UDROBLJENO

ljupka92 RSS / 06.07.2009. u 12:03

koča
koča
 

 ILI: O psećoj kaki, ljubavi i jumbo sladoledu, razvodu, kultovima..

 

Nekad davno, desilo se nešto  lepo čega se često setim bez  nekog posebnog razloga. Razne me asocijacije potsete  sledećeg: 

Dakle, pre par stotina godina, kada sam imala oko 17 (sada imam 52, računajte sami), u Kolarčevoj ulici, tačnije na onom pešačkom prelazu izmedju Jugoexporta i Inex-a , gde se prodavao sladoled na "jumbo" kugle, po koje sam ja verovatno krenula (čak sigurno), ispred mene odjednom klekne jedan strašan frajer, i zaurla: VOLIM TEEEE!

Ne mene, naravno. Urlik je bio upućen nepoznatoj mi devojci. Nisam nikad videla ko je srećnica. I nije ni važno. Važno je da sam joj zavidela. Godinama! Ne što je strašan frajer, nego što je neko tako strašno voli.  Nemam pojma, naravno, šta je bilo posle. 

Imam pojma da u stvari nije ona kojoj treba zavideti, nego on. Osetio je tu strašnu navalu ljubavi. Jeste li je osetili nekad? 

Mogu da se pohvali da ja jesam. Upućena pogrešnoj osobi, doduše, al jesam. I won. Toliko o razvodima.

Nikad nisam prošla tuda da ga se ne setim. Ni pojela jumbo sladoled.. rekoh, razne asocijacije navedu na to lepo.

I na ljubav. I stvarno  ne mogu da napravim razliku da li više volim sladoled ili svog psića, ili maslinku što mi raste na terasi, ili more, da ne pominjem decu...i zašto bih pravila razliku? Mora li se to? Nekako stalno moram da se pravdam da nešto volim ili ne volim "više od dece"!!! kakva glupost!!

Pun mi je kufer kultova. Poslednjih godina je u modi kult dece. Za svašta se zaklanjaju iza nedužnih klinaca, a nekako meni tu  izmiče ljubav.

Mislim, jel dete zdravije ili srećnije ako mu kupite motor sa 2 godine?? Ili sa 12?? Oba primera imam u zgradi, ne preterujem..a onda trpe zlostavljača "zbog dece" . Ne pije mi vodu ta priča, jel da?

Poslednjih godina je u modi priča o psima lutalicama, psećoj kaki po parkovima, boga ti, igraju se deca tu..

Jel? 

Hoću da kažem da mislim da niko na svetu ne voli decu kao ja . To verovatno i vi mislite. I oni. I treba. Al nemoj da nam ta nedužna bića postanu alibi za lenjost, aroganciju, čak brutalnost, ili bilo šta drugo.

Priroda nije ono što vidiš na putu za skijalište (reče neko u nekom bljuzgavom filmu na Hallmarku- svašta nešto ja odgledam pa se stidim). Priroda je selo, biljke, životinje.. I mi smo bili priroda, a postajemo uljezi. 

Ako bi danas ceo ljudski rod nestao sa lica zemlje, cveće bi cvetalo, more bi mirisalo, mačke bi mjaukale, miševi bežali, bubice zujale..moj psić Koča bi zapišao banderu,  ne bi ni primetili da nas nema. Dobro, možda bi Koča primetio, i ti domaći razmaženi mučenici.  I nekako mislim da bi im bilo bolje. Svima njima.

I ne znam zašto neko misli da je važniji od nekog drugog...zato što je na boljem položaju, ili ima bolju frizuru, ili više para, ili moći, ili hoda na manje nogu... možda preterujem, al bojim se da smo se malo mnogo osilili, možda je potrebno neko otrežnjenje, dok nas priroda ne otrezni na najbrutalniji način. 

Te sa tim u vezi, prijatelji, molim da vaspitate decu da ne diraju kaku rukama, a ako i dirnu da ne stavljaju ruke u usta, nije to baš teško, mnoga deca (uključujući moju) su odrasla uz životinje i preživela, i to vrlo zdrava, Bogu hvala. Plastične kese da skupljamo kake po parkovima? Ne hvala. Nikad. Pas kaki djubrivo, kesa uništava prirodu i ko zna koliko života,i izvolite me prezirati, al mislim da je lakše naučiti klince, oni jedva čekaju. Uživaju čak. Kratko rečeno: prenemagušo, nauči dete da pere ruke!!

Ne znam dal ste zakačili poentu, al aj malo da smanjimo sve vidove arogancije, i kad klinac krene da zgazi puža, recite mu da je to životinjica koja ima svoju ulogu u tom parku i u ovom gradu, i našim životima, i to važnu, i da mi njega ne diramo , on nas ne dira, moramo živeti zajedno, pa aj da probamo da svima bude malo lepše, da uživamo pritom..možda i uspemo, a?

Što nas vraća na ljubav.

 

blagoslovene kravice
blagoslovene kravice

 

Atačmenti



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 13:17 06.07.2009

E-heeeej! :))

Gde si bre, nema te dugo...?!

To je bilo pod 1.
Pod 2: ja skupljam kaku u plastične kese i bacam u kante ili kontejnere - i najluđa mi je scena kad krenem preko travnjaka da skupim delo mog ljubimca koji ima 4,5 kile - ne delo, već ljubimac, pa zagazim u kapitalno delo nekog veeeelikog psa.

I jesam za to da se skuplja sa onih mesta gde se deca igraju ili gde bi mladi da bace svoju teksas jaknu na travicu pa da malo posede i da se ljubuckaju.

Ali, nisam za teror.
Pročitala sam toliko grubih i brutalnih komentara šta bi sve trebalo raditi ljudima koji ne skupljaju kaku, koji se nisu aktivirali u raznim društvenim akcijama, pa sam dobila privatnu poruku s najgorom optužbom o mojoj lažljivosti jer na jednoj temi ne komentarišem a kao, trebalo bi da me se tiče...

Ja te kapiram... i želudac mi je postao osetljiv na sva uterivanja demokratije, nanošenja pomoći, toliku količinu samouverenosti i besa na sve što nije dovoljno ovo ili ono....
No, i to će proći, rekoše mudri Kinezi.

I da, oduvek mi je bio problem kad nešto volim, a traže mi da tu ljubav argumentujem.... Kao ''kako možeš to da voliš?' ili 'objasni mi, majke ti, kako možeš nju/njega da voliš?' Jedino što uvek imam želju da kažem (a jedno vreme sam imala i bedž) jeste fuck off (nadam se da ovaj kratak odgovor ne para tvoje uši) :)
ljupka92 ljupka92 13:34 06.07.2009

Re: E-heeeej! :))

Ne!!! To je muzika za moje uši!! Lepše rečeno fuck off in the small jumps... iliti odhebi u laganim skokovima!!
To što me nema samo je dokaz da su moje želje ipak samo želje (za sad), nekako iskrsavaju mi razne stvari (uglavnom nelepe), al, kako rekoše kinezi i jedna moja mudra sagovornica, i to će proći..
I da, što se tiče kake.. ne pada mi na pamet da jedno drvo umre zbog mene da bih imala najlon kesu i skupljala djubrivo koje je dobro za to drveće i travu i bubice i cveće..
Što se privatavanja tiče, nek izvole klinci paziti gde bacaju jakne, naravno da psića ne bih pustila u pesak ili dečje igralište, al izvinite, parkovi su u stvari tragovi šuma koje su nekad postojale, nikako vlasništvo ni jednog čoveka ni njegovog mladunca, i nećem da ih trujem kesama kolko god nekog to nerviralo i koliko god taj nije čuo za instituciju pranja ruku.
Bolji si čovek od mene, moram da priznam. Ili manje tvrdoglava.
I hvala što si me videla.
margos margos 13:48 06.07.2009

Re: E-heeeej! :))

fuck off in the small jumps.

Bio je mali bedž pa nije sve moglo da stane

E, pa uvek je tako kad krenemo sa nekim željama i ciljevima - najpre iskoči sve ono što nam stoji kao prepreka - da počistimo, pa onda ide realizacija :)
ljupka92 ljupka92 13:57 06.07.2009

Re: E-heeeej! :))

Ovo počinje da liči na lično dopisivanje, al iovako sam u kategoriji nevidljivih, pa nam se može..
Da, tešim sebe onom čuvenom rečenicom iz David Koperfilda (Dikens, naravno),genijalnog luzera, g-din Mekobera ... "nalazite me u stanju laganog uzmicanja pred veliki skok".
shumska shumska 18:04 06.07.2009

e, legla mi ova tema danas

pa divno! sledeći put kad me zaskoče ti komunalci - šatro - aktivistii, ja ću im reći "izvoli odjebati u malim skokovima, moliću!"
shumska shumska 18:16 06.07.2009

Re: e, legla mi ova tema danas

a nije da nisam "društveno odgovorna"...jako mi je žao što ne umem da linkujem textove, jer je nedavno bio jedan posvećen kucama i kakama - baš onako prosvetljivački nastrojen, kao da smo svi ovde pali sa Marsa, a otvoriće nam ove krmeljave oči neko ko je upravo došao iz inostranstva, pa zna znanje...eh
edit: ali se sećam naslova, zove se (ne)obavezno za kucom - ako te zanima ukucaj ovaj naslov u gornji kvdratić pretraži blog
ljupka92 ljupka92 18:30 06.07.2009

Re: e, legla mi ova tema danas

bojim se da ću se samo iznervirati, a to nije baš zabavno, te sa tim u vezi neću tražiti taj tekst. uopšte u poslednje vreme sam rešila da ugadjam sebi i meni dragima, naravno ne ugrožavajući nikog. ne znam dal je to privilegija mojih godina ili neka zakasnela razmaženost, tek može mi se. nek pišu šta hoće, ja sam rešila da čitam i pišem se samo sa dragim mi likovima.

(mrzim velika slova pa eto i ovde sebi malo ugadjam)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana