Njegovo Kraljevsko Veličanstvo Uput

Krugolina Borup RSS / 14.07.2009. u 12:10

uput.jpgPonedeljak, 13. jul 2009.

Draga Branka zaista mislim da je divno što ste napravili jedan ovakav sajt koji je nažalost izgleda postao jedini način pritiska da se reše nagomilani problemi iz oblasti trudnoće, porađaja i nataliteta uopšte.

Naime ja pišem u ime moje supruge koja je trenutno u terminu porođaja i na svet treba da donese četvrto dete.

U ovoj završnoj fazi pred porođaj naišli smo na jednu veliku nebrigu i nerazumevanje dve renomirane zdravstvene ustanove i njihovo prepucavanje preko leđa u ovom slučaju vrlo osetljivih pacijenata (trudnica).

Zapravo, pošto sam ja vojno lice moja supruga je vojni zdravstveni osiguranik, trudnocu je vodila na VMA, gde postoji ginekologija, a i kao vojni osiguranik nije imala drugog izbora. Međutim, pošto VMA nema svoje porodilište u ovoj završnoj fazi ista je upućena u porodilište Dragiša Mišović radi porođaja, i tu se javljaju problemi i nerazumevanje.

S obzirom da je supruga trudnoću prenela 8 dana (ni u ovom trenutku se još nije porodila) bilo je potrebno obavljati svakodnevne kontrole. Za ovako nešto joj u porodilištu Dragiša Mišović svaki put traže novi uput, a onaj koji je tad donela oduzimaju. Ovo prouzrokuje da žena koja je zagazila već u deseti mesec trudnoće mora svakodnevno da ide na VMA po uput, pa u Dragiše Mišović na kontrolu, gde ostaje bez uputa (za sve ostale kategorije uput važi mesec dana). Pri tom, pošto nemamo auto i podstanari smo sa već troje dece ona mora u takvom stanju svaki dan da šparta gradskim prevozom i pešice na relaciji VMA - Dragiša Mišović, jer je vojni osiguranik (mislim da je eventualno vanzemaljac ili stranac da bi sve bilo u redu). U dva navrata joj je u Dragiša Mišović oduzet uput za porođaj koji je dobila na VMA, tako da je u ovom trenutku bez uputa koji su joj uzeli na kontroli danas, pa smo vrlo zabrinuti šta ako porođaj krene noćas a ona nema uput, hoće li je iko poroditi i primiti bez uputa?

Svedoci smo da se javnost zainteresuje za problem tek kad ne daj bože dodje do teških posledica i to je jako žalosno. 

Zaista ne vidim potrebu i svrsishodnost donošenja novog uputa svakog dana (pogotovo što su dva glasila na porođaj), šta je sa ženama koji su vojni osiguranici, a žive možda još dalje nego mi, da li se i one šetaju svakog dana po novi uput i hoće li mi, ako je prime i porode, i onda trebati poseban uput za svaki dan koji provede u porodilištu?

Molim vas da svojim uticajem pomognete u rešavanju ovog problema ne zbog nas, jer do rešenja ona će se verovatno već poroditi, nego zbog svih ostalih trudnica drugog reda koje su na vojnom zdravstvenom osiguranju.

Sa poštovanjem

**********

Utorak, 14. jul 2009., 12:06h

Priča i problem iz poslednje dve nedelje se nastavlja.

Juče su nam na pregledu u Dragiše Mišović opet uzeli uput za porođaj i rekli da idući put opet donesemo novi (na ovaj način u nekih 15 dana morali smo vaditi 7-8 novih uputa od kojih su dva glasila na porođaj). Noćas smo bili u strahu šta ako porođaj krene, a mi nemamo uput jer su nam ga uzeli? Jutros je supruga prokrvarila, mislimo da se radi o ispadanju sluznog čepa i počele su kontrakcije, pa sam morao hitno po novi uput na VMA (ovaj put treći koji glasi na porođaj - supruga je po predviđenom terminu prenela trudnoću 10 dana).

Sad smo kući, ne usuđujemo se da odemo u porodilište, s obzirom da joj je četvrti porođaj, ona očekuje jake trudove pa da tek onda idemo u porodilište, jer će nam u suprotnom opet uzeti uput, pa ga nećemo imati za porođaj.

Osećamo se bedno i ničije, sve je to prepucavanje oko para i naplate uputa (raspitao sam se u drugim porodilištima nije baš tako već jedan uput važi za više pregleda), a osim toga smo u strahu hoćemo li imati vremena ako nešto ne krene kako bi trebalo i osim vremena - hoćemo li imati uput?

***

Krugolinin komentar:

Uz izvinjenje zbog prostakluka, na koji sam se odlučila pri punoj svesti i zdravoj pameti, kao domaćin bloga koji je ugostio ovaj bračni par na putu da u lepotama roditeljstva uživa po četvrti put, moram za kraj da poručim nadležnima (ko god da je nadležan):

KO PISNE "BELA KUGA" - GOVNO STISNE - S A D !!!

 



Komentari (105)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 12:13 14.07.2009

Strašno!

Pa šta misle ti otimači uputa? Da li misle? Zar ih je toliko briga?

koliko se sećam, u Vušegradskoj jedan uput važi duže, mesec dana...(mada je sve to podložno promenama)
maca22 maca22 12:29 14.07.2009

Re: Strašno!

Peške od VMA do Dragiše Mišovića? U 9 mesecu. Po ovoj vrućini. Sreća da nije gore vreme, poledica i sl. Dok je troje čeka kući? Svaki dan. Strašno...
mrvicak mrvicak 15:20 14.07.2009

Re: Strašno!

Ma nedopustivo stvarno, kakav maltretman trudnice pred poro]ajem!!!
Ma trljam oči, ne verujem...

Inače, u Višegradskoj baš danas bejah - na kontroli - poslednji uput vadila u februaru - kada išla na prvi zakazan pregled ove godine... od tada sve sa tim istim ili bez ičega tj. sa nalazima njihovim samo dolazim tako - direkt ja l u dnevnu bolnicu il na kontrole...
Ali što je najzanimljivije, posle podizanja poslednjih rezultata histopatoloških (koje sam čekala 8 nedelja ravno - bili oni gotovi odavno, već mi omašili prezime pa dok nisam zakukala da oni provere po broju, lekaru i datumu a ne po prezimenu me samo otkačinjali sa zovite za nedelju dana...nevažno) elem - digoh ja rezultate i rekoh da se raspitam sad, pošto u čekanju istih prošli meseci, da li mi treba novi uput, da ne dolazim džabe - i krenem da se raspittujem i dobiljem naajrazličitije odgovore, sve u istoj bolnici:
- sestra u dnevnoj bolnici koja mi izdala zagubljene rezultate kaže: ne treba vam uopšte uput, vi te rezultate nosite u DZ vašem ginekologu, ne treba ovde ni da dolazite - ja na to kažem da mi dr. napisao suprotno tj. da dođem kod njega i to pokažem - ona slegne ramenima, kaže onda ne zna i uputi me na informacije
- na pultu informacija kaže žena: idite na šalter za zakazivanje tu s druge strane
- tamo kaže žena: o daaaa, naravno, novi uput - ja potpitam a kojim danima doca radi - kaže ne zna, piše na vratima ambulante 7...odem tamo..
- srećem pred vratima babicu koju viđah da često radi sa dotičnim lekarom i opet i nju pitam i za uput i za dane kad prima i ona kaže: ma kakvi uput, vi dolazite na kontrolu... samo vi dođite tad i tad - danas

(al odužih, izvinte me što skribomanišem) - i odem ja danas i bude kako je poslednja rekla - pa vi znajte šta vam je činiti
da je ispalo drugačije, da ja nisam iz bg već doputovala s pogrešnim papirima i nalazima (a na osnovu dobijenog obilja raznovrsnih info), da sam pritom sa stomakom do zuba - pa ne znam, stvarno bih podivljala BRE LJUDI

Još jednom, izvinjavajte na opširnosti - prosto htedoh da dam mini i bezazlenu ilustraciju sluđivanja pacijenta - kamo sreće da su sve ovako bezazlene...
niccolo niccolo 12:24 14.07.2009

Zaista ne razumem

zbog čega je potrebno ovoliko zajebavanje oko uputa. Neverovatno, ali se u ovoj zemlji najviše vremena gubi na glupe administrativne procedure, koje su izuzetno komplikovane i nepotrebne.
Ovaj primer je još jedan dokaz da je potrebno da se što više radi i što pre uvede e-uprava i razne državne instituacije umreže, pošto bi time u velikoj meri bilo moguće uprostiti i razne sada postojeće a opravdane procedure (ili bi prestala potreba za njima)...a o nepotrebnim i da ne govorim...
maca22 maca22 12:31 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

niccolo
zbog čega je potrebno ovoliko zajebavanje oko uputa.

Nagađam da je nekom sa surutkom u glavi stalo da naplati uput. I da dalje i više od toga neće vidi. Mož da crkneš, ali nebitno, on će naplatiti od osiguranja, buahaha....
Mislim..
cult cult 12:31 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

niccolo
zbog čega je potrebno ovoliko zajebavanje oko uputa. .


Uput u zdravstvenoj zaštiti je isto što i pare u supermarketu.
Čik idi kod Miška i kupi hleb i mleko bez para. No way.
Moraces svaki dan kad dolazis po hleb da poneses sa sobom novac.
Uput = novac. To ti je to.

P.S.
e-uprava
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 12:46 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

ali se u ovoj zemlji najviše vremena gubi na glupe administrativne procedure, koje su izuzetno komplikovane i nepotrebne.


Potpuno se slazem! Ovo je primer izzivljavanja nad gradjanima i potpuno nerazumevanje svrhe i upotrebe uputa. Uput se u ovom slucaju zloupotrebljava, gde kao krajnji rezultat imamo onemogucavanje i/ili otezavanje korisnika/ca zdravstvenih usluga da koriste realizuju svoja prava u okviru zdravstvene zastite!

Sikanirati na ovaj nacin zenu koja je u 10. mesecu trudnoce je MONSTRUOZNO!
cult cult 12:55 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

spartanka_afrodita
ali se u ovoj zemlji najviše vremena gubi na glupe administrativne procedure, koje su izuzetno komplikovane i nepotrebne.


Potpuno se slazem! Ovo je primer izzivljavanja nad gradjanima


Da. I to sto mi se trazi novac za hranu, vodu i ostalo sto mi je neophodno za zivot
je cisto izivljavanje. I ja mislim da bi najbolje bilo da samo udjem, uzmem vodu i izadjem.
niccolo niccolo 13:03 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Da. I to sto mi se trazi novac za hranu, vodu i ostalo sto mi je neophodno za zivot
je cisto izivljavanje. I ja mislim da bi najbolje bilo da samo udjem, uzmem vodu i izadjem.

Ali postoji drugi i lakši načini na koji se može osigurati praćenje koji imalac kog osiguranja "koristi usluge" koje zdravstvene ustanove i obračun troškova radi kasnijeg razračunavanja osiguranja i ustanove...
cult cult 13:09 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Realna, ali za Srbiju ne tako bliska budućnost.
Vidiš da imaju problema i sa elektronskim vodjenjem kartona pacijenata, a kamoli ovako komplikovane stvari.

Mene ova tema zanima kao pojava.
Zašto ljudi misle da nije iživljavanje nositi sa sobom novac radi nabavke stvari bez kojih nema opstanka.
A iživljavanje je što ti treba tupavi uput kad ideš kod lekara.
Zamišljam sebe da napišem pismo k. borup i da se požalim da sam bio gladan, a nisu mi dali hranu jer nemam novac i da ona to posle objavi na blogu i da se svi zajedno zgrazavamo.
anastasija.p anastasija.p 13:14 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Nije mi najjasniji deo kad zeni uzmu uput za porodjaj, a vrate je kuci... dakle ne porodi se.
'Ajd neko ko razume problematiku neka se javi... Doktori, ima li koga? Najozbiljnije pitam.

EDIT: Postojala je varijanta, ne znam da li jos uvek funkcionise da se uput donese kasnije, do izlaska iz bolnice.

bookez bookez 13:19 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

cult
Da. I to sto mi se trazi novac za hranu, vodu i ostalo sto mi je neophodno za zivot
je cisto izivljavanje. I ja mislim da bi najbolje bilo da samo udjem, uzmem vodu i izadjem.


A ja bih tebi dozvolio da u banci / na bankomatu mozes da podignes samo jednu novcanicu od 100din. Pa tek kada je potrosis, tj kada cika Misko javi da si je zamenio za njegovu robu / uslugu, mozes da se vratis po jos svojih para...
biljanab75 biljanab75 13:22 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

cult
Realna, ali za Srbiju ne tako bliska budućnost.
Vidiš da imaju problema i sa elektronskim vodjenjem kartona pacijenata, a kamoli ovako komplikovane stvari.

Mene ova tema zanima kao pojava.
Zašto ljudi misle da nije iživljavanje nositi sa sobom novac radi nabavke stvari bez kojih nema opstanka.
A iživljavanje je što ti treba tupavi uput kad ideš kod lekara.
Zamišljam sebe da napišem pismo k. borup i da se požalim da sam bio gladan, a nisu mi dali hranu jer nemam novac i da ona to posle objavi na blogu i da se svi zajedno zgrazavamo.


Zato sto je to cisto maltretiranje pacijenata i pravljenje nepotrebnih guzvi.
Niko iz besa ne ide svaki cas na kontrole ili bilo kakve provere i intervencije.
Uobicajeno je da uput vazi mesec dana a da se ginekologu ili lekaru opste prakse nose izvestaji.
Izgleda i hvala Bogu na tome ne znas kako izgleda takvo maltretiranje.
Dobro je da na VMA hoce da joj daju upute.
U Lazarevcu na ginekologiji uput za BG moze da se dobije samo od jednog lekara, ostali se bune i sem ako ne vide da je cupavo ne pisu ga.
anastasija.p anastasija.p 13:23 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

A ja bih tebi dozvolio da u banci / na bankomatu mozes da podignes samo jednu novcanicu od 100din. Pa tek kada je potrosis, tj kada mi cika Misko javi da si je zamenio za njegovu robu / uslugu, mozes da se vratis po jos svojih para...


I naravno da nema kartica, cekova, kredita i sl...

Cult, pa nije problem sto traze uput, problem je sto ga uzmu svaki put, a ne urade sta treba.
Kao da odes u prodavncu da kupis hleb, a oni ti uzmu pare, a kazu ti da dodjes sutra po hleb sa novim parama, one od juce ne vaze...

:)
j.ps j.ps 13:24 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

@ cult :
Ja se ne upustam obicno u rasprave ovde na blogu, ali stvarno ne mogu vise da citam tvoje komentare i cinicne opaske. Znam, recice mi svi "pa nemoj da citas", i to je ok, i ocekujem takvu reakciju, ali ipak moram da napisem. Nemam ja problem sa ljudima koji imaju razlicito misljenje, naprotiv. Ali ti uzivas da uvek kontriras u svemu, cak i kad zdrav razum nalaze da se oko necega slozis sa ostalima.
Ne mozes tako da generalizujes i uporedjujes neuporedive stvari.
Povrh svega, ako stvarno smatras da je opravdano da ova sirota zena u 10. mesecu trudnoce svakoga dana ide po novi uput i seta se od jedne klinike do druge, samo zato sto je po tebi uput = novac, a bez novca nema usluge, onda stvarno imas neki problem sa "zdravorazumskim" zakljucivanjem.
cult cult 13:24 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

anastasija.p

EDIT: Postojala je varijanta, ne znam da li jos uvek funkcionise da se uput donese kasnije, do izlaska iz bolnice.



Da. Medjutim, pacijentima najcesce nije padalo na pamet da se bave takvim trivijalnostima kao sto je "placanje" zdravstvenih usluga u vidu donosenja uputa, te se to lomilo o odgovorna lica u bolnicama. Jer...nema besplatnog ručka.
biljanab75 biljanab75 13:25 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

ako su normalne sestre na salteru nije problem. :)
po iskustvima koje znam.
bila sam prisutna i kada je zbog dolaska po uput moj doktor izgrdio pacijentkinju i rekao joj da je u situaciji u kojoj je uput nebitan i da je mogao i sutradan neko da ga odnese.
anastasija.p anastasija.p 13:27 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

cult
anastasija.p

EDIT: Postojala je varijanta, ne znam da li jos uvek funkcionise da se uput donese kasnije, do izlaska iz bolnice.



Da. Medjutim, pacijentima najcesce nije padalo na pamet da se bave takvim trivijalnostima kao sto je "placanje" zdravstvenih usluga u vidu donosenja uputa, te se to lomilo o odgovorna lica u bolnicama. Jer...nema besplatnog ručka.


Hmm, nece biti, bar po mom iskustvu.
Ako do izlaska ne doneses uput moras da platis uslugu.

Cult, k'o Feniks :)
Necu ja da odustanem od iskrene namere...
biljanab75 biljanab75 13:30 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

cult
anastasija.p

EDIT: Postojala je varijanta, ne znam da li jos uvek funkcionise da se uput donese kasnije, do izlaska iz bolnice.



Da. Medjutim, pacijentima najcesce nije padalo na pamet da se bave takvim trivijalnostima kao sto je "placanje" zdravstvenih usluga u vidu donosenja uputa, te se to lomilo o odgovorna lica u bolnicama. Jer...nema besplatnog ručka.


Deca i trudnice imaju pravo na besplatan rucak. Trudnica ne mora nigde da radi, ne mora ni da ima osiguranje preko nekoga, samim tim sto je trudna ostvaruje pravo na zdravstvenu zastitu.
cult cult 13:31 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

j.ps
Ja se ne upustam obicno u rasprave ovde na blogu, ali stvarno ne mogu vise da citam tvoje komentare i cinicne opaske. Znam, recice mi svi "pa nemoj da citas", i to je ok, i ocekujem takvu reakciju, ali ipak moram da napisem. Nemam ja problem sa ljudima koji imaju razlicito misljenje, naprotiv. Ali ti uzivas da uvek kontriras u svemu, cak i kad zdrav razum nalaze da se oko necega slozis sa ostalima.



: )
Izdrži, bre.
Boli, al ce proci.

P.S.
Oduvek sam se divio vlasnicima zdravog razuma.
bravo.
j.ps j.ps 13:33 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

cult

j.psJ
a se ne upustam obicno u rasprave ovde na blogu, ali stvarno ne mogu vise da citam tvoje komentare i cinicne opaske. Znam, recice mi svi "pa nemoj da citas", i to je ok, i ocekujem takvu reakciju, ali ipak moram da napisem. Nemam ja problem sa ljudima koji imaju razlicito misljenje, naprotiv. Ali ti uzivas da uvek kontriras u svemu, cak i kad zdrav razum nalaze da se oko necega slozis sa ostalima.

: )Izdrži, bre.Boli, al ce proci.
P.S.Oduvek sam se divio vlasnicima zdravog razuma.bravo.



Hvala, kad dolazi od tebe shvaticu to kao kompliment.
cult cult 13:34 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

biljanab75
cult
anastasija.p

EDIT: Postojala je varijanta, ne znam da li jos uvek funkcionise da se uput donese kasnije, do izlaska iz bolnice.



Da. Medjutim, pacijentima najcesce nije padalo na pamet da se bave takvim trivijalnostima kao sto je "placanje" zdravstvenih usluga u vidu donosenja uputa, te se to lomilo o odgovorna lica u bolnicama. Jer...nema besplatnog ručka.


Deca i trudnice imaju pravo na besplatan rucak. Trudnica ne mora nigde da radi, ne mora ni da ima osiguranje preko nekoga, samim tim sto je trudna ostvaruje pravo na zdravstvenu zastitu.


Biljana, ne znam, ali pretpostavljam da je ovde glavni problem odnos vojno-civilno osiguranje. Otud insistiranje na uputu za svaki dolazak.

A ovo sto sam rekao za zdravstvene usluge i nedonosenje uputa kasnije, nisam mislio samo na trudnice vec na sve pacijente.
j.ps j.ps 13:40 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Izvinjavam se sto cu laicki da pitam, ali po ovome sada ispada da bi bolje prosla da NIJE osigurana, odnosno ispada da bi lakse ostvarila svoje pravo na zdravstvenu zastitu.
Ali posto je ona sirota osigurana ali - hebi ga - ima vojno osiguranje (ko joj je kriv, jel' te) onda ce da je maltretiraju?
cult cult 13:43 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

j.ps
Izvinjavam se sto cu laicki da pitam, ali po ovome sada ispada da bi bolje prosla da NIJE osigurana, odnosno ispada da bi lakse ostvarila svoje pravo na zdravstvenu zastitu.
Ali posto je ona sirota osigurana ali - hebi ga - ima vojno osiguranje (ko joj je kriv, jel' te) onda ce da je maltretiraju?


Nece da je maltretiraju, nego ce njen suprug da ode po uput.
I danas i sutra i prexutra, sve do tog divnog dana kad ce na sve te tricarije da zaborave.
Jbg. Takva je civilizacija. Pravila i procedure. Mozes da besnis, ali moras da odradis.
anastasija.p anastasija.p 13:47 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Jbg. Takva je civilizacija. Pravila i procedure. Mozes da besnis, ali moras da odradis.


Zato i postoji ovaj blog, da ako neko to moze da promeni i pojednostavi, da to i uradi.

Ili treba da cutimo i trpimo?
cult cult 13:55 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

anastasija.p
Jbg. Takva je civilizacija. Pravila i procedure. Mozes da besnis, ali moras da odradis.


Zato i postoji ovaj blog, da ako neko to moze da promeni i pojednostavi, da to i uradi.

Ili treba da cutimo i trpimo?


Ne morate da cutite
al da trpite cete morati.
Zao mi je.
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:59 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Nece da je maltretiraju, nego ce njen suprug da ode po uput.


Eto, i cult se pokvario... Uput malim slovom...

Prvo, kako da suprug ide po Uput i da na taj način ozbiljno narušava sistem odbrane zemlje. Je li? A drugo, kako da se izda muškarcu Uput za porođaj? Jer zdravstveno osiguranje važi isključivo uz overenu knjižicu koja važi isključivo uz Ličnu kartu. Tako piše, nećeš valjda da zažmuriš, mislim ako tu kršiš proceduru, onda tome kraja nema, onda završiš tako što na porođaj primiš nekog bez Uputa, a onda pacijente (čuj pacijente, a na porođaju, kao da je nedajbože bolest) baš briga da ti donesu Uput. Ili treba da citiram šta je cult pisao...
Cult navodi ljude na prekršaj, umesto da ih ohrabri da se bore za promenu idiotskih procedura.

Takva je civilizacija. Pravila i procedure. Mozes da besnis, ali moras da odradis.

j.ps j.ps 13:59 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Ma da, a samo jos da suprug MOZE svakog dana da izlazi s posla da bi uzimao upute... A i njegov sef ce sigurno na to blagonaklono da gleda, jer to je zaboga procedura...da li i taj detalj stoji u proceduri?
maca22 maca22 14:09 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

cult
Jbg. Takva je civilizacija. Pravila i procedure. Mozes da besnis, ali moras da odradis.

Aj ne otrezni se. To je divljastvo.
maca22 maca22 14:11 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

cult
al da trpite cete morati.
Zao mi je.

Sadističke fantazije... idi po uput, molim te.
antioksidant antioksidant 14:22 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Niko iz besa ne ide svaki cas na kontrole ili bilo kakve provere i intervencije.

gresis

ali uput za porodjaj je besmislen
antioksidant antioksidant 14:25 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Biljana, ne znam, ali pretpostavljam da je ovde glavni problem odnos vojno-civilno osiguranje. Otud insistiranje na uputu za svaki dolazak.

zena je trudna. nebitan je odnos vojske i civilstva. ima pravo na potpunu zdravstvenu zastitu
cult cult 14:25 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Izvinite, nisam stigao odmah da odgovorim jer su me mailom kontaktirali iz Sindikata lekara i farmaceuta da me prime u pocasno clanstvo (nisam lekar a ni farmaceut), imam dvadeset pisama podrske iz raznih lekarskih ordinacija primarne, sekudnarne, a bogami i tercijarne zastite, ("...i na kraju ako treba preko reda, za Vas nema problema" ), iz dva doma zdravlja me pitaju da l sam slobodan da im budem sef sluzbe za odnose s javnocscu.
Na sve odgovorih sa ne.
Sta cu, takav sam.

Dakle, drage kolege blogeri, sto se Uputa tice...it is a reality. Face it.
pix3lchick pix3lchick 14:25 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

anastasija.p
Cult, pa nije problem sto traze uput, problem je sto ga uzmu svaki put, a ne urade sta treba.
Kao da odes u prodavncu da kupis hleb, a oni ti uzmu pare, a kazu ti da dodjes sutra po hleb sa novim parama, one od juce ne vaze...

Ma jasno je to njemu, nego je naša kultica-mukica-trolčica pišnula u gaćerone od sreće kada je videla novi krugolinin blog, jer može da ispuni kvotu trolovanja za danas.
biljanab75 biljanab75 14:29 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

cult
biljanab75
cult
anastasija.p

EDIT: Postojala je varijanta, ne znam da li jos uvek funkcionise da se uput donese kasnije, do izlaska iz bolnice.



Da. Medjutim, pacijentima najcesce nije padalo na pamet da se bave takvim trivijalnostima kao sto je "placanje" zdravstvenih usluga u vidu donosenja uputa, te se to lomilo o odgovorna lica u bolnicama. Jer...nema besplatnog ručka.


Deca i trudnice imaju pravo na besplatan rucak. Trudnica ne mora nigde da radi, ne mora ni da ima osiguranje preko nekoga, samim tim sto je trudna ostvaruje pravo na zdravstvenu zastitu.


Biljana, ne znam, ali pretpostavljam da je ovde glavni problem odnos vojno-civilno osiguranje. Otud insistiranje na uputu za svaki dolazak.

A ovo sto sam rekao za zdravstvene usluge i nedonosenje uputa kasnije, nisam mislio samo na trudnice vec na sve pacijente.


Trudnica je trudnica, ona nije bolesna.
Odgovorna lica su lako mogla od nesavesnih pacijenata da dobiju uput tako sto ce ga pozvati telefonom ili obavestiti njegovog lekara, ali daaa, zaboravih, mi zivimo u Srbiji.
Zna se u kojim slucajevima zovu.
Koliko ce porodjaja odgovorna lica da naplate od uputa koje su joj uzeli?
Zena se poradjala 3 puta, rodila jedno dete?!
Moj ujak se tamo leci i koliko znam ne nosi uput svaki put kada ide kod lekara.
Koliki je procenat svih pacijenata?

j.ps
Pa onda bi otisla u jednu ustanovu u kojoj bi je i porodili i to je to. ne bi se mucila sa papirologijom.
Generalno, i lekari opste prakse nevoljno pisu upute za bilo sta na VMA.
Sta reci a ne zaplakati?
Vrzino kolo...
Sa druge strane kada hoce da budu ljudi, onda budu.
biljanab75 biljanab75 14:34 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

antioksidant
Niko iz besa ne ide svaki cas na kontrole ili bilo kakve provere i intervencije.

gresis

ali uput za porodjaj je besmislen


Dve najvece boljke u Srbiji, hipohondrija i promaja.
Nisam mislila na te likove, nego one nevoljnike koji se nose sa pravim zdravstvenim problemom.

Nek i nije besmislen ali sto su ga zeni uzeli kada vazi mesec dana i mogla je ponovo da ga odnese. To je grrrrrrr!
maca22 maca22 14:35 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

biljanab75
Koliko ce porodjaja odgovorna lica da naplate od uputa koje su joj uzeli?
Zena se poradjala 3 puta, rodila jedno dete?!

To je veoma zanimljivo pitanje. I bilo bi diivno tražiti istragu i inspekciju - šta se zbilo sa uputima i kako su realizovani. Imamo li advokata na blogu? :

KOji telefon se okreće za inspekciju?
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:36 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

To je veoma zanimljvio pitanje. I bilo bi diivno tražiti istragu i inspekciju - šta se zbilo sa uputima i kako su realizovani. Imamo li advokata na blogu


Ma, sa ću zovem inspekciju da pitam!
Kako ono beše telefon... ma, imam ga u naslovu jednog bloga...
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:44 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Zvala inspekciju.
Čovek nije znao odgovor na pitanje da li je to tako pravilo ili ne, pa me zamolio da sačekam na liniji dok ode da pita.
Otišao, pitao, kaže: provereno je takvo pravilo.
A ako hoćemo dalje da teramo da saznamo razloge, treba da jurimo Fond da pitamo zašto su na takav način "uredili odnos između vojnih i civilnih osiguranika".

Inače, čovek mi potvrđuje da za civilne osiguranike uput važi 30 dana.
maca22 maca22 14:47 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Cekaj, ŠTA je pravilo?

Ako je pravilo da za svaki pregled mora da nosi uput, to je jedno.
Ali nije pravilo da svaki put nosi uput za bolničko ležanje i porođaj. Jer se samo jednom porađa. Dakle, koliko su porođaja naplatili, pitam se.
maca22 maca22 14:55 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

bookez
A ja bih tebi dozvolio da u banci / na bankomatu mozes da podignes samo jednu novcanicu od 100din. Pa tek kada je potrosis, tj kada cika Misko javi da si je zamenio za njegovu robu / uslugu, mozes da se vratis po jos svojih para...

cult cult 14:56 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Krugolina Borup
Zvala inspekciju.
Čovek nije znao odgovor na pitanje da li je to tako pravilo ili ne, pa me zamolio da sačekam na liniji dok ode da pita.
Otišao, pitao, kaže: provereno je takvo pravilo.
A ako hoćemo dalje da teramo da saznamo razloge, treba da jurimo Fond da pitamo zašto su na takav način "uredili odnos između vojnih i civilnih osiguranika".

Inače, čovek mi potvrđuje da za civilne osiguranike uput važi 30 dana.


Hm.
Odgovoran potez. Pitati, preneti ostalima.
Ovo je prvi komentar K. Borup na koji cu dati preporuku.

Dakle, posto je vojni osiguranik koji ide u civilnu ustanovu - mora uput.
To je kvaka.


As i said...reality...face it.

edit: nadam se da ce i neki blogeri koji su blanko insinuirali da je u pitanju kriminal u vidu visestruke naplate osiguranja te da se iz tog razloga zena maltretira osetiti potrebu da se u sebi izvine neduznima.
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 15:01 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Dakle, posto je vojni osiguranik koji ide u civilnu ustanovu - mora uput.
To je kvaka.

As i said...reality...face it.

ti ko malouman po 80-ti put jedno isto. a niko ne pravi problem sto treba uput, nego sto trreba novi uput svaki dan.

pa cak i da izmedju ponedeljka i utorka, covek prestane da radi za vojsku, njegovo osiguranje ce trajati jos neko vreme, nece se prekinuti odmah, tako da je donosenje uputa svaki dan besmisleno i bilo bi sasvim adekvatno da jedan uput traje mesec dana, jer bi bolnica bila u mogucnosti da naplati svoje usluge i tako.
cult cult 15:19 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

anonymous_alcoholic
Dakle, posto je vojni osiguranik koji ide u civilnu ustanovu - mora uput.
To je kvaka.

As i said...reality...face it.

ti ko malouman po 80-ti put jedno isto. a niko ne pravi problem sto treba uput, nego sto trreba novi uput svaki dan.
.


Jos jedan vlasnik zdravog razuma.
bravo i za tebe.

Izvini, zurim do prodavnice.
Opet sam poneo novac.
Kao i juce. I prekjuce. I sutra.
Problem, zaista.

Al naviknes se.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:22 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Dakle, posto je vojni osiguranik koji ide u civilnu ustanovu - mora uput.


To i dalje ne potire činjenicu da im je to pravilo GLUPO DO BOLA i da MORA DA SE MENJA HITNO.
Oni svi ko da žive na Marsu, potpuno razvedeni od stvarnog sveta i života.
Cult, niko nema ništa protiv proveravanja puteva novca osiguranika.
Samo je način na koji se to radi - diskutabilan.

Svoju trudnoću pamtim i po tome što sam bila BESPLATAN KURIRSKI SERVIS između različitih zdravstvenih ustanova.
Mislim, jel meni stomak torba za bebu, ili torba za njihovu poštu i prepisku?
Nek si plate kurira, poštara, štatijaznam - da utvrde te tokove novca.
A ne trudne žene da im raznose njihovu prepisku za dž.
Biljana 77 Biljana 77 15:23 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Hm.
Odgovoran potez. Pitati, preneti ostalima.
Ovo je prvi komentar K. Borup na koji cu dati preporuku.

E sad nam je svima srce na mestu. Neka si joj rek'o. Inače dosad nikad nikog ništa nije pitala. A sad malo olabavi. I probaj da procesuiraš sledeći tok misli: UPUT za porođaj se daje jednom. Lekar koji vodi trudnoću trudnici ga daje otprilike 4 nedelje pre termina za porođaj. Kako nije moguće poroditi se više puta (zaredom), nije moguće ni taj uput zloupotrebiti. Na osnovu ovog uputa trudnicama se (ukoliko prebace termin ili postoji bilo kakav zdravstveni problem) vrše kontrole i pregledi. To što je trudnica vojni osiguranik, ne menja stvar, odnosno ne bi smelo da je menja, jer opet nije u mogućnosti da uput za porođaj na bilo koji način zloupotrebi. Niko ne spori da je procedura takva da vojni osiguranik mora SVAKI PUT/DAN DA UZME UPUT ZA CIVILNU USTANOVU, već se radi o tome da je procedura suvišna, neopravdano komplikovana i NEHUMANA I GLUPA. I da ugrožava zdravlje trudnice i deteta.
j.ps j.ps 15:23 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Auuu koji si ti lik...dobro, evo TVOJIM jezikom, da bi razumeo...Zena svakoga dana nosi uput, znaci PLACA kao sto ti kazes, ali ni jednog dana jos nije dobila USLUGU koju placa - nisu je jos porodili jel' te?! Dakle, kao kad ti dragi Cult svakoga dana ides u prodavnicu i placas uporno, a oni ti ne daju hleb nego te salju do bankomata da podignes jos para.
Jel' sad jasnije?
mrvicak mrvicak 15:27 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

A iživljavanje je što ti treba tupavi uput kad ideš kod lekara.
Zamišljam sebe da napišem pismo k. borup i da se požalim da sam bio gladan, a nisu mi dali hranu jer nemam novac i da ona to posle objavi na blogu i da se svi zajedno zgrazavamo.


Pazi, bilo bi uporedivo ako je slučaj ovakav: ti gladan jadan, nemaš para i nemaš su čim klopu kupiti... odeš u centrić za socijalni rad ili gde već, oni tamo tebi izdadu uput za recimo narodnu kuhinju, hiperjeftini market ili već šta....ti odeš i naklopaš se - odeš sutra, jer, situacija ti ista, gladna i besparna, zaveo si se gde treba, misliš komuniciraju te službe državne same, ne treba ti da im kurira izigravaš svaki dan, pa one rade za tebe, mislim, službe, ta plaćao si ih dok si bio radan i negladan - ali ne dadu - već traže da opet odeš do istog centra i uzmeš novi uput... i tako svaki dan i za svaki obrok... a ti još kaheksičan sav od izgladnelosti i nije ti do šetanja...

To bi bilo uporedivo i ja bih ti kako god umem pomogla, potpisala peticiju, šta god treba, da te ne maltretiraju.
Ovako ti poređenje malko ćorak...

A i čika Miško i sistem zdr. zaštite nisu za poređenje - čika radi za sebe a sistem za mene
(što bi naravno trebalo da znači da sistem, ne doduše zdravstveni već sudski, treba da se pozabavi i čikom, ali to je već sasvim druga trolopriča
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 15:31 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Izvini, zurim do prodavnice.
Opet sam poneo novac.
Kao i juce. I prekjuce. I sutra.
Problem, zaista.


ili se ipak samo pravis neobicno glup, posto nisi citirao kljucni deo mog posta, a to je:

pa cak i da izmedju ponedeljka i utorka, covek prestane da radi za vojsku, njegovo osiguranje ce trajati jos neko vreme, nece se prekinuti odmah, tako da je donosenje uputa svaki dan besmisleno i bilo bi sasvim adekvatno da jedan uput traje mesec dana, jer bi bolnica bila u mogucnosti da naplati svoje usluge i tako.


znaci osiguranje se placa mesecno, i onda traje ceo mesec. kada nemas osiguranje, nego placas kesom, onda placas svaki put kada kupis uslugu.

dakle, ako ne mozes da shvatis bez metafore onda ovako:

zdravstveno osiguranje je kao kada platis skolarinu za fakultet ili clanarinu za biblioteku, jednom platis i onda mozes da ides sve dok ti ne istekne, bez da svaki put nosis novac. a u ovom slucaju, ta "clanarina" nije mogla da istekne.

da li ti to mozes da shvatis?
Hansel Hansel 17:52 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Dragi Cult,

Nema ni jednog, ama baš nijednog opravdanja da se ljudi maltretiraju. Kad je viša sila u pitanju, tzv. "objektivne okolnosti" - 'ajde - OK. Ali da prvo nekoga zakonski obavežeš da plaća jedno osiguranje, a onda mu ne omogućiš da iskoristi to što je platio, tj. ono na šta si se ti obavezao da dobije u slučaju potrebe ne omogućiš, ili mu namerno otežavaš korišćenje unapred plaćene usluge, nedopustivo je i može da se u krajnjoj liniji nazove - krađom. U tom slučaju kod Miška na izlazu zvoni alarm - ovde zdravom razumu jedino ostaje da sâm umisli da je zvono koje oglašava uzbunu! (Samo što kod Miška nema alarma pri unosu artikala, pa dobavljačima duguje i po šest meseci!)

Dakle, nema ni jednog razloga da ovi ljudi prolaze kroz ovakve muke! Kao što nema ni jednog razloga da običan civilni osiguranik, ako treba da se posle jedne posete lekaru opšte prakse javi na kontrolu za, recimo dva meseca, ponovo vadi uput. Njegova "kartica" je zdravstvena knjižica (da nećeš možda da kažeš da nam "uput" kao "novac "treba i za lekara opšte prakse?!), a potreba ponovnog javljanja istom lekaru je evidentna.

(Mene samo zanima kako se ova žena porađala prethodna tri puta? Da li je to procedura u međuvremenu promenjena i zašto?)

I, Cult, ako Sistem ne veruje svojim podanicima sa zdravstvenom knjižicom da imaju trudnoću u devetom mesecu (valjda misle da je žena stavila jastuk ispod odeće), da imaju npr. baj-pas ili ko-zna-šta-već(-hronično), pa oni to moraju stalno da dokazuju uputom (pazi Sistem da se žena ne porodi više puta po jednom uputu - a, ne može to, no, no! a lekari nepismeni da uput overe i napišu šta je urađeno... sve, sem porođaja... i vrate ga... i prime ponovo kad treba), onda ni podanici ne mogu da veruju tom Sistemu i onda ni ti nemaš prava da im zameraš što hoće da znaju šta se desilo s tolikim uputima za porođaj?! Samo što ih nisi prokleo k'o one SRSovke u Skupštini:
edit: nadam se da ce i neki blogeri koji su blanko insinuirali da je u pitanju kriminal u vidu visestruke naplate osiguranja te da se iz tog razloga zena maltretira osetiti potrebu da se u sebi izvine neduznima.
Ja im predlažem da se izvine javno, kada nedužni pokažu kako uzimaju i kako troše pare od osiguranja. Bar u ovom slučaju. Je l' fer?
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:06 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

(Mene samo zanima kako se ova žena porađala prethodna tri puta? Da li je to procedura u međuvremenu promenjena i zašto?)


Prethodna tri puta nije prebacila termin, pretpostavljam.

Dakle, ovde problem nastaje zbog sledećeg: kad "prebaciš termin", tj. zađeš u 10. mesec trudnoće, to može da bude opasno i po tebe i po bebu. Može, a ne mora. Dakle, s 40 nedelja je trudnoća puna. Ako se žena do 42. nedelje ne porodi, savetuje s indukcija porođaja. U međuvremenu (od 40. do 42. nedelje), žena mora da se maltene svakodnevno prati (da se radi CTG, ako ne i ultrazvuk), da se vidi da li plod pati, pa ako pati, onda se opet ne čeka 42. nedelja, nego se porađa hitno. Mislim - bar tako kažu inostrani protokoli.

I zato ova žena mora svaki dan u Dragiše Mišovića, na preglede, sve dok ne krene porođaj, ili dok ne navrši 42. nedelju trudnoće.

I svaki put kad dođe na pregled - zlotvori joj otmu uput za porođaj!
Hansel Hansel 19:21 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Hvala za razjašnjenje, samo se pitam da li postoji bilo kakvo ograničenje da im, kad je situacija već ovakva, VMA izda nekoliko uputa!? Sumnjam da je to ograničeno, a sve što nije zabranjeno - dozvoljeno je! Neka im lepo napišu nekoliko uputa... To, ipak se nadam, nisu uputi konkretno za porođaj (šta li piše u rubrici za dijagnozu - trudnoća?! a rubrici ispod - "Molim Vaš pregled, mišljenje i porođaj"?!), već "samo" za kliniku...

Vidim ja da nama nema druge nego da VMA, posle svog fakulteta*, otvori i svoje porodilište... Koliko ja ne voleo vojsku (pa ni Vojsku), znajući, pored ostalog, kako je rigidna (bar bila), toliko moram da joj odam priznanje na organizaciji medicinskog sektora...

_______
* Neverovatan mi je bio Tomica sa svojim "argumentima" protiv Med. fakulteta pri VMA - kaže, i ovako je mnogo lekara! Pa, smanjite, ministre, kvote državnih medisinskih fakulteta za taj broj koji će se obrazovati pri Vojsci!
cult cult 19:26 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Zaista se divim vasoj upornosti da mi objasnite. Cestitam i hvala.
Sad vas molim za jos veci napor da me shvatite jer to je sustina dijaloga: ja tebe skapiram, a ti mene.
Da se ne zjbvmo kasirkama i crtanjima jer se bas zakacite pa ne vidite sumu od drveca.
Poenta cele moje price je sledeca:
radite milion debilnih stvari svakoga dana. Niste ni svesni da ih radite jer svet je takav, sistemi su takvi i to naucite i prihvatite jos u detinjstvu.
Ali kad je u pitanju zdravstvo, napise se u postu: ovo je debilna stvar! I onda ide tristapedest komentara: uzas, strasno, jao!, ka ta stro fa! lopovi bre! zlotvori! u zatvor.
Da, postoje i bolji svetovi, uslovno rečeno, od ovog našeg, pogledajte komentar blogerke leetaloomis nize dole. Ali ga procitajte do kraja i s razumevanjem.
maca22 maca22 21:12 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

^ Nemas poentu.
apach92 apach92 21:40 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

cult,

puno ti hvala na birokratskim pojasnjenjima. Nazalost, vecini je neprihvatljiva komparacija maxi diskonta i porodjajne urgencije i poprilicno su nam jasni obavezni finansijski tokovi izmedju 2 Fonda. Zainteresovani smo za optimizaciju ovih tokova sa aspekta maksimalnog rasterecenja korisnika usluga.

I to ti je jednostavno tako.
Hansel Hansel 22:05 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

@cult
Već sam ga bio pročitao pre pisanja prethodnog posta i mislim da nije ni trebalo da podvlačite (naročito ne u stilu zadavanja domaćeg zadatka) to "razumevanje" jer se ono - podrazumeva (pokušaj - svakako). Ali o tome što je Vaša poenta (pretpostavljam) već smo, baš mislm i nas dvojica, ovde razgovarali. Nema tu ništa sporno. Kažem i ovde - nemojmo da se igramo države, zdravstvenog sistema - neka se konačno kaže šta se može očekivati za koje pare, te postoji li sistem solidarnosti ili ne. I onda nema vrdanja ni za koga. Nije valjda cena jeftinog(?) zdravstva besomučno maltretiranje pacijenata?! Hajde da ne zamenjujemo teze!

Dalje, uopšte ne treba da me molite za napor da Vas shvatim - ja ovde mogu da čitam jedino što je napisano, može se malo čitati između redova, svaka veća "ambicija" može da se pretvori u projekciju. Čuvam se toga.

Ako se već služite metaforom, povucite je u potpunosti, izdržite "reductio ad absurdum"! Nisam se ja uzalud "zakačio". A to što Vi imate utisak da odijum trpi samo zdravstveni sistem nema apsolutno nikakve veze - pitanje je SAMO da li je ovo o čemu se ovde piše smisleno PO SEBI ili nije, a ne kakav je opšti kontekst, kakva je "psihologija (blogerske) mase" i sl. Čak nije ni bitno da li su ti komentari lančani, deo lavine, ili su svi podstaknuti osnovnom pričom (što mi se ovde čini da je slučaj); druga je stvar što možda postoji izvesno ohrabrenje činjenicom da se grupa sličnomislećih ljudi našla na jednom mestu. A protiv nekih stihijskih zaključivanja sam se i sâm borio, kad bi mi se učinilo da ih ima i kad bih imao vremena.

Konačno, hvala/molim, ali česttike svakako zaslužujete i Vi, vidim da ste bili prilično angažovani u promociji svojih pogleda na problem!
Ja se samo bojim da sve ovo piskaranje nije zapravo uzaludno, i da nije (ili neće biti) ništa više od običnog ventila nezadovoljstva. Jedino me to brine. A Vi se, ima se utisak, postavljate kao da Vas brine da to možda ipak može da uspe? Izvinite, možda je ovo bila insinuacija, ali zaista mi nije jasno kako nekome može da smeta pokušaj rešenja očiglednog problema s obrazloženjem da se, eto, o svemu drugom ćuti!? Pritom, dajete preporuku za obaveštenje o lošoj proceduri, a ne za njenu korekciju? Buidite ljubazni, ako sam dovoljno dobro obrazložio svoja gledišta (sve u cilju DIJALOGA), molim da Vi objasnite svoja - taksativno; mislim da pitanja koja sam postavio nisu loša... pa ću lako razumeti ako budete eksplicitni, vidite da metafore pogrešno shvatam!
scabies scabies 23:18 14.07.2009

Re: Zaista ne razumem

* Neverovatan mi je bio Tomica sa svojim "argumentima" protiv Med. fakulteta pri VMA - kaže, i ovako je mnogo lekara! Pa, smanjite, ministre, kvote državnih medisinskih fakulteta za taj broj koji će se obrazovati pri Vojsci!
Medicinski faqltet na VMA je skandalozan potez koji se u ovako neuredjenoj zemlji samo moze gledati skrstenih ruq! Nepotrebno izvlacenje novca da bi se sprovodio jedan besmislen experiment!!!
Hansel Hansel 09:40 15.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Kad bi još samo rekla neki argument... Izvlačenje kog novca? Valjda je to novac koji Ministarstvo odbrane već ima u svom budžetu? Ako će dobijati više, neka se za toliko smanji budžet Medicinskog fakulteta BU.

Ja bih mogao da prihvatim obrazloženje upravnika VMA da vojna medicina ima neke specifičnosti koje nedovoljno pokriva civilni med. f., a dodao bih da se možda nijedna ustanova civilnog zdravstva ne može meriti s VMA. Znam da je deo razloga u boljoj opremljenosti, ali to ne menja stvar - ako su stručnjaci OK, zašto bi se uskratila mogućnost da svoje znanje prenesu na studente? Ne daj Bože da mi treba, a da mogu da biram, uvek bih između VMA i civilne ustanove izabrao VMA. Da li to možda civilnim lekarima, uključujući i ministra, smeta?
qrats qrats 10:15 15.07.2009

Re: Zaista ne razumem

hm...neki sa anarhističkim backgroundom bi rekli baš to - da je potpuno neverovatno da traže pare za hranu čoveku koji gladuje, a oni je imaju sasvim dovoljno da mu daju...

ali, da ne trolujemo...

cult bre, pa naravno da mora da ima uput, ali baš SVAKI DAN DA GA VADI????

ajde objasni mi molim te da nisam normalan što mislim da je dovoljno da ženu jednom pošalju iz VMA na porođaj sa uputom i da isti važi dok se ova ne porodi...
scabies scabies 10:28 15.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Dobro, ima VMA specificnosti. (Mada i vojni osiguranici imaju jedno srce, dva bubrega, jedan mozak? Uostalom, VMA je od prosle godine otvoren i za civile...) I razumem njihovu potrebu da obuce svoj kadar. Ali, objasni mi, molim te zasto bi morali da oni licno uce te svoje buduce lekare genetiq, anatomiju, fiziologiju...? Mislis li da imaju kapaciteta i strucnjake sa isqstvom za to?
Eto, meni bi bilo mnogo logicnije da raspisu konqrs, pa proberu najbolje od najboljih koji su zavrsili medicinski fakultet, pa nek' ih obuce 1-2-5godina za to sto treba da rade, pa tek onda ako se kvalifiqju nek im daju specijalizacije. Ovako, sqp i glup experiment sprovode. Upisali su tih 30ljudi (ako sam dobro zapamtila), sad ce na brzinu da izmisljaju Plan i program (ili ce da prepisu sa medicinskog faqlteta (u Kragujevcu ili Nisu (tamo im je 60% kadra skolovano (mozes da proveris na sajtu VMA))), nahvatace neke ljude koji ce sad morati da glume profesore (ponovo ne pricam o klinickim predmetima), i onda cemo da cekamo rezultat za 6godina. Sta ako rezultat bude da im je prosecna ocena studija 7,30? Sta ako najveci broj tih ljudi (a mozes proveriti koliko upisanih su deca vojnih lica i zaposlenih) se "provuce" kroz taj faqltet??? Secas se sta je puk. dr Stankovic pricao o onom specijalizantu koji godinama ne moze da polozi jedan ispit, ali ga drze tu jer mu je tata-sta god? I onda te ljude sve ceka siguran posao? I pored toga sto moze postojati 30 objektivno boljih lekara skolovanih na drugom mestu.
A ti se jos malo raspitaj oko svega. Moja drugarica radi tamo pa mi je pricala to za taj faqltet, ali cela prica me toliko nervira da nisam mnogo pazljivo slusala.
I, da, ja ni sada ne bih pre otisla na VMA nego u neq civilnu ustanovu, a za par godina kad ti njihovi pocnu da rade-ne bih sigurno.
(izvini, primecujem da sam mnogo konfuzna, nadam se da ces shvatiti sta sam poqsala da kazem)
Hansel Hansel 11:19 15.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Ma, OK, razumem sada šta hoćeš da kažeš, i jasnije mi je šta ja mislim! Tj, da to nisam jasno izrekao, sada. Dakle, mislim da se medicina u realnosti najviše svodi na praksu, da je praksa najbitnija i da naši fakulteti, generalno, treba mudro da "odvoje" teoriju od prakse. To je možda sada i urađeno delimično s pričom o strukovnim i akademskim studijama, ali ne deluje mi to dorečeno... Pričali smo već o tome, da se ne ponavljam. Dobar lekar treba da zna DOKAZANE stvari, treba da ga nauče da medicinski misli, povezuje stvari (k'o dr Haus, hehe ), da ga osposobe za PRAKSU, da ga osposobe da kad mu dođe trudnica s bolovima ne pomisli prvo da ima bubrežne kolike! Na mnogo primera bih mogao da pokažem i dokažem da je većinu lekara ubilo na faksovima zatrpavanje zaista bespotrebnim činjenicama (za koje je upitno i da li imaju vrednost činjenica, u smislu istinitosti i primenljivosti), dok su ostali uskraćeni za bitno, ili je to bitno istisnuto pomenutim viškom. Nama trebaju praktična medicina i praktični lekari, spremni da usvoje nova proverena znanja, a naučnici, eksperimentatori su druga fela i njih treba posebno školovati. To zaista važi za sve struke. (Da li je možda bolje da buduće vojne lekare ginekologiji i kaušerstvu podučavaju predstavnici "beogradske škole akušerstva" sa stavovima koji su ušli i u udžbenike (citirala Branka na prošlom blogu)? Mada je taj isti dr Stanojević, kako se čuje, vrlo pouzdan kao praktičar, iako verovatno praktikuje neke problematične metode...)

Imam utisak (po svom i iskustvu nekih drugih ljudi) da je na VMA do sada postojala jedna dobra, funkcionalna ravnoteža teorije i prakse, pa otud moja nada da bi se to transferisalo na njihov faks. Imao sam ideju da bi to bio faks po nekim, uslovno, američkim standardima (naveo sam jednom priču našeg jednog lekara s 9,90 koji je sam rekao kako je jednu prostu stvar tamo znao student druge godine, a on kao diplomirani lekar nije znao...). Možda će te studije biti lakše (u smislu manje bubanja - u zamenu za više prakse?), ali će možda biti i efikasnije?! Možda grešim...
scabies scabies 12:03 15.07.2009

Re: Zaista ne razumem

(Da li je možda bolje da buduće vojne lekare ginekologiji i kaušerstvu podučavaju predstavnici "beogradske škole akušerstva" sa stavovima koji su ušli i u udžbenike (citirala Branka na prošlom blogu)? Mada je taj isti dr Stanojević, kako se čuje, vrlo pouzdan kao praktičar, iako verovatno praktikuje neke problematične metode...)
A da li ti znas koja to druga skola ginekologijie i aqserstva jos postoji? Ja ne znam. Kao sto ne znam ko ce uopste da poducava te ljude ginekologiji i aqserstvu (narocito aqserstvu, oni se tim ni ne bave)? Iz kojih udzbenika?
Nije dovoljno da imas 5-25-55 dobrih strucnjaka i da pustis neq decu da gledaju sta rade pa da posle tvrdis da si odskolovao lekare!!! Dobro, ja malo banalizujem, ali u svakom slucaju uverena sam da je ovakav projekat zahtevao mnogo ozbiljniju i duzu pripremu.
I jos jedno pitanje: ako nakon zavrsenog faqlteta garantuju posao na VMA, da li je moguce da konqrisu i upisu ljudi koji vec imaju diplomu medicinskog faqlteta? I tu dolazimo do onoga od cega sam ja posla: cemu kretati od nule u obucavanju ljudi koji ce tu biti zaposleni-ustedeli bi i vreme i novac kad bi u startu probrali najbolje (ili kakve vec hoce) pa njih ucili toj praxi koja se samo na VMA moze nauciti!!!!
scabies scabies 12:07 15.07.2009

Re: Zaista ne razumem

U svakom slucaju ozbiljna drzava sa ozbiljnim Ministarstvom prosvete ne bi dozvolila da se to tako uradi. Ali u kad se vec faqlteti otvaraju kao kiosci, sto ne bi pustili da i Vojska ima jedan???
Izvinjavam se ostalima sto smo odlutali sa teme...
mixailo92 mixailo92 14:40 15.07.2009

Re: Zaista ne razumem

cult

Medjutim, pacijentima najcesce nije padalo na pamet da se bave takvim trivijalnostima kao sto je "placanje" zdravstvenih usluga u vidu donosenja uputa, te se to lomilo o odgovorna lica u bolnicama. Jer...nema besplatnog ručka.


Koliko ja znam, porođaj je hitna intervencija koju će RZZO bolnici svakako platiti, sa uputom ili bez njega. Sve ostalo je iživljavanje birokratije.
Hansel Hansel 15:30 15.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Scabi, izvinjavam se i ja zbog lutanja od teme,smao kratko: BG školu ginekologije sam pomenuo kao primer, a nije rečeno da će ti mladi lekari raditi obavezno raditi na VMA,. već u Vojsci. Ne znam, istina, da li su se i koliko pripremali za projekat, to je zaista za analizu. A valjda ta deca neće samo gledati šta "profe" rade, ali, dobro, i ti reče da malo banalizuješ...
scabies scabies 15:43 15.07.2009

Re: Zaista ne razumem

Tacno, nisu rekli bas na VMA, ne mora cak ni da rade tamo, ali tim je cela prica jos besmislenija (po meni). Imaju tako izrazenu zelju da skoluju nekoga ko ce da radi u ambulanti kasarne u Svilajncu, a u svoju najvecu ustanovu ce da primaju one koji se civilno skoluju? Stvarno zvuci cudno, ali nista vise ne moze da me iznenadi!
A banalizujem da bih naglasila sustinu...
U svakom slucaju, u Srbiji se stalno luta i umesto da se popravljaju problemi koji su ocigledni, prave se istim losim alatom neki slicni sistemi u kojima ce se pre ili kasnije pojaviti isti problemi zbog kojih se krenulo u Resavanje...pa u krug.
Tako se u reformu medicinskog fakulteta krenulo pre par godina, a sa ciljem da se popravi kvalitet studija i postigne to da diploma bude priznata svuda gde sada nije... Sta je uradjeno? Previse je to duga prica, a i nije joj ovde mesto. Ti se raspitaj ako te interesuje...
Hansel Hansel 21:12 16.07.2009

Re: Zaista ne razumem

'Oću nekad, samo cenim da VMF namerava da najbolje studente ostavi na VMA!?! Pa, ne treba njima 30 novih lekara godišnje na VMA. Mislim, da neko ne shvati preozbiljno to tvoje "potcrtavanje banalizacijom"

A i što bi im pa priznavali diplomu u svetu kad ih mi škoujemo? Ima da ostanu ovde! Ako 'oće da im priznaju diplomu u svetu, onda tamo neka i studiraju!
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:22 14.07.2009

Protestujem!

Što većina blogera na ovom mestu imenicu Uput piše malim slovom... Upravo sam suprugi pribavio Uput za CTG, na čemu se sistemu zdravstvenog osiguranja i državi najponiznije zahvaljujem. Dakle, Uput!

Moram još da primetim da se Cult nije prevario da Uput nazove nepravilno. Ni jednom. Cult zna.
apach92 apach92 10:01 15.07.2009

Re: Protestujem!



namerno pisem uput malim slovom. U ovom slucaju i blogu ne zasluzuje bolje
nelinet nelinet 13:36 14.07.2009

STRASNO

Procedura je procedura, ali gde je tu HUMANOST?
Zar bas nikog u Dragise Misovica nije briga?
duchesse duchesse 13:46 14.07.2009

Strahota

Što je najgore, nisam začudjena činjenicom da u našem zdravstvenom sistemu postoje ljudi koji smatraju da trudnica u 9. mesecu trudnoće treba da ide svaki dan po Uput kako bi primila neophodnu negu...

Pre neki dan se brat mog muža vratio iz inostranstva sa temperaturom 38.5, kašljanjem i glavoboljom - potencijalnim simptomima svinjskog gripa. Zvao je Dom zdravlja Voždovac (ako se ne varam) gde su mu rekli da se ni slučajno s takvim simptomima ne pojavljuje tamo, nego da ide u Infektivnu. U Infektivnoj su mu rekli da ne mogu da ga prime bez Uputa. U Hitnoj su mu predložili da pije antibiotike i da sedi kod kuće, a na dežurni telefon sa plakata na aerodromu se niko nije javljao.

Znam da nema veze sa ovom pričom, i znam da nije ni približan bezobrazluk kakav je doživela ova žena, ali puna su im usta hvale o tome kako su spremni za borbu protiv svinjskog gripa, a ti svoje lečenje ne možeš da počneš jer ne možeš da odeš u Infektivnu jer tvoj Dom zdravlja odbija da te primi kako bi ti dao UPUT. Isto tako bulazne o beloj kugi i kako "žene više ne radjaju", a kako se ophode prema trudnicama - svi znamo.

Sramota!

Krugolina Borup Krugolina Borup 14:10 14.07.2009

Re: Strahota

Zvao je Dom zdravlja Voždovac (ako se ne varam) gde su mu rekli da se ni slučajno s takvim simptomima ne pojavljuje tamo, nego da ide u Infektivnu. U Infektivnoj su mu rekli da ne mogu da ga prime bez Uputa.


Pa, ovo je vrh!
Iskreno se nadam da ministar još uvek redovno čita blog.
A valjda ima i koji novinar da čita, da ih sve turi u novine!
To obožavaju!
HAJ-KA! HAJ-KA!
maca22 maca22 14:14 14.07.2009

Re: Strahota

Uvek možemo da mu opet pišemo.
duchesse duchesse 17:23 14.07.2009

Re: Strahota

Evo imam epilog.

Na kraju je čovek našao Vezu, koju kada imaš ne treba ti Uput. Pa je otišao u neku bolnicu gde su ga pregledali, uzeli uzorke za potrebne analize, i dali stručno mišljenje da nije u pitanju svinjski grip, nego verovatno tuberkuloza ili teška upala pluća. Sad čekamo rezultate da vidimo koliko je bilo precizno njihovo stručno mišljenje.

A šta rade oni koji nemaju Vezu? Verovatno umru grebući vrata Infektivne, Doma zdravlja, bolnice ili koje druge humanitarne ustanove.

Elem, ne bi bilo loše da neki novinar uzme da se pravi da ima simptome svinjskog gripa te da zove "dežurne i nadležne" da vidi šta će doživeti. Sigurna sam da će imati o čemu da piše.

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:53 14.07.2009

Re: Strahota

Molim nase strance koji dolaze na godisnji odmor da ponesu Uput svojih drzava na srpskom jeziku, u slucaju da imaju simptome gripa da bi vas primili u Infektivnu
Znaci, ludilo, odakle njima mogucnost da dobiju Uput kad nemaju zdravstvene knjizice ove zemlje?
P.S. poslusala Uput pisem veeelikim slovom


Sad se ne zezam. Rodila dete u 42 nedelji, jedva ostao ziv. drugo pocela da prebacujem, cim sam presla 40 nedelju i jedan dan, odnela sve rezultate i nalaze sa prvim, rekla im na Zvezdari, da ostajem u hodniku ako nece da me prime, da cu zvati i novine i policiju. Primili me posle razgovora sa necelnicom, nakon tri sata legla na odelenje, porodila se za dva dana, sa indukcijom naravno. Bila sam u pravu, opet plodova voda bila zelena, ovog puta sa bebom, sve ok, Reci im da udju u porodiliste i NE IZLAZE!
maca22 maca22 21:10 14.07.2009

Re: Strahota

dusanovaiivanovamama
Bila sam u pravu, opet plodova voda bila zelena, ovog puta sa bebom, sve ok, Reci im da udju u porodiliste i NE IZLAZE!

joj, joj, uradite tako!
duchesse duchesse 08:23 15.07.2009

Re: Strahota

maca22
dusanovaiivanovamama
Bila sam u pravu, opet plodova voda bila zelena, ovog puta sa bebom, sve ok, Reci im da udju u porodiliste i NE IZLAZE!

joj, joj, uradite tako!


E to i ja podržavam. Tako su i rekli bratu mog muža, da je trebalo da ode u Infektivnu i da insistira da ga prime, čak i bez Uputa. Navodno je neki njegov prijatelj, koji je došao iz Afrike sa simptomima neke egzotične bolesti, uradio tako i uspeo da ih natera da ga leče. Isto verovatno važi i za bonicu, treba ljudi da odu tamo i da STAGE A SIT-DOWN STRIKE!!! Još kad bi bila neka televizijska kuća da to slika. Porodilja u mirnom protestu zato što neće da je prime u bolnicu bez Uputa... koji je milion puta već donela u istu.

Elem, što se tiče stranaca, nenenenenenene. Greška. Ne treba njima Uput. Njima ne treba ni Veza. Sigurna sam da je dovoljan Strani Pasoš, jerbo smo mi Srbi poznati po gostoljubivosti, a to čitaj: "svojeg tučem, tudjeg mazim".
mixailo92 mixailo92 15:06 15.07.2009

Re: Strahota

duchesse

Elem, što se tiče stranaca, nenenenenenene. Greška. Ne treba njima Uput. Njima ne treba ni Veza. Sigurna sam da je dovoljan Strani Pasoš, jerbo smo mi Srbi poznati po gostoljubivosti, a to čitaj: "svojeg tučem, tudjeg mazim".


Grešiš, i to debelo. Moja žena je do pre godinu dana bila samo strani državljanin. Tu "gostoljubivost" po raznim ustanovama je baš iskusila na svojoj koži. Ned'o bog nikome.
duchesse duchesse 07:13 16.07.2009

Re: Strahota

I stand corrected.

EDIT: Upravo sam saznala da Infektivna ima dežurnu službu koja je dužna da vas primi bez Uputa u bilo koje doba dana i noći. E sad, kako to funkcioniše u praxi, nemam pojma. Saznaće se.
Biljana 77 Biljana 77 14:10 14.07.2009

Idiotizam

Kada smo vodili Srećicu na snimanje kukova na Institut za majku i dete rečeno nam je da nam za kontrolu koja je bila za mesec dana nije potreban uput jer svaki uput važi mesec dana. Ne vidim zašto bi u ovom slučaju bilo drugačije. Ovo je primer tako nesuvislog i besmislenog maltretiranja birokratijom koje ugorožava zdravlje i majke i deteta, ako ničim drugim, ono stresom, da bi im trebalo natovariti na vrat sve raspoložive medije. Ako roditeljima ako je za utehu, neće (i ne smeju) da vrate porodilju kad dođe na porođaj bez uputa.
maca22 maca22 14:14 14.07.2009

Re: Idiotizam

Pa lepo kaže Spartanka, to je zloupotreba uputa i njegove svrhe. To je sve.
ivana23 ivana23 14:27 14.07.2009

Re: Idiotizam

neće (i ne smeju) da vrate porodilju kad dođe na porođaj bez uputa.

Biljana, to je upravo ono sto je trebalo reci u prvom komentaru i umiriti buduceg oca koji strepi:

- Noćas smo bili u strahu šta ako porođaj krene, a mi nemamo uput jer su nam ga uzeli?

Sreca da si ti pojavila i napisala to, sto u silnoj raspravi oko Uputa niko da spomene...

pix3lchick pix3lchick 14:30 14.07.2009

Re: Idiotizam

Biljana 77
Kada smo vodili Srećicu na snimanje kukova na Institut za majku i dete rečeno nam je da nam za kontrolu koja je bila za mesec dana nije potreban uput jer svaki uput važi mesec dana. Ne vidim zašto bi u ovom slučaju bilo drugačije. Ovo je primer tako nesuvislog i besmislenog maltretiranja birokratijom koje ugorožava zdravlje i majke i deteta, ako ničim drugim, ono stresom, da bi im trebalo natovariti na vrat sve raspoložive medije. Ako roditeljima ako je za utehu, neće (i ne smeju) da vrate porodilju kad dođe na porođaj bez uputa.

Ovo jeste definitivno neka birokratska crna rupa, koja verovatno nastaje na relaciji vojno-civilno zdravstveno osiguranje, jer svaki uput važi 30 dana. Svaki uput koji sam imala za razne CTGove, razne kontrole, porodilište itd. je važio po 30 dana, i čak su se neki od njih propisno ofucali zbog preterane upotrebe.
mrvicak mrvicak 15:40 14.07.2009

Re: Idiotizam

ivana23
neće (i ne smeju) da vrate porodilju kad dođe na porođaj bez uputa.

Biljana, to je upravo ono sto je trebalo reci u prvom komentaru i umiriti buduceg oca koji strepi:

- Noćas smo bili u strahu šta ako porođaj krene, a mi nemamo uput jer su nam ga uzeli?

Sreca da si ti pojavila i napisala to, sto u silnoj raspravi oko Uputa niko da spomene...



Jasno. Ako krene da se porađa - za očekivati je da je ne vrate (svi propisi upućuju u tom pravcu, iako praksa ponekad ne)
Ali ako mora na svakodnevne kontrole - ne vidim zašto one zahtevaju svakodnevne upute - kad je već donela 2 kom uputa za porođaj i nn ovih za kontrole... a žena ima pravo ne samo da je prime kada krene, već i da se kontroliše u iščekivanju da krene, a da pritom ne prolazi maltretman...a sve zbog prepucavanja vojnog i civilnog (vidi sad, civilni:) fonda preko njenog stomaka do zuba
maca22 maca22 21:09 14.07.2009

Re: Idiotizam

mrvicak
a žena ima pravo ne samo da je prime kada krene, već i da se kontroliše u iščekivanju da krene, a da pritom ne prolazi maltretman...a sve zbog prepucavanja vojnog i civilnog (vidi sad, civilni:) fonda preko njenog stomaka do zuba

Da bre, sta je to FOND smislio, da kaznjava vojne osiguranike?
anastasija.p anastasija.p 14:23 14.07.2009

Uput

Koliko znam postoji uput za specijalistu i uput za lezanje (tzv. zeleni uput ovde gde ja zivim)
Izvini Urose, al' ne mogu velikim slovom, pa to ti je:)
Ako su zeni dali uput za porodjaj, to je onda za lezanje, zeleni.
Kako su mogli da joj uzmu, ako nije ostala da lezi?
Najozbiljnije pitam nakoga da objasni ovo. Zaista mi nije jasno.
Da li je to po proceduri ili nije? Ili je to posebna procedura za nesrecnike koji su vojni osiguranici, pa jos zene i to trudne.

Puno srece zelim buducim roditeljima.
anastasija.p anastasija.p 15:02 14.07.2009

Re: Uput

Zvala inspekciju.
Čovek nije znao odgovor na pitanje da li je to tako pravilo ili ne, pa me zamolio da sačekam na liniji dok ode da pita.
Otišao, pitao, kaže: provereno je takvo pravilo.
A ako hoćemo dalje da teramo da saznamo razloge, treba da jurimo Fond da pitamo zašto su na takav način "uredili odnos između vojnih i civilnih osiguranika".

Inače, čovek mi potvrđuje da za civilne osiguranike uput važi 30 dana.


Kru, hvala na odgovoru.

Mozemo li sad da jurimo fond?

FOND, meni to zvuci kao zabranjena rec...
filantrop filantrop 15:15 14.07.2009

Glupo laicko pitanje

Koliko shvatam
ova zena je presla u 10 mesec?????
Zar ne bi trebalo da se sete da je porode vec jednom? Moze li neko da im dosapne?
Ili su Georginu shvatili bukvalno?
maca22 maca22 15:40 14.07.2009

Re: Glupo laicko pitanje

filantrop
Koliko shvatam
ova zena je presla u 10 mesec?????
Zar ne bi trebalo da se sete da je porode vec jednom? Moze li neko da im dosapne?
Ili su Georginu shvatili bukvalno?

Mozda racunaju da moze da ih napuni sa jos uputa?
Oljacat Oljacat 14:41 16.07.2009

Re: Glupo laicko pitanje

Nema veze što je prešla u 10 mesec. Iz iskustva znam da sam ja po njihovoj računici bila u 10 mesecu trudnoće, a da sam se po mojoj porodila tačno kada sam trebala. Dakle, u drugoj trudnoći prema računici lekara koji mi je vodio trudnoću moj termin porođaja je bio 16 januar, a porodila sam se 9 februara (pazi razlike!!!), a sve stoga što nije uzeo u obzir osnovnu matematiku - dužina trajanja ciklusa, redovnost ciklusa, relacije između pčele i meda tj ko je kada imao one odnose kako se to zove... U svakom slučaju, imaju sve neophodne uređaje putem kojih se vidi da li je beba ok ili ne ... samo pretpostavljam da mora neko i da zna da radi na njima, a ne svaki dan da maltretiraju ženu.
mrvicak mrvicak 15:31 14.07.2009

Savet bez uputa (i, avaj, bez mozga)

Izvinte na polutrolu, ja prosto moram da paste-ujem sa prethodnog bloga biser današnjega dana...
Nema direktne veze sa ginekologijom ni uputima, ali govori ponešto o školama i primarijusima koji lupe pa ostanu živi (a pacijenti prežive li lupanje, e, to zavisi...)

Elem, drugarica mi jutros šalje sledeće:

"....pisem ti nasmejana i sokirana tekstom iz danasnjeg Blica (14.
07. 2009.). Elem, imaju rubriku Saveti gde im doticni prim. dr Ljubisa
Mladenovic odgovara na pitanja medicinske prirode i daje korisne savete.
Elem, evo sta je odgovorio na pitanje nekog Pece koji se zalio na petni
trn i pitao za terapiju.
Kreten mu odgovara da je pitanje interesantno i u isto vreme zbunjujuce,
jer mu nedostaje dosta informacija: kada mu je usao trn u petu, koje je
velicine, koliko dugo mu je vec u petu...MISLIM, CAR NIJE CUO ZA PETNI
TRN!!! Te ja poslah pismo Blicu sa objasnjenjem sta je petni trn i sa
molbom da informisu i doticnog primarijusa!!!! "


Podseća na onaj vic: Ujela me zmija! - A gde vas je ujela? - U šumi.- Da, ali gde? - Iza topole...itd...
Samo što je ovde obrnuto - Pacijent - verovatno neki prenačitan, moguće još i internetom da vrluda - gle čuda očekuje od lekara da zna makar koliko i on!!!!
Jeste smešno - do bola - ali, kad bi bio vic i samo dok vam od tako nekoga ne zavisi zdravlje, život...

p.s. petni trn = upala širokog ligamenta stopala (plantarni fascitis)
kleinemutter kleinemutter 16:11 14.07.2009

uput

Ja sam na uput za porodjaj u DZ u Krivolackoj cekala 4 sata, iako sam rekla sestri na salteru da mi treba uput za porodiliste. Onda kad su druge zene u cekaonici rekle da nece da ulaze ako budu prozvane, dok mene doktorka ne primi i ne napise mi uput, ja se i nisam bunila sve iz straha da se ne porodim od stresa i neudobne stolice. Pritom mi je kod kuce ostalo dete od 3 godine koje su drmali epi napadi i koje mi je jos vecu brigu zadavalo, jer ja nisam s njim.
Moj muz je poslao dopis u Ministarstvo kao zalbu na doticnu i zvao je beli telefon, koji nam je vrli ministar stavio na raspolaganje, zvao je i Julkicu pravnicu u DZ u Krivolackoj, ali je doticna bila na sluzbenom i nikom nista........nikom nista!

u goore navedenom tekstu kod Krugoline, ljude verovatno maltretiraju jer ih zele da nateraju da odlepe i potplate redom od sestre sa saltera do babice, pa doktora. Onda uput ne bi bio potreban.Tako ja mislim, t.j.prevodim nemusti jezik zaposlenih u bolnici D. Misovic, a koji te ljude maltretiraju sa uputom.
Ako imas pare ili vezu papirologija nije vazna.
Zelim im svako dobro i srecu na porodjaju!
anastasija.p anastasija.p 16:28 14.07.2009

Re: uput

Cak i Misko ima BRZE kase... za malo artikala.
leetaloomis leetaloomis 17:40 14.07.2009

Uput u Americi

I ovde ima uput. I to onaj za poradjanje. ALi ja ga nisam ni videla ni nosila. Moj doktor je to faksirao bolnici bar mesec dana pre nego sam se ja porodila. Ja kad sam se pojavila za porodjaj, samo su mi rekli da sednem dok ne spreme sobu gde ce da me zakace na monitore. Miko mi nije trazio taj uput (iliti Uput). A naplatili su bogami da im i jos danas posle godinu i po dana otplacujem. Sto znaci - sve se moze i bez maltretiranja trudnice.
zilikaka zilikaka 18:04 14.07.2009

TROL

Prilikom spremanja ormana pronašla pola kutije Singulair-a od 5mg. Rok do oktobra ove godine. Ako nekom treba, neka mi pošalje PP da mu prosledim. Greota da se baci.
4krofnica 4krofnica 18:49 14.07.2009

cek

kad ti otvore porodiljsko-ono sto je 28 dana pre termina,dobijes uput za porodjaj, pritom te pita u kom ces porodilistu...a uput za ctg-ove i te kontrole u porodilistu trazis od svog ginekeloga u d.z., kad udjes u termin.?
i taj drugi uput ti traje mesec dana i ti ides svaki dan u bolnicu i oni stalno ispisuju taj isti uput koji ti vracaju..
to je ok i ja sam tako radila..
dunja73 dunja73 19:56 14.07.2009

--

Ja sam ovde u Nemackoj toliko puta otisla gde god
sam htela , brate bez uputa ..Ovde je od pre par godina uvedena "kvartalna participacija"
Plati se 10€ ,vazi kvartal, mozes od doktora do doktora ,svaki za svakoga
moze da ti napise "uput" (osim za zubara ,oni takodje imaju svoje kvartalno placanje) .
medjutim ,dogadjalo mi se da odem , pa donesem sutradan uput ili neki drugi dan..bozesacuvaj,pa sta
ako nemam "SAD" uput?

A trudnoca, onda kad ti otvore "trudnicku knjizicu" to je to..(i sve je besplatno tj. osiguranje snosi )
apach92 apach92 21:06 14.07.2009

zanima me

o kakvom se uputu radi.

Kad u obicnom DZ dobijes uput postoje dve vrste:

1. plavi - za pregled specijaliste
2. zeleni - za bolnicu(da li se ovaj regularno dobija kao uput za porodjaj?)

Pre svega pitanje kakve upute daju na VMA? Da li i oni imaju 2 vrste uputa i da li imaju nekakav postignuti dogovor sa D. Misovic s obzirom da `menjaju` njihovo porodiliste?

Ako imaju 2 razlicita uputa - koji uput ova maltretirana zena dobija i ostavlja u D. Misovica? Ako je to neko ekvivalent bolnickog uputa onda ne bi trebalo da ga uzimaju do porodjaja tj konacnog prijema. Ako je to uput za specijalistu zasto ne vazi 30 dana vec za svaku posetu mora da se donese novi?. Pouzdano znam da plavi specijalisticki uput iz DZ ne vazi samo za jednu posetu - u mom slucaju sam donosio jedan mesecno a odlazio na pregled svake nedelje.

Ako postoji samo jedna vrsta uputa sa VMA o kom se uputu radi?
Ako se radi o bolnicnkom uputu onda neko naplacuje bolnicke dane za vojnog osiguranja konkretno - D. Misovic.
Ako se radi o specijalistickom uputu zasto kog djavola traze svaki put novi?

Zar ne postoji neki nacin da se to prelivanje novca iz jednog u drugi fond birokratski pokrije bolje i manje stresno za osiguranike?


petar_p petar_p 03:24 15.07.2009

ma ovo je apsolutna sramota

i bezobzirno maltretiranje!!

Kao neko ko je relativno upoznat sa tzv. IT (informacionim tehnologijama), odgovorno tvrdim da je ulaganje u taj sektor medju najjeftinijim i najisplativijim (cene racunarskih sistema su zaista smesne, u poredjenju sa poslom koji se njima obavlja). I onda imamo paradoks -- da imamo najglomazniju administraciju na svetu, sa najvise ljudi, koja je znaci i najskuplja -- a u isto vreme je i najneefikasnija!! I to toliko bizarno neefikasna, da trudne zene izigravaju kurira, izmedju ostalog.

Ne vidim ni jedan objektivan razlog zasto se jedna ovako mala zemlja ne moze potpuno digitalizovati -- da vas elektronski "dosije" ukljucuje SVE: od broja licne karte, adrese, telefona, registacije vozila, medicinskog kartona, krstenice, vencanog lista, dosijea u MUP-u itd itd...
I da se onda, pritiskom "na dugme" u roku "od odmah" moze dobiti svaka potvrda, svaki papir itd...

Ko kaze da je to komplikovano i skupo -- laze! Komplikovano je za onoga ko nije strucan, a *nije skupo* s obzirom na efikasnost i red koji bi se time uveo u celoj drzavnoj upravi i ustede u administraciji itd itd...
Takodje, razumam i zasto vlast ima otpor prema ovakvim resenjima: to bi smanjilo korupciju, rodjacke i svake druge veze itd... Ovako kada vam treba 10 papira, barem u 4 insitucije mozete naci nekog brata od tetke suraka druga iz vojske -- da vam zavrsi posao...

Ali kao i u svemu drugom, na mestima "tamo gore" nisu ljudi sa vizijom, vec seljacine koji ne znaju ni sta je digitron, a kamoli kompjuter. I oni onda treba da imaju *viziju* o digitalizaciji drzavne uprave, medicinskih ustanova itd itd... Hah, stvarno smesno.
kiselkasta kiselkasta 08:00 15.07.2009

odnos

iz licnog iskustva sa odnosom vojnog i civilnog zdravstvenog osiguranja, taj odnos jedino mogu nazvati seksualnim

to nije vezano samo za velicanstvo Uput, vec i za podizanje lekova na recept koje mozes da podignes samo u vojnoj apoteci (koja je u mom slucaju oko 20 km udaljena), a ako tamo nema onda platis u civilnoj i jednog lepog dalekog dana ti se refundiraju novci

eh da ja imam vezu u vojnoj ambulanti, pa sam a tek kad pomislim sta je sa onima koji nemaju place mi se...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana