Britanija i Kosovo

Dejan Jović RSS / 14.10.2007. u 13:14

 

Nedavno sam – baš na B92 – vidio vijest pod naslovom: “Britanija menja stav prema Kosovu”. Ne znam bi li se to moglo nazvati promjenom ili ne, ali, navodno, Britanija se sada protivi jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, i inzistira na sporazumnom (ili barem: skoro pa sporazumnom) rješenju koje ne bi vodilo daljnjem zaoštravanju između (kako to službeni London sad zove) “Beograda” i “Prištine”.

Ne bih se iznenadio. Prvo, svaka normalna zemlja u ovako osjetljivim pitanjima preferira sporazum, i nastoji obeshrabriti one koji ne vode računa o međunarodnom okruženju, nego bi vukli nagle i jednostrane poteze. Drugo, jednostrano proglašenje nezavisnosti ne bi riješilo glavni problem, a stvorilo bi nove. Kako i sami kosovski političari priznaju (nedavno sam vidio zapisnik jedne zanimljive rasprave o kosovskoj vanjskoj politici “poslije proglašenja nezavisnosti”, pa to govorim na temelju tog teksta), jednostrano proglašena nezavisnost stvorila bi niz praktičnih i proceduralnih problema samom Kosovu. No, zbog toga nikog u Londonu ne bi baš zaboljela glava. Ono što, međutim, brine (i) London jest – mogućnost da takvo jednostrano proglašenje nezavisnosti dovede do širih (i daljnjih) podjela unutar Evropske Unije, i/ili NATO-a.   

Jednostrano proglašenje nezavisnosti moglo bi dati odličan argument onim zemljama koje se iz drugih razloga (suštinske prirode) protive toj nezavisnosti, i koje bi sad mogle i javno biti protiv priznanja, pozivajući se na to da se radi o “neprihvatljivoj metodi”. Time bi Kosovo “postiglo” autogol. Neke bi ga zemlje priznale, a neke ne (iz raznih razloga, od kojih je pokušaj da se izbjegne svađa - ili nešto još gore - s Rusijom jedan od glavnih) – i što bi onda ostalo od ”zajedničke evropske vanjske i bezbednosne politike”? (U toj raspravi spomenuto je da bi Kosovo u tom slučaju mogao postati ”novi Izrael” – kojeg također većina susjeda ne priznaje, i kojeg u najvećem dijelu održava američka supersnažna podrška – ali: tko razuman želi “novi Izrael”, i to u Evropi?) Stvorena i konsolidirana na potrebi zajedničke evropske reakcije na rat u Bosni i Hercegovini, evropska vanjska i bezbednosna politika bi vrlo vjerojatno bila praktički zakočena (i) na pitanju Kosova. Uz već postojeću zakočenost zbog evropske ustavne povelje, te velikih razlika u odnosu prema američkoj okupaciji Iraka, te oko vlastitog proširenja na jugoistok (posebno Tursku), Evropskoj Uniji ne treba novi povod za razdor.   

Pitanje priznanja Kosova ima, dakle, potencijal da našteti Evropskoj uniji, te da joj ponovno pokaže da je zapravo impotentna, čak i kad se radi o evropskim teritorijama. Već su danas glavni igrači u kosovskoj priči – Rusi i Amerikanci. I jednima i drugima (a naročito Amerikancima) ova priča sa Kosovom služi (između ostalog) i za ponižavanje i slabljenje Evrope - kao što je to bilo u "dobra stara hladnoratovska vremena". Ako dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti (a to je moguće samo ako Amerika da tajni mig za takvu stvar), to će biti prije svega zato da bi se Evropu uvelo u novu krizu, a Rusiju dodatno antagoniziralo. Time bi se skrenula pozornost s američkih teškoća u Iraku, Amerika bi se povukla, a kriza koja bi nastala oko Kosova – proglasila bi se ”evropskim problemom”. S kojim Evropa ne bi znala šta će.   

Kakva je u svemu tome britanska pozicija? Prije svega, kao ni na unutrašnjepolitičkom planu, ni na vanjskom još nije sasvim jasno koliko će se novi premijer, Gordon Brown, htjeti distancirati od svog prethodnika – liberalnog intervencioniste i (političkog) ”angloamerikanca” Tonya Blaira. Odluči li se jasnije distancirati od Amerike i približiti se Evropi (a bilo je već signala da to namjerava učiniti), Brown će se postupno povlačiti iz Iraka, a u pitanjima Kosova zauzet će suzdržaniji stav. Ali, to će ga uvesti u ”zonu turbulentnog leta” – u kome će, s jedne strane, htjeti sve veću emancipaciju od Amerike, a s druge neće biti spreman na značajnije udaljavanje od nje. Njegovo domaće javno mnijenje nije za to da i on postane ”američka pudlica”, ali nije ni za daljnja približavanja Evropi. Brownu bi se, dakle, moglo dogoditi da ostane ”nasred Atlantika”, suviše daleko i od Amerike i od Evrope. A to bi bila katastrofa za britanske vanjskopolitičke interese. To znaju i Britanci i Amerikanci, koji će ga (ako bude potrebno) pokušati uplašiti takvim mogućim scenarijem. U tim okolnostima, Britanija bi doista mogla mijenjati pozicije, ovisno o vrsti pritiska za koji se Washington odluči.   

Drugo, treba znati da Britanija nema nekog posebnog interesa za zemlje Zapadnog Balkana (kojeg Foreign Office – obzirno i politički korektno, iako geografski neprecizno – naziva ”Istočnim Jadranom”), pa je zato i moguće da bude fleksibilna, i čini (čak i radikalne) zaokrete. Zaokreti su, na neki način, jedina konstanta britanske politike prema Balkanu u 20. stoljeću. Britanija nije imala većih problema u zaokretanju od podrške rojalistima prema podršci republikancima tijekom drugog svjetskog rata, niti joj je smetalo da (nakon angloameričkog zaoštravanja s Titom oko Trsta i drugih pitanja) London bude prvi zapadni glavni grad kojeg će Tito posjetiti nakon rata (1953.). I u devedesetim godinama, Britanija je pokazala veliku ”sposobnost prilagođavanja”: ona je najprije čvrsto inzistirala na nepriznavanju secesionističkih republika, da bi potom ipak prihvatila zajedničku politiku priznavanja, kako ne bi razbila evropsko jedinstvo po tom pitanju. Zadnji takav preokret učinila je 2005., kad se dala nagovoriti da podigne veto na hrvatsku kandidaturu za članstvo u Evropskoj Uniji – u zamjenu za podršku Turskoj, koja je (iz niza razloga) daleko važnija za njenu vanjsku (i unutrašnju) politiku.   

Takvi su zaokreti mogući prije svega zato što Balkan – sam po sebi – nije nikakav prioritet britanske vanjske politike, koja vodi računa o tri elementa: a) odnosu sa Sjedinjenim Državama (i transatlantskoj suradnji koju Britanija vidi, prije svega, kao glavni instrument američko-britanske volje za moći), b) očuvanju Evropske Unije u kojoj će se važne odluke donositi samo kad i ako je Britanija za njih zainteresirana, a nikako ne mimo nje ili – ne daj Bože – protiv nje, i c) održavanju globalnog utjecaja preko Commonwealtha (u kome su danas 53 zemlje, sa stanovništvom od ukupno oko dvije milijarde). Balkan nije ni u jednom od ta tri područja – pa se politika prema njemu vodi samo kao sporedna aktivnost i samo ako utječe na transatlantske odnose i na britansku poziciju u Evropskoj Uniji (u Titovo doba uzimala se u obzir i njegova pozicija u zemljama Commonwealtha, u mnogima od kojih je on – bar na simboličkoj razini – zapravo bio ”nova kraljica”) . Ako je London doista sada rekao da ”Prištinu” i ”Beograd” treba usmjeriti prema multilateralnim dogovaranjima, onda on time zapravo šalje signal prije svega Washingtonu: da je vrijeme jednostranih poteza prošlo, a onda i Bruxellesu – da Britanija ne želi slabljenje i teturanje zajedničke evropske vanjske i bezbednosne politike.   

Pritom, naravno, Britanija želi da je se simbolički prizna kao važnu silu – bez koje se ništa u Evropi (pa ni u svijetu) ne bi smjelo događati. Taj je simbolički element tim važniji što je Britanija svjesna da više nema stvarnu, "tvrdu" moć kakvom je nekad raspolagala. Prije samo stotinjak godina, naime, radilo se o najvećoj globalnoj sili – čija se imperija protezala od Kanade do Novog Zealanda, i od Šetlandskih otoka do juga Afrike. Ali, 20. je stoljeće uništilo imperije i imperijalizam, i dalo šansu republikama i nacionalnim državama. Britanija je u tom stoljeću, istina je, pobijedila u dva svjetska rata – ali je izgubila u dva svjetska mira. (Zvuči poznato? Indeed.) Dobila je na ugledu, ali  izgubila na moći. Pa ipak – jednoj tako važnoj zemlji teško je prihvatiti da je njena sudbina samo u tome da postane jedna od 27 članica Evropske Unije, jednaka Luxemburgu i Estoniji. Njoj i dalje treba iluzija moći, simboličko priznanje da je važna, pa zato sudjeluje u globalnim ratovima, zato se protivi reformi Ujedinjenih naroda, zato ističe avangardne ideološke koncepte (”liberalni intervencionizam”, ”moralna vanjska politika”, itd.), zato sama sebe vidi kao legitimnu silu u postjugoslavenskim konfliktima, zato se prikazuje kao ”desna ruka” najmoćnije države na svijetu, zato se raduje kad može pokazati da je uspješnija od nje u vojnom smislu, itd. itd. itd.  Britanija je danas fleksibilna oko skoro svega u međunarodnoj politici, ali će stati na sve četiri ako joj netko pokuša ne priznati status velike i važne zemlje.   

Kakve bi pouke Srbija mogla izvući iz ove priče? To pitanje, naravno, prepuštam onima koji odlučuju o srpskoj vanjskoj politici.



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 16:20 14.10.2007

Teska tema i njima......

....a kamoli nama)))) Sta god da kazem bicu pristrasna jer rodjena sam na Kosovu. To sto velike sile jedna drugoj prebacuju vruc krompir iz ruke u ruku i menjaju svoj stav kada njima to zatreba (ne nama)..pa to je svetska politika odavno i normalna je..Kad god nesto njima treba ..za unutrasnju ili spoljasnju upotrebu...nesto sto ce njima doneti stabilnost ili prosperitet - to ce se i upotrebiti u diplomatiji. Oni i vode tu diplomatiju zbog boljitka svoje zemlje ..nisu ni duzni da je vode zbog nas. Nasu politiku i boljitak za nasu zemlju treba da vode nasi politicari...zato su birani...to im je posao a ne da se iscudjavaju sto neka od velikih sila danas nesto kaze a sutra nesto drugo. To drugo treba njima.

Kako ce se resiti status Kosova to danas niko ne zna ali verujem da ce to opet biti neko resenje koje ce doneti boljitak SAMO VELIKIM SILAMA koje iz raznih razloga..cesto politicke prirode kao sto je prevlast i podela moci...gaze i sopstvene zakone i svetski poredak i UN i vse moralne norme ..po principu da je u ratu sve dozvoljeno. Ne verujem da ce to resenje doneti boljitak stanovnicima Kosova, ko god oni bili, oni ce samo jednog gospodara zameniti novim.
tnosugar tnosugar 16:23 14.10.2007

ja bih vas predlozio...

kao savetnika naseg ministra spoljnog :)

na zalost, vase trezeveno rezonovanje nije od upotrebne vrednosti u krugovima izraslih iz udbaske tradicije sitnih siledzija, a velikih kukavica.
Dejan Jović Dejan Jović 17:23 14.10.2007

Re: ja bih vas predlozio...

tnosugar
kao savetnika naseg ministra spoljnog :)



Dobro, ne bi mi bilo prvi puta da sam savetnik ministra spoljnog Ali, Srbija sada ima ministra koji je studirao u Engleskoj, pa je za očekivati da mu britanska spoljna politika nije nepoznata.
nsarski nsarski 17:56 14.10.2007

Re: ja bih vas predlozio...

Ali, Srbija sada ima ministra koji je studirao u Engleskoj, pa je za očekivati da mu britanska spoljna politika nije nepoznata.

On u Engleskoj nije studirao politicke nauke ili diplomatiju, vec nesto sto sa spoljnom nema nikakve veze. Tako da nisam siguran sta se tu realno moze "ocekivati". (Po istoj logici bi mogli ocekivati da se razume u englesku operu, na primer.)
Btw, sjajna analiza! Preporuka.
ivana23 ivana23 18:09 14.10.2007

Re: ja bih vas predlozio...

nsarski
On u Engleskoj nije studirao politicke nauke ili diplomatiju, vec nesto sto sa spoljnom nema nikakve veze. Tako da nisam siguran sta se tu realno moze "ocekivati". (Po istoj logici bi mogli ocekivati da se razume u englesku operu, na primer.)Btw, sjajna analiza! Preporuka.

Prvo je hteo da vam bude ''kolega'', nsarski. A zatim...
Diplomirao je teoretsku i eksperimentalnu fiziku 1998. godine na Kembridžu. Magistrirao je državnu administraciju i međunarodni razvoj 2003. godine na Harvardu.

Dejan Jović Dejan Jović 18:40 14.10.2007

Re: ja bih vas predlozio...

nsarski
(Po istoj logici bi mogli ocekivati da se razume u englesku operu, na primer.)


To bi ga učinilo sličnim bivšem hrvatskom ministru spoljnih poslova, gospodinu Žužulu, koji je sada komentator za opere u "Globusu"
angie angie 21:55 14.10.2007

Re: ja bih vas predlozio...

To bi ga učinilo sličnim bivšem hrvatskom ministru spoljnih poslova, gospodinu Žužulu, koji je sada komentator za opere u "Globusu"


pa je l vidish da je korisno sharski?!:)
tnosugar tnosugar 10:23 15.10.2007

Re: ja bih vas predlozio...

Dejan Jović
tnosugar
kao savetnika naseg ministra spoljnog :)



Dobro, ne bi mi bilo prvi puta da sam savetnik ministra spoljnog Ali, Srbija sada ima ministra koji je studirao u Engleskoj, pa je za očekivati da mu britanska spoljna politika nije nepoznata.


hm, problem je u tome sto nas ministar spoljni de jure (de electo) nije to i de facto. Cuo sam cak da je zadrzao 50ak ljudi bivseg ministra spoljnog u raznim srpskim diplomatskim predstavnistvima sirom sveta, onako usluge radi ('nemoj da ih diras jos godinu dana pliz'). Naglasavam da sam to cuo kao glasine.

A u krajnjoj liniji i ministar bivsi je bio britanski covek, pa je samo izvrsena primopredaja. Ispada da svaki ministarski resor ovde sponzorise poneka clanica iz Saveta bezbednosti....
m.agrippa m.agrippa 05:13 16.10.2007

CV

JOVANOVIC Vladislav, diplomat. Born in the village of Zitni Potok on 9 June 1933 (father Milorad, school teacher, mother Dragica, nee Petkovic, school teacher).

- Graduated from the Faculty of Law in Belgrade.
- Joined the Diplomatic Service in 1957.
- Desk holder in the Embassy of the SFRY in Brussels from 1 March 1960-1964.
- Desk holder in the Ministry of Foreign Affairs from 1 July 1964.
- Second Secretary of the Embassy of the SFRY in Ankara from 1 November 1967 to 1971.
- Assistant Head of Department in the MFA from 1 January 1974.
- Counsellor of the Embassy of the SFRY in London from 8 October 1975 to 1979.
- Head of Department for Western Europe from 1 July 1980.
- Ambassador of the SFRY to Turkey from 13 November 1985-1989.
- Ambassador at the Federal Secretariat for Foreign Affairs and Assistant Chief of Sector from 29 March 1990.
- Minister for Foreign Affairs in the Government of the Republic of Serbia from 31 July 1991-1992.
- Federal Secretary for Foreign Affairs from 15 July 1992 to 30 September 1992 and from 4 March 1993 to 15 August 1995.
- Minister for Foreign Affairs in the Government of the Republic of Serbia from 1992-1993.
- Head of the Permanent Mission of the FRY to the UN from 1995 to 2000.


Misssimmm...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:24 14.10.2007

Britanija...

Mislim da je teško moguće da V. Britanija bude kontra američkig težnji. Baš zbog toga da se ne bi našla na "pola Atlantika".
Ako V. Britanija promeni politiku prema Balkanu to bi meni značilo da je politiku promenila i USA. A stvar sa Balkanom je otišla predaleko da bi zaokret bio verovatan. Ne treba zaboraviti vojnu intervenciju 1999. godine i potencijalni značaj toga zaokreta u odnosu na interese i imidž onih koji su intervenisali (NATO ali i druge članice pojedinačno).
Do doduše, ako bi se velike sile izmakle sa Balkana to ne bi bio prvi put, ali meni ipak nije verovatno.
Dejan Jović Dejan Jović 17:21 14.10.2007

Re: Britanija...

Drago Kovacevic
Mislim da je teško moguće da V. Britanija bude kontra američkig težnji. Baš zbog toga da se ne bi našla na "pola Atlantika".Ako V. Britanija promeni politiku prema Balkanu to bi meni značilo da je politiku promenila i USA..



U jugoslavenskoj krizi, Britanija i Amerika su imale momente kad nisu išle "ukorak" jedna s drugom. Recimo, za vrijeme vlade Johna Majora, Britanija je bila skeptična prema bilo kakvoj vojnoj intervenciji, a Amerika je tražila bombardiranje položaja bosanskih Srba, pa čak i odlučnije akcije. Onda, Amerika je bila više sklona Hrvatskoj (recimo - američki vojni savjetnici, i politička podrška tamo 1994. i 1995.) od Britanije. Poslije je Britanija bila ratobornija. Recimo, Blair traži čak i zemnu invaziju ako bombardiranje ne uspije 1999., a Amerika to ne odobrava. Nisu to prevelike razlike, ali ipak nisu ni potpuno identične pozicije, kao što je bilo oko Iraka. Inače, historijski gledano, Amerika i Engleska su više bile u lošim odnosima, nego u dobrim - ali to se neće ponoviti.


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:57 14.10.2007

Re: Britanija...

Dejan Jović
Drago Kovacevic
Mislim da je teško moguće da V. Britanija bude kontra američkig težnji. Baš zbog toga da se ne bi našla na "pola Atlantika".Ako V. Britanija promeni politiku prema Balkanu to bi meni značilo da je politiku promenila i USA..



U jugoslavenskoj krizi, Britanija i Amerika su imale momente kad nisu išle "ukorak" jedna s drugom. Recimo, za vrijeme vlade Johna Majora, Britanija je bila skeptična prema bilo kakvoj vojnoj intervenciji, a Amerika je tražila bombardiranje položaja bosanskih Srba, pa čak i odlučnije akcije. Onda, Amerika je bila više sklona Hrvatskoj (recimo - američki vojni savjetnici, i politička podrška tamo 1994. i 1995.) od Britanije. Poslije je Britanija bila ratobornija. Recimo, Blair traži čak i zemnu invaziju ako bombardiranje ne uspije 1999., a Amerika to ne odobrava. Nisu to prevelike razlike, ali ipak nisu ni potpuno identične pozicije, kao što je bilo oko Iraka. Inače, historijski gledano, Amerika i Engleska su više bile u lošim odnosima, nego u dobrim - ali to se neće ponoviti.



Da, Mejdžor, Daglas Herd i Hog, podržavali su diskretno srpsku politiku u BIH čak i onda kad su Amerikanci ušli u igru i prisilili Hrvate i Bošnjake na Vošingtonski sporazum.
Međutim, to nije bila neka žešća podrška a naročito nije bilo suprostavljanje američkim pozicijama.
Kasnije, dolaskom Blera britanska politika je bila identična američkoj.
Mislim da je sada svo taktiziranje u okviru EU u tome kako ne produbiti postojeće pukotine. Britanci nisu istaknuti u tome da nešto naročito brinu o tome jedinstvu. Ako bi došlo do separatnog priznavanja Kosova, mišljenja sam da bi Britanija bila glavni zastupnik te ideje u okviru EU. Možda nebi bila prva zemlja koja će to uraditi ali bi svakako na tome radila.
adam weisphaut adam weisphaut 20:01 14.10.2007

Re: Britanija...

Da, Mejdžor, Daglas Herd i Hog,

A aato je Herd bio kasnije bio posrednik u prodaji Telekoma IIalijanima i Grcima
jaksa scekic jaksa scekic 20:02 14.10.2007

Re: Britanija...

Ako se ne varam,Daglas Herd je to i dobro iskoristio kao privatizacioni savetnik NatWest-a kad je prodavan srpski telekom koji je omogucio Milosevicu pozamasnu novcanu injekciju da prezivi
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:13 14.10.2007

Re: Britanija...

adam weisphaut
Da, Mejdžor, Daglas Herd i Hog,

A aato je Herd bio kasnije bio posrednik u prodaji Telekoma IIalijanima i Grcima

Da, to je bilo na osnovu zasluga...pre nego neki raniji dil. Ono - posao prijatelju..o))
No oko Telekoma je važniji odnos sa bivšim italijanskim ministrom Dinijem...
s56a s56a 20:46 14.10.2007

Re: Britanija...

RTV SLO je danas imala reportazu o poseti delegacije Kosova Londonu. Na konferenciji za stampu je Agim Ceku eksplicitno izjavio, da ce proglasiti nezavisnost par dana posle 10. 12. 07. Da li je dobio podrsku Engleza za to? Inace Englezi ne rade nista razlicito od USA od krize na Suez-u 1956 godine.
blackbox blackbox 17:28 14.10.2007

Britanija i Kosovo

Kakve bi pouke Srbija mogla izvući iz ove priče?
Izvanredan analitički uvod.
Uopšte ne sumnjam da će V.Britanija, SAD , Rusija i EU polaziti ,pre svega ,od svojih državnih i nacionalnih interesa.
U te interese spada i respektovanje međusobnih odnosa.
Postavili ste pravo pitanje. Kakve pouke bi Srbija mogla izvući iz ove priče i da li Srbija uopšte izvlači pouke ili tvrdoglavo koristi Kosovo za unutrašnju upotrebu.
Pravo je pitanje zna li Srbija šta hoće ,i kako će, ako bi bilo kako ona hoće?
Dejan Jović Dejan Jović 18:22 14.10.2007

Re: Britanija i Kosovo

blackbox
Pravo je pitanje zna li Srbija šta hoće ,i kako će, ako bi bilo kako ona hoće?



Da, to je osnovno. Ima li Srbija jasnu vanjsku politiku, i na koje se zemlje oslanja? Tko su joj strateški partneri, i kako ih misli "aktivirati" i zadržati? Britanija, recimo, traži "zemlju-partnera" u regiji, i ne može da je nađe. Da li je Srbija spremna prihvatiti takvu ponudu? Ili želi biti, kao Hrvatska, s Britanijom u dobrim odnosima, ali ne u predobrim? Dovoljno dobrim da izbjegne britansko protivljenje pri odlukama koje su njoj važne, ali ništa više od toga (da ne bi pokvarila odnose s drugima: Njemačkom u hrvatskom slučaju, odnosno Rusijom u srpskom)... Itd...
figaro_ figaro_ 01:04 15.10.2007

Re: Britanija i Kosovo

blackbox
Pravo je pitanje zna li Srbija šta hoće ,i kako će, ako bi bilo kako ona hoće?


U ovom momentu Srbija tacno zna sta hoce i igra najbolje moguce u situaciji u kakvoj se nalazi.

Prvo je zaustavljeno krvarenje. Ubrzani put Kosova prema nezavisnosti kroz UN je zaustavljen aktivnim lobiranjem u Rusiji i donekle u Kini. Znaci, imali smo poplavu, prvo sto smo uradili, zapusili smo cev koja curi. E sad, hajde da vidimo sta se da uraditi da se kvar popravi.

Srbija apsolutno zna sta hoce. I dalje multinacionalna sa mnogim mesovitim sredinama, Srbiji je jasno da ako se rastakanje nastavi, kraja nece biti jos stotinu godina. Srbija ne zeli 2 miliona Albanaca u svojoj zemlji. Srbija ne zeli da kontrolise zivote Albanaca na Kosovu. Srbija hoce da se jasno kaze da menjanja granica vise nema i da se treba okrenuti drugim prioritetima. Znaci: Albanci dobijaju sve osim stolice u UN, cvrste granice izmedju Kovoa i Srbije, kontrolu spoljnih granica i ljudskih prava. Evropa polako prihvata ovaj argument, Engleska ce slediti. Pitanje je samo vremena.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 03:22 15.10.2007

Re: Britanija i Kosovo


figaro
Srbija apsolutno zna sta hoce.

Veliki sam protivnik Vlade i sistema u Srbiji, ali drzava Srbija vodi jedinu mogucu i ispravnu strategiju po pitanju Kosova. Srbija je priznata u postojecim granicama, i ne vidim razloga zasto bi se odricala Kosova - to je potpuno besmisleno. Naravno upotreba sile je potpuno iskljucena, nema ratnih dobosa. Takav konstruktivan stav medjunarodna ocigledno ceni.
Slazem se sa tvojim stavom u komentaru.

Mislim da ne treba drzavu kritikovati za ono dobro sta radi, ali za lose stvari - svakako da, traziti promenu drustveno-politickog sistema- svakako da, preispitivanje zakonitosti procesa privatizacije - svakako da......i jos mnogo-mnogo toga:))

Ne svidja mi se samo sto kao posledica ruske usluge moze biti, da postanemo na neki nacin zavisni od Rusa, odnosno da nas ova vlada ne priblizi mnogo Rusiji. Mislim da je jedini ispravni put Srbije, da se u spoljnoj politici ne bude strateski-dugorocno vezan ni na Rusiju, ni na Ameriku - vec da se ide punim gasom u nasu novu drzavu - Evropsku Uniju, sto pre je to moguce.
m.agrippa m.agrippa 15:46 16.10.2007

Re: Britanija i Kosovo

Ne verujem da bi ostale zemlje imale snage da razbiju jedinstvo EU


Pa, radi se o postizanju konsenzusa... (citaj: zakulisno zavrtanje ruku manjim/slabijim clanicama) -- a jedinstva i ne moze biti dok se ovaj ne postigne (makar i fasadno).

Pitanje je da li ce npr. jedna Spanija, koja veoma dobro razume kuda razbijanje Srbije moze da odvede i koja ne zeli da ista mecka zaigra i kod njih jednog dana, ikada moci da podrzi one koji bi rado izvukli Kosmet iz Srbije (i koji, naravno, nemaju separatiste na svojoj teritoriji). Slican problem ima i Slovacka, a Grcka/Kipar su udzbenicki primer. Italija, takodje, ne zeli nezavisno Kosovo jer znaju da bi to bila odskocna daska za albansku mafiju, koja je njima veliki problem.

Ako je problem Kipra, prakticno, zamrznut od 1974., zasto se toliko zuri oko Kosova? I ne mogu a da se ne nasmejem svaki put kad procitam da se status mora resiti jer Albanci sa Kosova mogu da se "okrenu nasilju" i da su "nestrpljivi". Kao da se ne radi o delu teritorije jedne suverene drzave i kao da je emotivno stanje jedne manjine vaznije od granica suverenih drzava.
s56a s56a 00:33 17.10.2007

Re: Britanija i Kosovo

Verovatno ste na studijama preskocili primer Istocnog Timora? Imam utisak da pisete o granicama 19. veka.

Da li mozete argumentirati te velike probleme Italije bas sa Albanskom mafijom? Zadnji dogadjaji su uglavnom bili sa autohonom. Pre toga sa Crnogorskom!
adam weisphaut adam weisphaut 17:30 14.10.2007

Domino efekat

Ja licno smatram da ako bi SAD unilateralno priznale Kosovo, da bi VB, Francuska (sa kojom SAD imaju sve bolje odnose)i Nemacka sledile a samim tim to bi dovelo do domino efekta medju zemljam EU. Ne verujem da bi ostale zemlje imale snage da razbiju jedinstvo EU ako bi se tri najznacajnije clanice odlucile na takav korak. Doduse mislim da cemo videti jos prolongiranje resenja zbog toga so SAD sada definitivno imaju preca posla: Irak, odnosi sa Turskom etc. ali ne tereba ocekivati da ce to prolongiranje biti u nedogled.
babic babic 17:48 14.10.2007

Re: Domino efekat

Britanija se malo povlači,i pomalo se distancira od jednostranog stava SAD u pogledu Kosova.I Nemačka se baš nije mnogo oglašavala u smislu podrške nezavisnosti Kosova.
Sada je glavni američki saveznik u EU Francuska,i očekuje se da će Sarkozi vršiti pritisak da EU prizna Kosovo.I dalje će najveće članice EU,Britanija,Nemačka,Francuska,izuzev Italije i Španije koje se drže po strani,figurirati kao zagovornici nezavisnosti Kosova,samo sa malo izmenjenim ulogama.

EU bi trebala da zameni UNMIK na Kosovu,a mandat UNMIK-a mora biti ukinut odlukom Saveta Bezbednosti i stavljanjem rezolucije 1244 van snage.
Sada usled protivljenja Rusije,takva odluka SB nije moguća.Bez toga teško da bi EU poslala svoju administraciju na Kosovo,protivno Povelji OUN i uz protivljenje države u čijem je sastavu ta teritorija.
Kako stvari sada stoje,"konačnog rešenja" statuusa Kosova neće biti,već će doći do "tajvanizacije" problema,neke države će priznati Kosovo a neke neće,i tu će stvoriti višedecenijski problem kao u slučaju Tajvana,Kipra,Abhazije,Južne Osetije i Nagorno Karabaha.
Dejan Jović Dejan Jović 18:26 14.10.2007

Re: Domino efekat

adam weisphaut
Ja licno smatram da ako bi SAD unilateralno priznale Kosovo, da bi VB, Francuska (sa kojom SAD imaju sve bolje odnose)i Nemacka sledile a samim tim to bi dovelo do domino efekta medju zemljam EU. Ne verujem da bi ostale zemlje imale snage da razbiju jedinstvo EU ako bi se tri najznacajnije clanice odlucile na takav korak. Doduse mislim da cemo videti jos prolongiranje resenja zbog toga so SAD sada definitivno imaju preca posla: Irak, odnosi sa Turskom etc. ali ne tereba ocekivati da ce to prolongiranje biti u nedogled.


Mislim da bi Amerika išla na jednostrano priznanje samo ako bi prethodno osigurala suglasnost ovih zemalja koje ste spomenuli - inače vjerojatno ne bi. A to da li će ove druge da idu sa Amerikom, zavisi između ostalog i od toga šta te zemlje hoće sa Rusijom. Rusiju neće nijedna od njih baš potpuno zanemariti, tako da one već sada "vrludaju" i "izvrdavaju" dokle mogu, i zapravo pokušavaju pomaknuti rješenje dokle se može. Ali... (da sad ne idemo dalje, to bi bila druga tema).
Dejan Jović Dejan Jović 18:33 14.10.2007

Re: Domino efekat

babic
Kako stvari sada stoje,"konačnog rešenja" statuusa Kosova neće biti,već će doći do "tajvanizacije" problema,neke države će priznati Kosovo a neke neće,i tu će stvoriti višedecenijski problem kao u slučaju Tajvana,Kipra,Abhazije,Južne Osetije i Nagorno Karabaha.


Vrlo dobra analiza. Moguće je i da će se sve šutnuti u dugu i visoku travu, što bi rekli Englezi - kao, recimo, što kiparski problem nije riješen već decenijama, ali nije ni akutan. Osobno ne bih imao ništa protiv toga - jer će nove generacije, nadajmo se, biti pametnije od naše, pa će se njima možda biti lakše dogovoriti nego ovim sadašnjim generacijama. (Ako su prethodne mogle živjeti u miru, što ne bi mogle buduće?). No, takva odgoda bi potakla radikalne snage na Kosovu (koje nisu većina, ali nisu ni zanemarive) da krenu u akciju, i to prije svega protiv međunarodnih snaga. To će se nastojati izbjeći, pa je moguće neko polurješenje. Koliko će to rješenje biti konačno, to teško možemo znati. (A ništa u našim krajevima nije konačno...)
babic babic 19:50 14.10.2007

Re: Domino efekat

Dejan Jović

Vrlo dobra analiza. Moguće je i da će se sve šutnuti u dugu i visoku travu, što bi rekli Englezi - kao, recimo, što kiparski problem nije riješen već decenijama, ali nije ni akutan. Osobno ne bih imao ništa protiv toga - jer će nove generacije, nadajmo se, biti pametnije od naše, pa će se njima možda biti lakše dogovoriti nego ovim sadašnjim generacijama. (Ako su prethodne mogle živjeti u miru, što ne bi mogle buduće?). No, takva odgoda bi potakla radikalne snage na Kosovu (koje nisu većina, ali nisu ni zanemarive) da krenu u akciju, i to prije svega protiv međunarodnih snaga. To će se nastojati izbjeći, pa je moguće neko polurješenje. Koliko će to rješenje biti konačno, to teško možemo znati. (A ništa u našim krajevima nije konačno...)

Mnogi problemi su prolongirani za neko bolje vreme.Na primer Kipar,koji je takođe u Evropi,čak je i član EU.Slični slučajevi su i u Pridnjestrovlju,Karabahu,Abhaziji,j.Osetiji,Tajvanu itd.
Samo se sa Kosovom žuri,iako Srbija nije ni član EU,za razliku od Kipra koji je primljen u EU sa velikim nerešenim problemom.Nijedan od sličnih problema se ne rešava decenijama,ali SAD žele po svaku cenu da kapitalizuju rezultate svoje vojne agresije na Srbiju.To čine u starom maniru bahatog kauboja koji prvo napadne jednu slabiju državu,zatim potisne njenu vojsku sa određene teritorije,uspostavi administraciju koja onda protera 200 000 ljudi a preostali "nepoželjan" živalj zatvori u rezervate odakle ni nos ne može da promoli.Takav pristup je bio moguć u 19 veku,ali čak ni tada nije jedna sila mogla da kroji granice i komada države,već nekoliko njih(Beč 1815,Berlin 1878 itd).
SAD to ne čine zbog Albanaca i Srba,već da uspostave presedan,po kojem će moći da napadnu jednu državu i uzmu joj silom deo teritorije i da se to protivpravno stanje kasnije legalizuje.




SAD su obesmislile svake pregovore obećanjem da će priznati Kosovo.Albanci naravno neće ni da pregovaraju sve dok im SAD obećavaju nezavisnost,već su u pitanju fingirani pregovori.
Da SAD žele prave pregovore ne bi obećavale nezavisnost unapred,već bi pustile Srbiju i Kosovske Albance da pregovaraju,a Albanci bi bili spremni na kompromis jedino ako im se ne obećava nezavisnost pre i u toku samih pregovora.

SAD vode štetočinsku politiku prema Balkanu i Evropi.Biće stvoren "evropski Tajvan",sporna granica i sporna kvazi-država,a čitav region će biti dalje od EU,nego da je ostao status quo,ili da je prihvaćen plan Srbije.SAD će nastojati da gurnu u priznavanje Kosova susedne države,koje će trpeti štetu zbog toga,rizikovati prekid diplomatskih odnosa sa Srbijom i ekonomsku štetu.

Srbija neće moći da prekida diplomatske odnose sa SAD,UK,Francuskom,Nemačkom,ali je izvesno da će se ponašati kao SR Nemačka u jednom periodu hladnog rata,koja je prekinula sve odnose sa državama koje su priznale DDR,ali ne i sa SSSR-om.Male i susedne države će trpeti veliku štetu ako priznaju Kosovo pod pritiskom SAD,a velike države neće ni osetiti eventualni prekid odnosa sa Srbijom.

Izvesno je da Srbija ne može pristati dobrovoljno da joj se odvaja deo teritorije,jer ako bi to učinila,odmah bi se javili seperatisti iz Preševa i Bujanovca sa sličnim zahtevom.Odbijanje njihovog zahteva bi bilo vrlo neprincipijelno i ne bi se moglo braniti nijednim argumentom,jer ako je Srbija pristala da se odrekne 12.5% svoje teritorije,zašto se ne bi odrekla još 2 opštine?


skyspoter skyspoter 18:15 14.10.2007

mislim

Da ondos UK prema Kosovskom pitanju mnogo vise zavisi od odnosa UK i Rusije nego od odnosa UK i Amerike. Verujem da Vam je poznata afera Litvinenko, koja je srozala bilateralne odnose ovih dveju zemlja na nivo hladnog rata. Prisustvo Ruskih bogatasa u UK koji su stekli novac na mutan niacin ( Abramovic, Berezovski od oniih poznatih ) samo otezava celu situaciju. Rusiji ne prija priznavanje nezavisnosti Kosova zbog nekigh svojih territorija koji bi posli istim putem. A i Kini.
Mislim da odnos UK prema Rusiji i Kini moze odluciti status Kosova a ne odnos USA i UK.

Dejan Jović Dejan Jović 18:38 14.10.2007

Re: mislim

skyspoter
Da ondos UK prema Kosovskom pitanju mnogo vise zavisi od odnosa UK i Rusije nego od odnosa UK i Amerike.


Dobra primjedba. Slažem se da će Britanija voditi računa o odnosu prema Rusiji - apsolutno. Ne samo zbog ovih manjih (ali medijski eskponiranih) afera, nego i zbog strateških interesa. Britanija shvaća da se s Rusijom ne treba igrati, i vjerojatno joj čak i odgovara da ima neki dobar "izgovor", odluči li se malo odmaknuti od Amerike. U tom smislu je sa stanovišta srpskih vanjskopolitičkih interesa doista u redu da se pojavljuje kao glavni ruski saveznik, kao što je sa stanovišta njenih unutrašnjepolitičkih interesa u redu da baš i ne bude preblizu Rusiji.
jaksa scekic jaksa scekic 19:40 14.10.2007

Re: mislim

a da malo konkretizujemo

1.Brown je pod pritiskom da ide na izbore,probace da odugovlaci,a za to vreme vuce poteze koji se vise odnose na unutrasju politiku(porezi,zaposlavanje,citam danas gojaznost),elem sve ono sto je njegov predhodnik zanemarivao.Veliki sistemu u Britaniji sve teze funkcionisu(od Heathrow-do zeleznice).I povlaci armiju iz Iraka,sto je u Britaniji veoma polularan potez(ali ne i iz Avganistana)

2.Milliband do sad bio ministar ekologije,bavio se cistim energijama.Po nekim procenama buduci lider laburista,samo mu jos treba iskustva.Spoljna politika,not his cup of tea.Da dodam sto se tice Rusa,Gospodin Jovic je potpuno u pravu,slusao Millibanda u Washingtonu pred senatskim komitetom za ekologiju,da ce(zaboravio za koliko godina) Britanija biti 80% zavisna kad je rec o energiji

3.Bush "testirao" Brown-a,pozvao ga u Belu kucu,ali nije bas toliko siguran saveznik,izgleda da Sarkozy zauzima mesto polako ali sigurno

4.Britanci ce i dalje,pomalo nesvesno pratiti USA,ali ce istovrmeno uradidi sve da nedodje do zajednicke EU spoljne politike(setite se kad su "spontano" novopridosle zemle EU poslale pismo podrske Blairu.

5.Britancu su Kosovarima rekli ono sto US nije smela javno,da je moguce odlaganje njihove nezavisnosti.Ne treba zaboraviti da je US publika i Kongres vec sad opsednuta izborima,tako da Bush ima odresene ruke sto se tice spoljne politike,te Kosovo nezavisnost ga mnogo ne kosta.Treba pratiti pricu o raketama u Ceskoj i Poljskoj i Kosovo

6.Mislim da ce ovog puta Britanci sedeti na tribinama,gledati,ali i da budu umesani u sve procese,ali(sad malo sale) posto M&S ulazi u Srbiju,imace meksi pristup,sto znaci ajde da odugovlacimo(da ne bi morali da biraju izmedju US i EU ako Kosovari proglase nezavisnost)ali ako US to prizna,Britanci idu za njima.(iako imaju sve veci problem albanskog kriminala u Britaniji)

E,sad sta radi zemlja Srbija,ambasador jos nije tamo,umesto da je vec mesecima u Londonu i da koristi nov odnos snaga u Britaniji i foreign office-u,jos sedi ovde.Ali Srbija ima tajno oruzje,nov ambasador je experta za poreze ,pa ce verovatno imati zajednicku temu sa Brownom,bivsim ministrom finasija.
s56a s56a 20:51 14.10.2007

Re: mislim

Bojim se, da je Srbija samo pion u globalnom sahu USA - Rusija. Jedan ruski politicar je izjavio, da ne treba od Rusije ocekivati da bude prosrpskija od Srba na Kosovu. Istorija tih pravoslavnih odnosa je uglavnom zalosna.
s56a s56a 23:23 14.10.2007

Re: mislim

http://www.nytimes.com/2007/10/02/world/europe/02kosovo.html Nadam se, da su autoru bila poznati ovi detalji pre pisanja bloga? Takodje se nadam, da ovaj komentar nece nestati kao sto se dogodilo sa komentarom Urosevog posta.
Dejan Jović Dejan Jović 07:33 15.10.2007

Re: mislim

jaksa scekic
E,sad sta radi zemlja Srbija,ambasador jos nije tamo,umesto da je vec mesecima u Londonu i da koristi nov odnos snaga u Britaniji i foreign office-u,jos sedi ovde.


Hvala, Jakša. Nisam znao za ovo sa ambasadorom - to je baš priličan propust.
skyspoter skyspoter 13:48 15.10.2007

Re: mislim

Zaboravili ste da dodate da je Milliband koji je jako mlad i neiskusan ( ima ih jos ne samo kod nas) za poziciju koju ima, dobio to mesto jer nije isao protiv Browna kada je Blair napustao Downing street. Napravilu su deal.
Urosh Urosh 20:06 14.10.2007

...

Srbija moze da izvuce pouku jedino ako bude i formalno svedena na svoju pravu meru-znaci, da Kosovo postane nezavisnim vec posle 10.decembra ove godine, a da okupaciona zona Srbije, tzv Republika Srpska, aka genocidna tvorevina, prestane da postoji.
Plus, da sva cetiri trazena haska optuzenika odu u ICTY, gde im je i mesto, i da se CDP zali na onu sramotnu presudu glede Vukovara.
Samo tako Srbija moze izvuci pouku i suociti se s prosloscu.
Sve drugo bi bilo nagrada za agresorsku i zlocinacku politiku devedesetih.
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 20:16 14.10.2007

Re: ...

и да следећу Нобелову награду за мир на равне части поделе Рамуш Харадинај, Насер Орић и Анте Готовина.
movas movas 21:10 14.10.2007

Re: ...

Urosh
... a da okupaciona zona Srbije, tzv Republika Srpska, aka genocidna tvorevina, prestane da postoji.
Plus, da sva cetiri trazena haska optuzenika odu u ICTY, gde im je i mesto, i da se CDP zali na onu sramotnu presudu glede Vukovara.
Samo tako Srbija moze izvuci pouku i suociti se s prosloscu.
Sve drugo bi bilo nagrada za agresorsku i zlocinacku politiku devedesetih.

Vidiš, Srbija je ovo, čardak ni na Nebu ni na Zemlji, pa se ćutke prelazi preko ovih i ovakvih tvojih višestrukih nacističkih "analiza" - spiska srbomzačkih želja, a ustvari maloumno-bezobraznog prosipanja otrova po onima od kojih si inferioran.
vucko vucko 21:13 14.10.2007

Re: ...


Vidiš, Srbija je ovo, čardak ni na Nebu ni na Zemlji, pa se ćutke prelazi preko ovih i ovakvih tvojih višestrukih nacističkih "analiza" - spiska srbomzačkih želja, a ustvari maloumno-bezobraznog prosipanja otrova po onima od kojih si inferioran.

Ma navikli smo već na Uroša, prvih desetak puta komentarišeš, posle više nije interesantno :)
igipop igipop 21:30 14.10.2007

Re: ...

Па добро уроше како то израчуна?
babic babic 22:59 14.10.2007

Re: ...

Urosh
Srbija moze da izvuce pouku jedino ako bude i formalno svedena na svoju pravu meru-znaci, da Kosovo postane nezavisnim vec posle 10.decembra ove godine, a da okupaciona zona Srbije, tzv Republika Srpska, aka genocidna tvorevina, prestane da postoji.
Plus, da sva cetiri trazena haska optuzenika odu u ICTY, gde im je i mesto, i da se CDP zali na onu sramotnu presudu glede Vukovara.
Samo tako Srbija moze izvuci pouku i suociti se s prosloscu.
Sve drugo bi bilo nagrada za agresorsku i zlocinacku politiku devedesetih.

Ukoliko Kosovo postane nezavisno,zašto i Republika Srpska ne bi mogla da učini isto?RS nije "okupaciona zona" Srbije,a nije ni genocidna tvorevina.
Ukoliko više ne važi načelo teritorijalnog integriteta i nepromenjivosti granica,onda to nije slučaj samo sa Srbijom nego i sa BiH.
RS je konstitutivni element BiH,i ako je RS genocidna tvorevina onda je i BiH genocidna tvorevina.
dezelin dezelin 23:25 14.10.2007

Re: ...

Ukoliko Kosovo postane nezavisno,zašto i Republika Srpska ne bi mogla da učini isto?


Zato sto je RS nastala nelegalno, genocidom nad Bosnjackim narodom. To treba ukinuti jer nema pravo da postoji.

RS je konstitutivni element BiH,i ako je RS genocidna tvorevina onda je i BiH genocidna tvorevina.


Tacno, BiH kao drzava sa dva kantona od kojih je jedan nastao genocidom jeste genocidna tvorevina. Treba ukinuti kantone.
tuzlanac tuzlanac 07:20 15.10.2007

Re: ...

babic
Urosh
Srbija moze da izvuce pouku jedino ako bude i formalno svedena na svoju pravu meru-znaci, da Kosovo postane nezavisnim vec posle 10.decembra ove godine, a da okupaciona zona Srbije, tzv Republika Srpska, aka genocidna tvorevina, prestane da postoji.
Plus, da sva cetiri trazena haska optuzenika odu u ICTY, gde im je i mesto, i da se CDP zali na onu sramotnu presudu glede Vukovara.
Samo tako Srbija moze izvuci pouku i suociti se s prosloscu.
Sve drugo bi bilo nagrada za agresorsku i zlocinacku politiku devedesetih.

Ukoliko Kosovo postane nezavisno,zašto i Republika Srpska ne bi mogla da učini isto?RS nije "okupaciona zona" Srbije,a nije ni genocidna tvorevina.
Ukoliko više ne važi načelo teritorijalnog integriteta i nepromenjivosti granica,onda to nije slučaj samo sa Srbijom nego i sa BiH.
RS je konstitutivni element BiH,i ako je RS genocidna tvorevina onda je i BiH genocidna tvorevina.



babicu, vase pitanje o teritorijalnom integritetu drzave bosne i hercegovine ne da mi mira do da pocnem razmisljati o nezavisnosti vojvodine i sandzaka. e sad cete reci nije to isto, a jeste.
Doctor Wu Doctor Wu 07:37 15.10.2007

Re: ...

Uroše (pardon -she), a 'e l' može neka tvoja sličica?
babic babic 22:08 15.10.2007

Re: ...


Zato sto je RS nastala nelegalno, genocidom nad Bosnjackim narodom. To treba ukinuti jer nema pravo da postoji.
...
Tacno, BiH kao drzava sa dva kantona od kojih je jedan nastao genocidom jeste genocidna tvorevina. Treba ukinuti kantone.

BiH ima 10 kantona u Federaciji BiH.RS nije kanton nego entitet.
BiH je složena (federativna) država i ne može se njen konstitutivni entitet ukidati bez njegove saglasnosti.
To je osnovno načelo uređenja federalnih država.
Danas se ni opštine ne mogu ukidati bez njihove saglasnosti.
dezelin dezelin 22:28 15.10.2007

Re: ...

BiH ima 10 kantona u Federaciji BiH.RS nije kanton nego entitet.


Ok.

BiH je složena (federativna) država i ne može se njen konstitutivni entitet ukidati bez njegove saglasnosti.


Znam, ali bilo bi dobro.
babic babic 22:35 15.10.2007

Re: ...


babicu, vase pitanje o teritorijalnom integritetu drzave bosne i hercegovine ne da mi mira do da pocnem razmisljati o nezavisnosti vojvodine i sandzaka. e sad cete reci nije to isto, a jeste

Zašto bi tek postavljanje pitanja nezavisnosti RS bilo koga teralo da razmišlja o sličnom scenariju za Vojvodinu i Rašku oblast?
Zašto vas nezavisnost Kosova nije naterala na razmišljanje o nezavisnosti Vojvodine i Raške oblasti?


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:11 15.10.2007

Re: ...

babic

Zato sto je RS nastala nelegalno, genocidom nad Bosnjackim narodom. To treba ukinuti jer nema pravo da postoji.
...
Tacno, BiH kao drzava sa dva kantona od kojih je jedan nastao genocidom jeste genocidna tvorevina. Treba ukinuti kantone.

BiH ima 10 kantona u Federaciji BiH.RS nije kanton nego entitet.
BiH je složena (federativna) država i ne može se njen konstitutivni entitet ukidati bez njegove saglasnosti.
To je osnovno načelo uređenja federalnih država.
Danas se ni opštine ne mogu ukidati bez njihove saglasnosti.

Hajde da se jednom i sa tobom složim...
beogradski beogradski 05:28 16.10.2007

Re: ...

Urosh
Srbija moze da izvuce pouku jedino ako bude i formalno svedena na svoju pravu meru-znaci, da Kosovo postane nezavisnim vec posle 10.decembra ove godine, a da okupaciona zona Srbije, tzv Republika Srpska, aka genocidna tvorevina, prestane da postoji.
Plus, da sva cetiri trazena haska optuzenika odu u ICTY, gde im je i mesto, i da se CDP zali na onu sramotnu presudu glede Vukovara.
Samo tako Srbija moze izvuci pouku i suociti se s prosloscu.
Sve drugo bi bilo nagrada za agresorsku i zlocinacku politiku devedesetih.



Brate, prijateljski savet:

ili poradi na obrazovanju u vezi stvari o kojima pricas ili nemoj da se javljas, dzabe oduzimas vreme i sebi i drugima.

Ukoliko hoces da ozbiljno polemisemo navedi mi (ti ili bilo ko od drugara iz LDPa) koji je to svetski strucnjak rekao i gde je rekao da se problemi resavaju ovako, po kratkom postupku? Uzmi u obzir da su samo Srbi krivi za rat i da su samo Srbi ucinili zlocine i opet nigde neces naci ozbiljnu studiju koja kaze da zbog toga Srbija (ili vec koja je zemlja u primeru) treba da bude tako kaznjena kako si ti naveo. Po Hajeku je to kontraproduktivno, ali posto Sonja Biserko kao i Vojislav Seselj "puca" na neobrazovane,ona preciznije, poluobrazovane slojeve, takozvane, brosura demokrate, koga jos briga za Hajeka?

PS Autoru bloga sve pohvale, sry zbog skretanja sa tebe...

PSS Sto neko ne otvori blog o velikom bratu, ipak se daje na B92 (gde ste sada fanovi?), ja bih da pricamo o Jeleni, znaci bas je ono ful riba...
m.agrippa m.agrippa 22:25 16.10.2007

Re: ...

Zato sto je RS nastala nelegalno, genocidom nad Bosnjackim narodom. To treba ukinuti jer nema pravo da postoji.


Mislis, ni Amerika nema pravo da postoji onda? 12 miliona Indijanaca. Malo li je. (Ne razbacivati se terminom "genocid"; uvredljivo je).
Lektorka Lektorka 21:34 14.10.2007

Pouke?

Kakve bi pouke Srbija mogla izvući iz ove priče? To pitanje, naravno, prepuštam onima koji odlučuju o srpskoj vanjskoj politici.

S obzirom na to ko odlučuje o srpskoj spoljnoj politici, teško da treba očekivati da bi Srbija mogla izvući neke pouke iz ove priče. Važnije im je da prođu još jedne izbore uz pomoć prazne priče i nacifranog ustava, nego što im je do budućnosti države koju predstavljaju.
Nažalost.
Doctor Wu Doctor Wu 21:42 14.10.2007

Lep tekst, Dejane

samo što nisam siguran koliko UK odgovara jaka EU (ponekad se čini da je upravo to glavni razlog britanskog zalaganja za prijem Turske u EU). UK će uvek ostati tu gde jeste, nosač aviona između Evrope i USA: specijalni odnosi UK i USA su tu da ostanu kao i podozrenje prema Nemcima i Rusima.

Da, preporuka, naravno.
nsarski nsarski 23:10 14.10.2007

Re: Lep tekst, Dejane

UK će uvek ostati tu gde jeste, nosač aviona između Evrope i USA: specijalni odnosi UK i USA su tu da ostanu kao i podozrenje prema Nemcima i Rusima.


Haha, jednom sam bio u UK kad je Gorbacov isao u USA da se vidi sa Reganom. I njegov avion sleteo u UK, na pola sata, a Meggie Thacher se napalila, kao "dolazi Gorbacov da se konsultuje s njom pre nego sto se vidi sa Reganom". Tu su je mracno zezali za tu izjavu. Najcesci komentar je bio: "Ma jok, bre. To Gorbacov svratio u Englesku da se posluzi WC-om i da nastavi dalje na vazne poslove!". Stvarno ti Englezi ne mogu da se pomire sa gubitkom imperije.
Doctor Wu Doctor Wu 07:07 15.10.2007

Možda su je zezali pre

ali sada o Maggie pričaju kao da je sama, single handedly srušila the empire of evil (i unione usput, što je za Engleze još bitnije). Sad ni Gorbačov više nije dobri čova s Istoka nego sucker koga su uspeli da namagarče, a Regan je senilni starac sa budalastim snovima o star wars. Piš živi.
Dejan Jović Dejan Jović 07:46 15.10.2007

Re: Lep tekst, Dejane

Doctor Wu
samo što nisam siguran koliko UK odgovara jaka EU (ponekad se čini da je upravo to glavni razlog britanskog zalaganja za prijem Turske u EU). UK će uvek ostati tu gde jeste, nosač aviona između Evrope i USA: specijalni odnosi UK i USA su tu da ostanu kao i podozrenje prema Nemcima i Rusima.Da, preporuka, naravno.


Hvala na preporuci, Wu. Britanija je stalno u nekoj "šizofrenoj" poziciji, kao uostalom i velik broj drugih zemalja, pa istovremeno želi da bude dio neke jake i moćne Evrope (jer vidi da sama ne može puno, ali kad nastupa kao Evropa onda je jača), a da opet ta Evropa ne proguta nju samu. Evropa je u redu, ali samo ako je "britanska". Tako da oni podržavaju ulazak svake zemlje koja bi bila na toj nekoj liniji prijateljstva s Britanijom - Poljska im je sad velika prijateljica, a sutra vjeruju i da će biti i Turska. Manje zemlje mogu i ovako i onako - one nisu baš jako bitne - ali veće ipak moraju dijeliti viziju takve Evrope, ako ikako može. Na drugoj strani, Britanija koristi Evropu kao neku "simboličku pretnju" (što bi se reklo u malo rigoroznijem stručnom žargonu: kao "Neprijateljskog Drugog", i to zato da poveća unutrašnjepolitičku kohezivnost i očuva britanski identitet. Također, i njoj odgovara ova neka bipolarnost: ima osjećaj da sve dok je tenzija između Evrope i Amerike, ona može "odlučivati" na koju će stranu, i igrati ulogu nekog "mosta" koji će premošćivati dva kontinenta (ali tako da ga nikad do kraja ne premosti)...
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:08 15.10.2007

Oprez je rođena tetka mudrosti ..!!


Nipošto ne treba ovo donekle inovirano ponašanje Britanije po pitanju Kosova shvatati kao zaokret. A sigurno je da će mnogi to shvatiti upravo tako, po sistemu “što je milo.., to nam se i snilo”. Zbog takvih ovo i pišem. Ni jedna ozbiljna zemlja, ukoliko u datoj situaciji ne postoji nekakva radikalna promena ukupnih okolnosti, neće preko noći izmeniti kurs svoje spoljne politike. Što je država veća i značajniija, šansa za takvo što je manja. Stoga se izjave britanskih zvaničnika po pitanju Kosova moraju uzeti samo kao nova nijansa iste politike, dakle politike koja je u biti još uvek onakva kakva je bila i juče. Ako će se neki zaokret britanske politike uopšte desiti, on će biti tako spor i postepen, da ćemo mi jedva uspeti i da ga ispratimo “golim okom”. Ukoliko ono što smo čuli jeste začetak neke osetnije promene spoljnopolitičkog kursa, tek za 20-30 godina ćemo - kad uporedimo trenutak sadašnji i trenutak tadašnji - moći da ustanovimo razliku. Ali, i tako mali sadašnji pomak, naročito ako ide u smeru koji nama odgovara, treba uzeti s velikom pažnjom. I treba ga uzeti kao ohrabrenje (razume se, uz veliku meru opreza). Još nešto - i ako bude išao tako (“na našu vodu”), bojim se da će taj proces ići bar za nijansu sporije od tempa “pomeranja figura” oko Kosova, što znači da od istog ne možemo da očekujemo neku preteranu pomoć.

Sam ovaj blog može da nam koristi i indirektno, obzirom da je u njemu izvršen dosta solidan prikaz toga kako Britanci sve moraju da vagaju i na šta sve moraju da paze ne bi li u domenu spoljne politike postigli što više. Ako oni kao još uvek velika sila tako brižljivo mere svaku činjenicu pre no što će povući neki potez - možemo zamisliti kolika je tek naša obaveza (prema nama samima) da činimo isto to, budući da smo mala zemlja u velikim problemima. Naš današnji, a naročito dojučerašnji politički vokabular vrvi od neodmerenih izjava uperenih prema različitim spoljnim faktorima od kojih i te kako zavisi naša pozicija. Te izjave su doduše uglavnom sračunate na efekte na domaćem planu, no, svakako nisu korisne u odnosima sa spoljnim svetom. Na njih smo se ovih godina skoro navikli, pa nam je i svest o njihovoj štetnosti umanjena. Možda je, eto, i ovde prilika da se u tom smislu opomenemo, kako bismo slične pojave lišili našeg odobravanja, ili nereagovanja.

Dejan Jović Dejan Jović 07:49 15.10.2007

Re: Oprez je rođena tetka mudrosti ..!!

Dragan Vujanović
...


Ovo je vrlo korisno - hvala.
Jelena Milić Jelena Milić 09:50 15.10.2007

da li je bas tako

Pitanje priznanja Kosova ima, dakle, potencijal da našteti Evropskoj uniji, te da joj ponovno pokaže da je zapravo impotentna, čak i kad se radi o evropskim teritorijama. Već su danas glavni igrači u kosovskoj priči – Rusi i Amerikanci. I jednima i drugima (a naročito Amerikancima) ova priča sa Kosovom služi (između ostalog) i za ponižavanje i slabljenje Evrope - kao što je to bilo u "dobra stara hladnoratovska vremena". Ako dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti (a to je moguće samo ako Amerika da tajni mig za takvu stvar), to će biti prije svega zato da bi se Evropu uvelo u novu krizu, a Rusiju dodatno antagoniziralo. Time bi se skrenula pozornost s američkih teškoća u Iraku, Amerika bi se povukla, a kriza koja bi nastala oko Kosova – proglasila bi se ”evropskim problemom”. S kojim Evropa ne bi znala šta će.


Dejane, kao sto sam vam vec rekla vasim dolaskom na blog ovo je postalo mnogo zanimljivije mesto za nas koji pratimo i pisemo o temam koje i vi otvarate. jako mi se svidela "hrabrost" a nadasve argumenti u kojima ste pisali kako se crno belim predstavlja medju tkz liberalnom opcijom u nas i odnosi sveta sa rusijom, i nasa percepcija.


no u ovom postu, koji odlicno oslikava i istorijsku transformaciju kroz koju UK prolazi, ali nadsve izazove sa kojima se eu suocava, i promenom kursa u uk usled promene premijera, jer ma kako braun bio blizak bleru, vidi se neki zaokret vec sada, promakla vam je jedna bitna komponenata--cini se da i vi u njemu sad i njihovu vanjsku prema balkanu vidite kao monolitnu.

zato se ne slazem sa gore citiranim delom. u sad i u periodu pre nego sto je busova administracija ostala bez svojih perjanica, i pre nego sto je krenula nova parjamris trka--nikad ranije--bile su dve struje oko kosova. jedna oko nsc koja je za sporije i dogovrno resenje, i jedna u sd koja je bila za brzi rasplet.

kada se citaju txts i republikanskih i demokratskih spin doktora i savetnika najjacih i r i d kandidata jasno se vide dve stvari, bez razlike, iz kog tabora

SEE nije toliko, a WB skoro uopste od interesa, tj sve se namerava raditi u pojacanoj koordinaciji sa EU partnerima. Zaista ne vidim interes SAD da EU uivlace u krizu, pre mi se cini da je njihov interes, pre svega one strane koja bi da pozuri, da izvuku svoje angazovane trupe ovde, za tamo gde im zaista vise trebaju.

cini mi se da je i potez toma lantosa--koji pozdravljam--kljuc u kome treba gledati sad vanjsku u narednom periodu tj. bus ce tesko moci protiv. iako vise od godinu pre izbora D su u kongresu vecina. a sami D se moraju "izvinjavati" evropskim partnerima za bahatost kojom se busova administracija odnosila prema njima posle 9/11. tako da iako generalno za nezavisno kosovo, ideja da budu odgovrni za krizu u eu ili da ponizavaju eu ili da je bas oni izazovu mi se u svetlu najava novog pragmaticnog multilateralizma ne cini validnom.

mislim da je svima trima stranama stalo da uspe ma kakvo presenje koje da TROJKA jer je svima u interesu da pa i rusima da oni na taj ancin budu ukljuceni u resavanje drugih vecih globalnih izazova.

no jedno je sigurno, lopta jeste pre svega u eu dvoristu, i sada je vec jasno da eu bira izmedju unutrasnjeg jedinstva i regionalne stabilnosti ili u najboljem slucaju izmedju svog novog najveceg vanskopolitickog izazova WB. ne izborili se sa njim, rusija i sad nece je ni morati ponizavati, niti izazivati krizu, ona je vec tu od referenduma naovamo.
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 10:20 15.10.2007

Re: da li je bas tako


Zaista ne vidim interes SAD da EU uivlace u krizu, pre mi se cini da je njihov interes, pre svega one strane koja bi da pozuri, da izvuku svoje angazovane trupe ovde, za tamo gde im zaista vise trebaju.


По мом скромном мишљењу, рекао бих да је ово веома важна ствар. Имају ли Американци интереса да Европска Унија, која им је, узгред јако велики конкурент што се трговине тиче буде изузетно стабилна ?
Мени се чини да САД заправо и имају циљ да Европска Унија увек негде има више-мање врућ кромпир у рукама, те да што више зависи од става америчке администрације. У противном, уколико Европска Унија са својих скоро 500 милиона становника и економијом јако конкуретном америчкој почне више да мисли "својом главом" и да гледа на првом место и искључиво свој интерес, то би могло поприлично да ослаби амерички утицај на Евроазију. На пример, уколико би се везе Русије и Европске Уније толико учврстиле да им интереси постану јако слични, то би било за САД (и Британију) веома незгодна ствар.
Но, амерички утицај у Европи је још увек изузетно велик.
Занимљива је јутрошња вест у Sueddeutsche Zeitung-u, где Ангела Меркел након сусрета са Путином изнела претње оштријим санкцијама Ирану. Путин је на првом месту подвукао да је Иран, за разлику од Израела потписник уговора о ограничењу или забрани коришћења атомског наоружања и да Русија не располаже никаквим информацијама да Иран има за циљ развој нуклеарног наоружања.
Ко чита немачки, целу вест може прочитати овде:

http://www.sueddeutsche.de/,tt2m1/ausland/artikel/28/137748

Сама вест по себи и није толико занимљива, колико реакције и коментари читалаца. Преко 80% њих је против става Ангеле Меркел и критике на њен рачун су веома оштре.

Поздрав
Dejan Jović Dejan Jović 15:09 15.10.2007

Re: da li je bas tako

Jelena Milić
...


Hvala, Jelena, na ovom dodatku. Istina je da američku politiku ne smijemo gledati kao monolitnu, a također i da sam ja to vjerojatno malo zanemario u ovom svom tekstu. Naravno, i američka politika je pluralistična i promjenjiva, ne samo britanska.
Goran Nikolić Goran Nikolić 14:54 15.10.2007

Srbi

Britanij i dalje treba iluzija moći, simboličko priznanje da je važna.......

Mislim da i
Srbija, odnosno Srbi imaju, donekle, slican problem
Kada su na volsheban nacin uspeli stvoriti Kaljevinu SHS
(uz podrsku SAD, Britanije i Francuske)
koja je bila tri puta teritorijalno i po populuaciji veca od Kraljevine Srbije
srpska politicka elita
poverovala je u izabranost nashe nacije da bude integratorska
na ovim prostorima

Treba priznati da je to bio, ipak, po Srbe dobar splet okolnosti,
i da se njihova mega drzava raspala
jer prosto nije mogla opstati kao demokratska drzava,
iako njeno stvaranje, neizvesno jos tokom 1918,
nije bilo bez nekih racionalnih osnova
(slican ili isti jezik i kultura, kao i etnicka teritorijalna izmesanost)

Srbi i dan danas pate od manije velicine, pa kako onda ne bi Englezi.
Ipak, nekek stvari su i za utehu, od slicnih manija pate i Madjari, Austrijanci,
Bugari, Rumuni, a tek Poljaci..........koji su u medjuratnom periodu intenzivno radili da dobiju kolonije....
i josh jedna stvar
sve prestonice velikih propalih velikih drzava
i posle dezintegracija ostale su bitni gradovi
(Bech, Istambul, Peshta, Moskva, London.........)
pa valjda ce i Beograd.

i da parafraziram Kunderu,
Sve drzave sa komplikovanim imenima se, pre ili kasnije, raspadaju
s56a s56a 18:46 15.10.2007

Re: Srbi

A zasto to YU nije mogla obstati kao demokratska multinacionalna drzava? Pa i UK je nesto slicno, da ne spominjem USA na koju gledamo sa nipodstovanjem radi "samo" 231 godina istorije. Ipak smo u 21. veku, bar po kalendaru.
Filip2412 Filip2412 00:06 16.10.2007

Re: Srbi

po meni zato sto pojedini narodi (Hrvati pre svega) nisu nikada zeleli zajednicku drzavu jer su imali istorijski san da jednom, po prvi put u modernoj istoriji poseduju drzavu.

Taj neizivljeni nacionalizam je morao da se ostvari. U vreme kraljevine kao i u vreme Tita oni su sa mrznjom gledali na Jugoslaviju.

Naravno, postoje anti jugoslovenske teznje i kod drugih, ali cini mi se neuporedivo slabije.
s56a s56a 08:50 16.10.2007

Re: Srbi

Neko rece - Jedino su Srbi bili dovoljno jaki da rasture YU! Hrvati su imali drzavicu za vreme WW-II i preterano se izivljavali. Srbofobija je konacno pobedila pod Tudjmanom uz nesebicnu pomoc Milosevica. BiH platila ceh.

Nazalost su teznje ka odcepljenju bile najjace upravo ovde u dezeli sto je potvrdjeno referendumom sa 97% ZA.
m.agrippa m.agrippa 11:21 16.10.2007

Re: Srbi

A zasto to YU nije mogla obstati kao demokratska multinacionalna drzava?


Recimo zato što se elita podelila po nacionalnoj osnovi - što nije slučaj ni u Britaniji, ni u Americi, ni Kanadi (bez obzira na Kvebek, što je mala maca u odnosu na naš rusvaj)... Mislim, da ne pominjemo i činjenicu da je YU bila rušena i spolja, onako udarnički; obzirom da joj je rok geopolitičkog trajanja bio surovo ograničen rokom trajanja bipolarizma. Jugoslavija je probala biti istovremeno i demokratska i multinacionalna 1918 -1929 ali to baš i nije uspelo.
grlica grlica 13:17 16.10.2007

Re: Srbi

A zasto to YU nije mogla obstati kao demokratska multinacionalna drzava?

s56a

To pitanje će još dugo ostati aktuelna tema . Ukratko , imali smo šest delova , šest republika , sa ogromnim razvojnim razlikama . Slovenija je najviše davala za nerazvijene , ali razlike su i dalje ostajale . U Sloveniji su se bogatili na račun otvorenog tržišta , ali ni to Sloveniji nije bilo dovoljno , jer im je procena ( ne baš dokazano dobra ) govorila da bi sami prolazili bolje . Slično i Hrvatska sa bogatim izvorom od turizma . Udružili su se 1945 sve te republike , pre svega zbog mira , bezbednosti i početnog razvoja u okruženju vekovnih gazdi sa istoka i sa zapada i severa . Opet ukratko, jedna republika , očekivano to je bila Slovenija nije htela viša tako razvijati svoju ekonomiju , nego je htela više samostalnosti , pa su predlagali i konfederaciju . Prema istoku dalje protivnika je bilo puno , na rečima najviše u BiH , a Beograd , odnosno Srbija nisu se dali smetati ni ometati , jer su mislili da zbog svoje veličine mogu uvek imati glavnu reč . Kraj je poznat . Da su drugih pet prihvatili predlog Slovenije o mirnom razlazu kao neminovnst i ekonomsku logiku , danas bi svima bilo bolje , a ovako prošli smo veliku školu iz koje se još uvek nije dovoljno naučilo .
s56a s56a 00:24 17.10.2007

Re: Srbi

m.agrippa
A zasto to YU nije mogla obstati kao demokratska multinacionalna drzava? Recimo zato što se elita podelila po nacionalnoj osnovi - što nije slučaj ni u Britaniji, ni u Americi, ni Kanadi (bez obzira na Kvebek, što je mala maca u odnosu na naš rusvaj)... Mislim, da ne pominjemo i činjenicu da je YU bila rušena i spolja, onako udarnički; obzirom da joj je rok geopolitičkog trajanja bio surovo ograničen rokom trajanja bipolarizma. Jugoslavija je probala biti istovremeno i demokratska i multinacionalna 1918 -1929 ali to baš i nije uspelo.

Hvala za kvalifikovan odgovor. Imam jos nekoliko amaterskih spoljno-politickih pitanja.

Da li je konfederalni Ustav iz 1974 godine doveo do nacionalnih usmerenja elita i ekonomije?

Mislim da USA nisu radile na rusenju YU, a Nemacka se iskazala udarnickom - True or False?

Zasto bi demokratska multinacionalna YU nekome smetala posle pada Berlinskog zida?

Period posle WW-I nije bas bio najsrecniji u svetu zbog USA izolacionizma i resurekcije Nemacke. Nazalost ste politicari puno zabrljali sa nepravednim Versajskim mirom.

Gospodine Jovicu, izvinjavam se zbog trolovanja ali smo ipak mi elektronicari omogucili velike kapacitete diskova
s56a s56a 00:27 17.10.2007

Re: Srbi

U Sloveniji su se bogatili na račun otvorenog tržišta


Mislite na racun zatvorenog YU trzista sa strogo kontrolisanim uvozom? YU se udruzila 1918 godine!

Glavni pobudnici konfederacije su ipak bili Makedonci i Bosanci.

Grlice, napisite neki CV.
grlica grlica 17:28 19.10.2007

Re: Srbi

s56a
Mislite na racun zatvorenog YU trzista

Ja sam se izrazio na svoj način , a nisam objasnio . Naime , reč je o otvorenom tržištu unutar SFRJ
. Sloveniji je to tržište bilo otvoreno , slobodno , dostupno , bolje reći za nju privilegovano , monpolno , bez konkurencije , zbog , kako ste Vi naveli " strogo kontrolisanog uvoza "

Glavni pobudnici konfederacije su ipak bili Makedonci i Bosanci

Ne , s time se ne slažem , jer stvar se zakuvala još na poslednjem kongresu SKJ i onda su sledili višestranački izbori , pa počinju pregovori saveta mudrih ( članovi predsedništva SFRJ i predsednici republika ) ....kada se videlo da stvari ne idu više zajedno , najpre je Slovenija predlagala konfederaciju , ali kada je Milošević prvi put na tu ideju stavio veto , Slovenija je praktično digla ruke od toga , jer sa Miloševićem nije bilo moguće ući u dogovor o konfederaciji . Docniji pokušaji Hrvatske , Makedonije i možda BiH su bili bez smisla ...Kod toga je bitno zaključiti da kod saveta mudrih nije bilo mudrosti da se uđe u dogovor o mirnom razlazu , bez obzira na formalno .- pravne , pa za neke čak ustavno - pravne prepreke ....Zadnji signal za razlaz morao je biti rezultat plebiscita u Sloveniji , jer ko je imalo poznavao Sloveniju i Slovence , morao je znati da oni peljejo svojo pot naprej ....
Grlice, napisite neki CV.

Menim da je za začetek dovolj , če Vam povem , da živiva v istemu mestu , sva študirala v istemu mestu , sva se rodila v isti državi in pripadata isti generaciji .....
grlica grlica 20:00 20.10.2007

Re: Srbi

s56a

Imam jos nekoliko amaterskih spoljno-politickih pitanja.

Vaša pitanja nisu amaterska , nego itekako politički suvisla i aktuelna .
Da li je konfederalni Ustav iz 1974 godine doveo do nacionalnih usmerenja elita i ekonomije?

Moguće da je Ustav - 1974 taj proces polariziranja elita i ekonomije usmerio u formalizovane oblike , ali nacionaliziranje elita je proces koji je još pre započeo ...u svakom slučaju već 1971-MASPOK u Hrvatskoj , pa cestovna afera ( Stane Kavčič ) u Slovenji , pa Liberalna afera u Srbiji ( Latinka - Nikezić - Tepavac ) .... .
Mislim da USA nisu radile na rusenju YU

Točno , za to imamo dokaze . Voren Cimerman , ambasador SAD u SFRJ je zahtevao od slovenačkog rukovodstva da ne ide u otcepljenje ( razdruživanje ) , jer to SAD neće priznati ..američki interes je bio jedinstvena SFRJ , kao tržište i kao sigurni tampon prema SSSR, odnosno Rusiji ...Italija je isto bila protiv slovenačkih težnji ( de Mikelis i danas tvrdi da je bio u pravu ) ...koliko je Nemačka bila udarnička ? Da li je njihova ocena bila , da će lakše prodirati ekonomski i politički na razjedinjeni Balkana ili u moćnu SFRJ ...ako je tako , onda je to bio njen interes ./svđ

Zasto bi demokratska multinacionalna YU nekome smetala posle pada Berlinskog zida?

Na to sam delimično odgovorio vezano za Nemačku , ali suština bi bila u tome , što se mi unutar SFRJ nismo mogli više zajedno trpeti , podnositi , a najmanje zajedno i složno živeti , gospodariti ...O tome zašto je došlo do toliko suprotnosti ste možda vi već delom odgovorili na pitanje o stvaranju nacionalnih elita . Ja cenim da je to bio neki logičan proces stvaranja uslova čistih računa , jer pola stoleća solidarnosti za jednu Sloveniju , pa i turističku Hrvatsku , koja je zarađivala najviše deviza , to je bilo suvišno ili previše .
nepravednim Versajskim mirom

Nažalost mir nikad nije pravedan za sve ili za većinu često . Recimo mir u Dajtonu je samo zaustavio rat i ništa više , jer BiH i danas su nesposbne da samostalno postoji kao država ili , ako hoćete kao dve ili čal tri države .
s56a s56a 13:56 21.10.2007

Re: Srbi

Da li je njihova ocena bila , da će lakše prodirati ekonomski i politički na razjedinjeni Balkana ili u moćnu SFRJ ...ako je tako , onda je to bio njen interes.

Nazalost se Nemacka ocena pokazala pravilnom bas kao i CIA predvidjanje o raspadu YU pet godina pre dogadjaja. Urezalo mi se u pamcenje upozorenje politicarima od Emira Kusturice pri nagradi AVNOJ.

Pre par godina sam cuo za Nemacku ocenu o jos dve drzavice na Balkanu koje se ovih dana poradjaju.

Ja sam elektronicar, a kolega arhitekta je pravovremeno prognozirao pad Berlinskog zida. Ima mesta i za nas (radio)amatere u politici
grlica grlica 06:53 22.10.2007

Re: Srbi

Ja sam elektronicar, a kolega arhitekta je pravovremeno prognozirao pad Berlinskog zida. Ima mesta i za nas (radio)amatere u politici

s56a 14:56 21.10.2007

Jedno pitanje za radioamatera ostavljam za docnije , a sada ozbiljnije pitanje na koje zaista ne nalazim odgovora , ali je iteako vredno razmišljanja :
Zašto se Srbija do sada ponašala i još uvek tako čini , kao da te prognoze ne postoje , pa je srljala u novije ratove u kojima je samo gubila , najviše svoje nedužne ljude i naciju , kod kuće i tamo gde Srbi vekovima žive na brdovitom Balkanu ?????
s56a s56a 18:21 23.10.2007

Re: Srbi

Nazalost Srbija ponavlja masovna samoubistva svake tri generacije pa pomalo sumnjam u genetske devijacije!
grlica grlica 19:41 23.10.2007

Re: Srbi

s56a

Nazalost Srbija ponavlja masovna samoubistva svake tri generacije pa pomalo sumnjam u genetske devijacije!

Hteo bi da ne verujem u posojanje zakonitosti takvih mračnih ciklusa . Nisam sklon takvom pesimizimu , pa Vaše reči primam kao upozorenje da se o sudbini i perspektivi najveće južnoslavenske nacije treba puno ozbiljnije razmišljati . Ali ne samo razmišljati nego i delovati u smeru kulturnog , ekonomskog , političkog i pre svega intelektualnog progresa . Ne treba tražiti uzore izvan svoga nacionalnog korpusa . Na to me upozorio ( a posle sam i ja to činio ) iguman Jovan u manastiru Studenici : " Pogledajte onu fresku levo gore iznad glavnih vrata u hram . Vidite ljude na gozbi , jedu ribu i pogledajte onu dvokraku viljušku , koju ćete danas naći u najotmenijim restoranima . A zamislite , tada , u to vreme kada su na dvoru Nemanje jeli sa takvim viljuškama , glasoviti Fridrih Barbarosa nije ni poznavao pribor za jelo " !? Da li je to jedan od uzora , koji je docnije nažalost bio prekriven maltom . Mnogo toga smo pokrili maltom i vreme je da svu maltu sa naših fresaka skinemo i da obogatimo život sa još lepšim freskama , freskama svetlije i složnije budućnosti .
s56a s56a 20:16 23.10.2007

Re: Srbi

Tesko ce biti Srbiji bez Kosovskih freski... Idem prekosutra na jug bar da vidim napredak kod Palme u JA
grlica grlica 13:02 16.10.2007

Srbija pragmatično

Kakve bi pouke Srbija mogla izvući iz ove priče? To pitanje, naravno, prepuštam onima koji odlučuju o srpskoj vanjskoj politici.
Poštovani Dejane , najpre to šta ste vi napisali u uvodu ovoga diskurza nije priča , nego temeljita , sistemska analiza iz britanskog ugla gledanja ...upućujete poruku na razmišljanje Srbiji , Srbima i pre svega srpskoj politici , za koju jedni vele da je ima , drugi da je nema ili da je kriva ili čak neki da je nebeska ...Ali politika uvek jeste takva kakva je , postoji kao deo života . Ja ne želim , to što se vi pitate : " prepustiti onima koji odlučuju " , jer u demokratskom društvu , a to je i Srbija , i javnost se pita , pa makar samo pred izbore , ali prisutna je uvek , posebno na ovako otvorenim i sadržajnim Forumima , između ostalog , zaslugom takvih kao što ste Vi , sa zaista nepresušnim vrelima aktuelnih i zanimljivih tema . Dakle , gde ja vidim ili nalazim elemente poruke srpskoj spoljnoj politici ? Pre svega na taj odnos VBRT mora gledati realno , kao na stvar vrlo iskusne , prepredene i vešte pragmatičnosti , dakle VBRT čini ono šta joj je u ovom trentku u prvom interesu , a to je : ne talasaj ! VBRT očito odgovara da se ne dešava ništa na Balkanu , pa ako može i da stanje oko Kosmeta bude zanrznuto , ali to neće ići . Bilo kako bilo , Srbiji je da to kako VBRT sada čini prima sa razumevanjem , čak sa odobravanjem , ali da se ne zaleće ubneka slepa savezništva . Ja tako mislim i o odnosu Srbije i Rusije , a pogotovo Srbije i SAD ..sa svima na distanci ...deklarativno i pravno formalno i dalje i stalno stajati iza rezolucije 1244 SB UN . To da ima VBRT muke kako uskladiti odnose sa SAD , Rusijim , Nemačkom , Francuskom i EU u celini , to je njen problem , ali odlično je to poznavati , zašto Vam svaka čast i hvala . Međutim , ljudima treba pouka za život i politiku , a to bi trebalo da bude savet : ne srljati u zaoštravanja , ni dvoriti nikome , braniti svoje formalno pravne pozicije . Mislim , uveren sam da u sadašnjim političkim potezima , srpska poltika , poiltika Srbije vuče prave opoteze , koji čak potvrđuju suštinske zaključke iz vaše zanimljive analize .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana