Ljubav| Politika| Region

Trojka Episkopa bačkog Irineja u poslednjoj sekundi?

marco_de.manccini RSS / 02.08.2009. u 07:01

 

Šut izgleda odlično. Jeste upućen dve sekunde pre kraja napada, ali izbačaj iz ruke izgleda perfektno, putanja je visoka i dobra, i sada se lopta vrti oko obruča i možda upadne gde treba, a možda i ne. Da li će upasti zavisi od toga da li će neko sa strane mučki zadrmati koš ili čak javno i bezobrazno skinuti loptu sa obruča.    

7dd.jpg 

* * *  

Два дана пред највећи празник у Македонији, Илиндан, Српска Православна Црква је издала саопштење за јавност, потписано од стране Епископа бачког Иринеја, у којем се јавност обавештава да ће ове године посета званичне македонске делегације манастиру Прохору Пчињском бити дозвољена. 

Да подсетимо. На Илиндан 1903. је подигнут устанак против Отоманске Империје у неким областима данашње Републике Македоније и на северу Грчке. Овај устанак је брзо угушен, али не пре ослобођења неколико омањих градића и проглашења Крушевске Републике, која је трајала свега 8 дана (4.-12. август). На Илиндан 1944. је у манастиру Прохор Пчињски, одржана прва седница Антифашистичког Већа Народног Ослобођења Македоније (Антифашистичко Собрание на Народното Ослободување на Македонија - АСНОМ) и тиме утемељена модерна македонска држава у границама у којима и данас, после 65 година, опстојава. У част ова два догађаја Илиндан је Дан Републике у Македонији. 

Централна прослава Дана Републике се увек одржава у Крушеву, између осталог и зато што је манастир Прохор Пчињски на територији Србије, па масовна посета и прослава у и око манастира не би била ни могућа, а вероватно ни примерена. Оно што је свакако могуће и примерено је посета званичне делегације Републике Македоније манастиру, с циљем да се и ту, на самом месту, бар некако обележи празник и историјски догађај. 

За овакву посету, наравно, потребна је обострана добра воља, договор, и екплицитна сагласност Српске Православне Цркве. Напоменимо само да је у последњих седам година (а чини ми се и дуже) македонска делегација ушла у манастир и пригодно обележила празник само у 2004. Како год се тумачили прави разлози за ово, не може се одрећи да је свакако један од фактора и несугласица између Српске и Македонске Православне Цркве и око имена потоње цркве и око њене самосталности.  

Управо због свих ових околности веома радује саопштење СПЦ којим се посета ове године дозвољава, а оно што посебно радује је и тон овог саопштења. Исто се састоји од три пасуса, која овде цитирам и коментаришем посебно. 

Део Први

Саопштење за јавност 
31. јул 2009 - 15:05 

Српска Православна Црква, као домаћин и власник велике православне светиње, манастира Светог Прохора Пчињског, одлучила је, како на нивоу подручне Епархије врањске тако и на нивоу Светог Архијерејског Синода - на предлог Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, члана Светог Синода и овлашћеног заступника Епархије врањске по питању прославе Илиндана у манастиру Светог Прохора Пчињског - да искрено, срдачно, братски, без задршке и било какве задње мисли, пружи у манастиру гостопримство и више од тога, братски пријем, високој делегацији Собрања Републике Македоније за 65. годишњицу АСНОМА-а за Илиндан ове године. 

* * * 

Паметном и добронамерном човеку би ово било сасвим довољно. Не могу да замислим бољи начин за пружање руке. Да поновим. Искрено, срдачно, братски, без задршке. И не само гостомпримство, већ и више од тога, братски пријем. Ово, наравно, не решава ниједан проблем између две цркве, али у околностима у којима је отворен улог добре воље већ предуго недостајао, представља огроман корак.   

Део Други 

Ту делегацију ће у манастиру најпре, као надлежни епископ, добродошлицом поздравити надлежни епархијски архијереј, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, а затим и изасланик Његове Светости Патријарха српског г. Павла, Патријарховог заменика Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. др Амфилохија и Светог Архијерејског Синода, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. др Иринеј. 

* * * 

Овај део је, на први поглед, сувопаран и јавности непотребан протоколарни детаљ. Али овај детаљ представља још један огроман корак напред. Подсетимо да је, када је 2004. последњи пут македонска делегација на челу са тадашњим Председником Македоније Црвенковским ушла у манастир, иста била дочекана од тадашњег Премијера Србије Коштунице, Епископа Иринеја и Епископа Пахомија, али и изненађена присуством некадашњег Епископа МПЦ, Јована, световно име Зоран Вранишковки, који је само око годину дана пре тога рашчињен од стране МПЦ (он је прихватио црковно и канонско јединство са СПЦ и духовну јурисдикцију Партијарха Павла над територијом Републике Македоније, а од стране СПЦ био проглашен егзархом Православне Охриске Архиепископије). 

Дакле, чини се да је са овом наизглед неважном протоколарном забелешком Епископ бачки Иринеј јавно обећао да неће доводити македонску делегацију предвођену Председником Скупштине Вељановским и Министром за Спољашње Послове Милошовским у неугодне ситуације. Тиме оно ”без било какве задње мисли” из првог дела добија у овом другом делу и мало конкретне тежине.  

Део Трећи

Све друге или другачије приче јесу или недобронамерне или незналачке спекулације. У првом реду, није истина да висока државна делегација из Скопља долази на основу договора са државним властима Србије. Она долази само и искључиво на основу одлуке, добре воље и љубави Српске Православне Цркве. Држава Србија, са своје стране, признаје слободу и ингеренције Српске Православне Цркве, као и верску слободу уопште, а Српска Православна Црква искрено уважава увиђавност и потпуно демократско држање српске државе у питањима вере и савести. 

Епископ бачки др Иринеј

* * * 

Овај део је једини који ме збуњује. Први део је имао очигледну поруку, упућену и разумљиву свима с обе стране границе. Други је додао мали слој, додатни залог, за оне упућеније. Коме је намењен овај трећи део? Које је његово значење? Наравно да македонска делегација не може доћи у манастир само на основу договора са српском владом. Коме се ово посебно објашњава? Некима унутар или око СПЦ, или унутар или око државних власти Србије, да не би непотребно таласали и устали у одбрану ”угрожених” ингеренција и интереса СПЦ и тиме потпуно упропастили учињен гест? 

И ту негде ћу прећи на спортске метафоре. Коме се поручује да не тресе обруч? 

Саопштење Епископа бачког Иринеја је шут за тројку. Не није меч између добра и зла, није дотле дошло, ради се само о мечу између добре и зле воље да се проблем годишње посете македонске делегације манастиру одвоји од свих осталих проблема, обостраног и једностраног условљавања и окривљавања, и сведе на оно што јесте. 

Прилика за малу свечану церемонију, обележавање историје, и демонстрацију људскости. И то је све. 

Проблем у овом политичко-државно-црквеном натезању између добре и зле воље је што, за разлику од световне кошарке, играчи нису јасно подељени у два тима, већ су сви играчи измешани, носе исте дресове и тврде да играју за исти тим. А није тако, јер да је тако меча не би ни било.  

На шут се, као и увек до сада, непотребно чекало и време за напад је скоро истекло. Уопште није јасно зашто се одлука увек, амам баш увек, доноси пар дана пре празника. На крају, сваки пут, добра воља мора да избрза ствари и у последњем тренутку буде грубо одгурнута лактом, направи грешку у корацима, или једноставно промаши из неизграђене позиције. 

Али овај шут изгледа одлично. Јесте упућен две секунде пре краја напада, али избачај из руке изгледа перфектно (први део саопштења), путања је висока и добра (други део сапштења), и сада се лопта врти око обруча и можда упадне где треба, а можда и не (трећи део). Да ли ће упасти зависи од тога да ли ће неко са стране мучки задрмати кош или чак јавно и безобразно скинути лопту са обруча. 

Видећемо данас. На Илиндан. Славу мог деде. 

Ако све буде у реду моћиће сви да дигну три прста. Тројка, човече.   

 

 



Komentari (206)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

marco_de.manccini marco_de.manccini 07:26 02.08.2009

Да одмах напоменем

Нисам квалификован, позван, нити спреман да тумачим ставове СПЦ или МПЦ у несугласици око имена и самосталности потоње.

Уосталом, молим вас да приметите да је овај блог о нечем сасвим другом.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:27 02.08.2009

Re: Да одмах напоменем

Lepo je cuti da se na nasim prostorima nesto lepo desava i stvari krecu u pozitivnom smeru. Nacionalistickih budala ima svud ali ja ne znam ni jedan razuman razlog zbog cega bi postojalo bilo sto sporno izmedju Makedonije i Srbije. Diplomatsko zahladjenje odnosa zbog priznanja Kosova je bilo razumljivo ali je svakom valjda jasno da je to prolaznog karaktera ... a ako postoji jedna zemlja u svetu u slucaju koje bi covek moga da razume i shvati da nije imala izbora kad je u pitanju to priznanje onda je to u slucaju Makedonije. A ako ima i malo pameti u srpskoj spoljnoj poliici onda bi ona trebalo da ucini sve da sa Makednonijom gaji istinsko prijateljstvo. Jedina situacija koja mi pada na pamet i u kojoj je razumljivo da Srbija bude neutralna je spor sa Grckom ... osim sto bi mozda mogla da ponudi prijateljske usluge obema drzavama da prevazidju nesuglasice ...

Ne secam se da sam ikad sreo nekog Makedonca koji je iskazvao bilo kokvu vrstu netrpeljivosti prema Srbiji ... bas naprotiiv - uvek je bio obrnut slucaj ...

pozz

ps. naravno preporuka za tekst, Marko
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:41 02.08.2009

Re: Да одмах напоменем

A ako ima i malo pameti u srpskoj spoljnoj poliici onda bi ona trebalo da ucini sve da sa Makednonijom gaji istinsko prijateljstvo.

Памети треба на обе стране, а будала већ има довољно, такође на обе стране.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:08 02.08.2009

Re: Да одмах напоменем

marco_de.manccini

Памети треба на обе стране, а будала већ има довољно, такође на обе стране.

Sećam se da su makedonske vlasti sprečavali delegaciju SPC da prođu Makedonijom u mantijama (putovali službeno u Grčku po pozivu grčke pravosl. crkve).
Ima budala na obe strane, ima.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:01 02.08.2009

Re: Да одмах напоменем

Ма то је оправдано. Замисли да ови залутају успут и уопште и не стигну до Грчке, па учине неко злодело, крсте неку децу, обаве венчање, или штогод тако неприлично.

Него неће се ти конци размрсити још дуго.

А треба живети. И славити шта има да се прослави. Због тога ме обрадовало саопштење.
NNN NNN 07:33 02.08.2009

Budimo ljudi!

Не није меч између добра и зла, није дотле дошло, ради се само о мечу између добре и зле воље да се проблем годишње посете македонске делегације манастиру одвоји од свих осталих проблема, обостраног и једностраног условљавања и окривљавања, и сведе на оно што јесте.
marco_de.manccini marco_de.manccini 07:36 02.08.2009

Re: Budimo ljudi!

Прилика за малу свечану церемонију, обележавање историје, и демонстрацију људскости. И то је све.
Bojan Budimac Bojan Budimac 07:52 02.08.2009

Re: Budimo ljudi!

marco_de.manccini
Прилика за малу свечану церемонију, обележавање историје, и демонстрацију људскости. И то је све.

mirelarado mirelarado 08:22 02.08.2009

Re: Budimo ljudi!

marco_de.manccini
Прилика за малу свечану церемонију, обележавање историје, и демонстрацију људскости. И то је све.


Иако се не разумем у црквена питања, увек сам за међусобно уважавање и сарадњу. Стога се надам да ће бити тројка.
marco_de.manccini marco_de.manccini 08:34 02.08.2009

Re: Budimo ljudi!

Не разумем се ни ја ни у међуцрквена питања ни у кошарку. Али се и ја надам тројци. Видеће се још данас.
mirelarado mirelarado 20:27 02.08.2009

Re: Budimo ljudi!

Срећна слава, Марко.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:46 02.08.2009

...

баш сам за ускрс последњи радио с људима из македонског мип-а (као домаћин у јерусалиму) и изненадио се да нису имали превише, заправо скоро нимало жалби везаних за спц. био је ту и један млађи човек из руског мип-а, који ми је рекао да су се односи спц према македонији сасвим упристојили. ја сам се исто изненадио колико је рус био модерних и отворених схватања. ништа од оне кеј џи би представе о русима у црним кожњацима са руком која непрестано милује врат берете с пригушивачем. нормалан лик потпуно, школован у амер'ки. македонски дипломата је исто био млад и учен. оно, баш ми био ужитак с њима да проведем ускрс. потпуно су неоптерећени православљем, онако фино и учтиво побожни као што ја капирам да је било у нас у стара времена када је православље било нека врста оруђа људској племенитости а не неки секташки трип као у последњих пар деценија.

што се спорног дела изјаве тиче, морам признати да ми звучи тотално иринејовски, пошто је човек властољубив, воли да се зна да се ово добродејањије одвија под његовом палицом ("Све друге или другачије приче јесу или недобронамерне или незналачке спекулације" ), а можда је и упућено неким хардкор круговима унутар синода. какви су пак то хардкор кругови ако пахи, ирке и амфи представљају софткор, бог свети (или шеки ) зна.
marco_de.manccini marco_de.manccini 08:05 02.08.2009

Re: ...

православље било нека врста оруђа људској племенитости

Веома интересанта конструкција.

Да ли хоћеш да кажеш да је људска племенитост инхерентна, а православље мође бити оруђе кроз које се она исказује и делује или, помало у супротном правцу, да православље може да буде оруђе за буђење људске племенитости?

Јесу ли то два концепта која се узајамно подхрањују? Или један који се различито манифестује?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:26 02.08.2009

Re: ...

marco_de.manccini
Веома интересанта конструкција. Да ли хоћеш да кажеш да је људска племенитост инхерентна, а православље може бити оруђе кроз које се она исказује и делује или, помало у супротном правцу, да православље може да буде оруђе за буђење људске племенитости? Јесу ли то два концепта која се узајамно подхрањују? Или један који се различито манифестује?


ух, Марцо, је л' може неко лакше питање? славило се јуче злато из рима, па се одјутрос, хм, соба чудно окреће око своје осе...


мислим да овде одговор зависи од тога како се човек постави према христу, пошто је он нека полазна основа идеала племенитости за православну концепцију људскости. ја лично верујем да племенитост јесте инхерентна. православље може да буде оруђе у појединим случајевима. ја увек волим да размишљам у овој ситуацији о фјодору михајловичу, робијашу који иде на погубљење и одједном га звук звона са сибирске цркве нагна да осети неодређену симпатију према животу, иако би по свој логици требао да буде озлојеђен јер планирају да га стрељају невиног.

мислим и да је то један концепт, с којим смо се ми, као универзално човечанство (термин руских 19-о и 20-овековних - пререволуционарних новоидеалиста), поигравали на различите начине од када је света и века... ево, само неки од тих система поигравања: мојсијевство, хришћанство, мухамеданство, антички идеали, ренесанса, хуманизам, позитивизам, итд.
marco_de.manccini marco_de.manccini 08:30 02.08.2009

Re: ...

Хвала. Извини за многа питања. Оном лепом конструкцијом си ми пробудио мисли и радозналост. И хтедох да чујем још коју реч.
sveti_gral sveti_gral 08:49 02.08.2009

Nije mnogo bitno ali,

...одржана прва седница Антифашистичког Већа Народног Ослобођења Македоније

tačan naziv je ASNOM - Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije.
marco_de.manccini marco_de.manccini 08:57 02.08.2009

Re: Nije mnogo bitno ali,

Тачан назив је

Антифачистичко Собрание на Народното Ослободување на Македонија

а тачан превод на српски је

Антифачистичко Веће Народног Ослобођења Македоније.

И да, слажемо се, није битно.

ЕДИТ: Ено додао сам и оригинални назив у текст, да не би било забуне.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:13 02.08.2009

Preporuka

Preporuka za tekst, a posebno za razumno ponašanje vrha SPC koje je u duhu hrišćanstva i ,m posebno, dobrosusedskih odnosa . Dobro je da CPC nije podlegla, kao što je ranije radila, pritisku dežurnih patriJota u svojim redovima i nekih stranaka, pa da kaže "ne može jer je Makedonija priznala Kosovo"
marco_de.manccini marco_de.manccini 09:20 02.08.2009

Re: Preporuka

Сваке године се може наћи нови (или потегнути стари) разлог. Али можда је коначно израчунато да се то не исплати.

Гест је мали, у смислу да не кошта ништа нити обавезује, а веома је видљив (бар македонској јавности) и генерише добру вољу.

У међувремену, отворена питања се могу решавати хладније главе и без додатних медијских компликација.
radojicic92 radojicic92 10:02 02.08.2009

...

Da li će upasti zavisi od toga da li će neko sa strane mučki zadrmati koš ili čak javno i bezobrazno skinuti loptu sa obruča.

ovo sudija priznaje da je uslo u oba slucaja, bice sve ok
sta bi sa onom plocom sto je vojvoda razlupao macolom?
bauer. bauer. 10:13 02.08.2009

Re: ...

a tko je sudija?
marco_de.manccini marco_de.manccini 10:17 02.08.2009

Re: ...

Мислим да велики војвода од зарђале кашике тамо негде деведесетих није разлупао спомен плочу већ је само извадио. Отад је плоча провела велики део времена у Врању (не као експонат у музеју, али су је људи ипак сачували).
marco_de.manccini marco_de.manccini 10:22 02.08.2009

Re: ...

a tko je sudija?

Е то је то, нема судија, и не признаје се кош ако неко дрма обруч или скида лопту. Нема фаула, нема слободних бацања, нема ништа. Не види се тачно ни где је линија за тројку, не види се ко је чији играч и какве су му намере.

Све се то види тек на крају. Неком.
bauer. bauer. 10:29 02.08.2009

Re: ...

znaš, meni je sve to strano. drago mi je kad vidim da ide na dobro. ali mnogo je komplikovano i... nepotrebno.

a o prohoru pčinjskom smo prečali još onomad. fenomenalno mesto.
radojicic92 radojicic92 11:58 02.08.2009

Re: ...

Све се то види тек на крају. Неком.

dotad malo dobre volje za promenu ne zvuci lose, verovali ovim majstorima ili ne

srecna slava Marco
za dedu (snimano u Krusevu), ovaj CD cuvam u sefu
radojicic92 radojicic92 11:59 02.08.2009

Re: ...

bauer.
a tko je sudija?

Njanja
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:38 02.08.2009

Re: ...

ovaj CD cuvam u sefu

И треба.

(а свима који би да тресу обруче, ено како се лепо могу сложити људи, застаје дах)
loader loader 10:18 02.08.2009

Labavljenje omče

Samo jedan od sporih, ali - po prisili prirodnih zakona - neminovnih poteza smanjenja napetosti, napetosti koja je bila proizašla iz nedovoljno emancipovanih pojedinačnih narodnosnih identiteta na ovim prostorima. Naravno, ovi današnji pozitivni potezi su manje znak zrenja pojedinačnih narodnosnih identiteta, a daleko više shvatanje da treba izbeći onaj raniji model ponašanja koji je naneo neprocenjivu i dugoročnu štetu u maltene svakom pogledu, skoro svima unaokolo, ali osobito srpskom narodu.

Neka bude dobra volja.
marco_de.manccini marco_de.manccini 10:29 02.08.2009

Re: Labavljenje omče

shvatanje da treba izbeći onaj raniji model ponašanja koji je naneo neprocenjivu i dugoročnu štetu u skoro svakom pogledu, skoro svima unaokolo, ali osobito srpskom narodu

Па силни бранитељи српског народа и његових интереса су имали шансу. На жалост, имали су много шанси.

Можда је време да се крене напред. Малим гестовима, па већим, па ко зна, можда поново сви до једног на Балкану буду јели златним кашикама на двору.

Или бар сваки дан, за почетак.
loader loader 10:53 02.08.2009

Re: Labavljenje omče

marco_de.manccini " ... буду јели златним кашикама на двору ... "
Tako je, brale ! Tako govori prava Srbenda !! :))
marco_de.manccini marco_de.manccini 10:56 02.08.2009

Re: Labavljenje omče

Лако ћемо за есцајг, ја бих да се прво реши онај проблем свакодневног јела.

Ево, замисли кад би хлеб био 3 динара.
loader loader 11:16 02.08.2009

Re: Labavljenje omče

Ево, замисли кад би хлеб био 3 динара.
Šta bre Tri dinara ?! :))) Nudi đavo mahanje repićem i za manje para !!!
pettao pettao 11:40 02.08.2009

a grcka pravoslavna crkva?

mislim da ce tu biti problema...ako takav dogadjaj prikazu na glavnim tv kanalima....
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:16 02.08.2009

Re: a grcka pravoslavna crkva?

а какве везе има грчка црква се свим тим?
miloradkakmar miloradkakmar 11:43 02.08.2009

Neizvesnost

je hrana na ovim prostorima?! Možda su se dve strane dogovorile mnogo ranije , a javnost je upoznata " dve sekunde pre kraja " ili bih samo voleo da je tako. Bitno je da je pokazana ljudskost, nadvladavnje onoga što koči dobre odnose.

Marko, srećna slava i čestitka za veliki praznik.
margos margos 13:24 02.08.2009

.......

Marko, srećna slava i čestitka za veliki praznik.

I da, ne verujem da će danas iko tresti obruč. Želim da trica bude čista kao suza.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:56 02.08.2009

Re: Neizvesnost

Možda su se dve strane dogovorile mnogo ranije , a javnost je upoznata " dve sekunde pre kraja " ili bih samo voleo da je tako.

Не верујем, али ко зна.

Може се помислити и да су се договорили раније али чекали да изнесу у јавност што касније да не би дали онима што воле да тресу обруч време за реакцију. Оно, сачувати лопту што дуже, шутирати пред крај, и не дати противнику шансу и време за противнапад.

Ја ипак мислим да је реч само о уобичајеном решавању ствари тек кад догори.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:16 02.08.2009

Re: Neizvesnost

Хвала, Маргос и Милораде.
iris.davidovich iris.davidovich 14:28 02.08.2009

Nisam

znala nista od ovoga sto rece (sem krusevske republike, i to pozadi). Stavise, sto se Makedonije tice, imam mix neznanja'n'amnezije, pa nas tako racunam u jednu (te istu) drzavu. Jedan od najlepsih odmora sam provela u Trpejici (selo blizu Ohrida, snobovski eskapizam moga domacina), i ako negde volim da svratim, to je u Makedoniju.

znam, znam, promasila sam temu
al sam vidla tvoj komentar negde usput da je ovo blog o necem sasvim drugom (ne o kosarci)

marco_de.manccini marco_de.manccini 17:06 02.08.2009

Re: Nisam

znam, znam, promasila sam temu

Ма какви. Говоримо о лепом у људима.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:28 02.08.2009

Ipak se kreće..

Razumno....i sjajno bi bilo da se dobra volja SPC prema MPC ubuduće povećava, kad već na Balkanu vera nikako da pređe u sferu ljudske privatnosti.
Marko, preporuka za to što si uvideo značaj ovoga čina...
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:12 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

Овде у САД, у сваком граду постоје цркве разних деноминација, људима је све то тако нормално, понекад оду на литургију и у другу цркву, венчавају се и друже између себе, крсте децу једни другима, ...

Из балканске ортодоксне (правоверне и тврдоверне) перпсектве све то изгледа ... чудновато (да не употребим тежу реч). Наравно, с обзиром на историју, овде и не може другачије.

У православном свету је црква повезана са државношћу и то, као што видимо на неколико примера, јако компликује ствари.
shumska shumska 16:27 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

У православном свету је црква повезана са државношћу и то, као што видимо на неколико примера, јако компликује ствари.

taj etnofiletizam je oduvek bio problematično, klizavo područje...ali istorijski opravdano
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:58 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

marco: Наравно, с обзиром на историју, овде и не може другачије.
шумска: klizavo područje...ali istorijski opravdano

клизаво, а наше.
crossover crossover 17:03 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

marco_de.manccini
Овде у САД, у сваком граду постоје цркве разних деноминација, људима је све то тако нормално, понекад оду на литургију и у другу цркву, венчавају се и друже између себе, крсте децу једни другима, ...

Из балканске ортодоксне (правоверне и тврдоверне) перпсектве све то изгледа ... чудновато (да не употребим тежу реч). Наравно, с обзиром на историју, овде и не може другачије.

Може, ја имам у кући добар пример. А знам их још.
То су тиха и приватна пријатељства и кумства која јавности нису много занимљива. Интересантније је кад избије неки рат, лепше је за сликање. Патетику, изгледа, мало ко воли.

Срећна Слава Марко.
vracarac92 vracarac92 17:07 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

MPC ne postoji.
To je samo jedna NVO ili udruzenje gradjana koja kao ni tzv. CPC nije priznata (niti ce biti priznata) ni od jedne pravoslavne crkve na svetu!
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:14 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

Може, ја имам у кући добар пример. А знам их још.

Не, нисам мислио да не може другачије на појединачном плану, међу људима. Међу људима све може.

Мислио сам да су цркве, из историјских разлога, повезане са државношћу и да су стога ствари скученије. На присуство више цркава на истом тлу се гледа као на нешто у најмању руку необично, а често као на нешто накарадно и претеће.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:19 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

MPC ne postoji.
To je samo jedna NVO ili udruzenje gradjana koja kao ni tzv. CPC nije priznata (niti ce biti priznata) ni od jedne pravoslavne crkve na svetu!

И ево га први тресач обруча.

Није тема, Врачарац. Уопште.
vracarac92 vracarac92 17:24 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

И ево га први тресач обруча.

Није тема, Врачарац. Уопште.

Nisam tresac bilo cega (osim piva kada mi se otvori "dizna", samo sam izneo stav svih pravoslavnih crkava u svetu. Da li mozda imas neke druge podatke?
Da, smatram da je OK sto je SPC dala zeleno svetlo za priredbu u Prohoru pcinjskom.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:33 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

Da, smatram da je OK sto je SPC dala zeleno svetlo za priredbu u Prohoru pcinjskom.

Е то, то. Видиш како може лепо. А она друга тема, неки други пут, и неко ко зна те ствари.
vracarac92 vracarac92 17:39 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

Е то, то. Видиш како може лепо. А она друга тема, неки други пут, и неко ко зна те ствари.

Gostoprimstvo za tu priredbu nikada nije bilo sporno sto se mene tice.
Nago, mene buni samo jedna stvar, Zasto su ljudi iz makedonije dizali antifasisticki ustanak u Srbiji?
Zasto to nisu ucinili u Tetovu, Prilepu, Demir Kapiji?
Zasto to nisu ucinili kod svoje kuce u makedoniji nego u Srbiji?
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:48 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

Устанак није дизан у Прохору. То је урађено у Куманову и Прилепу. У Прохору је само одржан АСНОМ. У тренутку када је одржан (август 1944) границе Македоније нису биле утврђене.

И ето, то је то.

На крају јесте техничка заврзлама, али је тако и треба схватити и окренути у нешто позитивно. Дочекати малу делегацију једном годишње и искориститу прилику за малу свечану церемонију, обележавање историје, и демонстрацију људскости. И то је све.
vracarac92 vracarac92 18:03 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

Устанак није дизан у Прохору. То је урађено у Куманову и Прилепу. У Прохору је само одржан АСНОМ.

Zasto?
Zasto to nije ucinjeno negde drugde npr. u makedoniji nego u Srbiji? I u makedoniji ima dosta manastira.
Malo mi besmisleno zvuci da se makedonski ustanak desava na teritoriji neke druge zemlje.
На крају јесте техничка заврзлама, али је тако и треба схватити и окренути у нешто позитивно. Дочекати малу делегацију једном годишње и искориститу прилику за малу свечану церемонију, обележавање историје, и демонстрацију људскости. И то је све.

To je nesporno.

P.S.
A sta su konkretno makedonski komunisti (partizani) uradili tokom II rata?
Koje su njihove akcije protiv okupatora (Bugari i Nemci)?
Zaista nisam ironican niti zlonameran ali STA konkretno oni slave?
Koje akcije i koje bitke iz II rata?
Sta su uopste uradili tokom NOB-a?
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:14 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

Malo mi besmisleno zvuci da se makedonski ustanak desava na teritoriji neke druge zemlje.

А ја опет кажем да АСНОМ није био устанак. Устанak је подигнут 1941. у Куманову и Прилепу. Антифашистичко веће је одржано 1944. У манастиру Прохор Пчињски.
vracarac92 vracarac92 18:24 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

А ја опет кажем да АСНОМ није био устанак. Устанak је подигнут 1941. у Куманову и Прилепу. Антифашистичко веће је одржано 1944. У манастиру Прохор Пчињски.

OK, izvini......ali pitanje ostaje isto: Zasto to vece nije odrzano nagde u makedoniji nego u Srbiji?
Zasto nisu sastancili u svojoj zemlji nego kod nas?
zasto nisu svoje ljude izlagali eventualnim problemima i represijama od strane okupatora nego su izlagali nase ljude?
Postoji li odgovor na to pitanje?

P.S.
A sta su konkretno makedonski komunisti (partizani) uradili tokom II rata?
Koje su njihove akcije protiv okupatora (Bugari i Nemci)?
Zaista nisam ironican niti zlonameran ali STA konkretno oni slave?
Koje akcije i koje bitke iz II rata?
Sta su uopste uradili tokom NOB-a?
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:38 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

Шта се слави, ја написах још у тексту, ко воли да чита.
На Илиндан 1944. је у манастиру Прохор Пчињски, одржана прва седница Антифашистичког Већа Народног Ослобођења Македоније (Антифашистичко Собрание на Народното Ослободување на Македонија - АСНОМ) и тиме утемељена модерна македонска држава у границама у којима и данас, после 65 година, опстојава.
vracarac92 vracarac92 19:04 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

Шта се слави, ја написах још у тексту, ко воли да чита.

Dobro, to je OK nego moje pitanje je nesto drugo:

Zasto to vece nije odrzano nagde u makedoniji nego u Srbiji?
Zasto nisu sastancili u svojoj zemlji nego kod nas?
zasto nisu svoje ljude izlagali eventualnim problemima i represijama od strane okupatora nego su izlagali nase ljude?
Postoji li odgovor na to pitanje?

P.S.
A sta su konkretno makedonski komunisti (partizani) uradili tokom II rata?
Koje su njihove akcije protiv okupatora (Bugari i Nemci)?
Zaista nisam ironican niti zlonameran ali STA konkretno oni slave?
Koje akcije i koje bitke iz II rata?
Sta su uopste uradili tokom NOB-a?

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:16 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

Vračarac bolan, što tražiš domaćina na slavu da se svađaš s njim?
vracarac92
И ево га први тресач обруча. Није тема, Врачарац. Уопште.

Nisam tresac bilo cega (osim piva kada mi se otvori "dizna" ), samo sam izneo stav svih pravoslavnih crkava u svetu. Da li mozda imas neke druge podatke?


da li ti smatraš da je "stav svih pravoslavnih crkava" po pitanju makedonije ispravan?

meni taj stav izgleda kao teška politika, ništa apsolutno hristom inspirisano. ne bi bilo ni toliko čudno što nema naznake ni od h od hrista, da se ne radi o pravoslavnocrkvenom svetu, tobož bogznakako produhovljenom i pametnom.

marco_de.manccini marco_de.manccini 19:18 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

А што ти мене питаш све то? Откуд ја знам?

Рекох већ, ствар је веома проста. Десило се. Баш тамо се десило. И ваља обележити.

Ти можеш сад још 100 година да се једиш да је ето баш тамо било, али изгледа да је Свети Синод схватио да нема разлога даље компликовати ту ствар.

Шта то ти знаш што они не знају?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:28 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

vracarac92
MPC ne postoji.
To je samo jedna NVO ili udruzenje gradjana koja kao ni tzv. CPC nije priznata (niti ce biti priznata) ni od jedne pravoslavne crkve na svetu!

Evo ti "toljerancije vračarskoga crnogorca"... Matijinog "sinovca"..
Ne postoji MPC, ne postoji CPC, ali postoji Uroševo pravo da bakljom pali pandura...
I umesto da se to nazove ludilom zove se "patriJotizmom"...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:38 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

Овде у САД, у сваком граду постоје цркве разних деноминација, људима је све то тако нормално, понекад оду на литургију и у другу цркву, венчавају се и друже између себе, крсте децу једни другима, ...

Ma mani to ako to ne prizna Vračarac...i vaseljenski sabor koji se nikada ne sastaje...
Dok oni to ne priznaju, nema ničega, kao što nema ni Kosova, nema Albanaca, nema Crnogoraca, nema jezika mimo srpskoga, nema ni crnogorsake samostalnosti, nema tamo ni dana ustanka, nema antifašista, kao što ne postoji pravda za policajce koje spale huligani, jer pravda bože moj mora biti u huliganskim rukama. I sve iz rupe, i sve anonimno...
vishnja92 vishnja92 19:42 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

evo ga testosteron, a bas je bio lep blog.
hbga.

ps - ustvari nije "hbga" - aj malo postovanja prema autoru i temi, pls?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:46 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

da li ti smatraš da je "stav svih pravoslavnih crkava" po pitanju makedonije ispravan?

Evo, da ti ja kažem...iako me ne pitaš. Ljudi su slobodni da se udružuju po verkome osnovu. Danas nije srednji vek. Stav državnih pravoslavnih crkava glede MPC ili CPC je anahron. One mogu imati svoj stav, one mogu još tvrditi da je zemlja ravna ploča ali te crkve postoje i mimo te volje. I imaju svoje vernike, hramove, statut, obrede.
Kada bih sada pitao vajne vernike SPC ko je krunio velikoga župana Stefana Nemanju, ne znam šta bi odgovorili. Recimo, da li je Sveti Sava konstituišući autokefalnu SPC ikada zatražio otpust od tada nadležnoga pape...
Pa ne bi ga dobio i da je tražio...Hajde Vračarac, pošto ti sve znaš, osim onoga što ne znaš, kaži je li Sv. Sava tražio otpust iz katoličanstva, ili doneo političku odluku...
vishnja92 vishnja92 19:48 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

ala si ga srocio
ja pisala pisala pa odustala.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:50 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

Кажи, Вишња, а? Ради као подмазано.

Похвалиш разуман и људски потез који треба тумачити у ограниченом историјском и свечаном контексту, а добијеш оно.

А колико је партизана погинуло у Македонији?

Бљак.

(Још доживех да ме, на сопственој слави, ”неверници” бране од ”верника” којима смета што сам похвалио Епископа СПЦ. Живот је тако једна дивна и постмодерна ствар. Не може се измислити.)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:02 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

(Још доживех да ме, на сопственој слави, ”неверници” бране од ”верника” којима смета што сам похвалио Епископа СПЦ. Живот је тако једна дивна и постмодерна ствар. Не може се измислити.)

Samo ti Marko uživaj..Ovo nije pitanje vere nego razuma. A prava vera, uvek računa na razum kao božanski dar...
vishnja92 vishnja92 20:10 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

Не може се измислити

ne moze, Lorde moj :).

lepo vece. srecna ti slava. mojoj deci je takodje slava, eno ih negde tamo.

ivana23 ivana23 20:10 02.08.2009

Ilindan


Cestitam slavu
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:18 02.08.2009

Re: Ilindan

чекај, пре него што Јеремија постави незаобилазну фреску

gorran2 gorran2 20:40 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

vracarac92
P.S.
A sta su konkretno makedonski komunisti (partizani) uradili tokom II rata?
Koje su njihove akcije protiv okupatora (Bugari i Nemci)?
Zaista nisam ironican niti zlonameran ali STA konkretno oni slave?
Koje akcije i koje bitke iz II rata?
Sta su uopste uradili tokom NOB-a?
Izgleda Miloslav nije obradio Makedoniju?



Formiranje 1. makedonske NOU brigade, selo Lokov, (kod Struge), 8. juna 1944.



Sa formiranja 5. makedonske brigade na Kožufu 2.VIII 1944. godine.

U Makedoniji je ustanak nešto kasnije poöeo i imao sporiji razvoj nego u drugim krajevima. Do formiranja stalnih borbenih jedinica došlo je nakon kapitulacije Italije, kad su ustanici duže vreme zadržali Kičevo u svojim rukama.

Tokom zime 43/44 makedonski partizani izvršili su pod borbom marš kroz grčku Makedoniju, koji je imao značajan uticaj i bio zapažen kako od Nemaca i Bugara, tako i od Britanaca i grćkih pokreta otpora.

U leto 1944. partizanske borbe u Makedoniji su se rasplamsale - diverzije i prepadi na isturene položaje neprijatelja bili su svakodnevni.

Od 1. IX do 16. XI 1944, za vreme proboja Armijske grupe "E" iz Grčke, makedonske snage NOVJ odigrale su veoma značajnu ulogu. Tada su bile objedinjene u XV, XVI i Bregalnički korpus.

Činjenica da je 300.000 Nemaca potrošilo 2 i po meseca za prelazak ovih 140 kilometara (dok je 40. korpusu (oko 40.000 ljudi) u aprilu 1941 za prelazak Makedonije trebalo četiri dana), prilično govori sama po sebi.

Nakon oslobođenja Makedonije, ovi korpusi su preformirani, a XV je učestvovao u proboju Sremskog fronta.

mara92 mara92 20:53 02.08.2009

Драгу, с поштовањем,

Kada bih sada pitao vajne vernike SPC ko je krunio velikoga župana Stefana Nemanju, ne znam šta bi odgovorili. Recimo, da li je Sveti Sava konstituišući autokefalnu SPC ikada zatražio otpust od tada nadležnoga pape...

Драго,

Ево да ти одговори неко (и одговор нема везе са побожношћу, што је приватна ствар свакога од нас, али има везе са чињеницама)...Ово горе што си навео је нетачно.
Помешао си владаре из лозе Немањића. Стефан "Првовенчани" Немањић је најмлађи син великог жупана и родоначелника династије Немањића Стефана Немање.
Стефан Немањић је добио атрибут "Првовенчани", а не његов отац ...Стефан Немањић је добио круну од папе, али у буквалном смислу добио круну, али га није "крунио" нико од свећеника из Рима, него је КРУНИСАН У МАНАСТОРУ ЖИЧА (по православним обичајима и у православном обреду)......Нити су српске кнежевине биле у верској јурисдикцији Рима, подсећам, Велика шизма се догодила 1054. године када се Хришћанска црква поделила на Православну и Католичку...Напротив, Цариград се питао ...Ово подвлачим, јер знам да си имао најбољу намеру да појасниш овде неке ствари, а како понешто знам о историји - морам да реагујем...Требало би ми много више простора да објасним околности Србије 1217. године када је у Жичи крунисан Стефан Немањић ... У једном ћемо се сложити, услед изузетно сложених спољних и унутрашњих околности (сукоб са старијим братом Вуканом - великим кнезом Дукље, које је по праву примогенитуре требао да наследи трон, сукоб са Бугарима, па са Михајлом Првим Анђелом...) Стефан је врло мудро тражио круну од папе и добивши је - такорећи заокружио међународно признање српске краљевине...Тако да оне који су требали да се питају - питани су (а они су били у Цариграду, НЕ у Риму како ти тврдиш, што је заиста тешка омашка)...а за аутокефалност се изборио Растко Немањић, који слободно може да се сматра и зачетником српске дипломатије, јер је за аутокефалност упорно и стрпљиво лобирао....
...толико...и не замерите ми, али мало ме је, признајем, непријатно изненадила ова грешка...која је недопустива и не могу да дозволим да остане овде без одговора
...Извињавам се на тролу
ДОДАТАК: да се разумемо, хвала милом Богу на овом саопштењу и лепом и нормалном гесту Српске православне цркве...а о томе колико су Македонци учествовали у ослобођењу од окупатора заиста нећу, то је смешна дилема, јер је лажна и нема је: наравно да су се борили и изборили...и нека је срећан Дан државности Републици Македонији (од срца им желим све најбоље)
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:06 02.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

Ех, кажем ја да код мене сваки пут буде неки мали блог у блогу који је седамнаест пута бољи и од самог блога. Налете људи. Овај пут Мара!
mara92 mara92 21:16 02.08.2009

Да се ја питам

ја би себе бановала....

Хвала Марко....него бре, је л' се спрема нека клопа тамо код вас? Ништа да нам кажеш да л ће Њања нешто да умеси и тако то....
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:19 02.08.2009

Re: Да се ја питам

mara92
ја би себе бановала....

Хвала Марко....него бре, је л' се спрема нека клопа тамо код вас? Ништа да нам кажеш да л ће Њања нешто да умеси и тако то....

umešeno ne brini, nemam vreme za ove žurke ovde po blogu
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:21 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

marco_de.manccini
Похвалиш разуман и људски потез који треба тумачити у ограниченом историјском и свечаном контексту, а добијеш ”оно”.

Разума и људскости пречесто зафали.

Срећна ти слава, св. Илија.
mara92 mara92 21:23 02.08.2009

Re: Да се ја питам

umešeno ne brini, nemam vreme za ove žurke ovde po blogu

већ видим брашно по тастатури...хихххихихиихи...
Срећна ти слава домаћице
bauer. bauer. 21:39 02.08.2009

Re: Да се ја питам

Čini mi se da polako i ja kapiram, srećna vam slava Manćinijevi
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:45 02.08.2009

Re: Да се ја питам

bauer, mara und svi ostali hvala veliko
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:48 02.08.2009

Re: Да се ја питам

bauer.
Čini mi se da polako i ja kapiram, srećna vam slava Manćinijevi


Haha da ne bi Njanje da javi da je umeseno i ja bih mislio da se Marko vise bavi politikom ... crkvenom i svetovnom ...

Cestitam slavu domacinima
crossover crossover 22:53 02.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

mara92
...мало ме је, признајем, непријатно изненадила ова грешка...која је недопустива и не могу да дозволим да остане овде без одговора

Хвала Маро.
vracarac92 vracarac92 23:10 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

da li ti smatraš da je "stav svih pravoslavnih crkava" po pitanju makedonije ispravan?

Da!
Evo ti "toljerancije vračarskoga crnogorca"... Matijinog "sinovca"..
Ne postoji MPC, ne postoji CPC, ali postoji Uroševo pravo da bakljom pali pandura...
I umesto da se to nazove ludilom zove se "patriJotizmom"...

Vama gradonacelnice zaista nije dobro................i
Virite kao mis iz prikrajka..............nedostojno coveka koji je klecao pred Milosevicem!
Mozete vi to i bolje!
vracarac92 vracarac92 23:11 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

Srecna slava!
vracarac92 vracarac92 23:17 02.08.2009

Re: Ipak se kreće..

Evo, da ti ja kažem...iako me ne pitaš. Ljudi su slobodni da se udružuju po verkome osnovu. Danas nije srednji vek. Stav državnih pravoslavnih crkava glede MPC ili CPC je anahron. One mogu imati svoj stav, one mogu još tvrditi da je zemlja ravna ploča ali te crkve postoje i mimo te volje. I imaju svoje vernike, hramove, statut, obrede.
Kada bih sada pitao vajne vernike SPC ko je krunio velikoga župana Stefana Nemanju, ne znam šta bi odgovorili. Recimo, da li je Sveti Sava konstituišući autokefalnu SPC ikada zatražio otpust od tada nadležnoga pape...
Pa ne bi ga dobio i da je tražio...Hajde Vračarac, pošto ti sve znaš, osim onoga što ne znaš, kaži je li Sv. Sava tražio otpust iz katoličanstva, ili doneo političku odluku...

A kakav je trenutno stav po pitanju udruzivanja ljudi po teritorijalnom osnovu?
Svojevremeno ste zagovarali otcepljenje RSK (bili ste cak i visoko koitarn funkcioner) od Hrvatske a danas perete ruke od toga i bezite od lustracije?
Da li su to dvostruki standardi koje ste naucili dok ste molili vaseg idola Milosevica?

omega68 omega68 23:20 02.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

...мало ме је, признајем, непријатно изненадила ова грешка...која је недопустива и не могу да дозволим да остане овде без одговора

Kako iznenadila?
Pa šta titići znaju o srpskoj istoriji, religiji, narodu ili državi.
Zbog njih smo ovde gde smo!
Hvala Maro što imaš snage za njih
dragoljub92 dragoljub92 23:30 02.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

Велика шизма се догодила 1054. године када се Хришћанска црква поделила на Православну и Католичку..

natera me ,maro da se ipak umešam .ov o ti ništa nije tačno,što sam citirao,podela na pravoslavnu i rimokatoličku crkvu postoji od prelaska svetog petra u rim ,ima toga u bibliji-svetom pismu (kako ti volja).da ne ulazim sad u to šta i kako je razlog te podeljenosti ,jer nama laicima to nije baš ni jasno i a ni mnogo važano,mislim pričati o dualizmu hristovog bića i dal jeste ili nije nije ni mesto ni vreme a ni naša kompetancija za tako nešto.
bilo kako bilo u jednom trenutku je katolička crkva(nekad sam znao i kako se zvao papakoji je tad bio) bacila šizmu na carigradsku crkvu i sve koje su zastupale njen pogled na prirodu hristovu.
i da kažem samo još nešto da ova velika mržnja pravoslavnog dela hristove crkve prema rimskog je najvećim ,ako ne i jedinim,delom proistekla iz krstaškog osvajanja carigrada 1200 i neke godine kad je spaljen veliki deo carigrada i gde su se krstaši poneli posebno divlje prema tamošnjem narodu kome nije bilo jasno da se hrišćani ponašaju na takav način.
a draga su zavele priče,a možda i nisu samo priče,o tome da je stefan dušan bio kršten kao katolik pša da je ,kad je trebalo da ponese srpsku krunu prešao u pravoslavlje da bi bio u jedinstvu sa narodm kojim vlada.sad da li je to istoriski tačno ili ne neznam ,ali nije ni važno i služi jedino da se napaljenim budalama ukaže da nije sve tako kako one zamišljaju..
dragoljub92 dragoljub92 23:36 02.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

@omega
Pa šta titići znaju o srpskoj istoriji, religiji, narodu ili državi.

a šta vi ,koji ste to vi ,znate nešto više od tih vaših takođe pseudo istoričara koji čak neće ni da pogledaju istorijska dokumenta neko tumače istoriju u stilu,,kako mali perica zamišlja istoriju"
vishnja92 vishnja92 23:40 02.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

pa gde smo malocas pricali o Carigradu? sve mi se pomesalo...

ps - dejs dragoljubeeeeee :)))))))))))))))

,
dragoljub92 dragoljub92 23:53 02.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

vishnja92
pa gde smo malocas pricali o Carigradu? sve mi se pomesalo...

ps - dejs dragoljubeeeeee :)))))))))))))))

,

pa to je taj večni sukob carigrad-rim,i tu ako se upetljamo nema živi da iziđemo iz toga.ja sam u jednom trenutku naivno poverovao da mogu da pronađem oko čega su se te dve crkve pokarambasale.e onda sam svatio da mi treba bar pet-šest godina života da posvetim čitanju svih tih stavova i jedne i druge crkve i kako se to menjalo kroz vekove i kad sam ukapirao da bi trebalo da pročitam par stotina knjiga ,lepo sam digo ruke reko svaka vama čast al vi ni sami više neznate oko čega se svađate.pozdrav.
samo jedna napomena zabldelim tipovima .
na svim svetim vaseljenskim saborima je rim imao svoje predstavnike i koji su aktivno učestvovali u radu sabora i donosili zaključke usaglašeno.a kog nemrzi nek uzme knjigu u šake pa nek pročita koje su sve teme bile i zbog čega su sazivani ti sabori.
i jedno pitanje za velike poznavaoce vere šta znači grčka reč katolikon i zašto je rimska crkva istovremeno i katolička i da li je slučajno ,ponavljam slučajno i naša i ostale crkve katolička
Blade Runner Blade Runner 00:10 03.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

dragoljub92 dragoljub92 00:27 03.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

Blade Runner
katolikon


ovo je baš primer koji dokazuje moju tvrdnju da rečnici nisu nikakav pouzdan izvor podataka.
katolikon (gr. ceo, opšte))
nešto opšte; naročito: opšti rečnik, rečnik sveg znanja; opšti lek, tj. lek koji treba da leči sve bolesti.

taj koji je ovako objasnio upotrebu reči katolikon nije za pisanje rečnika jer uopšte nema pojma šta sve danas znači ta reč,i najvažnije nije se ni potrudio da pronađe kako je upotrebljava crkva.a po mom skromnom znanju jedino je i crkva danas upotrebljava u svom tumačenju i značenju.
margos margos 00:31 03.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

Pa daj nam reci onda tačnije. Ovo je iz Vujaklije.
mirelarado mirelarado 00:36 03.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

Свака црква сматра да је њен наук правоверан, стога придеви православан и католички имају готово исто значење.
dragoljub92 dragoljub92 00:38 03.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

margos
Pa daj nam reci onda tačnije. Ovo je iz Vujaklije.

neću pošto neki ovde tvrde da ja mrzim crkvu ,što bi ja sad iznosio svoje neznanje ovde.
mara92 mara92 00:41 03.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

Драгољубе,
Не знам ни ја сад тачно како се зову папа и цариградски патријарх који су се сукобили, али је то и било нешто уочи тог датума...о разликама у литургијском и сваком другом смислу (тумачењу догме о Светом Тројству) нисам ни хтела да полемишем, али је 1054. година прихваћена у историјској науци као формалан датум поделе...
Ово о називима католичка - православна...такође је тема за себе...и хвала лепо, знам шта значи καθολικός
..а како нисам догматик, не улазим у те дискусије, јер заиста не знам, али оно што историјски извори тврде јесте да Стефана Немањића "Првовенчаног" није крунисао римокатолички свештеник...
...гледе сабора: једна од разлика јесте баш у томе што је Православна црква наставила да поштује одлуке Васељенских сабора, а Римокатоличка није
пс. а и ко да ишчита све те књиге?
shumska shumska 00:47 03.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

..толико...и не замерите ми, али мало ме је, признајем, непријатно изненадила ова грешка...која је недопустива и не могу да дозволим да остане овде без одговора

Maro, volim te

marco_de.manccini marco_de.manccini 00:54 03.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

Да, трзавице и неслагање између ”источне” и ”западне” цркве су постојале и пре 1054, али се та година некако прохвата као ”званични” и ”коначни” слом јединства. Немамо се о чему ту прегањати. И ја сам пробао једном да разумем теолошке разлике које су наводно довеле до мимоилажења, читао сам и читао, али изгледа да нисам имао довољно дара, знања, па и снаге да докучим. Политички разлози су јасни.

Касније је мало тога доброг учињено за поновно зближавање, а подоста штете.
dragoljub92 dragoljub92 00:56 03.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

evo šta kaže aleksić u svom rečniku :

katolicizam,-zma m(grč.kata+holos--ceo,katholikos-opšti)hrišćanska veroispovest kojoj je na čelu rimski papa; život po njenim načelima.
katolik m (grč. katholikos--opšti) pripadnik katoličke crkvene zajednice
toliko o rečnicima i njihovoj pouzdanosti i tačnosti.
daklem ni vujaklija ni aleksić se nisu potrudili da pronađu pravo značenje reči katolikon koje ima u crkvenoj zajednici,ne samo rima već i prevoslvnih crkvi.

ps
u ovom prepisivanju reči iz rečnika su se pogubili apostrofi jer me mrzi da tražim koja bi taskatura odgovarala ili imala te iste znakove.
dragoljub92 dragoljub92 01:41 03.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

али је 1054. година прихваћена у историјској науци као формалан датум поделе...

to jeste ,ali ja sam reagovao na ovo
Велика шизма се догодила 1054. године када се Хришћанска црква поделила на Православну и Католичку..

ispalo je kao da je do tad bila jedna crkva pa se tek 1054 podelila.a sad što je umeđuvremenu ta razlika u ideologiji toliko smanjena da skoro i ne postoji a ostala je mržnja koja idalje truje te dve crkve i narod koji im pripada .uostalom evo neko se već nešo da kaže da se rimska crkva nije pridržavala nekičega što je doneto na vaseljenskim saborima bez ikakvog truda da kaže kojih se to dogovora nije pridržavala i kad i uopšte sam tresnu rečenicu --ono se niosu pridržavali dogovora-- i sad ispada da se ni jeednog dogovora nisu držali.znači bez ikakve odgovornosti za napisanu reči sad bi trebalo da neko ovde postavi šta se sve dogovaralo na tim saborima i čega su se pridržavale obe strane a čega se nisu pridržavale ,a tih sabora je bilo poviše pa ispadne da bi sad ovde trebalo da se bapiše odgovor na dve strane bloga da bi se suzbila glupost koja je rečena u dve reči.
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:23 03.08.2009

Re: Драгу, с поштовањем,

Постоји онај део у најбољем Астериксу икада, Астерикс на Корзици, у којем становници Корзике покушавају да објасне Астериксу и Обеликсу зашто су два племена која насељују острво у сталном рату. Испоставља се да нико не памти тачно, односно да су и око тога мишљења подељена. И ето новог слоја нетрпељивости и разлога за свађу.
adam weisphaut adam weisphaut 07:57 03.08.2009

Re: Ipak se kreće..


Zasto to vece nije odrzano nagde u makedoniji nego u Srbiji?

Čak nije ni izdržao da ne napiše Makedonija malim slovom, how typical.
Za spor između SPC i MPCod samog početka nije bilo ikakvih razloga do onih iracionalnih, za koje imamo očite primere i u komentarima na ovom threadu, nažalost...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana