Cene kao u Evropi

Marko Jevtic RSS / 20.07.2009. u 10:14

supermarket.jpgU najnovijoj publikaciji Eurostata, koja obrađuje nivo cena u Evropi, a koja pored članica EU obuhvata i zemlje kandidate (Hrvatska, Makedonija i Turska), tri EFTA zemlje (Švajcarska, Norveška i Island), kao i zemlje tzv. zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i SRBIJA), vidi se da je zemlja sa najvišim cenama Danska, dok je najjeftinije u Makedoniji. Odmah do Makedonije, na dnu liste, nalazi se jedna zemlja iz EU - Bugarska. Između Bugarske i nas, na dnu lestvice, nalaze se još Bosna i Albanija. 

Po toj analizi vidi se da je Srbija na nešto manje od 60% prosečnih cena iz EU, dok je Bugarska na oko 50%. Hrvatska je, recimo, prilično skuplja i ona je na 75% prosečnih cena EU.

Međutim mnogo je zanimljivija struktura cena po proizvodima:

- hrana i bezalkoholna pića - 82% prosečne cene EU

- alkohol i cigarete - 54% prosečne cene EU

- odeća - 104% prosečne cene EU

- obuća - 111% prosečne cene EU.

Znači odeća i obuća su u Srbiji skuplji nego što je to prosek u Evropskoj Uniji, dok su hrana i bezalkoholna pića blizu tog nivoa, a alkohol i cigarete su primetno jeftiniji.

Zanimljivo je da i smo što se tiče cene kućnih aparata na 92% proseka EU, dok je cena potrošačke elektronike veća od proseka EU (101%).

E sada, kada izađemo malo iz tih procenata i sl. ono što možemo da primetimo je da se u Hrvatskoj za jednu prosečnu platu može kupiti 100 kg svinjskog mesa, dok se u Srbiji  može kupiti samo 61 kilogram svinjetine. To je manje nego što je mogu kupiti i građani Bosne i Hercegovine....

Tu dolazimo do druge važne komponente - standarda i prosečnih plata. To je polje za dokazivanje patriotizma, da ljudi i u Srbiji mogu da kupe mesa kao i Hrvatskoj. Ne samo meso, nego i mleko, ulje, lubenice i sl..

UPDATE: PDF publikacije 

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-16072009-AP/EN/2-16072009-AP-EN.PDF 



Komentari (112)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cult cult 10:29 20.07.2009

Auh

kad ovaj tekst vidi Miško.
Pa kad krene seča glava menadžmentu zbog onih (samo!) 82%.
Cenim rast cena hrane i bezalkoholnih pića u narednom periodu za cca 18%
mrvicak mrvicak 11:13 20.07.2009

Re: Auh

cult
kad ovaj tekst vidi Miško.Pa kad krene seča glava menadžmentu zbog onih (samo!) 82%.Cenim rast cena hrane i bezalkoholnih pića u narednom periodu za cca 18%


Ajd, bar će ove u butikama svojim, zekstrama, zarama i ovim sportskim kakosezvaše, da potapše po ramenu - to je pos'o - 104% prosečne cene u EU..

A što se cena hrane tiče, stvarno kao referentne za sve osim zelene pijace možemo uzeti ove u maxijima mini, midi i XXL, zvanim Tempo - jer u Bg-u barem ne mož čovek ni leba i toalet papira kupiti a da g. mišku pare ne da
vitriolage vitriolage 12:36 20.07.2009

Re: Auh

Zara je nezavisna firma i nema veza sa Miskom...
xenonbg xenonbg 12:57 20.07.2009

Re: Auh

može, u Jabuci.
S tim što su mnogi artikli tamo skuplji nego u Maxiju. Mada ima i jeftinijih.
ivana23 ivana23 13:04 20.07.2009

Re: Auh

vitriolage
Zara je nezavisna firma i nema veza sa Miskom...


07.09.2007 13:49

Španska «Zara» otvorila butik i u Beogradu

Čuvena španska modna kuća «Zara» otvorila je 17. marta 2006. godine svoju prodavnicu i u Beogradu, u Knez Mihajlovoj ulici 11-15. Prodajni objekat ima površinu preko 2.000 m2, a u njemu će se prodavati moderna ženska, muška i dečja odeća, kao i kozmetika, torbe i tome slično.

Prodavnicu je zvanično otvorio ambasador Španije u SCG Hose Riera Sikjer, a otvaranju je prisustvovao i Goran Karić, direktor «Delta sporta», koji je pomenutu špansku firmu i doveo na naše tržite.

Izvor

* Kako su se lepo isprepletali, Karic kod Miskovic(a)...
cult cult 13:46 20.07.2009

Re: Auh

čudo su ti kiprani.
Tako malecno ostrvo, a toliko talentovanih za biznis.
vanja.t vanja.t 10:58 20.07.2009

jel širiš i dalje


evropski rezultati

u evropskoj srbiji

ili kapiraš i kopiraš?
Marko Jevtic Marko Jevtic 11:05 20.07.2009

Re: jel širiš i dalje

vanja.t

ili kapiraš i kopiraš?


i kapiram i kopiram :)
vanja.t vanja.t 11:15 20.07.2009

Re: jel širiš i dalje

prvo su ukapirali palma i ivica, pa onda čeda
a sad toma hoće to da kopira

a na hleb ćemo da mažemo patriotizam i priču o eu, istovremeno

vracarac92 vracarac92 15:04 20.07.2009

Re: jel širiš i dalje

prvo su ukapirali palma i ivica, pa onda čeda
a sad toma hoće to da kopira

dakle sve sami plagijatori!!!!!!!
Postalo je potpuno nebitno za koga glasas, ionako ce na vlast doci neko ko je vec na vlati bio i ko nikakve rezultate nije imao.
Ivica?
Ceda?
Velja?
Kostunica?
Seselj?
Toma?
Boris?
Mladja?
Gde je razlika?
NEMA..........Isti su a sve smo ih vec videli kako vode drzavu. Njima je bilo sve bolje, a nama ostaje da placamo n jihove igre. Preko nasih ledja su tajkunima poklonili Srbiju (naravno uz finu proviziju) milosevicevim "biznismenima" omogucili da ostanu nedodirljivi (naravno uz finu proviziju) a nama su ostavili da placamo ceh njihove alavosti i korumpiranosti!
Sve je to ista bagra.

mrvicak mrvicak 15:47 20.07.2009

Re: jel širiš i dalje

Preko nasih ledja su tajkunima poklonili Srbiju (naravno uz finu proviziju) milosevicevim "biznismenima" omogucili da ostanu nedodirljivi (naravno uz finu proviziju) a nama su ostavili da placamo ceh njihove alavosti i korumpiranosti!


E, vracarac, da i ispod tvojih reči POTPIS stavim!

I usput se silno izvinjavam što pobrkah miška s karićem, razlika donekle stoji, al samo u uspešnosti legalizacije lopovluka.

A Jabuku da tražim svećom po komšiluku mogu, ako sam baš zaludna (što je najbolje, kad imam kade, to i radim - tabanam do prve Višnjice il Jabuke il sl.)... kad nisam već bih na brzaka da pazarim osnovne potrepštine - dam pare g. mišku i besnim...
shumska shumska 17:09 20.07.2009

Re: jel širiš i dalje

sve isto. i svi su isti.
i svima isto - nikom ništa!
tako je govorio Djile Marković (Supernaut) i vala je u pravu....niže nego ljudski
smradovi jedni - nešto ne vidim razlike izmedju ove dve fotografije...ruke gooore, slavi se, masa radosno skandira ispred svog idola....
standard nikakav. najsuplji smo u evropi.
život mi se smuči kad udjem u miškovićeve prehrambene hangare. ranije je držao monopol nad hranom a sad su tu i tikepa i jaknice, svašta nešto.
sinčeku kupio fuzbalski klub ( kad voli dete što tatko da mu ne učini ), dok ovaj lagano lagano nastavlja da porobljava srbiju šireći svoju fucking imperiju.
nekada nisam htela da kupujem bilo šta sa čime dotični ima veze, no postaje sve teže jerbo pogani stvor drži sve živo

(post se može nasloviti i kako je miško šiško počeo da se širi poput kuge)
mikimedic mikimedic 11:01 20.07.2009

Avio karte

mislim da su 200% skuplje...
blue rider blue rider 11:06 20.07.2009

Hajde pusti link istrazivanja

Da ne kopamo ako imas vec.
Marko Jevtic Marko Jevtic 11:13 20.07.2009

Re: Hajde pusti link istrazivanja

blue rider blue rider 12:45 20.07.2009

Re: Hajde pusti link istrazivanja

Tnx
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:07 20.07.2009

SKUPLJE AL NASE


- alkohol i cigarete - 54% prosečne cene EU

- odeća - 104% prosečne cene EU

- obuća - 111% prosečne cene EU.


I meni su ove tri stvari najznacajnije u istrazivanju. Dok u velikom broju EU zemalja imamo tendenciju da se broj pusaca smanjuje, pa se u tom cilju sve vise povecava i cena cigareta, kod nas samo sto se ne pusi u gradskim autobusima i u zubnim ordinacijama. Sa druge strane, odeca, hrana i obuca su nam skupi jer se ne dozvoljava da na trziste dodju jeftinije inostrane firme. Mislim, valjda nisam dovoljno upucen, ali meni je simptomaticno kako, recimo, prodavnice jeftine odece kao sto je HM imamo po svim bogatijim zemljama EU a u Srbiji ne. Odnosno, imamo to da Miskoviceva ili cija vec Zextra prodaje nekih pet bluza i dve kosulje i to se reklamira kako je 'najpoznatiji svedski brand' stigao u Beogradu, sto je valjda opet dokaz da je i Beograd svetska metropola. Ili, recimo, vidim nedavno kad sam dolazio renovirana Beogradjanka, udjem i sve isto kao pre: onaj sto prodaje slike i dalje dole kod ulaza, nas spratu neke izmisljene marke odece, na policama im po dva primerka od svakog artikla ko u stara dobra embargo vremena, al to valjda da izgleda kao eksluziva, u izlogu neki pokradeni Ikea jastuci, sve preskupo i to se opet servira kao 'i mi smo svet'. Pa onda jedno vreme mediji puni vesti kako u Srbiju dolaze inostranii supermarketi i ja sad ocekujem jeftini Aldi, odnosno Hofer, koji svoje prodavnice ima i po Britaniji, kad ono ministri pricaju kako pregovaraju sa britanskim Tescom, austrijskom Billom i turskim BIM. Slucajno znam da su ovo medju skupljim supermarketima u ovim zemljama, pa sam morao da se zapitam da mi to nesto nije promaklo pa je u Srbiji naglo skocio standard a ja nisam obavesten. A, naravno, da nece doci ni ovi u dogledno vreme. Do tad ce gradjani placati paradajz u konzervi tri puta vise nego u nekoj zemlji EU, moci da biraju izmedju tri vrste bledih testenina i sanjaju o kackavalju. Nije da se bez ovoga ne moze, ali zasto da bude tako kad ne mora? Prica sa Ikeom i low avio kompanijama je vec the neverending story. Znaci, da parafraziram onu novu narodnu skuplje, nekvalitetnije al nase.
dunja73 dunja73 11:57 20.07.2009

Re: SKUPLJE AL NASE

i ja sad ocekujem jeftini Aldi, odnosno Hofer,

Pazi ovo komsija ,Aldi-ja ima sad po svim ovim "pridruzenim" clanicama , pa
i u Svajc-u
Ali , nije kao u Nemackoj ( ok ovde ima süd i nord),veruj mi
ja kao zena, domacica (koja voli nos svuda da zabode..,"basta mi " sto bi rekli kod mene u Sumadiji )
konstatujem ,
da to sve nema veze sa ovim u Svabiji (Aldi Süd) ..Jednom sam komunicirala
sa njima putem e-mail-a i dobila odgovor
da "ONI " nemaju interesovanje za srpsko trziste ( bila zamoljena od nekog da prevedem i posaljem pismo)
Kaufland u Hrvatskoj "jad i cemer" to ne lici na ono na sta treba,a tek cene ,a tek roba , bozesacuvaj
a sve to meni ne bi toliko smetalo da su normalni (bar pristojni) sa cenama
A ovo kod nas ,Tempo ,Merkator ,InterEx ,tu ima svega
samo ja ne mogu nikako da se pomirim sa tim , iznesem kesicu ode " stoja" zacas..
Svaka cast nasim nekim proizvodima (ali isto - ne prikladjeno potrosaacima )
blue rider blue rider 12:49 20.07.2009

Re: SKUPLJE AL NASE

Ja sam se zaposlio u kompaniji Rewe koja je vlasnik Bile, Penny Marketa i drugih brendova, jos daleke 2003 godine. Vec tada su ljudi zakupili poslovni prostor i hteli da otvore Penny u Beogradu, za pocetak. Znam da je plan jos tada bio na nekih 20 marketa u petogodisnjem periodu.

Niti jednu lokaciju nisu mogli da dobiju. Lagano su pokupili prnje i nazad. Cik pogodite zasto?

Na rec.
micika92 micika92 12:58 20.07.2009

Re: SKUPLJE AL NASE

nisam znala da je rewe grupa vlasnik penny-ja. to je moja omiljena prodavnica! :)
micika92 micika92 13:16 20.07.2009

Re: SKUPLJE AL NASE

A, pride shto ti Tempo-ve i Interex-e nemash na svakom coshku po unutrashnjosti (shto mrzim ovak izraz al' dobro). Moja mama predje 60 km u jednom pravcu do najblize interex-ove prodavnice i tad pokupuje zaliha za x meseci... pogotovu kucne hemije i tako tih stvari... ulja, secera, brashna.... ono shto je vadi je shto imamo bashtu pa leti ne kupujesh paradajz i krastavac koji je bar za 40% skuplji nego u Bg-u...
porazila me je chinjenica da sam joj skoro donela tablete za sudomashinu (iz germanije), koje su bile bar 30% jevtinije nego iste u srbiji.... bruka i sramota.... 'aj' to i nekako al' kad vidim da je mleko, brashno, ulje, secer... skuplje nego u nemachkoj.... uhvatim se za glavu.... a s druge str.... videh da se 250gr maline prodaje za oko 3 evra ovde.. ahahahahahah... a otkupna cena kg maline jedva da predje 1,5 evra. nasha drzava jednostavno nema plan za unapredjenje poljoprivrede... seljak je prepushten sam sebi, da se snalazi kako zna i ume... umesto da drzava uleti sa subvencijama i da gleda da nam glavni izvoz bude izvoz hrane... evo momentalno se iznervirah! :)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:21 20.07.2009

Re: SKUPLJE AL NASE

nisam znala da je rewe grupa vlasnik penny-ja. to je moja omiljena prodavnica! :)

ja volim Edeka...sta mogu kad sam snob...
dunja73 dunja73 13:27 20.07.2009

Re: SKUPLJE AL NASE

A, pride shto ti Tempo-ve i Interex-e nemash na svakom coshku po unutrashnjosti (shto mrzim ovak izraz al' dobro).

sorry i nisam mislila na Bg ,
mislila sam na moju kasabu koja simpaticno napreduje..

videh da se 250gr maline prodaje za oko 3 evra ovde.. ahahahahahah... a otkupna cena kg maline jedva da predje 1,5 evra. nasha drzava jednostavno nema plan za unapredjenje poljoprivrede...

nikad nije ni imala ..
zalosno ,ali istinito .
dunja73 dunja73 13:28 20.07.2009

Re: SKUPLJE AL NASE

ja volim Edeka...sta mogu kad sam snob...

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:43 20.07.2009

Re: SKUPLJE AL NASE

micika92 micika92 13:48 20.07.2009

Re: SKUPLJE AL NASE

e, stvarno si pravi snob! :)

u edeka-i kupujem sir, koji je najpribliznija varijanta nashem zlatiborskom! Salakis se zove.

pozdravko cholic :)
vracarac92 vracarac92 15:07 20.07.2009

Re: SKUPLJE AL NASE

Cik pogodite zasto?

Sve dobili Misko i Todoric?
Bili Piton Bili Piton 16:19 20.07.2009

Re: SKUPLJE AL NASE

Neues aus der Nachbarschaft
- sa britanskim Tescom, austrijskom Billom i turskim BIM. Slucajno znam da su ovo medju skupljim supermarketima u ovim zemljama


U Britaniji su svi supermarketi uzasno poskupeli u poslednjih 18 meseci do dve godine, uzasno. Cene hrane su generalno otisle bestraga, a Tesco je u tom kontekstu ok po cenama, bar medju "vidjenijim" lancima (Sainsbury, Somerfield etc) je i dalje znatno jeftiniji, u principu je pristojan all-round supermarket. Ja imam tu srecu da pazarim u Tescu i nemackom Lidlu koji su sto metara jedan od drugog pa stoga jedan drugom spijuniraju cene i drze ih vrlo blizu (i svakako nize nego sto bi bio slucaj da nisu tako blizu - i od toga zavisi koliko tacno sta kosta).
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 11:14 20.07.2009

Ah ta svinjetina

E sada, kada izađemo malo iz tih procenata i sl. ono što možemo da primetimo je da se u Hrvatskoj za jednu prosečnu platu može kupiti 100 kg svinjskog mesa, dok se u Srbiji može kupiti samo 61 kilogram svinjetine. Manje nego građani Bosne i Hercegovine....


Zamisli, veliki broj građana BIH uopšte ne kupuje svinjetinu, ali ne zato što im je mali standard
Marko Jevtic Marko Jevtic 11:28 20.07.2009

Re: Ah ta svinjetina

Predrag Azdejković

Zamisli, veliki broj građana BIH uopšte ne kupuje svinjetinu, ali ne zato što im je mali standard


Niko čak ni u Srbiji ne kupuje toliko svinjetine za jednu platu:) ovde je samo bilo najlakše uporediti...
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 12:01 20.07.2009

Re: Ah ta svinjetina

ovde je samo bilo najlakše uporediti...


Ja apelujem da se upoređuje sa nekom zdravom hranom ili religijski neutralnom piletinom
Marko Jevtic Marko Jevtic 12:17 20.07.2009

Re: Ah ta svinjetina

Ja apelujem da se upoređuje sa nekom zdravom hranom ili religijski neutralnom piletinom
*novo


uzecu u obzir tvoj apel za neki naredni blog:)
medjutim92 medjutim92 12:39 20.07.2009

Re: Ah ta svinjetina

Predrag Azdejković
ovde je samo bilo najlakše uporediti...


Ja apelujem da se upoređuje sa nekom zdravom hranom ili religijski neutralnom piletinom


necemo valjda povrcem da racunamo?
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 14:53 20.07.2009

Re: Ah ta svinjetina

necemo valjda povrcem da racunamo?


Može u brusnicama, one su sada IN
pointofview_gun pointofview_gun 11:43 20.07.2009

ubi me ovaj zdrav zivot

Posto ja ne pusim i ne pijem alkohol, meni je zivot negde za 11% skuplji nego u ovom izvestaju.
noboole noboole 12:17 20.07.2009

mene ne cudi

odnos cena odece, elektronike i ostalih stvari koje se ovde ne proizvode.
vitriolage vitriolage 12:40 20.07.2009

Re: mene ne cudi

noboole
odnos cena odece, elektronike i ostalih stvari koje se ovde ne proizvode.


Kako se usudjujete da unosite logiku u ovu moralnu indignaciju? Sram da vas bude.
mrvicak mrvicak 15:48 20.07.2009

Re: mene ne cudi

vitriolage
noboole
odnos cena odece, elektronike i ostalih stvari koje se ovde ne proizvode.


Kako se usudjujete da unosite logiku u ovu moralnu indignaciju? Sram da vas bude.


Ja stvarno neobaveštena - otkad se to odeća i elektronika ovde ne proizvode?
vitriolage vitriolage 15:28 21.07.2009

Re: mene ne cudi

mrvicak
vitriolage
noboole
odnos cena odece, elektronike i ostalih stvari koje se ovde ne proizvode.

Kako se usudjujete da unosite logiku u ovu moralnu indignaciju? Sram da vas bude.

Ja stvarno neobaveštena - otkad se to odeća i elektronika ovde ne proizvode?

mrvicak
vitriolage
noboole
odnos cena odece, elektronike i ostalih stvari koje se ovde ne proizvode.

Kako se usudjujete da unosite logiku u ovu moralnu indignaciju? Sram da vas bude.

Ja stvarno neobaveštena - otkad se to odeća i elektronika ovde ne proizvode?


Da odeca i elektronika marke Prvi Maj Pirot i Ei Nis.
mrvicak mrvicak 01:44 22.07.2009

Re: mene ne cudi

Pa ima pored toga sva silesija privatnika, pa i fabrika pravih koje prave odeću... Arilje pamuk, Novi Pazar i okolina....
A i elektroniku valjda još negde pravedu, je li u Inđiji bejaše nešto hi-tech ili je to samo bilo planirano?

Anyway, da je ekonomska lustracija malo prodrmala ove što legalizovaše sve pokradeno, možda bi se više i proizvodilo... a što se mene tiče, nikada nije kasno, mnooogo teže doduše....
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:48 20.07.2009

pa

kad nas Miško i oblači i obuva
pitanje godine: kome smeta da H&M dodje u Srbiju? Miškoviću. a zašto? jer H&M uvek traže samo svoje predstavnistvo a nikako zastupnistvo ili nesto slicno. onda su marze mnoooogo manje te su i cene mnooooogo nize., sto je jedna od glavnih karakteristika tog brenda. kad se njima da slobodan put do nas u srbiji, onda ce i Miškovićeve zare i mangoi, najke i ostala obuca biti mnogo jeftiniji. sad se prodaje neki skart od H&M-a u jednoj Zekstra prodavnici ali ispred radnje nema ovog cuveng znaka

micika92 micika92 13:03 20.07.2009

Re: pa

pravo da ti kazem ja jesam za dovodjenje H&M u Srbiju al' sam vishe za dovodjenje Promod-a :) cisti lichno mi se vishe svidja promod... kvalitet je tu negde, kao i cene. naravno h&m ima linije za mushke i klinchadiju, sto promod nema. sorry za trol :)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:15 20.07.2009

Re: pa

micika92
pravo da ti kazem ja jesam za dovodjenje H&M u Srbiju al' sam vishe za dovodjenje Promod-a :) cisti lichno mi se vishe svidja promod... kvalitet je tu negde, kao i cene. naravno h&m ima linije za mushke i klinchadiju, sto promod nema. sorry za trol :)

pa ko god, ali neko na koga Miskovic nece staviti sapu. u tome je vitz. a kapiram da ne mogu da dodju jer monopolista ucenjuje...
micika92 micika92 13:17 20.07.2009

Re: pa

definitivno!
vracarac92 vracarac92 15:09 20.07.2009

Re: pa

pitanje godine: kome smeta da H&M dodje u Srbiju?

Dosao je.
radnja na uglu Resavske i Kralja Milana, bivsa nolitova knjizara (Pavle Bihali) preko puta beogradjanke.
Bili Piton Bili Piton 15:47 20.07.2009

Re: pa

vracarac92
bivsa nolitova knjizara




vracarac92 vracarac92 15:50 20.07.2009

Re: pa

Vodi se kao ZEXTRA(?) ali sve ja u stvari H&M......sve to pise i na etiketama.
Bili Piton Bili Piton 15:53 20.07.2009

Re: pa


Uvek sam voleo tu knjizaru, bila mi je u neposrednoj blizini prvo skole pa gimnazije pa faksa....
pointofview_gun pointofview_gun 16:44 20.07.2009

Re: pa

Vodi se kao ZEXTRA(?) ali sve ja u stvari H&M......sve to pise i na etiketama.


Steta sto osim etiketa nisu ostavili i originalne cene
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:54 21.07.2009

Re: pa

Vodi se kao ZEXTRA(?) ali sve ja u stvari H&M......sve to pise i na etiketama.

pa o tome i pricam. nije Zvanizno Dosao, vec misko valja sve sa etiketama skart i ima ga samo u jednoj prodavnici. Kada budemo videli H&M velikim slovima iznad prodavnice, onda cemo znati da se nesto promenilo...da jos neko ko nije miskovic, vec je holandjanin, moze da prodaje svoju robu po ceni koju sam odredi, bez da ga ucenjuje lokalni monopolista.

H&M nije dosao u Srbiju. Da jeste imao bi izlog kao onaj gore na slici
narkoman.ex narkoman.ex 13:03 20.07.2009

Plata je bitna...

Pa dobro ljudi, cemu dizanje frke. Bitno je da su nam plate iste. Koja hiljada gore dole...

Prosečna plata za poziciju
Poreski savetnik (Ekonomija, finansije, računovodstvo),

Republika Srbija(RSD) 55 200

Bruto mesečna plata [RSD]
u Slovačkoj 133 300
u Mađarskoj 129 900
u Češkoj Republici 148 200
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:36 20.07.2009

Skepticna sam...

Skepticna sam, priznajem skruseno.

Cak i kad zelim da izbegenm uporedjivanje cena u evropskim zemljama i u Srbiji, uvek se zgranem nad skupocom u Beogradu. Nedavno sam bila u Nemackoj i Holandiji i brdo stvari je bilo jeftinije nego u Srbiji.

A skepticna sam sta se i kako se uporedjivalo. Jer, moj utisak je da veliki broj prehrambenih proizvoda i higijene ili isto ili vise kostaju u Srbiji.

Na primer, cene u holandskom lancu samoposluga Albert Heijn su sigurno nesto vece nego sto su u beogradskim saposlugama Maxi, ili Idea, ili sta-ja-znam, ali to nisu radnje u istom rangu. Ne mozes da poredis Tempo i Albert Heijn, ali Mozes Tempo i Aldi, odnosno Lidl.

Ko ne veruje neka uporedi cene na primer obicnog jestivog ulja, u Beogradu je preko euro, u Nemackoj i Holandiji manje od euro.

Volela bih da mi neko odgovori na jedno pitanje- kako to da cene raznih sampona za kosu, losiona za telo, koji imaju oznake na ruskom, makedonskom itd, dakle pravljene za istocno trziste i nas, u Nemackoj i Holandiji kostaju evro, ovde tri puta skuplje, taman po ceni proizvoda pravljenih za zapadno trziste. Cak nisu ni isti, ne mirisu isto.

E, zato sam skepticna. Kad mi dodju gosti iz EU, uvek za iste namirnice potrose vise u beogradskim samoposlugama nego sto potrose u samoposlugama zemalja iz kojih su dosli. A ja tamo odem da kupim iste namirnice koje bih i ovde pazarila, pa me manje kosta.







dunja73 dunja73 13:55 20.07.2009

Re: Skepticna sam...

Volela bih da mi neko odgovori na jedno pitanje- kako to da cene raznih sampona za kosu, losiona za telo, koji imaju oznake na ruskom, makedonskom itd, dakle pravljene za istocno trziste i nas, u Nemackoj i Holandiji kostaju evro, ovde tri puta skuplje, taman po ceni proizvoda pravljenih za zapadno trziste. Cak nisu ni isti, ne mirisu isto.

Vise hemije ubacuju , pa ulazi u cenu produkta
jer sve sto je zabranjeno je - skuplje !
mrvicak mrvicak 15:52 20.07.2009

Re: Skepticna sam...

Vesna Knežević Ćosić
Skepticna sam, priznajem skruseno.

Cak i kad zelim da izbegenm uporedjivanje cena u evropskim zemljama i u Srbiji, uvek se zgranem nad skupocom u Beogradu. Nedavno sam bila u Nemackoj i Holandiji i brdo stvari je bilo jeftinije nego u Srbiji.

A skepticna sam sta se i kako se uporedjivalo. Jer, moj utisak je da veliki broj prehrambenih proizvoda i higijene ili isto ili vise kostaju u Srbiji.

Na primer, cene u holandskom lancu samoposluga Albert Heijn su sigurno nesto vece nego sto su u beogradskim saposlugama Maxi, ili Idea, ili sta-ja-znam, ali to nisu radnje u istom rangu. Ne mozes da poredis Tempo i Albert Heijn, ali Mozes Tempo i Aldi, odnosno Lidl.

Ko ne veruje neka uporedi cene na primer obicnog jestivog ulja, u Beogradu je preko euro, u Nemackoj i Holandiji manje od euro.

Volela bih da mi neko odgovori na jedno pitanje- kako to da cene raznih sampona za kosu, losiona za telo, koji imaju oznake na ruskom, makedonskom itd, dakle pravljene za istocno trziste i nas, u Nemackoj i Holandiji kostaju evro, ovde tri puta skuplje, taman po ceni proizvoda pravljenih za zapadno trziste. Cak nisu ni isti, ne mirisu isto.

E, zato sam skepticna. Kad mi dodju gosti iz EU, uvek za iste namirnice potrose vise u beogradskim samoposlugama nego sto potrose u samoposlugama zemalja iz kojih su dosli. A ja tamo odem da kupim iste namirnice koje bih i ovde pazarila, pa me manje kosta.



Da, i ja imam isti utisak i pri inostranim prijateljskim posetama (osim u Makedoniju) i pri gostovanju ljudi izvana ovde.
Uglavnom se iščuđavaju cenama ovdašnjim, posebno kozmetike i odeće i obuće.
Izgleda nam samo režije i poroci nikotinsko-duvanski jeftiniji. (verovatno i oni teži - heroinski i ini - baš blago nama)
stijak92 stijak92 17:05 22.07.2009

Re: Skepticna sam...

I ja takodje - jako sam skeptičan. Provodim svakog dana po petnaestak dana u njemačkoj i ne znam da li sam vidio ijednu stvar od suštninskih prehrambenih artikala da je tamo skuplja nego u Srbiji . zna se desiti da pojedina stvar bude skuplja - tipa koka kole, ali u suštini osnovni prehrambeni artikli su jeftiniji. Eto - recimo UHT mlijeko je 41 cent (kad je kod nas pre godinu i po bilo preko evro - tamo je bilo oko 60-70 centi).

Mljeveno meso se može kupiti i po 3-4 evra. Da ne spominjem ostale cijene suhomesnatih proizvoda koje su takodje dosta niske...

Tuborg od pola litre je 49 centi :)) Manje poznata piva se mogu kupiti i od 30ak centi :)

Zanimljivo je da racimo tofife karamelno čokoladne bombone koje su kod nas jako skupe i pakovanja od 100 grama se prodaju na kasi kao ekskluzivne bobonjere (cijena bar 5-6 evra) tamo košta 1.99 evra za 200 grama. Haribo su oko evro za 200 grama - a toliko je kod nas 100.

Moja sestra kupuje neki skupi puder koji se kod nas ne može naći nigdje ispod 30-40 evra -a tamo je 20 evra - a jedna sedmica u 2-3 mjeseca je popust 50% pa se može kupiti za 10.
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 14:00 20.07.2009

da,

ali ljudi ne kupuju samo proizvode, nego i usluge, tako da i to moras da uzmes u obzir ako poredis troskove zivota, a usluge su znatno jeftinije u srbiji nego na zapadu.
dunja73 dunja73 14:06 20.07.2009

Re: da,

usluge su znatno jeftinije u srbiji nego na zapadu.

na veliku zalost radnicke klase , da ..
to se kaze "ruke su jeftine"
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 14:15 20.07.2009

Re: da,

na veliku zalost radnicke klase , da ..

pa, sad da li je na zalost ili na srecu verovatno zavisi od toga da li kupujes ili prodajes. verujem da cak i radnicka klasa voli da kupi jeftino :)
micika92 micika92 14:26 20.07.2009

Re: da,

slazem se s tobom. frizeraj, kozmetichar, automehanichar itd....
ali s druge strane pazi ovo, ja platim 200 evra po semestru tzv. semestar kartu s kojom mogu da se vozim po Mainzu, do Frankfurta i po Frankfurtu i Wiesbadenu, 6 meseci .... mogu da koristim bus ili spore vozove... s istom (gorepomenutom) mogu da se bavim kojekakvim sportovima na kampusu... dakle, aerobik, bodystyling, kondi trening, plivanje... da ne pominjem neke egzotichnije sportove koje ti mozesh da upraznjavash za mizeriju od para. instruktori su ti ili studenti pandana DIF-a ili je to iskusnim ljudima part time job. Pride imash raznorazne popuste (ili besplatne ulaznice) za muzeje, bioskope, event-e... Volela bih da nashi studenti imaju istu shansu kao ja.
ivana23 ivana23 14:56 20.07.2009

Re: da,

micika92
slazem se s tobom. frizeraj, kozmetichar, automehanichar itd....ali s druge strane pazi ovo, ja platim 200 evra po semestru tzv. semestar kartu s kojom mogu da se vozim po Mainzu, do Frankfurta i po Frankfurtu i Wiesbadenu, 6 meseci .... mogu da koristim bus ili spore vozove... s istom (gorepomenutom) mogu da se bavim kojekakvim sportovima na kampusu... dakle, aerobik, bodystyling, kondi trening, plivanje... da ne pominjem neke egzotichnije sportove koje ti mozesh da upraznjavash za mizeriju od para. instruktori su ti ili studenti pandana DIF-a ili je to iskusnim ljudima part time job. Pride imash raznorazne popuste (ili besplatne ulaznice) za muzeje, bioskope, event-e... Volela bih da nashi studenti imaju istu shansu kao ja.

Ima i ovde tih kartica - Euro 26 i ISIC - LINK
drug.clan drug.clan 15:03 20.07.2009

Re: da,

anonymous_alcoholic
ali ljudi ne kupuju samo proizvode, nego i usluge, tako da i to moras da uzmes u obzir ako poredis troskove zivota, a usluge su znatno jeftinije u srbiji nego na zapadu.


kako koje usluge

bankarske usluge na primer su mnogo skuplje u srbiji, pa drzavno birokratske usluge, trgovacke usluge, postanske ...

U srbiji su mnogo skuplje one usluge koje ne zahtevaju znanje, vestinu i rad
noboole noboole 15:08 20.07.2009

Re: da,

Kada sam ja bio <26, (ne tako davno), cisto fore radi odoh u dom omladine bilijar klub i pitah da li mozda imaju popust. Kako se schanker ubi od smeha...
noboole noboole 15:13 20.07.2009

Re: da,

A sto se tice aldija, pa to je kao kada bi kod nas neko napravio lanac koji prodaje jednu vrstu cipsa - pik-cacak cips, jednu vrstu cokolade - najlepse zelje i merima hemiju. Jedino sto imaju dobre iznenadne-nindza akcije, pa mos' da kupis funkcionalan jogi za 30% cene.
micika92 micika92 15:40 20.07.2009

Re: da,

imala sam ih ja svojevremeno i sa tim karticama dobijesh popust na neke muzeje... prodavnice... za voz se morala imati neka druga (ne mogu sad da se setim koju sam ja tachno imala)... al ja ti pricham za 200 evra ti dobijesh pandan nashe povlastice+markice za 6 meseci, zatim pandan neogranichen br. voznji od beograda do pancheva (pazove) + u tim gradovima se vozish za dz (mislim nije za dz al ti je to urachunato u 200 evra) + sport... ne znam kako je sada u srbiji al' dok sam ja studirala mozda si imao neki popust ako si student za aerobik... plivanje... al' ovde mi je sve to urachunato u cenu semestar karte. ne znam kakve su sad cene markica, aerobika i sl. al' sam sigurna da bi ispalo mnogo skuplje u srbiji nego ovde....
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:41 20.07.2009

tjah

kazes aldi ima slab izbor. ok. nije rec o izboru, nego kad meris nesto, moras da meris slicno sa slicnim. smo se pokapirali?

odem ja juce u najluksuzniju samoposlugu u Beogradu na Cvetnom trgu, Maxi je mislim, al picnut, 'ocu da kupim neku "nes" kafu, a oni imaju 2 (dve) vrste Jacobs, od kojih za jednu ZNAM da nit ima miris nit ukus, il je predatirana, bajata, il laznjak.

250 grama filter kafe s dna lestvice, 3,4 evra, eeej.

noboole noboole 16:00 20.07.2009

Re: tjah

:-D

Moj vecni pionirski zadatak - kupiti nes u djuti-friju.
tabasko_pit tabasko_pit 16:34 20.07.2009

Poenta?

sta je poenta bloga?

Da kaze da se ovde tesko zivi? Da se za isti EURO u Srbiji moze kupiti 20-tak % vise hrane?

Evo kontra - pitanje: zbog cega bi cene u Srbije trebalo da su nize nego u EU?
Evo recimo primer hleba - ni jedan input (osim cene radne snage koji utice u kalkulaciji sa 1-3%) nije nizi u Srbiji nego u bilo kojoj zemlji EU. Naprotiv - cak je i veci. Recimo psenica se otkupljuje u Srbiji po istim cenama kao i u EU. Cene energenata su vece ovde nego u najvecem delu EU. A ovo su 2 komponente koje na cenu hleba uticu gotovo 80%.

Ili ulje koje je neko spomenuo. Uljare su ovde otkupile suncokret (od koga se pravi ulje za one koji ne znaju) po ceni od 350 EUR/kg ( i to bas u EUR, jer je ministarstvo poljoprivrede tako zahtevalo). To vam daje cenu sirovog ulja (proizvodjacku) od oko 1000 EUR/kg (jedinica mere za sirovo ulje je kg, da opet ne bude zabune). Trenutna cena na berzama sirovog ulja je oko 650 EUR/kg. Kako? Pa tako sto sve zemlje EU itekako subvencioniraju proizvodjace primarnih poljoprivrednih proizvoda. U Sloveniji npr te subvencije se krecu oko 400 EUR po ha, u Srbiji ispod 100 EUR/ha.

Dakle zasto bi hrana bila jeftinija u Srbiji?

Meni je potpuno logicno da cak bude i skuplja... A jos jedno pitanje se namece - zasto bi EUR u Srbiji trebalo vise da vredi nego recimo u Nemackoj? Zasto bi ovde za 1 EUR trebalo kupiti vise proizvoda nego bilo gde u EU? Zato sto nemamo para? Pa zamislite na sta bi to licilo da u Srbiji u kojoj niko nista ne radi, plate budu 20 x nize nego u EU, a i da sve cene budu 20x nize nego u EU. To znaci da bi ziveli potpuno isto kvalitetno kao i u zemljama EU. A da li je to realno? Bar vi koji ste na zapadu znate da ako ne radis ne mozes ni da imas. Ovde niko nista ne radi zadnjih 20 godina...

Kozmetika - zasto bi proizvod koji s eproizvodi u Nemackoj bio jeftiniji ovde nego tamo? Imamo carine, imamo transportne troskove, cela Srbija je po kupovnoj moci jedva nesto veca od prosecnog grada u Nemackoj. Dakle i kao trziste smo 0(nula).
Tu negde treba traziti i odgovor zasto ne dolaze Aldi i Lidl. Nemaju interesa. Mali smo, neuredjeni, siromasni,...

i za kraj - iako je to tabu tema - marze u maloprodaji u Srbiji su na nizem nivou nego u EU. Kako znam- lepo. odem na sajt Tesca, Carrefour-a ili recimo Rewe grupe(ovde spominjane) i pogledam i uporedim sa marzama na srpsko trzistu (opet sajtovi na kojima se vide bilansi uspeha C marketa, Pekabete, Merkatora, ...) i vidim da je razliak i po 4-5 indexinh poena( opet da ne bude zabune tamo su oko 22-25% u formatima supermarketa, ovde su 18-20%. posebnas su prica oni koji pricaju da se na zapadu radi sa 5-8% marzama - to je apsolutna neistina. Lidl radi sa marzama koje su u proseku 14-16% i ubedljivo je najjeftiniji lanac u EU, sa asortimanom od 1000 artikala i 3 zene koje rade u smeni - zbog troskova)
I za sam kraj jos nedsto - zasto je onda Metro u Srbiji za pojedine artikle skuplji od Metroa u recimo madjarskoj i skuplji od Tempa ili Idee?

nazalost nista nije crno-belo osim dresova Partizana :)
antioksidant antioksidant 17:07 20.07.2009

Re: Poenta?

zasto bi EUR u Srbiji trebalo vise da vredi nego recimo u Nemackoj?



U najnovijoj publikaciji Eurostata, koja obrađuje nivo cena u Evropi, a koja pored članica EU obuhvata i zemlje kandidate (Hrvatska, Makedonija i Turska), tri EFTA zemlje (Švajcarska, Norveška i Island), kao i zemlje tzv. zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i SRBIJA), vidi se da je zemlja sa najvišim cenama Danska, dok je najjeftinije u Makedoniji


mrzi me da trazim ali cene u danskoj su na nivou 150% proseka eu a u makedoniji na oko 50%.

dakle euro u makedonij vredi 3 puta vise nego u danskoj (po tvojoj logici)

marze u maloprodaji u Srbiji su na nizem nivou nego u EU.

dobices pohvalu za ovo od "kosovo je srbija ostalo je delta"
tabasko_pit tabasko_pit 17:10 20.07.2009

Re: Poenta?

Pa naravno da vredi. Za 1 EUR u Makedoniji kupis 3 x vise nego u Danskoj.
Ali ne odgovori na pitanje, zasto mislis da bi to tako trebalo da bude?
pointofview_gun pointofview_gun 17:14 20.07.2009

Re: Poenta?

Ovde niko nista ne radi zadnjih 20 godina...


Mozda. Ako izuzmete sve koji rade u privatnim firmama po 10-12 sati za minimalnu zaradu, bez doprinosa. I to bez obzira na obrazovanje.
Ovde je samo drpanje laksa disciplina.



A izgleda da je ovo omiljena igra.
tabasko_pit tabasko_pit 17:17 20.07.2009

Re: Poenta?

koliko je tih i takvih procentualno u Srbiji
1%,2%, 5%?

Tih koji rade po 12h dnevno?
tesko da ih ima previse...
cult cult 17:22 20.07.2009

Re: Poenta?

Ali ne odgovori na pitanje, zasto mislis da bi to tako trebalo da bude?


Zato što se na svakom tržištu uspostavlja ravnoteža na nekom nivou, evo recimo, u zavisnosti od kupovne moći (i drugih nekih stvari).
A da li je na tržištu ugušenom u monopolima (uključujući i ulje iz tvog primera, i mleko, i celokupnu maloprodaju) ravnoteža napravljena na tržišni način, ili odražava odokativnu meru Miška i sličnih mu koliko može da nas orobi.

Izvini, ali ulazak drugih trgovinskih lanaca u Srbiju jer smo mali jednostvno ne stoji. Ima u okruzenju i manjih od nas, pa je konkurencija tu. Kod nas se to sprečava. Ko to radi? Tajkuni i njihove džepne igračke - političari. Ko je predao c-market u ruke Mišku i stvorio monopol? Deal je napravljen u kabinetu prepoštenog Voje dr Kostunice. U pljački malih akcionara ucestvovale su dve od tri grane vlasti. Koliko ima kvadratnih metara maloprodajnog prostora u Knezu koja nisu Miškovo vlasništvo? Ima li više od 30%? Sumnjam.
tabasko_pit tabasko_pit 17:30 20.07.2009

Re: Poenta?

hajde d avidimo u kojim to zemljama koje su manje od nas ima te konkurencije u maloprodaji.

U Bosni? - tesko samo Agrokor, Delta, Interex i Merkator. Tamo cak ni Metroa nema.
U Makedoniji? - tesko samo Veropulos, opet nema Metroa...
U Albaniji? - tesko - tamo je samo Konad iz Italije...

Dakle ni u jednoj siromasnijoj zemlji od nas.

U Hrvatskoj ima - ona je manja - ali je zbog kupovne moci veca zemlja od nas. Neuporedivo.
U Sloveniji ima, ali uz dominaciju lokalnog lanca (Merkator) - opet su manji, ali i neuporedivo bogatiji...

Dakel, opet nije tacno.

Da postoji interes usli bi ti lanci i ni jedan Misko ih ne bi mogao da spreci. Eto ga Metro... ko ga je sprecio?
Lidl ima veci fond za investicije u ovoj godini nego sto je ceo GDP Srbije.
Onoi koji pricaju o sprecavanjima stvarno nista ne znaju.

Pa nasim firmama treba 2-3 godine od trenutka kada su kupili plac da kreniu da grade ako cekaju sve papire.

I za voju informaciju - Metro sa 5 svojih objekata pravi veci promet nego sto je taj cuveni C market ikada pravio. I to pravi promet 2 x veci... Ovo samo napominjem da bi se raspolagalo pravim cinjenicama.

antioksidant antioksidant 17:31 20.07.2009

Re: Poenta?

Pa naravno da vredi. Za 1 EUR u Makedoniji kupis 3 x vise nego u Danskoj.

za sat rada u danskoj dobijes otprilike 10 puta vise nego u makedoniji

jos da osmislis kako da te placaju u danskoj a da kupujes u makedoniji i eto zivota
cult cult 17:32 20.07.2009

Re: Poenta?

Njegova (miškova) pregovaračka snaga prema dobavljačima je jednostavno jeziva. Rim na vrhuncu snage. On uslovljava rokove placanja. Šest meseci? Pa gde to ima. Sve preko tri meseca je čisto maltretiranje jer ti se moze. Sta radi s tim novcem i to tudjim? Širi se. Uceniš dobavljača da ti da novac na šest meseci beskamatno, ej! A dobavljač mora da svoju proizvodnju kreditira iz banaka čije su marže najveće od atlantika do kavkaza. Kakvo mlacenje para.
I sta je uradio pre dva meseca? Obustavio sva placanja. Nelikvidan je, kaze. I poceo lanac neplacanja i propadanja. Svaka drzava koja da jednom coveku takvu moc nije normalna. AL sta cemo. On je to posteno platio.
tabasko_pit tabasko_pit 17:37 20.07.2009

Re: Poenta?

pa naravno da je tako.

Zar uopste mozes da poredis bilo koju Dansku kompaniju sa Makednoskom? Po bilo cemu?

I zasto bi raili za manje?
Ali opet Evro je evro i zasto bi taj koji radi u boljoj kompaniji, boljem mestu, boljoj poziciji, koji je neuporedivo iskusniji i verovatno mnogo bolje edukovan, radio za iste pare kao Makedonac ili ziveo istim kvalitetom zivota?
Ili mislis da svi treba da zivimo u uravnoilovci?

samoupravljanje i socijalizam su nam ideali?
cult cult 17:40 20.07.2009

Re: Poenta?

U Hrvatskoj ima - ona je manja - ali je zbog kupovne moci veca zemlja od nas. Neuporedivo.


Bas sam na Hr mislio. Inace, kad trgovacki lanac ulazi u neku zemlju, cenim da pravi projekcije rasta kupovne moci za dvadeset narednih godina.
Ali ako ti mislis da je nase trziste idealno, da nema politickog sprecavanja konkurencije da bi se zastitila ona dva ili tri glavna igraca, that s cool, man.
tabasko_pit tabasko_pit 17:43 20.07.2009

Re: Poenta?

cult
Njegova (miškova) pregovaračka snaga prema dobavljačima je jednostavno jeziva. Rim na vrhuncu snage. On uslovljava rokove placanja. Šest meseci? Pa gde to ima. Sve preko tri meseca je čisto maltretiranje jer ti se moze. Sta radi s tim novcem i to tudjim? Širi se. Uceniš dobavljača da ti da novac na šest meseci beskamatno, ej! A dobavljač mora da svoju proizvodnju kreditira iz banaka čije su marže najveće od atlantika do kavkaza. Kakvo mlacenje para. I sta je uradio pre dva meseca? Obustavio sva placanja. Nelikvidan je, kaze. I poceo lanac neplacanja i propadanja. Svaka drzava koja da jednom coveku takvu moc nije normalna. AL sta cemo. On je to posteno platio.

Ima u ilo kojojo drzavi i bilo kom maloprodajnom lancu na svetu...

Rokovi od 6 meseci se ne ugovaraju cak ni u Srbiji, ali vec od 4 meseca imas more dobavljaca vec spomenutog Carrefoura.

I da napomenem da je listing fee u Carefouru na nivou 100.000 EUR po artiklu, i da dobijes ulazak u samo jednu zonu... (recimo Paris). A da plaas i fee za ostanak na policama po 10.000 EUR godisnje po artiklu. Ovo samo da zausavim lavinu pitanja na tu temu...

Prihod carefoura od ovih aktivnosti je blizu 1 milijarde EUR godisnje. i to imate na sajtu samo odete i procitate annual report...
tabasko_pit tabasko_pit 17:46 20.07.2009

Re: Poenta?

cult
U Hrvatskoj ima - ona je manja - ali je zbog kupovne moci veca zemlja od nas. Neuporedivo.Bas sam na Hr mislio. Inace, kad trgovacki lanac ulazi u neku zemlju, cenim da pravi projekcije rasta kupovne moci za dvadeset narednih godina. Ali ako ti mislis da je nase trziste idealno, da nema politickog sprecavanja konkurencije da bi se zastitila ona dva ili tri glavna igraca, that s cool, man.

ne mislim da je idealno, ali sam potpuno siguran da nema sprecavanja ulasa konkurencije.

Da je idealno svi bi se lomatali da dodju ovde. 'A mi ni sa puskom ne mozemo da nateramo nekoga da pocne poslovanje u Srbiji. I to opet ima malo veze sa sprecavanjem, a mnogo vise sa troskovima i prihodima. Bas kao i u svalkom biznisu na svetu...


U HR imas konkurenciju ali i jasniuu dominaciju jednog trgovackog lanca (Konzum) koji uzgred budi receno pravi u Hrvatskoj duplo veci promet nego Delta u Srbiji.

toliko o crno-belom svetu
cult cult 17:51 20.07.2009

Re: Poenta?

Rokovi od 6 meseci se ne ugovaraju cak ni u Srbiji


A da ti pozoves maksi i da im, kao, ponudis neki proizvod, pa da ti kazu uslove?
Cak je i Dinkic odreagovao ono kad je Misko zakocio placanja i zapretio vladinom uredbom po kojoj ce se za sve preko tri meseca odlozenog placanja uracunavati kamata.
kurt w. kurt w. 17:52 20.07.2009

Re: Poenta?

Pa,koliko god da ih ima-ima ih PREVISE. Jednostavno, raditi 12 sati dnevno je previse, ko god je probao,zna odlicno to(spadam u takve)
Uzgred, koliko TI radis? (ako nije tajna) I,koliko se radi tamo gde si ti (ako nisi u Srbiji)? Ozbiljno,da li postoje takvi neki podaci,strasno me zanima da se uporedim(o) sa Evropom? Pre par godina sam negde procitao da se u Srbiji efektivno radi 3 sata dnevno.Hej,3 sata! Bas me interesuje gde je radjeno to istrazivanje, u kojim preduzecima, u privatnim cisto sumnjam! Mislim,otkud nekome ideja da se kod srpskih gazdi manje radi nego kod autrijskih ili holandskih? Ok,nije da sam "probao" ove strane,ali,cisto sumnjam da su domaci ista manje zeljni sticanja i bogacenja od zapadnoevropskih...
Dakle,ima li ko podatke o prosecnim radim nedeljama po zemljama EU (ukljucujuci i duzinu trajanja godisnijh odmora),pa da vidimo je li samo (navodna) lenjost nasa uzrok naseg siromastva?
Inace,moja situacija-radna nedelja 48 sati(od 7 do 15,svaka subota radna,svaka nedelja neradna),godisnji 3 nedelje,5-6 dana praznika(NG,Uskrs,Bozic,1.maj),tzv "sick days" ne postoje...I,da,dosta sam poslova promenio,i,koliko se secam,NIKADA nisam imao kracu radnu nedelju,ili duzi godinji odmor,bilo ih je(radnih nedelja) sa po 60,70,pa i 84 sata(7 dana nedeljno po 12 sati),i prilicno sam siguran da ima ljudi koji i sada rade tako...
tabasko_pit tabasko_pit 18:03 20.07.2009

Re: Poenta?

NIKADA nisam imao kracu radnu nedelju,ili duzi godinji odmor,bilo ih je(radnih nedelja) sa po 60,70,pa i 84 sata(7 dana nedeljno po 12 sati),i prilicno sam siguran da ima ljudi koji i sada rade tako...

Naravno da ima ljudi koji rade toliko.
A potpuno sam siguran da je anketa koju s[pominjes i precenila efektivan rad u Srbiji.
Ovde se radi manje od 2 sata efektivno dnevno.

Nisam sad u inostranstvu, ali sam bio i radio 4 godine. Sada radim u Srbiji i radim i vise nego sto si ti napomenuo, ali posto radim na menadzerskim funkcijama meni je to tako i logicno. Reci uc ti samo da su recimo u firmi u Francuskoj u kojoj sam radio menadzeri (recimoCFO) radili po 12-14 sati dnevno i to svakog dana.

Naravno prosecna radna nedelja u Francukoj je do pre 2 godine bila 35 sati( mislim da pokusavaju jos da je smanje), ali Francuska nije bas zemlja za poredjenje zbog jakih sindikata. Znam mnoge koji rade u Londonu i uveliko probijaju 60 sati radnih u toku nedelje a nisu na menadzerskim pozicijama i jesu visokoobrazovani.

A prosek u Srbiji je katastrofalan. Ako ne verujes, prosetaj se malo u radno vreme ulicama Beograda i videce koliko sveta ima koji sede po kaficima. Znam da je i svim strancima koji dolaze ovde to jedan od glavnih utisaka.

Sa druge strane, gazde su u Srbiji neuporedivo survije od onih preko, upravo zbog nepostojanja sindikata i upravo zbog toga sto uvek mogu da zamene radnika nekim jednako dobrim/losim koji ce da radi po tim uslovima...

Ali to nikakve veze nema sa temom, jer i dalje tvrdim da ne postoji ni jedan razlog da hjrana u Srbiji bude jeftinija nego u EU.
kurt w. kurt w. 18:17 20.07.2009

Re: Poenta?



Ako ne verujes, prosetaj se malo u radno vreme ulicama Beograda i videce koliko sveta ima koji sede po kaficima.


Hej,pa ja RADIM u radno vreme,ne mogu tada da se setam ni beogradskim,niti ulicama mog Nisa :)
Da,tacno je da duzina radnog vremena nije ovde tema,samo,strasno mi je interesantno to poredjenje EU-Srbija.Inace,verujem ti za Englesku,ali i za Francusku,i,isto tako verujem da je vecina starih EU clanica mnogo bliza Francuskoj nego Engleskoj.E,sad,hoce li jos dugo tako(da se lagodno zivi,a radi 35-40 sati nedeljno,sa god.odmorima od po 5 nedelja),to vec ne znam,cisto sumnjam...
I,da,definitivno preterujes sa ovih 2(ili 3)sata efektivnog rada,to mozda vazi za raznorazne sudove,supove,opstine,domove zdravlja,skole,poste i slicne drzavne jasle,kod srpskih gazdi se itekako radi...
tabasko_pit tabasko_pit 18:21 20.07.2009

Re: Poenta?

kurt w.

Ako ne verujes, prosetaj se malo u radno vreme ulicama Beograda i videce koliko sveta ima koji sede po kaficima. Hej,pa ja RADIM u radno vreme,ne mogu tada da se setam ni beogradskim,niti ulicama mog Nisa :)Da,tacno je da duzina radnog vremena nije ovde tema,samo,strasno mi je interesantno to poredjenje EU-Srbija.Inace,verujem ti za Englesku,ali i za Francusku,i,isto tako verujem da je vecina starih EU clanica mnogo bliza Francuskoj nego Engleskoj.E,sad,hoce li jos dugo tako(da se lagodno zivi,a radi 35-40 sati nedeljno,sa god.odmorima od po 5 nedelja),to vec ne znam,cisto sumnjam...I,da,definitivno preterujes sa ovih 2(ili 3)sata efektivnog rada,to mozda vazi za raznorazne sudove,supove,opstine,domove zdravlja,skole,poste i slicne drzavne jasle,kod srpskih gazdi se itekako radi...

upravo kod drzave radi skoro 80% srba...
kurt w. kurt w. 18:27 20.07.2009

Re: Poenta?

tabasko_pit

upravo kod drzave radi skoro 80% srba...


Mozda ne 80,ali si blizu :) Da,ova drzava uporno od svojih gradjana pravi neradnike,mufljuze i parazite sto mastaju da se umuvaju na drzavno jasle i zive na(manje-vise) tudj racun citav zivot.Zalosno,ali je tako...
antioksidant antioksidant 18:33 20.07.2009

Re: Poenta?

zasto bi taj koji radi u boljoj kompaniji, boljem mestu, boljoj poziciji, koji je neuporedivo iskusniji i verovatno mnogo bolje edukovan, radio za iste pare kao Makedonac ili ziveo istim kvalitetom zivota?

na osnovu cega si zakljucio da je makedonac zaposlen u goroj kompaniji, na goroj poziciji, da ima manje iskustva i verovatno manje edukovan?
Ili mislis da svi treba da zivimo u uravnoilovci?
ne. free market i taj rad, bez skrivenih i neskrivenih prepreka za ulazak konkurencije
samoupravljanje i socijalizam su nam ideali?
vama mozda. u toj mutnoj vodi je misko i naucio da pliva
antioksidant antioksidant 18:36 20.07.2009

Re: Poenta?

jer i dalje tvrdim da ne postoji ni jedan razlog da hjrana u Srbiji bude jeftinija nego u EU.

ne pricamo o hrani proizvedenoj u srbiji. pricamo o hrani koja se proizvodi za celo trziste eu. o brendovima koji postoji od norveske do grcke pa se zalome i kod nas. to mora da bude jeftinije u srbiji bar za nizu cenu rada, nizu cenu struje ....
pointofview_gun pointofview_gun 18:49 20.07.2009

Re: Poenta?

upravo kod drzave radi skoro 80% srba...


Kako to da ja, tuzna, vec godinama spadam u onih 20%? Jel mozemo svakih 5 godina da se menjamo, onako u krug? Da vidim i ja kako je to s tim radnim danima od 8 sati, godisnjim odmorima i bolovanjem?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:34 20.07.2009

Re: Poenta?

tabasko_pit
Eto ga Metro... ko ga je sprecio?

Моји комплименти за приступ. Драго ми је кад видим да се потежу чињенице...

Иначе, за Метро си тек делимично у праву. Они су у једном трену били заустављени у свом планираном развоју, политички координисаном акцијом, тако да нису изграђени сви објекти који су били у том трену планирани. Но, прође и тај вакат.

Затезало се и са неким доделама земљишта, али, да је било правог интереса, и то би се превладало...
Marko Jevtic Marko Jevtic 19:47 20.07.2009

Re: Poenta?


Dakle zasto bi hrana bila jeftinija u Srbiji?


A zasto ne bi radili da bude?

Prvo ja sam samo izneo podatke Eurostata, i onda rekao da je drugi bitan faktor (pored cena) i standard.

Postoji vise nacina da Drzava omoguci da neke cene budu nize, recimo da poveca akcize za cigare i alkohol, a da tim parama subvencionise poljoprivredu i tako smanji cenu nekih prehrambrenih proizvoda...

Ali nisam ja pricao o smanjenju cena, nego sam rekao da je najveci patriotizam omoguciti gradjanima da za prosecnu platu mogu da kupe sto je vise moguce...

Drugi, najvazniji nacin je smanjenje korupcije i racionalizacija drzavnog aparata, jer to je nesto sto dosta koci celu nasu privredu.

Nisam ja hteo da budem populista, samo sam preneo podatke koji su mi bili interesantni kad sam ih video
antioksidant antioksidant 19:47 20.07.2009

Re: Poenta?

Моји комплименти за наступ. Драго ми је кад видим да се потежу чињенице...
lep nastup svakako samo malo oko cinjenica (bez umanjenja komplimenta za nastup)


Naravno prosecna radna nedelja u Francukoj je do pre 2 godine bila 35 sati( mislim da pokusavaju jos da je smanje), ali Francuska nije bas zemlja za poredjenje zbog jakih sindikata. Znam mnoge koji rade u Londonu i uveliko probijaju 60 sati radnih u toku nedelje a nisu na menadzerskim pozicijama i jesu visokoobrazovani.

A prosek u Srbiji je katastrofalan. Ako ne verujes, prosetaj se malo u radno vreme ulicama Beograda i videce koliko sveta ima koji sede po kaficima. Znam da je i svim strancima koji dolaze ovde to jedan od glavnih utisaka.

Sa druge strane, gazde su u Srbiji neuporedivo survije od onih preko, upravo zbog nepostojanja sindikata i upravo zbog toga sto uvek mogu da zamene radnika nekim jednako dobrim/losim koji ce da radi po tim uslovima...


sarkozi je preokrenuo trend "skracivanja radne nedelje" ali taj podatak i onako moras posmatrati i sa stopom (ne)zaposlenosti i stepenom socijalne zastite. sam po sebi malo znaci

sto se tice srbije, ne zaboravi ni stepen sive ekonomije u srbiji (procene su od 35 do 50% gdp). i ovo poslednje - zakon o radu u srbiji pruza jako lepu zastitu radnicima. ko je legalno zaposlen (prijavljen) tesko ostaje bez posla (ili bar ide uz relativno pristojnu naknadu).
Da je idealno svi bi se lomatali da dodju ovde. 'A mi ni sa puskom ne mozemo da nateramo nekoga da pocne poslovanje u Srbiji. I to opet ima malo veze sa sprecavanjem, a mnogo vise sa troskovima i prihodima. Bas kao i u svalkom biznisu na svetu...


ovde si lepo zapoceo, samo kod nas postoje i skrivene prepreke i nejasna pravila igre.
mrvicak mrvicak 20:43 20.07.2009

Re: Poenta?

tabasko_pit
koliko je tih i takvih procentualno u Srbiji
1%,2%, 5%?

Tih koji rade po 12h dnevno?
tesko da ih ima previse...


Bogme mnooogo više, a rekla bih i previše.
Jer ovi maloprocentni što poćopaše sve pa potom legalizovaše upošljavaju ljude - u velikoj većini bedno plaćene, koji rade višestruko duže od radnog im vremena na papiru, naravno, neplaćeno.

Plus dodajmo tome i one što rade po više poslova, razbacani na sve strane - a opet preživljavaju..

Koliko god stajala ta priča o neradnicima, moramo biti svesni da je sve ređa i uglavnom usidrena u administracijama državnim... a masa sveta radi nehumano dugo i mnogo i od toga živi bedno..
shumska shumska 08:56 22.07.2009

Re: Poenta?

tabasko_pit

na sta bi to licilo da u Srbiji u kojoj niko nista ne radi,

govori u svoje ime
tabasko_pit tabasko_pit 11:16 22.07.2009

Re: Poenta?

ja govorim u ime oni koje vidim svakodnevnoi i cujem...

Ako imas kontra argumente pokazi ih. I dalje vise od 70% radno akivnog stanovnistva u Srbiji sedi uu svojim kucama ili kaficima vec u 15h.

Najveci poslodavac u Srbiji je drzava. nakotilo se administracije toliko, da postoje u Srbiji opstine u kojima nemaju svi zaposleni ni svoju stolicu, nego ko pre stigne...

I nemoj mi reci da se ti administrativni radnici ubise od posla...

pola njih bi pocrkalo od dosade kada bi im ukinuli izlaz na internet ili ukinuli igrice...
milojko92 milojko92 01:29 23.07.2009

Re: Poenta?

antioksidant
U najnovijoj publikaciji Eurostata, koja obrađuje nivo cena u Evropi, a koja pored članica EU obuhvata i zemlje kandidate (Hrvatska, Makedonija i Turska), tri EFTA zemlje (Švajcarska, Norveška i Island), kao i zemlje tzv. zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i SRBIJA), vidi se da je zemlja sa najvišim cenama Danska, dok je najjeftinije u Makedoniji


mrzi me da trazim ali cene u danskoj su na nivou 150% proseka eu a u makedoniji na oko 50%.
Ma ja tim statistikama nista ne verujem. Cak i kad se pogleda zdravom logikom vidi se da nesto ne stima. Npr. sve kategorije sem jedne koja je neznatno jeftinija su u Norverskoj daleko skuplje nego u Danskoj, a ukupno Danska je skuplja. Takodje Svajcarska ima solidno skuplju hranu i hotele i restorane i od Danske i od Norveske, ali tabele kazu da nije tako.

Takodje za Srbiju, sve kategorije su daleko iznad tih 58%, sem alkohola i cigareta koji su 54% pa je prosek opet 58%. Skroz nelogicno.

Takodje po tabeli stoji da su cene restorana i hotela u Srbiji 62% EU proseka sto je teska glupost. Pice na Blaywatch-u je sigurno u rangu EU cena, ali je zato kafa u npr. Pirotu barem 10 puta jeftinija od evropskog proseka. U vecini mesta u Srbiji cene skoro svih pica u kaficima i restoranima su ispod jednog evra. Problem je izgleda sto se u ovakvim statistikama kao po obicaju samo Beograd uzima u obzir. I onda su naravno cene nenormalno naduvane.
caricamajka caricamajka 17:29 20.07.2009

putovanja...

ko ne putuje uopste ne veruje da u inostranstvu obuca i odeca, narocito ako se jos zakaci i rasprodaja imaju nizu cenu /ali mnogo nizu/ nego kod nas. To znam iz iskustva. Ja ovde zivim ali ovde kupujem samo to sto moram. Cesto putujemo i vec x godina se kompletna familija oblaci i obuva u inostranstvu. Ne pamtim kada sam zadnji odevni predmet kupila u Srbiji. Strasno mnogo ljudi se decenijama nije maklo iz svojeg dvorista i onda Misko moze kako mu se oce. Zalosno.
mili92 mili92 20:53 20.07.2009

Milina

Sve se zna, ali to nam dodje vise kao kazna nego neki dobar plus za naredno djelanje.
miloradkakmar miloradkakmar 23:22 20.07.2009

Da li

Miškovići, Todorići , Karići i druge gazde trgovinskih lanaca i lančića- hranu,odeću , obuću, belu tehniku, hemiju, elektroniku .... pazare za svoje lične potrebe u sopstvenim dućanima i da li plaćaju PDV ? Kvare li nam time evropski prosek ?
noboole noboole 08:27 21.07.2009

radna nedelja itd.

Da ne bi sad ljudi iz Srbije stekli sliku da se napolju uvek i svuda radi 24h dnevno, reci cu da ja imam 40h radnu nedelju kao i moje ne-poslovno okruzenje. Naravno, niko vas nece spreciti da posvetite koliko god hocete vremena poslu. Moja iskustva nisu vezana za menadzment, bankare i pravne firme (da dodam, stecena su u Evropi), ali cini mi se da su relevantna za siri spektar drustva.
mariopan mariopan 10:07 21.07.2009

Re: radna nedelja itd.

Posebna tema bi bio kvalitet, odnosno los kvalitet robe koju mi tako skupo placamo. Ta roba nije istog kvaliteta kao u Evropi.

Gledala sam odecu u jednoj poznatoj i skuupoj radnji u Beogradu, naravno zvucno ime da ne kazem koje, pazila da vidim kako je sivena i savovi se ne uklapaju, malo zarozano, rekla bih da to tamo nisu mogli ni da prodaju pa doneli kod nas. Nije u pitanju moda sa takvim savovima ( to bih prepoznala) , nego jednostavno to je greska u proizvodnji i to bi bilo izbaceno kao skart a kod nas se prodaje tako skupo pa ko se upeca, iza njih stoji veliko ime i kao treba da im verujemo da dva sava nisu spojena kako treba zato sto je tako neko zamislio model? Ha ha ha.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana