урозе сан

Черевићан RSS / 12.07.2009. u 23:16

 

ин је технолог.енглез.осмишља бојице за кречење те фарба малтезима снове у резеда. Онако успут је и рониоц у мрачне дубине околне.по том је питању аматер , вели, са 3 десетогодишњим искуством.препунје приповетки. не гаси . ко светионик. пребира по морском дну те сакупља, сакупља . . .

очекивали су самоуверени енглези тај напад али не тако брзо нити са те стране . била је једна субота фебруара 1942, а His Majestie's Ship MAORI укотвљен пред Гранд Харбуром Валете.  трећина посаде у граду да испразнесимуда те натанкују жеђ. изнебуха стуштише се штуке ,

Untitled-4.jpg  тко зо'љце ,запуца sa свијех страна и док se капетан снашао да с' преосталом pосадом одговори брезобразним together са лимаријом попи дно . . .

и дан дањи, тамо су.

на задовољство туриста рониоца ( која blackness)

и ина, наравски.

рони се у потонули брод те развлаче сувенири, тјст штаје јоште преостало.прича ин, дуго није могао да отвори једна захрђала врата на крмном делу , а кад успе нађе у просторијици сем успаване породице октопусија гомилу флаша специфичног облика . тутне пар комада у свој зембиљ те понесе кући па их у својој гаражи хигијенски истретира и донесе један дан да нам их заинтересованим, покаже. намах нас је намамио облик те боце од цца 3 деци, белог патинираног стакла са рељефним натписом на боку VINCENT BONYY VALLETTA - MALTA ,а на дну по рубу, укруг,Wm.BARNARD & SONS LONDON. при грлићу стишњена са стакленом куглицом унутри.појасни ин да је овакав тип боце патентирао поменути господин Лондонац с' почетка века кљокнутог , а служиле су искључиво за пуњење клакером те разним синалцима , нијансирано-гасираним водотворевинама ,од којих гарант запатиш жабу у трбуву , што би каазо мој комшија некдашњи, цибула стаклени, ноторни алкус. покојни тренутно.боца се пунила тако што се окретала контра паје под притиском пиће уњу убацивано ,а кликер стаклени би натеран гасом у боци ,се заглављивао у грлићy не допистивши истицање драгоцене течности.

које воли,ofskroz.

отварала се пак ,боца, тако што би се поменути клихер неком тањом облом творевином ,типа штапића , утиснуо убоцу и тиме отварао пут изливању садржаја.

толико. баш угуших појашњењем.

елем, преузе патент енглезов содара BONYY са Малте и кажу богме пристојан капитал стекоше продајом претече Pepsi ,Coce,Wvepesa, те да не набрајам , бућкуриша. набављач пак , са брода MAORI нашаржира гајбе тог пића у брод наменувши их својем особљу након оброка.

но судба , тај шаљивџија , учини, шта учини ....

ту скоро , изненади нас ин  доневши поменуту боцу уредно наливену са Coca Colom , а пуњену у фабрици безалкохолних пића Marsavin , по свим прописима бивше технологије , након 67 година боравка у мраку дубина медитерана. очеписмоје ,на претходно (детаљно) описан начин ,оловком ,те наздрависмо за душе оних којима , првобитно , бејаше намењена.



Komentari (66)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Bojan Budimac Bojan Budimac 23:30 12.07.2009

:)))

Priča se prekida na najzanimljivijem mestu. Misleeem, Coca Cola sigurno nije dobila na kvalitetu ležeći tamo šesetkusur godina (treba l' reći da Coca Cola nije vino?), a koliko je i da li je izgubila?
jesen92 jesen92 23:56 12.07.2009

Re: :)))

...kao i uvek zanimljiva prica al meni kraj ostao nejasan....da li je in napunio bocu coca colom ili....?
mirelarado mirelarado 23:57 12.07.2009

Re: :)))

Ова Ваша занимљива прича, гос'н Чер, подсетила ме је на оно што се збило са велелепним шведским једрењаком, који се зове Васа. Саграђен је у 17. веку, као највећи бојни брод у шведској флоти. Али, градитељи су негде оманули и брод је потонуо одмах после свечаног поринућа, у самој стокхолмској луци. Шездесетих година прошлог века извучен је на површину и данас је изложен у музеју. Прича о Васи, најочуванијем броду из 17. века, који никада није послужио својој сврси.


vladimir petrovic vladimir petrovic 06:55 13.07.2009

Re: :)))

Bojan B.
Priča se prekida na najzanimljivijem mestu.


Zna veštinu dobar pričalac priča, gsn. Čer.
Sve je unutra: bojenje snova Maltežanima u - rezede... klakeri i ina pića iz prošlosti... flašice sa staklenim klikerom unutra... pokojni komšija... nazdravljanje za duše onih kojih nema... i slično.

Naravno, početak je ubitačan, kao i u svim dobrim pričama:
ин је технолог.енглез.осмишља бојице за кречење те фарба малтезима снове у резеда. Онако успут је и рониоц у мрачне дубине околне.по том је питању аматер , вели, са 3 десетогодишњим искуством.препунје приповетки. не гаси . ко светионик. пребира по морском дну те сакупља, сакупља . . .


Черевићан Черевићан 07:37 13.07.2009

захваљујем

мрс jesen92 за читање саставами , ашто се тиче финала причице боца је фабрички напуњена у малтешкој дестилерији Marsavin

хвала на дружењу.
Черевићан Черевићан 07:42 13.07.2009

мрс

mirelarado знана ми је тужна прича оВаси .сличност са боцом из моје причице сте уочили но разлика је само у томе што боца и након толико сврси послужи за разлику од брода.

драго ми је да сте нам у друштву.хвала.
Черевићан Черевићан 07:46 13.07.2009

услед

недостатка матријала за обраду то се тако уради па испадне као да је било још свашта да се ту дода.а ние. него
малко пажљивијим читањем г Budimac запазили би сте да је боца празна откривена а тек накнадно ових дана пуњена скокаколом тако да је квалитет исте ВРХУНСКИ.

драг сте ми коментатор.
Черевићан Черевићан 07:52 13.07.2009

г petrovic -у

докон , онако пензионерски кад ми време дозволи у 12-о сатном радном дану покушавам од небитних догађаја кратким саставима ( ко данас има времена за рат&мир) да целину осмислим те понудим читаоцима овде на блогу да се о утиску одреде.

сујетном, пријами Ваша (пр)оцена ове причице те хвала зато, као и за дружење,
mariopan mariopan 18:23 13.07.2009

Re: г petrovic -у

докон , онако пензионерски кад ми време дозволи у 12-о сатном радном дану

Dok sam radila stalno sam prizeljkivala tu penziju da se malo odmorim ali nikako da postignem, do toga dela jos nisam stigla kao i vi? Dobro je dok je tako i zdravlje nas sluzi pa mozemo

Klakera se secam samo kao boce koju nisam umela sama da otvorim, bila sam mala. Mi smo pili i kabezu iz takvih flasica. Ala je to bila obojena vodica, da je sada neko ponudi ne bih odbila, samo da se setim tog ukusa, malo da se vratim u detinjstvo, mislim , ako zatvorim oci makar masta neka radi

Od starih pica jos samo "koktu" volim i stalno kupujem, mada mi je ona stara bila sladja ili ukusnija, ili sam zaboravila? Eh,
Obozavam da gledam sta se sve nalazi na starim brodovima pod vodom i bila bih pretplacena na takve price i filmove.

Pozdrav g.Cer
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:41 13.07.2009

Re: г petrovic -у

Klakera se secam samo kao boce koju nisam umela sama da otvorim, bila sam mala. Mi smo pili i kabezu iz takvih flasica.

I ja, i ja. Zelena, žuta, crvena.
Черевићан Черевићан 20:43 13.07.2009

тајновитост подводја

драга гђо mariopan дно медитерана је ризница још нетакнута иако вековима се купи подну. сведок сам овде на малти шта се све налази по приватним колекцијама, музеје и да не помињем, а све измора извађено.дочарајте онда себи колико тог још има а што уморе никад доспело ние. . .
око малте постоји пар занимљивих потонулих бродова ( па и римских ) али на већим дубинама па су и мање расчерупани од доконих рониоца има и олупина авиона ( други св.рат) и када једном у тај свет , макар и посве аматерски се загњурите, готовоје, инфекција је то за свагда.
право уживање је када вас неинтересује сувенир са дна него уживате у окружењу у тој брбутавој тишини неупоредивој ни са једном другом. е сад људска алавост превагне углавном те уквари ужитка . . .

посебно ми је драго да сте са нама овај пут.хвала.
mariopan mariopan 21:53 13.07.2009

Re: г petrovic -у

KRALJMAJMUNA
Klakera se secam samo kao boce koju nisam umela sama da otvorim, bila sam mala. Mi smo pili i kabezu iz takvih flasica.

I ja, i ja. Zelena, žuta, crvena.

Черевићан Черевићан 22:54 13.07.2009

конбинациа

боја г Кингу малко асоцира на етиопију а они се несретници баш клакера не напише . . .

него, фала да сте снама и овај пут.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:56 14.07.2009

Re: конбинациа,klikeri tj klakeri

баш клакера

Vama su klakeri tj. klikeri nešto zaribali. Kakva crna Etiopija, otkud vam to pade na pamet .
Nego vi da se lepo vratite na vaše stare teme kao što su keks tj. seks. Etiopiju ostavte borcima za ljudska i neljudska prava. Nešto sam se uželeo keksa, a i rado ga se sećam. K'o kabeza i klakera.
Черевићан Черевићан 12:06 14.07.2009

ха

боје на кое указасте редом г Кингу заставе су етиопске но независно отог уфирми су нам 3 рефуџиза оданде ,отуд ваљда асоцијација.оно што причају отамо уистину је тужно . . .
а што се тиче оних непристојних међутелесних активности сексом названих лето стиже па ће се и теме саставами будућих лагано раз го ли ћавати , као што и приличи . . . а зарад присећања исписницимами, упс.
ivana23 ivana23 23:53 12.07.2009

***

Черевићан Черевићан 08:13 13.07.2009

хе,хе

An 1890s advertisement showing model Hilda Clark in formal 19th century attire. The ad is entitled . . . .Drink Coca-Cola 5¢.

Ви мрс ivana23 ВАЗДА фотком ор'гинални па ајд да покушам узвратит' овог пута. хвала на посети.
mimi09 mimi09 12:30 14.07.2009

Re: хе,хе





Evo jedna letnja, za Maltu, a i zimska za kasnije.
Kod Vas uvek praznik, hvala na tome.
Черевићан Черевићан 14:32 14.07.2009

мрс mimi09

хвала за фотку ( смао се летња види) па да признам неокрећем ја главу од оваквих очних угођаја . . чак шта више ! а Празнике волимо, па тоје.

драгомије да сте нам се придружили овог пута.
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 00:22 13.07.2009

...sanjajmo...



…e hvala na prici ko bogu na lepom danu!
smorili me ovi prethodni postovi, nemalo se sta zanimljivo citati, a bas me navrzlo na blog ovih noci…i jos ako dopustite, podsetilo me vase pisanije na one lepe sodadzijske flase roze, plave i malko ko zuckaste, a s metalnim patemtom, sto ih je otac moj dragi koristio za dugeee spricere!
meni su dodavali tek po koji mlaz u sok od malina - cuveni malinovac!...oooo, koja je to radost bila!
hvala jos jedared sto me s ovim postom obradovaste!
jesen92 jesen92 00:58 13.07.2009

Re: ...sanjajmo...

meni su dodavali tek po koji mlaz u sok od malina
....nema vise takvih radosti, puni ovi trzni centri svakojakih pica.....a mene patent podsetio na klaker i kabezu....
mirelarado mirelarado 01:05 13.07.2009

Re: ...sanjajmo...

jesen92
meni su dodavali tek po koji mlaz u sok od malina
....nema vise takvih radosti, puni ovi trzni centri svakojakih pica.....a mene patent podsetio na klaker i kabezu....


И ово је стари безалкохолни напитак. Претпостављам да је нови sinalco више налик на кока колу него на оно предратно пиће.

jesen92 jesen92 01:24 13.07.2009

Re: ...sanjajmo...

..he, draga mirela , moja secanja ipak ne dobacuju tako daleko...Nisam znala da je sinalko predratno pice...
jesen92 jesen92 01:29 13.07.2009

Re: ...sanjajmo...

..posle maline u moje detinjstvo je stigla kokta kao "nova radost"...
NNN NNN 01:31 13.07.2009

Re: ...sanjajmo...

:)
Pričala mi baka za klaker, sinalko i sl.

Na Malti vreme je stalo
mirelarado mirelarado 01:36 13.07.2009

Re: ...sanjajmo...

jesen92
..he, draga mirela , moja secanja ipak ne dobacuju tako daleko...Nisam znala da je sinalko predratno pice...


:)))) Нисам ни мислила да се сећаш, драга Јесени, него сам прочитала да фабрика постоји од 1902, а спомиње се у домаћем филму Сабирни центар. Дешава ми се да упамтим такве непотребне податке.
vladimir petrovic vladimir petrovic 06:47 13.07.2009

Re: ...sanjajmo...

NNN
Pričala mi baka za klaker, sinalko i sl.

I meni pričao pradeda za "bozu makedonsku", koja se dobijala kod "najboljih sodadžija", a na vašarima je bila - hit!
Черевићан Черевићан 08:23 13.07.2009

атек

како Ви мене обрадовасте mogul_sad_ja_kasti оваквим коментаром ( ома ми дошло да измислим нов састав, ал немам каде зато, јер теренски посао оћепијо, а солченце упекло уфризуруми па ко морка , тјст морак ? , муж моркин ,тетурам малтом ).
а што се тиче флаша содиних, међњима одрастох јербо моји уселу имали содару те се наливах тим клакерима са кликер-флашама . пријатна ми сећања на та времена . . . а Вама фала да ме нањих несвесно потсетисте.

годиће ако нам будете у друштву.
Черевићан Черевићан 09:25 13.07.2009

ние, него

г 3 Н малтежани поштују традидију на

May, 1886, when Coca Cola was invented by Doctor John Pemberton a pharmacist from Atlanta, Georgia. John Pemberton concocted the Coca Cola formula in a three legged brass kettle in his backyard. The name was a suggestion given by John Pemberton's bookkeeper Frank Robinson



фала најавци.
Черевићан Черевићан 09:29 13.07.2009

а важи и ово

г petrovic -у . . . According to Coca-Cola authorities, the best Coca-Cola is made in Skopje, Macedonia, where the company has granted the Skopje Brewery its "Best Bottling Company" award
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 12:27 13.07.2009

Re: атек

…hocem, hocem, casna rec bicu vrednija u druzenju!

ja ko sve snase furtom nesto srljam za poslom pa ne postizavam s oviim sokocalima cesce drugovati, al’ kazem eto javno – manucu sav poso, malko cesce dolazicu da virim preko dere, ionako poso nece uteci!

vama hvala svakojako je lepo biti pozvan u tako lepo drustvance!
jesen92 jesen92 13:38 13.07.2009

Re: ...sanjajmo...

..Sabirni centar gledala sam milion puta ali mi je sinalko promakao:)
miloradkakmar miloradkakmar 00:35 13.07.2009

Živeli g. Čer

Džefersonova vina iz 1775. i 1787.

i malo sode ./ iz ovog doba /
Dr M Dr M 07:32 13.07.2009

Re: Živeli g. Čer


Kilo i sifon!

Ovdasnja mera za zapreminu..
Черевићан Черевићан 08:41 13.07.2009

уздрављу били иВи

г Dr M сада нам само преостало да се куцнемо овако виртуално те искапимо шприцер садржаје а ја се још захвалим на коментару
Черевићан Черевићан 09:35 13.07.2009

још

је Епикур , има томе, указао

- Imaj uvek u svojoj biblioteci novu knjigu, u podrumu punu bocu vina, a u bašti svež cvetak

стога г miloradkakmar још кад би поменута боца вина била ова на коју Ви указасте, билоби СКУПОГ ужитка, богме.
фала на коментару.
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 12:52 13.07.2009

Re: Živeli g. Čer

moram zahvaliti, ako se gosn. Cerevican ne jedi...

...pljunute flaske iz mog detinjstva...imam radi ukrasa po jednu, teske te dobre za podbocit knjige!
zdravo sam dirnuta, i suzu sam skoro pustila, a u dusi mi leeepo! zdravo lepo...

niccolo niccolo 07:32 13.07.2009

Nije kome je namenjeno...

Važno da je boca bar nekome poslužila da se okrepi, pa makar i posle 70tak godina...

P.S.
покојни тренутно
Черевићан Черевићан 08:49 13.07.2009

г niccolo

искрено , док мо пијуцкали садржај из поменуто боце чудан ме је осећај, на моменат, обузео сензибилног , спомисли на Оне којима је намењена била.

хвала на дружењу.
jasnaz jasnaz 12:11 13.07.2009

zgodne su i za pakovanje

poziva,

ako je sreće............
Черевићан Черевићан 13:25 13.07.2009

порука убоци

прочитах
Noćno nebo verno se oslikavalo na svetlucavoj površini vode ispresecanoj mnoštvom ostrvaca od belog peska. Udaljene palme nudile su svoje okrilje i sa setom šaputale tajne prohujalih eona. Niko ih više nije slušao. Sve zvezde su bile mrtve, a ovaj jedini preživeli čovek bio je previše okupiran brigom o sopstvenom opstanku da bi ih primećivao.
Celu je večnost skupljao otpad koji su nanosili zvezdani talasi. Sve je izgubio osim golog života i nade da je možda tamo negde u nekom zabačenom rukavcu svemira još neko ostao u životu. Da li je moguće da je on jedini preostali pripadnik ljudske vrste? Da li je moguće da će njegovim krajem biti označen i kraj čovečanstva? Prastari zvezdani tragač još je nekako funkcionisao i njime je povremeno uspevao da uhvati davno poslate zalutale poruke, i još češće mrtve i hladne delove brodova, svemirskih stanica ili čak ostatke građevina - neme svedoke uništenih civilizacija. Ipak, istim žarom je nastavljao da lovi iz dana u dan i da traga za još nekim daškom života. To je jedino što mu je bilo preostalo.
Zamišljeno je posegnuo rukom u unutrašnjost crne kapsule koju je ovaj put ulovio. Smežurana površina kapsule svedočila je o vremenu koje je provela plutajući svemirom. Još jedna ko zna kad poslata poruka, pomislio je. Jedva ju je uhvatio jer je letela skoro brzinom svetlosti. Ko li je slao poruku tom brzinom? Primetio je da kapsula krije još jednu komoru ali se nije obazirao. Verovatno je neko u vreme dok su planete još uvek vrvele životom pokušao da pošalje nešto izbegavajući federacijske carine. Šta god da je unutra, njemu to sad ništa neće značiti.
Još jedan propali ulov. Još jedna izgubljena noć. Još jedan dan manje do njegovog konačnog kraja...
Izvadio je memorijsku pločicu koja je stajala na vrhu i uključio je. Ako ništa drugo, bar će još jednom makar na kratko kroz tuđa sećanja da proživi život kojeg više nema...

хвала на дружењу гђо jasnaz .
jucaibin jucaibin 15:16 13.07.2009

majstorski

..kao i uvek. vazda uzivala citajuci i tako krateci dosadno besposleno popodne (na poslu!).
Черевићан Черевићан 20:25 13.07.2009

на

уху лагодним речима хвала мрс jucaibin и задовољство ми чини сазнање да сте захављујући кратком тексту причицином унеколико макар збрзали проток радног, упс, времена. да и драгомије да сте нам удруштву.
Biljana 77 Biljana 77 15:19 13.07.2009

Svi junaci...

стуштише се штуке
'Ajde sad svi čitaoci da izgovore ovo brzo, naglas, 5 puta...
Черевићан Черевићан 20:14 13.07.2009

е јесте

Ви мрс Biljana 77 џаволчич 1, браво!
Biljana 77 Biljana 77 15:36 13.07.2009

Poruka

Ovde biće da ima i ta, pa vi гос'н Чер proberite... Ja tipujem na nešto ovako:


EDIT: dakle, ova
Черевићан Черевићан 20:19 13.07.2009

еное

мрс Biljana 77 на приложеном линку ( хвала на труду) утрећем реду прва здесна пљунута ко овдашња којој су додуше се слова отрцала но се назиру .

драгомије да сте са нама.
muaddib92 muaddib92 19:35 13.07.2009

Al' dijetalno, moliću!

Све је мање соде,
изашла из моде.
Теже наћи бозе,
нег млека од козе.

Али кад би мого неко
пива потоком да пушта,
Ја би њему 'вако реко:
Пушћај - али тушта!*

*тушта = ал' млого, по бачки
Черевићан Черевићан 20:00 13.07.2009

хе,хе

фала на посети а посебно стиховима г muaddib92 јер теку лако ко . . . пиива низгрло

пива поток
мера права
после малко
пуца глава

било оно дијетално
или оно Guinness звано
кад преврши дара меру
- леле менe, мила нано



muaddib92 muaddib92 21:25 13.07.2009

Re: хе,хе

леле менe, мила нано

и куку и леле .. и укулеле
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:43 13.07.2009

Panonski ronioci

U dvorištu starog bircuza Kod Save Šopala bila je kuglana, a pored kuglane stari bunar na čekrk. Kad su jednom čistili bunar na dnu u mulju je pronađena jedna kofa puna boca piva. Naime, taj bunar je i služio da se u njemu hladi pivo. Pivo je bilo Apatinsko, iz Kraljevine Jugoslavije.
Čast da ga probaju imali su samo stari ugledni gosti. Mnogo su ga hvalili, govoreći da komunisti ne znaju da naprave pivo kao što je bilo ono od pre rata. Bio sam klinac i verovao im.

Svašta može da se nađe na dnu mora, ali i na dnu starih panosnkih bunara.


Черевићан Черевићан 00:14 14.07.2009

бунарџија прокопије

кадгод је коднас у Селу свака кућа бунар имала јер подбрегомсмо па се неке водене жиле цедиле кроз терен а и нуздунав па је и он доприносио влаги подземној. е у вези тога сећам се проке врло швалерастог који се обезобразио па кад домаћини нису кодкуће спопадо им младе а кад пригусти мисим неко наиђе непланиран а он у бунар се сакрије .ту нико ни не помисли да га тражи.и то још у бунару укући ди је уштети бијо. једаред, причали нам откине се витло о којем је висио и он бупне пар метери уводу међ лубенице које су се тамо ладиле по обичају. и да не дангуби док је чеко мрака да се извуче поједе он пар комада тих тоцких лубеница свака од десетак кила нето била и онемоћа да се узвере узидове и навуче таку јектику да иако се и тај пут безбедно искобељо предјутро тек је после пар месеци на дрекалову брду под јоргованом лилавским завршио.
етому, аха.

фала г Stojković -у на потсетуми бунарском а и на занимљивој вам цртици о . . олађеном пиву, одкадгод. наравски и дружењу редовном.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:33 14.07.2009

Re: бунарџија прокопије

Ne bi ste mi se g. Čer tako lepo zahvaljivali,
da ste videli kako sam vas podkačio tamo kod Budimca.
trener92 trener92 02:36 14.07.2009

Re: бунарџија прокопије

Vojislav Stojković
Ne bi ste mi se g. Čer tako lepo zahvaljivali,
da ste videli kako sam vas podkačio tamo kod Budimca.


Ja sam video , a baš sam hteo da podržim odgovor gosn . Čera supermodu , nekim komentarom, ( dao i preporuku ali se tu ne vidi da sam ja ) , kad vidim komentar Vojislava Stojkovića.,a kako mi je bliska poslovica , (" bolje častan bijeg, nego nečastan poraz" - da je istu poslovicu znao i gore pomenuti kapetan lađe ("His Majestie's Ship MAORI ", bar ne bi popio dno , kako nam ukazuje gosn Čer) , a ja brže -bolje da obavestim gosn Čera, kad Vojislav i ovde , pa samo na juriš da pohvalim kao i uvek , odličan tekst i ...
( Bogami gosn.Čer ovo izgleda na vas krenulo ,kao baražna vatra sa onih štuka , ali bar ste nazdravili )
Черевићан Черевићан 11:20 14.07.2009

хтех

након уочене опаскеВам код г Будимца на блогу да један исхитрен одговор насловим Зар иВи Б(о)руте госн Војо асе тргох благовремено јер обзиром да ми ко стари буквар излистасте стваралаштво овде наблогу Б92 сконтах да само усрати ствар могу па се љисица оладих но коректно је евидентирати емоцију личну зарад транспарентности.
елем,
пажљив је Супермод а предлог му упућенми је сасвим на месту и многи би га прихватили, што да не, малко популарности немош штетити ( сем што обавезује, но отом се не размишља много). ја пак имам неке своје принципе којима доприносим очувању ћирилице као такве ( могуће оптерећен уистину минестроне језицима којима се у печалби сусрећем ). ако већ не постоји техничка могућност да софтвер на насловној страници сајта Б92 препозна ћирилицу, а што ми некако разумно личи, онда дообро , пустимо да софтвер иновације учине временом своје.а дотле, па пробаћу макар да интерпункцију инкорпорирам у саставе ми будуће дасе нестекне утисак како те графичке дрангулије , упс, поцењујем.

латиничном писму притом . . . . свака част.
Черевићан Черевићан 11:53 14.07.2009

надобрим

намерама фала г trener-у, иако збрисасте . . . кадје пригустило.
него да, управусте ,нађохсе у жижи збивања умоменту но надасве толерантан то посматрам као текућу политику блога а која је нужна па стога ћераћемо даље по шеми досадањој

лепоје да сте са нама.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:22 14.07.2009

Re: хтех

Черевићан
након уочене опаскеВам код г Будимца на блогу да један исхитрен одговор насловим Зар иВи Б(о)руте госн Војо асе тргох благовремено јер обзиром да ми ко стари буквар излистасте стваралаштво овде наблогу Б92 сконтах да само усрати ствар могу па се љисица оладих но коректно је евидентирати емоцију личну зарад транспарентности.

Kao verni čitalac Vašeg cenjenog blogodela, g. Čer, ja sam do sada imao više komentara na pravopis vam.

Ako se sećate predlagao sam da moderacija bloga na Vaše postove stavlja oznake upozorenja kao na TV ( 18 - nije za mlađe od 18 godina, itd.), s tim što bi kod Vas oznake upozorenja bile:

- nije za čitaoce sa završenom osn. školom,
SSS - nije za čitaoce sa završenim srednjim obrazovanjem, ili
- nije za one sa završenim visokim obrazovanjem, već samo za poslediplomce i doktorante.

Sve ovo u cilju da pravopisom u vašim postovima ne kvarite srpsku mladež, kao što je Sokrat kvario grčku omladinu, te da i Vi, nedajbože, prođete ko taj grčki građanin.
I, naravno, sve to skupa šaleći se.

Takav je bio i moj komentar kod efendi Bojana, daklem, šaljiv.
Ali,da budem iskren, interesovalo me je i da li će se koji novi bloger upecati i početi da Vas brani od mojih pravopisnih napada.
Da će se Supermod ili Vi, g. Čer, upecati nisam očekivao.
Черевићан Черевићан 14:43 14.07.2009

г Stojković -у

па ја такорећи риба морем окружен те Вас нетреба онда чудити да се запецах, али намерно, тек ради игрорека. па ваљда смо се досада (делом) упознали те уме на се расканта озбиљно од мање тога.
уосталом ако се присећате и мене је г Станковић тако усмерио у х2о блоговске насловивши састав свој . . .скините ми черевићана с врата. а ја се штрецнух реко
- попих педалу сблога.
кад оно . . .

него браниоци ми лика и дела овог пута омануше. ваљда наслутили јадац
muaddib92 muaddib92 21:24 14.07.2009

Немојмо, немојмо..

Кхм, оманух као евентуални бранилац, истина - нисам ни ишао на онај тамо блог
..али некако, читајући ово вечерас, сконтах да и без нас умете кући доћи
А добро се сећам Дејановог скидања с врата - било је довољно духовито и јасно да нико лепше препоруке не би пожелео.
Е сад, то не значи да не треба порадити на правопису тј. инкорпорирању интерпункције: подсетићу на оног жандарма из Нушићеве Аутобиографије, који је после сличне критике у ПС-у доставио потребан број зареза и тачака и уљудно замолио корисника да их распореди по своме нахођењу
.. и свима лепо, а подстиче и креативност, позздрав!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 00:24 14.07.2009

coca~ cola

se u nasoj kuci zove tota~toja. Oba klinca u pocetnoj fazi progovaranja,se mucili sa pojedinim slovima: k bilo t, g-d, a l-j.
Pitah se juce gde je pricica sa Malte. kad ono, opet preporuka.
Черевићан Черевићан 10:04 14.07.2009

драга Мамасина2

ма чим временски постигнем етоме постираног, само, очепијо посао жешће па ,оматорио, теже постизавам, но се недам. ими у нсадској кући имамо сличног клинећег узраста па сам ,али нажалост само посредством Skype -a , делом информисан о току одрастања потомстванам. незаменљивост блиског контакта засад само сањам . . . печалбар

фалаВам на посети и в. ми је драго ако Вам је саставми макар малко пасирао.
myredneckself myredneckself 17:11 14.07.2009

Хмм...


Игрорека ради, Чер,

састави вам бисер, фуртом !
шта сам оно 'тела касти...?
утувила нисам утом...

fixxerus fixxerus 00:16 15.07.2009

sivo i roze:.






sedim na obali
drkam
štaću
bog mi stalno šalje neke rebuse
nikako rešenja
hteo bi da mu stalno bude lepo
al nikako da ukapira da mora i meni
da bude lepo da bi i njemu bilo lepo
paa
nemoš to na slepo

jeeeste
lepa obala
poooolako
mi po plišu
sipi kiša
u ruuci
eto mi miša
i živog piša
bez tereta
od mrtvog interneta

izgnjurix muškog principa na dax
pa mi ga već dosta

oću jednu božicu
oću da mi yin sedne na facu
da i ja jednom dokučim
tu ravnotežu

taj svetli predmet žeelja
Черевићан Черевићан 10:49 15.07.2009

мрак пожељеног

гле мене, почесто, нузобалу чучим
те докон зверам подводни свет
понекад вида усмерим ка небу
пропратим галеба прорачунат лет

овамо природа баланс створила
људски род онамо то вазда квари
угњавим себе недорек темом
природа нуди толико чари

а човек немиран - промена жељан
ниш му страно ние него ајде крени
непита шта кошта смисла дали има
последице потом чекамо слуђени

захвала г fixxerus -у , посебно драгом ми коментатору, на поетском прилогу .
Черевићан Черевићан 00:19 15.07.2009

лапонац

ија тако понекад ме здеси
песма цела сложена углави
бит, целина, почетак ко бонбон
ал крај нема оно баш ме гњави

и онда се сав томе усмерим
те измишљај речи из бунара
непасују штогод да напишем
(зато ипак треба имат дара)

најзад бљесну луцидан тренутак
крај све звечи идеја ми драга
кад ош очин видим нешто шанта
сад почетку не назирем трага

ех драга мрс myredneckself није лак рнбаџијски посао стихоклепаца уопште.чак штавише . . .
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:27 17.07.2009

Novi jezik

Ovo vi je citat sa diskusije Gorana Vučkovića i mene o novim jezicima.
Pa ja brzoplet, bez odobrenja, uvedoh novi jezik.
To je na Blogu o novim slovima u Crnu Goru.

KRALJMAJMUNA 08:29 15.07.2009 Preporuka: 3 Re: Lingvistički izazovi
"standardizovati Čera i Dragoljuba mislim da je veći izazov. Kako bi se taj jezik tek zvao?"
*novo

Černogorski jezik, naravno

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana