Život

БАТА: Једна судбина

Ivana Knežević RSS / 10.07.2009. u 15:51

Gost autor: MuadDib 

Једном давно имали смо плантажу кафе у Африци.. (Out of  Africa, opening lineby Meryl Streep).

Екхм, одувек сам знао да ћу ову причицу, ако је икада буде, морати овако да започнем. Мада, није баш била у питању плантажа кафе већ више фабричица арматурних мрежа; и није била баш  у Кенији већ више у селу на три минута вожње од центра познате Бање; а нема баш ни љубавне приче већ више пет година жестоког рада праћеног дивним дружењима и зезањима са Батом.

А почело је тако што је, пре 10г, посрнули спољнотрговински гигант кроз наплату потраживања дошао у посед погона који је, релативно једноставним технолошким процесом (исправљањем увозне топло ваљане жице и варењем уз коришћење једне старе али још увек моћне руске машине) штанцовао арматурне мреже веома тражене у грађевинарству. Штанцовао се, дакле, новац.

Е, а пошто се фабриком не може управљати даљински, ангажован је Бата са својим искуством; ми смо из бгд водили набавку сировина, продају и наплату готових производа; направили смо и некакве рекламице  на ТВ и у часописима, добили смо и извршили обавезе по годишњем тендеру за избегличка насеља за УНХЦР и стекли драгоцене референце, а Бата је тамо беспрекорно организовао производњу и транспорт, гарантујући редовност испорука.  

Формално сам му био шеф, али ме је он увек звао кумић. На наивно питање његове секретарице Цице зашто диреектора зове кумић, Бата би одговорио да сам му насрћона куму -  Цица би (знајући ме туњавог по тим питањима) изразила благу сумњу да је баш такоо било, али Бата је њој био

директни шеф а ја сам као млађи ћутао и смејао се, те тако и остаде..

 

А онда је све пошло по злу.

 

***

 

Судбина је Бати одредила да се роди при  крају оног рата у Книну, године 1944-те. Кум на рођењу му је био четнички војвода поп Момчило Ђујић, а отац, високо рангирани официр, је убрзо нестао у ратном вихору. Једина прича коју је о оцу памтио је како је чуо од неких људи да је овај на белом коњу и до зуба наоружан дошао и припретио да се поштеди нека породица од – није знао кога, али били су му захвални. Наравно, Батина мајка је одмах по окончању рата побегла у Србију, у планинско место, подигла га и ишколовала – завршио је Економски факултет у бгд.

 

Бата је имао година као ја сада када сам га упознао: густе, ситно проседе косе, широког насмејаног лица као пун Месец и светлоплавих, широм отворених очију. А ако се лице не би смејало, очи увек јесу. Здравог духа и тела, упоран и цењен стручњак, све је проблеме решавао са лакоћом и уз шалу. Једини порок му је била нишка 'Дрина' без филтера.

 

Био је веома интелигентан али и са изразитим осећајем за правду (какву год) а што се, у нас Србаља,  дефинисало: свира у контрабас. У комунистичка времена умео је и имао храбрости да се супротстави тада најјачем политичару у Србији када је овај претио да ће похапсити пословодство фабрике у којој је Бата радио: рекао му је да ће му кад-тад

видети леђа, а када је овај зглајзнуо на чувеној седници Бату није га мрзело да оде на Копаоник и да му каже како је то, ипак, дочекао.

 

Али потом, после 5-тог октобра 2000., Бата се јесте накратко понадао и порадовао као и сви ми – међутим, одмах би тамо у унутрашњости уочио неправде и оштро их је критиковао  уз паролу:

 

 ''Ми, комунисти, све ће 'ве поапсимо!!'' .

Нимало није ценио ни монархију, чак је одбио да дође на прославу пола века фирме када је чуо да је главни гост ЊКВ (нећу да гледам тог шарана).

Увек би, свесно, потенцирао свој  сељачки нагласак. И тај свој feeling за оно што је исправно, као онда када су се, пред петооктобарски преврат, на друмовима правиле барикаде..     Зауставили протестанти Бату те се упаркирао и пратио догађања: зауставише и једног попа у службеном ауту, поп кренуо да их убеђује како мора у Београд послом, како га чекају у Патријаршији на важном састанку, умало ови да га пусте и ту Бата скочи:

 

''НЕ!! Свештено лице мора да буде уз народ! Дођи, попе, овамо на пиво!''

Поп кисело процеди: '' 'Ајд, кад ме зајеба''  - и одоше на пиво..

 

***

Не могу да опишем колике смо лепе и веселе сате по обављеном послу за ручком проводили са Батом, уз салве

смеха. Био је од оне врсте природно духовитих особа, чијим се шалама до суза смејеш и кад их слушаш по стоти пут. Наравски, умео је да се нашали пре свега на свој рачун: Ја н'умЕм да кажем не, и срећа моја што се нисам родио као жЕнско: сваком би давао!!!

Увек бисмо ручали у једној адаптираној воденици-поточари, обични роштиљ и без иживљавања. Али, када би дошли да склоне остатке, Бата би наредио: Остављај то где је! Ја сам сиротињско дете: и кад сам сит, оочи су ми гладне.. Дакако да смо сви били сити и нико није носио са собом, те су преостало склањали тек када нас испрате.

 

Није био баш неки возач и често би га заустављали због ситних прекршаја, али је имао рецепт за сналажење; говорио је да је пуно полицајаца у бгд пореклом од Блаца, те би када га зауставе окренуо на њихов нагласак, кукајући Е, бре, није за мене сељака из Блаца да возим по Београд!!  Пандур би за моменат застао, и углавном кренуо са: А из ког си села код Блаца? Тада је пандур већ бивао реш печен, а Бата би прошао без казне.

 

У месту у коме је живео недалеко је било ромско насеље (тамо се то зове циганска мала) а Бата је уживао у шали и дружењу са њима. Роми су њега обожавали што због ведрине а што због тога што би их позвао да му свирају на слави и добро их почастио; наравски, звали су га Куме, као и скоро свакога.

 

Једном их, прича Бата, сретнем како се враћају са гласања и питам:

 

<!--[if !supportLists]-->-          <!--[endif]-->Кумови, за кога сте гласали?

<!--[if !supportLists]-->-          <!--[endif]-->Е, куме, СУТРА ће се зна...

Пошто је знао да се они веома плаше вампира (зову га чокано), сачекао их је једном у ситне сате када су се враћали са свирке и укипио се у дубокој помрчини, ни да трепне.. Виде они нешто, домунђавају се, а онда најхрабрији иступи:

 

<!--[if !supportLists]-->-          <!--[endif]-->Ако си чокано, немој нам ништа! ...Али ако си то ти, Бато Руњајићу, је***емо ти мајку...сутра!!! – и здимише.

 

Посебно је волео да се нашали са најстаријим од тих музиканата, виолинистом који се плашио да ће тада новоформиране четничке странке наудити Ромима, и у та времена са страхом су гледали у Вука Драшковића. Међутим, сазна Бата да је Вук претходног викенда био на Копу,  да му је овај свирао и да га је Вук частио са 200 марака. Првом прилико упита га како му се чини Вук.-

 

<!--[if !supportLists]-->-          <!--[endif]-->Дат' кажем куме: Господ'н човек !!!

Потом сам га, прича Бата, питао како успева да са 80+ година упамти ноте и текстове свих песама које му наручују, и добио одговор:

 

<!--[if !supportLists]-->-          <!--[endif]-->Куме, заборавља се... Ал' кад видим сто марке, одма се сетим..

***

Дошла су међутим времена тамо 2004-те када је грађевинарство запало у кризу и опала је тражња за нашим мрежама, а у пословодству фирме се запатили пензоси из Службе (шифра у Војнович/Чонкин) који су гендиру сугерисали да Фирми не треба производња. Фабричица је издата приватнику за смешне новце, наших 38 радника је отпуштено, плус Бата, ја сам стављен на лед са шест месеци 'плаћеног' одсуства – и ту је био крај те наше бајке.

 

Али не и за Бату: Уместо да се окрене другим стварима – а могао је то са лакоћом и сви смо му то предлагали и молили га, он је увређен очигледном неправдом кренуо у крсташки рат написима преко новина, тужбама и све по списку како следује.

Тада сам, неук за медицину, на суров начин сазнао шта стрес учини од здравог човека: у року од свега пар месеци добио је канцер унутрашњих органа, те се и са тиме борио  храбро и без речи жалбе, као и са оним тамо ветрењачама..

Наравно да је правда била спора али достижна и наравно да је је Бата добио решење о повратку на посао уз право на све неисплаћене принадлежности. Није их, међутим, доживео, умро је марта 2006г,  нити је дочекао да прочита како су они који су сматрали да фирми не треба производња касније заглавили бајбок због других недела.

Ја сада радим у другачијој делатности, производњи услуга – повезује ме са сећањем на нашу плантажу кафе, свакодневно, мирис асфалта натопљеног уљем из виљушкара. И покушавам да организујем ствари онако како је он то радио.

Сваке новогодишње вечери назовем његову удовицу Бранку, фармацеута у пензији, она се мало исплаче и каже како су синови добро (сваки је завршио факултет и ради у струци).

 

 RIP, драги пријатељу



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pape92 pape92 16:28 10.07.2009

lepo...

Lepo je setiti se prijatelja koga nema. Imam jednog i sam.
muaddib92 muaddib92 17:01 10.07.2009

Re: lepo...

имам таквих и више од једног, pape92, и ту су они са нама и сетимо их се готово свакодневно уз неке њихове свакодневне мудрости, понекад шале..
Невоља је пак када то сећање заболи и подсети на неку неправду и упитамо се да ли смо и сами ту могли да помогнемо. Али памтимо их.
Biljana 77 Biljana 77 19:03 10.07.2009

Kakav čovek,

takva i priča. Divna! U sećanje na vašu "plantažu":
muaddib92 muaddib92 19:30 10.07.2009

Re: Kakav čovek,

Човек је био само такав. Надам се да га је и прича достојна.
Хвала Вам Biljana 77 на лепоме цвећу, мада је наша 'плантажа' више била онако металска, а када дуже кисне и боје рђе, што пак није сметало зналцима да купују.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:54 10.07.2009

Evo, umesto

cveća, u spomen tvom Bati

Biljana 77 Biljana 77 11:47 11.07.2009

Re: Kakav čovek,

наша 'плантажа'

Ona je onakva kakvom je se sećate, npr. kafa u cvetu ... u Keniji ... ili gde god.
muaddib92 muaddib92 14:38 11.07.2009

Re: Kakav čovek,

Ona je onakva kakvom je se sećate, npr. kafa u cvetu ... u Keniji ... ili gde god.

У праву сте потпуно, Biljana 77.. где год:
а то је управо и било чудно у једном моменту застоја са испорукама, када су наше мреже поцрвенеле и кренуле да рђају после неколико киша, неки купци џвањгали а онда дошао један искусни грађевинац и уз осмех откупио све уз образложење да што је више корозија ухватила, то је материјал порознији и боље прихвата бетон - знали смо и ми то, али нисмо хтели да убеђујемо никога ко нам не би веровао. Није нам то требало
Хвала Вама на лепој фотографији, остаће као улепшано сећање: мени се све онда то у глави некако превело само по себи на плантажу кафе из поменутог филма, која је успут изгорела у пожару. И када сам наговештавао неко слично зло, колегинице су говориле да баксузирам .
Најгоре је на такав начин бити у праву..
muaddib92 muaddib92 15:18 11.07.2009

Lelice, đavole..

баш си ме дирнула..
Ова твоја сличица се баш мечује са нашом рекламицом - фотком коју смо објавили у неколико часописа (мислим да је био и 'Репортер' +П.Вучинића) а посебно смо смо се забављали када смо припремали ТВ спотове за Пинк који је бившој фирми био подстанари кога смо плаћали кроз компензацију:
наредио сам стратегију сличну оној када су Словенци за кампању ручног алата Униор, Зрече, бивша нам Југа, направили посебан спот за тржиште А (никлован француски кључ са орошеном ружом) и за тржиште Б (Мија Алексић са унуком, сав срећан: Са алатом Униор, мајстор је и јуниор!) . Срби су се тада силно увредили и кренула је кампања да се не купује словеначко..
Елем, наша А рекламица је био снимак мреже која излази из машине која вари, slow-motion - а Б реклама је био кратак снимак курира Џонса, коме смо натакарили грађевински шлем и који је, у маниру Јове Радовановића, галамио има ли игде јевтиније мреже него наше.
Сутрадан по емитовању у чуду су се нашле и моје колегинице када су, крмељиве, дошле на посао а зврче телефони само тако, а и мучени Бата је имао проблем да обезбеди довољне количине.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:07 10.07.2009

Bata

Po naslovu sam mislio da je reč o Tomašu Bati. To je onaj koji je sa tri brata i tri radnika počeo proizvodnju cipela.
Ali i tvoj Bata je bio divan lik.
Kao i tvoja priča.
muaddib92 muaddib92 19:36 10.07.2009

Re: Bata

Да, Војиславе - Бата јесте универзално име/надимак. Међутим, помињући овог Бату из моје приче, махинално сам месецима додавао мој Бата мада нисмо били рођаци и упркос томе што имам свога бату (мој брат је од мене 10г млађи а Бата из приче је био 10г старији).
Можда је, ето, и мени недостајао старији брат.
А причица - драго ми је да Вам се допада. Из срца је изашла, само тако
d.markovic d.markovic 20:30 10.07.2009

BATA

U ovim vremenima koja su data kao isključiva, sanjari, ljudi kao što je bio Bata, sve su teže opstajali. Zato imam najnegativnije osećanje prema 21. veku mada nemam ništa protiv njega. Ali ono čemu se teži, sva ta tehnologija, meni je sve više strana. Sa njom, toliko je sve moguće, toliko je sve tako strašno moguće, da je sve otišlo do đavola.
Čoveka više sile iznesu na svet, daju mu mudrost i snagu, i pokažu mu ciljeve vremena koje dolazi. A zatim, te iste sile, ostavljaju čoveka bez staranja jednog moćnog i stalnog branioca, ostavljaju ga bez jemstva da će prema zdravlju, prema zauzetom mestu i ponetom zadatku stajati i trajati bar onoliko koliko najmanje treba.
Batu Runjajića sam upoznao u vreme kada je sa našim vrlim poznanikom i prijateljem, jednim Novakom, pokušavao da pokrene jedan propali kombinat za proizvodnju olova na Kosovu. Bio je to kolosalni zadatak, i može biti da bi se i uspelo da sve nije krenulo u jedno pogrešno vreme i suviše kasno. Ali i u tim teškim vremenima Bata je uvek bio Bata! U sebi je na najbolji način spajao blagost i dostojanstvo a poverene zadatke obavljao sa neviđenom upornošću i samopregorom. Bio je vedar u svim okolnostima a upravljao je samim sobom tako da ga ništa nije moglo odvesti na stranputicu. Uvek je savršeno pogađao kada sme svom pomalo prekom šefu Novaku da uzvrati šalom a kada mora ostati smrtno ozbiljan.
Ali čovek izgleda nikada ne zna čega mu se valja čuvati. Čini se da čovek ima savršeniji organizam samo zato da bi stekao više smrtnih mesta!
Kada dođe vest da nekog više nema, najčešće nam prvo izleti pitanje: Zašto?
Ali smrt ne pita. To je najsilnija i najnepravednija istina ovoga sveta.



muaddib92 muaddib92 20:53 10.07.2009

Re: BATA

Поштовани d.markovic-у држим да се не знамо, али из Ваше приче схватам да сте Ви добро знали Бату, као и да смо га упознали управо у време када се са Н.Б. подухватио онога о чему тако лепо пишете.
Да, такав какав је био, насамо се смео нашалити са више него преким шефом на разноразне начине: једном је Бата возио кроз Бугарску нека кола са аутоматским мењачем, крене да промени брзину а у ствари шутне кочницу. Новак онако окраћи се био испружио по задњем седишти, бупне доле на под и заурла:
Шта радиш БРЕ!??.
Бата му хладно одговори: Тражим куплунг..
U sebi je na najbolji način spajao blagost i dostojanstvo a poverene zadatke obavljao sa neviđenom upornošću i samopregorom

Ево илустрације и за ову Вашу тврдњу: како је умео да буде ефикасан а све уз зезање:
Током санкција ваљало је умети обезбедити сировине за производњу, и то без закашњења: упркос непостојећих споразума са суседним државама које су узимале незнаникозато 5% за замену папира, нашао би се понеки њихов цариник жељан да се и за свој џеп овајди. Зато се лично ишло на границу, а Бата је тада био заменик ген.директора комбината.
Причао Бата како је на Ђенерал Јанковићу (жел.станица и гранични прелаз тадашње македонско-српске границе) чекао маршрутни воз са 500 тона концентрата, неопходног да не стане топионица. Дежурни цариник са наше стране га задиркује: ''Ево како ти ноћас, тако је прошле ноћи Мило у фармерке и патике чекао испоруку цигарета''.
У неко доба приспео маршрут, кад македонски шеф царине са оне стране искомпликује унапред договорени прелазак робе. Реч по реч, повисише се тонови и Бата му у лице дрекне да је шунтав.
Македонац одговара да га ништа не разуме, а Бата га пита да ли икада видео овце; овај одговори да јесте, већ мало у збуну..

- Е, а да ли си међу овце икада видео бар једну која нити пасе траву, нити пије воду, нити се мрка ? – упита га Бата
- Јесам, батко..
- Е па то ти је шунтава овца. Јел' си ме сад разумЕо??
- Све сам те разумео, батко – одговори Македонац и пропусти воз.

Ivana Knežević Ivana Knežević 00:53 11.07.2009

Re: BATA

Divna je prica, MuadDibe, i komentari na nju su lepi.
Ne cudi, i srecni su ljudi koji upoznaju ovakve pojedince kao Bata, da im budu prijatelji, da ih inspirisu i pokazu kako covek moze imati integriteta, i hrabrosti, srca, i jos puno toga.

Nacin na koji Vi cuvate ljude iz svog zivota je jako lep, i drago mi je da ih sada smestate u price.
muaddib92 muaddib92 15:00 11.07.2009

Re: BATA

Пре свега, пууно хвала домаћици овог блога за могућност да се од неких људи, који то заслужују, опростимо и тако што ће им понеко ко их није познавао поставити леп цвет - или слику епањол бретона у случају Доктора Руса, односно арматурне мреже у овом случају. Чували их ми у срцу или не, када је о Бати реч - по моме искуству ако на овим нашим просторима викнеш Неправда! Зваће те Калимеро или ћеш бити онај петао кога првог скрате за главу.
А уколико одговарајући органи накнадно утврде да си био у праву, е онда си yesterday's snow..
jesen92 jesen92 13:53 13.07.2009

Re: BATA

... sentimentalno putovanje u proslost kao i u slucaju Dr Rusa...bas vam ide muaddib.....Malo ste samo promasili trenutak pa se Bata ne vidi od cetnika i ustasa......
muaddib92 muaddib92 19:43 13.07.2009

Re: BATA

Хвала Вам, jesen92..
некако желим да верујем да је сваки тренутак добар да се присетимо добрих људи.
А поменути љути ратници нису баш ништа представљали нити њему нити мени, политике смо се једва дотицали и то углавном кроз понеки виц
jesen92 jesen92 10:07 14.07.2009

Re: BATA

некако желим да верујем да је сваки тренутак добар да се присетимо добрих људи.
А поменути љути ратници нису баш ништа представљали нити њему нити мени, политике смо се једва дотицали и то углавном кроз понеки виц
...naravno da je za takva prisecanja uvek trenutak, ja se malo salim, nadam se da mi ne zamerate.....Da, bila su to srecna vremena "bez politike"....i bas mi nedostaju..
muaddib92 muaddib92 22:24 14.07.2009

Re: BATA

Далеко смо од замерања, jesen92!
Време о коме говорим јесте било препуно политике, све око фабричице се дешавало уназад пет-шест година. Међутим, трудили смо се да се држимо свога посла - али она се, кроз некакве подмукле канале, упетљала у све то; више од политике, завист: успех се овде никада и никоме није опраштао, а сав наш подухват је био исувише ситан да би одолео моћницима који су закључили да Фирми не треба производња.
Хвала Вам на коментарима
jesen92 jesen92 22:23 15.07.2009

Re: BATA

Време о коме говорим јесте било препуно политике
..ja sam na trenutak pobrkala loncice i mislila na neka druga vremena..
а сав наш подухват је био исувише ситан да би одолео моћницима који су закључили да Фирми не треба производња
...mocnici su skonatali da nasoj drzavi ne treba proizvodnja vec samo usluge...kao da im je neko dao zadatak da upropaste privredu.... ili su to sami smislili da bi za dz dosli do takozvane drustvene imovine....
muaddib92 muaddib92 20:09 16.07.2009

Re: BATA

ili su to sami smislili da bi za dz dosli do takozvane drustvene imovine....

Управо о томе се радило, јасно је, а све под оправдањем да је основна делатност мајке - фирме некада била спољна трговина. Па јој, може бити, не требају приходи од тамо неке производње
А итекако су умели да питају пред плату колико се наплате очекује наредних дана.
Али ето, готова је то прича и Вама хвала на пажњи, jesen92!
margos margos 03:46 11.07.2009

.......

Prelepo opisano prijateljstvo i sećanje. Doista je istina da su ljudi živi dok ih se sećamo - često se o jednom dragom liku tako slatko ispričamo, prisetimo anegdota - kao i ti Batinih - a onda konstatujemo da je 13 godina otkako ga nema. A živ u našim sećanjima, kao da je juče bilo.... E, to vredi.
Hvala:)
muaddib92 muaddib92 14:49 11.07.2009

Re: .......

Баш као да је све јуче било, margos - и тако је готово из дана у дан: толико згода које ме подсете, толико шала и практичних примера и упутстава како реаговати на некакав могући проблем.
Ради се само о томе да једно животно искуство преносимо свакога дана уз сва та сећања на своја свакодневна, практична - па ако је то још и уз шаљиво а непрехебиво образложење, онда је туш, крај.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:48 11.07.2009

Kume!

Kume, da m' napišeš nešto ovako lepo kad ja capnem?
Bog će t plati, kume.
muaddib92 muaddib92 13:12 11.07.2009

Re: Kume!

KRALJMAJMUNA
Kume, da m' napišeš nešto ovako lepo kad ja capnem?Bog će t plati, kume.

Не кум - кумић - а сво остало је врло ствар договора, Лорде!
Наиме дешавале су се у бившој фирми више него једном необичне ситуације, цапне како кажеш неки бивши колега кога ми (тада млађи ) нисмо ни упознали, те кадровска проследи захтев ожалошћене породице а онда се ми поделимо: они који су имали ауто иду да изјаве саучешће а ја који сам као нешто умео да саставим на папиру, одем па прочитам говор; црњак - зезали су ме колеге и претерали,па сам их откачио тако што сам једноме од њих рекао како ћу убудуће установити тарифу али да ћу њему написати и прочитати бесплатно. Постало је неукусно и срећом после тога престало.
То је било давно, али за нас блогере - Ог плаћа, наравно
Черевићан Черевићан 20:48 11.07.2009

исписникму

ние свеједно када умре зналац
колега - другар кои беше драг
свеједно ние, да усфали уме
посебно животом кад остави траг

дружења на послу прича су за себе
скроз непознат лик напречац ти мио
идеје вам сличне размишљања налик
и често се питамо - где си досад био

старимо и сами, обашка болести
уходаном стазом одласку се ходи
захукталу стварност све теже појмимо
живот се углавном на присете своди


г MuadDib-е ,навреше ми сећања, а није да и нема, потакнутa искреношћу Вашег приступа теми, те Вам заратог хвала.
muaddib92 muaddib92 10:32 12.07.2009

Re: исписникму

Готово да би биље било ништа не додавати Вашим стиховима, драги Чер: сами по себи су ваљда најлепши могући опроштај од човека који ми је толико био драг, али и memento.
Од мене ипак једно велико хвала, а ови Ваши стихови ће у тексту који ћу сачувати стајати горе, испред оне моје уводне реченице као посвета Бати од песника кога није познавао, али му је исписник.
Поздрављам Вас срдачно
background noise background noise 23:09 11.07.2009

Bravo mange!

Imam ja jednog koji ce slicno da prodje ako vako nastavi . . .
muaddib92 muaddib92 10:44 12.07.2009

Re: Bravo mange!

Не би требало никоме дозволити да слично прође, никако.
Могао је и Бата да релативно лако нађе други посао и да дочека пензију и унуке; уместо тога одабрао је борбу против система који у себи садржи системску грешку па појединац нема шансе, или пак не дочека жив ту неку назови-је-правду.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana