Otvoreno pismo redakcije Borbe (bez komentara)

Goran Miletic RSS / 28.07.2009. u 23:40

Od subote do utorka veliki broj novinara Srbije sam je izglasao Izmene i dopune Zakona o informisanju. I to u svojim glavama. Tako što je pristao na pritiske koji su usledili pošto je „Borba" objavila dokumenta o tajnoj odluci vlade kojom se angažuju sumnjive lobi agencije u Americi i na to troše milionske dolarske sume novca poreskih obveznika.

Već u subotu Pink je bio spreman da o tome izveštava. Odustao je.

U ponedeljak je odustao i B92. Urednik „Borbe" trebalo je da bude gost jutarnjeg programa ove televizije. Gostovanje otkazano.

Kuriru je rečeno da je državni interes da se o aferi ne piše. Samo Fonet i Press, za sve ovo vreme, objavili su vest o aferi koju je otkrila „Borba". I, kao u stara dobra vremena, prilog je imala Radio Slobodna Evropa. Bravo za novinarsku scenu Srbije.

A zašto se sve to dogodilo? Zašto su mediji učestvovali u zataškavanju? U ovom slučaju to je pitanje koje nema odgovor, nego za sobom povlači druga pitanja, pre svega ona o funkcionisanju ove države i njenih institucija.

Najpre - da li postoji praksa u razvijenim demokratijama da neki od najvažnijih ljudi u jednoj državi kontrolišu istovremeno i marketinški prostor te države? Da li postoji praksa da zarad svojih, partijskih ili kobojagi „predsednikovih" interesa zloupotrebljavaju medije sa kojima rade, a uz to i klijente čijim novcem manipulišu i ucenjuju te medije?

Da li je iko, igde, naneo sopstvenom predsedniku toliko štetu kao što su poslednjih četiri pet dana Tadiću naneli njegovi savetnici i mediji koje su obradili?

Zato što je svima jasno koliko su vremena, službenika, službi, predsednikovih, a ne svojih, kredita, morali da potroše da se u Srbiji ne bi pričalo o aferi lobista. I šta će biti, ne za koju godinu kada neka druga vlast bude počela da istražuje ovaj slučaj, nego već sutra kada ovoj državi bude preko potreban kredibilitet ovako suludo proćerdan zbog nečijih sitnih interesa?

Jer sasvim je sigurno da ovakve afere nikada ne mogu da prođu do kraja neopaženo. „Borbi" se ovih dana javlja silesija dobronamernih, od običnih građana do stranih diplomata, koji se iskreno zgražavaju i nad celim slučajem i posebno nad načinom na koji srpska medijska scena pokušava da bude ućutkana.

A istim tim građanima, i istim tim predstavncima stranih zemalja, sutra predsednik Srbije treba da kaže nešto važno i oni u to treba da mu poveruju. Hoće li, posle ovakve laži, izrečene na njegov račun, i posle ovakvog pritiska da se laž zataška, počinjenog opet na njegov račun?

Pri tom, njegova odgovornost za ovaj slučaj nije mala. To su sve njegovi, kako se sami potpisuju po novinama „najbliži saradnici". On ih je postavio i on ih tolereše. Isto kao što nije mala odgovornost ni samih novinara. Za cenzuru u sopstvenim glavama, za lični zakon o informisanju, sami su krivi. Naročito što, tokom devedesetih, na slične stvari nisu pristajali. Ni po koju cenu.

A kada je reč o „Borbi", ona će nastaviti da istražuje i ovaj i sve druge slučajeve. To joj je posao. Bar još mesec dana. A onda će, kako su najbliži saradnici najavili, da nas ugase.

Nema veze, pričaće i pisaće neko drugi. Totalni muk, čak ni u Srbiji, nikada neće zavladati.

Atačmenti



Komentari (155)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antonacci antonacci 23:54 28.07.2009

Gase Borbu?

A kada je reč o „Borbi", ona će nastaviti da istražuje i ovaj i sve druge slučajeve. To joj je posao. Bar još mesec dana. A onda će, kako su najbliži saradnici najavili, da nas ugase.


A ko su to oni?

I zašto, zaboga?

Za ovo kratko vreme koje izlazi, navukao sam se na Borbu, bilo bi mi žao da je ugase.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 01:33 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:03 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

GM

Kuriru je rečeno da je državni interes da se o aferi ne piše. Samo Fonet i Press, za sve ovo vreme, objavili su vest o aferi koju je otkrila „Borba". I, kao u stara dobra vremena, prilog je imala Radio Slobodna Evropa. Bravo za novinarsku scenu Srbije.


Hm, ja bih rekao da je polovina Borbinog drustva (Press, Kurir) ipak objavila vest o "aferi" ... ne znam sta se hoce vise? Sto bi se ozbiljni mediji bavili necim sto i nije nikakva afera? Placanje lobista nije nikakva novost, time su nase vlasti pocele da se bave pojacano od 5. oktobra, pokusavajuci da koliko-toliko poprave imidz zemlje u svetu koji je pre toga unistila Miloseviceva vlast. Tu prethodnu vlast su svi kritikovali, izmedju ostalog, i za to sto nije u stanju poboljsa ugled zemlje i na taj nacin - kao sto su to radile sve ostale zemlje u okruzenju. I dosad su povremeno takve veste bile objavljivane, ali su uvek imale pozitivnu konotaciju. Dok se Borba nije setila da sve progalsi "aferom", pa joj sad krivo sto i drugi to ne prihvataju. A priroda "posla" je takva da se o njoj ne prica, odnosno da se radi tajno ... inace sve i nema smisla. Pa i za razna lobiranja nasih suseda se saznavalo tek kasnije kad je "prosao voz". I sasvim je jasno da ovo pravljenje vestacke afere od strane Borbe steti celoj prici ... i cini da nase pare budu velikim delom izgubljene

Ako treba nekog kritikovati zbog institucije lobiranja, onda bi na tapetu trebalo da bude demokratija No. 1, koja je tako nesto i izmislila i nametnula ostatku sveta.

Inace postoji i jedna korist od ove Borbine "afere" - vreme je da vlasti jednom za svagda rasciste same sa sobom da li su u stanju da svoje "tajne" odluke zaista ucine tajnim ... i da nadju odgovarajuci mehanizam. Kako to rade zapadne zemlje? Poznato je da mnoge od njih finansiraju razne NVO u Srbiji i sigurno da bi, posebno u ova krizna vremena, njihovi poreski obveznici bili protiv toga ... ali nemaju prilike da saznaju za tako nesto. Eh kad nemamo mi nasu CIA-u

ps. Za Srbiju vidim samo jedno (delimicno) opravdanje u odnosu na nase komsije - ona mora da nadju demokratski nacin da uradi nesto sto nije namenjeno siroj javnosti. Lako je onima koji su pare i tako drzali u nekim "crnim fondovima" ... a dobili ih od arapskih seika, ustaske emigracije, sverca duvana, droge, prodaje ljudskih organa ...
dragan7557 dragan7557 07:17 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

ps. Za Srbiju vidim samo jedno (delimicno) opravdanje u odnosu na nase komsije - ona mora da nadju demokratski nacin da uradi nesto sto nije namenjeno siroj javnosti. Lako je onima koji su pare i tako drzali u nekim "crnim fondovima" ... a dobili ih od arapskih seika, ustaske emigracije, sverca duvana, droge, prodaje ljudskih organa ...

Naravno ovi jadni tvoji - "naši" su pare zaradili mučeći se i rintačeći u domaćoj privredi a ne kao one barabe u okruženju koje su na g..ove dobili pare đa od emigranata, šeika ili šverca drogom i Ljucki' organi.

vreme je da vlasti jednom za svagda rasciste same sa sobom da li su u stanju da svoje "tajne" odluke zaista ucine tajnim ...

a i sa neposlušnim komunističkim novinama i
i da najde odgovarajuci mehanizam.

Jel' to predlažeš stari dobri oprobani mehanizam "samo mrtva usta ne govore."

dragan7557 cerski
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:31 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

dragan
Jel' to predlažeš stari dobri oprobani mehanizam "samo mrtva usta ne govore."


A da ti odes malo kod nekog psihijatra ... mozda ti pomogne da se oslobodis nekih svojih nocnih mora? Ili da procitas bar ceo post jos jednom pazljivije (ili jos par puta). Ili ti hoces da kazes da u drugim zemljama (posebno onim na koje mi zelimo da se ugledamo) ne postoje mehanizmi donosenja i sprovodjenja aktivnosti koje se smatraju drzavnom (ili nekom drugom) tajnom (bez "mrtvih usta" )? Ni njihovi drzavni organi (i tajne sluzbe) nisu pare koje trose zaradili "mučeći se i rintačeći" ... Pitanje samo kako i da li su pare koje utorose donele korist ili ne ... I Slobica nije placao lobiste ali zato na njegovih par ustedjenih milioncica dolaze milijarde unistene "humanitarnim" bombama. Bombama koje su padale zbog nepostojece humanitarne katastrofe (koju su tek one izazvale) i nepostojeceg masakra. Ali to sto su pomenuti razlozi bili nepostojeci u stvarnosti nije imalo mnogo uticaja ... valjda zato sto su i neki lobisti dosta toga ucinili da oni postoje u glavnim zapadnim medjima ...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:23 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Vasil,
mislim da se tvoje razmišljanje može pri(ot)pisati samo time što posmatraš demokratiju iz perspektive nemačkog komfora, a ne iz perspektive uništene srednje srpske osiromašene klase. ti vidiš demokratiju kao ideju, a ne kao turobnu egzistencijalnu realnost... u kojoj su prosečne plate trista-petsto evra, gde do zaposlenja možeš samo ako ti je neko iz familije direktor a stranački aktivan kod tadića, mrkonjića ili nikolića (što je suštinski, efektivno isto), gde, kada i jesi zaposlen, ako si uticajan a u zavisnom položaju u odnosu na sistem, te primoravaju da se učlaniš u partiju - volj' aktivno volj' pasivno,
i u kojoj si primoran da ćutiš i gledaš svojaposla ako želiš da opstaneš.

ps. da se ogradim, nije mi simpatičan ldp, i ne vidim koju političku alternativu SRB ima da s njom stigne do slobode. to nije ni ds, ovakav u šta se pretvorio na vlasti, to je sigurno. tako da nam jedino preostaje zombifikacija.
dragan7557 dragan7557 08:27 29.07.2009

Re: Kost&Benefit Ltd. Blogerije

Ili da procitas bar ceo post jos jednom pazljivije (ili jos par puta). Ili ti hoces da kazes da u drugim zemljama (posebno onim na koje mi zelimo da se ugledamo)

Pošto sam skoro ceo život proveo u državama na koje ti i slični hoćete da se ugledate (a o kojima osim razlednica i ponekog pisma malo ili ama baš ništa ne znate- čak ni kada stanujete u njima) jasno je ko bi trebao :
A da ti odes malo kod nekog psihijatra ... mozda ti pomogne da se oslobodis nekih svojih nocnih mora?

Noćne more koje spominješ su Srbima naneli
Pitanje samo kako i da li su pare koje utorose donele korist ili ne ... I Slobica nije placao lobiste ali zato na njegovih par ustedjenih milioncica dolaze milijarde unistene "humanitarnim" bombama. Bombama koje su padale zbog nepostojece humanitarne katastrofe (koju su tek one izazvale) i nepostojeceg masakra.

I naravno ti bi sad da se ugledaš na njih, krivce za katastrofu i na njihov način učeći od njih izazoveš novu katastrofu ali sad sa lobistima (tajnim za koje osim nas, njih i ostatka sveta (Srbi izuzeti u oboru za izolaciju)) ugledajući se na Njih, osvetiš učinjeno nam zlo primenom sumnjivih lobista potpuno beznačajnih i još potpunije nepoznatih i skupljih (al' sa nacionalnim pedigreom - sudeći po prezimenu gazde). Već čujem poklič: Umlatili smo ih bre, njihovim oružjem, ili Para Bajo vrti đe burgija neće. Fali samo : (ugledaćemo se na njih al') ne treba nam njihova demokratija iz 1999.

Možda bi bilo bolje da gornju priču razbiješ u nekoliko nastavaka kako bi imao pregled onoga što pišeš jer ti očigledno smeta "kompleksnost" vlastitog izlaganja. Il' narodski - ne razumeš ni samog sebe.
Nekim pomaže učenje teksta napamet ponavljanjem od 100-1.000 puta u sebi al' bolje na glas.
U prvom razredu O.Š. uspešna tehnika učenja.

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 08:31 29.07.2009

Re:Krivi su:

Srđan Fuchs
Vasil,
mislim da se tvoje razmišljanje može pri(ot)pisati samo time što posmatraš demokratiju iz perspektive nemačkog komfora, a ne iz perspektive uništene srednje srpske osiromašene klase. ti vidiš demokratiju kao ideju, a ne kao turobnu egzistencijalnu realnost... u kojoj su prosečne plate trista-petsto evra, gde do zaposlenja možeš samo ako ti je neko iz familije direktor a stranački aktivan kod tadića, mrkonjića ili nikolića (što je suštinski, efektivno isto), gde, kada i jesi zaposlen, ako si uticajan a u zavisnom položaju u odnosu na sistem, te primoravaju da se učlaniš u partiju - volj' aktivno volj' pasivno,
i u kojoj si primoran da ćutiš i gledaš svoja ako želiš da opstaneš.

Slobica nije placao lobiste ali zato na njegovih par ustedjenih milioncica dolaze milijarde unistene "humanitarnim" bombama. Bombama koje su padale zbog nepostojece humanitarne katastrofe (koju su tek one izazvale) i nepostojeceg masakra. Ali to su pomenuti razlozi bili nepostojeci u stvarnosti nije imalo mnogo uticaja ... valjda zato sto su i neki lobisti dosta toga ucinili da oni postoje u glavnim zapadnim medjima ..

Zato i hoćemo da se ugledamo na njih - ili Vasilijeva Poremećena Virtualna Realnost.

dragan7557 cerski
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:40 29.07.2009

Re: Re:Krivi su:

dragan7557
..Zato i hoćemo da se ugledamo na njih - ili Vasilijeva Poremećena Virtualna Realnost.dragan7557 cerski

da...
razgovaram sa prijateljicom, doktorka stomatologije, ostaje bez posla posle 4 godine pošto su je primili na određeno. nije htela da plati nekoj masnoj direktorčini 5000 evra da zadrži radno mesto. sada vaga opciju da podlegne pritiscima, učlani se u DS (pasivno, ne lezi vraže!), i na taj način pokuša da sačuva posao koji voli i i kojeg je izuzetno talentovana da radi.

Srbija 2009., jede svoju decu, šta reći? :(
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:44 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

I Slobica nije placao lobiste ali zato na njegovih par ustedjenih milioncica dolaze milijarde unistene "humanitarnim" bombama.

Netačno. Plaćao i te kako. Koliko je para uzeo samo onaj filozof i humanista Šifer i drugi , a tek koliko su domaći uzeli na ime davanja njima.
zbog nepostojece humanitarne katastrofe (koju su tek one izazvale) i nepostojeceg masakra.

Da li ovo iskreno kažete i verujete da nije bilo ničega što liči na humaniktarnu katastrofu.
A da ti odes malo kod nekog psihijatra ...

Čemu ovo?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 08:50 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Srđan
Vasil,
mislim da se tvoje razmišljanje može pri(ot)pisati samo time što posmatraš demokratiju iz perspektive nemačkog komfora, a ne iz perspektive uništene srednje srpske osiromašene klase.


Srki,

moz' biti da sam ja takav kakvog me ti vidis, ali bilo bi mi draze da si citirao nesto od mog obrazlozenja i objasnio sta je tu pogresno. Il' se ti slazes sa mnom pa bi onda malo da promenis temu i da pricas o Vasi?

Zemlje o kojima pricamo su manje-vise sve sa "unistenom srednjom klasom" i mnogo sirotinje ... pa su ipak prinudjene da ulazu u poliranje svog imidza. Pogledaj reklame kojima se reklamira cela jedna zemlja na CNN-u, euronews-u etc ... tamo su uglavnom sve takve i slicne zemlje (CG, HR id ruge africke i azijske zemlje u razvoju). Bilo bi lepo da takve stvari nisu potrebne, ali svet nije takav - stvar je samo da li su te pare dobro ulozene ili ne. Ne diskutujem ja uopste o konkretnom potezu (nacin na koji je vlada sve uradila, a pre svega "tajnost", se sigruno moze kritikovati) ali u principu ne vidim nista sporno ... Iskreno receno, nisam ja siguran ni da je svima u Srbiji bas do popravljanja njenog imidza ... A ima ih i u okolini koji sa time nisu bas odusevljeni (mislim na bolji imidz Srbije) ili bi pak, da se ne pise/prica o nekim drugim stvarima ...

Srdjan

u zavisnom položaju u odnosu na sistem, te primoravaju da se učlaniš u partiju - volj' aktivno volj' pasivno,
i u kojoj si primoran da ćutiš i gledaš svoja ako želiš da opstaneš.


Ove stvari ne vidim da su u vezi sa temom, inace se slazem sa njima. Srbija je daleko od toga da nema sta u njoj da se kritikuje ... pre svega KORUPCIJA i partiokratija kao jedan od njenih glavnih izvora/uzroka ...

pozz
dragan7557 dragan7557 08:55 29.07.2009

Re: Re:Krivi su:

Srđan Fuchs
dragan7557
..Zato i hoćemo da se ugledamo na njih - ili Vasilijeva Poremećena Virtualna Realnost.dragan7557 cerski

da...
razgovaram sa prijateljicom, doktorka stomatologije, ostaje bez posla pošto su je primili na određena. nije htela da plati nekoj masnoj direktorčini 5000 evra da zadrži radno mesto. sada vaga opciju da podlegne pritiscima, učlani se u DS (pasivno, ne lezi vraže!), i na taj način pokuša da sačuva posao koji voli i i kojeg je izuzetno talentovana da radi.

Srbija 2009. ubija svoju decu, šta reći? :(

Ne radi to Srbija nego sistem (partokratija) koji je potpuno retardiran a sa realnim potrebama ljudi nema nikakve veze. Isključivost i korumpiranost će doći glave samom sistemu ali je zato potrebno vreme.

Ni Turcima nije pošlo za rukom da poturče svo stanovništvo Srbije, pa neće ni ovim sadašnjim poći za rukom da partokratiziraju i korumpiraju sve nas.

dragan7557 cerski
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:02 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Milan Karagaća
Netačno. Plaćao i te kako. Koliko je para uzeo samo onaj filozof i humanista Šifer i drugi , a tek koliko su domaći uzeli na ime davanja njima.


Pa jeste ali je to bilo za red velicine manje nego sto je od 5. oktobra pa na ovamo ... Milosevic zbog sankicja i sukoba sa celim zapadom nije bas ni imao pristupa ozbiljnim i kredibilnim organizacijama za te stvari pa je onda radio po onoj narodnoj "daj sta das" ...

Milan

Da li ovo iskreno kažete i verujete da nije bilo ničega što liči na humaniktarnu katastrofu.


Pa naravno. Verujem da i vi znate da je samo do par meseci (a mozda i nedelja) pred bombardovanje Nemacka po dogovoru sa Milosevicevim vlastima vracala Albance emigrante nazad smatrajuci da vise nema nikakvih razloga za njihovo izbeglistvo (posle smirivanja sukoba srpskih snaga i UCK prethodne godine i vracanja izbeglih civila svojim kucama). Pocetak 1999. je inace bas bio miran ... a Racak se nikako ne bi mogao nazvati humanitarnom katastrfom. E kad je pocelo bombardovanje ... onda je vec bilo i katastrofe (mada i to nije bilo tako jednostrano kako je na zapadu prikazivano) ...

Milan

A da ti odes malo kod nekog psihijatra ...

Čemu ovo?


Pa ako vas ja posle vaseg razumnog, argumenotovanog i pristojnog posta pitam da li se vi zalazete za ucutkivanje ljudi ubijanjem ... onda verovatno imam neke nocne more, halucinacije ili slicna opterecenja. A za to se zna ko je nadlezan ...

pozz
dragan7557 dragan7557 09:03 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

A da ti odes malo kod nekog psihijatra ...


Čemu ovo?

Radi pokazivanja nadmoćnog Intelektualnog nivoa autora teksta.

U nastavku "diskusije" njegovi istomišljenici upotrebljavaju i kletve za postizanje preko potrebnih polit. promena.
Naravno delovanje je ograničeno prostorno na skupštinsku salu.

dragan7557 cerski
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:03 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Virtuelni Vasilije

Ove stvari ne vidim da su u vezi sa temom, inace se slazem sa njima.


Da...

tema su, u stvari, Mr Djilas i Mr Šaper...

mada, ja ne znam koliko im se stvarno može zameriti? dva gospodina su samo napustili svoje mladalačke ideale, jedan pankerisanja po beogradu, drugi revolucionašenja po b92; i odlučili da se obogate... pritom ih je Predsednik angažovao da rade za njega. na stranu moj slobodarski i rodoljubni sentiment, ali njih dvojica u stvari rade odličan posao za Predsednika: štite Predsednikov ugled, uklanjaju sve prepreke sa puta, i za kratko vreme su enormno unovčili svoj rad za državu. tako da, stvarno, strikno iz finansijskog ugla govoreći, dva gospodina su ekstrauspešni pojedinci.

nisu ni glupi - bolje biti bogat nego nekakav dronjavi revolucionar i idealista. sad, da li je i časnije, bože moj, ko se još od časti 'leba najeo.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:11 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Jedno je javna diplomatija a drugo "to lobiranje iliti promovisanje države-nacije".
Javnom diplomatijom promoviše se javno, preko medija ono što se želi prtomovisati a to je spoljna politika države,njena kultura, turizam, ekonomija itd.
Svaka zemlja gradi svoj imidž unutar sebe i svojom spoljnom politikom,a onda je dovoljno to javnom diplomatijom promovisati.
Zabluda je da se loš imidž koji je odraz stanja u zemlji i onoga što je radila-radi može popraviti plaćanjem nekih lobija. To je samo izgovor vlasti da nešto rade , a zapravo pranje novca koji odlazi u sumnjive ruke.
Za vreme Slobe je njegov ministar informisanja ,Pavlović, radio onaj poznati projekat i čak izdao knjigu o poboljšanju medijske slike Srbije, utrošene grdne pare a rezultat nikakav.
Pre nekoliko godina dadoše grdne pare za onaj spot na CNN, valjda, sa slikom crkve u Rumuniji, odoše pare, ne odgovra niko.
Hvalili smo se sa raznim hokus pokusima i kokusima, čak je i čuveni Rod Blagojević hokusirao za nas pa ništa.
Spoljna politika zemlje i ozbiljne države nije koka-kola pa da se reklamom promoviše.
Bilo bi pametnije pojačati rad naše diplomatije u domenu javne diplomatije, a ove pare, ako su date, bilo je pametnije uložiti upravo u te aktivnosti.
Mi se bunimo što su strani ambasadori u Beogradu prisutni u medijima i na javnim skupovima, pa to je upravo javna diplomatija, neka i naši to rade.
Na kraju, da ponovim, imidž države se stvara u državi i ona kao takva uživa ili ne uživa ugled u svetu.
Jedan pametan potez kao što je recimo uradio predsednik Tadić kada je u gasnoj krizi deo dobijenog gasa ustupio BiH, više je podigao rejting zemlje nego 10 obletanja nekih vladinih činovnika u SAD od strane toga Petrovića ili NN koji je uzeo milione. Kao što i jedna nespretno formulisana izjava izazove trenutnu, pa i na duži rok štetu ugledu zemlje.
Ti lobiji kao i NGO su u većini slučajeva izmišljena forma da se na lak način uzmu pare.

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:15 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Srdjan
tema su, u stvari, Mr Djilas i Mr Šaper...


Ja nisam temu shvatio tako ... pa sam pisao ono sto sam pisao. Za ovu dvojicu nisam mnogo kompetentan pa ne bih hteo da izjasnjavam ... za mene su to "noviji" politicari ciji rad i razvoj nisam bas mnogo pratio (Sapera se secam iz Idola). Pa ti necu protivreciti ... a da ih ima jako mnogo na vlasti koji su tu zbog "unovcavanja" ne sumnjam uopste. I na zalost, i kad/ako dodje do promene vlasti, smenice se samo oni koji nesto "unovcavaju"...

Ne znam, meni bi bilo mnogo draze da se sa korpucijom izbore DS i Tadic ... nego da se nadamo da ce to uraditi Nikolic i Vucic ... ali optimista je tesko biti
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:15 29.07.2009

Re: Re:Krivi su:

dragan7557

Ne radi to Srbija nego sistem (partokratija) koji je potpuno retardiran a sa realnim potrebama ljudi nema nikakve veze. Isključivost i korumpiranost će doći glave samom sistemu ali je zato potrebno vreme.
Ni Turcima nije pošlo za rukom da poturče svo stanovništvo Srbije, pa neće ni ovim sadašnjim poći za rukom da partokratiziraju i korumpiraju sve nas.
dragan7557 cerski


kakva genijalna primed(t)ba! stvarno!

u jedan mah si mi oživeo ljubav prema otadžbini i i svest o pravcu borbe za nju!


baš sam neki dan hodao gradom, deprimiran pričama sa mnogobrojnim kvalitetnim mladim ljudima (svi su školovani, svi pričaju po nekoliko jezika, proputovali... i svi su pritisnuti), i razmišljao upravo o tome kako ovaj narod živi pod nekakvim stegama kroz veći deo svoje istorije... razmišljao sam i o toj analogiji sa Osmanlijama...
ova najnovije ropstvo, ekonomsko, uslovljeno partiokratijskim odabirom (zanimljiv termin, opet sam naučio nešto novo od srpskih sociologa i politikologa) je možda nešto najopakije što smo imali do sada. jer, ranije, uvek je bilo jasno ko je neprijatelj: turci, bugari, austrougarska, nemačka, titoistički totalitarizam, milošević...

sada više nisu jasne konture neprijatelja, pa je samim tim današnje ropstvo i opakije.

dragan7557 dragan7557 09:22 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

a tek koliko su domaći uzeli na ime davanja njima.

Bolje reći na ime podrške opstanka na vlasti.

A kad je prestao da daje sa istim parama uz pomoć inostranih snaga je napravljen vuneni otpor a bivši gazda izručen u Den Haag čitaj :

drugim zemljama (posebno onim na koje mi zelimo da se ugledamo)

i u kojima sada plaćamo lobiranje jer količina isporučene robe nije dovoljna a boga mi ni količina kamate koju država plaća za ranije, i svakodnevno zaduživanje radi opstanka nekih na vlasti.

Naravno kad finansijeri vide da stvari ne idu kako treba sami će uzeti upravljanje dužnikom u svoje ruke, ali bez potrebe za otporom, samogledanjnjem već prosto stečajem države i dovođenjem pogodnih na vlast.

Prezadužen dužnik će objaviti moratorijum i predati se.

dragan7557 cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:27 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Vaso,
možda Ti se primer neće dopasti zbog osobe koju ću navesti , ali evo.
Stipe Mesić je svojim stavom o antifašizmu od kako je predsednik Hrvatske (znam za onu izjavu u Australiji), svojim nastupom u Jasenovcu, stavom o Blajburgu i usta[ama, a pogotovo ODUZIMANJEM ODLIKOVANJA I POČASTI ČASNICIMA KOJI SU ODGOVORNI DIREKTNO ILI INDIREKTNO ZA RATNE ZLOČINE više diprineo ugledu Hrvatske nego da je dao milione da neko umesto njega kaže kako je zločinac zločinac ili dokazuje da nije zločinac i da toga u Hrvatskoj nije bilo.
Doctor Wu Doctor Wu 09:30 29.07.2009

Re: Re:Krivi su:

razgovaram sa prijateljicom, doktorka stomatologije, ostaje bez posla posle 4 godine pošto su je primili na određeno. nije htela da plati nekoj masnoj direktorčini 5000 evra da zadrži radno mesto. sada vaga opciju da podlegne pritiscima, učlani se u DS (pasivno, ne lezi vraže!), i na taj način pokuša da sačuva posao koji voli i i kojeg je izuzetno talentovana da radi.

Srbija 2009., jede svoju decu, šta reći? :(

Hm, pa što ne proba tako talentovana da otvori svoju ordinaciju i ponudi svoje usluge na tržištu po prihvatljivim cenama. Iz ličnog iskustva znam da su privatne zubarske ordinacije po Beograd prepune pacijenata iz Slovenije, Francuske, Engleske. Siguran sam da bi više zarađivala nego kod "masnog direktorčine". Nije valjda da je DS jedina opcija?

Iz ovog i tvog prethodnog posta bi se reklo da Tadić uništava srednju klasu u Srbiji. A ja mislim baš obratno, da u Srbiji nikada ranije nije bilo moguće otići u banku reći: "Evo, ja imam biznis plan, mogu li uzeti kredit na toliko i toliko godina da započnem privatni biznis?" Problem je, meni se čini, u tome što je previše ljudi u Srbiji naviklo da država rešava pitanja zapošljavanja i što čak i talentovani i mladi ljudi više vole da "igraju na sigurno" sa državom, štrpkajući tu i tamo privatno, na ruke, nego da malo rizikuju i, potencijalno, ostvare sebe i profesionalno i materijalno.

Ne bih rekao da Srbija 2009. jede svoju decu. Pre se čini da roditelji i deca 2009. jedu Srbiju, tj ono malo što je ostalo od nje.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:32 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Milan
Zabluda je da se loš imidž koji je odraz stanja u zemlji i onoga što je radila-radi može popraviti plaćanjem nekih lobija. To je samo izgovor vlasti da nešto rade , a zapravo pranje novca koji odlazi u sumnjive ruke.


Iskreno receno ja mislim da je los imidz Srbije pre svega hipoteka (Miloseviceve) proslosti ... U postu Srdjanu sam pisao o mnogim negativnim stvarima u Srbiji ali ako je uporedimo sa BiH i Kosovom onda je ona svetlosnim godinama ispred ... a rame uz rame sa Hrvatskom. A ova zadnja je cak i u vreme otvorenog surovanja sa fasizmom imala neuporedivo bolji imidz (na kosovske ratne zlocince, teroriste i kriminalce ne bih trosio reci). Ok svi znamo da tu najvazniju ulogu imaju interesi mocnih ... ali i u takvom slucaju se mora malo poraditi na slici u (zapadnoj) javnosti ... I njihovi politicari ne mogu da rade sta hoce - pogotovo ne mogu da rade mimo raspolozenja javnosti (a da je, i kako, njime moguce manipulistai ne treba valjda ni da objasnjavam) ... E sad naravno ugled se ne moze tek tako "kupiti" niti to iskljucuje neke druge (mnogo vaznije) mere ... ali popraviti se moze ili se bar neke stete i insinuacije drugih o Srbiji mogu pobiti,sto nije za zanemarivanje. Za Srbiju se ustvari i radi o tome da dokaze/pokaze svetu da nije onakva kakva je bila za vreme Milosevica... i kakvom bi neki jos uvek rado da je prikazu/smatraju ...

Ono o "pranju novca" ne prilici jednom ozbiljnom coveku za kakvog vas ja drzim. Makar i da u najvisim vrhovima vlasti ima korumpiranih ipak je malo (pre)mnogo da ce jedna cela vlada doneti neku takvu odluku o "pranju". Ovakvim insinuacijama samo steti svojoj sopstvenoj kredibilnosti na blogu ...

pozz
sveti_gral sveti_gral 09:33 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

antonacci
A ko su to oni?
I zašto, zaboga?


Eh, to ne umeju da objasne ni oni koji tvrde tako nešto. IMHO, to su najobičnije mistifikacije kada ti posao ide loše, a 100% si na tržištu. Kako je moguće da u jednom trenutku ove godine prodati tiraž bude cca 3.500 a štampani 6.000? Ta novina ne može da opstane u postojećoj konkurenciji, slabo se prodaje.

To naravno ne znači da nije dobra, već samo da se možda kasno pojavila. Blic i Danas imaju odavno formiranu publiku i sve drugo što prodaje novinu. Borba ima loš format, neatraktivan prelom za dobar tiraž, marketing je slab... Plus što su u impresumu imali Žiku Minovića kao potrpedsednika upravnog odbora - dakle muljanje sa lovom.

Možda ima pritisaka i odbijanja velikih oglašivača, sve je to moguće - ali to se znalo na početku. Tako da su pisma Kenu i žalopojke što ih drugi kao ne prate sa temama baš otužna priča.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:38 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

dragan7557
Bolje reći na ime podrške opstanka na vlasti.

drugim zemljama (posebno onim na koje mi zelimo da se ugledamo)
i u kojima sada plaćamo lobiranje jer količina isporučene robe nije dovoljna a boga mi ni količina kamate koju država plaća za ranije, i svakodnevno zaduživanje radi opstanka nekih na vlasti.
Naravno kad finansijeri vide da stvari ne idu kako treba sami će uzeti upravljanje dužnikom u svoje ruke, ali bez potrebe za otporom, samogledanjnjem već prosto stečajem države i dovođenjem pogodnih na vlast.
Prezadužen dužnik će objaviti moratorijum i predati se.
dragan7557 cerski


i to će se verovatno dogoditi pod Nikolićevom vladavinom, pošto, kako vodi posao, niko normalan neće glasati za DS na narednim izborima. i onda ćemo postati neka pariah-state tipa Belorusije, ili tako nešto. ostvariće nam se vekovni san da budemo robovi, al' pod slovenskom bratskom čižmom.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:42 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

a i sa neposlušnim komunističkim novinama i

Borba više nije crvena, a nije mi jasno kako mogu izlaziti komunističke novine kada ovde nema nikoga ko je komunista, svi sada tvrde da su bili na drugoj strani i da nisu nikada bili članovi te zločinačke organizacije koja je samo za dve godine pobila između 10.000 i 300.000 Srba, domaćina uglednih koji su bili totalno nezainteresovani za sve osim da veruju svoju veru svetosavsku i vredno rade. Čak nisu ni primećivali da je zemlja bila okupirana dok je nisu okupirali partizani.
Doctor Wu Doctor Wu 09:50 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Eh, to ne umeju da objasne ni oni koji tvrde tako nešto. IMHO, to su najobičnije mistifikacije kada ti posao ide loše, a 100% si na tržištu. Kako je moguće da u jednom trenutku ove godine prodati tiraž bude cca 3.500 a štampani 6.000? Ta novina ne može da opstane u postojećoj konkurenciji, slabo se prodaje.

Da, i meni se čini da je to jedina priča iza ove "afere". Ne znam tačne cifre, ali ako su im ukupni troškovi oko 3K-4K evra dnevno i ako uspeju da prodajom i reklamama prikupe jedva 2K onda je jasno da neko na godišnjem nivou pravi gubitak od 360K-720K evra.

Naravno, u magnovenju se hvataju i za ove priče o kolegama izdajnicima (moram priznati da mi je vrh ovo iznenadno afirmisanje, inače prokuženog, Kurira kao jednog stubova nezavisnog novinarstva), dobrim starim vremenima (misle li to na Miloševićeva vremena?), urotama... sve što bi moglo da proda još koji primerak (pošto je marketing očigledno otišao down the drain).

Kao što reče, Blic i Danas su davno formirali svoju publiku, u elektronskim medijima, ne znam šta novo bi imali da ponude što već ne nije u e-novinama i 92-jci. Better luck next time.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:53 29.07.2009

Re: Re:Krivi su:

Doctor Wu
razgovaram sa prijateljicom, doktorka stomatologije, ostaje bez posla posle 4 godine pošto su je primili na određeno. nije htela da plati nekoj masnoj direktorčini 5000 evra da zadrži radno mesto. sada vaga opciju da podlegne pritiscima, učlani se u DS (pasivno, ne lezi vraže!), i na taj način pokuša da sačuva posao koji voli i i kojeg je izuzetno talentovana da radi.Srbija 2009., jede svoju decu, šta reći? :(Hm, pa što ne proba tako talentovana da otvori svoju ordinaciju i ponudi svoje usluge na tržištu po prihvatljivim cenama. Iz ličnog iskustva znam da su privatne zubarske ordinacije po Beograd prepune pacijenata iz Slovenije, Francuske, Engleske. Siguran sam da bi više zarađivala nego kod "masnog direktorčine". Nije valjda da je DS jedina opcija?Iz ovog i tvog prethodnog posta bi se reklo da Tadić uništava srednju klasu u Srbiji. A ja mislim baš obratno, da u Srbiji nikada ranije nije bilo moguće otići u banku reći: "Evo, ja imam biznis plan, mogu li uzeti kredit na toliko i toliko godina da započnem privatni biznis?" Problem je, meni se čini, u tome što je previše ljudi u Srbiji naviklo da država rešava pitanja zapošljavanja i što čak i talentovani i mladi ljudi više vole da "igraju na sigurno" sa državom, štrpkajući tu i tamo privatno, na ruke, nego da malo rizikuju i, potencijalno, ostvare sebe i profesionalno i materijalno.Ne bih rekao da Srbija 2009. jede svoju decu. Pre se čini da roditelji i deca 2009. jedu Srbiju, tj ono malo što je ostalo od nje.


ovo je meni klasičan izgovor okretanja glave od odgovornosti... to je ideja počivšeg Đinđića (to da "država ne može rešavati svaki mali problem građana" ), koja je imala težinu u njegovo vreme dok se sistem menjao iznutra.
ako je ovde cilj da se od države napravi specijalan enterprajz koji, bože moj, nema odgovornost ni za šta osim za striktne interese održavanja i poboljšavanja političkog sistema koji upravlja tom državom - te otud lako shvatljivo nabacivanje multimilionskih poslova najbližim saradnicima.

mislim da znaš i sam da ne možeš tek tako otvoriti ordinaciju (što zaista i hoće uraditi na kraju) bez prethodno steknute reputacije.

nisam rekao da tadić sa saradnicima uništava srbiju direktno... niko ne radi ništa ovde sa direktnim namerama, ali se ispostavi tako. kao, uups, brate, riknula nam mašina...

što se tiče ulaženja u kreditna zaduženja kod banaka, mislim da nisi ni sam previše naklonjen ovoj opciji ako imaš drugih. u svakom slučaju, banka treba da bude svima poslednja destinacija, pošto je svaka banka najgori lihvar.

ako kapiraš da je sve u srbiji divno i sjajno, i da je DS divna i krasna svetiteljica jedna, onda ništa.

pritom me ne dovodi, u oplitanju stavova, molim te u vezu ni sa kakvom strukturom u SRB. ja sam solo playa koji gotivi svoju zemlju i svoj narod, i ništa više od toga.
dragan7557 dragan7557 09:56 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Bilo bi pametnije pojačati rad naše diplomatije u domenu javne diplomatije, a ove pare, ako su date, bilo je pametnije uložiti upravo u te aktivnosti.

Koje diplomatije?

Ministarstvo iste je pretrpano potpuno nesposobnim (čast izuzetcima) kadrovicima partijske kategorije sestre,tetke,strine, švegeri, švalerke i ostalim članovima sa veze partijski podobnih bez škole i polupismenih
koje su Vukovi dovukli sa sobom a koji od stranih jezika obično govore samo srpski.

Molitveni doručci po svetlom primeru
zemljama (posebno onim na koje mi zelimo da se ugledamo)

Pa umesto diplomata osposobljenih za posao koji treba da rade, imamo sitne partijske aktiviste ili Zaslužne Prtijske vođe (ženske) da ne napišem Vođice koje su ambasadorke zato što im se to hoće i baš u državama koje same odaberu.

U konzularnim službama koje su značajan izvor prihoda kadar(?) nije osposobljen za rad sa strancima i osim nekoliko izuzetaka ne govori jezik države u kojoj je na službi, dok Istoriju, običaje i sl., iste poznaje manje od prosečnog turiste.

Motivacija prosečnog službenika diplomatske službe je manja nego nameštenika koji u njima rade na pomoćnim poslovima dok je osnova motivacije visoka plata i stan, izuzimajući diplomatski pasoš koji se za svašta upotrebljava. A da saobraćajne kazne koje počine plaća država (bilo tako, sada neznam).


dragan7557 cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:59 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Za Srbiju se ustvari i radi o tome da dokaze/pokaze svetu da nije onakva kakva je bila za vreme Milosevica... i kakvom bi neki jos uvek rado da je prikazu/smatraju ...

To Srbija treba sama da uradi tako što će konačno urediti zemlju da bude onakva kakvom bi se želela pokazati.
Ono o "pranju novca" ne prilici jednom ozbiljnom coveku za kakvog vas ja drzim. Makar i da u najvisim vrhovima vlasti ima korumpiranih ipak je malo (pre)mnogo da ce jedna cela vlada doneti neku takvu odluku o "pranju". Ovakvim insinuacijama samo steti svojoj sopstvenoj kredibilnosti na blogu ...

Nemojte mi imputirati, ja sam ovo rekao generalno. Kakva je konstrukcija u konkretnom slučaju ja ne znam ali je princip rada tih lobista takav "Ti meni daš sve a ja tebi koliko se bude moglo".
A kad smo već kod toga, malo li je afera na sve strane da same po sebi bacaju sumnju na sve tajne ugovore između države i privatnih firmi. Država može imati tajne sporazume sa državama, a sa privatnim firmama to je već samo po sebi diskutabilno.
Uostalom, takve promocije se rade i preko Ministarstva za kulturu i Ministarstva za dijasporu. Pa neka oni koji se ovde okupljaju na veličanstvenim skupovima dijaspore to u praksi pokažu.
Nije tajna da ministarstva spoljnih poslova imaju u budžetu određena sredstva za promociju ilki pomoć drugim državama, to npr. ima Auswärtige Amt Nemačke, ali se to u budžetu prikazuje kao posebna stavka u čiju specifikaciju ima uvid odbor za spoljnu politiku parlamenta i nema laži, nema prevara, ali su se dešavale afere.
Ovakvim insinuacijama samo steti svojoj sopstvenoj kredibilnosti na blogu ...

Hvala na prijateljskom savetu, a moja kredibilnost je takva kakva je. Nekima se moje pisanje dopada, nekima malo dopada, nekima uopšte ne dopada, što će reći da sam ja takav kakav sam a ostali su sasvim razumljivo različiti i meni ne smeta nikakva kritika koja nije vređanje, apreman sam da se korigujem, da se izvinem , ali nisam spreman da ne vidim činjenice da bi se nekom dopao.
dragan7557 dragan7557 10:01 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

na kosovske ratne zlocince, teroriste i kriminalce ne bih trosio reci

Ne bih rekao da oni preterano troše vreme na razmatranje tvojih reći, kao ni beseda drugih Faktora iz Srbije.

dragan7557 cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:06 29.07.2009

Re: Gase Borbu?


dragan7557
Bilo bi pametnije pojačati rad naše diplomatije u domenu javne diplomatije, a ove pare, ako su date, bilo je pametnije uložiti upravo u te aktivnosti.

Koje diplomatije?

Ministarstvo iste je pretrpano potpuno nesposobnim (čast izuzetcima) kadrovicima partijske kategorije sestre,tetke,strine, švegeri, švalerke i ostalim članovima sa veze partijski podobnih bez škole i polupismenih
koje su Vukovi dovukli sa sobom a koji od stranih jezika obično govore samo srpski.

Molitveni doručci po svetlom primeru
zemljama (posebno onim na koje mi zelimo da se ugledamo)

Pa umesto diplomata osposobljenih za posao koji treba da rade, imamo sitne partijske aktiviste ili Zaslužne Prtijske vođe (ženske) da ne napišem Vođice koje su ambasadorke zato što im se to hoće i baš u državama koje same odaberu.

U konzularnim službama koje su značajan izvor prihoda kadar(?) nije osposobljen za rad sa strancima i osim nekoliko izuzetaka negovori jezik države u kojoj je na službi, dok Istoriju, običaje i sl., iste poznaje manje od prosečnog turiste.

Motivacija prosečnog službenika diplomatske službe je manja nego nameštenika koji u njima rade na pomoćnim poslovima dok je osnova motivacije visoka plata i stan, izuzimajući diplomatski pasoš koji se za svašta upotrebljava. A da saobraćajne kazne koje počine plaća država (bilo tako, sada neznam).


dragan7557 cerski

Ima i toga ali ima dosta sposobnih mladih i iskusnih diplomata. Činjenica je da se oni o kojima Vi govorite lako uočavaju jer ne znaju posao a eksponiraju se glupostima. Ima i vođica i vodenica, ima i stranačkih i rođačkih kadrova i TO NAŽALOST MNOGO VIŠE POSLE 5.OKTOBRA NEGO ŠTO JE BILO ZA VREME SFRJ.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:08 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

dragan7557
na kosovske ratne zlocince, teroriste i kriminalce ne bih trosio reci

Ne bih rekao da oni preterano troše vreme na razmatranje tvojih reći, kao ni beseda drugih Faktora iz Srbije.

dragan7557 cerski

ma treba njih saterati pa im uterati.Eto kad ovo kažemo odmah smo povećali naš image.
Doctor Wu Doctor Wu 10:09 29.07.2009

Re: Re:Krivi su:

ako je ovde cilj da se od države napravi specijalan enterprajz koji, bože moj, nema odgovornost ni za šta osim za striktne interese održavanja i poboljšavanja političkog sistema koji upravlja tom državom - te otud lako shvatljivo nabacivanje multimilionskih poslova najbližim saradnicima.

Po meni, upravo ovakvo sivilo i nerešena pitanja obaveza i funkcija države dovodi do korupcije o kojoj pišeš. Dok god bude postojala država koja brine o svemu i o ničemu, postojaće neodgovorni birokratski aparat čiji će pripadnici moći da završe sve ili ništa (naravno u zamenu za novčanu naknadu).

A ovo...
ako kapiraš da je sve u srbiji divno i sjajno, i da je DS divna i krasna svetiteljica jedna, onda ništa.

pritom me ne dovodi, u oplitanju stavova, molim te u vezu ni sa kakvom strukturom u SRB. ja sam solo playa koji gotivi svoju zemlju i svoj narod, i ništa više od toga

mi malo liči na ono: "Kome ti nacionalista, mamicu ti šiptarsku!"

Mene ova tema već iscrpela. Pozz
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:16 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Verujem da i vi znate da je samo do par meseci (a mozda i nedelja) pred bombardovanje Nemacka po dogovoru sa Milosevicevim vlastima vracala Albance emigrante nazad smatrajuci da vise nema nikakvih razloga za njihovo izbeglistvo (posle smirivanja sukoba srpskih snaga i UCK prethodne godine i vracanja izbeglih civila svojim kucama).

To je bilo vraćanje lažnih azilanata, na osnovu sporazuma dve države.
Pocetak 1999. je inace bas bio miran ... a Racak se nikako ne bi mogao nazvati humanitarnom katastrfom. E kad je pocelo bombardovanje ... onda je vec bilo i katastrofe (mada i to nije bilo tako jednostrano kako je na zapadu prikazivano) ...

Nije baš tako Vaso.
dragan7557 dragan7557 10:24 29.07.2009

Roditelji i deca žderu Srbiju Prokletinje


Hm, pa što ne proba tako talentovana da otvori svoju ordinaciju i ponudi svoje usluge na tržištu po prihvatljivim cenama.

Verovatno zbog toga što je vrlo problematično "otvoriti tuđu ordinaciju" jer taj stepen benefikovanja još nije stigao u Srbiju
da u Srbiji nikada ranije nije bilo moguće otići u banku reć

treba da stoji "otići u tuđu (stranu banku).
Ne bih rekao da Srbija 2009. jede svoju decu. Pre se čini da roditelji i deca 2009. jedu Srbiju, tj ono malo što je ostalo od nje.

Hoćeš reći otpatci od tajkuna i partija.

A što se tiče ovih srpskih izelica koje nemilosrdno žderu ostatke Srbije za njih će verovatno proslavljeni ekonomisti sveckog glasa u poznatoj Kost Benefit sistemu naći neko mesto gde će ovo ždernjanje Srbije biti svedeno na namanju moguću meru, a prokletinjama

roditelji i deca 2009. jedu Srbiju, tj ono malo što je ostalo od nje.

i radu na uništavanju Aja Srbije biće doakano.

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 10:32 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

TO NAŽALOST MNOGO VIŠE POSLE 5.OKTOBRA NEGO ŠTO JE BILO ZA VREME SFRJ.

To je nama "naša" Borba dala.

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 10:44 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

onda je vec bilo i katastrofe (mada i to nije bilo tako jednostrano kako je na zapadu prikazivano) ...


Naravno naše svestrano prikazivanje obuhvata i
na kosovske ratne zlocince, teroriste i kriminalce ne bih trosio reci

A naša sveta namera je da kada razjurimo ovu bandu:
da roditelji i deca 2009. jedu Srbiju, tj ono malo što je ostalo od nje.
Nastavimo svetlim pute ka:
drugim zemljama (posebno onim na koje mi zelimo da se ugledamo)


Politički program par ekselans (umalo ne dreknuh Aferim bre mudrosti, svaka je ka ........)

Ko ostane pevaće od sreće.

dragan7557 cerski
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:48 29.07.2009

Re: Re:Krivi su:

Doctor Wu
A ovo...
ako kapiraš da je sve u srbiji divno i sjajno, i da je DS divna i krasna svetiteljica jedna, onda ništa.pritom me ne dovodi, u oplitanju stavova, molim te u vezu ni sa kakvom strukturom u SRB. ja sam solo playa koji gotivi svoju zemlju i svoj narod, i ništa više od togami malo liči na ono: "Kome ti nacionalista, mamicu ti šiptarsku!"Mene ova tema već iscrpela. Pozz


situacija jeste iscrpljujuća.
to je ono što ja pokušavam da prikažem, a, najiskrenije, boli me uvo za sve političke partije iz celog spektra. dok je bio ZĐ živ, hajao sam za DS, ali mi se sad živo hebe za njih, mimo toga što iritira njihov društveni angažman sa vrbovanjem ljudi kao u neku hebenu sektu. izvini na hejt intonaciji.

Milan Karagaća


Činjenica je da se oni o kojima Vi govorite lako uočavaju jer ne znaju posao a eksponiraju se glupostima. Ima i vođica i vodenica, ima i stranačkih i rođačkih kadrova i TO NAŽALOST MNOGO VIŠE POSLE 5.OKTOBRA NEGO ŠTO JE BILO ZA VREME SFRJ.


strašno, brate.
sentinel26 sentinel26 10:53 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

dragan7557
TO NAŽALOST MNOGO VIŠE POSLE 5.OKTOBRA NEGO ŠTO JE BILO ZA VREME SFRJ.
To je nama "naša" Borba dala.
dragan7557 cerski

Na vrh brda Avalije
Prazno bure od rakije
Popili ga mladi momci
Dremokratski dobrovoljci
Sirotinji ništa nije
Kolo vode kursadžije
Namera je njina zna se
Hoće Borbu da ugase
Za osudu ta je jaku
Otkriva im tajnu svaku
Povikaše sve velmože
Trpeti se to ne može

S.26.
29.Julija, ljeta Gospodnjeg 2009.
dragan7557 dragan7557 11:08 29.07.2009

Re: Šta je neistina

Virtuelni V.
I Slobica nije placao lobiste ali zato na njegovih par ustedjenih milioncica dolaze milijarde unistene "humanitarnim" bombama.

G. M. Karagaća
Netačno. Plaćao i te kako. Koliko je para uzeo samo onaj filozof i humanista Šifer i drugi , a tek koliko su domaći uzeli na ime davanja njima.

Virtuelni V.
Pa jeste ali je to bilo za red velicine manje nego sto je od 5. oktobra pa na ovamo


Ti bre možeš da konkurišeš za Mister "mož' biti al' ne mora."

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 11:28 29.07.2009

Re: neshvatanje

Iskreno receno ja mislim da je los imidz Srbije pre svega hipoteka (Miloseviceve) proslosti

Ti nikako ( a i drugi), da shvatiš da je u pitanju Srpska prošlost čiji je mali delić ono što ti nazivaš (Njegovom prošlosti) i čega se evidentno još nismo i sigurno još godinama nećemo otarasiti baš kao i ostalih sindroma.

Najveći deo srednjeg administrativnog kadra je iz Miloševićevog vremena a tu se primenjuje; vuk dlaku menja ali ćud nikada, a to su ljudi koji danas upravljaju državom, uskoro ako se ovako nastavi i sa rukovodećom ulogom vrhovnog političkog sovjeta socijalističkih obeju Partija članica Socijalističke Internacionale.

dragan7557 cerski
nikvet pn nikvet pn 11:30 29.07.2009

Re: Re:Krivi su:

Hm, pa što ne proba tako talentovana da otvori svoju ordinaciju i ponudi svoje usluge na tržištu po prihvatljivim cenama

Bravo.
u Srbiji nikada ranije nije bilo moguće otići u banku reći: "Evo, ja imam biznis plan, mogu li uzeti kredit na toliko i toliko godina da započnem privatni biznis?"

Na prvi pogled lepo. Ali papirološki proceduralni lavirint odroni toliko vremena i sredstava da to prelazi u neisplativu varijantu.
naviklo da država rešava pitanja zapošljavanja i što čak i talentovani i mladi ljudi više vole da "igraju na sigurno" sa državom, štrpkajući tu i tamo privatno, na ruke, nego da malo rizikuju i, potencijalno, ostvare sebe i profesionalno i materijalno.

Poslovanje inokosnih realnih preduzetnika u Srbiji je toliko opterećeno kojekakvim dažbinama i prikrivenim reketiranjem da stvarno čovek mora biti Don KIhot da počne a Rambo da uspe. Da uspe da opstane, da se razumemo; o napretku posla u pravcu proširenja i zapošljavanja - ni govora.
Ne bih rekao da Srbija 2009. jede svoju decu.

Ne bih se složio. Baš državni aparat jede njihovu budućnost.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:35 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Milan
To je bilo vraćanje lažnih azilanata, na osnovu sporazuma dve države.


Hahaha i sad ja treba da dokazujem da Nemacka nikad ne bi vracala civile (makar bili "lazni azilanti" u zemlju i predeo u kojoj vlada "humanitarna katastrofa" ... i to toliko jaka da ce se i ona, prvi put posle WWII odluciti da aktivno ucestvuje u jednoj vojnoj akciji (sto joj nije skladu sa sopstvenim ustavom)? Ma hajte molim vas, u tih zadnjih pola godine pred bombardovanje nije bilo nikakve humanitarne katastrofe ... ali bio je neuspeh pregovora u Rambujeu. Pa nisu mogli valjda da kazu: bombardujemo Srbiju zato sto Milosevic nije prihvatio ultimatum u Rambujeu?

7557

Ti bre možeš da konkurišeš za Mister "mož' biti al' ne mora."


Hehe nisam znao da ces ti bas tako revnosno da trazis svaku "greskicu" u mom pisanju ... inace bih malo vise pazio - da me ne optuzis da se zalazem za ubistva. Da ti je cilj bio da izvuces suprotan zakljucak mogao si da se uhvatis za ono sto sam napisao jos na pocetku prvog posta: "Placanje lobista nije nikakva novost, time su nase vlasti pocele da se bave pojacano od 5. oktobra ...". Da ti prevedem: ono "pojacano" znaci da su vlasti (Slobica) i pre toga nesto pokusavale ... ali da, iz poznatih (da se ne ponavaljam) razloga nisu u tome imale mnogo uspeha ...

ps. au bre evo dosao nam i nas drug Sentica aka "noviji/stariji i crnogorskiji Njegos od onog zastarelog" ...
dragan7557 dragan7557 11:47 29.07.2009

Re: Gase Borbu?


i to će se verovatno dogoditi pod Nikolićevom vladavinom, pošto, kako vodi posao, niko normalan neće glasati za DS na narednim izborima.

Ujedinjenje na političkoj sceni sledi : DS, SPS i Tominovci će uskoro se složiti oko formiranja novog Saveza Socijalističkih Partija Srbije gde će konačno biti postignuta draga nam forma na koju smo naučili i sa kojom su i administracija i politika familijarne. Floskule radikalizma će u ime opštog (kolektivnog) tzv. napretka biti odbačene a narodi i narodnosti i nacionalne manjine zadovoljne povratkom na staro dobro stanje, naravno sa svečanim prijemom u Bratsku Socijalističku Internacionalu.Čime će biti kupljeno vreme za nastavljanje iste politike koja se i danas vodi.

dragan7557
dragan7557 dragan7557 11:52 29.07.2009

Re: čitaj kako je napisano

da me ne optuzis da se zalazem za ubistva.

Jel' to predlažeš stari dobri oprobani mehanizam "samo mrtva usta ne govore."


Vasilije ti izgleda po onoj staroj "što babi milo......, a između predlaganja i zalaganja je oveća razlika.

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 11:59 29.07.2009

Re: Re:Krivi su:

Mene ova tema već iscrpela.

Previše intelektualna, šta li...?

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 12:02 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

ps. au bre evo dosao nam i nas drug Sentica aka "noviji/stariji i crnogorskiji Njegos od onog zastarelog"

Pao mu nivo ranije je bio Brat među Braćom u Bratstvu i Jedinstvu a sad samo drug međ' razjedinjenim drugovima.

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 12:15 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Čak nisu ni primećivali da je zemlja bila okupirana dok je nisu okupirali partizani.

Naš narod je naučen na ovo stanje od 1389 god. Okupatori se menjaju a okupacija ne prestaje.
Menja se samo harač koji uvek biva sve veći.

dragan7557 cerski
mikimedic mikimedic 12:54 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

To je bilo vraćanje lažnih azilanata, na osnovu sporazuma dve države.


ne postoje lazni ili pravi azilanti, postoje samo trazioci azila ili izbeglice.
drug.clan drug.clan 13:23 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Najpre - da li postoji praksa u razvijenim demokratijama da neki od najvažnijih ljudi u jednoj državi kontrolišu istovremeno i marketinški prostor te države? Da li postoji praksa da zarad svojih, partijskih ili kobojagi „predsednikovih" interesa zloupotrebljavaju medije sa kojima rade, a uz to i klijente čijim novcem manipulišu i ucenjuju te medije?


Ha ha ha pitanje treba da bude da li ne postoji praksa....

Srđan Fuchs
u kojoj su prosečne plate trista-petsto evra, gde do zaposlenja možeš samo ako ti je neko iz familije direktor a stranački aktivan kod tadića, mrkonjića ili nikolića (što je suštinski, efektivno isto), gde, kada i jesi zaposlen, ako si uticajan a u zavisnom položaju u odnosu na sistem, te primoravaju da se učlaniš u partiju - volj' aktivno volj' pasivno, i u kojoj si primoran da ćutiš i gledaš svojaposla ako želiš da opstaneš.


Pa zar komunistima nije bas to zamerano i zar bas zbog toga nije zapocela "borba" protiv komunista?
Razlika je u tome sto su kod komunista plate bile vece, stanovi se dobijali a ne otplacivali kroz duznicko ropstvo i sto nivo ovakve partokratije bio ogranicen na neke institucije dok je sada prozelo sve sfere drustva.

baš sam neki dan hodao gradom, deprimiran pričama sa mnogobrojnim kvalitetnim mladim ljudima (svi su školovani, svi pričaju po nekoliko jezika, proputovali... i svi su pritisnuti), i razmišljao upravo o tome kako ovaj narod živi pod nekakvim stegama kroz veći deo svoje istorije... razmišljao sam i o toj analogiji sa Osmanlijama...
ova najnovije ropstvo, ekonomsko, uslovljeno partiokratijskim odabirom (zanimljiv termin, opet sam naučio nešto novo od srpskih sociologa i politikologa) je možda nešto najopakije što smo imali do sada. jer, ranije, uvek je bilo jasno ko je neprijatelj: turci, bugari, austrougarska, nemačka, titoistički totalitarizam, milošević...
sada više nisu jasne konture neprijatelja, pa je samim tim današnje ropstvo i opakije.


Padom pod osmanlijsko carstvo Srbija je usla u sastav najnaprednije drzave u evropi u to vreme, a i nameti su bili manje nego za vreme "nasih vladara" zato se narod nije ni bunio dvesta godina bilo mu dobro. Problem je nastao kada je carstvo odbilo da se manja sa vremenom pa ga je istorija pregazila (nesto kao USA u danasnje vreme)
PS. jasne su konture neprijatelja.

u kojima sada plaćamo lobiranje jer količina isporučene robe nije dovoljna a boga mi ni količina kamate koju država plaća za ranije, i svakodnevno zaduživanje radi opstanka nekih na vlasti.

Naravno kad finansijeri vide da stvari ne idu kako treba sami će uzeti upravljanje dužnikom u svoje ruke, ali bez potrebe za otporom, samogledanjnjem već prosto stečajem države i dovođenjem pogodnih na vlast.

Prezadužen dužnik će objaviti moratorijum i predati se.


Najnovije i najmocnije oruzje imperijalizma - kamata (eksponencijalna funkcija).

Hm, pa što ne proba tako talentovana da otvori svoju ordinaciju i ponudi svoje usluge na tržištu po prihvatljivim cenama. Iz ličnog iskustva znam da su privatne zubarske ordinacije po Beograd prepune pacijenata iz Slovenije, Francuske, Engleske. Siguran sam da bi više zarađivala nego kod "masnog direktorčine".


Evo ga Dr sa resenjem svih problema neoliberalni kapitalizam - spasioc sveta i grobar sopstvene majke (USA)

ovo je meni klasičan izgovor okretanja glave od odgovornosti... to je ideja počivšeg Đinđića (to da "država ne može rešavati svaki mali problem građana" ), koja je imala težinu u njegovo vreme dok se sistem menjao iznutra.


pravna drzava i iskorenjivanje korupcije nisu "svaki mali problem gradjana".

Ima i vođica i vodenica, ima i stranačkih i rođačkih kadrova i TO NAŽALOST MNOGO VIŠE POSLE 5.OKTOBRA NEGO ŠTO JE BILO ZA VREME SFRJ.


Pa to je zato sto su oni pre za sve krivi, ne pitajte sta i kako oni su krivi sigurno za sve, Oni su krivi, krivi su, mi bismo bolje ali oni su krivi...
dragan7557 dragan7557 13:36 29.07.2009

Re: Gase Borbu?


pravna drzava i iskorenjivanje korupcije nisu "svaki mali problem gradjana".

Jesu jer :
to je ideja počivšeg Đinđića


dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 13:40 29.07.2009

Re: Gase Borbu?


Pa to je zato sto su oni pre za sve krivi, ne pitajte sta i kako oni su krivi sigurno za sve, Oni su krivi, krivi su, mi bismo bolje ali oni su krivi...


Svi osim nas.

dragan7557 cerski
sentinel26 sentinel26 14:14 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

dragan7557
Naš narod je naučen na ovo stanje od 1389 god. Okupatori se menjaju a okupacija ne prestaje.
Menja se samo harač koji uvek biva sve veći.
dragan7557 cerski

Harač, harač, rajo harač !
Što će raji tolke pare
Bankari će da prevare
A trgovci još i prije
Nek to uzmu porezdžije
Ne bi l' sebe namirili
Strine, tetke udomili
Kad preteknu neke pare
Poslati ih preko bare.
Interese naše znamo
Pravićemo lobi tamo
Mi ćemo se zombirati
Lobi će nam lobirati

S.26.
29.Julija, ljeta Gospodnjeg 2009.

sveti_gral sveti_gral 14:31 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

ne znam šta novo bi imali da ponude što već ne nije u e-novinama i 92-jci.

Možeš slobodno da zaboraviš enovine, vlasničko/novinarska idila je završena. Ako je ikada postojala. Otkačio ih "gazda", sada sami moraju da skockaju svaki € što je ekstremno teška misija.
Goran Vučković Goran Vučković 14:34 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Možeš slobodno da zaboraviš enovine, vlasničko/novinarska idila je završena. Ako je ikada postojala. Otkačio ih "gazda", sada sami moraju da skockaju svaki € što je za njih nemoguća misija.

Da li je ovo neka "insajderska" informacija, ili ima negde na web više o tome?
Doctor Wu Doctor Wu 14:45 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Ne znam da li ima direktne veze sa enovinama i vlasnikom, ali meni se ceo ovaj rasplet oko Kneževića, Caneta, Đukanovića, naprednjaka čini prilično šokantnim (mislim na brzinu) i prosto se čudim kako nema baš nikoga na blogu da ozbiljno prozbori neku o tome.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:50 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Pa zar komunistima nije bas to zamerano i zar bas zbog toga nije zapocela "borba" protiv komunista?
Razlika je u tome sto su kod komunista plate bile vece, stanovi se dobijali a ne otplacivali kroz duznicko ropstvo i sto nivo ovakve partokratije bio ogranicen na neke institucije dok je sada prozelo sve sfere drustva.


nemoj me sada sa tim pričama pošto sam trenutno u hejt fazonu prema svim -alima, -acima, -ovcima, -atama, i -istima.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:13 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Wu
ali meni se ceo ovaj rasplet oko Kneževića, Caneta, Đukanovića, naprednjaka čini prilično šokantnim (mislim na brzinu) i prosto se čudim kako nema baš nikoga na blogu da ozbiljno prozbori neku o tome.


Sad ce Senta-Njegos i Krkisa zajednickim snagama ... i to u desetercu
Doctor Wu Doctor Wu 15:38 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

Sad ce Senta-Njegos i Krkisa zajednickim snagama ... i to u desetercu

Hvali samo Qsa, :).
Ili je i on tu neđe, povisočije?
sanja_idf sanja_idf 19:27 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

u kojoj su prosečne plate trista-petsto evra, gde do zaposlenja možeš samo ako ti je neko iz familije direktor a stranački aktivan kod tadića, mrkonjića ili nikolića (što je suštinski, efektivno isto), gde, kada i jesi zaposlen, ako si uticajan a u zavisnom položaju u odnosu na sistem, te primoravaju da se učlaniš u partiju - volj' aktivno volj' pasivno,

Bilo bi jako lepo da je prosecna plata zaista 300-500 EUR, ali se bojim da malo juznije od BGa plate jedva dodju na 200 EUR, a nema ni svrhe biti clan neke partije - ni lokalni odbori nemaju mnogo uticaja vise... van beograda...


ps. da se ogradim, nije mi simpatičan ldp, i ne vidim koju političku alternativu SRB ima da s njom stigne do slobode. to nije ni ds, ovakav u šta se pretvorio na vlasti, to je sigurno. tako da nam jedino preostaje zombifikacija.


I bez ogradjivanja - ni na proslim izborima nisam dozvolila sebi da me povede stara "emocija" i "nada" - nema trenutno opcije... i kako to promeniti? (nema potrebe za odgovorom)
die hard die hard 23:19 29.07.2009

Re: Re:Krivi su:


sada više nisu jasne konture neprijatelja, pa je samim tim današnje ropstvo i opakije.


Ma vrlo su jasne konture neprijatelja, samo ako hoces/zelis da ih vidis.Sa ovom garniturom na vlati/opoziciji smo se bas duboko zaglibili.Deluje kao da izlaza NEMA, sa pravom jer ga zaista nema.Na sledecim izborima mozda prvi put necu glasati.Do sada mi se uvek cinilo da me neko moze zastupati ( makar malo ), ali sad ...Nema sanse, nazalost.
die hard die hard 23:30 29.07.2009

Re: Gase Borbu?

spasioc sveta


Trebalo bi - spasilac.Mislim ,ako te zanima.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:01 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

Hahaha i sad ja treba da dokazujem da Nemacka nikad ne bi vracala civile (makar bili "lazni azilanti" u zemlju i predeo u kojoj vlada "humanitarna katastrofa"

Po uspostavljanju Vokerove posmatračke misije samo koji mesec nakon što smo blebiscitarno na referendumu odbili strano mešanje,u sklopu tog sporazuma vršeno je i vraćanje ranije ugovorenih kontigenata lažnih azilanata.
i to toliko jaka da ce se i ona, prvi put posle WWII odluciti da aktivno ucestvuje u jednoj vojnoj akciji (sto joj nije skladu sa sopstvenim ustavom)?

Nije tada, Nemačka je odluku o angažovanju Bundeswehr-a van njene teritorije donela 1994.godine a prvi put je angažovanje bilo u BiH. (Lično pratio raspravu u Bundestag-u.)
u tih zadnjih pola godine pred bombardovanje nije bilo nikakve humanitarne katastrofe ... ali bio je neuspeh pregovora u Rambujeu. Pa nisu mogli valjda da kazu: bombardujemo Srbiju zato sto Milosevic nije prihvatio ultimatum u Rambujeu?

Na Kosovu su besneli sukobi između pobunjenih Albanaca i vojno-policijskih snaga Srbije. Civili su bili u "uobičajenom položaju" za takvu vrstu događanja.Stvar je procene razmera humanitarne katastrofe ali da je bilo od početka sukoba , bilo je.
Zašto niko ni danas neće da prizna da je Sporazum iz Rambujea bio povoljniji za Srbiju nego kumanovska kapitulacija i R1244. Po tom sporazumu Kosovo ostaje deo Srbije u suverenom smislu, Srbija ne povlači svoju administraciju sa Kosova, ostaju vojne i policijske snage do 10.000 ljudi. Naravno pitanje carina nije ni postavljano. Jedino što je rečeno da će se o konačnom statusu izjašnjavati na referendumu nakon 3 godine.
Da je prihvaćen, ne bi bilo bombardovanja a moglo se dalje pregovarati sa mnogo boljih pozicija nego posle Kumanova i danas.
Sporazum iz Rambujea nije prihvaćen zbog bahatosti, prepotentnosti i totalnog osećaja za političku realnost političkog i delom vojnog rukovodstva.Ignorisali su sve relevantne informacije, procene i činjenice koje su ukazivale da su indikatori agresije dostigli nivo verovatnoće od preko 95%, i uporno diletantski tvrdili da će biti samo simbolično bačeno nekoliko bombi i da će se NATO raspasti.
Inače, upravo u tih pola godine izvršena je koncentracija vojnih i policijskih snaga na i oko Kosova, uveliko vršene mobilizacije, a UČK postala vojnički ustrojena i organizovana snaga sa oko 25.000 ljudi, ne računajući i lokalne bande koje niko nije kontrolisao.Svi su se oštrili za konačni obračun i on je i počeo, a prekinut NATO agresijom i to nakon 78 dana razaranja.
Odbijanje Sporazuma u Rambujeu je faktički išlo na ruku Albancima na Kosovu jer su pobunjeničke grupe tzv, UČK , koje su inače tretirane kao terorističke grupe, faktički legalizovali.
Izgovor da bi Sporazum iz Rambujea značio okupaciju Srbije od strane NATO je smešan i politički, a i istorijski neodgovoran. SRJ je već imala sporazum sa NATO o korišćenju a. Surčin i puteva za transport NATO snaga u SFOR u BiH, te bi to isto u vezi potreba međunarodnih snaga na Kosovu bilo samo to i ništa drugo.
Pa zar neko misli da je Rusija sada okupirana od strane NATO jer je prilikom nedavnog Obaminog boravka u Moskvi potpisala sporazum o korišćenju teritorije i vazd. prostora Rusije za potrebe snaga NATO u Avganistanu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:09 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

mikimedic
To je bilo vraćanje lažnih azilanata, na osnovu sporazuma dve države.


ne postoje lazni ili pravi azilanti, postoje samo trazioci azila ili izbeglice.

Mak na konac , da. Zapravo ,ne. Oni koji traše politički azil lažno se predstavljajući da su politički ili nacionalno diskriminisani i progonjeni a utvrdi se da to nije tačno ne dobijaju azil i bivaju deportovani u skladu sa sporazumom o readmisiji.Tu takođe spadaju i lica koja budu otkrivena da nemaju dozvolu stalnog boravka ili ga ne mogu regulisati, a došli su kao turisti , u posetu rodbini i sl.
mikimedic mikimedic 01:18 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

Mak na konac , da. Zapravo ,ne. Oni koji traše politički azil lažno se predstavljajući da su politički ili nacionalno diskriminisani i progonjeni a utvrdi se da to nije tačno ne dobijaju azil i bivaju deportovani u skladu sa sporazumom o readmisiji.Tu takođe spadaju i lica koja budu otkrivena da nemaju dozvolu stalnog boravka ili ga ne mogu regulisati, a došli su kao turisti , u posetu rodbini i sl.


nije teranje maka na konac milane.

politicki azil kao pravna kategorija ne postoji.

niti postoje lazni i nelazni azilanti.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:26 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

Karagaća
Nije tada, Nemačka je odluku o angažovanju Bundeswehr-a van njene teritorije donela 1994.godine a prvi put je angažovanje bilo u BiH. (Lično pratio raspravu u Bundestag-u.)


Pa ok zavisi sta se podrazumeva pod "aktivnom vojnom akcijom". Ovo o cemu ti pricas je ucesce u mirovnim snagama za koje se znalo da nece ucestvovati u bilo kakvim ratnim operacijama. "Humanitarno bombardovanje" je ne samo znacilo ucesce u ratu(i njegovo zapocinjanje) , nego u vojnoj agresiji na drugu zemlju.

Karagaća

Zašto niko ni danas neće da prizna da je Sporazum iz Rambujea bio povoljniji za Srbiju nego kumanovska kapitulacija i R1244.


Ko da prizna ti, ja ... Boris Tadic? Lako je biti sad general posle rata ... posebno nama koji i tako nismo na njega imali uticaj. Pa po definicji je jasno ako ja posle nepristajanja i pruzanja otpora budem prisiljen na nesto, da je lakse i jednostavnije bilo da na to odmah pristanem. Uslovi/ultimatum u Rambujeu su bili takvi da je sasvim razumljivo da ih jedna suverena zemlja ne moze prihvatiti ... verovatno su ih i sastavljaci pravili tako da ne budu prihvaceni i da onda oni budu "primorani" da izvrse kaznu za nesposlusnost i pokazu svetu ko je gazda. Jedino sto nisu smeli to da priznaju nego su izmislili "humanitarnu katastrofu" i masakr. Ocigledno im se to svidelo pa su par godina kasnije izmislili "tajno oruzje" u Iraku ...

Ni ja nisam tada verovao da ce se NATO drznuti i otici tako daleko. Nije samo Nemacka pogazila svoj sopstveni ustav, pogazio je i NATO svoj osnivacki akt i razloge zbog kojih je osnovan: kao ODBRAMBENA organizacija ... i to su sve uradili mimo UN ... i pri tom nedvosmisleno i namerno gadjali civilne ciljeve krseci zenevsku konvenicju. Drugim recima, pogazili su sve o cemu su do tada na sva usta trubili. Uostalom oni nisu postovali ni kumanovski ugovor, zasto bi postovali i onaj u Rambujeu? Kasniji razvoj dogadjaja je pokazao sta im je bio definitivni cilj: nezavisno Kosovo. A pri tom su teroristicku organizaciju koju su predthodne godine sami povezivali sa Bin Ladenom, kako i sam kazes, legalizovali ... i oprostili im sve one odvratne zlocine (koje kako vidimo i sud u Hagu ignorise ... pa sam sebe diskredituje). Ja sam oduvek bio protiv Milosevica, ali kad pogledamo drugu stranu ispada da su oni bili jos gori ...
dragan7557 dragan7557 07:49 30.07.2009

Re: ekonomski migranti

Milan Karagaća
mikimedic
To je bilo vraćanje lažnih azilanata, na osnovu sporazuma dve države.


ne postoje lazni ili pravi azilanti, postoje samo trazioci azila ili izbeglice.

Mak na konac , da. Zapravo ,ne. Oni koji traše politički azil lažno se predstavljajući da su politički ili nacionalno diskriminisani i progonjeni a utvrdi se da to nije tačno ne dobijaju azil i bivaju deportovani u skladu sa sporazumom o readmisiji.Tu takođe spadaju i lica koja budu otkrivena da nemaju dozvolu stalnog boravka ili ga ne mogu regulisati, a došli su kao turisti , u posetu rodbini i sl.

Korišćeni terminologija na ovom blogu izaziva izgleda dvoumljenje kada su u pitanju lica koja se ilegalno nalaze na teritoriji jedne države, i to potpuno nepotrebno. Lažni azilanti su nezgrapan izraz za lica koja nisu u ustanju da po nekoj od definicija dobiju boravišni status (proces dokazivanja) zato što povodi za zahtev o dobijanju azila nije pravni (u duhu definicije azilantskog statusa) već ekonomski, znači u pitanju su ekonomski migranti a ne azilanti.

Azilantski status je međunarodno definisana kategorija sa raznim odstupanjima u nacionalnom pravu države.

Ilegalan način ulaska u neku državu ne daje prava na azilantski status (treba dokazati pravo na azil) dok su ekonomski migranti skoro po pravilu građani koji su po bilo kom osnovu ušli u datu zemlju i njihov cilj nije pravna zaštita od progonjenja u matičnoj državi već ekonomski prosperitet na ličnom planu.

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 07:58 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

politicki azil kao pravna kategorija ne postoji.

Zato postoje pravo ( i obaveza) na azil (dodavanje politički je nepotrebno jer drugi pravni osnov nije ni moguć) dok je sve ostalo ekonomska migracija mada postoji i termin raseljena lica, za terminologiju videti međunarodne konvecije , dok je ubeđivanje oko terminologije nepotrebno. Termin izbeglice (koji se kod nas koristi) nije adekvatan.

dragan7557 cerski
d_sandic d_sandic 08:44 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

Jedan pametan potez kao što je recimo uradio predsednik Tadić kada je u gasnoj krizi deo dobijenog gasa ustupio BiH, više je podigao rejting zemlje nego 10 obletanja nekih vladinih činovnika u SAD od strane toga Petrovića ili NN koji je uzeo milione.


Tih dana sam se grohotom smejao. Gledao sam BHT1 . Anketirane sarajlije su davali izjave u stilu : ' ne može se bez komšija, sa komšijama treba lijepo...'

mikimedic mikimedic 08:58 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

Zato postoje pravo ( i obaveza) na azil (dodavanje politički je nepotrebno jer drugi pravni osnov nije ni moguć) dok je sve ostalo ekonomska migracija mada postoji i termin raseljena lica, za terminologiju videti međunarodne konvecije , dok je ubeđivanje oko terminologije nepotrebno. Termin izbeglice (koji se kod nas koristi) nije adekvatan.


nekoliko pojasnjenja, iako se u sustini slazem sa citiranim kao i prethodnim postom autora.

termin 'politicki' zaista nije adekvatan, ali ne zato sto ne postoje druge vrste vec je pitanje sta definisemo pod tim terminom.

izbeglice su lica koja zbog opravdanog straha od proganjanja na osnovu rase, vere, nacionalnosti, pripadnosti odredjenoj socijalnoj grupi ili politickog misljenja napuste sopstvenu zemlju. Da li ih sve mozemo smatrati politickim, ili samo one koji su to ucinili na osnovu politickog misljenja?

inace termin 'izbeglica' je ne samo adekvatan, nego i jedini pravilan. takodje, ne postoji ni 'pravo na azil' vec samo 'pravo na trazenje azila'.


dragan7557 dragan7557 09:29 30.07.2009

Re:deprofesionalizacija diplomatije


Ima i toga ali ima dosta sposobnih mladih i iskusnih diplomata.

Sa ovim se ne bih složio jer diplomatski posao zahteva dugogodišnju praksu koju mladi svakako nemaju.

Znači mladost i iskustvo ne idu zajedno bez obzira šta oni idioti iz YUPI pokreta tvrde (80e godine) a i ovi novopreparirani srbobiznismeni koji od dvadesetogodišnjaka zahtevaju iskustvo pedesetogodišnjaka.

Iskustvo (praksa po definiciji prelazi u naučnu baštinu) ali to podrazumeva i updating (osavremenjavanje) proces kojim praksa prelazi u teoriju što u Srbiji (kao ni drugde) nije slučaj.

Sama hijerarhija u diplomatiji, kao i konzervativnost diplomatske forme usporavaju procese prenošenja znanja na mladje generacije diplomata gde rigidnost diplomatskih struktura ne daje dovoljno mogućnosti za inovacije.
Slučaj "diplomate" pisca (izveštaj iz Afrike) koji je valjda zbog te greške postavljen na mesto ministra inostranih poslova sa sve molitvenim doručkom dovoljno govori kao i slučaj ambasadora istoričara u USA, pokazuju do koje mere ide voluntarizam kada je diplomatija u pitanju. Kad se tome dodaju ambasadorke i ambasadori po želji (koju im partijski drugovi redovno i rado ispunjavaju zbog Zasluga) onda je jasno da nam je diplomatija deprofesionalizovana u odnosu na prave potrebe zbog kojih ista postoji potpuno nefunkcionalna.

Diplomatska služba koja nema multi tasking i zavisi od volje resornog aktuelnog ministra prestaje optimalno da funkcioniše između ostalog i zbog opstrukcije na koju isti nailazi kod samih diplomata koji su mu podređeni.

Na drugoj strani diplomatiji koja optimalno funkcioniše lobisti i lobiranje predstavljaju ozbiljnu smetnju i kao takvi su nepoželjna pojava koja značajno ometa funkcionisanje diplomatije, izazovajući pri tome milionske troškove poput afere Kovačević ili ove o kojoj je reč.

dragan7557 cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:29 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

Iskreno receno ja mislim da je los imidz Srbije pre svega hipoteka (Miloseviceve) proslosti

E ovo se mnogima neće svideti, ali
iskreno rečeno Srbija je jedino imala pristojan imidž dok je bila u SFRJ, pre i posle retko kada jer se ponašala tako što ga je sama sebi urušavala. Srbija do 1. svetskog rata i ulaska u Jugoslaviju zbog sebičnih unutrašnjih razračunavanja vrlo često je sve ono što postigne jednim potezom anulirala. Primer samo ubistva Aleksandra Obrenovića na čemu se sav svet zgražavao.Da ne govorimo o periodu vladavine Miloša Obrenovića, od ubistva Karađorđa i sve ostalo.
Posle sjajnog prvog balkanskog ulazi u 2. balkanski rat i to u savezu sa Turskom protiv koje je dobila prvi.
Pa način usvajanja Vidovdanskog ustava, Šestojanuarska diktatura, Trojni pakt, Nedićeva Srbija, pa onda antiborokratska revolucija i Miloševićevo čuvanje Jugoslavije, preko Kosova.
I što je , čini mi se, danas problem, a to je afirmisanje upravo svih tih brljotina kao "istorijskih vrednosti" Srbije i srpskog naroda, čak i pod okriljem države.
mikimedic mikimedic 12:32 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

E ovo se mnogima neće svideti, ali
iskreno rečeno Srbija je jedino imala pristojan imidž dok je bila u SFRJ, pre i posle retko kada jer se ponašala tako što ga je sama sebi urušavala. Srbija do 1. svetskog rata i ulaska u Jugoslaviju zbog sebičnih unutrašnjih razračunavanja vrlo često je sve ono što postigne jednim potezom anulirala. Primer samo ubistva Aleksandra Obrenovića na čemu se sav svet zgražavao.Da ne govorimo o periodu vladavine Miloša Obrenovića, od ubistva Karađorđa i sve ostalo.
Posle sjajnog prvog balkanskog ulazi u 2. balkanski rat i to u savezu sa Turskom protiv koje je dobila prvi.
Pa način usvajanja Vidovdanskog ustava, Šestojanuarska diktatura, Trojni pakt, Nedićeva Srbija, pa onda antiborokratska revolucija i Miloševićevo čuvanje Jugoslavije, preko Kosova.
I što je , čini mi se, danas problem, a to je afirmisanje upravo svih tih brljotina kao "istorijskih vrednosti" Srbije i srpskog naroda, čak i pod okriljem države.



eee da se i ja potpuno slozim sa g. karagacom...

o tempora o mores...

preporuka. na zalost.

Milan Karagaća Milan Karagaća 12:51 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

mikimedic
Mak na konac , da. Zapravo ,ne. Oni koji traše politički azil lažno se predstavljajući da su politički ili nacionalno diskriminisani i progonjeni a utvrdi se da to nije tačno ne dobijaju azil i bivaju deportovani u skladu sa sporazumom o readmisiji.Tu takođe spadaju i lica koja budu otkrivena da nemaju dozvolu stalnog boravka ili ga ne mogu regulisati, a došli su kao turisti , u posetu rodbini i sl.


nije teranje maka na konac milane.

politicki azil kao pravna kategorija ne postoji.

niti postoje lazni i nelazni azilanti.

Nisam ni rekao da je teranje maka na konac, već da strogo gledano jeste tako kako kažete ali je ovo kolokvijalni izraz koji se u praksi koristi i sa naše i sa nemačke i švajcarske strane kada su u pitanju lica koja posežu za azilom a zapravo je izgovor da dobiju dozvolu stalnog boravka-
Politički azil ne postoji kao pravna kategorija ali kao praktična itekako.Recimo Vlado Dapčević je tretiran kao politički azilant jer je osnova njegovog zahteva za azil bio evidentan politički progon zbog neslaganja sa politikom rukovodstva zemlje, pa i Solženjicin ima drugu dimenziju od nekoga ko se lažno predstavlja da je politički progonjen.
Inače, u principu ne vidim ništa sporno ni u Vašem ni mome komentaru, a eto i Dragan otprilike isto kaže.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:00 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

eee da se i ja potpuno slozim sa g. karagacom...

pa kao što vidite samnom se i nije teško složiti samo treba biti objektivan i u onom u čemu smo u pravu i u krivu.
preporuka. na zalost.

Ajde sada budite korektni pa mi objasnite šta Vam znači ovo "na žalost", šta time hoćete da kažete o sebi i o drugima?
mikimedic mikimedic 13:10 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

Nisam ni rekao da je teranje maka na konac, već da strogo gledano jeste tako kako kažete ali je ovo kolokvijalni izraz koji se u praksi koristi i sa naše i sa nemačke i švajcarske strane kada su u pitanju lica koja posežu za azilom a zapravo je izgovor da dobiju dozvolu stalnog boravka-
Politički azil ne postoji kao pravna kategorija ali kao praktična itekako.Recimo Vlado Dapčević je tretiran kao politički azilant jer je osnova njegovog zahteva za azil bio evidentan politički progon zbog neslaganja sa politikom rukovodstva zemlje, pa i Solženjicin ima drugu dimenziju od nekoga ko se lažno predstavlja da je politički progonjen.
Inače, u principu ne vidim ništa sporno ni u Vašem ni mome komentaru, a eto i Dragan otprilike isto kaže.


pa da, ali ne mozete staviti u isti kos vladu dapcevica i solzenjicina, i stotine hiljada albanaca.

prvo niko od njih nije azilant sve dok ne dobije azil, vec iskljucivo trazilac azila.

ako dobije azil, onda ga kolokvijalno mozete nazivati azilantom ali cete ga pravno uvek i samo kvalifikovati kao izbeglicu, ali ga ni u kom slucaju ne mozete nazvati laznim azilantom (sem naravno ako u procesu trazenja azila nije dao lazne podatke, pa se naknadno utvrdi da mu se izbeglicki status ponistava).

za v.d. i solzenjicina mozete reci da su trazili, i dobili azil usled na osnovu opravdanog straha od proganjanja na osnovu politickog misljenja pa ih mozemo smatrati kolokvijalno politickim azilantima

albanci sa kosova su medjutim trazili azil na osnovu opravdanog straha od proganjanja na osnovu nacionalnosti, a ne politickog misljenja, pa mislim da ne mozemo govoriti o njima kao politickim azilantima.

posebna je tema sto oni uopste nisu ni dobili azil vec su stavljeni pod rezim 'privremene zastite', ali mislim da bi mnogo otisli u stranu ako bi nastavljali diskusiju i o tome.






mikimedic mikimedic 13:12 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

Ajde sada budite korektni pa mi objasnite šta Vam znači ovo "na žalost", šta time hoćete da kažete o sebi i o drugima?


na zalost znaci da se slazem apsolutno sa svim sto ste napisali u komentaru.

i voleo bih da je vas komentar 100% pogresan. ali na zalost, sto posto je tacan.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:15 30.07.2009

Re: Re:deprofesionalizacija diplomatije

Sa ovim se ne bih složio jer diplomatski posao zahteva dugogodišnju praksu koju mladi svakako nemaju.

Naravno ali se podrazumeva da je stiču kroz rad i usavršavanje i postepenim vođenjem na osnovu stručnosti u profesionalnom radu a ne da sin funkcionera SPO odmah dođe na mesto generalnog sekretara MSP bez ikakvog diplomatskog iskustva i iskustva u državnoj upravi, a onda samo posle dve godine ode na mesto ambasadora.
Znači mladost i iskustvo ne idu zajedno

Ali mladi i obrazovani uz iskusne mogu činiti dobar tim.
Inače o profilu diplomate lepo je rekao Ivo Andrić u smislu da ,za razliku od drugih državnih činovnika, diplomate ne mogu dugo da blefiraju i skrivaju svoju nesposobnost za taj posao.
Kod nas je posle petog oktobra zavladao neki talas "revolucionarnog zanosa" pa je svako ko je znao strani jezik i bio stranački aktivista mogao sve. Potpuno prepisano ono što je radio JUL.
Diplomatija je i delatnost i zanimanje i metodologija.
Oni što misle da se diplomatski poslovi i prepiska mogui svesti na SMS poruke, neće biti od koristi ni aktuelnoj diplomatiji ni diplomatskoj istoriji.
Na drugoj strani diplomatiji koja optimalno funkcioniše lobisti i lobiranje predstavljaju ozbiljnu smetnju

pogotovo ako se oni koji lobiraju postavljaju iznad zvaničnih diplomatskih predstavnika, jer šta onda rade oni, zar diplomatija i njie zaštita i afirmisanje interesa svoje zemlje.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:39 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

Drugim recima, pogazili su sve o cemu su do tada na sva usta trubili. Uostalom oni nisu postovali ni kumanovski ugovor, zasto bi postovali i onaj u Rambujeu?

Sve što nisu poštovali ispravili su R1244 gde se pozivaju na Glavu 7 a mi to prihvatili prihvatanjem rezolucije.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:51 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

Ja sam oduvek bio protiv Milosevica,

Eto, a nikada nisam čuo da je Milošević bilo gde izjavio da je protiv Tebe, ni da se potresa što si Ti protiv njega.
angie01 angie01 17:59 30.07.2009

Re: Re:Krivi su:

Pre se čini da roditelji i deca 2009. jedu Srbiju, tj ono malo što je ostalo od nje.


e ako bi ovo mogao da opservirash-bila bih ti zahvalna.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 20:25 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

Karagaća
E ovo se mnogima neće svideti, ali
iskreno rečeno Srbija je jedino imala pristojan imidž dok je bila u SFRJ


Vi poceste od Kulina Bana a za ovu temu je bitan period od dolaska Milosevica na vlast pa do danas. Kao da je neko u USA cuo za Milosa Obrenovica a i da jeste, bilo bi ga mnogo briga za njega kad su pitanju medjudrzavni odnosi danas. Ne bih da zato da skrecem temu ali se ni sa ovim vasim stavom ne slazem, izabrali ste nekoliko negativnih detalja iz srpske istorije (kakvi se mogu naci u istorijama svih drugih drazava/naroda), pokusavate da to generalizujete i, po obicaju, izvalcite pogresan zkljucak. Jedino moram da se osvrnem na ovu besmislicu o "Trojnom paktu, Nedićevoj Srbiji" posto nesto slicno ponavaljate vec vise puta. Nedic je samo jedan kvisling kojih je bilo u svim okupiranim zemljama pa ga ne vredi ni pominjati ... a dogadjaji u vezi trojnog pakta su nesto sa cime Srbija moze da se ponosi vise nego bilo koja druga zemlja u svetu - dok su se mnoge male zemlje (a i neke velike) poslusno prikljucivale Hitleru, samo u Srbiji je narod ustao protiv toga. Dok se Beogradu orilo "bolje grob nego rob" u mnogim durgim gradovima Evrope su cvecem docekivali njacrnji rezim u ljudskoj istoriji ...
dragan7557 dragan7557 22:42 30.07.2009

Re: Gase Borbu?

Virtuelni Vasilije
Karagaća
E ovo se mnogima neće svideti, ali
iskreno rečeno Srbija je jedino imala pristojan imidž dok je bila u SFRJ


Vi poceste od Kulina Bana a za ovu temu je bitan period od dolaska Milosevica na vlast pa do danas. Kao da je neko u USA cuo za Milosa Obrenovica a i da jeste, bilo bi ga mnogo briga za njega kad su pitanju medjudrzavni odnosi danas. Ne bih da zato da skrecem temu ali se ni sa ovim vasim stavom ne slazem, izabrali ste nekoliko negativnih detalja iz srpske istorije (kakvi se mogu naci u istorijama svih drugih drazava/naroda), pokusavate da to generalizujete i, po obicaju, izvalcite pogresan zkljucak. Jedino moram da se osvrnem na ovu besmislicu o "Trojnom paktu, Nedićevoj Srbiji" posto nesto slicno ponavaljate vec vise puta. Nedic je samo jedan kvisling kojih je bilo u svim okupiranim zemljama pa ga ne vredi ni pominjati ... a dogadjaji u vezi trojnog pakta su nesto sa cime Srbija moze da se ponosi vise nego bilo koja druga zemlja u svetu - dok su se mnoge male zemlje (a i neke velike) poslusno prikljucivale Hitleru, samo u Srbiji je narod ustao protiv toga. Dok se Beogradu orilo "bolje grob nego rob" u mnogim durgim gradovima Evrope su cvecem docekivali njacrnji rezim u ljudskoj istoriji ...

U Beogradu se mnogo kasnije orilo "Slobo mi te volimo" preko pedeset godina kasnije .

dragan7557 cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:15 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

Vi poceste od Kulina Bana a za ovu temu je bitan period od dolaska Milosevica na vlast pa do danas.

Nisam od Kulina Bana počeo već samo od perioda nastanka savremene Srbije kao države. I to samo kao ilustraciju kako je sama kvarila svoj imidž. Zašto bi govorili samo o periodu Miloševića a ove zaboravljali, hajde onda samo o periodu posle 5.oktobra.
Kao da je neko u USA cuo za Milosa Obrenovica a i da jeste, bilo bi ga mnogo briga za njega kad su pitanju medjudrzavni odnosi danas.

Ja komentar nisam ni uputio Stejt dipartmnetu a ni onima koji driblaju tj. lobiraju za nas, već blogerskoj i našoj javnosti.
izabrali ste nekoliko negativnih detalja iz srpske istorije

izaberite Vi nekoliko pozitivnih ali činjenično kao što su ovi koje sam naveo.Nadam se da neće biti kako su četnici spašavali američke pilote pa im treba odati priznanje što ih nisu pobili.
Jedino moram da se osvrnem na ovu besmislicu o "Trojnom paktu, Nedićevoj Srbiji" posto nesto slicno ponavaljate vec vise puta

Očito se nismo razumeli oko Trojnog pakta, ja ga navodim kao primer čega se treba stideti a rušenje Trojnog pakta ono čime se treba ponositi. Oni koji su bili za Trojni pak nastavili su kasnije kolaboraciju.
Dakle, imali smo imidž nekoga ko se odupro Hitleru i okupaciji, ali mi sada sami to nipodaštavamo i veličamo one koji su bili na strani Hitlera. Sami srozavamo svoj imidž nacije i države članice antihitklerovske koalicije.
Nedic je samo jedan kvisling kojih je bilo u svim okupiranim zemljama pa ga ne vredi ni pominjati ...

Tačno. A da li mislite da pokušajima, i to vrlo prisutnim, njegove rehabilitacije pomaže ili ruši imidž Srbije.?
a dogadjaji u vezi trojnog pakta su nesto sa cime Srbija moze da se ponosi vise nego bilo koja druga zemlja u svetu - dok su se mnoge male zemlje (a i neke velike) poslusno prikljucivale Hitleru, samo u Srbiji je narod ustao protiv toga.

Da ali događaji koji su doveli do rušenja Trojnog pakta, a sada imate poplavu naručenih "istoričara"pa i instituta koji dovode u sumnju da li je trebalo rušiti taj sporazum već preferiraju da je bilo pametnije priključiti se Hitleru u izgradnji njegove Evrope i njegovog projekta kome se divio Nikolaj Velimirović a naša Crkva ga proglasila svecem. Da li je to podizanje ili rušenje ugleda Srbije kao pripadnice antihitlerovske koalicije i Srbije koja kao hoće u EU koja počiva na temeljhima antifašizma.
evo jos jednog primera „Antifašizam jeste okvir u kojem je nastala Hrvatska; antifašizam jeste okvir u kojem Hrvatska živi i antifašizam je budućnost Hrvatske, Evrope i sveta.“ Ali da ne bude zabune, pri vraćanju nacionalnog ponosa Hebrang će insistirati na osudi komunističkih zločina.
Tako rade u Hrvatskoj , a kod nas i ne pominjemo antifašizam, a hoćemo u Evropu.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 06:56 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

dragan
U Beogradu se mnogo kasnije orilo "Slobo mi te volimo" preko pedeset godina kasnije .


Pa sta? Orilo se i "Vuce, Vuce" i zvizdalo se, lupalo se u serpe i lonce ... a neki su skandirali i "Cedo, ozeni me".
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:27 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

Karagaca
evo jos jednog primera „Antifašizam jeste okvir u kojem je nastala Hrvatska; antifašizam jeste okvir u kojem Hrvatska živi i antifašizam je budućnost Hrvatske, Evrope i sveta.“ Ali da ne bude zabune, pri vraćanju nacionalnog ponosa Hebrang će insistirati na osudi komunističkih zločina.
Tako rade u Hrvatskoj , a kod nas i ne pominjemo antifašizam, a hoćemo u Evropu


E neverovatni ste, toliki stepen neobjektivnosti nisam odavno imao prilike da procitam. I vi navodite Hrvatsku Srbiji kao primer antifasizma??? I citirate Hebranga koji sad pokusava da se vadi zato sto je samo pre nekoliko dana hvalio jednog od najvecih ustaskih zlocinaca, Luburica, kao borca "za hrvatsku stvar"? I pri tome jos besramno uvelicavao broj ubijenih u Blajburgu? Hrvatsku po kojoj se jos ori ustaski pozdrav "za dom spremni"? I UEFA zabranjuje utakmice zbog toga? I cijoj borbi za nezavisnost je odlucujuci doprinos dala ustaska emigracija a na celu stajao onaj koji je na sve nacine pokusavao da umanji njihove zlocine? Pa je cak i sadasnji glavni antifasista Mesic pevao ustaske pesme?

Da i ne pominjemo hipoteku NDH koja je posle nacisticke Nemacke bila najistaknutija po pitanju "industrije smrti" u koncentracionim logorima i pokusajima da unisti pojedine etnicke grupe ... PRE SVEGA SRBE. I sad treba ti isti Srbi da isticu svoj antifasizam, iako su posle Jevreja bili jedna od njegovih najvecih zrtava??? Pa i logor namenjen istrebljenju Jevreja iz Srbije, Sajmiste je bio preko Save, na teritoriji NDH - mislite slucajno?

Uostalom i oni koji pokusavaju da rehabilitiju Nedica (ili da daju realniju sliku o njemu), pokusavaju da istaknu da je on bio prikriveni antifasista koji je silom prilika radio to sto je radio u cilju minimiziranja zrtava koje su i tako bile neminovne pod nacistickom vlascu. Koliko se secam imali smo prilike i ovde na blogu da procitamo nesto o svedocenju jedne Jevrejke koju je on spasao. Ja suvise malo znam o tome ali ako u tome ima istine valjda bi svaki razuman covek tako nesto morao da pozdravi??? I oni koji pokusavaju da rehabilitiju cetnike, kako i sami primetiste, isticu one stvari koje ih stavljaju na stranu suprotnu od Nemaca. Naravno moguce je da u svojoj jednostranosti preteruju ... ali preterivali su garantovano i komunisti ranije. Ne kapiram kako i zasto bi jednom razumnom coveku smetalo da se u tom smislu stvari sagledaju sto realnije i ociscene od svih ideoloskih predrasuda???

Ma hajte molim vac, licite na one koji su do nedavno pokusavali ovde da Srbiji za ugled isticu Crnu Goru koja je tipican primer mafijacke drzave i ciji vlastodrzac mora da ide u Italiju da daje izjave sudu na kome se sudi mafijasima ... a jedino sto mu omogucava da ne bude u zatvoru je politicki imunitet. Zbog imuniteta taj "demokrata" i bivsi Milosevicev najblizi saradnik i ucenik "mora" da bude na vlasti vec 20 godina ... i verovatno namerava da ostane na njoj dozivotno ...


dragan7557 dragan7557 10:56 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

Pa sta? Orilo se i "Vuce, Vuce" i zvizdalo se, lupalo se u serpe i lonce ... a neki su skandirali i "Cedo, ozeni me".

Pa zato i tvoje isticanje :
Dok se Beogradu orilo "bolje grob nego rob"

spada u neodgovornu "argumentaciju" a vidljivo je baš u ovom što si napisao, i upotrebi arlaukanja i njakanja zaluđenih masa, koje kad tebi i sličnima odgovara se upotrebljava a kada ne odgovara se odbacije kao nevažno.

I nije neki su arlaukali Čedi već neke.

dragan7557 cerski
adam weisphaut adam weisphaut 11:17 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

spada u neodgovornu "argumentaciju" a vidljivo je baš u ovom što si napisao, i upotrebi arlaukanja i njakanja zaluđenih masa,

Eh Dragane, pa poznato je da se zakoni logike, a vala i fizike, savijaju do neprepoznatljivosti kada Vasilije počne da se bavi filigranstvom
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:31 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

dragan7557
spada u neodgovornu "argumentaciju" a vidljivo je baš u ovom što si napisao, i upotrebi arlaukanja i njakanja zaluđenih masa, koje kad tebi i sličnima odgovara se upotrebljava a kada ne odgovara se odbacije kao nevažno.


Ovo sa Cedom na kraju bi trebalo da bude malo saljivo (posto bi svakom moralo da bude jasno da se radilo o zezanju) ... i to je jedino sto bi moglo uslovno da se karakterise kao "njakanje". "Vuce, vuce" i protesti protiv Milosevica (sa lupanjem u serpe etc.) su vrlo BITNE I OZBILJNE stvari koje daju mnogo realniju sliku 90-ih nego sto bi se dobila ako bi se neko oslonio na tvoju jednostranu informaciju "Slobo mi te volimo" ...

"bolje grob nego rob" je sve samo ne "njakanje zaludjenih masa" i to je nesto sto bi zazuzimalo svetlo mesto u istoriji svakog naroda koji je bio u situaciji da se suprostavi takvom zlu kao sto je bila Hitlerova Nemacka. Takvih je bilo malo, posebno u okruzenju i/ili Evropi. Ali tebi izgleda sve treba da se nacrta ... inace koristis svaku priliku da pricas besmislice ...

ps. mislio sam na NEKE ljude ... a u njih spadaju i zene ako nisi znao. Hm, otkud ti znas sta je tada skandirao Pedja Azdejković?

adam weisphaut adam weisphaut 11:46 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

"Vuce, vuce" i protesti protiv Milosevica (sa lupanjem u serpe etc.) su vrlo BITNE I OZBILJNE stvari koje daju mnogo realniju sliku 90-ih nego sto bi se dobila ako bi se neko oslonio na tvoju jednostranu informaciju "Slobo mi te volimo" ...

Stvarno kako je jednostrano zaboraviti kako su BG domaćice još 1991 pokušavale cvećem da blokiraju put Miloševićevim tenkovima
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:53 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

Stvarno kako je jednostrano zaboraviti kako su BG domaćice još 1991 pokušavale cvećem da blokiraju put Miloševićevim tenkovima


To nije nikakva nova informacija nego ponavljanje one da su ljudi bili podeljeni i da je bilo onih koji su podrzavali Milosvica i onih protiv njega ... Ali ja stvarno vise nemam vremena da sve "crtam" tebi i Dragancetu ... prepustam vas jednog drugome ... i ne sumnjam da cete se dobro razumeti
adam weisphaut adam weisphaut 11:56 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

To nije nikakva nova informacija nego ponavljanje one da su ljudi bili podeljeni

Tačno koliko ljudi je bilo protiv te 91. 5%, 10% ?
Kasnije je došlo do većeg razmimolaženja zbog taktike ne samog cilja
Ne postoji ta mera baronmnhauzenizma kojom 90-te mogu da prođu kao svetao period srpske istorije
mariopan mariopan 12:01 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

Virtuelni Vasilije
dragan
Jel' to predlažeš stari dobri oprobani mehanizam "samo mrtva usta ne govore."


A da ti odes malo kod nekog psihijatra ... mozda ti pomogne da se oslobodis nekih svojih nocnih mora? Ili da procitas bar ceo post jos jednom pazljivije (ili jos par puta). Ili ti hoces da kazes da u drugim zemljama (posebno onim na koje mi zelimo da se ugledamo) ne postoje mehanizmi donosenja i sprovodjenja aktivnosti koje se smatraju drzavnom (ili nekom drugom) tajnom (bez "mrtvih usta" )? Ni njihovi drzavni organi (i tajne sluzbe) nisu pare koje trose zaradili "mučeći se i rintačeći" ... Pitanje samo kako i da li su pare koje utorose donele korist ili ne ... I Slobica nije placao lobiste ali zato na njegovih par ustedjenih milioncica dolaze milijarde unistene "humanitarnim" bombama. Bombama koje su padale zbog nepostojece humanitarne katastrofe (koju su tek one izazvale) i nepostojeceg masakra. Ali to sto su pomenuti razlozi bili nepostojeci u stvarnosti nije imalo mnogo uticaja ... valjda zato sto su i neki lobisti dosta toga ucinili da oni postoje u glavnim zapadnim medjima ...

Tako je Vaso.
adam weisphaut adam weisphaut 12:02 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

Tako je Vaso.

Sadržajan komentar
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:15 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

E neverovatni ste, toliki stepen neobjektivnosti nisam odavno imao prilike da procitam. I vi navodite Hrvatsku Srbiji kao primer antifasizma???

E neverovatni ste Vi koliko zaboravljate šta je tema.Tema je imidž zemlje i upravo Hrvatska pokušava da se kao opere od hipoteke , a Srbija svojim odnosom prema antifašizmu da je navuče na sebe.
Da i ne pominjemo hipoteku NDH koja je posle nacisticke Nemacke bila najistaknutija po pitanju "industrije smrti" u koncentracionim logorima i pokusajima da unisti pojedine etnicke grupe ..

Pa da, znaju oni to i sada hoće da kažu da oni kao majke mi nemamo nikakve veze sa tim. A Srbija proba da pokaže da joj jke bliži Nedić i Draža nego Koča Popović, i partizani.
I sad treba ti isti Srbi da isticu svoj antifasizam, iako su posle Jevreja bili jedna od njegovih najvecih zrtava???

a zbog čega bi se Srbi stideli svoga antifašizma osim što ga pripisuju nategnuto onima koji su samo malo na početku bili ili uopšte nisu, a iz ideoloških razloga zaboravljaju celi narodnooslobodilački pokret.
Pa i logor namenjen istrebljenju Jevreja iz Srbije, Sajmiste je bio preko Save, na teritoriji NDH - mislite slucajno?

Da, ali se Nedić hvalio svom gazdi kako je Srbiju očistio od Jevreja. A da li mislite da je logor na Banjici slučajno a njegov komandant nije bio ni ustaša ni Nemac već šef Nedićeve policije Jovanovuć.
Uostalom i oni koji pokusavaju da rehabilitiju Nedica (ili da daju realniju sliku o njemu), pokusavaju da istaknu da je on bio prikriveni antifasista koji je silom prilika radio to sto je radio u cilju minimiziranja zrtava koje su i tako bile neminovne pod nacistickom vlascu. Koliko se secam imali smo prilike i ovde na blogu da procitamo nesto o svedocenju jedne Jevrejke koju je on spasao.

Ma sigurno, oni hoće da dokažu kako su Nedić i Draža bili prikrtiveni antifašisti i čekali da Rusi isteraju Hitlera, a partizani su zapravo bili prikriveni fašisti pa su se borili protiv okupatora da bi prikrili to svoje osećanje. Je li to tako Vaso?
Ma hajte molim vac, licite na one koji su do nedavno pokusavali ovde da Srbiji za ugled isticu Crnu Goru koja je tipican primer mafijacke drzave i ciji vlastodrzac mora da ide u Italiju da daje izjave sudu na kome se sudi mafijasima

Ovo uopšte nije tema, a kad je pomenuste da podsetim da je u CG obeležen Dan ustanka, da je i Milorad Dodik čestitao 27. juli dan ustanka u BiH. Vaso, da li je neko u Srbiji, osim simboličnog polaganja venaca u Beloj Crkvi od strane SPS i 80-o godišnjaka na spomenik u Beogradu, čestitao narodu Dan ustanka protiv okupatora. Pa Srbija sada više i ne zna kad je bio i da li je uopšte bio ustanak, a hoće u EU, i ja i Vi treba da pričamo kako nam država čuva svoj i ugled naroda.
Ne kapiram kako i zasto bi jednom razumnom coveku smetalo da se u tom smislu stvari sagledaju sto realnije i ociscene od svih ideoloskih predrasuda???

Ja stvarno ne kapiram kako to ne kapirate.Šta znači realnije sagledavati, kao bio je istovremeno malo sa Hitlerom i malo sa Čerčilom.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:44 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

Adam Münchhausen
Tačno koliko ljudi je bilo protiv te 91. 5%, 10% ?
Kasnije je došlo do većeg razmimolaženja zbog taktike ne samog cilja


Na prvim visestranackim izborima je SPS dobila samo nesto vise 50% glasova (Milosevic 65%) ali je zahvaljujuci vecinskom izbornnom sistemu imala znatno veci udeo poslanika u parlamentu (valjda skoro 80%). Na svim sledecim izborima SPS vise nije uspela da osvoji vecinu nego je morala da skalapa koalicije ...

Baron

Ne postoji ta mera baronmnhauzenizma kojom 90-te mogu da prođu kao svetao period srpske istorije


Ti po obicaju izmislis/pripises nesto nekome pa se onda odusevljavas sam sebi i svojoj izmisljotini. Ko je uopste govorio o 90-im kao svetlom periodu srpske istorije? Sto se mene tice to je najmracniji deo ... ali to uopste ne znaci da je toliko mracan koliko neki pokusavaju da ga prikazu. Pa onda i sve svoje mracne strane pokusavaju da sakriju svaljujuci sve na Milosevica ...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:01 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

Milan
Ja stvarno ne kapiram kako to ne kapirate.Šta znači realnije sagledavati, kao bio je istovremeno malo sa Hitlerom i malo sa Čerčilom.


Kad je o Nedicu rec jasno je da je on bio kvisling ... i od te odgovornosti ga niko ne moze oprati - uostalom on je toga sigurno bio svestan. Radi se samo o tome da li je i u takvoj poziciji bio u stanju da uradi i nesto pozitivno u smislu smanjivanja broja zrtava ... ja to ne znam, ali ne vidim zasto bi to covek unapred poricao i odbijao. I ako se pojave svedoci i dokazi onda je samo pozitivno i na neki nacin umanjuje njegovu krivicu i odgovornost. Pri tom je svima jasno da bi U SVAKOJ zemlji na svetu Nemci bili u stanju da nadju nekoga za takvo "radno mesto" ... kao sto su uostalom i nasli. I jasno je da je na takvom mestu i ako je neko bio protiv Nemaca i okupacije morao da se pretvara i da dokazuje svoju odanost i poslusnost.

Da li je on bio iskren ili se pretvarao bi trebalo ostaviti strucnjacima i svedocima ... na komunisticku istoriografiju se u tom smislu (kao i u mnogim drugim slucajevima) ne mozemo potpuno osloniti.

Sto se tice srpskog antifasizma ne vidim da se iko njega zbilja stidi (uostalom njime se hvale i oni kojima vi to pravo ne dajete ) ... Naravno prihvatam da se tu u nekim pojedinacnim situacijama nesto nekom ne moze prebaciti ...

Srbija ima jednostavno mnogo bogatiju istoriju otpora prema zavojevacima nego neke druge zemlje u okruzenju (za neke je istorija tek nedavno pocela ) pa onda prilikom polaganja venaca i odavanja pocasti to radi ne samo za borce iz II svetskog rata nego i za one iz prvog a i za one ranije.

ps-edit. Da dodam jos malo o tome da se Srbija "stidi antifasizma". Tu je vrlo jasno da upotrebljavate pogresan termin. A trebalo bi da bude jasno otkud potice ta zabluda. Naime, problem je u tome sto se borba protiv fasizma u II svetskom ratu ne moze razluciti od komunisticke revolucije - to nisu radili ni oni koji su se borili. E kad je u 90-im doslo do podela na politickoj sceni SPS je kao naslednica komunisticke partije nastavila da slavi i sve to sto je slavila i njena prethodnica - nove partije su bile protiv komunizma (kao i zapad koji upravo bio pobedio taj komunizam) i jasno je da se onda nisu mogli pojavljivati na istim proslavama ... I tako se ocigledno nastavilo do danas. Drugim recim niko se ne distancira od antifasizma, nego od komunizma...

Mada i ja mislim da bi i neke druge partije morale da promene svoje ponasanje u tom smislu ... pre svega DS. Ne vidim sta je tu problem definisati tacno sta je to sto se iz proslosti slavi a sta ne. Ali najiskrenije receno najbolje bi bilo i ne baviti se stalno prosloscu a pogotovu ne sukobima partizana i cetnika ... U tome se preteruje i dalje kod nas ... a i ovde na blogu ...
adam weisphaut adam weisphaut 13:14 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

Na prvim visestranackim izborima je SPS dobila samo nesto vise 50% glasova (Milosevic 65%) ali je zahvaljujuci vecinskom izbornnom sistemu imala znatno veci udeo poslanika u parlamentu (valjda skoro 80%). Na svim sledecim izborima SPS vise nije uspela da osvoji vecinu nego je morala da skalapa koalicije ...

Vasilije Minahuzenu stari, valjda je jasno da ne govorim o podršcii SPS-u već o podršci ratu, u trenutku kada je rat izbijao podrška "cilju" se polarizovala, ili oćeš da mi kažeš da je dokaz antiratne politike SPO sa sve Srpskom dobrovoljačkom gardom i otud i onako "divna" slika o Srbiji 90-ih, da li su i neki drugi zasluživali "divnu" sliku je naravno drugo pitanje, ali cenm kakvu god da oni jesu to ne menja činjenicu da imidž Srbije nije bio "ničim izazvan", nego nastavi slobodnu, povuci se za perčin i odlepršaj u željene visine
adam weisphaut adam weisphaut 13:16 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

ali to uopste ne znaci da je toliko mracan koliko neki pokusavaju da ga prikaz

Da pretpostavim smelo, ti si tada bio od onih koji su se "slagali sa ciljem ali ne sa sredstvima" ?
sentinel26 sentinel26 15:10 31.07.2009

Re: Gase Borbu?

Milan Karagaća
... da podsetim da je u CG obeležen Dan ustanka, da je i Milorad Dodik čestitao 27. juli dan ustanka u BiH. ....... da li je neko u Srbiji, osim simboličnog polaganja venaca u Beloj Crkvi od strane SPS i 80-o godišnjaka na spomenik u Beogradu, čestitao narodu Dan ustanka protiv okupatora. Pa Srbija sada više i ne zna kad je bio i da li je uopšte bio ustanak, a hoće u EU, i ja i Vi treba da pričamo kako nam država čuva svoj i ugled naroda.

Polako prijatelju, ima vremena, dok pronadju čičine mošti, pa ih okade, pa ih malo provozaju da obilježe granice nove države, pa analizom DNK pronadju tačan datum ustanka, ako ga je uopšte i bilo, onda će uslijediti duple čestitke.
Srbija vjerovatno nije ni "znala" da je okupirana do 1944.godine kada su došli partizani i ruske trupe te ih obavijestili o prisustvu okupatora.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana