17. godisnjica zlocina u Bratuncu

vracarac92 RSS / 12.07.2009. u 12:32

U Srebrenici i Bratuncu danas će biti obeležena 17. godišnjica stradanja srpskih vojnika i civila od strane muslimanskih snaga pod komandom Nasera Orića, za šta je Orić osuđen na kaznu od dvije godine zatvora, koliko mu je trajalo i suđenje u Haškom tribunalu, navodi Mina. Na Vojničkom groblju u Bratuncu bit će otkriven centralni spomen-krst, nakon čega će biti služen parastos za 3.262 srpske žrtve regije Birač. Članovi porodica i građani posetuće groblja u Sasama, Biljači i Zalazju, gde je na Petrovdan 1992. godine ubijeno 69, a nestalo 19 vojnika i civila.

 

На Војничком гробљу у Братунцу јутрос је одржан помен и служен парастос Србима који су у прошлом рату у Босни и Херцеговини страдали на подручју Сребренице, Братунца и Милића.

На Војничком гробљу запаљене су свијеће погинулим српским борцима и цивилима. Помен српским жртвама на подручју Сребренице и Братунца настављен је служењем свете архијерејске литургије у цркви Пресвете Богородице у Сребреници. Владика зворничко-тузлански Василије служио је свету архијерејску литургију и парастос у цркви Покрова пресвете Богородице у Сребреници, након чега су посјећена стратишта у српским селима Биљача и Залазје, која су 12. јула 1992. године напале и уништиле муслиманске снаге под командом Насера Орића.Парастосу је присуствовало неколико хиљада људи, као и највиши политички врх Републике Српске.

Комеморацији у Братунцу није присуствовао нико нико од представника међународне заједнице иако су, према ријечима предсједника Борачке организације Сребренице Милоша Миловановића, позиви упућени свим амбасадама у БиХ, као и међународним организацијама. Висока делегација Републике Српске, предвођена предсједником Републике Српске Драганом Чавићем, посетила је Залазје, Биљачу и Сасе - српска села на подручју Сребренице и Братунца, где су на данашњи дан [Петровдан] 1992. године, муслиманске јединице убиле 69 српских цивила. Посјета високих функционера РС уклапа се у обележавање поште око 3.500 Срба из ширег региона Подриња, које су током рата у Босни и Херцеговини [1992-1995] убиле муслиманске јединице, предвођене Насером Орићем - хашким оптужеником. Муслиманске јединице у Сребреници упале су 12. јула 1992. године у та српска села која су потпуно попалили и разорили, а оне Србе који нису успјели да побјегну, немилосрдно су побили.

Предсједник Републике Српске  изјавио је у Братунцу да је највећа грешка многих у Босни и Херцеговини у политичком квалификовању злочина, уместо једнаког односа према свим жртвама и њиховим починиоцима. Село Залазје код Сребренице, које су снаге под командом Насера Орића у потпуности уништиле 12. јула1992. године, данас је готово пусто.Преживјели становници Залазја, као и других села из околине Сребренице и Братунца, који су данас на војничком православном гробљу у Братунцу одали помен настрадалима члановима својих породица, свједоче о томе шта се дешавало на Петровдан 1992. године.Мара Јеремић изгубила је два сина, а тијело једног од њих није нашла до данас."Лична карта једног од мојих синова нађена је у једној кући. Хоћу да се злочинци казне. Зулфо Турсуновић први је ударио на наше село и све попалио. Попалили су све, немам ни куће ни кућишта, немам снаге да одем тамо", каже Мара Јеремић.Кристини Благојевић снаге Насера Орића су 1992. године одвеле сина,а о његовој даљој судбини не зна ништа."Говорили су да је одведен у Сребреницу, да је остао у Сребреници, до данас нико није дошао и питао ме било шта. Не знају за Србе, а за њихове знају", кроз плач говори Кристина.Гордана, Снежана и Радивоје Матић убијени су на кућном прагу,прича једини преживјели члан породице, њихова мајка и супруга, која на дан напада није била код куће."Кад сам дошла кући нашла сам их мртве. Млађу кћерку су рањену пустили да уђе у кућу где је и преминула. Старију су кћерку убили на вратима. Пре тога су јој клештима извадили здрав зуб. Кућу су ми запалили", прича ова жена која је пред Хашким трибуналом свједочила у процесу који се води против Насера Орића. Како је раније саопштио Биро Владе РС за односе с јавношћу, у нападима оружаних снага под командом Насера Орића од маја до децембра 1992. године уништено је и разорено на десетине српских села и на најбруталнији начин убијено стотине српских цивила у општинама Сребреница, Братунац и Скелани.

"Само на подручју Сребренице у том периоду нападнуто је 21 српско село у којима је убијено више од 400 цивила, а у нападу на 22 српска села општине Братунац у истом периоду убијено је најмање 560 лица", наведено је у саопштењу.

На Божић 1993. године, здружене снаге подрегије Сребреница под командом Насера Орића у раним јутарњим сатима напале су српска села на подручју Кравица у општини Братунац и убиле 48 мјештана.

"У периоду током којег су снаге под командом Насера Орића контролисале ово подручје, од 7. до 16. марта 1993. године, уништено је 688 домаћинстава и оскрнављено православно гробље у Кравицама", стоји у саопштењу.

Још се наводи да је на подручју општина Сребреница, Зворник, Милићи, Братунац, Власеница и Осмаци у току рата страдало најмање 1.300 лица српске националности, док је на ширем подручју средњег подриња и Бирча страдало више од 3.000 Срба. Покровитељ "Петровданских дана Сребренице" је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске (РС), а организатори манифестације су Борачке организација РС и црквена општина Сребреница.


(tekst od 12.07.2005.) 



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

myredneckself myredneckself 13:14 12.07.2009

###

U Srebrenici i Bratuncu danas će biti obeležena 17. godišnjica stradanja srpskih vojnika i civila od strane muslimanskih snaga pod komandom Nasera Orića, za šta je Orić osuđen na kaznu od dvije godine zatvora, koliko mu je trajalo i suđenje u Haškom tribunalu,

...мене све ране мога рода боле,
и моја душа с њим пати и грца.
miloradkakmar miloradkakmar 13:55 12.07.2009

Nezaborav

Још се наводи да је на подручју општина Сребреница, Зворник, Милићи, Братунац, Власеница и Осмаци у току рата страдало најмање 1.300 лица српске националности, док је на ширем подручју средњег подриња и Бирча страдало више од 3.000 Срба.

Kada čoveku oduzmu dostojanstvo života, onda mu se dodeljuje slava, sećanje...nezaborav.
Da li se to u meni prošlost pravda
il' sadašnjost plače ...
Biljana 77 Biljana 77 16:54 17.07.2009

Re: Nezaborav

Kada čoveku oduzmu dostojanstvo života, onda mu se dodeljuje slava, sećanje...nezaborav.
Upravo. Imena, imena, imena..Ne brojevi, ne nacija.. I zločinci i žrtve su ljudi, imenom i prezimenom.
ipsi ipsi 22:19 17.07.2009

Re: Nezaborav

Ali svakako ih nije lijepo staviti u isti skup..........zlocince ne zalim, nevinim zrtvama odajem pocast.
sinergija92 sinergija92 14:18 12.07.2009

+++

Neka pocivaju u miru......

Nadam se da ce
medj' pokoljenjem
biti vise odgovornih
i hrabrih koji ce shvatiti
da nije uvek najvredniji zivot,
ima nesto i iznad toga..............................
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:36 12.07.2009

Komentar

Ја сам као бранилац , адвокат учествовао о одбрани клијента који је извршио провалну крађу у киоску и осуђен је на двије године затвора . Колико је осуђен Насер Орић за злочине у околини Сребренице и Братунца, двије године, е да ли је то правично суђење, а свима жртвама слава ко год да су ...
(Dragutin Durutović, 12. jul 2009 13:46)

izvor
dali76 dali76 16:05 12.07.2009

....

Smeta mi kad na pomen stravicnog julskog zlocinau Srebrenici 1995 neko izbaci Bratunac kao protuargument.
Zlocin nema opravdanja , pa ni sam zlocin ne moze biti pravdanje za drugi zlocin.
Ono sto me jos vise boli jeste sto se zrtve Bratunca I sela oko Srebrenice ne samo zaboravljaju vec sto odgovorni za te zlocine ne odgovaraju.
Ovakvim nacinom samo zatvaramo krug pakla ;
Bez osude svih zlocina bojim se da otvaramo put ka nekim novim.

Slava svim nevino nastradalim.
leopold_lady leopold_lady 20:54 12.07.2009

Baš me briga ....

za Srebrenicu ... Ionako je manje - više izmišljeno sve što su kao Srbi radili ....

Koliko znam - u Čikagu je dosta ljudi iz Srebrenice koji se vode kao "poginuli" koji su živi i zdravi - da se nisu kojim slučajem "povampirili" i "preleteli" u Čikago ???

Muka mi je da Srbi Srbe stalno pljuju.... Niko to ne radi sa svojim narodom.... Samo Srbi...

Morala sam da kažem ovo - jače je bilo od mene....

A o bolu - bilo kojem mogu pisati eseje.... Kao i o tuzi .... Tako da mi je malo muka sabotiranja postova koji su iskreni i otvoreni kao ovaj .... I da,dali 76 ja sam te prijavila moderatoru... I uradiću to svaki put kad budeš - pričao stvari koje pričaš - na mestu gde im mesto nije.... Na svom blogu radi šta hoćeš - al na drugim blogovima ne pravi gluposti....

Kao dodatak na sve - BTW.,da radiću to dok god mi B92 bude dozvolio da pišem i komentarišem blogove . kad me ukinu - ne mislim se vraćati ni u kakvom obliku.... Dok me ne ukinu - žao mi je što ću vam mrstiti račune !!!

dali76 dali76 05:56 13.07.2009

Re: Baš me briga ....

Leopold Lady
“Bas me briga za Srebrenicu ionako je sve manje vise izmisljeno “..
Ovo je spomenik tvojoj gluposti.
Doduse Lady tebe cjenim vise jer si glupost rekla javno za razliku od tvojih istomisljenika.
PS
Cast mi je biti prijavljen moderaciji u ovakvom sukobu misljenja.
leopold_lady leopold_lady 07:03 13.07.2009

Re: Baš me briga ....

Ovo je spomenik tvojoj gluposti.


Ja nikada ne tvrdim ono što nije tačno .... Tako da ako je glupost tačna - onda jesam glupa ....

Ne znam šta tebi ti Muslimani znače više od Srba .... Mislim - zbog svih tih drugih ti ne živiš tamo nego ovde .... Ili zbog sebe??? Stvarno ne znam zbog čega? Nemoj mi samo reći da ne živiš tamo odakle si - zbog mene .... Ili zbog nekog iz Srbije.....

Još jedna stvar - ja uvek govorim ono što mislim.... Retko kada kažem nešto - tek da bi samo rekla ....
libkonz libkonz 22:33 13.07.2009

Re: Baš me briga ....

ja uvek govorim ono što mislim....

na žalost.
margos margos 22:47 12.07.2009

.......

Na žalost, ovakvog podsećanja nema na naslovnici.
Na sreću, ovakvog podsećanja nema na naslovnici.

Prvo rekoh zato što mi je zlo od toga da se srpske i pravoslavne žrtve minimiziraju, a drugo - jer to mahanje i lažno saosećanje sa srebreničkim žrtvama iz 95-te, mnogo više govori o tim osobama koje na njima profitiraju.

Nadam se da će krivci odgovarati, a nevine duše i ožalošćeni konačno naći mir.

ipsi ipsi 23:14 12.07.2009

...

Upravo stigoh iz Bratunca, bio i u Srebrenici....

Dostojanstveno, tuzno, ljudski. Kao i do sada, dan koji se razlikuje od posela koje prate mediji.

Cijelo vrijeme se pitam: "zasto nas tjeraju da presudjujemo, umjesto da sude?"

Naka im Bog dusu prosti, pocivajte u miru moji saborci i sigurno neduzni civili.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:56 12.07.2009

oba

masakra su jednako strasna, bez obzira na brojeve/ljude (vec neko vreme smo samo brojevi, right?). jednom cu valjda skupiti hrabrost i otici...
ipsi ipsi 00:17 13.07.2009

Re: oba

Brojevi smo samo za one koji samo "sto vise brojeva to vise para" princip priznaju.

Nije potrebna hrabrost, nije potrebno ni otici, na kraju krajeva cijela ova virtuelna drzava je puna takvih mjesta....znaci gdje god zagazis les te hvata za clanak...potrebno je jednostavno reci, pocivajte u miru...i prestati sa manipulacijama.

Zlocince pohvatati i suditi im, to je siguran put u buducnost, sve ostalo je neminovni rat i osveta, novi lesevi.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 08:43 13.07.2009

Re: oba

Zlocince pohvatati i suditi im, to je siguran put u buducnost, sve ostalo je neminovni rat i osveta, novi lesevi.

nazalot, ja ne verujem u mir. uvek se pronadje razlog za rat.
brojevi smo onima koji nas vode.
gdje god zagazis les te hvata za clanak

recimo da hodamo po lesevima? da se selimo, a?
recimo da cu sama da odlucim da li treba da odem ili ne, da li zelim.
ti si, vidim gore, bio. zasto onda savetujes suprotno?! ne bih da zapocinjem...da li si bio pre neki dan i u potocarima ili samo u bratuncu? meni je svejedno. otisla bih na oba mesta.
vracarac92 vracarac92 14:41 13.07.2009

Re: oba

Zlocince pohvatati i suditi im, to je siguran put u buducnost, sve ostalo je neminovni rat i osveta, novi lesevi.

Bravo.
ipsi ipsi 22:03 13.07.2009

Re: oba

Ne vjerujem ni ja u vjecni mir, o tome nisam ni pisao.......covjek ratuje od kada postoji, ali eto mozda i sebicno, sebicno vec kako, volio bih da ove prostore zaobidje na malo duzi rok.

Recimo da si me pogresno razumjela i u vezi leseva i u vezi odlaska.

Samo sam napisao svoje misljenje da covjek ne mora da ode na svako stratiste na ovom svijetu...trebao bi mu cijeli zivot, i da ga to ne cini ni vecim ni manjim, ni moralnijim, ni pravednijim. Nista vise. Savjete nisam dijelio.

Ne znam sta ti ne bi da zapocinjes?

Nisam bio u Potocarima, niti cu ici. Apsolutno sam svjestan zlocina koji je tamo pocinjen, zao mi je nevinih zrtvi iskreno, ali suvise bi bilo ocekivati od mene da se poklonim i sjenama onih koji su tamo pokopani a koji su pocinili zlocin nad ljudima kojima sam jucer odao pocast.

Prihvatam da je tebi svejedno i ne branim ti da ides bilo gdje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana