize je što  omogućava potpunu slobodu kretanja (nastanjivanja) širom Australije, dok Vas npr. Regional Sponsored Visa 475 obavezuje da provedete 2 godine na teritoriji te regije. Na prvi pogled ovo i ne zvuči loše, ali ako se malo udubite u iščitavanje pravilnika zemlje od koje nameravate da tražite sponzorstvo, videćete da su veliki gradovi uglavnom obeleženi sa no-no za naseljavanje, a kao što pretpostavljate većina poslova se nalazi baš tamo!

Dakle, koje su to razlike u uslovima za dobijanje vize 175 i vize 475? U proslom postu sam spomenula CSL listu zanimanja. Velika je verovatnoća da se Vaše zanimanje neće nalaziti na toj listi, ali dobra vest je da to nije jedina važeća lista traženih zanimanja! Svaka australijska država ima posebnu listu deficitarnih zanimanja i ako se Vaše zanimanje nalazi na listi neke od zemalja, nakon assessmenta možete zatražiti sponzorstvo od nje. Sledeća razlika je u tome sto da biste zatražili sponzorstvo neke od država dovoljno je da imate "samo" 100 bodova na testu.

Pored Regional Sponsored vize, postoji i opcija sponzorstva od strane rođaka koji žive u Australiji, ali ovome neću posvećivati mnogo pažnje, pošto je u poslednje vreme ova opcija stavljena u zapećak od strane DIAC-a, pa su čak i ljudi koji su za nju aplicirali pre dve godine izgubili svaku nadu da će jednog jutra zateći e-mail sa obavestenjem da su dobili CO-a.

Sledeća meni znana opicaja je  Employer Nomination Scheme, kojoj isto neću puno pažnje posvetiti, jer je ako ste običan smrtnik, veća je mogućnost da ćete dobiti sedmicu na lotou, nego da ćete naći poslodavca koji je voljan da vas sponzoriše.

Svi ostali, meni poznati načini, podrazumevaju da imate značajan višak novca na računu, a ako ste jedna od takvih osoba, pretpostavljam da znate i daleko pametnije načine da ga iskoristite, a ako i dalje mislite da je iseljenje u Australiju dobro ideja za Vas, predlažem vam da nađete agenta, koji će vam celu priču učiniti malo opuštenijom.

 

Nego, da se vratimo na assessment! Bitna stvar koju bih želela da naglasim je da pri assessmentu institucije ne rade proveru diplome, nego zanimanja!!!Dakle, ako vasa diploma kaže da ste npr. autoelektričar, a sve vreme ste radili kao serviser klima uređaja, najverovatnije je da ćete u dokumentu koji budete dobili od institucije kojoj ste se obratili za assessment dobiti odgovor da je Vam je priznato zanimanje serviser klima uređaja! Za neka zanimanja čak i nije neophodno da posedujete bilo kakvu diplomu, ako imate dovoljno radnog iskustva. Takav slučaj je na primer sa programerima. Ako imate 10 godina radnog iskustva, fakultetska diploma vam nije potrebna.

Nastavak sledi...

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana