NE TREBA KUSUR (letopis Terazijskih sofizama) XI

trafficante RSS / 28.07.2009. u 19:14

4690_89594513458_745328458_1857235_6325132_s.jpg              Petak24/07/09

 

                                      Besnajdovanje!???

 

         Ne secam se kako i kad je ovaj posao poceo da mi se svidja,kao ni otkad me drzi taj osecaj da pocinjem,lagano  sve da  radim sa nekim smislom po nekom nerecitom sablonu! Bice da sam konacno digao ruke od svih onih iluzija i planova za buducnost!!!Ohrabren tolikim ,zadovoljnim gostima,i opet unesrecenim pricama svojih kolega ,vremenom sam i dosao do zakljucka da ipak ovo sto radim,obavljam i vise nego korektno , te stoga ne vredi zaliti puno za propustenim prilikama i bezglavo upadati u nove neprilike ko mnogo puta do sad!           

                        Tajna , sad malo bolje kad promislim,  lezi u svesnoj kapitulaciji i iskusnoj proceni snage,koja se valja stedeti za mozda jos samo jedan trk,koji se ne sme pretvoriti u novo lutanje!

            Danas cu radije jos deset godina da tapkam u mestu nego li opet da kusam talog sa samog patosa drustva!Naguto sam ga se i previse i dobro secam se kako je bilo sve teze ustati posle zadnjeg nokauta,da  bi se opet dovuko dovde,ni pedalj vise ,od sadasnjeg stanja stvari! Uvek to bese tu negde,malo iznad egzistencionalnog minimuma ,a jako daleko od luksuznog zivota kakav sam probavao tek na trenutke po cenu novog,visegodisnjeg blata!

            Konobar gospodo,to vam je sve sto ste ikada pomislili kada se pomene ovaj ozloglaseni profil zanimanja!

         I sluga,i lopov i batler,gnjida,dzentlmen,fukara,prijatelj,ljubavnik,secikesa,lupez,prijatni sagovornik koji ume da slusa,vrhunski lazov,sitna dusa,spijun ,drugarcina,smeker,izdajnik,vas dzelat,sudija,i opet poznato lice koje ce doneti hranu i pice do vaseg stola dok su vam misli necim bitnim zaokupljene!Neko ko mora da pre svega razume sa kojom idejom ste krocili u kafanu,i tome shodno i da odigra neku od gore navedenih uloga!

            Znam da je sve zazvucalo,poput pravljenja drame

ni oko ceg,ali pod konobarom ne  podrazumevam sve one ocajne studentkinje koje se motaju tu oko vasih nogu, treskajuci kafu i vodu po stolovima,usput nauce da se smeskaju pohotno,ozbiljno naplate pruzanje Nade,kad kad i noge rasire u nekom afterauru,i tako ili se konacno udaju ili pak nakupe sredstva za nastavak skolovanja,poznanstva ali i neka prava iskustva za ceo zivot,       naknadnu pamet koja se moze najjeftinije pokupiti,gde drugo do u KAFANI !

            Sve zanatlije,gotovo da svrsavaju izgovarajuci neke strane izraze,totalno nerazomljive za svet koji nije iz njihove fele,tako moleri imaju izraz za krajnje kretensku radnju obrade cetkom i farbom duz samih ivica zida! Takozvano Besnajdovanje!

            ...i onda svom svojem ulozenom trudu dodaju neku skuplju vrednost,njihova magla dobija verodostojnost i daje za pravo da naplate punu cifru koju su vam saopstili bez obzira  na isflekan persijski tepih, izgrebanu grejnu plocu na sporetu ,  koji jos niste otplatili! Ta rec ce vam dobro zvoniti u glavi dok ne budete culi novu glupost kod stakloresca, koji ce dobro da zakine kozu vam s ledja , kad budete placali namestanje stakala na antickom kredencu koja su pojebali isti ti moleri besnajdujuci zidove u tastinom stanu  !

            Obozavam oglase u kojima vlasnici traze VKV konobare za stalni radni odnos!

            Unapred se zahvaljujem istim tim gazdama,sto su mi odmah saopstili da bih imao posla sa vrhunskim budalama,koji nemaju pojma da neko sa tom veselom diplomom ,ne mora ikad postati dobar konobar ma sta mu pisalo u radnoj knjizici!

            Alo bre,zar smatrate nekog za inteligentnu personu,ako ga tamo u toj nekoj nazovi skoli tri godine uce kako da hoda ko da je progutao oklagiju,kako da nasilno ,poput dzudiste otkida zenama kljucnu kost iz lezista,skidajuci kapute, grceci se u dzentlmenisanju,..kako da svakog dana mirise na jeftini brion i obavezno siri svoj kiseli osmeh koji su fabrikovali raznorazni magovi komunisticke skole ugostiteljstva.

            Bane u malo urbaniji kafic,a tu ga iznapusava lokalna frajla,jer nije skidao gled sa njenih plasticnih sisurina koje moraju svi da gledaju ,osim modernih sluga,konobara naravno!

            Na istom tom mestu,klinka od sesnes godina,opusteno posluzi sampanjac opozicionom politicaru,a to je naucila za samo tri radne noci na splavu,dok je taj konobar sa diplomom, citav jedan semestar,teorijski razradjivao kulturu posluzivanja sampanjca u nekoj prciji,na ibarskoj magistrali,dok je odradjivao praksu!

            Isti taj VeKaVeovac,ima ozbiljan problem da prepozna Vodju kriminalnog klana ,prostitutku na pauzi,dekana matematickog fakulteta,direktora filharmonije,Dorcolskog sibicara koji ce na sve nacine probati da mu zavali laznu peto'iljadarku dok ovaj ljakse s diplomom bude budzio racun,koji inace nece ni biti placen!Kakav je to molim vas konobar koji nece umeti da prolupaloj studentkinji proda pricu o Americkim Bitnicima , od kojih je ubogo devojce i sevnulo, i tako znalacki ,prolupaloj

Istoricarki umetnosti,naplati pet kafa vise neg sto je popila!Kako ,kad nije procitao ni jednu knjigu!Sem neke brosure izdate sedamdesetih,u kojoj se pominje ta cudna italijanska parna masina,koja boga ti , pravi tu pomodarsku kafu bez taloga,inace kiselog ukusa !

            Ne kazem da i to nisu konobari,al ipak bih voleo da ostanu i dalje po autobuskim stanicama,daleko od ove moje slike o konobarisanju,koju bih voleo da vam i ubuduce predocavam!Njihovo mesto nikako ne vidim u stvaranju slike o usluznoj delatnosti, koja ce poput kurveceg zanata , uvek biti profitabilna,sve dok je sveta i veka.

            Slike o drugacijoj psihologiji usluge,zanimanja koje sam ipak zavoleo , poslu u kojem znam  itekako da uzivam , a i da mrzim,redeci sve sto i drugi ,ali na MOJ NACIN ! ! ! 

            Sliku ,koju sam danas opsirno BESNAJDOVAO,ali sa valjanim razlogom...



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana