Ekologija| Hronika| Nauka| Životinjski svet

ČUDO U SRBIJI

albicilla RSS / 09.07.2009. u 22:28

Presuda za krivično delo krijumčarenja zaštićenih vrsta ptica

 
Italijanski državljani Markoni Alfredo i Politi Paolo nakon dvogodišnjeg sudskog procesa, osuđeni su za krivično delo krijumčarenja zaštićenih vrsta ptica. U putničkom automobilu, italijanskih registarskih oznaka 9. decembra 2007. godine pronađeno je 56 jedinki mrtvih ptica. I to: 54 jedinke drozda borovnjaka, jedinka drozda imelaša i jedinka šumske šljuke, koje su zaštićene kao prirodne retkosti pod prvim stepenom zaštite. Za te ptice italijanski državljani Markoni Alfredo i Politi Paolo nisu posedovali nikakvu dokumentaciju.

Markoni Alfredo i Politi Paolo su uhapšeni, protiv njih su podnete krivične prijave za krijumčarenje, a vozilo je zaplenjeno do okončanja krivičnog postupka.

Pravosnažnom presudom Opštinskog suda u Šidu od 5. juna 2009. optuženi državljani Italije Markoni Alfredo i Politi Paolo, iz Peruđe, osuđeni su zbog krivičnog dela krijumčarenje na uslovnu osudu i utvrđuje im se kazna zatvora u trajanju od po šest meseci. Istovremeno određujući da se utvrđena kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dve godine po pravosnažnosti presude ne izvrše drugo krivično delo. Takođe, osuđeni su na novčanu kaznu u iznosu od po 400.000 dinara.

Na osnovu odredbi Krivičnog zakonika Republike Srbije, od optuženih Markoni Alfreda i Politi Paola oduzete su mrtve ptice, putničko vozilo marke "mercedes" (tržišna vrednost procenjena na 2.287.685 dinara). Takođe, optuženima je izričena mera bezbednosti proterivanja stranaca sa teritorije Republike Srbije, u vremenskom trajanju od jedne godine po pravosnažnosti presude, s tim da se vreme provedeno u pritvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

Optuženi su dužni da na ime troškova krivičnog postupka isplate iznos od 20.044 dinara i na ime paušala iznos od 20.000 dinara, u roku od 15 dana po pravosnažnosti presude pod pretnjom prinudnog izvršenja.

U toku je postupak naplate novčanog dela kazne. (Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja)

ISTORIJAT:

Oduzete ptice
 
(Beograd, 10. decembar 2007.) Juče 09. 10 2007. godine na graničnom prelazu Batrovci jedan italijanski državljanin je lišen slobode, jer je u njegovom automobilu pronađeno 57 mrtvih ptica, koje se nalaze na listi  Uredbe o zaštiti prirodnih retkosti i stavljene su pod prvi stepen zaštite.

Republički inspektori zaštite životne sredine sa ornitologom Zavoda za zaštitu prirode, na poziv carinske službe na graničnom prelazu Batrovci, izvršili su inspekcijski pregled i tom prilikom u putničkom automobilu marke mercedes, italijanskih registarskih oznaka pronašli mrtve ptice, i to:

drozd borovnjak (Turdus pilaris) - 54 jedinki,
drozd imelaš   (Turdus viscivorus) - 1 jednika
šumska šljuka  (Scolopax rusticola) - 1 jedinka.
 
Ptice su oduzete od Markonija Alfreda, italijanskog državljanina, koji nije posedovao nikakvu dokumentaciju za te ptice.

U skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine (čl. 110. 111. i 112.), 56 jedinki  mrtvih ptica je oduzeto, do odluke nadležnog suda. Protiv italijanskog državljanina je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, od strane carinske službe, kao i krivična prijava za krijumčarenje od strane Ministrarstva unutrašnjih poslova. Vozilo je zaplenjeno do okončanja krivičnog postupka.
 
Determinaciju ptica, izvršilo je stručno lice Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ornitolog, Goran Sekulić, a legitimisanje i pronalaženje paketa sa pticama izvršio je ovlašćeni carinski službenik. Nakon oduzimanja, ptice su smeštene u Zavod za zaštitu prirode Srbije. (Izvor: arhiva vesti Lige za ornitološku akciju Srbije)
 

Atačmenti



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

leopold_lady leopold_lady 22:38 09.07.2009

Svaka čast ....

treba kriminalu stati na kraj !!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:41 09.07.2009

Druže pticolože,

čekam te danima, aj' ti meni objasni šta se ovo dešava u Ljubljani...razleteli se galebovi ko nikad do sad...aj što lete i danju se heftaju sa vranama, pravi avijacijski obračuni, nego lete i noću i deru se, sve leteći, ko pomamljeni...i tako danima, tj. noćima...evo kucam ti ovo, a napolju, u centru Ljubljane urlaju galebovi u letu ko sumanuti...je l to normalno da galebovi lete po mrklom mraku i dreče?
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:43 09.07.2009

Re: Druže pticolože,

je l to normalno da galebovi lete po mrklom mraku i dreče?

Hitchcock...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:49 09.07.2009

Bojane,

pominjemo čika Hičkoka ko nikad do sad...aman, sedimo na četvrtom spratu, balkon, a galebovi leću pored nas i deru se ko popareni...noćom
albicilla albicilla 22:50 09.07.2009

Re: Druže pticolože,

Jelica Greganović
čekam te danima, aj' ti meni objasni šta se ovo dešava u Ljubljani...razleteli se galebovi ko nikad do sad...aj što lete i danju se heftaju sa vranama, pravi avijacijski obračuni, nego lete i noću i deru se, sve leteći, ko pomamljeni...i tako danima, tj. noćima...evo kucam ti ovo, a napolju, u centru Ljubljane urlaju galebovi u letu ko sumanuti...je l to normalno da galebovi lete po mrklom mraku i dreče?




pojma nemam
albicilla albicilla 22:53 09.07.2009

Re: Bojane,

Jelica Greganović
pominjemo čika Hičkoka ko nikad do sad...aman, sedimo na četvrtom spratu, balkon, a galebovi leću pored nas i deru se ko popareni...noćom


nekako verujem da ima veze sa kantama za djubre i nocnom rasvetom grada
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:14 10.07.2009

Re: Bojane,

Kod nas u centru samo jednom nedeljno se kante za đubre izvoze na ulice i to na par sati, pre no što dođu đubretari, inače su kante u posebnim prostorijama u zgradama ili pored zgrada ( u epicentru grada su kontejneri za đubre pod zemljom-trotoarom). Napolju su eventualno kante za stakleni i papirni otpad. Što se rasvete tiče, ona je u Ljubljani stvarno minimalna (za jedan glavni grad, Ljubljana jedva da škilji)...
Je l' galebovi i inače lete noću? Pokušavala sam da se setim mora...i ne sećam se da su u po noći galebovi, na moru, letali naokolo...i još se i dernjali...
Na rubu Ljubljane je Barje (močvara, Ljubljančane inače pogrdno zovu "močvirniki" ) i tamo ima galebova, ali nikada ih nije u ovolikom broju bilo u samom gradu (eventualno uz reku, ali bitno manje no ovog leta). Da li mi veruješ da na moru ne vidim toliko galebova u jednom danu koliko sada u Ljubljani svaki dan, da ne pominjem noći.
albicilla albicilla 07:41 10.07.2009

Re: Bojane,

Jelica Greganović
li mi veruješ da na moru ne vidim toliko galebova u jednom danu koliko sada u Ljubljani svaki dan, da ne pominjem noći.


u beogradu se hiljade vidjaju na rekama - i desetine hiljada na deponiji u vinci

u kasno popodne se manja jata, po 30-100 sinjih (rumenonogih, slov.) galebova vidjaju kako od istoka (i deponije) prelecu grad u smeru zapada, save ili cega drugog, da tamo provedu noc. nisam ih nikada pratio, ali me bas zanima gde provode noc.

moze biti sredina save, gde reka moze nositi javo na vodi, jedan broj moze biti na ravnom krovu neke hale... pojma nemam
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:51 10.07.2009

Re: Bojane,

Al' ovde nema tolike reke...

ali me bas zanima gde provode noc.


Ja ću ti kažem - U CENTRU LJUBLJANE!

Nego, nisi mi odgovorio, je l' to normalno da galebovi noću lete naokolo?
albicilla albicilla 09:20 10.07.2009

Re: Bojane,

Jelica Greganović
Al' ovde nema tolike reke...
ali me bas zanima gde provode noc.Ja ću ti kažem - U CENTRU LJUBLJANE!Nego, nisi mi odgovorio, je l' to normalno da galebovi noću lete naokolo?


ja naivno mislim da dnevne ptice nocu dremaju, ali one mozda idu u provod? samo se tvoja i njihova definicija provoda razlikuju?

da pitas boruta?
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:14 11.07.2009

Re: Bojane,

Mislim da je Borut otišao na Pelješac...leto je...a i odselio se iz centra, otišao u okolinu Ljubljane kao da šacuje ptice...to što su ptice u međuvremenu navalile u centar i prave žuraju, to nema veze...
NNN NNN 22:40 09.07.2009

Ponadao sam se

da je bradan viđen u Srbiji (ko o čemu...), ali i ovo je nešto. Nadam se da će i ostali koji su učestvali u lancu krijumčarenja ptica biti kažnjeni.
albicilla albicilla 22:51 09.07.2009

Re: Ponadao sam se

NNN
da je bradan viđen u Srbiji (ko o čemu...), ali i ovo je nešto. Nadam se da će i ostali koji su učestvali u lancu krijumčarenja ptica biti kažnjeni.


ovo je jedini slucaj koji su nasi carinici zaustavili, ostale su zaustavljali italijani, slovenci, hrvati, madjari... pa kod nas nikada nisu vodjene ozbiljnije istrage
margos margos 22:41 09.07.2009

Izvini,

Jesu li oni namerno švercovali mrtve ptice ili su im umrle u transportu?
Potpuni sam laik, sem što se sećam da je i pre 25 godina bilo popularno da se organizuje lov po našim lovištima za Italijane.
albicilla albicilla 22:52 09.07.2009

Re: Izvini,

margos
Jesu li oni namerno švercovali mrtve ptice ili su im umrle u transportu?Potpuni sam laik, sem što se sećam da je i pre 25 godina bilo popularno da se organizuje lov po našim lovištima za Italijane.


da, mrtve, namerno, za prodaju restoranima u italiji, za paprikase i sl.
margos margos 22:56 09.07.2009

Re: Izvini,

da, mrtve, namerno, za prodaju restoranima u italiji, za paprikase i sl.

Uh, da su švercovali žive za vrtove, uživanje u njima živima - lakše bi mi bilo. :(
deset_slukom deset_slukom 00:43 10.07.2009

Kada

ova država počne da čuva svoju imovinu (divljač, ribu, šume, arheološka nalazišta, građevinsko zemljište ()...), onda će se pojaviti nada da će možda biti nešto od nje. Možda je ovo neki prapočetak, tek blagi nagoveštaj...?
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:49 10.07.2009

Lepo i za pohvalu

Ipak (izvinjavam se, mislim da nisam gunđalo ali ne mogu da odolim), ne mogu da ne primetim:

utvrđuje im se kazna zatvora u trajanju od po šest meseci. Istovremeno određujući da se utvrđena kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dve godine po pravosnažnosti presude ne izvrše drugo krivično delo
Takođe, optuženima je izričena mera bezbednosti proterivanja stranaca sa teritorije Republike Srbije, u vremenskom trajanju od jedne godine po pravosnažnosti presude, s tim da se vreme provedeno u pritvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere

Ako dobro računam, već smo kvit. Jedino ako ne upadnu u roku od godinu dana i budu tako nepažljivi da ih ponovo uhvate
albicilla albicilla 07:55 10.07.2009

Re: Lepo i za pohvalu

Milutin Milošević
Ipak (izvinjavam se, mislim da nisam gunđalo ali ne mogu da odolim), ne mogu da ne primetim:
utvrđuje im se kazna zatvora u trajanju od po šest meseci. Istovremeno određujući da se utvrđena kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dve godine po pravosnažnosti presude ne izvrše drugo krivično delo
Takođe, optuženima je izričena mera bezbednosti proterivanja stranaca sa teritorije Republike Srbije, u vremenskom trajanju od jedne godine po pravosnažnosti presude, s tim da se vreme provedeno u pritvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mereAko dobro računam, već smo kvit. Jedino ako ne upadnu u roku od godinu dana i budu tako nepažljivi da ih ponovo uhvate


u smislu zatvorske kaze, tako je, no udar na novcanik vise boli i duze se oseca

cca 4000 evra novcane kazne svaki i nije previse (ali je verovatno blizu zakonskog maksimuma, valjda se racuna po odstetnom troskovniku), ali, ako im zaista oduzmu sredstvo kojim je prekrsaj izvrsen - mercedes, smatracu da pravda jeste zadovoljena

sledece pitanje je, sta sa oduzetom imovinom? logicno bi bilo da se unovci i sredstva uplate u neki budzet za zastitu prirode i trose namenski... mada me u srbiji ne bi iznenadilo da neki poslanik, npr, kupi ta kola budzasto
Unfuckable Unfuckable 07:03 10.07.2009

ono što se ne vidi

a veoma je bitno : domaća ekipa koja im je omogućila da ovo izvedu, bliska lovnim i kinološkim krugovima.
To je vrlo dobro organizovana grupa koja masno naplaćuje svoje usluge desetkujući divljač.
albicilla albicilla 07:59 10.07.2009

Re: ono što se ne vidi

Unfuckable
a veoma je bitno : domaća ekipa koja im je omogućila da ovo izvedu, bliska lovnim i kinološkim krugovima.To je vrlo dobro organizovana grupa koja masno naplaćuje svoje usluge desetkujući divljač.


za kinoloske u ovom kontekstu prvi put cujem, ali lovni nisu iznenadjenje... tokom prethodnih desetak godina je bilo bar isto toliko afera sverca ptica (u stvari krivolova - sverc dolazi kasnije, prvo ih je sve trebalo pobiti)

lovacki savezi srbije & vojvodine se nijednom recju nisu oglasili da te pojave osude, makar forme radi, pa da potom bas nista ne ucine, ali bar da ih javno osude i distanciraju se od njih
Unfuckable Unfuckable 08:12 10.07.2009

Re: ono što se ne vidi

polutani : lov & lovački psi, pa otuda kinologija u celoj toj priči
nikvet pn nikvet pn 10:38 10.07.2009

Re: ono što se ne vidi

domaća ekipa koja im je omogućila da ovo izvedu


To je tek jad i beda : za paklo patrona ili durbin od vodiča dobiće i taštu da puca ...
Mooožda ovi iz Saveza maznu kintu, ali i oni su jeftini jer ne košta ih ništa. Posle ove osude ( koju pozdravljam i podržavam ) biće skuplji.
mirelarado mirelarado 15:02 10.07.2009

Re: ono što se ne vidi

Ова пресуда стварно даје наду да ће проблем криволова као извозне гране почети да се решава. Пошто су у Италији потаманили све што су могли, тако да од птица остадоше само венецијански голубови, њихови ловци већ деценијама користе овдашњи елдорадо! Морали би да одговарају и они који им то омогућују!
albicilla albicilla 15:21 10.07.2009

Re: ono što se ne vidi

mirelarado
Ова пресуда стварно даје наду да ће проблем криволова као извозне гране почети да се решава. Пошто су у Италији потаманили све што су могли, тако да од птица остадоше само венецијански голубови, њихови ловци већ деценијама користе овдашњи елдорадо! Морали би да одговарају и они који им то омогућују!


eh, da mi je i to cudo videti....
goldcrest goldcrest 15:12 11.07.2009

Re: ono što se ne vidi

albicilla

Unfuckablea veoma je bitno : domaća ekipa koja im je omogućila da ovo izvedu, bliska lovnim i kinološkim krugovima.To je vrlo dobro organizovana grupa koja masno naplaćuje svoje usluge desetkujući divljač.za kinoloske u ovom kontekstu prvi put cujem, ali lovni nisu iznenadjenje... tokom prethodnih desetak godina je bilo bar isto toliko afera sverca ptica (u stvari krivolova - sverc dolazi kasnije, prvo ih je sve trebalo pobiti) lovacki savezi srbije & vojvodine se nijednom recju nisu oglasili da te pojave osude, makar forme radi, pa da potom bas nista ne ucine, ali bar da ih javno osude i distanciraju se od njih


Kinoloska i lovacka mafija su zajedno godinama, povezani preko prodaje/iznajmljivanja pasa, formiranja gatera koji su ustvari prodavnice za pse (farma uzgoj pasa , sto vise to bolje).
U gateru se inace po recima kinologa i lovaca "ispituju urodjene osobine pasa gonica , terijera", protivzakonito drze zarobljene divlje zivotinje i jako dobro zaradjuje na tome. Pustanje jednog psa na divlju svinju je oko 400dinara (iako je i to zakonom o veterinarstvu iz 2005. zabranjeno, huskanje i borbe zivotinja iste ili razlicite vrste). A po recima "lovnih strucnjaka" lovac ne moze biti bez psa, dakle, ako hoces da lovis moras da kupis psa i to ne bilo kojeg nego bas od toga i toga . (setimo se samo odgajivacnice Hadzi Pavlovica).
I ima tu jos puno ali vez postoji i ono sto povezuje jedne i druge je interes.
Da ne propustim reci, a vazno je za pricare da se "urodjene osobine pasa pticara" ispituju na terenu i to obicno u doba gnezdenja barskih ptica, ali se to "takmicenje" odrzava bez odstrela ptica!!! To bi trebalo da vas utesi, nece ubiti pticu koju je pas podigao sa gnezda ali ce pustiti psa da rasturi gnezdo i time do ocaja i panike dovede roditelje. Vreme koje psi vrsljaju po trscaima i podizu ptice se racuna i na osnovu toga se ocenjuju. Takmicenja se ponavljaju iz vikenda u vikend na istim terenima ako zatreba, pritom se o pticama ne brine uopste.

p.s. naravno da ne mogu da osude, niti mogu da pronadju pocinitelje, a duznost im je da cuvaju pririodu tj. "lovista" ciji su korinici i po zakonu duzni da brigaju o tome., kad su i sami deo toga....
Kako neko moze da osudi ili uhvati samog sebe??? Nikako!!!
angie01 angie01 22:01 10.07.2009

sve neshto zaobilazim,

od kad sam prochitala,.vishe mi je u prvom planu, da neko dozvoli da se ptice ubiju, da bi ih posle iz prirode uzete tako svirepo i masovno, mrtve prenosili za nechiju skupu papicu-koja morbida!!!

ja bi ih prijavila ovim udruzenjima posmatracha ptica- da im oni odrede kaznu.
albicilla albicilla 22:17 10.07.2009

Re: sve neshto zaobilazim,

angie01
od kad sam prochitala,.vishe mi je u prvom planu, da neko dozvoli da se ptice ubiju, da bi ih posle iz prirode uzete tako svirepo i masovno, mrtve prenosili za nechiju skupu papicu-koja morbida!!!ja bi ih prijavila ovim udruzenjima posmatracha ptica- da im oni odrede kaznu.


jeste morbida, ali ne treba olako suditi, ja ne bih voleo da ma kakvi amateri ma kome odredjuju sankcije
angie01 angie01 22:42 10.07.2009

Re: sve neshto zaobilazim,

da ma kakvi amateri



kako amateri,..mislish shto se zakona i prava tiche,...profi su kao ljubitelji tih stvaorenja, koje, ja opet ne znam , kako pravo tretira,..a praksa do sada nije nishta dobro pokazala!

ps- ja sam se to shalila,..to za posmatrache,..u smuslu da su oni jedini iskreno zainteresovani,..nisam sigurna da su ptice onima koji pishu i sprovode zakon, na nekom vidljivom i znachajnom mestu.
albicilla albicilla 13:04 11.07.2009

ISTORIJAT: drugi slucajevi - januar 2004

KRIVOLOV U USPONU!


(casopis Dvogled, Liga za ornitolosku akciju Srbije, mart 2004)


Italijanska agencija Ansa iz Verone objavila je (a Tanjug preneo 28. januara 2004) je da će 80.000 komada divljači, koje je šumska policija oduzela krajem januara na autoputu Trst-Venecija biti spaljeno jer dolazi sa područja bivše Jugoslavije, zone koja je kontaminirana osiromašenim uranijumom. Odluku o spaljivanju mesa donela je šumska policija koja je i vodila cijelu operaciju, simbolično nazvanu "Kolibri". Duže vreme su agenti tajne policije pratili rad pojedinih agencija iz bogatog Veneta, koje su organizovale lovačke turneje u SCG. Vrednost čitavog posla iznosila je nekoliko miliona EUR. Organizatori su obezbeđivali kompletan aranžman, od smeštaja i municije, pa do ilegalnog prevoza divljači preko granica. Krajnja destinacija su bogate trpeze ekskluzivnih lovačkih restorana čiji vlasnici plaćaju astronomske cifre za dobijenu divljač (naročito vrste koje su u EU zabranjene za lov). Tužilastvo iz Trsta je pokrenulo istragu koja je završena zaplenom deset tona mesa divljači (fazani, šumske šljuke, grlice, jarebice, srndaći, jeleni, zečevi i jedan mrki medved), i hapšenjem dvojice Srba i jednog Italijana. Podignute su tužbe protiv još deset osoba, koje će se braniti sa slobode.

Mrki medved je ugrožen i trajno zaštićen, kao i globalno ugrožena patka crnka Aythya nyroca (po našem Odštetnom cenovniku, odstrel jednog primerka kažnjava se sa 5.500 USD) i divlja guska Anser anser. Pčelarica M. apiaster, kao i pevačice, strnadica, zelentarka, pliska, trepteljka, konopljarka (Emberiza schoeniclus, Carduelis chloris, Motacilla cinerea, Anthus pratensis, Carduelis cannabina, itd.) i druge su takođe trajno zaštićene i nikako se nisu smele naći u tovaru lovne divljači, što svedoči o nedostatku kontrole u lovištima i carinarnicama i potvrđuje da se od afere ‘Balkanske ptice’ malo šta promenilo. I dok domaća štampa, zabavljena formiranjem nove vlade, o ovoj aferi uporno (i sramno) ćuti, ostaje da se vidi koje su sve vrste i u kom broju bile zastupljene u tovaru, te odakle je tovar krenuo, ko je izvoznik, ko špediter i šta je pisalo na carinskoj deklaraciji.

Fotografije tovara mogu da se vide na:
http://www.corpoforestale.it/wai/Cittadino/comunicati/cs2004/c040126a.htm

http://www.faunalibera.it/comunicati-stampa/comunicato%20stampa%202004-01-30.2.html
goldcrest goldcrest 06:38 12.07.2009

Re: ISTORIJAT: drugi slucajevi - januar 2004

albicilla
KRIVOLOV U USPONU!


Fotografije tovara mogu da se vide na:
http://www.corpoforestale.it/wai/Cittadino/comunicati/cs2004/c040126a.htm

http://www.faunalibera.it/comunicati-stampa/comunicato%20stampa%202004-01-30.2.html



Ovi linkovi se ne mogu otvoriti.......a fotografije bi valjalo videti.
albicilla albicilla 08:38 12.07.2009

Re: ISTORIJAT: drugi slucajevi - januar 2004

goldcrest

albicillaKRIVOLOV U USPONU!Fotografije tovara mogu da se vide na: http://www.corpoforestale.it/wai/Cittadino/comunicati/cs2004/c040126a.htmhttp://www.faunalibera.it/comunicati-stampa/comunicato%20stampa%202004-01-30.2.htmlOvi linkovi se ne mogu otvoriti.......a fotografije bi valjalo videti.


ja imam jednu sacivanu, vide se mreze za ptice, patrone, malokalibarka sa prigusivacem (ko jos lovi s prigusivacem?!?):



albicilla albicilla 13:07 11.07.2009

ISTORIJAT: drugi slucajevi - sep-okt 2004

(casopis Dvogled, Liga za ornitolosku akciju Srbije, septembar 2004)

ŠVERC PTICA 1


Dana 04.10.2003. (na međunarodni Dan zaštite životinja), Liga za ornitološku akciju SCG (LOA) i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine (DZPPV) održale su sastanak u Novom Sadu na kome je doneta odluka da se daljem izlovu vrsta kojima u čitavoj Evropi opada brojnost a kod nas se masovno love zabranjenim petometkama uz primenu takođe zabranjenih magnetofonskih vabilica konačno stane na put.

U novembru 2003. je nadležnom ministarstvu podnet zahtev DZPPV i LOA za unošenje Prepelice i Grlice na listu prirodnih rekosti i za brisanje sa liste lovne divljači. Ministarstvo je zathev prosledilo na ocenu Zavodu za zaštitu prode Srbije koji je dao preporuku da se isti usvoji.

Prema važećim propisima, Prepelica i Grlica su legalno na meti lovaca od 1. avgusta do 1. oktobra. Ivan Miković, savetnik za lovstvo pri Upravi za šume u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, izjavio je da je tokom ove godine legalno odstreljeno 53.000 Prepelica, Grlica i Gugutki, te da je to ispod trećine dozvoljene planske kvote koja iznosi 162.000 jedinki ove tri vrste. Za ulov Prepelice treba platiti €2,5 evra, koliko košta i lov na Grlicu. Ulovljena Gugutka košta €1,5, dok je Divlji golub najjeftiniji i vredi €1. Najskuplji je lov na Goluba grivnaša i košta €6.

U januaru 2004. je italijanska policija zaplenila kamion sa 80.000 ptica poreklom iz SCG, u avgustu hrvatska carina zaustavila 300 a u septembru 10.000 ptica. Ako pretpostavimo da se pokoji tovar i provukao (a 10-ak je zaustavljeno na slovenačkoj granici), cifru možemo da zaokružimo na vrlo opreznih 100.000 ptica prošvercovanih iz SCG tokom 2004.

Da su Ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine te Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojili predložene izmene zakona, ništa se od svega ovoga ne bi moglo dogoditi ili bar ne u tako zastrašujućem obimu.

Najnovija krivolovna afera započeta je 19.9.2004. izjavom Vukovarskosrijemske policijske uprave da su hrvatski carinici i policija prethodne noći na graničnom prijelazu Tovarnik(-Šid), zatekli italijanskog državljanina Otavia Abađa (35) iz Sanđermane Fizione u pokušaju ilegalnog unošenja u Hrvatsku zamrznutih prepelica (8.302 komada), grlica i golubova (1.474 komada), te gljiva i puževa. "Protiv Abađa proveden je carinski prekršajni postupak te je uhićen zbog izbjegavanja carinskog nadzora. Nakon kriminalističke obrade, uhićeni Abađo biti će sproveden istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru."

Nedaleko granice ali sa bačke strane, pronađeno je još 500 odbačenih ptica.

Prema podacima srpskog Ministarstva poljoprivrede, italijanska hladnjača je prevozila ogrevno drvo (!) ocarinjeno u Požegi. Prevoznik je bilo transportno preduzeće "Crni Bor" d.o.o. iz sela Lugova, opština Sombor. Primalac robe je kompanija Nata Peruđi, sa fakturom za drvo.

Direktor carine Dragan Jerinić istakao je da postoji mogućnost da su ptice ubačene u hladnjaču negde na putu između Požege i Šida. Put tog kamiona od Požege do Šida je, prema rečima Jerinića, trajao neuobičajeno dugo i to čitavih sedam sati.

Zaplenjene ptice su na hrvatskoj strani uništene. Vozač Abađo platio je kaznu od 38.000 kuna (cca. €5,000) zbog izbegavanja carinskog nadzora, a potom je pušten sa prelaza.

Vlasnik transportnog preduzeća "Crni Bor", Đorđe Vojnović, kaže da je prevozio robu grofa Pjetra Arvedija D’Emileia (75), vlasnika lovno-turističkog kompleksa Kraljevska prepelica d.o.o. ("Re di Quaglie S.R.L." ) u Doroslovu.

Dana 24.09.2004. somborska policija je privela na informativni razgovor Pjetra Arvedija D’Emileia zbog sumlje da je počinio krivično delo krijumčarenja, zajedno sa njegovim zaposlenim Draganom Đurovićem (43) zbog sumlje da je počinio krivično delo pomaganja. D’Emilei je osumnjičen da je naložio utovar ptica u hladnjaču, ali mu je nakon dva sata pozlilo pa je prebačen u Beograd na VMA. Iz bolnice je ubrzo pušten pošto mu život nije bio u opasnosti, te je sutradan produžio na lečenje i oporavak u Veronu gde se i sada nalazi.

Nedelju dana kasnije je kompleks Kraljevska prepelica u Doroslovu zatvoren, osam stalnih radnika otpušteno, a bez posla ostalo je i oko 50 sezonskih radnika. Kao i u ranijim slučajevima, sudski rasplet se ni ovog puta ne nazire.


O ŠVERCU PTICA 2

Dana 28.09.2004. između sela Bački breg i Rastina, mađarska pogranična patrola je opazila dva lica sa džakovima na našoj strani, te jedno na mađarskoj strani granice. ‘Naši’ šverceri su pobegli a mađarski je uhapšen. O svemu je obaveštena i policija SCG.

U džakovima su bile ptice, ovog puta afričke, tačnije dva Sekretara (Sagittarius serpentarius) i dve Kori droplje (Ardeotis kori), vrste iz ‘Dodatka 2’ međunarodne CITES konvencije o kontroli prometa ugroženih biljnih i životinjskih vrsta (što znači da mogu da pređu granicu samo uz uvoznu i izvoznu CITES dozvolu koju evidentno nisu imale). Prebačene su zoološki vrt u Budimpešti, gde je jedna droplja sutradan uginula.

Kod nas je registrovan veći broj zoo vrtova od kojih neki postoje samo na papiru kako bi uvozili ptice i dalje ih švercovali u EU.
albicilla albicilla 13:12 11.07.2009

ISTORIJAT: drugi slucajevi - mart 2005

PONOVO KRIVOLOV!

(casopis Dvogled, Liga za ornitolosku akciju Srbije, maj 2005)



Na graničnom prelazu Batrovci, na granici sa Hrvatskom, 7. marta 2005. srpski carinici su otkrili i zaplenili veću količinu zamrznutih ptica i divljači. I ovaj put ptice su prevožene na već poznati način u kamionu-hladnjači sa ogrevnim drvima, smeštene u kartonske kutije obložene stiroporom i prekrivene ledom. Vlasnik prevozničkog preduzeća "Buda i sinovi" je Milomir Tovarović iz Šida.

Ceo tovar je prebačen u carinsko skladište u Šidu gde su ga prvo pregledali lovni inspektori i utvrdili da se u njemu nalazilo ukupno 3141 primeraka raznih vrsta ptica, 20 zečeva, 20 kg srnećeg mesa i 3 kg mesa divlje svinje. Većina ubijenih ptica bila je očišćena i bez perja, dok je manji deo bio sa perjem.

Republička inspekcija za zaštitu i ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije su, nakon što su za ovaj slučaj saznali iz medija, zajednički izvršili pregled tovara ptica 11. marta. Tom prilikom identifikovano je:
Prepelica -1550 očišćenih i 216 primeraka u perju
Grlica - 1060 očišćenih primeraka
divlje patke (nije bilo moguće tačno utvrditi vrstu)- 97 očišćenih primeraka
Gluvara – 13 primeraka u perju
Krdža – 1 primerak u perju
Zviždara – 3 primerka u perju
Fazan – 13 primeraka u perju
Prdavac – 1 primerak u perju
Poljska ševa – 133 primerka u perju
Ćubasta ševa – 2 primerka u perju
Bela pliska – 2 primerka u perju
Žuta pliska – 1 primerak u perju
Poljska trepteljka – 30 primeraka u perju
Riđogrla trepteljka – 17 primeraka u perju
Konopljarka – 1 primerak u perju
Strnadica žutovoljka – 1 primerak u perju.



Sve pronađene vrste sem Prepelice, Grlice, Krže, Gluvare i Fazana zaštićene su trajnim lovostajem na osnovu Zakona o lovstvu i Naredbe o lovostaju. Dve vrste iz tovara, Prdavac i Riđogrla trepteljka zaštićene su i Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti. Primerci ove dve prirodne retkosti su preneti u zbirku Zavoda za zaštitu prirode dok će ostale ptice biti uništene prema pravilima carinske službe.

Na osnovu sastava vrsta jasno je da su ptice lovljene i tokom prošle godine u kasno leto i jesen i da su na transport čekale u skladištu. Zanimljivo je da su neke od Prepelica bile upakovane u plastične kese na kojima su bila imena stranih lovaca kojima je tovar bio upućen, a na nekim kutijama bila su ispisana italijanska imena ptica.

Ovaj tovar još jednom pokazuje na veličinu problema ilegalnog lova ptica kod nas i potvrđuje da tokom organizovanih lovova u velikoj meri stradaju i zaštićene i retke vrste. Nakon saslušanja pred istražnim sudijom, vlasniku preduzeća "Buda i sinovi" Milomiru Tovaroviću određen je pritvor od 30 dana, a carinska služba, lovna inspekcija i inspekcija za zaštitu životne sredine najavljuju podnošenje prijava.

Za kraj, utešna vest stiže od Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koja na svom veb sajtu (9. mart 2005.) kaže da je u toku donošenje uredbe o lovostaju kojom će Grlica i Prepelica biti trajno zastićene od lova. Trajna zaštita treba da onemogući dalje flagrantno kršenje zakonskih odredbi o lovstvu, a sve pod maskom lova na ove dve vrste, kao i da omogući oporavak naših populacija Grlice i Prepelice kojima brojnost opada već 30 godina.



albicilla albicilla 14:18 11.07.2009

Re: ISTORIJAT: drugi slucajevi - mart 2005

albicilla
PONOVO KRIVOLOV!(casopis Dvogled, Liga za ornitolosku akciju Srbije, maj 2005)Na graničnom prelazu Batrovci, na granici sa Hrvatskom, 7. marta 2005. srpski carinici su otkrili i zaplenili veću količinu zamrznutih ptica i divljači. I ovaj put ptice su prevožene na već poznati način u kamionu-hladnjači sa ogrevnim drvima, smeštene u kartonske kutije obložene stiroporom i prekrivene ledom. Vlasnik prevozničkog preduzeća "Buda i sinovi" je Milomir Tovarović iz Šida. Ceo tovar je prebačen u carinsko skladište u Šidu gde su ga prvo pregledali lovni inspektori i utvrdili da se u njemu nalazilo ukupno 3141 primeraka raznih vrsta ptica, 20 zečeva, 20 kg srnećeg mesa i 3 kg mesa divlje svinje. ...


ZANIMLJIVO PITANJE - S OBZIROM DA SU SRPSKI CARINICI OVO PRESRELI PRE 4 GODINE, STA BI SA SUDSKIM EPILOGOM???
goldcrest goldcrest 15:16 11.07.2009

Re: ISTORIJAT: drugi slucajevi - mart 2005

Da, to pitanje bi trebalo postaviti onome ko je nadlezan, da li je precusuirano i kada , a ako nije ZASTO nije???
albicilla albicilla 15:24 11.07.2009

Re: ISTORIJAT: drugi slucajevi - mart 2005

goldcrest
Da, to pitanje bi trebalo postaviti onome ko je nadlezan, da li je precusuirano i kada , a ako nije ZASTO nije???


kome to pitanje postaviti? ko je nadlezan da na takva pitanja daje odgovor?
goldcrest goldcrest 06:49 12.07.2009

Re: ISTORIJAT: drugi slucajevi - mart 2005

Za pocetak, poceti od mesta dogadjaja: Ministarstvo finansija -Uprava carina, lovna inspekcija, Generalni inspektorat ministarstva poljoprivede i Min, za zastitu zivotne sredine inspekcijski nadzor, jer su oni najavili podnošenje prijava. Uz sve dodati i MUP, sacekati da prodje 15 dana jer je toliko rok za odgovor, nakon toga Zahtev povereniku za dobijanje informacija od javnog znacaja itd...jer se ovi po pravilu prave ludi i ne odogovore nista.
Kad se dodje do informacija sta je bilo sa konkretnim slucajem koji se inace goni po sluzbenoj duznosti onda dalje.....
albicilla albicilla 13:41 11.07.2009

a povodom prethodnih slucajeva

Beograd, 27. oktobar 2006. (preuzeto sa www.ptica.org)

IZJAVA ZA MEDIJE

povodom najave proslave 110 godina Lovačkog saveza Srbije 28. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu:

110 GODINA KRUNISANO KONTROVERZAMA

Uobičajeno je da se o jubilejima govori samo kroz pohvale i čestitke za ostvareni napredak. Nažalost, lovstvo u Srbiji kao da je krenulo unazad. Sveprisutno uništavanje i promena staništa radi stvaranja poljoprivrednog zemljišta i urbanizacije zapravo čine lov mnogo opasnijim po biološku raznovrsnost nego što je to ikada bio. Pravo lovaca, koji čine oko 1% građana Srbije, da love može biti ograničavano samo pravom ostalih 99% građana na očuvanu biološku raznovrsnost.

Uzmimo za primer prepelicu i grlicu koje širom Evrope beleže kontinuiran pad brojnosti tokom poslednje tri i po decenije. Taj pad u Srbiji samo u poslednjih 15 godina iznosi 20% za prepelicu i 15% za grlicu. Prema podacima LS Vojvodine, tokom dva meseca lovne sezone 2004. u toj pokrajini je odstreljeno 38.000 prepelica, što prevazilazi broj ptica koje se u Vojvodini gnezde (oko 4000 parova; izvor: 5)!

Da se ne vraćamo u 2001. i čuvenu aferu Balkanske ptice, potsetimo se samo novijih recidiva. Npr. septembra 2004. su hrvatski carinici prekinuli pokušaj šverca 9776 zamrznutih prepelica, grlica i golubova. Ubrzo potom, marta 2005. srpski carinici su otkrili i zaplenili 3141 zamrznuti primerak 16 vrsta ptica, od kojih su sve osim pet zaštićene trajnim lovostajem na osnovu zakona o lovstvu i naredbe o lovostaju (2), a dve vrste, prdavac i riđogrla trepteljka, zaštićene i uredbom o zaštiti prirodnih retkosti (1). Tada je jedina utešna vest stigla od Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koja na svom veb sajtu (9. mart 2005.) najavila donošenje naredbe o lovostaju kojom će grlica i prepelica biti trajno zaštićene.

Naime, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine i Liga za ornitološku akciju su u novembru 2003. Ministarstvu nauke (u čijoj je nadležnosti zaštita) i Ministarstvu poljoprivrede (nadležni za lovstvo) podneli zvaničan predlog za uvođenje režima trajnog lovostaja na ove dve vrste na čitavoj teritoriji republike, te njihovo stavljanje na spisak vrsta koje se kao prirodne retkosti štite najstrožijim merema; čime bi se daljem masovnom krivolovu zabranjenim petometkama i magnetofonskim vabilicama konačno stalo na put.

Uprkos svemu tome, juna 2006. je u jeku prelaska dotadašnje ministarke poljoprivrede na položaj potpredsednice vlade tiho doneta sramna, nestručna i sa drugim zakonskim aktima (1) neusklađena Naredba o lovostaju divljači (3). Unatoč najavljenoj zaštiti prepelice i grlice, u njihovom se statusu ništa nije promenilo pa su i dalje ostale mamac za italijanske lovce i domaće krivolovne mešetare, a čak je i jedna prirodna retkost – jastreb – sada dozvoljena za lov!!! Za patke i guske, lovna sezona je produžena za dve nedelje, do 15. februara, što znači da će puške da prašte u ključnoj fazi životnog ciklusa ovih vrsta – usred formiranja parova i početka reprodukcije!

Među pticama kojima je sezona lova novom naredbom (3) produžena nalazi se i osam vrsta koje su na spisku vrsta kojima su na nivou Evrope potrebne mere zaštite (Species of European Conservation Concern) ili spisku SPEC, budući da njihova brojnost beleži opadajući trend (4). Sve su to vrste koje i kod nas beleže izrazit trend opadanja brojnosti tokom poslednjih 15 godina, npr. kamenjarka i poljska jarebica za čitavih 25% (5)!

Zabrinuti,

Dragan Simić
Liga za ornitološku akciju

Marko Tucakov
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine

Stefan Skorić
Fond za zaštitu ptica grabljivica


Izvori:
1) Uredba o zaštiti prirodnih retkosti, Službeni glasnik RS 50/93 (1993)

2) Naredba o lovostaju divljači, Sluzbeni glasnik RS 19/02 (2002)

3) Naredba o lovostaju divljači, Službeni glasnik RS 55/06 (2006)

4) Burfield I & van Bommel F eds. Birds in Europe: Population Estimates, Trends and Conservation Status. Cambridge, UK: BirdLife International, BirdLife Conservation Series No. 12.

5) Puzović S, Simić D, Saveljić D, Gergelj J, Tucakov M, Stojnić N, Hulo I, Ham I, Vizi O, Šćiban M, Ružić M, Vučanović M & Jovanović T 2003. Birds of Serbia and Montenegro – breeding populations estimates and trends: 1990 – 2002. Novi Sad: Ciconia 12: 35-120

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana