Akvarijum i riblja čorba

wukadin RSS / 15.07.2009. u 14:15

 

Počinjemo izjavom našeg najpoznatijeg političara među filozofima (ili beše obrnuto), barem u poslednje vreme. Dakle, dr Zoran Đinđić je rekao (a posredstvom „Peščanika" to jednom nedeljno čujemo): „Vi možete od akvarijuma napraviti riblju čorbu, ali ne možete od riblje čorbe akvarijum." Ova izjava, naravno, ima politički kontekst i određenu namenu, ali ovde neću u to ulaziti. Reč je o tome da je ovo najbolja definicija entropije i strele vremena (fizički koncepti) koju sam do sada čuo.

Uzgred, dodaću da je jedan mnogo manje uspešan filozof-političar izdao takvu knjigu, odnosno skup nekih njegovih izlaganja, ali to po sadržaju ne prevazilazi politička viđenja kojima vreme ističe - baš dejstvom te strele vremena.

Dalje, nastavljam trivijalnim životnim primenama ove velike misli. Znate već kako ide robna razmena dijaspora-otadžbina, uostalom bio nedavno blog o tome. No, kako odavde se šilje tamo, i odande se dovlači ovde, šta je tamo jeftinije, ovde ga nema... pa sve do najobičnijih gluposti koje neko traži, a ti posle to kupuj i nosi. Nekoliko puta sam pizdeo zbog takvih stvari. Tako jednom keva poruči neke bademe (ako se dobro sećam). Ujka u Nemačkoj vidi da se prodaju seckani i neseckani bademi, pa kaže da pitamo kevu. A ja spremno odgovorim - Ma kupićemo u komadu, jer lako ih se može iseckati, a ove sečene ne možeš da sastaviš. Vi možete od akvarijuma napraviti riblju čorbu, ali ne možete od riblje čorbe akvarijum...

No, da pređem na stvar. A stvar je u tome što su nas u školi učili baš da je od riblje čorbe nastao akvarijum. Dobro, ne baš od riblje čorbe, zvalo se to „primordijalna supa", a od nje su, po toj teoriji, nastala živa bića. Dakle iz neživog je nastao život. Stvar je što ovo prkosi entropiji, kao najjačoj „sili" na svetu. Jer entropiji ništa ne izmiče. Sa druge strane, kako bi „slučajno" nastao život? Pominjala se u filozofiji nauke neka „majmunska teorema". Recimo da bi jedan majmun, ako bi imao neograničeno mnogo vremena, otkucao tačno celog Hamleta (uobičajeni primer, možda je bolji Autostoperski vodič kroz galaksiju).

Problem je što nije prošlo neograničeno mnogo vremena u Sunčevom sistemu! Zapravo, prema aktuelnim saznanjima život je počeo poprilično rano. Tek pošto se Zemlja ohladila i malo stišala ona prvobitna bombardovanja raznim kometama i meteoritima, karakteristična za početak Sunčevog sistema. Dakle, život je nastao „slučajno" i veoma brzo... ili relativno brzo, kako se uzme. Naravno, postoje teorije prenošenja života kroz Kosmos, no to je samo „odlaganje problema". Jer život je i tamo negde morao nastati... Dodajmo i da izgleda da postoje molekuli aminokiselina starih koliko i Sunčev sistem, što donekle olakšava nastanak života iz ne-života, ali otvara pitanje odakle onda te aminokiseline? Kojom sintezom su nastale? Lično ne znam za teoriju koja to objašnjava.

Problem se može prebaciti i na nastanak Svemira ni-iz-čega, Velikim praskom. Ako je nastao tako, dakle „slučajno", objašnjenje bi opet bila „majmunska teorema". Samo što vreme u kojem bi „majmun kucao" nastanak Svemira nije postojalo pre nastanka sveta. Ili je možda postojalo u nekom drugom Univerzumu... Što će možda biti i sa ovim našim, kaže opet jedna teorija, kada strela vremena ode u beskraj, pa se i atomi ovog našeg sveta na kraju raspadnu.

Ovde nije samo problem kod kojim bi postojali savršeno uređeni fizički zakoni (analogno životnom kodu koji imamo u DNK) nego i sama energija nastanka svemira, koja opet nastaje ni iz čega. Uzgred, kada sam gledao emisiju o tom raspadu svemira pominjao se i raspad crnih rupa koji bi isto išao entropijski. Odnosno, kada više ne bi bilo dovoljno gravitacije, crne rupe bi izbacivale sav svoj materijal, ali ne u obliku uređenih struktura (recimo atoma elemenata). Da li je to baš tako?

Koje bi onda bilo rešenje? Nisam nešto pristalica „spoljnih faktora" kao rešenja, a tu se obično misli na Boga monoteističkih religija. Istočnjaci to drugačije rešavaju, tamo je mišljenje mnogo više spekulativno po tim pitanjima. Osim toga, deux-ex-machina teško da je naučni pristup. Pa šta bi onda bilo rešenje?!

Moram priznati da nisam stručnjak za ova pitanja. Ova razmatranja su laička. Mislim da ne postoji koncept suprotan entropiji, koji bi definisao „spontano" uređenje materije. Problem je i kako meriti tako nešto, jer entropija se može izmeriti.

Svejedno, malo je filozofa, verovatno još manje naučnika, razmatralo ovakvu mogućnost. Pomenuću Bergsona i njegovu „životnu silu". Sam naziv knjige napisane još 1907, kao neke dopune Darvinu, danas bi mnoge odbio - Kreativna evolucija.

Ne, ja ovde ne zastupam kreaciniozam, koji mi je čak bio argument o gluposti određenog naroda (znam, znam, ceo narod ne mož' biti glup...), barem ne u onom sirovom vidu bukvalnog tumačenja Biblije (Knjige Postanja). Govorim o mogućnosti da je Univerzum na neki način živ.

Naravno, entropija bi opet bila jača, jer svaki život je vremenski ograničen... Do nastanka novog.

http://en.wikipedia.org/wiki/Creative_Evolution_(book)

Završavam stihovima:

Na moju omiljenu foru,
prevarim faunu i floru.
Da zivot nije postao u moru,
nego od ljubavi,ljubavi,ljubavi,od ljubavi
.

 

 



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vracarac92 vracarac92 15:05 15.07.2009

!

Inspirativno!
Preporuka.
libkonz libkonz 23:58 16.07.2009

A ako kažem

Bog je Ljubav
drug.clan drug.clan 21:00 17.07.2009

svrha

Zanimljivo vidjenje - preporuka

Ja bih rekao da je "entropija" mera beskorisnosti a posto zivot verovatno nema svrhu ( jos uvek je nismo otkrili ) "entropija" ne sputava nastanak zivota.
wukadin wukadin 10:16 20.07.2009

Re: svrha

Koliko se ja razumem u fiziku i još neke stvari, entropija je mera neuređenosti sveta. Tačnije, mera termodinamičke ravnoteže, koja znači statistički haos. Sve se izvodi iz zakona termodinamike koji (meni, za druge ne znam) deluje dosta "naivno" i glasi - toplota ne prelazi sa hladnog tela na toplije.
Ovo je zdravorazumski jasno, ali ima velike konsekvence koje nisu odmah uočljive. Jednostavno - stvari se neće same od sebe regulisati, riblja čorba neće postasti akvarijum, gomila srče se neće pretvoriti u izlog. Kad za--reš neće samo rešiti od sebe.
Problem sa "životnom silom" je što nemamo tako jednostavno merilo za početak. Inače, ne znam za smisao života, ali znam da je smisao svemira (odgovor na TO pitanje) 42. Autostoperski vodič je tu bio precizniji od Monti Pajtona.
wukadin wukadin 10:20 20.07.2009

Re: svrha

I da, što se tiče sputavanja...
Mislim da entropija sasvim solidno sprečava slučajno organizovanje materije. Pa i ne samo entropija, nego i uslovi sredine, mada ne znamo tačno kakvi su bili. Živi molekuli ipak nisu nastali pod gravitacionim pritiskom koji je "upalio" zvezde, nego nekako drugačije.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana