NE TREBA KUSUR (letopis Terazijskih sofizama) XII

trafficante RSS / 28.07.2009. u 19:22

4690_89577358458_745328458_1856971_5390050_s.jpg            Subota 25/07/09

 

            U ova sofisticirana vremena,gde svaka susa misli da oblanda prodaje krem,i kad smo svi postali zrtve agresivnog marketinga,uspostavljena su totalno druga pravila igre i novi sistemi vrednosti ,tako i kuvar postade gospodin coek,malo je reci umetnik!!?

            Danas kad hocete neku kokosku ozniljno da impresionirate,valja je samo dovuci do mermernog stola,nekog najnovijeg restorana koji vam mesto menia ,namece sarenu  slikovnicu,punu izmisljenih jela  Njujorske gastro fantastike!

            Ljigavi metroseksualac sa roze kravatom,i nekom flueroscentnom kosuljom,tri puta izbrijan,i sa tim istanjenim zulufima,vesto ce prodati pricu o jastogu,srpskom tradicionalnom kucnom ljubimcu,koji sve vise naseljava ogromne akvarijume u vlasnistvu belosvetskih hiper marketa,na Novom Beogradu!

            Oblanda price se vrti oko onog ozloglasenog kardinala Riseljea,velikog borca za ljudska prava,koji je imao srecu da bude rodjen par stotina godina pre prve NeVladine Organizacije!

            U njegovo vreme ,  nije se mnogo marilo o nejednakosti medju polovima ,pravima manjina i stetnosti pasivnog pusenja!            Prica se  , da je, doticni , ziveo kao Faraon          Tutmes III ,i na svom dvoru kusao razne djakonije reda velicine  ONOG FANTASTICNOG PEKMEZA OD JEZIKA SLAVUJA ,za koji sam prvi   put cuo iz stripova o veselom Asteriksu i tunjavom Obeliksu!

            Kad malo bolje razmislim ceo lokal je i forsiran tolikim Manga tripovima    sa tonama drececih boja,prugasto tackastih uniformi, gde gosti spijuniraju jedni druge, a citav personal ,zlokobno prati svaki tvoj nabod viljuskom, svaki zalogaj, pokret ,kad nervozno posezes za utesnim picem! Kolko god da se trudis ,  tesko je iskulirati,sve te zlosutne poglede , onim iskolacenim ocima koje te mahnito prate gde god se zaneses,sa svom tom jezivom manijom gonjenja,uzrokovanom ,Joe Montaninoj skoli zivota !!!!

            Tu se i gubi,ono pocetno ,ushicenje ,koje si okusio krocivsi u ovaj pomodarski plasticni kolac,u svet maste,svetskog majstora dizajna,u taj svemirski brod koji  , pak  , koliko god fantasticno izgledao na papiru,nikako nije smeo da bude prizemljen ,na Dorcolski asfalt,tik pored tramvajskih sina! Tu pored ljudi koji su oduvek znali da se smeju od srca,da jedu,piju i zabavljaju se satima,bez nekog cipa u glavi,bez nekog kibernetskog programa,onako,sami od sebe i samo za sebe!!

            A iz tanjira vreba te famozni jastog,zaliven sosom od sumskog voca,koji je nosio naziv Kardinala UZASA!I koliko god svezi ceri paradaiscici ublazavaju okrutnost ,kuvarevog sna letnje noci,dekorativne spagete itekako podizu nivo umetnickog dela na stolu!One su kuvane a potom zatecene,vrelim uljem friteze ,i  to tako servirane da posluze kao izvrsna ,armatura,kuvarevog izleta u vajarski cin!A kuvar, klasican egomanijak, ozbiljan        fanatik,sa onim Dalijevskim brcicima,tezak zavisnik od aplauza,upiranja prstom u njegovom pravcu,zeljan centra paznje u naopakoj kafani,u ovom mom promasenom sudaru, kada sam cutao kao zaliven, preplasen pozornicom avangardnog teatra,u koji krocih posredstvom,pogresno protumacene recenzije, u casopisu o restoranima!!!

            Naravno da sam se kuci vracao sam,bez trunke sansi kod cice,bez trunke nade da cu promeniti utisak gluvoneme persone! Sreca je jedino sto je lepojka mislila kako sam drogiran i posao na veceru,sreca je sto sam poneo i one evrice za more,jer kako bih inace platio racun,dostojan Pete Avenije!

            Tramvajske sine su terale gvozdenu kutiju,da  njise se poput nekakve kolevke,nekolicina putnika je negodovala,meni je pricno prijalo to surfersko ljuljanje duz ulica Grada Greha,sve dok nije ponovo poceo da mi se prividja jastog,euforicne grimase gostiju ,kuvara,muzike,zamora , mljackanja...

            Zamor je poceo da mi se pretvara u neki skup kojim su predsedavale,zene u crnom,odnekud iskoci laso od onih nesrecnih spageta,poce da steze mi vratne zile,da krade dah...

            Osetio sam snazno drmusanje!

            -Garaza,decko!Ovde moras izaci,kako li si se sakrio iza tog panoa,sunce ti pijano...

            -Izvinite,ne znam kako...

            -Ajde bre polazi,boli me bre  uvo.. kako si(!?),jos cu da izgubim vezu zbog tebe ! E,  ova danasnja omladina..!

            Novi Beograd !

,garaza tramvaja,a de je tek                                        Kotez !!?

            Au,kakav fijasko!!! 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana