O odnosu hrišćana prema homoseksualnosti

Nikola Knežević RSS / 04.08.2009. u 20:01

gay.christian.flag.gifNe postoji jednostavan način da se objasni tema koja sledi, prosto iz razloga što je i sama vrlo delikatna i kontraverzna. Između krajnje liberalnih sa jedne i izrazito konzervativnih stavova sa druge strane, teško je biti medijator i pokušati pomiriti suprostavljene stavove, kada je u pitanju odnos homoseksualnosti i hrišćanstva. Zato će nekima ovaj tekst zvučati veoma liberalno, dok će drugi u njemu videti odraz konzervativizma.

Smatram da ovaj tekst može poslužiti kao uvod u širu javnu raspravu u kojoj bi se razgovaralo o odnosu hrišćanstva prema homoseksualnosti. Uveren sam da se u našem društvu ovakvo pitanje treba dublje analizirati uzimajući u obzir i uvažavajući različite stavove i mišljenja.

Svima je dobro poznato da se organizacije koje se bore za prava seksualnih manjina pripremaju za Paradu Ponosa, koja bi trebalo da se održi 20. septembra u Beogradu. Nije do sada poznato da li će ova manifestacija imati i zvaničnu podršku vlasti, ali je sasvim izvesno da će ona proći u znaku velike medijske pažnje i verovatno incidenata koji mogu da poprime formu fizičkog nasilja.

Postoji realna mogućnost da pripadnici ekstremnih organizacija koje su 2001. godine fizičkim nasiljem sprečile održavanje do sada jedine manifestacije ovakvog tipa u zemlji opet na sličan način pokušaju da izraze svoje mišljenje. Konstantna stigmatizacija, etiketiranje pripadnika seksualnih manjina kao „moralnih nakaza", neretko pozivanje na fizičko nasilje prema pripadnicima LGBT populacije sve je intezivnije kako se bliži datum održavanja manifestacije.

Imajući u vidu najavljeni događaj i oprečne stavove koji se mogu čuti u našoj javnosti smatram da je veoma je važno zauzeti adekvatan i uravnotežen stav po pitanju odnosa hrišćana i osoba koje pripadaju seksualnim manjinama.

Pre svega, sagledavajući pitanje homosekskualnosti iz bogoslovske perspektive sasvim je jasno da svetopisamsko, pa samim tim i svetootačko - crkveno učenje karakterišu homoseksualno ponašanje, najblaže rečeno - kao nešto što je strano prirodnoj ljudskoj seksualnoj orijentaciji. Svetopisamski okviri jasno naglašavaju brak kao zajednicu muškarca i žene, te u delovima gde postoji izvesni erotski naboj, kao što je to slučaj sa Pesmom nad Pesmama, nedvosmisleno se ističe veza između suprotnih polova. Sa druge strane, na nekoliko mesta jasno i nedvosmisleno je izražen negativan stav prema homoseksualnom ponašanju.

Dakle, Svetopisamska perspektiva jasna je u vezi homoseksualnosti ali je još jasnija kada je u pitanju učenje o milosti i ljubavi. Ono što želim naglasiti jeste činjenica da Sveto Pismo na samo četiri mesta govori o homoseksualnosti, dok neuporedivo više govori o ljubavi i načinu na koji se trebamo ophoditi prema nekome kome je potrebna pomoć.

Ljubav i milost su centralna tema Novozavetne poruke i Isusovih naracija. Ovo je veoma važno naglasiti u kontekstu prema kojem se vernici trebaju odnositi prema pripadnicima seksualnih manjina. Osnovna poruka jevanđelja jeste poruka mira i ljubavi, poruka brige za bližnjega svoga, a bližnjeg predstavlja svako ko je na neki način u potrebi. Bližnji je i onaj odbačeni, prezreni i napušteni, neko koga svakodnevno srećemo a okrećemo glavu kada ga vidimo. Bližnji je i onaj je neretko žrtva etiketiranja i osuđivanja.

Važno je napomenuti da u procesu izvršenja nasilja uvek postoje četiri osnovne kategorije: žrtva, počinilac, spasilac i posmatrač. Kao vernici ne možemo biti počinioci, a legat jevanđeoskog učenja nam ne dopušta da budemo posmatrači. Zato je neophodno u javnosti istaći da je hrišćanstvo pre svega religija mira i ljubavi koje je otvoreno za sve ljude. Ono ne sme odbacivati one koji su po svojoj seksualnoj orijentaciji drugačiji a žele biti blizu svoje hrišćanske braće. Imamo li pravo da takve osobe lišavamo hrišćanske ljubavi?

Nephodno je pre svega iz ovakve vizure posmatrati pitanje homoseksualnosti, dakle i same pripadnike LBGT populacije. Homofobija koja neretko eskalira mržnjom ne može biti hrišćanski odgovor na pitanje homoseksulizma, niti može na bilo koji način doprineti tome da neko koje homoseksualne orijentacije promeni svoj stav.

Setimo se nedavnog pokušaja da se održi parada u Moskvi za vreme Evrovizije. Policija je privela između 20 i 30 aktivista a gradonačelnik Moskve potrudio se da čitavoj priči da i diaboličan tonalitet kada je okarakterisao paradu kao „satanističku". Ako je dotični gradonačelnik stao u odbranu hrišćanskih stavova postavlja se pitanje da li je represija izraz hrišćanske ljubavi ili netrpeljivosti?
Mora biti sasvim jasno da ispravan hrišćanski stav prema homoseksualnosti isključuje svaku vrstu nasilja, mržnje, netrpeljivosti ili odbacivanja. Naprotiv, on mora biti prožet pre svega strpeljenjem i jasnom porukom da osoba koja je drugačije seksualne orijentacije uvek može naći oslonac u okrilju svoje porodice i prijatelja, čak i onda kada oni ne smatraju njegovo homoseksualno ponašanje prihvatljivim.

Ovde dolazimo do momenta kada možemo zamisliti situaciju u kojoj je neko iz naše porodice homoseksualne orijentacije. Od tog momenta to više nije apstrakni karakter koji proizilazi iz negativnog stereotipa već nama veoma bliska osoba koja je po svome seksualnom opredeljenju drugačija od nas. Seksualni identitet nije jedini apsekt koji karakteriše čoveka, već je samo jedan od niza činilaca koji kreiraju socio-psihološki profil osobe.

Neophodno je šire sagledavati stvari kako bi izbegli odbacivanje i stigmatizaciju i nekritički usvajali ustaljene negativne stereotipe o homoseksualnosti. Zlatno pravilo glasi „Čini drugima ono što želiš da drugi čine tebi", iz čega proizilazi jasna konstatacija da one koji su drugačiji od nas posmatramo istim očima kakvim bi želeli da drugi vide nas.

Kao dodatak prilažem nekoliko linkova koji su  u kontekstu teme:







 



Komentari (248)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 20:52 04.08.2009

Nije se lako

staviti u tuđe cipele - a ponekad je gotovo nemoguće.
Razmišljam, hipotetički, da mi je brat gej, naravno da bih mu držala stranu i da to ne bi menjalo moju ljubav i odnos prema njemu. A opet da mi u takvoj situaciji kaže ''e, idem na paradu'' pitala bih ga a šta će mu to... i na sva objašnjenja, ne znam da li bih ga shvatila. Ali, ako bi mu značilo da stanem uz njega i fizički, u toj paradi - stala bih.

Ja jednostavno ne prepoznajem u čemu je potreba za imanjem parade - al ako je to nešto što je njima važno, i država, i ja kao pojedinac, treba da im to omogućimo. Ukoliko je to pak stvar visokog rizika, smatrala bih pametnijom onu stranu koja popusti.

I da, pokušavam da sebe stavim u poziciju da sam ja gej osoba - mislim da ne bih marila za paradom, niti prihvatanjem i odobravanjem od strane bilo koga.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 22:12 04.08.2009

Re: Nije se lako

staviti u tuđe cipele - a ponekad je gotovo nemoguće.
Razmišljam, hipotetički, da mi je brat gej, naravno da bih mu držala stranu i da to ne bi menjalo moju ljubav i odnos prema njemu. A opet da mi u takvoj situaciji kaže ''e, idem na paradu'' pitala bih ga a šta će mu to... i na sva objašnjenja, ne znam da li bih ga shvatila. Ali, ako bi mu značilo da stanem uz njega i fizički, u toj paradi - stala bih.

Ja jednostavno ne prepoznajem u čemu je potreba za imanjem parade - al ako je to nešto što je njima važno, i država, i ja kao pojedinac, treba da im to omogućimo.

Margos, ja sam do nedavno razmisljala vrlo slicno kao ti a onda sam naletela na tekst Predraga Azdejkovica i to mi je potpuno rasvetlilo potrebu za paradom i sada bez ikakve dileme i ostataka smatram da je ona preko potrebna. Ne samo za ljude gay orjentacije, vec i za sve nas kao drustvo! Odrzavanje parade ponosa je bitno za osvescivanje nas kao drustva i lecenje od predrasuda i razvijanje tolerancije, u stvari ne tolerancije vec prihvatanja svih ljudskih bica onakvim kakva su bez osudjivanja i diskriminacije.

U Predragovom tekstu za mene su bile kljucne sledece reci:

"U svom najnovijem intervjuu „Večernjim novostima" gradonačelnik svih građana Beograda kaže da je svačije seksualne opredeljenje privatna stvar i da po njegovom mišljenju treba da ostane u okviru četiri zida i da ne vidi razlog zašto bi neko na taj način pokazivao seksualne sklonosti.

Stvarno ne znam zašto gospodinu Đilasu smetaju svi oni zaljubljeni parovi koji mirno sede po parkovima i ljube se, parovi koji se šetaju i drže za ruke, idu na Adu, maze se na plaži i igraju u vodi, prave svadbe i trube kada prolaze ulicama, pišu ljubavne pesme i pevaju serenade pod prozorima... Šta gradonačelnik ima protiv toga?

Apsolutno ništa. Gospodin Đilas ima protiv kada bi to radili gej muškarci i lezbejke. On nema problem kada heteroseksualci javno pokazuju svoje seksualne sklonosti, ali ima veliki problem kada homoseksualci žele da naprave Paradu ponosa, na kojoj, ironično, neće prikazivati svoju seksualnu sklonost, već zahteva svoja ljudska prava."

margos margos 22:50 04.08.2009

Re: Nije se lako

spartanka_afrodita

Čitala sam i ja... i prepiska između Bili Pitona i Filantropa mi je bila pokazatelj da i tamo gde ima parada i zakonskih sloboda, nema istinskih prava i sloboda na ulicama. Paradu ne vidim kao nužni način dokazivanja ljudskih prava - ali ako je žele, kao što rekoh, treba da je imaju. Ne kažem imamo, jer sebe ne vidim ni u bilo kojoj drugoj povorci ili litiji.




Bili Piton Bili Piton 23:45 04.08.2009

Re: Nije se lako

margos

Čitala sam i ja... i prepiska između Bili Pitona i Filantropa mi je bila pokazatelj da i tamo gde ima parada i zakonskih sloboda, nema istinskih prava i sloboda na ulicama


Mozda tamo nije bilo dovoljno podvuceno, pa cu ovde ipak naglasiti, jer je bitno - bez obzira na ovo boldovano, opsti kvalitet zivota LBGT populacije ovde gde zivim i u Srbiji se uopste ne moze porediti, nebo i zemlja, dve razlicite kategorije.

Naprosto ovaj svet ovde ima mnogo duzu tradiciju suocavanja sa razlicitoscu pa tako i homoseksualnoscu. Pored toga ima i jednu dodatnu tradiciju - ne zabada nos u navike, obicaje i sklonosti drugih jer je onda zivot, koji je ionako slozen, za sve biva mnogo jednostavniji i laksi. Iz toga proizilazi sadasnje stanje - svako uziva svoj delic atmosfere i gleda svoja posla. A sve vise evropskih zemalja sada i deklarativno i pravno prepoznaje istopolne veze kao moguce osnove neheteroseksualne porodicne zajednice, sto varira u stepenu od slucaja do slucaja.

Gej parade uopste ne vredi pominjati, one su od originalne ideje gay pride marsa i borbe za jednaka prava odavno prerasle u komercijalne poduhvate u kojima sudeluje i od kojih koristi i dobiti ima citav grad. Tako u najsirim potezima izgleda ta slika ovde.
margos margos 00:13 05.08.2009

Re: Nije se lako

Ok. Shvatila sam i nije mi namera bila da izjednačavam - nemoguće je.
Izvini ako sam nešto pogrešno interpretirala.
Iz tvog pisanja sam shvatila da je i u Londonu samo u određenim kvartovima bezbedno javno pokazivati gej orijentaciju.






Bili Piton Bili Piton 00:41 05.08.2009

Re: Nije se lako

margos
.Iz tvog pisanja sam shvatila da je i u Londonu samo u određenim kvartovima bezbedno javno pokazivati gej orijentaciju.


Strogo govoreci jeste tako, kad je rec o vidnoj prisnosti na ulici (ici zagrljen, drzati se za ruke, ljubiti se, cak i cmakati). To je sasvim moguce zbilja samo u prilicno jasno omedjenom prostoru, u ovom slucaju u Sohou i recimo u Voksolu, odmah juzno od reke, gde su se sjatili gej biznisi i gde se populacija masovno doselila formirajuci na taj nacin "neigbourhood" koji ima i fizionomiju. To su dva podrucja gde su takvi prizori u prilicnoj meri commonplace. Nekada je tu spadao i treci, Earl's Court, no to se ugasilo, izgleda. A mozda i nije, ne znam bas tacno.

U drugim delovima grada se to ne srece, ili veoma retko. U onim najtvrdjim delovima toga nikako nema bez rizika od agresije (prevashodno verbalne - mozda neko nekom nesto dobaci u prolazu i tako to). Fizicki nastraji su zbilja vrlo retki, izmedju ostalog i zbog toga sto ce retko koja LGBT osoba namerno zazivati nesrecu (to mi zvuci razumno), a ako se zbilja nesto i desi onda je to jedna od onih stvari o kojima saznajem iz medija, a stvarno se ne secam da sam ista registrovao u novije vreme.
margos margos 00:59 05.08.2009

Re: Nije se lako

Hvala ti na komentaru.

Pre par meseci sam sa drugarom i njegovim dečkom išla u bioskop i pred bioskopom su bila još četiri momka koji su se najnormalnije šalili i ponašali, očekujući da uđemo u salu. Moj drugar je bio vidno nervozan pa sam ga pitala šta mu je - a on mi pokaza na momke i reče da su gej i da je besan, kad će on konačno da se opusti i da bude tako ležeran na javnom mestu. Kažem, momci se ničim nisu izdvajali od običnih grupa momaka, tek kad mi je skrenuo pažnju shvatila sam da je u pravu i da je on prokleto nesrećan, a ujedno i homofobičan. Pošto mi je dosta blizak, često iz njegovih cipela posmatram svaku raspravu o homoseksualnosti - te verovatno prenosim i deo njegovog straha. Ne bih da se ponovi 2001.
Bili Piton Bili Piton 01:34 05.08.2009

Re: Nije se lako


To se sve desava u BG sto pricas?

Pa ne razumem bas sasvim tu tenziju kod tvog druga - ako kazes da su ta cetiri momka izgledala najneupadljivije moguce, kao cetiri drugara u bioskopu - a gej su, to tvrdi tvoj drug - i nista im ne fali, tu su ali niko ne obraca posebnu paznju na njih - sta onda tvog druga i njegovog decka sprecava da se isto tako sale i najnormalnije ponasaju i budu lezerni i opusteni, bas kao i ta cetiri tipa? Mislim, gde je tu ikakav problem, nije mi jasno....?
antioksidant antioksidant 09:29 05.08.2009

Re: Nije se lako

realni odnos prema razlicitosti se cesto razlikuje od verbalnog. deklarativne podrske cesto ima ali je sustina drugacija. odnos prema homoseksualnosti ja licno dozivljavam kao lakmus papir tolerancije. gay parada -da. upravo zato sto nista ne znaci.
margos margos 09:52 05.08.2009

Re: Nije se lako

Mislim, gde je tu ikakav problem, nije mi jasno....?

Pa eto, u njegovim strahovima koje je preneo i na mene. S jedne strane ne bi želeo da seksualna orijentacija bude prvi filter kroz koji ga neko posmatra, a onda u socijalnom okruženju - on je prvi koji taj filter uključuje za druge, pa samim tim i za sebe.

Malo sam konfuzna - od sinoć razmišljam - ovaj Nikolin tekst sam doživela kao ''ako bude parada 20-og, hrišćani, setite se da ste hrišćani''.

Dalje, moja razmišljanja lelujaju od sećanja na prethodnu paradu - tj snimaka koje sam videla - do toga 'daj bre da se jednom održi, pa da završimo s tim'. Nekako i paradu doživljavam kao 'pretnju' : ma napravićemo paradu, pa nek puknu svi.... što odmah budi one druge - e nećete. Kao da je inaćenje na obe strane. Zato i rekoh - ako je rizik, smatrala bih da je pametniji popustio.

E sad, ako je parada zakazana i biće - treba da se omogući da prođe valjano. Ok, država, policija treba da odrade svoje. Ali lično, ovaj tekst je pozivanje na savest - da li ja mogu da to posmatram na tv-u kao eksperiment in vivo ili osećam obavezu da se tome priključim? Znam da na paradi neće biti mog drugara. Da li ja treba da idem u njegovo ime?

Razmišljam naglas... nadam se da mi ne zamerate... od onog 'gledaj svoja posla' do 'pa i ovo je moj posao'. Ma koliko se trudila da budem objektivna, uvek subjektivno prevlada. I što više razmišljam, sve mi je jasnije da je više strah od rizika u pitanju, nego neka objektivna procena rizika. Imam problem da verbalno podržim ono u čemu objektivno neću učestvovati. A ako verbalno podržim, osećam obavezu i da lično prisustvujem. A možda sve ovo preozbiljno shvatam?

Da nije Nikolin blog, slatko bih sad opsovala... stvarno, ispade parada pitanje o kome se još samo kućni ljubimci nisu izjasnili.... Kad se već toliko raspisah, glupo mi da brišem - u svakom slučaju, uhvatih sebe da sam sebe i svoje mišljenje o paradi doživela kao mnogo bitno - pa mi smešno. :)))
margos margos 09:55 05.08.2009

Re: Nije se lako

antioksidant
realni odnos prema razlicitosti se cesto razlikuje od verbalnog. deklarativne podrske cesto ima ali je sustina drugacija. odnos prema homoseksualnosti ja licno dozivljavam kao lakmus papir tolerancije. gay parada -da. upravo zato sto nista ne znaci.

E, sad vidim ovaj tvoj komentar - poklapa se sa mojom 'završnicom'.
(i tek sad vidim koliko sam duuuugooo pisala, da bih došla do ovog što ti reče).
libkonz libkonz 10:47 05.08.2009

Re: Nije se lako

a onda sam naletela na tekst Predraga Azdejkovica i to mi je potpuno rasvetlilo potrebu za paradom

gde su mladi, tu je i šala.

angie01 angie01 10:48 05.08.2009

Re: Nije se lako

Imam problem



izvini, al ovo zvuchi,..ja bi, al da me ne udje!

krajnje malogradjansko ekvilibriranje!

shta te sprechava da zauzmesh stav?
margos margos 10:53 05.08.2009

Re: Nije se lako

shta te sprechava da zauzmesh stav?

Zauzimanje verbalnog stava - bez ličnog angažovanja i učešća.
Ako je to malograđanština - neka bude. Ja mislim da je to pitanje odgovornosti.
Kao 'imam stav' - muda labudova.... (da prosti fini svet)
Bili Piton Bili Piton 10:56 05.08.2009

Re: Nije se lako

margos
S jedne strane ne bi želeo da seksualna orijentacija bude prvi filter kroz koji ga neko posmatra, a onda u socijalnom okruženju - on je prvi koji taj filter uključuje za druge, pa samim tim i za sebe


Pa ne znam sta bih rekao....prilicno sizofrena situacija u kojoj se tvoj drug nalazi.

Ja ne znam zasto bi iko svoju seksualnu orijentaciju dozivljavao kao ono primarno sto ga definise kao pojedinca....ja mislim da je to posledica te, u domacim uslovima predugo gusene zelje za oslobadjanjem, za katarzom, da se neko slobodno popne na prvo drvo na Terazijama i slobdno zaurla "I'm gay and I'm proud of it"....to je mozda i osnovna svrha parade, za njene ucesnike. Da taj jedan dan u godini budu ono sto jesu, a ne ono sto je (brizljivo retusirana) slika koju o sebi emituju svaki drugi dan u godini jer im okolina tako diktira....
angie01 angie01 11:04 05.08.2009

Re: Nije se lako

Zauzimanje verbalnog stava - bez ličnog angažovanja i učešća.


ma zauzimanje stava-sushtinski, da kapirash i verujesh i da radish to shto govorish-a ti se lomish.

pri tome, tvoj prijatelj stvalja oklop-jer je drushtvo taj isti oklop izlilo u bronzi-o tome se radi- da gradjnsko drushtvo- ma koju veruu ili neveru zastupa privatno-javno taj oklop ukloni-to je korak!

sve ove poluponude su neprihvatljive!

(pri tome ja kapiram dobru nameru autora- ali smo mi pravna, demokratska drzava i hrishanstvo nema shta da pusti ili ne da svi imaju prava na normalan zivot!)
margos margos 11:05 05.08.2009

Re: Nije se lako

Pa ne znam sta bih rekao....prilicno sizofrena situacija u kojoj se tvoj drug nalazi.

Naravno da jeste. I naravno da mu je teško zbog toga.
S druge strane - kad se ovde o nečemu povede rasprava - makar bilo o vremenu - Peđa dođe pa kaže 'super je vreme - ja sam gej'. Znam da voli da provocira i da je na blogu da bi se zalagao za svoja i njihova prava, ali onda kad se neko Peđi obrati isključivo kao homoseksualcu - onda je to homofobija.

Hoću reći - to što je seksualna orijentacija često primarno kroz šta nekoga posmatramo - zasluga je obe strane.

angie01 angie01 11:09 05.08.2009

Re: Nije se lako

to je mozda i osnovna svrha parade, za njene ucesnike. Da taj jedan dan u godini budu ono sto jesu, a ne ono sto je (brizljivo retusirana) slika koju o sebi emituju svaki drugi dan u godini jer im okolina tako diktira....


bili sreco- pa jeste,..u drushtvima gde je odnos prema njima srednjevekovni, a svi se prave da nije-ta parada je jedini pokazatelj pomaka!

u zemljama gde je svest na mnogo vecem nivou i gde zakoni o pravima uredno funkcionishu- onu su od parade napravili velike turistichke strakcije- em se svi provedu- em zarade pare!
Bili Piton Bili Piton 11:11 05.08.2009

Re: Nije se lako

margos
Hoću reći - to što je seksualna orijentacija često primarno kroz šta nekoga posmatramo - zasluga je obe strane.


Verovatno, da....

Ne znam, boli me glava vise, iskreno.
margos margos 11:14 05.08.2009

Re: Nije se lako

ma zauzimanje stava-sushtinski, da kapirash i verujesh i da radish to shto govorish-a ti se lomish.

Pa zar nije super što se lomim?
Zar nije dobro što se ne frljam stavovima iza kojih nisam spremna da stanem do poslednje ćelije ?
Evo, ovako posmatram, ako dajem podršku - zamislim sebe na čelu te kolone... jel mi to ok? Ako jeste - dajem, ako nije - ne mogu, pa ma kako to neko karakterisao.

I naravno da hrišćanstvo ili ma koja crkva nisu ti koji treba da kažu da li u jednoj državi treba ili ne treba, sme ili ne sme neka grupacija da napravi svoju feštu - ali evo, tu smo, na toj temi....
angie01 angie01 11:15 05.08.2009

Re: Nije se lako

ali onda kad se neko Peđi obrati isključivo kao homoseksualcu - onda je to homofobija.


pa samo prochitaj te komentare, kako su intonirani i shta imje namera!



Hoću reći - to što je seksualna orijentacija često primarno kroz šta nekoga posmatramo - zasluga je obe strane.



ne bih rekla,..mene lichno je bash briga da li je Pedja gej ili nije, meni je on pre svega, pametan, duhovit i hrabar dechko!

(a i sldak je!):))))
margos margos 11:20 05.08.2009

Re: Nije se lako

pa samo prochitaj te komentare, kako su intonirani i shta imje namera!

Hajde, prosvetli me, pa mi objasni šta mi je namera.
I kako je intoniran komentar?
I da li sam igde rekla da ja posmatram Pedju isključivo kao geja?
angie01 angie01 11:21 05.08.2009

Re: Nije se lako

Pa zar nije super što se lomim?


pa nije, jer to kako pishesh je od prilike, ja malo razumem, da mozda, ali ne bash,...jao ne mogu da se setim jedno fenomenalnog komentara, vishe ne znam ni gde, koji je napisla chobanica,...kao dobro dobro, al samo da niko ne vidi i da ja nemam veze s tim!
angie01 angie01 11:24 05.08.2009

Re: Nije se lako

Hajde, prosvetli me, pa mi objasni šta mi je namera.
I kako je intoniran komentar?



ne mislim na tebe i tvoj komentar- nego na to shto si rekla
ali onda kad se neko Peđi obrati isključivo kao homoseksualcu - onda je to homofobija.
shto se fakat deshava.
margos margos 11:25 05.08.2009

Re: Nije se lako

pa nije, jer to kako pishesh je od prilike, ja malo razumem, da mozda, ali ne bash,..

Lako je tebi kad ti sve razumeš, sve znaš i o svemu imaš jasan stav.... ja nisam te sreće.

A pitanje je bilo Biliju, al si ti uz sve pobrojano i brza i prozvana da odgovoriš.
margos margos 11:31 05.08.2009

Re: Nije se lako

angie01
Hajde, prosvetli me, pa mi objasni šta mi je namera.
I kako je intoniran komentar?


ne mislim na tebe i tvoj komentar- nego na to shto si rekla
ali onda kad se neko Peđi obrati isključivo kao homoseksualcu - onda je to homofobija.
shto se fakat deshava.

Znam da se dešava - i jeste to Peđin lakmus koji stalno koristi. Nekad mislim da je glup, a nekad hrabar - zavisno od situacije. Jer nekad ne prepozna dobru priliku da drugačije saopšti svoju istinu, a nekada je potpuno u pravu.

Prosto ne mogu da shvatim ni to što je neko iz 'ugrožene manjine' da mu se ništa ne sme zameriti jer se odmah tumači ugrožavanjem. Bilo da se radi o Romima, homoseksualcima, osobama sa spec. potrebama, domaćicama.... štagod...Kao da mi ne mogu biti nesimpatični kao ljudi - već se odmah pripisuje neloj fobičnosti.
angie01 angie01 11:33 05.08.2009

Re: Nije se lako

Lako je tebi kad ti sve razumeš, sve znaš i o svemu imaš jasan stav.... ja nisam te sreće.

A pitanje je bilo Biliju, al si ti uz sve pobrojano i brza i prozvana da odgovoriš.


pa dobro,..ako je to odgovor-onda izvini shto sam ti se obratila,(mada sam reagovala na stav, a ne na tebe lichno), nisam shvatila da treba da budem prozvana-i da si i ti kada se negde ukljuchish, pa si isto tako brza, da kazesh kako neshto vidish..ti izgleda mozesh da funkcionishesh pristojno, jedino dok se slatkash s nekim,..ja ti najiskrenije rakla shta mislim- a te "ekipne" fore nisam koristila ni u shkolskom dvorishtu, pa mi glupo sad, kad davno vishe nisam!
margos margos 11:57 05.08.2009

Re: Nije se lako

ti izgleda mozesh da funkcionishesh pristojno, jedino dok se slatkash s nekim,..ja ti najiskrenije rakla shta mislim- a te "ekipne" fore nisam koristila ni u shkolskom dvorishtu, pa mi glupo sad, kad davno vishe nisam!

Uopšte nisam nepristojna... i sve ostale kvalifikacije si mogla da preskočiš.

I ja sam vrlo iskreno naglas razmišljala - mogla sam to da preskočim - ali nisam, pustila sam svoja razmišljanja na blog pa su samim tim podložna i kritici i komentarima. Međutim, na tvoje prozivanje za nameru, intonaciju i nemanje stava je normalan odgovor da ja nisam te sreće da sve znam i o svemu imam stav.

Uključim se i ja, ali ako vidim da sam uletela nepotrebno, izvinim se i ućutim.
angie01 angie01 12:38 05.08.2009

Re: Nije se lako

Međutim, na tvoje prozivanje za nameru, intonaciju


namere i intonaciju onih koji na pedjinom blogu insistiraju na tome da je gej-to smo razjasnili!


i nemanje stava je normalan odgovor da ja nisam te sreće da sve znam i o svemu imam stav.


ja samo rekoh, da o problemu o kome prichamo- mozesh, ili da gej polulaciju shvatish kao ravnopravne i sa svim pravima-ili ne-nema izmedju,...na to sam reagovala!



Uključim se i ja, ali ako vidim da sam uletela nepotrebno, izvinim se i ućutim.


ne vidim da je bilo bespotrebno i ne vidim za shta treba da se izvinim-mislim da je davno proshlo vreme za ovakve rasprave-a mi nekako kasnimo u svemu,..kakvo to cenkanje za osnovna ljudska prava s pozivanjem na veru-koja je ista i dovela u pitanje, treba vishe da postoji?

da ucutim- mogu, poshto vidim da ti ovaj moj-isto tako iskren komentar, vidish drugachije, pa je besmisleno da se onda razmenjujemo-a ponavljam, nisam reagovala na tebe, kao ti na mene, nego na to shto si rekla!
margos margos 13:17 05.08.2009

Re: Nije se lako

Čitajući Filantropov komentar, pa potom Libkonzov (dole) setih se da sam i ja tako pre 25 godina kad je brat s devojkom bio kod jednog muškog para gost u Italiji, pitala se 'a da li mi je brat ok?'.... Kad, eto, banu mi brat maločas slučajno i kad mu pomenuh raspravu na blogu, on odmah pomenu taj boravak u Milanu... Onda ga pitam šta misli o gej paradi - pa kao, nešto ne vidi potrebu za tim.... i malo popričasmo o razlozima za i protiv.

Do sad sam na temu parade razmišljala isključivo prateći rasprave na blogu uz jedino razmišljanje mog drugara koji je protiv (pričah gore o njegovom, pa i mom strahu). Tek u razgovoru s bratom, setih se i nekih drugih dragih ljudi koji će se sigurno naći na paradi i kojima je do nje vrlo stalo.

Eto vajde od razmišljanja naglas i 'lomljenja'.
Ne tripujem da moj glas mnogo znači, ali meni dosta.

Ovim se moje glasno razmišljanje za danas završava :)


PS Hvala Bili! I hvala Angie - postaću Buda zahvaljujući teškim učiteljima.
G r o f G r o f 14:40 05.08.2009

Re: Nije se lako


.ja bi, al da me ne udje!


pazi ti kako se izrazavaju danasnji andjeli...hahaha
dugo nisam tipkao sa tobob, pa osecam neodoljivu zelju da ti posaljem jedan strejt>trol pozdrav.
angie01 angie01 15:03 05.08.2009

Re: Nije se lako

pazi ti


kakav b(l)og-takvi i andjeli,






(ps- Nikola, nije tebi namenjeno-vishe se uklopilo!)
Hansel Hansel 17:57 05.08.2009

Re: Nije se lako

Margos, čini mi se da taj tvoj drug ima problem s tzv. egodistonom homoseksualnošću (to je kad neko ima homoseksualne porive ali ih potiskuje), uprkos tome što on to ne potiskuje potpuno, pošto ima ta svoja famozna "četiri zida". Rekao bih da on generalno nije načisto šta je on zaista, koliko je on - on, a koliko produkt sredine...

I taj slučaj i ta priča s paradom me podsetila na jedan fenomen, neka se niko ne nađe uvređen, kada psi laju na druge pse. Iz dugog čopora, recimo. Pa kad vezan pas laje na onog ko slobodno šeta van ograde, ili kad drugi laju na psa koga na povocu vodi vlasnik.

I još jedna asocijacija - u našem društvu je generalno neobično čak i neseksualno muško prijateljstvo koje bi bilo malo intenzivnije (kod ženskih je to prilično drugačije). Otprilike, isto onako kako se čudno gleda kada ja na primer zagrlim (pa i poljubim) neku prijateljicu, ili čak kolegnici koju boli glava samoinicijativno odem da kupim lek! Pa, to je gotova švaleracija! Ovde (sigurno ne samo ovde) je prokazano zdravo pokazivanje elementarnih ljudskih emocija. Zato neka deca pate jer ih na primer tata nije zagrlio, zato se kasnije suzdržavaju da sama nekoga zagrle, pa i zato da to neko ne shvati pogrešno. Tvrdim da jedan broj takvih počne da sumnja u pravu prirodu tih svojih težnji, ili te potrebe za običnom bliskošću počne da menja za seks (ovo važi za oba pola, za sve seksuale orijentacije). Ne tvrdim, znači, da je baš sve tako kod tvog duga, ali očito mu nešto nije jasno, a deo njega se u takvim situacijama možda i buni zbog onoga što je (postao; ja sam od onih koji misli da je samo mali procenat homoseksualne populacije to morao, zbog gena, biti), iako mu to u svest ne dolazi na eksplicitan način - on bi trebalo da raščisti šta je video u tom "Roršahu" od četiri "muške mrlje" i kojim je očima gledao... Mislim, zbog svog mira. Zašto je on u jednom opuštenom ponašanju video ono što ti kao neutralna nisi videla (bar ne odmah; a pitanje je i šta si posle videla pod sugestijom)? Ja bih rekao zato što nije elementarno, kao ličnost, opušten (da ne kažem integrisan, ni iznutra ni sa okolinom). Možda i on sam seksualnost vidi kao previše bitnu odrednicu (svoje) ličnosti?
bobo92 bobo92 20:32 05.08.2009

Re: Nije se lako

Bili Piton


Verovatno, da....

Ne znam, boli me glava vise, iskreno.


Nema odmora dok traje obnova.


Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 21:51 05.08.2009

Re: Nije se lako

Draga Margos, mislim da ce posle ovoga mnogi gejevi pitati da li si raspolozena da im budes sestra, jer neki koje znam nemaju bas prijatno iskustvo sa svojim porodicama, ukljucujuci i sestre. Sto se parade tice, mislim da je njena poruka najmanje upucena tolerantnim i liberalno nastrojenim osobama, kakva si na primer ti, a najvise Palmama (koji su nazalost danas u vecini) i njihovoj tezi da "u Jagodinu nema pederi, a ni sire".
mrvicak mrvicak 22:35 05.08.2009

Re: Nije se lako

(pri tome ja kapiram dobru nameru autora- ali smo mi pravna, demokratska drzava i hrishanstvo nema shta da pusti ili ne da svi imaju prava na normalan zivot!)


Potpisujem!
Jeste to zanimljivo pitanje i ako hrišćani mogu da ga izpretumbaju tako da se osećaju dobro u demokratskoj državi gde svako ima pravo na normalan život kojim ama baš nikoga ne ugrožava, cool.
Ako pak neki zaključe da ne mogu da prihvate taj princip da svi imamo jednaka prava, država se mora pobrinuti da to ostane samo njihov problem i ne utiče na ograničavanje prava drugih. Jer ova je država sekularna..
Ukratko, hrišćanstvA mogu da se izjašnjavaju, ali ne mogu da uskraćuju nikome prava..
Bili Piton Bili Piton 23:29 05.08.2009

Re: Nije se lako

bobo92

Nema odmora dok traje obnova.


opet, samo za tebe

margos margos 23:41 05.08.2009

Re: Nije se lako

Hansel, najverovatnije si u pravu - on ima problem (a ko ga nema, nek' se baci kamenom... da budem u duhu hrišćanstva). I ja, kao i ti smatram da je jedan deo homoseksualaca genetski određen, a da je jedan deo upravo iz razloga koje si naveo, u problemu integrisanja. Na žalost, moj drugar vrlo vešto barata stručnim nazivima te je poslednje čega se uhvatio ''datost''. I ukoliko mu je tako lakše da se integriše (ili da udari o zid, pa da krene u drugom pravcu da rešava, svejedno - ne mislim na drugi pol, nego na konstruktivnije rešavanje).

U svakom slučaju, hvala ti - sad se setih da sam i ranije s pažnjom čitala tvoje komentare u kojima se nisi zanosio ni pređašnjim ni sadašnjim pomodnim naučnim dokazima, već si imao svoje mišljenje i nije ti bilo teško da ga obrazložiš. Meni si sad povezao neka razmišljanja...
margos margos 23:57 05.08.2009

Re: Nije se lako

Dragan Jakovljević.

E, Dragane, super sam kao sestra - nema problema, pristajem, nek ' se jave:)
Kapiram da poruka parade nije primarno upućena tolerantnijima - a mislim da je baš tu greška. Upravo su tolerantni ti koje bih ja, da sam na njihovom mestu - gledala da privučem da stanu u kolonu.
bobo92 bobo92 04:27 06.08.2009

Re: Nije se lako

Bili Piton
bobo92

Nema odmora dok traje obnova.


opet, samo za tebe




Me likes!
Hansel Hansel 10:04 06.08.2009

Re: Nije se lako

Margos, nema na čemu! Da, da, to smo se "našli" bar na jednoj (sličnoj) temi kod Vlade Petrovića, sad proverih (juče sam čitajući tvoje komentare opet pomislio da slično razmišljamo). Samo da preciziram - kad kažem "problem" - ne mislim ništa loše (uz svu onu svest koju si pomenula), samo sam pristalica rešavanja, pa - dokle se stigne...

Pozdrav! I hvala što moje komentare tumačiš kao i ja!
Bili Piton Bili Piton 20:55 04.08.2009

Cuvene poslednje reci

"...when they talk to us we only listen enough to be polite until we can interject with what we wanna say. And conversation has to be a two-way street."

Pogledajte klipove i pazljivo slusajte sta govore ovi ljudi.

Sjajno postavljen blog, s puno uvidjavnosti, obzira i takta, velika preporuka .
loader loader 01:20 05.08.2009

Re: Cuvene poslednje reci

Sjajno postavljen blog
Tačno, sjajno postavljen. Mada ima i nekih "dodatnih zapažanja"..

Recimo, ceo fenomen se posmatra iz ugla hrišćanina. Poprilično su isključeni oni koji nisu hrišćani. Koriste se osnovna polazišta Svetog pisma. Naravno, autor teksta po prirodi svoje profesije stvari ceni iz (samo) tog ugla. Konačno, naslov je odabran kao baš takav i diktira sadržinu teksta, što znači da se u tekstu, s obzirom na to kako glasi naslov, govori jedino o tome kako hrišćanstvo gleda na homoseksualnost. Ali, uprkos tome, ostaje opaska da se radi o izvesnom vidu jednostranosti.

Ipak, to ne bi trebalo da predstavlja bitnu smetnju za obavljanje rasprave na zadatu temu ukoliko se u gore prenetim hrišćanskim stavovima ne gleda samo mišljenje jedne crkve (ili grupe sličnih crkava), već se prepoznaju neki univerzalni principi života koje (osim hrišćanstva) koriste i skoro sve druge religijske varijante. Tada ćemo homoseksualnost ceniti na osnovu prirodnih zakona života, i nećemo se trošiti na polemiku, da li je neka crkva kompetentna da se o svemu pita i donosi sud o svemu, pa i o homoseksualnosti. Dobićemo čist duel između čovekove prirodne datosti i pojave homoseksualnosti.

Jedan od nosećih stavova teksta je da se odnos prema homoseksualcu mora graditi na načelu da se prema svakom čoveku mora usmeriti ljubav, kakav god da je. To je istina. Takođe, time se u ovom, konktretnom slučaju priziva tolerancija (nenasilje) prema samim homoseksualcima, što je takođe u redu. No, to je neprimeren način procene samog homoseksualizma. Onda ni o kojoj čovekovoj osobini ne bismo mogli da govorimo, jer bi iznad svake slične rasprave stajalo univerzalno načelo - "kakve god da su mu osobine i šta god činio, taj čovek nam je brat koji zaslužuje oprost i ljubav". Time se svaka konkretna priča na izvestan način obesmišljava. Ne treba se uplitati u dilemu, da li je homoseksualac, recimo, dobar čovek, da li ka njemu treba usmeriti ljubav i toleranciju (to se valjda podrazumeva), već se treba zadržati na homoseksualnosti kao fenomenu, da bi o tome uopšte moglo da se govori konkretno.

Bili Piton Bili Piton 02:23 05.08.2009

Re: Cuvene poslednje reci

loader
Recimo, ceo fenomen se posmatra iz ugla hrišćanina


Pa u redu, sto ne bismo imali i taj ugao za trenutak, na ovom blogu. Meni se pristup autora vrlo dopao - pitom, odmeren, inviting, inclusive, s jasnom spremnoscu da se nesto razume i prihvati pa i pomiri ako moze. Vrlo neuobicajen i originalan pristup, koji mogu samo da cenim.

A gde ce rasprava otici - ko to zna. Jaril bi sigurno imao ponesto da kaze da je ovde.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 21:11 04.08.2009

Homoseksualizam

Hajde prvo da se bavimo rečnikom.

Homoseksualizam - ne nikako...

Homoseksualnost - e to već može...
neb0jsa neb0jsa 22:14 04.08.2009

Re: Homoseksualizam

Ja mislim da je ovde rečnik najmanji problem, zato hajde da se bavimo temom

Nikola Knežević Nikola Knežević 22:26 04.08.2009

Re: Homoseksualizam

Predrag Azdejković
Hajde prvo da se bavimo rečnikom.

Homoseksualizam - ne nikako...

Homoseksualnost - e to već može...


Iako ne vidim jasnu semantičku razliku, ispravio sam naziv posta.
filantrop filantrop 22:41 04.08.2009

Re: Homoseksualizam

semantičku razliku


Razlika i nije semanticka nego SUSTINSKA
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 22:42 04.08.2009

Re: Homoseksualizam

Samo da bi se razjasnio pravoslavni stav:

Hriščanska "Istina o čoveku je ... u osećanju i saznanju i priznanju da su svi ljudi pod grehom i u grehu.
Jer samo to osećanje, to saznanje, to priznanje pobuđuje ljude da traže spasenje od greha i njegovih zlosila, da traže Spasitelja. A Spasitelj od greha može biti samo onaj koji je bez greha.
Takav nije niko od ljudi; takav je u rodu ljudskom samo Bog i Gospod naš Isus Hristos. Svedok toga je – svekoliko iskustvo roda ljudskog.
Svi ostali takozvani “spasioci” čovečanstva, samozvanci su, samohvalisavci su, jer svi bez izuzetaka spasavaju i leče čoveka od njegovih površinskih, kožnih obolenja, ali ne i od njegove glavne, suštinske bolesti, bolesti bića njegovog: greha, i u grehu smrti. Zato je za sve njih: smrt – neophodnost ljudskog bića. A ovo tvrđenje uključuje u sebi i još ovo: greh je neophodnost. Na takvim apsurdima graditi dom čovekova bića i prosperiteta, tragičan je poduhvat, koji se uvek završava katastrofom.
Izlaz iz toga je jedan: nepristrasno gledanje u čoveka, u njegove stvarnosti, i sagledanje konkretno prisutnih u njemu, i razlivenih po biću njegovom, zlosila greha; konstantovanje toga, i priznanje da nas od toga može spasiti samo bezgrešni Bogočovek Hristos." Justin Popović, Tumačenje poslanica Sv. Jovana Bogoslova.


a. Pošto su svi pod grehom, nije od presudne važnosti (za život večni) koji greh je u pitanju. Razglabanja o vrsti greha su više plod ljudske, odviše ljudske, nesavršene prirode.

b. Jednostavno, ljudi koji se bave tuđim, a ne svojim, grehovima, su samohvalisavci, itd....

alexlambros alexlambros 22:49 04.08.2009

Re: Homoseksualizam

Samo da bi se razjasnio pravoslavni stav:

Vladimir Maričić Vladimir Maričić 22:57 04.08.2009

Re: Homoseksualizam

alexlambros
Samo da bi se razjasnio pravoslavni stav:



vidim alekse da si flabergastiran. šta te konkretno muči u gornjem tekstu?

ako ne prihvataš stav Justina Popovića kao jednog od "najpravoslavnijih" mislilaca, da li te možda zanimaju stavovi Hristosa Janarosa ili Jovana Zizjulasa, kao predstavnika "malo liberalnijih" pravoslavaca?
alexlambros alexlambros 23:10 04.08.2009

Re: Homoseksualizam

vidim alekse da si flabergastiran. šta te konkretno muči u gornjem tekstu?


ovo:

Hriščanska "Istina o čoveku je ... u osećanju i saznanju i priznanju da su svi ljudi pod grehom i u grehu.
Jer samo to osećanje, to saznanje, to priznanje pobuđuje ljude da traže spasenje od greha i njegovih zlosila, da traže Spasitelja. A Spasitelj od greha može biti samo onaj koji je bez greha.
Takav nije niko od ljudi; takav je u rodu ljudskom samo Bog i Gospod naš Isus Hristos. Svedok toga je – svekoliko iskustvo roda ljudskog.
Svi ostali takozvani “spasioci” čovečanstva, samozvanci su, samohvalisavci su, jer svi bez izuzetaka spasavaju i leče čoveka od njegovih površinskih, kožnih obolenja, ali ne i od njegove glavne, suštinske bolesti, bolesti bića njegovog: greha, i u grehu smrti. Zato je za sve njih: smrt – neophodnost ljudskog bića. A ovo tvrđenje uključuje u sebi i još ovo: greh je neophodnost. Na takvim apsurdima graditi dom čovekova bića i prosperiteta, tragičan je poduhvat, koji se uvek završava katastrofom.
Izlaz iz toga je jedan: nepristrasno gledanje u čoveka, u njegove stvarnosti, i sagledanje konkretno prisutnih u njemu, i razlivenih po biću njegovom, zlosila greha; konstantovanje toga, i priznanje da nas od toga može spasiti samo bezgrešni Bogočovek Hristos.


fasciniran sam.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 23:19 04.08.2009

Re: Homoseksualizam

fasciniran sam.


verovatno kao sto bi bio fasciniran i Karlom Marksom ili Platonom, kad bi ih citao.

Pozzdrav.
alexlambros alexlambros 00:15 05.08.2009

Re: Homoseksualizam

verovatno kao sto bi bio fasciniran i Karlom Marksom ili Platonom, kad bi ih citao.


ne, ja nista ne citam ... sem biblije ... ostalo je prodavanje magle i filozofija sto bi reko sveti pavle ...
filantrop filantrop 04:09 05.08.2009

Re: Homoseksualizam

filantrop
semantičku razlikuRazlika i nije semanticka nego SUSTINSKA


Nikola,


Posto vidim da si ispravio samo naslov, evo da ti nacrtam:

komunIZAM
ekspresionIZAM
feminIZAM
fasIZAM
nacIZAM
pluralIZAM
imperijalIZAM
populIZAM
nacionalIZAM
socijalIZAM

Shvatas sad? Ovo IZAM oznacava pokret, doktrinu ili pravac u drustvu ili umetnosti npr.

Mislim da homosekualIZAM ni ne postoji.

Razlika:

http://www.thefreedictionary.com/ism


http://www.thefreedictionary.com/-ity
antioksidant antioksidant 09:22 05.08.2009

Re: Homoseksualizam

Samo da bi se razjasnio pravoslavni stav:

maricicu, razjasnio si svoje vidjenje pravoslavnog stava.
bobo92 bobo92 21:21 04.08.2009

ja u zbunu

Neophodno je šire sagledavati stvari kako bi izbegli odbacivanje i stigmatizaciju i nekritički usvajali ustaljene negativne stereotipe o homoseksualizmu. Zlatno pravilo glasi „Čini drugima ono što želiš da drugi čine tebi", iz čega proizilazi jasna konstatacija da one koji su drugačiji od nas posmatramo istim očima kakvim bi želeli da drugi vide nas.


Meni jedna stvar nije jasna?
Zasto svaki segment drustva mora da dobije prolaznu ocenu kod Hriscana da bi bio legitiman?
I to zlatno pravilo je zlatno pravilo hriscanstva a ne celokupnog covecanstva. Ljudska psiha je mnogo komplikovanija od bilo kog pravila, pa i "zlatnog".
ElectricDreams ElectricDreams 21:31 04.08.2009

Y2K

Hrišćanstvo je samo pokriće homofobima da bi se iživljavali nad osobama koje drugačije misle i imaju drugačije stavove.
Ti majmuni nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa hrišćanstvom.

Razumljivo je pominjanje homoseksualaca u ono davno doba kada nije bilo lako održati vrstu... Sada je to sve malo preterano...
milodan milodan 21:33 04.08.2009

Zašto među Srbima ima homofoba?

Na drugom sajtu povodom izjave gradonačelnika Dragana Đilasa o predstojećoj Paradi Ponosa gde je, po mom mišljenju, načinio *grešku u koracima* ne zbog toga što je homofob nego zbog mogućih problema u prestonici čiji je gradonačelnik, napisao sam svoj komentar na tu temu koga ću ovde smisaono preneti. Ali pre toga u vezi hrišćanstva i homoseksualizma. Potpuno se slažem sa gornjim tekstom i koliko mi je poznato, izuzev sveštenika Gavrilovića, propovednici pravoslavne vere ne govore o ovome u negativnom kontekstu. Uopšte ne govore, ali nam savetuju da se ponašamo u skladu sa Svetim pismom. Time je sve rečeno. Elem, da pređemo na temu. Mnogi Srbi su umislili da smo zasta nebeski narad i da kao takvi među sobom ne možemo da imamo LGBT populaciju, zatim, u prošlim vremenima osobe drugačije seksualne orjentacije su žigosane, stavljane na stub srama, prezirane od većine i ta uverenja su ostala do današnjih dana. U grupama koje ispoljavaju homofobičnost ima dosta osoba koje to nisu ali koriste priliku da iz sebe isprazne negativnu energiju posebno kada je pauza u fudbalskom prvenstvu, nema proglašenja ničije nezavisnosti, nema hapšenja haških optuženika i sl. I na kraju, po mom skromnom mišljenju a i statistika tako nešto potvrđuje u društvu homofoba ima i osoba koje su sklone istopm polu ali, znajući da to nije poželjno u sredini gde žive, oni te svoje sklonosti potiskuju, vrište na pomen homoseksualizma a u stvari su nekada, možda davno, u stanju pijasnstva ili pod dejstvom droga nasrnuli na najboljeg druga, najbližeg komšiju čime su se na izvestan način *otkrili* e da bi demantovali sami sebe oni ispoljavaju agresivnu homofobičnost kako bi, tamo nekom, dokazali da se ono desilo slučajno i da nema nikakve veze sa njihovom seksualnom orjentacijom. Da se razumemo, ja sam hetero i nemam nikakav problem sa ovom temom uz napomenu da osuđujem svaku vrstu nasilja pa i homofobičnost.
alexlambros alexlambros 22:51 04.08.2009

Re: Zašto među Srbima ima homofoba?

ali nam savetuju da se ponašamo u skladu sa Svetim pismom


sto bi u principu bilo "samo udri", bozja je to volja ...
milodan milodan 14:20 05.08.2009

Re: Zašto među Srbima ima homofoba?

Šta je Božija volja? Da li Božija volja da se pripadnici LGBT populacije udaraju? Ili, da među nama ima osoba seksualno naklonjenih istom polu? Ovo prvo nije, drugo - možda.
drug.clan drug.clan 21:54 04.08.2009

stav

evo sta kazu o ovom odnosu - cini mi se da je stav crkvi jasan i ne dvosmislen:

Their current stance is thus similar to that of the Roman Catholic Church's position on homosexuality: that a homosexual orientation is not sinful by itself. However, to act on it is sinful. The E Orthodox Church is more liberal than conservative Protestants who often do not recognize the concept of sexual orientation, and who look upon homosexuality as chosen, unnatural, abnormal feelings of attraction. They are more conservative than liberal Protestants who generally view homosexual orientation as a normal, natural variant of human sexuality for a minority of humans.

Uopste mi nije jasno zasto se crkva tu nesto i pita jer brak i seksualni odnosi odavno nisu crkvena kategorija (bar u vecem delu evrope)

Najbolji pokazatelj shizofrenicnosti koja tu vlada je cinjenica da drzava Srbija ne priznaje crkveni brak bas kao ni homoseksualni.
Nikola Knežević Nikola Knežević 22:07 04.08.2009

Re: stav

Uopste mi nije jasno zasto se crkva tu nesto i pita jer brak i seksualni odnosi odavno nisu crkvena kategorija (bar u vecem delu evrope)


Crkva može i nemora da se pita, to nije sporno, međutim Crkve i verske zajednice mogu da povodom društvenih aktuelnih tema izražavaju svoj stav, na to imaju legitimno pravo, zar ne? E sad, pošto je generalni stav Crkava i verskih zajednica prema homoseksualizmu u našem društvenom kontekstu prilično konzervativan, hteo sam temi da pridjem iz nešto drugačijeg aspekta.
drug.clan drug.clan 22:30 04.08.2009

Re: stav

Nikola Knežević
Uopste mi nije jasno zasto se crkva tu nesto i pita jer brak i seksualni odnosi odavno nisu crkvena kategorija (bar u vecem delu evrope)


Crkva može i nemora da se pita, to nije sporno, međutim Crkve i verske zajednice mogu da povodom društvenih aktuelnih tema izražavaju svoj stav, na to imaju legitimno pravo, zar ne? E sad, pošto je generalni stav Crkava i verskih zajednica prema homoseksualizmu u našem društvenom kontekstu prilično konzervativan, hteo sam temi da pridjem iz nešto drugačijeg aspekta.



Izrazavanje stava je jedno, a veoma aktivno ucestvovanje u kreiranju javnog mnenja i zakonodavne politike nesto drugo sto ne spadaja u kategoriju "izrazavanja stava".
sentinel26 sentinel26 22:33 04.08.2009

Re: stav

Nikola Knežević
Uopste mi nije jasno zasto se crkva tu nesto i pita jer brak i seksualni odnosi odavno nisu crkvena kategorija (bar u vecem delu evrope)
Crkva može i nemora da se pita, to nije sporno, međutim Crkve i verske zajednice mogu da povodom društvenih aktuelnih tema izražavaju svoj stav, na to imaju legitimno pravo, zar ne? E sad, pošto je generalni stav Crkava i verskih zajednica prema homoseksualizmu u našem društvenom kontekstu prilično konzervativan, hteo sam temi da pridjem iz nešto drugačijeg aspekta.
Ovi koji dominiraju u sukobima i čine sve da se o homoseksualnosti ne razgovara na normalan način nijesu pravi hrišćani.
Zapravo, mislim da je pravih hrišćana (bar na ovim prostorima ) veoma malo.

Prosta pripadnost nekoj vjerskoj zajednici je "dovoljna" da njeni vodji nastupaju tako decidno i ne prihvataju stavove nauke da se ne radi o bolesti.
Kada budu pobedjeni oni onda kažu - u redu, ali "u četiri zida" - tamo uživajte svoja prava.


drug.clan drug.clan 22:38 04.08.2009

Re: stav

Prosta pripadnost nekoj vjerskoj zajednici je "dovoljna" da njeni vodji nastupaju tako decidno i ne prihvataju stavove nauke da se ne radi o bolesti.



Ma cak ni crkve (one znacajne kod nas: pravoslavna i katolicka) ne smatraju da je rec o bolesti (kopirah gore mada je na engleskom) vec uglavnom neuko i zatucano svestenstvo siri takve ideje
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 23:03 04.08.2009

Re: stav

cinjenica da drzava Srbija ne priznaje crkveni brak bas kao ni homoseksualni.

Srbija je drzava a ne crkva. Srbija je (i morala bi da bude) drzava svih gradjana i gradjanki bez obzira na njihovo versko, seksualno ili drugo opredeljenje. Srbija nije drzava samo hriscana, koji mada su vecina nemaju ekskluzivitet na ostvarivanje ljudskih i gradjanskih prava i sloboda. Zbog toga sto su vecina nemaju pravo da isti obim prava i sloboda uskracuju bilo kojoj manjini. Ista je stvar sa heteroseksualcima, koji iako vecina nemaju ekskluzivitet na ostvarivanje ljudskih prava i sloboda. Drzava ima obavezu i odgovornost da obezbedi ostarivanje i zastitu prava i sloboda svih gradjana i gradjanki podjednako bez obzira na njihovu versku, rasnu, seksualnu, nacionalnu i drugu pripadnost i/ili opredeljenje.
angie01 angie01 23:06 04.08.2009

Re: stav

Drzava ima obavezu i odgovornost da obezbedi ostarivanje i zastitu prava i sloboda svih gradjana i gradjanki podjednako bez obzira na njihovu versku, rasnu, seksualnu, nacionalnu i drugu pripadnost i/ili opredeljenje.


afrodita- ovo bi mogla da bude zavrshna rechenica!!!!
drug.clan drug.clan 00:07 05.08.2009

Re: stav

nisi ti mene razumela dobro ali nema veze

Drzava ima obavezu i odgovornost da obezbedi ostarivanje i zastitu prava i sloboda svih gradjana i gradjanki podjednako bez obzira na njihovu versku, rasnu, seksualnu, nacionalnu i drugu pripadnost i/ili opredeljenje.


Ja se samo pitam gde je granica i zasto se u sve ove kategorije ne bi jos uvelo npr. i ekonomsko opredelenje ili klasna pripadnost ili mesto prebivalista. Kako to da ta prava ukljucujuci i radnicka prava ne spadaju u ljudska.

Zasto na primer svi ljudi ne bi imali ista prava na kvalitet ishrane, skolovanje ili lecenje nezavisno od klasne pripadnosti?
KafaJeGotova KafaJeGotova 00:32 05.08.2009

Re: stav

drug.clan
Ja se samo pitam gde je granica i zasto se u sve ove kategorije ne bi jos uvelo npr. i ekonomsko opredelenje ili klasna pripadnost ili mesto prebivalista. Kako to da ta prava ukljucujuci i radnicka prava ne spadaju u ljudska.

Zasto na primer svi ljudi ne bi imali ista prava na kvalitet ishrane, skolovanje ili lecenje nezavisno od klasne pripadnosti?


Gej brak: građansko pravo ili građanski užas?

“Borba za građanska prava u okviru konteksta sadašnjeg društva može u najboljem slučaju da dovede do statusa druge klase i tolerancije od strane jadnog strejt društva. Borba za demokratska i građanska prava pretpostavlja da je sistem u osnovi okej, i da njegove mane mogu biti ispravljene putem legalnih reformi… Zahtevamo pravo za sve lezbejke i gej muškarce, i decu da žive na način na koji izaberu.”
-- “Gej Oslobođenje, Ne Samo Gej Prava!” LAGAI, Lavender Left (Los Anđeles) and Lesbian and Gay Liberation and Solidarity Committee (Njujork), 1987.

...

"Ovde postoji osnovni konflikt između onih koji na gej pokret gledaju kao na sredstvo kojim bi dobili prihvatanje od strane i u strejt drušvo, i onih lezbejki i gejeva koji se bore da kreiraju društvo po sopstvenim merilima. Pristojno i humano društvo u kojem bi mogli da budemo slobodni/e. Mi ne želimo mrvice sa stola postojećeg društva, i mi se ne borimo za svoje mesto u njemu. Mi želimo da prevrnemo taj jebeni sto.

“Asimilacija NIJE oslobođenje."
matityahu matityahu 10:12 05.08.2009

Re: stav

Zapravo, mislim da je pravih hrišćana (bar na ovim prostorima ) veoma malo

fenster fenster 22:05 04.08.2009

sta reci !

Licno nemam nista protiv homoseksualizma,nikoga ni ne osudjujem ni ne podrzavam,ljude delim na dobre i lose,kao sto postoje dobri hetero seksualci tako postoje i dobri homoseksualci,i obrnuto,ali moram priznati da su najvece nebuloze koje sam cuo na temu homoseksualizma i hriscanstva one koje je gospodja Aleksandra Jankovic iznosila gostujuci u raznm emisijama,zena je latentni homofob koja diplomom psihijatra i predstavljanjem sebe kao neke toboz hriscanke,prikriva pravo lice.

Ps-Ja sam relativno nov na ovom blogu pa bi mi bilo drago da posetite i moju stranicu
margos margos 22:52 04.08.2009

Re: sta reci !

diplomom psihijatra

A. Janković je psiholog - što ne umanjuje kvalifikacije koje si naveo.
filantrop filantrop 04:27 05.08.2009

Re: sta reci !

Aleksandra Jankovic iznosila gostujuci u raznm emisijama,zena je latentni homofob



E ako je ona latentni homofob, koji li su tek oni eksponirani.

http://mw1.m-w.com/dictionary/latent
dragoljub92 dragoljub92 12:30 06.08.2009

Re: sta reci !

filantrop
Aleksandra Jankovic iznosila gostujuci u raznm emisijama,zena je latentni homofob



E ako je ona latentni homofob, koji li su tek oni eksponirani.

http://mw1.m-w.com/dictionary/latent

kolko sam ja mogo da otpratim dotičnu gospođu ona je nije latentni homofob već aktivni svaštofob
eizo eizo 22:12 04.08.2009

...

Mozda gresim, ali mislim da je ova ideja o premoscavanje nekog jaza sa obe strane malo suluda, prvo religija i ljudi koji vole da se dave u pricama o bogu, andjelima i hobitima nemaju sta da se pitaju kad je necija seksualnost u pitanju.
To je licna stvar svakog pojedinca, i svaka osoba ima prava da se ljubi i drzi za ruke i radi sta god hoce dokle god je to u skladu sa zakonom.

Posao drzave je da im ta prava obezbedi, ako hoce da oraganizuju paradu, isto njihovu pravo, prijavite policiji i to je to, u normalnoj drzavi.
I kako hriscanstvo ili bilo koja grupna fantazija tog tipa moze da se mesa u nesto tako licno, prvo biblija je obicna zajebancija koju su pisali ljudi, NE BOG, NE HRIST, NE HRISTOV KUCNI LJUBIMAC, napisana jer nekih par stotina godina posle njega, ima nekoliko desetina verzija, ova koju sad "citamo" je sastavio Rimski imperator, jer je jedan oblik Hriscanstva postao veoma popularan medju Gotima, i radi lakse kontrole istih, neko je imperatora par puta spominjao i kao direktnog izaslanika boga, ovo ceo kasnije postati veoma popularno.
A tek ako zaredjate po apokrifima ima da nadjete epske gluposti od obozavanja drveca do ruzicastih slonova...

Pa se sad treba zamisliti koliko "Hriscanstvo" ili bilo koja druga religija ima bilo kakvo pravo da o bilo cemu odlucuje, jer ako dopustimo da u ime nekog nevidljivog bica sto zivi na nebu oduzimamo osnovna ljudska prava onda imamo problem.

I o kakvom uopste kompromisu moze da se prica kad su u pitanju ljudska prava, kakav bre kompromis, ili ce crkva i "hriscani" shvatiti da nemaju nikakva prava da se mesaju u tudje stvari ili ce pricati sa policijom.

Ti ljudi hoce da idu ulicom i da se drze za ruke a da zbog toga ne budu pretuceni na smrt, kakav bre tu kompromis moze da se nadje, ocigledno crkva treba da se organizuje i da sve "hriscane" zatvori u crkve dok traje ta satanisticka orgija ljudskih prava i sloboda i problem resen.

Zanima me da li cemo sad za svaku odluku u drzavi da konsultujemo ljude koji veruju u nevidljive sile, letece ljude sa krilima itd...

Ako je istorija nesto pokazala to je da je religija a posebno hriscanstvo (svih vrsta i podvrsta) uvek na pogresnoj strani.
gbls gbls 22:20 04.08.2009

Re: ...

Ako je istorija nesto pokazala to je da je religija a posebno hriscanstvo (svih vrsta i podvrsta) uvek na pogresnoj strani.

Nikola Knežević Nikola Knežević 22:30 04.08.2009

Re: ...

EIZO, Izražavaš prilično negativan stav prema Crkvi i veri. Crkvu i vernike ne mora niko ništa da pita, ne radi se ovde o tome. Tema je posvećena tome kakav bi hrišćanski stav trebalo imati prema onima koju drugačije seksualne orijentacije, a da stav nije apriori homofobija. Zanimljivo je da se na mojim tekstovima nađe uvek klerofobnih komentara.
drug.clan drug.clan 22:35 04.08.2009

Re: ...

Tema je posvećena tome kakav bi hrišćanski stav trebalo imati prema onima koju drugačije seksualne orijentacije, a da stav nije apriori homofobija.



Bice zanimljivo kakav ce kompromis hriscanstvo napraviti kako bi preziveo jer iz ove bitke kao i onih o kontracepciji, abortusu i stem istrazivanju ne moze izaci kao pobednik.

Verovatno ce na kraju izaci sa novim "tumacenjem biblije" kao u onom slucaju kada bogat covek treba da ide u raj ili onom kada treba naplatiti kamatu na pozajmicu.
Nikola Knežević Nikola Knežević 22:37 04.08.2009

Re: ...

drug.clan
Tema je posvećena tome kakav bi hrišćanski stav trebalo imati prema onima koju drugačije seksualne orijentacije, a da stav nije apriori homofobija.



Bice zanimljivo kakav ce kompromis hriscanstvo napraviti kako bi preziveo jer iz ove bitke kao i onih o kontracepciji, abortusu i stem istrazivanju ne moze izaci kao pobednik.

Verovatno ce na kraju izaci sa novim "tumacenjem biblije" kao u onom slucaju kada bogat covek treba da ide u raj ili onom kada treba naplatiti kamatu na pozajmicu.


Ja lično ne vidim problem u kontracepciji, niti u istraživanju stem ćelija, a ima ih na milione koji razmišljaju kao ja, doduše ne na ovim prostorima, ali u svetu da :)
drug.clan drug.clan 22:41 04.08.2009

Re: ...

Nikola Knežević
drug.clan
Tema je posvećena tome kakav bi hrišćanski stav trebalo imati prema onima koju drugačije seksualne orijentacije, a da stav nije apriori homofobija.



Bice zanimljivo kakav ce kompromis hriscanstvo napraviti kako bi preziveo jer iz ove bitke kao i onih o kontracepciji, abortusu i stem istrazivanju ne moze izaci kao pobednik.

Verovatno ce na kraju izaci sa novim "tumacenjem biblije" kao u onom slucaju kada bogat covek treba da ide u raj ili onom kada treba naplatiti kamatu na pozajmicu.


Ja lično ne vidim problem u kontracepciji, niti u istraživanju stem ćelija, a ima ih na milione koji razmišljaju kao ja, doduše ne na ovim prostorima, ali u svetu da :)



Pojedinci 'vamo ili tamo, mene zanima kako ce zvanicne crkve isplivati iz jos jednog "poraza". To su radile kroz istoriju nebrojeno puta gazeci sopstvene principe (na kojima su cesto i po cenu tudjih zivota insistirali) kako bi preziveli.


Abortus?
Dr M Dr M 22:50 04.08.2009

Re: ...

Tema je posvećena tome kakav bi hrišćanski stav trebalo imati prema onima koju drugačije seksualne orijentacije,


Jedini pravi hriscanski stav je "Ljubi bliznjeg svoga...kao sebe samog..."

U izvornoj poruci ne pise "osim...".

"Osim" je dodatak Antihrista
eizo eizo 22:53 04.08.2009

Re: ...

Pa mislim da hriscanin nema prava da ima stav o necijoj seksualnosti, jer ga niko nista nije pitao, kao sto ja nemam pravo da odlucujem o necijoj rasi, religiji, tako ni gore pomenuti nemaju prava da odlucuju o tome da li ce neko biti tretiran kao covek ili kao niza rasa/degenerik/manijak i slicno...

Zamisli da neko sutra krene da odlucuje da li ti treba da dises ili ne, meni to zvuci izuzetno glupo ?

Mislim da bi hriscani, muslimani i slicni trebalo da krenu da identifikuju ljude kao ljude.
Ja sam teski "klerofob", religiozna klergija, odnosno industrija boga me uzasno plasi jer sam video sta radi ljudima, ali opet ne bih isao okolo i mlatio ljude koji idu u crkvu ili veruju u boga jer je to njihova stvar, i ne moze tu da se vodi neka rasprava o tome da li ja imam ili nemam pravo da mlatim ljude zato sto veruju u boga, isto kao sto "hriscani" nemaju pravo da formiraju "stav" o seksualnosti.

Ili hriscani prihvataju koncept ljudskih prava sto je ispravno, ili ne prihvataju sto nije ispravno, i tu nema neke rasprave i kompromisa.
Postoje ta dva izbora, jel tu ima nesto za raspravu ili diskusiju ?
alexlambros alexlambros 22:55 04.08.2009

Re: ...

Mozda gresim, ali mislim da je ova ideja o premoscavanje nekog jaza sa obe strane malo suluda, prvo religija i ljudi koji vole da se dave u pricama o bogu, andjelima i hobitima nemaju sta da se pitaju kad je necija seksualnost u pitanju.


Svaka ti je zlatna. Ujedno i hvala sto si me postedeo pisanja komentara, hteo sam to isto da kazem ...

eizo eizo 22:58 04.08.2009

Re: ...


Dr M
Jedini pravi hriscanski stav je "Ljubi bliznjeg svoga...kao sebe samog..."

U izvornoj poruci ne pise "osim...".

"Osim" je dodatak Antihrista


Propustio si i deo gde je ok ubiti antihrista, pricizna definicija antihrista ce biti u drugom izdanju biblije koje je jos u stampanju...do tad ubijamo vestice i pedere...
angie01 angie01 22:58 04.08.2009

Re: ...

hriscani prihvataju koncept ljudskih prava sto je ispravno, ili ne prihvataju sto nije ispravno, i tu nema neke rasprave i kompromisa.


sve se slazem s tobom, sem shto bi i ove opcije ostavila u okviru crkvene zgrade- van nje je valjda pravna drzava!
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:10 04.08.2009

Re: ...

Nikola Knežević
EIZO, Izražavaš prilično negativan stav prema Crkvi i veri. Crkvu i vernike ne mora niko ništa da pita, ne radi se ovde o tome. Tema je posvećena tome kakav bi hrišćanski stav trebalo imati prema onima koju drugačije seksualne orijentacije, a da stav nije apriori homofobija. Zanimljivo je da se na mojim tekstovima nađe uvek klerofobnih komentara.


Problem je sto je po pitanju praznoverja za ciju implementaciju je zaduzena doticna organizacija nemoguce dati zdravorazumski a "neklerofobni" komentar. Potpuno se slazem sa Eizoom, ja mislim da se tu predugo popustalo nekakvim licemerima u formi podgojenih i halapljivih popova i njihovog mafijaskog udruzenja koje mimo poreskog sistema drpa od svojih ovaca, da bi se sad ocekivalo nekakvo postovanje prema njima i njihovom stavu o tome ko sme da se na ulici drzi zaa rucice.

Sto rece eizo gore, necija elementarna ljudska prava nisu stvar o kojoj nekakvi "hriscani" treba da zauzimaju koordinisan stav, nego stvar drzave koja ce da posredstvom svoje produzene a od nas poreskih obveznika placene ruke, policije, od budala i primitivaca zastiti nosioce tih prava.
alexlambros alexlambros 23:11 04.08.2009

Re: ...

Problem je sto je po pitanju praznoverja za ciju implementaciju je zaduzena doticna organizacija nemoguce dati zdravorazumski a "neklerofobni" komentar.


bas tako.
Dr M Dr M 23:12 04.08.2009

Re: ...

pricizna definicija antihrista ce biti u drugom izdanju


Pribojavam se umnozavanja stavki u svakom novom izdanju...i prerastanja u adresar..
margos margos 23:16 04.08.2009

Re: ...

Sto rece eizo gore, necija elementarna ljudska prava nisu stvar o kojoj nekakvi "hriscani" treba da zauzimaju koordinisan stav, nego stvar drzave koja ce da posredstvom svoje produzene a od nas poreskih obveznika placene ruke, policije, od budala i primitivaca zastiti nosioce tih prava.

Zar nije lakše kad ti se kaže koji stav da zauzmeš nego da zamaraš sive ćelije?
Šalim se, naravno.
Dopao mi se tvoj komentar, baš tako treba da bude.
stvar drzave koja ce .....od budala i primitivaca zastiti nosioce tih prava.

iris.davidovich iris.davidovich 04:14 05.08.2009

Re: ...

kakav bi hrišćanski stav trebalo imati prema onima koju drugačije seksualne orijentacije, a da stav nije apriori homofobija

Znate, ovo mi dodje kao kontradikcija. Zar hriscanski ne bi trebalo da bude ljubav, razumevanje, tolerancija, pomoc bilo kome, bez obzira na seks. orijentaciju?
Zar "hriscanski stav" ne bi trebalo prvi da pozove na zastitu njihovih prava, onako ljudski, i da to bude u skladu sa religijom, a ne da se zbog neka 4 mesta u kojima se pominje nedozvoljavanje homoseksualne ljubavi (i ko zna iz kojih je razloga nekad davno tako zapisano, da ne kazem nesto jasnije i verovatno tacnije) toliki ljudi odbacuju, anatemisu i sta vec?
Sto se mene tice, ako ih se crkva odrice, Bog ih se ne odrice. Znam mnoge koji su bas iz te odbacenosti od strane crkve/religije prestali da veruju. Mno-ge.
debora debora 06:58 05.08.2009

Re: ...

Nisam primetila da je Eizov stav klerofobican. Samo kaze covek sta misli.
(Mozda zato sto sam iz mesovite porodice sa tri vere i cetvrtim ateistima, i ponosim se time.)
antioksidant antioksidant 09:35 05.08.2009

Re: ...

Zanimljivo je da se na mojim tekstovima nađe uvek klerofobnih komentara.

nikola, pises o kleru. zasto te cudi da postoje stavovi koji nisu bas prijezni prema istom?
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:55 05.08.2009

Re: ...


nikola, pises o kleru. zasto te cudi da postoje stavovi koji nisu bas prijezni prema istom?


Ne smatram ja klerofobne komentare problematicnim, to jednostavno gledam kao izražavanje stava. Zanimljivo je to kada ti isti ljudi na ono sto sam ja napisao projektuju tu istu klerofobiju a ono sto pisem se neretko dijametralno razlikuje od predmeta njihove klerofobije. Da skratim, sta kod da napisem, uvek zavrsim u istom kosu sa inkvizicijom, krstasima i slicno, pa samim tim i jedno dugacije hriscanstvo koja ja ovde pokusavam prikazati.
antioksidant antioksidant 10:09 05.08.2009

Re: ...

Ne smatram ja klerofobne komentare problematicnim, to jednostavno gledam kao izražavanje stava. Zanimljivo je to kada ti isti ljudi na ono sto sam ja napisao projektuju tu istu klerofobiju a ono sto pisem se neretko dijametralno razlikuje od predmeta njihove klerofobije. Da skratim, sta kod da napisem, uvek zavrsim u istom kosu sa inkvizicijom, krstasima i slicno, pa samim tim i jedno dugacije hriscanstvo koja ja ovde pokusavam prikazati.

postoji sumnja da je drugacije hriscanstvo moguce...

(pod drugacijim mislim na ono koje se ne mesa u stvari u koje nije pozvano da se mesa, mislim na hriscanstvo koje ne utice na zivote ljudi koji ne zele da budu pod uticajem hriscanstva...)

ovo je jako pojednostavljeno da bi bilo skraceno a sustina je u tome da nema potrebe da se ti osecas "prozvanim" svakim negativnim odnosom prema hriscanstvu (ili religiji uopste). ti si dobar covek. budi to sto jesi i to vredi vise od sveg hriscanstva/islama/judeizma i ateizma zajedno
purenjak purenjak 12:12 06.08.2009

Re: ...

do tad ubijamo vestice i pedere...

OK. Kad pocinje sezona? Jel ogradjeno i uredjeno loviste ili je slobodan izbor mesta i meta?
dragoljub92 dragoljub92 12:33 06.08.2009

Re: ...

prvo religija i ljudi koji vole da se dave u pricama o bogu, andjelima i hobitima

nemi diraj hobite ti hobitofobu nijedan
zeks92 zeks92 22:20 04.08.2009

Na primer ... Kvirija i Amfilohije R.

pokušati pomiriti suprostavljene stavove, kada je u pitanju odnos homoseksulizma i hrišćanstva.


Koliko bi Kvirija bila tolerantna?

vracarac92 vracarac92 15:00 05.08.2009

Re: Na primer ... Kvirija i Amfilohije R.

Koliko bi Kvirija bila tolerantna?

Isto kao inkvizicija!

P.S. Ne treba zaboraviti da drzava dotira kviriju iz budzeta. (a da li se narod koji placa porez sa time slaze? Verovatno se slaze isto kao i sa dotiranjem M. Kovecevica) Dakle, drzava direktno stoji i iza homoseksualnih priredbi i o nekoj bitnijoj diskriminaciji te populacije od strane drzave nema ni govora.
alexlambros alexlambros 18:58 05.08.2009

Re: Na primer ... Kvirija i Amfilohije R.

a da li se narod koji placa porez sa time slaze?


valjda i gejevi placaju porez ... nisu crkva ipak

i valjda je i njih 10% koliko se okvirno procenjuje da ih ima, isto narod

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana