JULiJA '63

Dr M RSS / 26.07.2009. u 21:12

 

Vozio sam auto vec tri godine, bez dozvole, i Juliju, nesto krace, uz njenu dozvolu.

I pricao sam joj da jedva cekam jul, jer ce joj svakog dana biti imendan, pa mogu da joj cestitam.

Ona se slatko smejala i govorila da voli da joj cestitam, ali svaki dan, ali svaki dan...

I onda nam je sudbina skrojila drugo odelo.

 Roditelji retko imaju sluha za dosaptavanja svoje dece a okolnosti skoro nikad.

Nju su odvukli na planinarenje, na osvajanje neke Transverzale, penjanje na Triglav i skupljanje pecata u planinarskoj knjizici a trebalo je da ja svoju tugu zbog rastanka utapam u Egejskom moru, nedovoljno dubokom  za takvu namenu, verujte mi.

U medjuvremenu, da ne bih ogrezao u saobracajnom kriminalu, morao sam da polozim vozacki ispit.

Direktnim uticajem gospoda Boga pripao sam, kao ucenik, Jovici S., sveze pustenom iz Neuropsihijatrijske bolnice, al` malo prerano, cini mi se sad...onda to nisam primecivao, valjda ni ja nisam bio bolji od njega.

"`oces da naucis da vozis il` da polozis ispit?" pitao me je.

"Da polozim", kazem, "vec znam da vozim, imamo zakazan hotel u Atini za 4. juli, ako me otac bude vozio moracemo da krenemo nazad cim stignemo, imam zakazan sudar sa devojkom za 25. jul uvece, izostanak ne dolazi u obzir pa makar se zemlja tresla", meljem kao da ja treba da idem tamo odakle su njega pustili.

"OK", kaze on sa upadljivim engleskim naglaskom ( naucio engleski kao sofer u Ambasadi, podmetnuli ga Nasi da pazi sta se radi tamo, bio kurir u ratu kod Koce Popovica, tamo lepo radio al` ga stigli nervi iz rata pa sad radi k`o instruktor voznje, kad nije u bolnici, ima jos svasta da isprica, al` to na sledecem casu) "a sad, lepo, blago meni, smesta zaboravi sve sto si do sada znao inace nikad neces da polozis".

Tada, na prvom casu, isterao me je pravo u gradski saobracaj (protivno proceduri, naravno, sta se strecas, sad ne vozis na divlje, ako se sad strecas, sta ces da radis u Atini, za nedelju dana) i tako, posle 16 moto-casova, ostale sam mu poklonio, odem na polaganje ispred kafane "Skoplje" (sada "Stara Hercegovina") i polozim za pet minuta. Nije da se hvalim nego, tako je bilo..

Za sada sve ide po planu, sutra cu da odem po dozvolu, ujutro, pa u AMS po medjunarodnu dozvolu, za to vreme svi spakovani, majka, otac , tetka, teca, sestrica od 5 godina, na rodjenju 5800 gr, nastavila da raste tim tempom,...uuups, a prtljag, a ja, u "Ficu"??? Tako, stric iz Jagodine (onda iz Svetozareva) mora da dodje da pokupi visak prtljaga i putnika pa cemo da se prepakujemo u Jagodini i pokupimo strinu i brata (8 godina, al` srecom na strinu, nije na nasu sortu, pa mu ne treba sediste ipo), dok su se oni popakovali ja stizem sa vescu da dozvolu mogu da dobijem tek u 3 popodne. Nije vazno, nek idu oni, nek se lepo prepakuju i odmore u Svetozarevu a ja cu da uzmem dozvolu pa cu na bus, idu tim pravcem svaki cas, tamo sam u 6, sednem za volan i jurim, bas fino da se vozi nocu, manja vrucina. Pravi genijalci su oni koji imaju resenje za svaku situaciju, i kad prvobitni plan ne funkcionise, prestrojavanje u hodu, takoreci.

A kako da se prestrojis u hodu ako dozvolu dobijas u 3 u SUP-u a AMS, za Internacionalnu, radi samo do 3? I, zasto Grci, jedini u Evropi, traze, uz nasu, i internacionalnu dozvolu?

Prestrojis se tako sto te Vlasta Pop, pajtos sa prefa, poznat po polascima iz podvale i licitazom do sansa, bez jedne boje, sve u nadi da je u talonu kec koji mu treba, da, da , Taj Vlasta, najavi ortaku iz AMS, pa odes kod tog ortaka i obecas mu flasu "Metaxe" kad se vratis, i das mu soma love za pivo dok te ceka, da produzi radno vreme za koji minut, pa odjuris u SUP u 15 do 3 gde te besno pitaju sto nisi dos`o ranije, svi podigli dozvole pre dva, je l` ti prvi put da polazes, jeste, hvala, taksijem u AMS, onog ortaka nema, otisao iza coska da popije ono pivo, pio covek do 3 i 15. Uhhh...

Taksi, autobus, Svetozarevo...pola osam...

...a tamo,

Stric imao komsiju, dusa od coveka, kad je cuo da putujemo CAK u Grcku, ubedio oca mi i strica da treba da provere paljenje na kolima, kad je lose podeseno paljenje, auto ne radi dobro, puno trosi, zna on, radio u "Zastavi" pre nego sto se doselio u Svetozarevo, zna da organizuje stvari pa rasturio oba auta istovremeno, zazor platinske dugmadi mora da bude od 0,47-0,53mm, sipa podatke, impresionira publiku, sad cemo to, gde je "spijun", ma bio je tu juce...nije vazno, poklopac niske "Morave" ima tacno 0,50mm, moj otac ne pusi, stic nesto sto nije "Morava", najbliza trafika na kilometar, oba automobila u rasutom stanju. Stric odjuri do trafike, donese "Moravu", iscepaju onaj poklopac od tacno 0,50mm i...

...i sta, poceo sam da se smejem, eto, od muke, ne znam, ili od osecanja da ja tu vise nista ne mogu da uradim, ili da stvar vise ne moze da bude gora...djavola ne moze, jer "majstor"...koji, bre, majstor, vozio Direktora sektora za nesto u Zastavi...nije mogao da upali ni jedan auto, do 11! Prezupcio bregastu, kasnije sam to naucio, posle se milosrdni Bog ukljucio u operaciju pa su automobili, ipak krenuli ka izvoristu evropske civilizacije negde posle ponoci, prepuni besnih zena, umornih muzeva i kmezave, pospane dece, a o prtljagu da i ne govorimo.

Necu da pricam dalje o samom putesestviju, osim po automobilima koji su se vukli po putu k`o sipljivi konji, troseci dvaput vise goriva nego sto je trebalo, prokuvavajuci na svakih 100 kilometara, u secanju mi je ostao i trenutak kad sam, oko 9, a mi tek prosli kroz Skoplje, na jednoj pumpi na kojoj smo trazili benzin, prvi put cuo, od pumpadzije koji je lezeci u hladovini pio pivo, najcuveniji slogan ONE drzave:

"Ala volem ovaj rezim, plata ide a ja lezim!"

Na kraju smo, ipak, stigli u Atinu, malo zakasnili ali bolje ikad...

I tamo smo se lepo proveli, kupio sam najnovije ploce Suprimsa, Lesley Gore, Ronnetes, bicu kralj jer to u Beogradu jos niko nije cuo, i stalno navijao da podjemo kuci malo ranije, da ne zakasnim da uhvatim maker malo "cestitanja" imendana (ako se jos secate pocetka ove price), 25. jula, uvece.

Nateram ekspediciju da krenemo malo ranije, nekako osvanemo u Solunu 24. ujutro, dobro, ima vremena, imamo jos nesto sitnisa drahmi i lepta, sta cemo sa tim u Jugoslaviji, ujede nas guja i pustimo tetku da izadje iz auta da kupi neku Ness kafu, ona se razidje po radnjama, i cenjka se, i cenjka, a to je tamo moglo a ovde joj falilo, pa se zena izgubila i psihicki i geografski, nije mogla da nadje gde smo je cekali, i tako letnji dan do podne ( i rano popodne). Nekako se prikupimo i predjemo granicu, hvalatiboze nema vise skretanja, pravo do Skoplja, dan vec pri kraju,  svi popadali, ko da ih natera da se voze dalje, pravo u najbolji hotel, "Evropa", samo da se dokopam kupatila, sutra cemo rano, stizem do uvece.

Ujutro pocinje okupljanje vojske, Lazareve kletve u stalnoj upotrebi, ovaj gladan,  ovom se piski, jedva krenemo u 10, ja vec na ivici nervnog sloma, dam gas i ...krrrk...tras..puce djunta( gumeni zglob za poluosovinu, u to doba "Ficina" slaba tacka), koji, pogadjate, ne moze da se nadje nigde u Skoplju.

Mozda moze, kod nekog majstora, negde, ali ne pre 3, dok se on ne vrati od negde...Savet staraca tvrdi da nema svrhe da krecemo za Beograd, ne stizemo do ponoci, ako i tada, vec je skoro 5, da se, lepo vratimo u hotel "Evropa", valjda nisu izdali sobe, sve je to lepo i razumno al` se ja zainatio, ili idemo iz ovih stopa ili, oni nek idu u "Evropu" ja sedam na voz...potpun ludak nerazumni, voz ne moze da stigne do jutra. Vide svi da imaju posla sa ludakom i pristanu, sta ce. Mahnemo "Evropi", i Skoplju i na sever.

Put na sever je trajao samo do Niske banje, kad se geopoliticka situacija okrenula u njihovu korist, mi spavamo ovde a ti `vataj voz, ako mislis da stignes juce, jer dan je vec bio gotov. Dobro, al` cu ujutro da vas dignem u 5, inatim se nemocno i osvetnicki, i razidjemo se po sobama a ja ujutro ustao pre 5 i zavrzio jutarnju toaletu u 5 i 15 i krenuo da ih budim a sve mi se cini da mi nesto igra pod nogama, il` sam umoran il` sam besan, evo ga opet, blagi drhtaj, al` bas ga osecam. Nije vazno, samo da se ne razvlace opet do 9, pokupim ih nekako do pola osam, izadjemo i vidimo da se svet skupio pa slusa tranzistore, kakva li je to vazna emisija u ovo doba, napregnem usi i cujem...

...snazan zemljotres, jacine 11...skale..pogodio je ...jutros u 5 i 17...Skoplje...veliki broj poginulih i ranjenih...ogromna materijalna steta...srusena zeleznicka stanica...najvise zrtava u hotelu "Evropa"...pomoc stize...



Komentari (141)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jesyblesy jesyblesy 21:23 26.07.2009

Ako dozvolis ili dozvolite?

Naklon, od danas sam redovna na vasem blogu....
Dr M Dr M 21:27 26.07.2009

Re: Ako dozvolis ili dozvolite?

od danas sam redovna na vasem blogu


Dobrodosla jesyblesy, osecaj se kao kod kuce, ovde smo na Ti.
Dr M Dr M 21:29 26.07.2009

Re: Ako dozvolis ili dozvolite?

Dobrodosla jesyblesy


A ovo Ti je, kao prvoj...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:58 27.07.2009

Re: Ako dozvolis ili dozvolite?

......da pitam da li je, ono, i čehov bio doktor?
I moj naklon, doktore.
Dr M Dr M 22:01 27.07.2009

Re: Ako dozvolis ili dozvolite?

da pitam da li je, ono, i čehov bio doktor?


Lepa rec je najprijatniji lek.

Hvala Doktore..
mrvicak mrvicak 12:01 28.07.2009

Re: Ako dozvolis ili dozvolite?

Bogme - i naklon i skidam kapu
Fantastično pišeš dottore!
Valjalo bi to objaviti...
Dr M Dr M 17:10 28.07.2009

Re: Ako dozvolis ili dozvolite?

Valjalo bi to objaviti...


Pa evo, poslusao sam Te, objavio...za biranu publiku..

skidam kapu


nemoj, jako sunce..
mrvicak mrvicak 21:06 28.07.2009

Re: Ako dozvolis ili dozvolite?

Pa evo, poslusao sam Te, objavio...za biranu publiku..

Tjah, ta fala
skidam kapu

nemoj, jako sunce..


A ne topim se ja na suncu, sam uživam
Dr M Dr M 22:11 28.07.2009

Re: Ako dozvolis ili dozvolite?

A ne topim se ja na suncu


Cist dijamant, vidim..
angie01 angie01 09:43 31.07.2009

Re: Ako dozvolis ili dozvolite?

hej, tek sd videh ovaj post-,..moja majka, koja je tada bila u Skoplju, je jedina prezivela u celoj zgradi,..tako shto je duboko spavala, nije osetila potres, pa nije istrachala, kao ostali i bila pokoshena na stepenishtu,..nego je sa zidom, koji je padao, sa sve krevetom isplal napolje sa drugog sprata.
posle bila u spasilachkim ekipama i kada je prvi put uspela da ode kod frizera da joj sredi kosu- s inenadjenjem shvati, da to sivo na glavi, nisu ostaci odh kojekvog shuta- nego je potpuno osedela od uzasa, s kojim se svakodnevno sretala.
Dr M Dr M 17:36 31.07.2009

Re: Ako dozvolis ili dozvolite?

jedina prezivela u celoj zgradi,..tako shto je duboko spavala, nije osetila potres, pa nije istrachala, kao ostali i bila pokoshena na stepenishtu,..nego je sa zidom, koji je padao, sa sve krevetom isplal napolje sa drugog sprata


Neverovatna sreca, kao da je scena iz nekog filma katastrofe, samo sto ova katastrofa nije bila film.
jesyblesy jesyblesy 14:05 01.08.2009

Re: Ako dozvolis ili dozvolite?

Hvala divni Covece
niccolo niccolo 21:32 26.07.2009

Uh,

zamalo...nekad je dobro biti nerazuman,a?
Dr M Dr M 21:39 26.07.2009

Re: Uh,

nekad je dobro biti nerazuman,a?


U mom slucaju, cesto..
Nekako su mi bolje prolazile nerazumne stvari nego one druge.
Samo se bojim da mi to ne postane pravilo..
selica_nena selica_nena 21:36 26.07.2009

...

...snazan zemljotres, jacine 11...skale..pogodio je ...jutros u 5 i 17...Skoplje...veliki broj poginulih i ranjenih...ogromna materijalna steta...srusena zeleznicka stanica...najvise zrtava u hotelu "Evropa"...pomoc stize...

Ljubav spašava, dragi Dr M! Ova priča je dokaz.
Preporuka, naravno, i za ljubav i za blog
Dr M Dr M 21:43 26.07.2009

Re: ...

Ljubav spašava


Moje verovanje, oduvek..da Love makes the world go round.

Mada, ima i onih koji tvrde da LOVA makes...
selica_nena selica_nena 21:53 26.07.2009

Re: ...

Mada, ima i onih koji tvrde da LOVA makes...

Da, dok ne namaknu lovu, a onda se osvrću za ljubavlju. Ma ja sam ti staromodna, verujem u ljubav i tačka.
libkonz libkonz 22:06 26.07.2009

Re: ...

Moje verovanje, oduvek..da Love makes the world go round.

aaa, to se kod vas zove ljubav...
Dr M Dr M 22:09 26.07.2009

Re: ...

aaa, to se kod vas zove ljubav


Ne, to se kod nas zove igra reci, ljubav je ples osecanja..
Dr M Dr M 22:15 26.07.2009

Re: ...

verujem u ljubav i tačka.


I ja, al` nadam se da na to nije stavljena tacka
libkonz libkonz 22:18 26.07.2009

Re: ...

Ne, to se kod nas zove igra reci, ljubav je ples osecanja..


odlično pisanije, doktore!
Dr M Dr M 22:22 26.07.2009

Re: ...

odlično pisanije, doktore!


Hvala, libkonz
AlexDunja AlexDunja 21:40 26.07.2009

predsednice?

sta bi sa julijom?
Dr M Dr M 21:46 26.07.2009

Re: predsednice?

sta bi sa julijom?


Igrala je samo jedno leto...a posle je Julija nasla jednog Alfa Romea...
antioksidant antioksidant 21:48 26.07.2009

Re: predsednice?

AlexDunja
sta bi sa julijom?

jes vala. tolika prica a julkica nista?
natasavb natasavb 21:56 26.07.2009

Re: predsednice?

Dr M
sta bi sa julijom?


Igrala je samo jedno leto...a posle je Julija nasla jednog Alfa Romea...




bas lepo napisano, kao i uvek kad pises licne price.
Dr M Dr M 21:57 26.07.2009

Re: predsednice?

jes vala. tolika prica a julkica nista?


Seka-Juca sela u karuca, vidi u odgovoru sefici kabineta,

Sad ima troje dece, velike, i krije kile, bezuspesno.i nepotrebno.
Al` meni je, uvek kad je sretnem, god `63.
Tako ostanes vecno mlad.
(O senilnoj demenciji necemo ovde)
Dr M Dr M 22:07 26.07.2009

Re: predsednice?

kad pises licne price


Za ovolike godine, skupi se puno licnih prica, nekad su toliko licne da se snebivam da pisem.
Slazem u My Documents, pa, jednom...?
mashha mashha 21:41 26.07.2009

...

"Izvozala" me priča samo tako... naježih se na kraju i zastade knedla u grlu.
Respect Dr, respect!
Dr M Dr M 21:52 26.07.2009

Re: ...

naježih se na kraju i zastade knedla u grlu.


Stoji i meni, odonda, takav kraj jednog ugodnog putovanja, mog prvog preko "crte". Bio sam, posle, cesto u Skoplju i svaki put mi je bilo zao tog grada...
gera92 gera92 22:24 26.07.2009

verodostojnosti radi

Dr M

kupio sam najnovije ploce Suprimsa, Lesley Gore, Ronnetes


te, 1963. godine - The Supremes su imale jedan album, objavljen 1962, The Ronettes ce objaviti prvi EP, a Lesley Gore prvi album, i nista od toga, kao ni bilo koji od ukupno 19 singlova, nisi mogao da kupis u Grckoj.
Dr M Dr M 23:20 26.07.2009

Re: verodostojnosti radi

te, 1963. godine - The Supremes su imale jedan album, objavljen 1962, The Ronettes ce objaviti prvi EP, a Lesley Gore prvi album, i nista od toga, kao ni bilo koji od ukupno 19 singlova, nisi mogao da kupis u Grckoj.


Dobro sam zapamtio, zato sto sam kupovao PLOCE. Sto, inace, nisam.
Ja sam jos `59 presao na magnetofon. Nije mi jasno kako su se nasle u Grckoj, al` tamo sam ih kupio.
Sledeca PLOCA koju sam kupio je bila "Ride, ride, ride", Brenda Lee, 1967 u Londonu.
Sve su ovo singlerice.
Ne pitaj me sta sam juce jeo, al` pre 40 godina, i kol`ko zrna soli bilo u rucku..
gera92 gera92 03:44 27.07.2009

Re: verodostojnosti radi

Dr M


Nije mi jasno kako su se nasle u Grckoj, al` tamo sam ih kupio.


Ok sve!
Cudni su putevi kojima muzika dolazi do svojih posvecenika.
Voleo bih da je objasnjenje kao u prici - da su one bile tu samo zbog tebe, da je prodavac zaverenicki cekao da se pojavis, da ih je izvukao iz nekog dobro skrivenog steka, i da se kad si otisao sve vratilo u svakodnevicu.
Dr M Dr M 07:37 27.07.2009

Re: verodostojnosti radi

Voleo bih da je objasnjenje kao u prici - da su one bile tu samo zbog tebe, da je prodavac zaverenicki cekao da se pojavis, da ih je izvukao iz nekog dobro skrivenog steka, i da se kad si otisao sve vratilo u svakodnevicu.


Da, to bi objasnjenje bilo bajkovito, u svakodnevici je objasnjenje verovatno Grcevito, Grci, tradicionalno vesti trgovci, uvezli nesto pre licence...

Sad si me zaintrigirao, posto znam kod koga je zavrsila ploca Lesley Gore, pitacu ga sta pise na ploci pa cu Ti nekako javiti.

Mozda na ploci, sitnim slovima, pise-" Za M.., with love. L." TO bi, tek, bilo objasnjenje!
mirelarado mirelarado 07:42 27.07.2009

Re: verodostojnosti radi

Mozda na ploci, sitnim slovima, pise-" Za M.., with love. L." TO bi, tek, bilo objasnjenje!


Можда није баш са те плоче, али пише да је из раних шездесетих:

Dr M Dr M 08:23 27.07.2009

Re: verodostojnosti radi

Можда није баш са те плоче, али пише да је из раних шездесетих:


Bravo, mirelarado, ustedela si mi trud.

Ovo je ta pesma.

Cini mi se da je na ploci Suprims bila "Run, Bobby, run"

Sad cu da se napregnem, posto ce dete da me otera sa kompa, da se setim i sta su pevale Ronnetes, dok mesam rucak, zamisljacu da vrtim plocu.

Da li su tako nastali diskdzokeji?
Dr M Dr M 08:32 27.07.2009

Re: verodostojnosti radi

Ovo je ta pesma.


Sad sam se setio,

Ronnetes- Be My baby!

Ne moram da mesam rucak, ispecicu snicle!
mirelarado mirelarado 08:36 27.07.2009

Re: verodostojnosti radi

Cini mi se da je na ploci Suprims bila "Run, Bobby, run"


Ако и није ова, баш је добра песма:



gera92 gera92 11:25 27.07.2009

Re: verodostojnosti radi

Dr M


Da, to bi objasnjenje bilo bajkovito, u svakodnevici je objasnjenje verovatno Grcevito, Grci, tradicionalno vesti trgovci, uvezli nesto pre licence...

Sad si me zaintrigirao, posto znam kod koga je zavrsila ploca Lesley Gore, pitacu ga sta pise na ploci pa cu Ti nekako javiti.

Mozda na ploci, sitnim slovima, pise-" Za M.., with love. L." TO bi, tek, bilo objasnjenje!



Sasvim moguce - Grci su puno plovili tih dana...
Ako pronadjes to pisano sitnim slovima bas ces me postideti - jer je kompletan tekst " Za M.., with love. L... a, i da ucutkas Geru kad pocne da zakera".
mirelarado mirelarado 11:39 27.07.2009

Re: verodostojnosti radi

Ronnetes- Be My baby!


Ronettes, Be My Baby

Док се шницле пеку, мелодије нека теку.
Dr M Dr M 11:52 27.07.2009

Re: verodostojnosti radi

Док се шницле пеку, мелодије нека теку.


To je ta!
Hvala za mjuz i za propratni stih.

A ako se desi neka dugacka muzika, mogu snicle i da zagore..

Sad znam zasto ima neka komanda "BURN", kad se skida muzika na disk..
Dr M Dr M 11:55 27.07.2009

Re: verodostojnosti radi

i da ucutkas Geru kad pocne da zakera".


Poslacu joj e-mail:

"Ne zakera vise Gera,
otis`o da tera kera"
gera92 gera92 13:00 27.07.2009

Re: verodostojnosti radi

Dr M
i da ucutkas Geru kad pocne da zakera".


Poslacu joj e-mail:

"Ne zakera vise Gera,
otis`o da tera kera"


margos margos 21:42 26.07.2009

Auuu....

Pročitah ga u dahu. Taman htedoh da napišem kako je divno kad pišeš u prvom licu... pa da napišem kako je fascinantno kojih se sve detalja sećaš - a kad napisa poslednji pasus - jasno mi je kako je tako sve ostalo urezano u tvom sećanju.

Sjajna priča a tužan dan za Skoplje. Pamte ga i danas.
Dr M Dr M 22:03 26.07.2009

Re: Auuu....

Sjajna priča a tužan dan za Skoplje. Pamte ga i danas.


Danas nisam video da su se mediji polomili oko secanja, pa, da ne ostane neobelezeno, onoliki ljudi...
A detalja ima koliko hoces, bar za dve ovakve price, al` bi bilo mnogo dugacko, jednog dana kad ne budemo znali sta cemo, opisacu te tri nedelje u Atini.
margos margos 12:25 27.07.2009

Re: Auuu....

jednog dana kad ne budemo znali sta cemo, opisacu te tri nedelje u Atini.

Ne znam gde da udenem komentar - neću tamo kod tetke koja juri nes kafu i cenjka se - ali je i meni, kad sam bila klinka, posle Istanbula (Aja Sofija i Topkapi muzej) i Atine (Partenon) i susreta sa istorijom - potpuni šok bila jurnjava po solunskim prodavnicama.

Sećam se, kupila sam neku majčicu sa smajlijem i strelicom na dole gde je pisalo ''Love begins here'' i sećam se da me je jedna bakica u BG-u pitala šta to unači, a onda ciknula 'Ju dete, pa gde u stomaku''. Bakiju nije palo na pamet da jedno dete nosi nešto bRezobrazno napisano

A 'fića' - stvarno bi makina. Mi smo s našim prošli celu Italiju - do Dubrovnika, pa trajektom do Barija, pa preko Sicilije, Napulja, Rima, Venecije do Trsta, pa niz obalu do Splita i nazad za BG. Pamtim mu i danas tablicu ''BG - 385-15''. Nikad ne bih rekla da su moji roditelji bili avanturisti - ali ovako, kad se setim, vidim da nisu baš bili u libeli.
Dr M Dr M 12:44 27.07.2009

Re: Auuu....

Pamtim mu i danas tablicu ''BG - 385-15''. Nikad ne bih rekla da su moji roditelji bili avanturisti -


Nasa tablica bila prvo, dok su table bile po republikama, C-23200, posle bio BG 47-61. Pre Grcke obisao celu Jugu, moji imali neku ludu ideju da je kampovanje prava stvar, vukli sator i mene svuda okolo, a svo troje trapavi za to, kad smo svi navukli isijase, i kad je sator stoti, jubilarni, put pao, ili ga oduvao vetar, savili sator i kupili kucu na moru, staru napustenu, u CG. E, to vise nije padalo, ni kad je bio zemljotres. Ali, vise nigde nismo putovali, za godisnji odmor. Svaka dobra stvar ima i svoju losu stranu...
margos margos 12:53 27.07.2009

Re: Auuu....

Svaka dobra stvar ima i svoju losu stranu...

Jes vala.... baš maločas razmišljam - danas je 27 juli - nekada se slavilo kao Dan ustanka u Hrvatskoj, ali i u BiH. Kako je meni familija u Splitu te sam raspuste provodila tamo - uvek mi bio smešan neradni dan usred raspusta - pa kome to treba? Umesto lepo da se slavi u vreme škole, oni slave u nevreme - tako sam ja tad mislila. Danas mi je svaki neradni dan dobar :)

Moji su imali ideju sa kamp kućicom - realizovali su je na moju sreću tek kad sam im se već izmakla za tu vrstu 'odmora' i išla sama na more.
Dr M Dr M 13:13 27.07.2009

Re: Auuu....

uvek mi bio smešan neradni dan usred raspusta - pa kome to treba?


Zbilja je trebalo da ti partizani malo pogledaju u kalendar, sto nisu ustajali oko Nove godine i Bozica, pa da se spoje praznici...

margos margos 13:16 27.07.2009

Re: Auuu....

Zbilja je trebalo da ti partizani malo pogledaju u kalendar, sto nisu ustajali oko Nove godine i Bozica, pa da se spoje praznici...

Ma da bre! Hajduci su to lepo obavili u vreme škole - Đurđev danak i Mitrov danak i sva deca vesela :)))
Dr M Dr M 13:39 27.07.2009

Re: Auuu....

Hajduci su to lepo obavili u vreme škole - Đurđev danak i Mitrov danak i sva deca vesela :)))


Steta sto od hajduka nismo pokupili brigu o deci nego metode poslovanja...
ivana23 ivana23 21:44 26.07.2009

***

Ispravljeno, Fiat 600, kontra vrata...

Dr M Dr M 22:13 26.07.2009

Re: ***


Ivana, onaj stariji model, kontra vrata, Fiat 600, model 1960. Zbog faktografije..
Dr M Dr M 23:30 26.07.2009

Re: ***

Ispravljeno, Fiat 600, kontra vrata...


Radi faktografije, ovo je model 1958, moj je imao zmigavce napred, ispod farova. I bio boje "siva 01" sto je znacilo prljavobela, u mom slucaju stalnoprljava..
mirelarado mirelarado 23:38 26.07.2009

Re: ***


Dr M
Ispravljeno, Fiat 600, kontra vrata...


Radi faktografije, ovo je model 1958, moj je imao zmigavce napred, ispod farova. I bio boje "siva 01" sto je znacilo prljavobela, u mom slucaju stalnoprljava..


Овакав?

ivana23 ivana23 23:44 26.07.2009

Re: ***

Radi faktografije, ovo je model 1958...

Model 1955. i mnooogo mi se dopao pa sam ga zato okacila...

Koliko vidim i Mirelin je 55. godiste.
mirelarado mirelarado 23:52 26.07.2009

Re: ***

Koliko vidim i Mirelin je 55. godiste.


Aли је боја ближе траженом моделу. ;-)
Нема баш много фотографија, FIAT није дуго производио 600, брзо су га препустили Застави.
Dr M Dr M 23:54 26.07.2009

Re: ***

Koliko vidim i Mirelin je 55. godiste


E, bas takav je bio, sa tri "brka " napred. Nisam znao da je takav izasao u Italiji jos `55.
Ja sam racunao kad se pojavio kod nas.
Dr M Dr M 23:57 26.07.2009

Re: ***

FIAT није дуго производио 600, брзо су га препустили Застави


Hvala im za to, bas mi je bio sladak.
topcat topcat 00:18 27.07.2009

Re: ***

Dr M
Hvala im za to, bas mi je bio sladak.


Stvarno je bio sladak. Mene doduše samo jednom vozio - i to susjedov, na hitnu, ali i dalje mislim da "se to zove makina".

Sjajna priča Dottore M.
Julija po svoj prilici nije imala pojma koja se drama odvija da bi stigao do nje.

A Skopje...
Još jednom me sjetilo priče moje prijateljice koja se selila iz Kine u Austriju i zakasnila na aerodrom.
Promašeni avion se srušio, tako da je očito sve dobro za nešto ili ja bar vjerujem da ima neki razlog, čak i ako ga tog časa ne vidimo. : ))
Dr M Dr M 00:39 27.07.2009

Re: ***

Julija po svoj prilici nije imala pojma koja se drama odvija da bi stigao do nje.


Pricala mi, posle, da je te veceri bila ljuta k`o ris a ujutro bila zabrinuta, mislila je da sam se zadrzao u Skoplju.

bar vjerujem da ima neki razlog, čak i ako ga tog časa ne vidimo. : ))


Nedokucivi su putevi gospodnji...
dunja73 dunja73 21:58 26.07.2009

---

Kako gore Masa napisa - najezih se na kraju ..pa da , nikad se ne zna
za sta je "nesto" dobro..
(tako kazu)
A tetku , mogu da zamislim ..
mi zene znamo sve ponekad da budemo "tetka" ..hajd sad , pa sta ??
Dr M Dr M 22:21 26.07.2009

Re: ---

A tetku , mogu da zamislim ..


Tetku ne mozes da zamislis, moracu da je ispricam, jednom, kakva zivotna prica, unese ti februarske magle u srce.
Al` bila jaca od nesrece...i, na kraju , hepiend sa srecnim zavrsetkom
4krofnica 4krofnica 22:04 26.07.2009

sretan prelom

vidis, zivot pise drame, al ih resava cuveni srpski inat
hvala ti za (laku noc) pricu.
Dr M Dr M 22:25 26.07.2009

Re: sretan prelom

al ih resava cuveni srpski inat


Model; Glavom kroz zid i tesko zidu, da
gorio92 gorio92 22:22 26.07.2009

Poklon

za ovu lepu priču.
mimi09 mimi09 22:35 26.07.2009

Re: Poklon

Amor omnia vincit



Dugo Vas nije bilo. Nedostajali ste. Divna i uzbudljiva prica. Vas je spasla Julija. Hvala joj.



Nekima je vreme stalo...zauvek.
Dr M Dr M 23:09 26.07.2009

Re: Poklon


Hvala gorio, bas bi mi leg`o, ovaj Jugo mi se raspada..
Dr M Dr M 23:13 26.07.2009

Re: Poklon

Amor omnia vincit


Na moj amor nema zamor..

Hvala mimi, sto sam Ti nedostajao...
miloradkakmar miloradkakmar 22:48 26.07.2009

Da,

1963. pamtim po zemljotresu u Skoplju, čak se u Vojvodini osetio- ubeđivali su nas stariji , prvi put sam video Tita- u beloj otvorenoj limuzini i po ubistvu Džona Kenedija- svi su bili nešto tužni što se prenosilo i na nas decu.

Doktore srećan ti jul.
Dr M Dr M 23:49 26.07.2009

Re: Da,

prvi put sam video Tita- u beloj otvorenoj limuzini


Milorade, ta limuzina, Cadilac, je kupljena povodom prvog sastanka Nesvrstanih, 1961 u Beogradu.
Svakom drzavniku stavljena na raspolaganje po jedna, Tito, Naser i Nehru dobili bele Kadilake, ostali Mercedese i slicne lepe i nove automobile, kad prolaze ko Sajam automobila. Posle su ta vozila bila godinama u upotrebi, davana kao sluzbena vozila funkcionerima, al` Kadilaka nije dobio niko, ostao u "Marsalatu".
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:57 26.07.2009

drhtaj

Dobro, al` cu ujutro da vas dignem u 5, inatim se nemocno i osvetnicki, i razidjemo se po sobama a ja ujutro ustao pre 5 i zavrzio jutarnju toaletu u 5 i 15 i krenuo da ih budim a sve mi se cini da mi nesto igra pod nogama, il` sam umoran il` sam besan, evo ga opet, blagi drhtaj, al` bas ga osecam.

Кад је мог оца пробудио овај дрхтај устао је, пронашао војничку књижицу, и запутио се на зборно месту у случају рата. Мислио је да је почело неко бомбардовање.
Dr M Dr M 00:04 27.07.2009

Re: drhtaj

Кад је мог оца пробудио овај дрхтај устао је, пронашао војничку књижицу, и запутио се на зборно месту у случају рата. Мислио је да је почело неко бомбардовање.


Meni nije palo na pamet nista, ja mislio samo na jedno

Na bombardovanja sam se navikao tek kasnije, a bolje da nisam ni onda.

Svaka cast Tvom ocu, uzoran gradjanin i patriota, a ne ko mi
filantrop filantrop 23:10 26.07.2009

Samo da znas

ja u avgustu idem u Atinu.
Al' ne ficom.
Dr M Dr M 00:09 27.07.2009

Re: Samo da znas

ja u avgustu idem u Atinu.
Al' ne ficom.


Blago Tebi...
Al` u Fici bi bio atrakcija, antika u antickom okruzenju

Mada, u tom smislu, ni krilati konj Pegaz ne bi bio los..
filantrop filantrop 00:46 27.07.2009

Re: Samo da znas

Al` u Fici bi bio atrakcija, antika u antickom okruzenju



Hvala sto si me nasmejao
Pa sad, odavde odakle ja idem treba mi isto vremena avionom koliko i tebi ficom do Atine iz Bg.

Ja volim oldtajmere, al' ispravne
u voznom stanju.
Dr M Dr M 01:16 27.07.2009

Re: Samo da znas

odavde odakle ja idem treba mi isto vremena avionom koliko i tebi ficom do Atine iz Bg.


Onda, srecan Ti let, a kad se vratis, pricacu Ti o oldtajmerima koje sam imao,

Samo da Ti zagolicam mastu, Packard `47, ?
Ni rec vise o tome necu reci, dok se ne vratis...
filantrop filantrop 01:25 27.07.2009

Re: Samo da znas

da Ti zagolicam mastu


Lepo bogami ,
ja tebi VIP
ti meni da sedim na iglama ceo avgust.
Ajd zdravo ,
idi spavaj, kod tebe je 2 ujutru (vidis kako brinem)
kod mene 8 uvece.

srecan Ti let


Hvala
Dr M Dr M 01:38 27.07.2009

Re: Samo da znas

Hvala


Hvala Ti i za VIP i za brigu, evo Unf mi vec poslao i uspavanku...
bauer. bauer. 23:13 26.07.2009

Doc...

Pa ovo je bolje od priča iz vojske. Neću mnogo da se hvalim, ali ja sam platinsku dugmad menjao na trotoaru ispred prodavnice auto delova, na mom kecu. A najupečatljivije sećanje mi je sa bračnog puta u Pariz, negde u Austriji udari pljusak, kablovi povuku vlagu, i ugasi se na sred puta. To mu je bila boljka. Ja izađem po onom pljusku, izvadim iz gepeka WD40, naprskam kablove i on upali na pola ključa. Posle nam po nemačkoj na auto-putevima svirali i mahali nasi gastosi, a oni putevi uzbrdo-nizbrdo, kao tepih prostrt preko brda, mi uzbrdo 90, nizbrdo 140, i tako...
Dr M Dr M 00:16 27.07.2009

Re: Doc...

udari pljusak, kablovi povuku vlagu, i ugasi se na sred puta. To mu je bila boljka. Ja izađem po onom pljusku, izvadim iz gepeka WD40


Taj WD-40 je bio spas, i kad prodjes kroz baru, razvodnik bio nisko pa se ovlazi.
Ja sam imao Juga 65, razvodnik bio visoko, al` ja, poucen raznim iskustvima, kako se pojavi oblak na nebu, isprskam kablove i razvodnik , preventivno, i ,,,funkcionise...ne padne kisa..
filantrop filantrop 00:42 27.07.2009

Re: Doc...

Ja sam imao Juga 65, razvodnik bio visoko, al` ja, poucen raznim iskustvima, kako se pojavi oblak na nebu, isprskam kablove i razvodnik , preventivno, i ,,,funkcionise...ne padne kisa


Isto sve!!
Identicno!!
Podjem ja uiz KG u BG i uhvati me pljusak na auto putu a ja budala, nisam naprskao pre polaska, i stane mi auto na naplatnoj rampi, srecom.
Naucio sam lekciju.
E gde li je sad moj obozavani jugo...kako sam ga voleo, i danas m itoplo oko srca kad ga se setim, ..sad cu da se rasplacem
evo idu suze kroz smeh
Dr M Dr M 01:04 27.07.2009

Re: Doc...

E gde li je sad moj obozavani jugo...kako sam ga voleo, i danas m itoplo oko srca kad ga se setim, ..sad cu da se rasplacem


Nemoj da places, ako Ti je do plakanja, da Ti dam svog Jugica, TAJ izaziva pravi plac...
filantrop filantrop 01:09 27.07.2009

Re: Doc...

Dr M
E gde li je sad moj obozavani jugo...kako sam ga voleo, i danas m itoplo oko srca kad ga se setim, ..sad cu da se rasplacemNemoj da places, ako Ti je do plakanja, da Ti dam svog Jugica, TAJ izaziva pravi plac...



Evo , drugi put u tri dana si mi ulepsao vece..
Umesto hvala stavicu te u svoj VIP.
Samo tako nastavi
mirelarado mirelarado 23:17 26.07.2009

Јулска прича

Толико лепо описујеш своја сећања, Др М, да ми је увек жао када причу прочитам до краја. Уживала сам у причи о возачком испиту, о другару с преферанса, о томе како се некада путовало, а неочекивани расплет на крају подсетио ме је на породичну причу о томе како се и мој отац тог кобног јутра затекао у Скопљу. Срећом, није био повређен.

А за Јулију, једна песма из тога доба:

Dr M Dr M 00:32 27.07.2009

Re: Јулска прича

Срећом, није био повређен.


Sreca, zbilja. Taj zemljotres je bio veliki sok za sve, narocito za one koji su mu bili blizu.
U leto `67, cini mi se, sedeo sam na stolicici na plazi i igrao karte sa drustvom, u Crnoj Gori. Pocne zemlja da se trese, ona stolicica se slozi ( stolicica na rasklapanje, nisam ja tako tezak) svi se nasmejemo i podelimo sledecu ruku.
Posle 5 minuta vidimo, visoko na Magistrali, kolone automobila sa makedonskim registracijama kako idu na sever, ka Budvi, viori se ves kroz prozore kola, moji prijatelji se smeju a ja im kazem kako bi drugu pesmu pevali da su bili u Skoplju `63. Neki od njih su se setili tog dogadjaja posle 15. aprila `79.
ines08 ines08 23:32 26.07.2009

Detalji, detalji...

Čitajući priču sve vreme sam mislila da je u pitanju Julija...
Da je zbog nje svaki detalj u sećanju...
Zaista neočekivan kraj, i dobro ispričana priča
Dr M Dr M 00:51 27.07.2009

Re: Detalji, detalji...

Čitajući priču sve vreme sam mislila da je u pitanju Julija...
Da je zbog nje svaki detalj u sećanju...
Zaista neočekivan kraj, i dobro ispričana priča


Sve je u zivotu, uvek, oko neke Julije...

Kraj je zbilja neocekivan, posle toga se nikad nisam zaricao "moram da budem tamo, pa makar se zemlja tresla", kao sto sam rekao instruktoru..Zamisli da sam rekao " moram...Pa nek bude potop"..
siddhartha siddhartha 23:39 26.07.2009

julija `63.

...zbog ovakvih stvari cu se zestoko navuci na blog... zato sto imam slicno iskustvo, ne vezano za zemljotres ali "drhtaji" svakako podsecaju... moje secanje vezano za taj dogadjaj u Skoplju ne umem da racionalno opisem... nisam ga doziveo ali imam jako zivopisna secanja??? ...jako lepo napisano!
Dr M Dr M 01:01 27.07.2009

Re: julija `63.

zbog ovakvih stvari cu se zestoko navuci na blog...


Dobrodosao siddartha..

Vec si se navukao, pisi i dalje, imas sta da kazes, video sam Tvoje tekstove.
myredneckself myredneckself 01:35 27.07.2009

Re: julija `63.

Dr M, sve sam vas videla... i decu, i tetku, i matorce, i prtljag, i sav provijant, baš lepa priča!
mnogi u to doba nisu još imali fiću, nego su išli autobusom calypso
Dr M Dr M 02:06 27.07.2009

Re: julija `63.

Dr M, sve sam vas videla


Hvala myredneckself,
ovo je postava iz onog doba, milo mi je sto su jos drzeci,
ni ja se ne dam..
siddhartha siddhartha 13:54 27.07.2009

Re: julija `63.

Vec si se navukao, pisi i dalje, imas sta da kazes, video sam Tvoje tekstove.

... e, pa sad ... mala shala zaborava....
hvala, hocu!
Unfuckable Unfuckable 01:22 27.07.2009

meni se

najviše dopada - Julia
Dr M Dr M 01:35 27.07.2009

Re: meni se

najviše dopada - Julia


Hvala Unf...

Ova ce Julija da me isprati na spavanje, ona prva mi nije dala da trenem...

Nije stvar ukusa nego istorijske distance.. i ona prva bi mogla , sada,samo da me isprati na spavanje..
filantrop filantrop 01:41 27.07.2009

Re: meni se

Nije stvar ukusa nego istorijske distance.. i ona prva bi mogla , sada,samo da me isprati na spavanje


Ne provaljuj vise, pusti me da idem
Je li, jesi doktor ili nisi?
Zar ne mozes sam sebi da pomognes, mislim, da prepises neku terapiju , tebi je bar lako, ne moras da cekas red za doktora?
Sta treba ostali da rade?
Dr M Dr M 02:13 27.07.2009

Re: meni se

Zar ne mozes sam sebi da pomognes, mislim, da prepises neku terapiju


Iz doktorskog iskustva:

1. Doktori nemaju pojma

Iz licnog iskustva:

1. Najbolja terapija je nova zenska.


Sta treba ostali da rade?


Da postupe po savetu iz mog licnog iskustva..
Unfuckable Unfuckable 03:51 27.07.2009

Re: meni se

Sta treba ostali da rade?

kako i dolikuje :
da se svuku
ili da preuzmu sudbinu u svoje ruke
Dr M Dr M 07:42 27.07.2009

Re: meni se

da preuzmu sudbinu u svoje ruke


Da, doktrine se pomalo razlikuju.

Ipak, sve je dobro sto se dobro svrsi, kako bi rekao Sexpir
Blade Runner Blade Runner 05:14 27.07.2009

Čas vožnje

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana