Srebrenica 2009

Jasmina Tesanovic RSS / 09.07.2009. u 12:27

Pozivamo vas u petak, 10. jul 2009. da nam se pridruzite u crnini i cutanju:
 
-         od 12 do 13h - na platou ispred Predsednistva Srbije na protest „11. jul – Dan secanja na genocid u Srebrenici – Proglasite“
 
-         od 19.30 do 20.30h – na Trgu Republike, performans „Da ne zaboravimo genocid u Srebrenici“
 
solidarni pozdravi
Zene u crnom

Genocid u Srebrenici još uvek traje!
saopštenje za javnost

Uhapšen je Midhat Salihović, jedan od preživelih muškaraca iz Srebrenice koji je iz Švedske gde živi putovao za Potočare kako bi prisustvovao ukopu oca i brata, žrtava genocida u Srebrenici. Na osnovu poternice Okružnog suda u Bijeljini osumnjičen je za ratni zločin.

Ako je istina da je većina preživelih iz Srebrenice na bijeljinskom spisku osumnjičenih za ratne zločine protiv srpskog civilnog stanovništva koji su počinjeni pre masakra čija se godišnjica obeležava ovih dana, onda sledi da su u Srebrenici pobijeni sami ratni zločinci i da nema nikakvog razloga da im se odaje bilo kakva počast. To je smisao bijeljinske optužnice.

Deleći ogorčenje sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici zbog ovog ciničnog i, zašto ne reći, kriminalnog poteza bijeljinskog suda, ne možemo a da ne pomenemo one koji su odgovorni što se nešto takvo uopšte i moglo da se dogodi:
1.    pre svega vlasti na etničkom čišćenju izgrađene tvorevine tzv. Republike Srpske, na čelu s Miloradom Dodikom (koji ne samo što zaboravlja da je pravosnažnim presudama njegova tvorevina proglašena krivom za genocid u Srebrenici, već još i traži da učestvuje u upravljanju Republikom Srbijom i da Srbiju dovede u polukolonijalni odnos prema Republici Srpskoj a sve to predstavlja nastavak politike ratnih ciljeva usmerenih na uspostavljanje jedinstva srpskih zemalja);
2.    sud u Bijeljini, koji - umesto da goni zločince - proganja preživele žrtve genocida, čime se kvalifikuje kao instutucija koja i sama učestvuje u produženom zločinačkom poduhvatu,
3.    vlasti u Republici Srbiji, na čelu s predsednikom Borisom Tadićem, koje i dalje ustrajavaju na relativizovanju zločinačke prošlosti i pokazuju puno razumevanje za kriminalnu politiku Milorada Dodika,
4.    na kraju, međunarodna zajednica koja toleriše secesionističku i u osnovu ratnohuškačku politiku Milorada Dodika i koja ne čini ništa na tome da ingerencije koje ima u Bosni i Hercegovini upotrebi u cilju eliminacije izvora budućih ratnih sukoba i budućih genocida.

Od Dodika ne očekujemo ništa. Imamo, međutim, pravo i obavezu da od predsednika Republike i od vlade Srbije zahtevamo da se makar ogradi od agresivne i opasne politike aktuelnih vlasti tzv. Republike Srpske. Imamo i pravo da od međunarodne zajednice očekujemo preduzimanje energičnih koraka u cilju suzbijanja pokušaja izjednačavanja zločinaca i žrtava i zaustavljanja opasne politike koju sprovode Milorad Dodik i druge političke snage u tzv. Republici Srpskoj.

U ime svih građanki i građana Srbije koji nisu izgubili ljudsko dostojanstvo još jednom izražavamo našu solidarnost sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici, kao i našu odlučnost da nikada ne zaboravimo zločine počinjene u naše ime.

Beograd, 7. 7. 2009.
Žene u crnom-Beograd
Komitet pravnika za ljudska prava, JUKOM
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Inicijativa mladih za ljudska prava



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana