Iza monstruoznosti

Nebojša Milikić RSS / 15.07.2009. u 19:19

U svom tekstu Srbija protiv Srbije, Nebojša Jovanović iznosi tezu da je - slično konstelaciji u filmu Davitelj protiv davitelja (gde iza davitelja-monstruma, asocijalnog i retardiranog autsajdera koji ubija iz nesposobnosti da shvati društvene odnose ili prihvati principe razmene koji konstituišu zajednicu i pojedinca u njoj, postoji  i ubica “insajder”, osoba koja “van svake sumnje” shvata takve odnose i principe pa suvereno i sa neupitnim ugledom učestvuje u društvenom i ekonomskom životu) - dakle, da je politika tzv. Druge Srbije bila podjednako produktivna u pogledu unutrašnje logike i ekonomije ratovanja – sve držeći se pritom “sigurnog posla” – upiranja prstom u njegovu gnusnu pojavnost i posledice. Bez intencije da dalje razvijamo ovu tezu (svako je može pročitati u tekstu koji je izašao u Prelomu br. 2/3), i sa poštovanjem za nemala dostignuća ovdašnjeg antiratnog pokreta, koji se razvijao i vodio skoro isključivo sa pozicija Druge Srbije, ne možemo unedogled skrivati činejnicu da su tadašnji zakleti neprijatelji, dakle i “upropašćivači” i “izdajnici” srpske stvari, imali i jednu zajedničku, ali i zajednički potisnutu stratešku odrednicu: protiv društvene svojine i samoupravljanja a za kapitalizam i privatizaciju.

Bez analize uzroka i posledica ove latentne ideološke sličnosti, ne mogu se analizirati i shvatiti ovdašnji uzroci i posledice tragedije koja se odigrala na jugoslovenskim prostorima a koja kao da je svoj mizerni vrhunac dostigla u Srebrenici.

U pripovetki Davida Albaharija “Zašto”, čitaocu jakog stomaka daje se uvid u moguće karakteristike ratnih zločina i zločinaca. Osoba čije misli pratimo od ove, prve strane, postaje, u sticaju ratnih okolnosti, kućni silovatelj i kasapin.  

 

  

 I pored kasnije upotrebljenog neumesnog fokusa na detalje ponižavanja i stradanja nemoćne žrtve, Albahari ipak daje kakav takav društveno-ekonomski pejzaž u kom je takav masakr (kako se npr. danas u Srbiji zvanično zove masovni zločin u Srebrenici) bio moguć bilo kao nuspojava ili kao centralno sredstvo jednog šireg zločinačkog poduhvata. Okruženje koje propušta asocijalnog i retardiranog autsajdera do žrtve i mesta zločina naznačuje svet malih privrednika, službenika a budućih preduzetnika, klerika i lumpen proletera, stasalih na društvenoj i ekonomskoj sceni pogotovo u poslednjim, reformskim godinama osamdesetih.

U knjizi Kristofera Brauninga “Obični ljudi, 101. rezervni policijski bataljon i konačno rešenje u Poljskoj”, navodi se da su dakle neki obični ljudi, mirni mesari, poštari, činovnici, mobilisani u rezervni policijski bataljon iz Hamburga, nakon dnevne rutine (da ne kažemo “porcije”) ubijanja Jevreja u Poljskoj (zbog štednje municije - jednim metkom u vrat, dok su ovi vezanih ruku ležali na zemlji. Tu metodiku su – samo radeći svoj posao - izmislili lekari Rajha kao najsigurniji i najjefitniji način obavljanja datog posla), ravnodušno komentarisali učinjeno zlodelo: “Evo, i danas smo zaradili za doručak”. U knjizi Mladena Dolara “O Škrtosti” možemo pročitati da su još u prošlim vekovima, u progonima Jevreja kao izdajnika Spasitelja najažurniji bili oni koji su im dugovali novac. A u knjizi Todora Kuljića “Fašizam”, ističe se da su SS kadrovi direktno profitirali od uklanjanja Jevreja sa pozicija u finansijskom, trgovačkom ili drugim profitabilnim sektorima – jednostavno zauzimajući upražnjena mesta i funkcije onih koji su odatle izrabljivali “nemački narod”.

Da li je toliko teško progovoriti o ekonomskoj računici iza monstruoznosti zločina i razmišljati o monstruoznosti samog sistema koji ljude suprotstavlja, eksploatiše, ponižava, podbadajući u njima želju za otimanjem, malograđanskim prestižom, poslušnošću i snobovštinom? Rasizam je prema jednoj zanimljivoj definiciji “snobovština siromašnih”. Dok se kapitalistička elita u Nemačkoj nije ozbiljnije zanosila rasističkim idejama, apetit joj je rastao u odnosu na pogodnosti koje je Hitler obećao: smanjenje nadnica, ukidanje socijalnih prava, kolonijalna ekspanzija. Malograđanima i službenicima koji samo rade svoj posao, ostavlja se obaveza da se sa gnušanjem distanciraju od “pripadnika niže rase” ali da se ipak ne gade da im mrtvima, iz neposredne blizine, vade zlatne zube ili od kose prave razne potrepštine. Ali, zašto bi tako nešto uopšte bilo toliko gadno u ekonomskom sistemu koji zaradu i dobit smatra vrlinom nad vrlinama to jest najvišim stupnjem ljudske misije na zemlji. Sve ispod toga – već po prirodi stvari spada – pod zemlju.

Na nedavnom razgovoru sa Branislavom Dimitrijevićem u Rexu, o novoj postavci u Memorijalnom muzeju u Jasenovcu, nakon početne teške rasprave u kojoj su razmenjene standardne opservacije i optužbe, jedan istoričar i specijalista iz Muzeja genocida je izneo podatke i o onim ubistvima Srba koja nisu vršena organizovano, od strane ustaške države, već od strane komšija, na kućnom pragu, i to ne toliko zbog nacionalnih ili verskih razlika, što je u datim uslovima svakako bila “povoljna” okolnost generisana od strane fašističke ideologije, već zbog - otimanja poseda, najčešće zemljišta. Nije teško prisetiti se da što je zemljište bilo oskudnije, kao na primer u Hercegovini, to su takva ubistva bila okrutnija i češća. Na začuđene poglede prisutnih (jer specijalista radi u instituciji koja se pretežno bavi genocidnom sudbinom ili genocidnom prirodom ovog ili onog naroda) isti je smerno rekao: “ali, kad bih ja to napisao, rekli bi mi da sam marksista!”. Nije li ovo potiskivanje ekonomskog faktora i hladne “računice” rata i zločina isplivalo na površinu upravo u sramotnom “cenkanju” oko broja žrtava u Jasenovcu? Nije li se u umanjivanju broja žrtava krila logika po kojoj Hrvatska suviše daje za zajedničku državu? A u uvećavanju tog broja teza o nesrazmerno velikoj ljudskoj investiciji Srbije i Srba u tu zajednicu, od koje nisu dovoljno dobili nazad?

 

Može li uopšte jedan sistem vrednosti kome na putu ka beskonačnoj zaradi ne stoji nikakva moralna ili politička prepreka, rešiti ove probleme a da pritom, nemirne savesti, ne prikriva i zatrpava njihovu ekonomsku komponentu? Kao što znamo iz pomenute knjige, od oko pet stotina i nešto običnih ljudi, pripadnika 101. rezervnog policijskog bataljona, koji su ogromnom većinom učestvovali u ubijanjima najmanje 83 000 Jevreja (osim njih stotinak kojima to formacijski nije bilo namenjeno ili su to iz raznih razloga izbegli ili odbili, što samo znači da se to nije “moralo”) osuđeno je njih tri – jedan na osam, drugi na četiri, treći na tri i po godine, i to kad? 1972. godine. Sistem koji smatra životinjsku borbu za profit normalnim stanjem društva, teško da može imati ikakav moralni kredibilitet a još manji “interes” da sa tim navodnim “ekscesima koji su se dogodili u posebnim okolnostima” izlazi na kraj. Iz ovoga proizilazi pitanje: ima li demokratije bez ekonomske demokratije?. Ako i nema dobrog odgovora na dilemu šta je u kom slučaju istraživački prioritet, žrtva pojedinac – ili kolektivno stradanje, individualna odgovornost ili opšta krivica, moraju se učiniti svi napori da bi se stvari razjasnile po svakoj osnovi i time sprečilo da se kroz insistiranje na nedokučivosti i večnoj tajni masovnog zločina fašistima pruža prostor da kako bi rekao Benjamin: “materijal obrađuju na svoj način”

Mogu li se masovni zločini poput srebreničkog shvatiti i razjasniti bez pretpostavke da je etničko čišćenje u ovom ratu bilo posledica sudara dva suprotstavljena ideološka principa – samoupravljanja i privatizacije? Poneseni sećanjima na prošle zločine i ostajući bez državne infrastrukture koja bi taj sukob sprečila ili kanalisala, ljudi su se izgleda predali upražnjavanju logike i jednog i drugog sistema, kroz samoorganizovana razbojništva, otimačinu, ubistva iz koristoljublja. Vlasti uspostavljene u Republici Srpskoj tokom rata bile su po svemu sudeći primer najdivljije moguće privatizacije i otimačine pa je takva ideologija običnim građanima tj. vojnicima mogla ponuditi samo ono što i osvajači nekog srednjevekovnog grada svojoj vojsci: nama (vlastima) čvrsta imovina iliti nekretnine i poslovi a vama običnim ljudima – pokretna dobra i ljudi. Zar samo ime Srebrenica ne indikuje pohlepu, srebroljublje i kombinaciju motiva otimanja kapitala (bilo da je to oružje, naseljeno mesto, cele vojne formacije, ili lične stvari i novac zarobljenika) i strateške eliminacije suparnika, konkurencije, što, provučeno kroz histeričnu menadžersku retoriku i poslovnu filozofiju i vodi čitav svet tzv. slobodnog tržišta i tzv. preduzetništva? Ako je ovakvo viđenje i tendenciozno, manje je neuverljivo od vizije u kojoj su samo “ludaci” i monstrumi mogli počiniti to što je počinjeno. Sistematičnost i izvesna (organizovana) spontanost zločina u Srebrenici, saučestvovanje dužnosnika, dužnika, dobrovoljaca, kvazi-herojskog ološa, “privatne inicijative” i državnih struktura u datom ideološkom okruženju i pod tihim pokroviteljstvom međunarodne zajednice, govori da je posle tri godine ratovanja, sazreo konsenzus o potrebi da se sve to već jednom završi, bilo kako, da bi počeli da živimo kao svi normalni i sasvim obični ljudi. Za razliku od kapitalističke prirode koncentracionih logora koji su većinom bili i radni logori bez nepotrebnih troškova za platu, ishranu ili sahranu, masovni zločini na terenu, gde je država više pasivni pokrovitelj nego umešani akter, podsećaju na neku vrstu feudalnog, krstaškog rata, rata do istrebljenja radi rešenja nagomilanih problema feudalne ekonomske politike.

Regrutnoj listi špekulativne normalnosti mogu dodati i jednog svog bliskog rođaka, koji je, iako psihički nesposoban, poslat u rat devedesetih e da bi njegova rođena majka otišla da malčice ućari makar time što će dobiti “pravo” na jeftiniju struju.

Poraz srpske militarističke filozofije 90tih navodno boli na planu nacionalnog ponosa (kao da nije desetostruko bolje sa takvom filozofijom izgubiti nego pobediti u takvom ratu) a u stvari boli na planu gubitka “uhlebljenja” jer se na slobodnom tržištu robe i usluga ratovanja našao neko ko bolje proizvodi i posluje sa zločinom i smrću.

Atačmenti



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug.clan drug.clan 21:36 15.07.2009

Naravno

da je uzrok, povod i cilj izbijanja rata uvek ekonomske prirode a u slucaju SFRJ to je bilo presipanje velikog akumuliranog bogatsva u dzepove nekolicine - sadasnje kapitalisticke klase.

U sustini to je bila borba "kapitalizma protiv socijalizma" ali je svest onih koji su ucestvovali u osmisljavanju i ostvarivanju rata pre svega bila neidoloske prirode "moje protiv sta me briga cijeg".

Ostvareni rezultat svega toga je nestanak drustvene imovine, pljacka naroda i sa druge strane stvaranje kapitala i vladajuce kapitalisticke klase.
Drzave, granice, mrtvi ljudi, izbeglice - sve je to samo kolateralna steta!
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 22:42 15.07.2009

Re: Naravno

drug.clan

U sustini to je bila borba "kapitalizma protiv socijalizma" ali je svest onih koji su ucestvovali u osmisljavanju i ostvarivanju rata pre svega bila neidoloske prirode "moje protiv sta me briga cijeg".


pa ne bih se slozio da je "moje protiv sta me briga cijeg' stav neideoloske prirode... u ratnim okolnostima to jeste mozda neki dnevni "policy" i princip koji postaje rutina i cak obicaj, ali upravo da bi to postao potreban mu je ideoloski kisobran ...
drug.clan drug.clan 13:27 16.07.2009

Re: Naravno

Nebojša Milikić
drug.clan

U sustini to je bila borba "kapitalizma protiv socijalizma" ali je svest onih koji su ucestvovali u osmisljavanju i ostvarivanju rata pre svega bila neidoloske prirode "moje protiv sta me briga cijeg".


pa ne bih se slozio da je "moje protiv sta me briga cijeg' stav neideoloske prirode... u ratnim okolnostima to jeste mozda neki dnevni "policy" i princip koji postaje rutina i cak obicaj, ali upravo da bi to postao potreban mu je ideoloski kisobran ...


Nema ideologije u smislu da je ideologija skup ideja koja se odnosi na javna pitanja i drustveno uredjenje a gore pomenute nije bilo briga da li ce za tri meseca biti na snazi fasizam, komunizam, kapitalizam, primitivna ljudska zajednica ukoliko oni do tada mogu da sklone sve sto su nakrali na sigurno mesto (makar da zakopaju u cup)
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 21:16 16.07.2009

Re: Naravno

drug.clan
Nebojša Milikić
drug.clan

U sustini to je bila borba "kapitalizma protiv socijalizma" ali je svest onih koji su ucestvovali u osmisljavanju i ostvarivanju rata pre svega bila neidoloske prirode "moje protiv sta me briga cijeg".


pa ne bih se slozio da je "moje protiv sta me briga cijeg' stav neideoloske prirode... u ratnim okolnostima to jeste mozda neki dnevni "policy" i princip koji postaje rutina i cak obicaj, ali upravo da bi to postao potreban mu je ideoloski kisobran ...


Nema ideologije u smislu da je ideologija skup ideja koja se odnosi na javna pitanja i drustveno uredjenje a gore pomenute nije bilo briga da li ce za tri meseca biti na snazi fasizam, komunizam, kapitalizam, primitivna ljudska zajednica ukoliko oni do tada mogu da sklone sve sto su nakrali na sigurno mesto (makar da zakopaju u cup)


mislis, kao ono u Balkan Ekspresu? Pa jedno je to, pljackati kad se bas ukazala prilika, a drugo je sistematski ubijati ljude...
Dušan Maljković Dušan Maljković 13:06 16.07.2009

Samo da preporučim...

... a diskusija kada se naspavam... Kasnije.
Goran Vučković Goran Vučković 00:02 19.07.2009

Re: Samo da preporučim...

... a diskusija kada se naspavam... Kasnije.

Reče Rip Van Winkle...
fender_bender fender_bender 00:11 17.07.2009

Malogradjansko postenje je opasnije....

...od svake pljacke.


Ovu fotografiju nisam greskom postavio: ako se ista iz nje da videti, ali bas – to je malogradjanin, turista u pravom smislu reci (nista lose ne mislim pri tom, 90% posetilaca se za uspomenu iz Pariza fotografisalo upravo sa Ajfelovom kulom u pozadini, a i sam izbor pozadine govori za sebe – setite se samo onih maketa Ajfelove kule od sibica ili sper ploce – za malogradjanski um Ajfelova kula jeste Pariz i tacka).
Ali, ako samo malo zagrebemo, obratimo paznju na izraz lica fotografisanog: to je covek koji je posetio Pariz na samo jedan dan, da obelezi poraz i pad vekovnog neprijatelja – Francuske, za koji je najzasluzniji, sumnje nema. To je mali kaplar iz prethodnog rata, zamalo jedan iz hamburskog rezervnog policijskog bataljona, u trenutku, a trenutak u kome se fotografisao predstavlja i za njega i za njegovu zemlju trenutak, svidjalo se to nekome ili ne – trijumfa. Malogradjansko se nastavilo: druga lokacija koju je lice sa fotografije istog dana posetilo su Invalidi u kojima je, sam, odcutao nekoliko minuta pred Napoleonovim grobom. Ocevici kazu da se cuvar, iako je, naravno, video o kome se radi, prema nenadanom posetiocu ponasao kao prema svakom drugom posetiocu za sta je bio nagradjen odgovarajucim baksisom. Toliko o ekonomskom. Ovde i na ovom mestu.
Medjutim, kada se to ekonomsko, sve u novokomponovanoj sramoti da se ne bude proglasen marksistom, prenebregne kao bitan i odlucujuci cinilac razvoja ljudskog roda, ostaju neke apsurdne paralele kojima jednostavno nema mesta, osim kao (losim) pokusajima da se objasni nesto sto je – neobjasnjivo. Ili mozda – jasno kao dan.
Jer, jedno je ubistvo na kucnom pragu, zarad sticanja materijalne koristi, pljacka krace receno. Na Balkanu je to vekovima bila privredna grana kojoj nije bilo zamerke i koja je, sa svim svojim pratecim psiholoskim, socijalnim i svim ostalim u dobroj meri formirala ono sto, zavisno od konteksta, volimo da zovemo ovako ili onako, i na sta se, opet bez zamerke, vekovima odgovaralo uzvracanjem istom merom, krvnom osvetom itd, pri cemu je nacionalno samo natruha koju je doneo 19. vek, a politicari kao politicari iskoristili za neki car, fotelju, zandarsko ili ministarsko, svejedno, mesto vise. Sasvim je nesto drugo kada ubistvu na kucnom pragu i njegovim organizovanijim i sofisticiranijim oblicima, kao sto je Ausvic, na primer, pristupi moderna, hiperorganizovana drzava. Kada jednom pruskom generalstabnom oficiru ne zasmeta, ni po savesti ni po profesionalnom backgroundu da potpise jednu naredbu koja se, a to se precesto zaboravlja, nije zvala samo naredba o postupanju sa Jevrejima – misli se na pripreme za napad na CCCP. Naredjenje se, punim imenom i prezimenom zvalo naredjenje o postupanju sa Jevrejima i komunistima. Ma koliko ovi drugi nekome ne bili dragi, naredba je odredjivala da se ljudi, ljudska bica, koja drugacije misle likvidiraju po kratkom postupku, na licu mesta i bez sudjenja. Bas kao i Jevreji.
Istorija nije politicki korektna. Kao sto bi bilo istorijski nekorektno svojevremnu, na primer, istragu poturica nazvati etnickim ciscenjam, tako je licemerno dogadjanja u Srebrenici nazvati (samo) masakrom. Jer, to je bio masakr tehnicki. Mnogo je strasnije i sustinskije da su negde, neki ljudi, ubedjeni da rade svoj posao, sedeli i dogovarali, precizno planirali pojedinosti desavanja: od namere do izvrsenja. Da je neko i negde jednostavno morao da izgovori reci kojima se odredjuje ‘dalji postupak’. U tome lezi uzas koji, bojim se, nismo spremni da u punoj meri sagledamo i sa njim se suocimo. Zaokuplja nas, a nije ni cudo, ljudski mozak na srecu ili nesrecu tako funkcionise, monstruoznost samog izvrsenja, detalji, neposredni pocinitelji, oni koji su tog dana ‘zaradili za dorucak’. I – sve dok je to tako necemo moci da se na pravi nacin suocimo ni sa Srebrenicom, ni sa Jasenovcem pa, ako hocete, ni sa Ausvicom.
I tu, u nacizmu kao ekstremizmu centra, proseka, ekstremizmu lakih i jednostavnih resenja lezi i najveca opasnost po sve nas: em’ niko, ama bas niko nije imun, em’ sama tezina i dugotrajnost procesa da nekoga ubedite da to sto se u Srebrenici dogadjalo nikako ne valja (pa ma sta oni drugi nama radili) objasnjava tezinu i slozenost samog procesa, puta iz dupeta u glavu ili denacifikacije ako hocete: nacizam je kao pojava koju je rodila zapadna civilizacija jednostavno prekompleksan da bi ga se svelo na tumacenje pojedinacnih zlocinackih i/ili bolesnih motiva. Ili samo na direktnu materijalnu korist za pojedinca: njega je lako materijalno motivisati, to se moze i dobrom platom. Mnogo, mnogo je teze kada misli i ponasa se malogradjanski posteno i – zaradjuje za dorucak. A pritom nam je i komsija, covek koji nam ljubazno svakog jutra prodaje burek….
Uzas Srebrenice postaje jos uzasniji ako je to uopste moguce, kada se setimo da je mnogima u Srbiji, bas u vreme kada se u Srebrenici ili Vukovaru desavalo sta se desavalo, savest bila nemirnija zbog neplacenih racuna za struju ili telefon nego zbog onoga sto se dogadja tu, preko reke. Setimo se samo ponosnih (i nazalost tacnih) statistika iz tog vremena....
Ili se samo prosto zapitajmo koje su koordinate, ideoloske ili bilo koje druge, coveka koji dobije napad besa pracen iskrenom i neprikrivenom zeljom da ubije ugledavsi – ogrebotinu na sopstvenom automobilu. A to ovde zadnjih dvadesetak godina nije afekt nego – opste usvojeni i od vecine podrzan model ponasanja.
Jer pljacka, jagma, iz politicki manje korektnijih vremena je jedno, a pljacka o kojoj se, imam utisak ovde govori je nesto drugo - obicno jajarenje s kojim cak i rezervni policijski bataljoni lako izlaze na kraj - iole uredjenu drzavu sa da ne pominjemo. Muka je kada milioni takozvanih postenih gradjana postanu ubedjeni da je i ubijanje samo posao koji treba sto bolje obaviti ne bi li se zaradilo za dorucak.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 08:41 18.07.2009

Re: Malogradjansko postenje je opasnije...

fender_bender

Medjutim, kada se to ekonomsko, sve u novokomponovanoj sramoti da se ne bude proglasen marksistom, prenebregne kao bitan i odlucujuci cinilac razvoja ljudskog roda, ostaju neke apsurdne paralele kojima jednostavno nema mesta, osim kao (losim) pokusajima da se objasni nesto sto je – neobjasnjivo. Ili mozda – jasno kao dan.
Jer, jedno je ubistvo na kucnom pragu, zarad sticanja materijalne koristi, pljacka krace receno. Na Balkanu je to vekovima bila privredna grana kojoj nije bilo zamerke i koja je, sa svim svojim pratecim psiholoskim, socijalnim i svim ostalim u dobroj meri formirala ono sto, zavisno od konteksta, volimo da zovemo ovako ili onako, i na sta se, opet bez zamerke, vekovima odgovaralo uzvracanjem istom merom, krvnom osvetom itd, pri cemu je nacionalno samo natruha koju je doneo 19. vek, a politicari kao politicari iskoristili za neki car, fotelju, zandarsko ili ministarsko, svejedno, mesto vise.


dovoljno je procitati Tucovicev esej Srbija i Albanija pa da se mitovi o "divljoj samosvojnosti obicaja u balkanskim gudurama", (a kojima se, od strane raznih aktera i njihovih pokrovitelja i pomagaca pokusavaju objasniti i ratovi devedesetih, kao da pljacka ili krvava osveta nisu privredna grana sirom tzv. civilizovanog sveta), dakle, dovoljno je procitati taj spis pa shvatiti kako se kultur-rasisticki i kolonijalni mitovi o npr. Balkanu zasnivaju upravo na ignorisanju najosnovnijih cinjenica privrednog razvoja i sa njim vezanog politickog zivota zajednica... nacionalni mitovi su, osim svojih emancipatorskih pocetnih proplamsaja (u borbi protiv zatecenih feudalnih hijerarhija), u svom daljem "razvoju" doneli samo brendiranje interesa elite kao interesa citavog drustva... kao sto Tucovic i pise, srpski ratni pohodi na obale Albanije nisu bili ishod nekakvog luckastog ili suludog karaktera tadasnjih decision-maker-a (kako nam to inace sugerise, barem u svojim nastupima u Pescaniku, istoricarka Dubravka Stojanovic), vec rezultat koincidencije ekspanzionistickih interesa burzoasko-monarhisticke elite i ekonomskih interesa (ili preovladjujuce ideje o ekonomskim interesima) tadasnjih "obicnih ljudi"...


Sasvim je nesto drugo kada ubistvu na kucnom pragu i njegovim organizovanijim i sofisticiranijim oblicima, kao sto je Ausvic, na primer, pristupi moderna, hiperorganizovana drzava... ... ... Mnogo je strasnije i sustinskije da su negde, neki ljudi, ubedjeni da rade svoj posao, sedeli i dogovarali, precizno planirali pojedinosti desavanja: od namere do izvrsenja. Da je neko i negde jednostavno morao da izgovori reci kojima se odredjuje ‘dalji postupak’. U tome lezi uzas koji, bojim se, nismo spremni da u punoj meri sagledamo i sa njim se suocimo.


Mislim da se cesto zanemarije cinjenica da je nacisticki rezim u stvari potisnuo mehanizme nemacke drzave i da je umesto legendarne "hiperorganizovanosti" vlado voluntarizam i improvizacija... drzava i njena cinovnicka masina jesu bili orudje rezima (pa je recimo kvota za prevoz broja logorasa u jednom vagonu odrejdivana i prema administrativnim mogucnostima zeleznice da formira cenu karte za individulanog putnika/putnicu, da, svaki prevezeni logoras, imao je na taj nacin i placenu kartu nemackoj zeleznici), ali je nacisticka partija, poslovicno alergicna na svaku proceduru, proizvela ceo paralalni sistem upravljanja tim orudjem... najveci broj sukoba u samom SSu ili partiji bio je uzrokovan ovom ozvanicenom improvizacijom... a da se izgovaranje reci koje pominjes i onda smatralo "monstruoznim", najbolje svedoci da su se odluke u vezi sa konacnim resenjem smatrale super tajnim i da se npr. pred Hitlerom o tome nije ni smelo govoriti...


fender_bender fender_bender 23:51 18.07.2009

Re: Malogradjansko postenje je opasnije...

Zao mi je ako se nismo razumeli: pljacku kao privrednu granu nisam niti pomenuo niti uzeo za primer kao balkanski stereotip, zaigravanja sa imperijalnim ambicijama i lesinarenje na ostacima jednog carstva malih balkanskih drzavica takodje na stranu. U toj vrsti nacionalistickih manipulacija kojima su pribegavale takozvane elite, srpska narocito, pa od pljackaske privrede i njenih trudbenika promovisale cuvene ‘ratnicke vrline’ srpskog i ostalih seljaka snalazio se kako je ko stigao. Po cenu tudjih kostiju i sopstvenog cara, naravno.
Nesto drugo me je navelo da ti odgovorim: utisak da se, mozda, prelako pociniteljima zlocina i zverstava kojima smo bili svedoci zadnjih dvadeset godina olako pripisuje nenormalno, bolesno, kriminalno…. To bi, ako je moj utisak na mestu, nedopustivo uprostilo stvari i bojim se, ostalo na liniji manjeg otpora prema toliko potrebnom suocavanju. Kamo srece da je zlocine u bivsoj Jugoslaviji izvrsilo nekoliko stotina Hanibala Lektora. Ili davitelja. To bi se resilo cak i u ovoj ili ovim karikaturama od zemlje. Na za to odgovarajucim klinikama.
Ovako, stvari stoje malo drugacije: zlo je do bola iznenadjujuce banalno i prisutno, ljudska sposobnost da ga drugima nanosi jos ni izbliza izmerena, a mi zivimo u civilizaciji, bastinimo je, svidjalo se to nekome ili ne, koja je smatrala dopustenim da dere zive ljude, nabija ih na kolac, spaljuje.... Od Finistera do Vladivostoka. Milenijumima. Gde je tacka u prostoru i vremenu kada zlo postane masovno, obrazac ponasanja – jos ne znamo. Ne znaju ni u zemljama institucionalizovano kudikamo demokratskijim od ove. Nacizam je jedna od odrednica na putu odredjivanja te tacke, a mislim da gresis u ’razdvajanju’ hiperorganizovane drzave, u ovom slucaju Nemacke, od rezima kako si ga ti nazvao. Jer, nacisti nisu pali s Marsa.
To sto se pred Adolfom nije smelo govoriti o nacinima resavanja jevrejskog pitanja je jedno. Antisemitizam i smernice koje je, jos u Mein Kampf-u razradio, a cinovnicka masinerija besprekorno sprovela je jedno; cinjenica da je Adolf bio vegetarijanac i voleo decu, nesto sasvim drugo.
Uostalom, da te podsetim: kada je pocelo sudjenje Ajhmanu, glavna i najuzasnija impresija velike vecine je, dok su posmatrali coveka neposredno odgovornog za smrt nekoliko miliona ljudskih bica, njegova – obicnost, svakodnevnost. Svest da tako moze da izgleda i ponasa se covek koji uci nasu decu, leci nas, prodaje nam onaj burek.... I primisao da se u svakom od nas krije pomalo to sto mrda u staklenom kavezu i servilno odgovara na pitanja. On je cak i pomagao sudu i cinovnicki precizno povremeno ispravljao podatke iznosene tokom sudjenja, neretko i na svoju stetu.
Sto se ekonomije tice, ja se i danas slazem sa tvrdnjom da je nacizam bio eksponent krupnog kapitala i klasicnog imperijalizma. Samo, psiholoski i psihosocijalni mehanizmi koje je pokrenuo pokazali su, i nazalost jos uvek pokazuju mnoga lica (i maske) pod kojima se isti krije, a da toga nismo ni svesni.
Mozda je deo problema u gubitku individualnosti, individualnog integriteta, kome su, a to je vec neka druga tema, kumovali u dobroj meri moderni mediji kao ’omasovljaci’ (BTW, nacizam je, izmedju ostalog, i cedo jednog tehnickog dostignuca, prvog pravog masmedija – radija), savesti pojedinca i njegovoj spremnosti da se suoci pre svega sam sa sobom. A mozda i u gubitku spremnosti i prava na pobunu protiv svih mehanizama prisile kojima je individua izlozena. To sto ti mehanizmi u ogromnoj vecini pripadaju modernoj drzavi koja je, gle sofisticiranosti, uspela da institucionalizuje cak i pobunu protiv same sebe – gradjanskim inicijativama, nevladinim organicazijama....
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 14:33 20.07.2009

Re: Malogradjansko postenje je opasnije...

fender_bender

... Nesto drugo me je navelo da ti odgovorim: utisak da se, mozda, prelako pociniteljima zlocina i zverstava kojima smo bili svedoci zadnjih dvadeset godina olako pripisuje nenormalno, bolesno, kriminalno…. To bi, ako je moj utisak na mestu, nedopustivo uprostilo stvari i bojim se, ostalo na liniji manjeg otpora prema toliko potrebnom suocavanju. Kamo srece da je zlocine u bivsoj Jugoslaviji izvrsilo nekoliko stotina Hanibala Lektora. Ili davitelja. To bi se resilo cak i u ovoj ili ovim karikaturama od zemlje. Na za to odgovarajucim klinikama.
Ovako, stvari stoje malo drugacije: zlo je do bola iznenadjujuce banalno i prisutno, ljudska sposobnost da ga drugima nanosi jos ni izbliza izmerena, a mi zivimo u civilizaciji, bastinimo je, svidjalo se to nekome ili ne, koja je smatrala dopustenim da dere zive ljude, nabija ih na kolac, spaljuje.... Od Finistera do Vladivostoka. Milenijumima. Gde je tacka u prostoru i vremenu kada zlo postane masovno, obrazac ponasanja – jos ne znamo. Ne znaju ni u zemljama institucionalizovano kudikamo demokratskijim od ove. Nacizam je jedna od odrednica na putu odredjivanja te tacke, a mislim da gresis u ’razdvajanju’ hiperorganizovane drzave, u ovom slucaju Nemacke, od rezima kako si ga ti nazvao. Jer, nacisti nisu pali s Marsa.

Slazemo se da za zlocine nisu krivi samo i iskljucivo oni koji su ih pocinili, oni su, kao i oni koji su im to omogucili, ili ih na to direktno ili indirektno navodili - najodgovorniji. Sudjenja njima su minimum u potrazi za daljim relevantnim cinjenicama, u vezi sa genezom, realizacijom, prikrivanjem zlocina... da bi se zlo i tretiralo kao zlo potrebno je da neka vecina reaguje - zbog svoje pozicije i prakse u drustvu - na neku eticki neprihvatljivu situaciju ili praksu... posle nirnberskih zakona, to je postalo nemoguce, fasizam i rasizam su prihvaceni kao "normalna, drzavna stvar" i to ne samo u Nemackoj, gde je fasizam dostigao svoj puni razvoj... svuda gde je kapitalizam dospevao u karakterisicnu ekonomsku krizu (koja samo bolje razotkriva njegovu permanentnu moralno-politicku krizu), javljale su se a i danas se javljaju iste rasisticke i diskriminatorske ideje... nacisti nisu naravno pali sa Marsa ali su na neki nacin pali "na Mars", u jedinstveno drustveno-politicko okruzenje koje je podsticalo, prihvatilo i na kraju omogucilo masovne zlocine...


To sto se pred Adolfom nije smelo govoriti o nacinima resavanja jevrejskog pitanja je jedno. Antisemitizam i smernice koje je, jos u Mein Kampf-u razradio, a cinovnicka masinerija besprekorno sprovela je jedno; cinjenica da je Adolf bio vegetarijanac i voleo decu, nesto sasvim drugo.

Mislim da razumevanje fasizma nije toliko produktivno fokusirati se na Hitlerovu licnost, to posredno vuce na 'psihologiziranje' cele tematike i problematike, tj. ponovo na tezu da su "neki tamo ludaci" krivi za sve... precutni interes vrha i dna fasisticke vlasti, njenih sledbenika i poslusnika, je obezbedjen ideoloskim savezom sa ociglednom ekonomskom podlogom (npr. zlocini na Istocnom frontu nisu bili uzrokovani samo rasistickim stavoom prema tamosnjim narodima, vec i nagovestajem da ce se osvojena zemlja deliti staresinama i vojnicima)... to nije bilo tako tesko obecati jer je pomenuti savez nastao na kulturnim osnovama srednjevekovne mistike i antiprosvetiteljstva, na socijalnim frustracijama malogradjana i za njih vezanih kvazisocijalistickih ideja ali i na nemoci zatecenog parlamentarnog sistema da parira nacistickim mistifikacijama i demagogiji a pritom obezbedi opstanak i "razvoj" kapitalistickih drustvenih odnosa a pogotovo interese i pozicije krupnog kapitala...


Sto se ekonomije tice, ja se i danas slazem sa tvrdnjom da je nacizam bio eksponent krupnog kapitala i klasicnog imperijalizma. Samo, psiholoski i psihosocijalni mehanizmi koje je pokrenuo pokazali su, i nazalost jos uvek pokazuju mnoga lica (i maske) pod kojima se isti krije, a da toga nismo ni svesni.
Mozda je deo problema u gubitku individualnosti, individualnog integriteta, kome su, a to je vec neka druga tema, kumovali u dobroj meri moderni mediji kao ’omasovljaci’ (BTW, nacizam je, izmedju ostalog, i cedo jednog tehnickog dostignuca, prvog pravog masmedija – radija), savesti pojedinca i njegovoj spremnosti da se suoci pre svega sam sa sobom. A mozda i u gubitku spremnosti i prava na pobunu protiv svih mehanizama prisile kojima je individua izlozena. To sto ti mehanizmi u ogromnoj vecini pripadaju modernoj drzavi koja je, gle sofisticiranosti, uspela da institucionalizuje cak i pobunu protiv same sebe – gradjanskim inicijativama, nevladinim organicazijama....


mislim da teza o gubitku individualnosti i individualnog integriteta ide suvise na vodu teorijama o totalitarizmu koje se nisu bas pokazale produktivne u analizi fasizma i holokausta... "gubitak individualnosti" moze biti i puka maska za sticanje individualne koristi u opstoj nesreci... nacizam se (kao i svaki sistem okrenut ratovanju) jeste umesno koristio dostignucima tehnologije a to ne znaci da je bio i moderan u kulturnom i istorijskom smislu te reci... on je potiskivao dostignuca modernosti na svakom drustvenom, pa i na drzavnom planu...

talicni talicni 21:56 17.07.2009

The Anatomy Of Evil


Nebojša Milikić Nebojša Milikić 08:09 18.07.2009

stiglo putem privatne poruke

...mislim se da li to znaci da ljudi o ovome ne smeju javno da diskutuju?

"procitala. da-da, kapitalisticki preduzimacki duh valja povezati sa monstruoznostima. u istrazi zlocina, prvo pitanje koje se postavlja je kome je dobro? kome je upala sekira u med? e, da, o medu i sekirama treba misliti istovremeno. pozdrav."

... ili da diskusija o tome trenutno nema drugi kapacitet do da zavrsi u nekoj vrsti rezigniranog mirenja sa situacijom...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana