Letnja biblioteka

Tatjana Momčilović RSS / 07.08.2009. u 10:41

Nije da sam neki ljubitelj ležanja na plaži ali me uvek raduje kada biram knjige za odmor. Odmor znači da ću moći da čitam koliko hoću. Ove godine sam ambiciozno spakovala "Muzej nevinosti" Orhana Pamuka u kofer sa skoro 600 sitno štampanih strana. Ostale knjige, prevedene na srpski, od istog autora, pročitala sam u dahu, čim se pojave.

Imam prijateljicu u jednoj knjižari koja mi šalje knjige. To je njen način da mi kaže da misli na mene i da mi želi dobar provod. Moja draga prijateljica mi šalje knjige umesto pisama i poruka na netu. Ove godine dobila sam novu knjigu Marije Jovanović-mislim, ona je sve bolja,moram da odem na neku njenu promociju, zatim jednu, čiju autorku ne bih da pominjem - eto, poslala mi je da mi kaže kakvo se djubre prodaje bolje od Pamuka, spakovala mi je Haruka Murakmaija, "Leteću planinu" Kristof Ransmajer-a, proletos sam ponovo čitala trilogiju Gordane Kujić, "Miris kiše na Balkanu"...i ostale dve, imam još ne otvorenu knjigu Olafa Olafsona, proćitala sam vrlo prosečan krimić "Dve devojčice u plavom", a spremila sam još za ovo leto Justejn Gorder-a i Ongaro Albert-a "Špansu verziju".

 

Ipak- Pamuk me je bacio na kolena. Nema strane u kojoj nisam 100% uživala. Ljubav, strast, opsesija. I što je najvažnije roman priča priču ....

Pamuk pored toga ima specifičan dar da vas uspori, da vas odvede u neki drugi, topli i čulni svet.

Kao što volim muziku koju mogu da otpevam kad sam srećna, tako volim i knjige koje mogu da prepričam i da mislim o njima....

Pomozite mi da napravim spisak za jesen. Šta vas je ganulo, nateralo da mislite ili izmamilo po neki uzdah? 



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

GajaR GajaR 11:04 07.08.2009

...

prvo preporuka
drugo: link do drugarice koja donira...

BTW: dugo vas geledamo (po Orvelu).
skener92 skener92 13:29 07.08.2009

skoro sam procitala

"smisao zivota', bredli trevor griv, jako slatka mala knjiga!
albicilla albicilla 14:34 07.08.2009

citalacke navike

s godinama, sve vise citam na odmoru (starim valjda?), a u svom gradu sam pretezno pred ekranom..

pre par godina sam na krfu citao birders - tales of a tribe, i potom poslao autoru mail, koliko da mu kazem da sam uzivao u knjizi

ispostavilo se da sam zimus bio bas u njegovom delu engleske, pa smo jedan dan i pticarili zajedno
dunja73 dunja73 15:17 07.08.2009

Re: citalacke navike

ha, i ja je skoro uzela "Muzej nevinosti" Orhana Pamuka.

na izboru , jos nisam pocela da citam ..i ja cekam godisnji ..
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:46 07.08.2009

Jesen 2009.

Alber Kosri: "BOJE PRLJAVŠTINE"

Sol Belou: "VIŠE IH UMIRE OD TUGE"

Arsen Dedić: "BRZIM PREKO BOSNE"
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 16:45 07.08.2009

v

Prosle godine sam citao Pamuka.

Krenuo sam od ''Istanbula'', pa redom, kao i vi.

Resio sam ovog leta da iscitam sve knjige Eve Ras. Poceo sam sa knjigom '' Rodjeni mrtvi''.



fenster fenster 13:20 09.08.2009

Re: v

Ja od Eve preporucujem knjigu ,,Petla na panj,,.Pamuk je postao sintetika sto vise pise sve je losiji ,ali za leto je i Orhan Pamuk ok stivo
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 19:26 09.08.2009

Re: v

fenster
Ja od Eve preporucujem knjigu ,,Petla na panj,,.Pamuk je postao sintetika sto vise pise sve je losiji ,ali za leto je i Orhan Pamuk ok stivo

Положила сам главу петла на пањ, стала ногом на крило и замахнула секиром, затим копрцајуће тело одбацила далеко од себе а крваву главу хитнула преко плота против урока[1])
iris.davidovich iris.davidovich 18:41 07.08.2009

Letnje

Leto pre sumraka - Doris Lesing
O lepoti - Zejdi Smit
Baba Jaga je snijela jaje - Dubravka Ugresic
(poredak nebitan)
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 18:59 07.08.2009

Re: Letnje

o hva za dubravku ugresic, nisam je se dugo setila
miloradkakmar miloradkakmar 21:44 07.08.2009

Čitam

natenane " Graničara " Žike Nikolića, o presllikavajućim sudbinama i događajima i čoveku koji je prvi kod nas prevodio Šatobrijana.
aleksandarvjestica aleksandarvjestica 14:18 08.08.2009

Murakami et al.

Murakami kazete. Moram da Vas pitam da li ste citali njegove ranije knjige i koliko Vam odgovaraju?
Pitam jer ste zensko. Daleko od toga da sam seksista/sovinista ali utisci na njegova dela su vise nego podeljeni izmedju muskaraca i zena. Preciznije, niko ne porice da je on zaista sjajan pisac ali zene nalaze da im on ipak "ne pase".

Ukoliko ste pak Murakamijev fan obavezno procitajte "Kafka na obali" (SF verzija Lovca u Zitu + nerazumem" ili "Istocno od sunca, zapadno od granice" (prim. ne znam tacna imena prevoda ali siguran sam da cete ih izguglati).

Kad smo kod Japanaca, jedan klasik koji ljudi cesto preskoce je Misimin "Sum talasa/Huk valova" (Skroz depresivan, gegam se niz Kralja Petra i odlucim da u Nedeljnom Telegrafu kupim neku knjigu koja bi me srozala do dna. Na polici stoji Misima. Sta moze depresivnije od toga?! Ispostavi se da je knjiga vise nego optimisticna. Ljubav, snaga prirode, vera u buducnost. Jedina takva knjiga koju je Misima napisao. Elem, izvuce me iz depresije.)

I jedan noviji Japanac. Genichiro Takahashi. Interesantno, vise pisano kao poezija a ipak roman je "Sayonara gangsters".
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 14:33 08.08.2009

Re: Murakami et al.

Citala sam "Južno od granice, zapadno od sunca"
Meni se jako svidela, recenica nekako očišćena, misao čista. svidelo mi se, svidelo mi se u stvari jako
aleksandarvjestica aleksandarvjestica 05:44 09.08.2009

Re: Murakami et al.

On zaista ima odlican stil, jasan tok radnje cak i kada su dogadjaji nadrealni i sa vise paralelnih opisa. Medjutim ono sto me konkretno zanimalo jeste dozivljaj njegovog odnosa prema zenama kao i njihovog opisa. U pomenutoj knjizi zene su vise vilinska nego realna bica. Kazem vilinska sa onom blago jezivom konotacijom nepoznatog i neuhvatljivog.
Jel' te raspravljam se sa drugaricom (prvo jednom a potom drugom i trecom) koja protagonistu "Južno od granice, zapadno od sunca" vidi kao sovinistu, svalera itd., kome zena vise sluzi kao statista a ljubavnica kao status i avantura. Sam sam knjigu doziveo kao specificni opis krize srednjeg doba u kome glavni akter prolazi kroz fiktivnu aferu u kojoj je opis "kakav je njegov zivot mogao biti=sbbkbb". Dok su tri femme fatale poslednje poglavlje tumacile kao njegovo pokajanje nakon izgubljene afere, meni taj deo predstavlja jednu od najromanticnijih i najupecatljivijis oda ljubavi i braku.

P.S. Vise volim caskanje o knjigama sa "na ti" ljudima uz turkacu. Ali nemam ovde turkace a i BG preko pola sveta. Stoga hvala Vam na kuckanju.
botany botany 13:02 11.08.2009

Re: Murakami et al.

Iako zensko, apsolutno se slazem sa "muskim" dozivljajem knjige. Volele bi zene da su u pravu, ali realnost je drugacija...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana