Hipokrat je na godisnjem odmoru

gbls RSS / 29.07.2009. u 23:38
Пресело им летовање у Сутомору због повреде
Владимиру Хромишу, пошто се повредио нагазивши на арматуру, лекари у Бару само превили рану после чега су уследиле компликације
vlada-hromis.jpg
Владимир Хромиш

Дуго жељено летовање за Владимира Хромиша (27) из Новог Сада претворило се у праву ноћну мору. Отишао је са супругом на одмор у Црну Гору, али је већ другог дана летовања у Сутомору случајно нагазио на парче зарђале арматурне шипке коју је неко немарно оставио да вири из бетона испред пекаре. Кад је осетио бол, видео је да му је шипка пробила папучу, забола се у ногу и направила рану три до четири центиметара дубине. Један мештанин одвезао је повређеног Хромиша до Ургентног центра у Бару. После повређивања, нова непријатност је била - нељубазност особља.

– Докторка ми је површно из даљине погледала рану, констатујући да је боље да се не ушива, већ само да се превије, јер је на незгодном месту. Рекла је да би требало да примим антитетанусну заштиту. За тај савет су ми тражили 15 евра, али смо супруга и ја у новчанику имали само 10 евра. Када смо понудили да накнадно донесемо новац, медицинска сестра је само преврнула очима и написала уплатницу на 10 евра, а после тога нам није обезбеђен никакав превоз назад, него смо били препуштени сами себи – истакао је Хромиш.
Пошто је антитетанус морао да се прими у року од 24 сата од повређивања, друга мука која је нашег саговорника задесила била је што ни у једној апотеци у Сутомору није могао да нађе серум, па је поново морао да оде до Бара да би га набавио. После набавке серума, било је неопходно у Дому здравља обезбедити упут за примање инјекције. Покушали су у соби 5 али је лекар избацио Владимирову жену уз речи „излази напоље”. Лекарка у соби број 7 је дала упут а давање инјекције наплаћено је 6,5 евра.

– Рана је била дубока, нога је почела да отиче и добио сам температуру, па сам се вратио у Србију и одмах отишао код хирурга, који ми је из ране извадио парче гуме од папуче и одстранио сав гној који се у међувремену створио. Одмах сам почео да примам инјекције и да пијем две врсте антибиотика, јер је претила опасност од велике инфекције – објашњава наш саговорник.
Директор Дома здравља у Бару Борислав Лалевић, међутим, тврди да је, према његовим сазнањима, Владимир Хромиш, 21. јула у Хитној помоћи у Бару, добио сву потребну стручну помоћ и негу у санирању повреде. У протоколу, у који смо имали увид, стоји да је Хромиш примљен са убодном раном на десном стопалу и да је примењена следећа терапија – „тоалета, превој, АТ заштита, савет”.

– То значи да је рана испрана и очишћена, превијена, да је наређена антитетанусна заштита у одговарајућој амбуланти и да је дат савет шта урадити уколико нога отекне или се рана загноји. Како ме је обавестила дежурна лекарка Хатиџа Дивановић, у тренутку обраде није претила опасност од било каквих компликација, јер је рана добро очишћена и санирана. Ипак, и најбезазленија рана зна да се инфицира. Али, пацијент је добио савет како да реагује уколико примети промене – рекао је Лалевић.

Главна сестра Дома здравља Зорка Перић појаснила нам је каква су права држављана Србије кад је реч о здравственој заштити у Црној Гори.

– На основу потписане конвенције о здравственој заштити и реципроцитету, грађани Србије имају идентична права као и грађани Црне Горе у лечењу на територији Црне Горе. Потребно је само да са собом донесу образац 111, који добијају од свог фонда здравства. Преко тог обрасца улазе у наш информациони систем. Претходно се јаве свом изабраном лекару, а образац одобрава лекарска комисија. Уколико немају тај образац, плаћају услугу по важећем ценовнику црногорског фонда здравства – каже Зорка Перић.


Данијела Давидов-Кесар - Милан Вујовић
[објављено: 29/07/2009] dnevne novine Politika


Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana