Film| Kultura| Umetnost

ODBACEN

Biljana Srbljanović RSS / 19.10.2007. u 21:45

Divni Misa Radivojevic, snimio je novi film. Misa je jedno zlato. Iskren, talentovan, lep i pametan. Takav mu je i film.

Srpski film nisu samo letece kokosi, nisu samo muljatori u upravnim odborima, srpski film prave i skromni umetnici koji nikada nece biti postavljeni na neku funkciju, koji nikada nece sedeti ni na jednom kanabetu, koji umetnost stvaraju iskreno i iz srca, jer u to veruju, a ne samo i jedino u svet u kojem se peva i puca.
Idite i pogledajte, dok ne bude kasno.
 
 
plakat_thumbnail_index.jpg 

PS: Kopiram ovde odlicnu analizu filma Odbacen, autora Ivana Velisavljevica.

Ivan Velisavljević:

ODBAČEN, scenario i režija: Miša Radivojević

„Hvala ti što si me sve ove godine čuvao od falsifikata“, kaže Zakiju, svom dileru skupih cigareta, kvalitetnog pića i filmova, glavni junak poslednjeg ostvarenja Miloša Miše Radivojevića. Zaki, međutim, priznaje da je i sam bio „falsifikat“, da je „glumio Mandova“, i scena dobija svoje katarzično razrešenje u kompoziciji koju Zaki svom prijatelju odsvira na harmonici. U underplayu dvojice vrhunskih glumaca može se pročitati dvostruko pomirenje. Najpre, to je pomirenje dugogodišnjih „prijatelja po usamljenosti“ u vremenu koje ih je odbacilo jer nisu želeli da ga prihvate, a zatim i njihovo pomirenje sa tom odbačenošću. Dva čoveka koja su sav smisao pronalazili u estetskom fenomenu života, u hedonizmu i nepristajanju na laž, podvalu i bofl sveta koji je postao jeftin – priznaju jedan drugom da su izgubili.

(Osim toga, scena pokazuje kako se, kod ozbiljnih filmskih reditelja, usmeravaju glumci, koristi rediteljski ritam i dramski naboj, i naposletku – kako se na pravi način koristi harmonika.)

U tom odnosu dva dugogodišnja poznanika, koji su briljantno odigrali Svetozar Cvetković i Nenad Ćirić, leži ključ poetičkog pomeranja koje se desilo u Radivojevićevom autorskom svetu u periodu od devedesetih do danas. Protagonisti njegovih poznih radova (Ni na nebu ni na zemlji, Buđenje iz mrtvih, Odbačen) doživljavaju veliki poraz, rušenje izolovanog sveta koji su gradili u otporu prema falsifikatima i konvencijama „većine“, a njihov poraz je neizbežan zbog toga što postaju svesni da pokušaj stvaranja eskapističkog raja u kom se od Đubrišta i Raspadanja brani hedonizmom i aristokratijom duha - nije uspeo, već je samo povređivao druge i odlagao suočavanje sa Deponijom od koje su se sklanjali.

U tom smislu treba čitati i promenu glavnog glumca. Cinizam i žestina mladog Aleksandra Berčeka, koji je, uvek sa odmakom i ironijom, oživljavao likove nošene inhibiranom pobunom prema vladajućem poretku i konvencijama (malo)građanske sredine (Kvar, Dečko koji obećava), sada je zamenjena dendijevskom rezigniranošću i aristokratskom pojavom Svetozara Cvetkovića. Bitničke brade i duge kose, obučen kao nekakav moderni outlaw, kontrolisanog izraza, daleko smirenijeg od često prenaglašene glume u Buđenju iz mrtvih, Cvetković je najzad u savremeni srpski film doneo Lik, u ozbiljnom i znakovitom sukobu koji mora razrešiti svojom Odlukom, a ta odluka je zapravo, kako je i sam Radivojević rekao, „odustajanje od života“.

Može se reći da su razočarani intelektualci Radivojevićevih poslednjih filmova zapravo isti oni tipovi s početka, samo stariji, i u drugim okolnostima. Kada su, u rušilačkom oslobađanju sebe, rekli ljudima u svojoj okolini ono što su oduvek želeli da im kažu, i kada su u tom poduhvatu postali emocionalno prazni (čuveni završni kadar Kvara, gde Aleksandar Berček saginje glavu ispred zadnjeg stakla beogradskog tramvaja), ti likovi su otišli u ilegalu i pokušali da izgrade privatni bunker sa vlastitim vrednostima. Međutim, njihovo povlačenje takođe se pokazalo kao destruktivno po njih i po druge (oni su usamljeni, razvedeni, u zavadi sa očevima, opterećeni grižom savesti zbog svog kukavičluka), a njihov sistem vrednosti postao je upadljivo izvan vremena u kom žive i čijoj promeni više ne mogu da se prilagode.

I mada preko neprilagođenosti svojih junaka daje komentar „tranzicije“ srpskog društva, Radivojević ipak mnogo više duguje Pekinpou i njegovim likovima čije vreme je prošlo (naročito onima iz Ride the High Country i, naravno, Divlje horde), nego aktuelnom kinematografskom trendu. Dilema Radivojevićevog junaka u Odbačenom daleko je od prozaičnih muka likova iz recentnih domaćih filmova sa temom tranzicije, ona se tiče dubljih i težih pitanja promašenih života, laži i nesporazuma među ljudima, izgubljene slobode i pogrešnih odluka koje se mogu ispraviti tek smrću (ili nakon smrti)... Sasvim pekinpoovski.

I po mnogo čemu drugom Radivojević je iznad kinematografije kojoj pripada, pokazujući svoje majstorstvo u radu sa glumcima i direktorom fotografije i upotrebivši sve ono čemu drugi reditelji nisu dorasli, ili čega ne mogu/neće da se sete: ozbiljnih ženskih likova, ili dostojanstva glumca, ili fotogeničnosti primorja... Najzad su u filmu na pravi način iskorišćeni zrela lepota i glumačko umeće Aleksandre Janković - ona glumi ženu drugog sistema (i u tome je perfektna), zavodljivu, ali odlučnu i autoritativnu direktoricu i one night ljubavnicu glavnog junaka. Igra zavođenja između nje i Cvetkovića podseća nas na onu zaboravljenu kinestetičnu odliku smislene erotike po kojoj su evropski art filmovi oduvek bili poznati. Kao kontrast scenama sa Jankovićevom, treba pomenuti da je Radivojević prikazao i holivudsku harizmu Mikija Krstovića (u ulozi negativca) - nažalost samo nagovestivši kvalitet ovog glumca koji još čeka da bude u ulozi većoj od života. Sugestivnost i dikcija Nenada Ćirića, ili potpuno izmenjena i ubedljiva Bojana Maljević u ulozi različitoj od svega što je do sada igrala, samo potvrđuju našu tezu.

Odbačen se odlikuje izvanrednom fotografijom Radoslava Vladića, koja prati luk junakove odluke i putanju njegovog „odustajanja“, krećući se od svetlo-plave boje i staklenih površina na početku, preko mračnih ambijenata snoviđenja, simboličnih kaveza i hodnika, sve do toplih tonova Perasta i primorja, koji skoro, a isto se može reći i za Beograd, nisu izgledali tako dobro kao kod Radivojevića i Vladića.

Zbog svega pomenutog, kao i dobro vođene priče (ponegde možda opterećene nedovoljno iskorišćenim, ili čak suvišnim elementima fantastike), Odbačen Miše Radivojevića je pošten i značajan niskobudžetni art-house u opusu velikog reditelja, pravo uživanje za gledaoca koji na filmu ceni intelektualnost, autentičnu viziju, autorsku oštrinu i provokativnost.



Komentari (159)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 21:49 19.10.2007

odbacen

gordanac gordanac 22:02 19.10.2007

---

Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 22:05 19.10.2007

hvala goco!

(ja i dalje ne mogu da stavljam slike u tekst, ni inserte, nista.)
gordanac gordanac 22:10 19.10.2007

moram...

Doctor Wu Doctor Wu 20:23 20.10.2007

Re: moram...

a ne treba zaboraviti ni možda najbolji: "Živeti kao sav normalan svet".
Dejan Restak Dejan Restak 11:37 21.10.2007

Re: moram...

Pekinška patka - Dečko koji obećava


klik na ikonicu youtube
paste link
i dobijes ovo
Goran, Pariz Goran, Pariz 22:10 19.10.2007

Odbaceni iz Srbistana

"Srpski film nisu samo letece kokosi, nisu samo muljatori u upravnim odborima..."

Na zalost, film u Srbiji SU samo letece demagogije, cigani-trubaduri i glumci(hahaha) muljatori...

Prihvatamo predlog...trebaju nam pozitivne paradigme...i ciste emocije...
Unfuckable Unfuckable 22:19 19.10.2007

Re: Odbaceni iz Srbistana

Na zalost, film u Srbiji SU samo letece demagogije, cigani-trubaduri i glumci(hahaha) muljatori...





..ne slažem se, po cenu kamenovanja...
.....mislim da je naš film -aj sad, možda malo preterujem...( i onaj sfrj i ovaj sada), ali glumci sigurno... - u samom vrhu svetske filmske umetnosti.
Ne razumem zašto su glumci - muljatori ? da ne nabrajam sada celu ekipu... ali meni se ne čini da je Mirjana Karanović muljatorka - aj samo nju da spomenem, al da se ne pretvori u licitiranje.. (ok Mira nije...ali...)
Mislim da imamo jako mnogo odličnih glumaca po glavi stanovnika....
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 22:30 19.10.2007

Re: Odbaceni iz Srbistana

Goran, Pariz
"Srpski film nisu samo letece kokosi, nisu samo muljatori u upravnim odborima..."

Na zalost, film u Srbiji SU samo letece demagogije, cigani-trubaduri i glumci(hahaha) muljatori...

Prihvatamo predlog...trebaju nam pozitivne paradigme...i ciste emocije...



Чудно, или можда није, неко постави лепу вест (конкретно овде је лепа вест нови филм Мише Радивојевића) и одмах се нађе неко који ће и у тој лепој вести наћи инспирацију да крене са пљувањем по Србији.

Филм у Србији је и један Желимир Жилник.
milos g. milos g. 03:08 20.10.2007

Re: Odbaceni iz Srbistana

undefined@marsal zukov
"Филм у Србији је и један Желимир Жилник."
....i Milutin Petrovic...mada mi i Srdja"Mjehur"Anjdjelic deluje kao potencijalna pretnja po srpski mainstream filmski establisment( i pored komercijalnog,ako je,uspeha njegovog za sada,prvog koliko znam projekta na ovom polju neplodnom)
Ruben Ruben 22:16 19.10.2007

Divni


B.S. wrote:
Divni Misa Radivojevic, snimio je novi film. Misa je jedno zlato. Iskren, talentovan, lep i pametan. Takav mu je i film.

Ne jednom od prethodnih postova (S.Kusovac, Kada će izbori), rekla si da imaš rešenja za neke moje probleme.
Pa evo: I ja cenim M.Radivojevića.Nije mi jasno, upravo s toga, kako osoba koja nesumnjivo zna da piše, može da napiše ovako bizarnu rečenicu?
Modesty Blaise Modesty Blaise 22:41 19.10.2007

Re: Divni

ovo su cetiri recenice.
Ruben Ruben 22:45 19.10.2007

Re: Divni

Modesty Blaise
ovo su cetiri recenice.


To je sve?
Modesty Blaise Modesty Blaise 22:47 19.10.2007

Re: Divni

ostalo ti nedorecheno. muchi li te kvantitet ili kvantitet?
Ruben Ruben 23:10 19.10.2007

Re: Divni

Modesty Blaise
ostalo ti nedorecheno. muchi li te kvantitet ili kvantitet?


Neugodno mi, možda sam glup, ali ne razumem ovo gore, sve skupa sa znakom pitanja.
Modesty Blaise Modesty Blaise 23:16 19.10.2007

Re: Divni

elementary my dear watson. elementary.
it's called irony and it works wanders in the wee hours

al ajde da se popravim.
promashio(la) si broj recenica. ostao(la) nedorechen(a). sta te konkretno muchi? kvantitet ili kvalitet?
Ruben Ruben 23:29 19.10.2007

Re: Divni

elementary my dear watson. elementary.
it's called irony and it works wanders in the wee hours


Elegantno, nema šta, to je o.k.
Pa naravno kvalitet.Ali nema razloga da Modesty i Ruben o tome raspravljaju.Tema je poslednji film M.Radivojevića.Nisam gledao, mada mi casting (vidim na plakatu) stvara neka predubeđenja.

Unfuckable Unfuckable 23:33 19.10.2007

Re: Divni

mada mi casting (vidim na plakatu) stvara neka predubeđenja.



.
predubeđenja ...povodom / sproću...koga / čega ?
Modesty Blaise Modesty Blaise 23:49 19.10.2007

Re: Divni

Ja necu moci da ga pogledam. Iz objektivnih razloga.: Not in theaters near you
Mislim ipak da je poenta u ovome:
Idite i pogledajte, dok ne bude kasno.


Neke stvari jednostavno ne smeju biti podrzane samo na rechima. Kada umetnichko delo krece iz hendikepa: minus veliki budzet, minus reklamna kampanja, minus podrska medija jedino sto ostaje je dobronamerni vinograd i pomoc prijatelja.
milos g. milos g. 03:14 20.10.2007

Re: Divni

Ruben


Ne jednom od prethodnih postova (S.Kusovac, Kada će izbori), rekla si da imaš rešenja za neke moje probleme.
Pa evo: I ja cenim M.Radivojevića.Nije mi jasno, upravo s toga, kako osoba koja nesumnjivo zna da piše, može da napiše ovako bizarnu rečenicu?

ne znam koji je problem u pitanju ali ako je tebi ova recenica(cetiri njih)bizarna,za tvoj problem nije nadleznaBS,
vec nadlezne institucije za one koji u lepom vide "bizarno".
milos g. milos g. 03:20 20.10.2007

Re: Divni

Ruben
Modesty Blaise
ostalo ti nedorecheno. muchi li te kvantitet ili kvantitet?


Neugodno mi, možda sam glup, ali ne razumem ovo gore, sve skupa sa znakom pitanja.

[quote

mozda si pametan.al se samo pravis.(da si glupo pametan)
Unfuckable Unfuckable 03:28 20.10.2007

Re: Divni

mozda si pametan.al se samo pravis.(da si glupo pametan)


)

..e sad si ga ...RAZBIO !

Ruben Ruben 12:23 20.10.2007

Re: Divni

to milos g.:

O gađenju - ako vam se gadi, onda dobro.

Osećaj gađenja je nesumnjivo kompleksan osećaj.Njegovo javno manifestovanje izaziva gotovo trenutni osećaj gađenja nad gađenjem.Ta pandemijska mogućnost prirode gađena mora se uzeti za ozbiljno.Lanćanost reakcije u susretu sa osećajem gađenja je odbrambena reakcija Kolektivno nesvesnog, koje gađenje doživljava kao opasnost.

Ali šta ako je sve zaista –gadno? Nije li onda moguće da kolektivno nesvesno tada, pred izvesno nemogućim da izmeni predmet i prirodu objekta tog gađenja (to zato što je gotovo uvek ona sama taj objekt), to Kolektivno, obavi (i to se naravno i dešava) konverziju gadnog u prihvatljivo, odnosno u ne-gadno?Na taj način, sveukupno gadno, postaje sveukupno ,,dobro,,. I onaj, pojedinac naravno, koji je iz nekog razloga propustio ili odbio da prihvati tu konverziju Kolektivnog, nastavlja da se gadi izazivajući gađenje onih drugih, pri samoj svojoj pojavi.Gadeći se pred gadnim, on sam postaje Gadan za gadno, koje se manifestuje kao Kolektivno –dobro.
Tako, imam utisak, gađenje postaje jedini parametar onoga što nas određuje pred ,,dobrim,,. I dok je (gadan) pojedinac u stanju stalne uznemirenosti pred gađenjem, i stoga i prezrenjem nad onim koji se gadi, Kolektivno nesvesno uživa u stabilnosti (moralnosti) ne-dobrog.
Moguća pandemičnost u prirodi gađenja u ovoj konverziji Kolektivno nesvesnog se pokazuje kao irelevantna s obzirom na ireverzibilnu prirodu te konverzije.Jasnije, obrnut proces nije moguć.Tako kvantitet određujuće Kolektivnog stvara definitivnu destrukciju društvenog, kao privida kretanja (Istorija), ali kretanja u ,,stajanju,, odnosno dehumanizovanog i amoralnog koje je u obrnutoj proporciji sa prividom ,,dobrog,, i ,,moralnog,, odnosno Humanog.
Osoba koja se gadi, kojoj se gadi, postaje tako u socijalnom smislu ekskluzivno subverzivna, a u etičko-estetskom smislu definitivno amoralna, odnosno ružna.
Pozicija subverzivog gađenja određena je ,,duhom vremena,, koje svojom formom (estetsko) bira vrstu gađenja u odnosu na Gadnog.Ono je metaforičko-apstraktno, Kafka, ali i brutalno-bizarno, Inkvizicija ili na primer Sibirske imaginacije J.V.Staljina.
Gađenje, sve do bukvalnosti povraćanja, se tako verifikuje kao jedini mogući parametar identifikovanja humanog, odnosno lepog.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:50 20.10.2007

Re: Divni

Gosn. Ruben, mnogo vam je dugacak tekst. Pocela sam da ga citam pa se setih da je ovaj blog o filmu.
Jedva cekam da mi se pruzi mogucnost da vidim ovaj film, bilo ovde gde sam, ili u Beogradu. Za ovde gde sam malo teze, a za beograd se nadam. Volim reditelje koji koriste svoju ekipu ljudi., pogotovo kad medj ekipom prepoznam skolske drugare:) A i onaj dzukac na slici je kao moj Zuca.
Ruben Ruben 14:00 20.10.2007

Re: Divni

to:Jelena Pavlovic

Pozdravite Zucu, a sa tekstom niste ni morali da se mucite.Upucen je milos.g.
milos g. milos g. 18:22 20.10.2007

Re: Divni

O gađenju - ako vam se gadi, onda dobro.

e nemoj unfuckable da te lozi,smanji dozivljaj i posalji ovaj tekst preporucenoj instituciji.
Unfuckable Unfuckable 19:00 20.10.2007

Re: Divni

e nemoj unfuckable da te lozi



ne ložim njega ...bilo je upućeno tebi...
a vidim, primio si se - ko saučešće !!!!!

milos g. milos g. 03:19 21.10.2007

Re: Divni

Unfuckable
e nemoj unfuckable da te lozi



ne ložim njega ...bilo je upućeno tebi...
a vidim, primio si se - ko saučešće !!!!!


ma shvatio ja kome je upuceno,a ko se primio vidi gore,pa proceni...
samo sam te zloupotrebio(izvini) bas jer je meni namenjeno i izvukoh te na povrs(neplanirano tebe umesto njega)
a sticenik vec dobio packe i to u kontinuitetu na esej o gadosti.
izvini jos jednom.i ne budi toliko samouveren-a da ko se primio i kome je sta upuceno...
pratim uglavnom sve bitnije blogere te mogu proceniti...kao sto jesam.Jes da moras da mi verujes na rec al sta sad.
e sad se jesam ''primio!!!'' obzirom da objasnjavam bezvezarije padobranaca.
Unfuckable Unfuckable 04:08 21.10.2007

Re: Divni

ma shvatio ja kome je upuceno,a ko se primio vidi gore,pa proceni...
samo sam te zloupotrebio(izvini) bas jer je meni namenjeno i izvukoh te na povrs(neplanirano tebe umesto njega)
a sticenik vec dobio packe i to u kontinuitetu na esej o gadosti.
izvini jos jednom.i ne budi toliko samouveren-a da ko se primio i kome je sta upuceno...
pratim uglavnom sve bitnije blogere te mogu proceniti...kao sto jesam.Jes da moras da mi verujes na rec al sta sad.
e sad se jesam ''primio!!!'' obzirom da objasnjavam bezvezarije padobranaca.



sto se zloupotrebe tice ...no problemo ...ne može niko toliko da me zloupotrebi koliko mogu sam - nikad izvini!

što se packi tiče - zabole me ko je gde i šta popušio - odmah me asocira na horsko, a to prezirem

što se samouverenosti tiče...hvala na savetu & razmisljaj loma...loma

prati ti i dalje sve bitnije blogere & procenjuj - tvoje pravo & duznost & obaveza after party
ne verujem ti na rec - moje pravo

...a jesi se primio ...ko baba na peMziju !!!!
Dejan Restak Dejan Restak 11:51 21.10.2007

Re: Divni

Nije li onda moguće da kolektivno nesvesno tada, pred izvesno nemogućim da izmeni predmet i prirodu objekta tog gađenja (to zato što je gotovo uvek ona sama taj objekt), to Kolektivno, obavi (i to se naravno i dešava) konverziju gadnog u prihvatljivo, odnosno u ne-gadno?


Postovani,
nisam u mogucnosti da redovno pratim blog pa mozda i propustam neke vase konstruktivne inpute. Na nesrecu samo sam nailazio na ovakve komentare koje je tesko konvertovati u prihvatljivo. Mada uistinu ne spadaju ni u domen onoga vrednog banovanja.
Ukoliko nije moguće usled osećanja gađenja da se suzdržite od ciljanja ličnog u vašim reakcijama na mišljenja drugih, zamolio bih vas da se suzdržite od pisanja na ovim stranicama. win win situacija nadam se.

Hvala
Ruben Ruben 12:36 21.10.2007

Re: Divni

Dejan Restak
Nije li onda moguće da kolektivno nesvesno tada, pred izvesno nemogućim da izmeni predmet i prirodu objekta tog gađenja (to zato što je gotovo uvek ona sama taj objekt), to Kolektivno, obavi (i to se naravno i dešava) konverziju gadnog u prihvatljivo, odnosno u ne-gadno?


Postovani,
nisam u mogucnosti da redovno pratim blog pa mozda i propustam neke vase konstruktivne inpute. Na nesrecu samo sam nailazio na ovakve komentare koje je tesko konvertovati u prihvatljivo. Mada uistinu ne spadaju ni u domen onoga vrednog banovanja.
Ukoliko nije moguće usled osećanja gađenja da se suzdržite od ciljanja ličnog u vašim reakcijama na mišljenja drugih, zamolio bih vas da se suzdržite od pisanja na ovim stranicama. win win situacija nadam se.

Hvala


Postovani,
U mojim komentarima nema niceg -licnog.Tekst o gadjenju je esej o pomerenim vrednostima i nije upucen na nivou licnog po definiciji.Naprotiv, to je odgovor na ,,upad,, licnog i uvredljivog komentara.I mislim da je vise nego pristojan odgovor.
Dalje:ako Vas tekst, za koji ste ocigledno smatrali da treba da ga javno uputite, znaci pretnju banovanja, onda dobro, samo napred.Ja naravno, nemam nameru niti da budem lican ali ni da prilagodjavam principijelne stvari nikome pa ni Vama.
Pozdrav, Ruben
milos g. milos g. 16:56 21.10.2007

Re: Divni

.a jesi se primio

pa jesam loma
ne veruj mi na rec
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 22:20 19.10.2007

Kakav je geometrijski oblik vetra?


Ako je film umetnost - a umetnost treba da postoji samo kao umetnost - onda ne treba da pati od omiljenih i manje omiljenih tema, jer one same po sebi, koje god da su, ionako nisu preduslov da neko delo bude ili ne bude umetnost. Naprosto, umetnost (u ovom slučaju film) ne trpi nikakva predodređenja. Ona to ili jeste, ili nije. Sve drugo je irelevantno.
JJ Beba JJ Beba 22:27 19.10.2007

Re: Kakav je geometrijski oblik vetra?

Pošto film jeste umetnost , najveća umetnost su filmovi Miloša Radivojević.

i onako anpasan, Miloš R. je jedan od najobrazovanijih ljudi. Ever.
Lektorka Lektorka 23:13 19.10.2007

Re: Kakav je geometrijski oblik vetra?

a umetnost treba da postoji samo kao umetnost

kako umetnost drugačije može da postoji? kao traktor?
ne treba da pati od omiljenih i manje omiljenih tema

pošto teme ne odlučuju o tome da li nešto može ili ne može biti umetnost, kako onda umetnost može da pati od omiljenih itd. tema?
Ona to ili jeste, ili nije.

otkud znate?
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:20 20.10.2007

Re: Kakav je geometrijski oblik vetra?


kako umetnost drugačije može da postoji? kao traktor?

Drugačije ne može da postoji osim kao umetnost. Odnosno, jedini moto bilo kakvog stvaranja jeste samo umetničko delo, a ne sama tema dela, ili nekakva, ne daj bože, poruka (kako se neretko kaže). Koja je uopšte vaša dilema? Odakle u vašim mislima traktor?
pošto teme ne odlučuju o tome da li nešto može ili ne može biti umetnost, kako onda umetnost može da pati od omiljenih itd. tema?

Ako ste pažljivo čitali, videli ste da sam rekao upravo suprotno - da umetnost ne može da pati od bilo kakvih tema, niti može da bude određena samom temom koju koristi (u smislu da jeste ili nije umetnost). Imao sam na umu to da se veoma često tvrdi, na ovaj ili onaj način, kako kvalitet teme utiče i na kvalitet umetničkog dela. Od bilo koje teme može da nastane umetničko delo, kao što ni jedna tema ne povećava verovatnoću da nešto ispadne umetničko delo.
otkud znate?

Šta "otkud znam"? Otkud znam da "ona to ili jeste, ili nije"? Ili, kako neko može da zna šta jeste, a šta nije umetnost (i čime je to on sad pozvan da načini takvu jednu procenu)?
milos g. milos g. 03:40 20.10.2007

Re: Kakav je geometrijski oblik vetra?

Odakle u vašim mislima traktor?

otud jer odajete utisak automehanicara(kojima se izvinjavam)koji pokusava da teoretise o uzrocima nastanka jednog umetnickog dela.
Spadalo Spadalo 07:33 20.10.2007

Re: Kakav je geometrijski oblik vetra?

Lektorka
a umetnost treba da postoji samo kao umetnost

kako umetnost drugačije može da postoji? kao traktor?


..."Simo: ah! ah! Ha, ha, ha! Mara: eh! eh! Mara, Mila, Lela, Ivo: hura, Maro! Nuna, nena, nina, mama ima sina... Iso: sine!..." i tako dalje, sto ce visemanje svatko prepoznati kao prvu stepenicu pismenosti. Zatim, nakon duljeg razvoja, dolaze ovakve recenice: "Doista, iracionalna grimasa transcedentalne ironije na neporeciv je nacin prirasla odvaznom srcu avangardne pjesnicke entuzijastike, koja predstavlja zlu savjest metafizicki domisljenog pozitiviteta ove planetarne epohe sviju mogicnosti."...
Igor Mandic, "Vjesnuk", 14. 10. 1975.
Lektorka Lektorka 07:34 20.10.2007

Re: Kakav je geometrijski oblik vetra?

dragane,
isprovocirao me je logicki javasluk u vasem komentaru.
ako umetnost i ne moze da postoji drugacije nego kao umetnost, cemu onda u gornjem komentaru reci o tome da ona treba da postoji samo kao umetnost?
jedini moto bilo kakvog stvaranja jeste samo umetničko delo, a ne sama tema dela

moto? da li zaista mislite na moto? ili na motivaciju?
Odakle u vašim mislima traktor?

pa eto, moglo je biti i bilo sta drugo sto se obicno ne smatra umetnickim delom.
o temi se generalno slazemo, samo mi je opet zasmetalo ono "ne treba".
kako neko može da zna šta jeste, a šta nije umetnost

upravo to i ja vas pitam, jer to je pitanje o kriterijumima na osnovu kojih procenjujemo da li nesto jeste ili nije umetnost. komplikovano pitanje na koji vi dajete odgovor: "ona to jeste ili nije". aksiolozi bi vam pozavideli na jednostavnosti i ubedljivosti ovakvog odgovora.
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 08:07 20.10.2007

hura, hura!

vratio se spadalo!
Spadalo Spadalo 09:35 20.10.2007

Re: hura, hura!

Biljana Srbljanović
vratio se spadalo!

Obrisao sam prasinu sa kompa, posto sam prethodno obrao grozdje, kajsije, sljive, maline i ono malo okruglo sto ne znam kako se zove, i seo da malo vidim sta ima u spoljasnjem svetu. Ali ovde nema ni kablovske ni ADSL... Mucim se sa ovaj Dial-up. Znas kako je - kad se konektujem, istog dana sam na internetu. Sta da ti pricam. A telefonski racuni!!!
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 02:31 21.10.2007

Re: Kakav je geometrijski oblik vetra?

dragane,
isprovocirao me je logicki javasluk u vasem komentaru.
ako umetnost i ne moze da postoji drugacije nego kao umetnost, cemu onda u gornjem komentaru reci o tome da ona treba da postoji samo kao umetnost?

Lektorko draga, ne dajte se tako lako provocirati. Čini se da u vašem prvom komentaru na moj komentar ima više volje za prepucavanjem, nego želje za negom onoga o čemu govorimo.

Odgovor na ovo vaše pitanje iz citata već sam dao u onom prvom navratu. No, dobro, ajmo još jednom. Moja napomena da umetnost treba da postoji samo kao umetnost itd. dolazi kao oponiranje činjenici da se veoma često tvrdi (ponavljam) kako tema dela na ovaj ili onaj način određuje i sam kvalitet umetničkog dela. Budući da se poimanje umetnosti neretko banalizuje, uvek je korisno reći nešto što će taj pogrešan i površan odnos prema umetnosti osujetiti.
" jedini moto bilo kakvog stvaranja jeste samo umetničko delo, a ne sama tema dela
moto?" - da li zaista mislite na moto? ili na motivaciju?

Još konkretnije. Mislim na onu vodilju koju umetnik ima tokom pripreme i u trenutku stvaranja umetničkog dela.
"Odakle u vašim mislima traktor?"
pa eto, moglo je biti i bilo sta drugo sto se obicno ne smatra umetnickim delom. o temi se generalno slazemo, samo mi je opet zasmetalo ono "ne treba".

Smatram da baš i nije najbolje rešenje za razgovor da se hvatate za skoro svaku reč (kažete, "zasmetalo mi je ono - ne treba", jer se to na kraju najčešće pretvori u sitničavost i prosipanje negativne energije (koja je prerušena u "argumente".

Verujte mi, meni je ovde stalo samo do toga da pokažem kako je neophodno sačuvati umetnost od banalizacije, odnosno, površnih i iskrivljenih tumačenja, bilo samog dela, bilo procesa njegovog nastanka.
"kako neko može da zna šta jeste, a šta nije umetnost"
upravo to i ja vas pitam, jer to je pitanje o kriterijumima na osnovu kojih procenjujemo da li nesto jeste ili nije umetnost. komplikovano pitanje na koji vi dajete odgovor: "ona to jeste ili nije". aksiolozi bi vam pozavideli na jednostavnosti i ubedljivosti ovakvog odgovora.

Da bi nešto bilo umetnost, preduslov nije tema dela sama po sebi (niti bilo šta drugo od njegovih sastavnih elemenata). Umetničko delo je onda kad jeste umetničko delo. Ovo vam deluje apstraktno? Deluje kao svojevrsni pleonazam? Definicije na ovom polju nisu zahvalne, ali, hajde da pokušamo konkretnije. Recimo, kad sklop bilo kojih elemenata koji čine delo jeste takav da dovodi do zaključka da je stvoreno umetničko delo, onda je to umetničko delo. Dakle nije presudno koji će i kakvi elementi biti upotrebljeni, već kakav će njihov sklop biti. Vi pokušavate da se predstavite kao veoma precizni (u traženju nelogičnosti), ali pokazujete priličnu nepreciznost, jer gore iznet iskaz da je umetničko delo samo onda kad je umetničko delo (nezavisno od teme i vrste elemenata koje ga čine) grubo mešate sa (čuvenim) pitanjem, na osnovu čega neko (može, ima pravo da) određuje šta jeste, a šta nije umetničko delo. Ako tvrdim da je umetničko delo samo onda kad je umetničko delo, na osnovu toga nikako ne možete da izvedete zaključak da sam tvrdio kako znam šta jeste, a šta nije... Nisam tvrdio ni da znam, ni da ne znam. Probajte da budete obazriviji u zaključivanju. Koristiće vam.

Pozdrav





Dragan Vujanović Dragan Vujanović 02:40 21.10.2007

...

,,
Domazet Domazet 22:41 19.10.2007

Ah te zahebane kokosi...

Ovaj thread je mogao da bude sjajan primer cemu bi Blog B92 (pored ostalog) mogao da posluzi. Promociji vrednih stvari koje, zbog ovih ili onih razloga, ostaju neprimecene od svemocnog Trzista. Samo da nisu, sasvim nepotrebno, uletele one nesretne kokoske.

Kokoske su medjutim uletele. I thread je postao sjajan primer onoga u sta se Blog B92 pretvorio. U hoklicu na cosku sa koje Izabrani vode borbu protiv svojih neistomisljenika, istresajuci pri tome svoje frustracije, komplekse manje vrednosti i, sto da ne, najobicniju a sveobuhvatnu zavist. I pri tome vole da se pri istresanju posluze metaforama koje se baziraju na fizickim i/ili mentalnim nedostacima ljudi. I dovoljno su promucurni da shvate da bi takav nacin 'polemike' bio u civilizovanijim sredinama shvacen kao, da kazem, ponesto ne-ortodoksan i izvrgnut ruglu.

Da ne sirim sada kako bi zli jezici mogli da napomenu da U(rbana) E(vropa) nekako bas voli (i nagradjuje) letece kokoske. I da onda razrade tezu kako je protestovanje protiv letecih kokoski samo jos jedna od manifestacija primitivnog antievropejstva koja kao uzrok ima nespremnost da se prihvate evropske vrednosti. Ili sto bi se narodski reklo: Goran u Pariz, Goran iz Pariza.
vucko vucko 22:59 19.10.2007

Hobiji...

Samo da nisu, sasvim nepotrebno, uletele one nesretne kokoske.

Pa svako ima po neki hobi - pa i Biljana, računam... :)

Ovo je svakako pravo osveženje - ne-politički blog. Zahvalan sam za preporuku.

A na blogu ne možemo biti nešto posebno drugačiji nego što smo u životu. Pa sad... nismo svi kompatibilni, šta da se radi. "No such thing as a bad experience", da izvrnem Teda Tarnera
Unfuckable Unfuckable 23:11 19.10.2007

Re: Hobiji...

Ovo je svakako pravo osveženje - ne-politički blog


/quote]

..chek, chek ...polako...samo dajgle
- kad Domazet spomenu nezamislivo (kokoške, a leteće....) - meni odmah pade na
(malo) um da će nepolitički blog biti isto....nezamisliv...
opa - opsasa...opklada?
Domazet Domazet 23:11 19.10.2007

Da mi je samo znati...

vucko
Samo da nisu, sasvim nepotrebno, uletele one nesretne kokoske.

Pa svako ima po neki hobi - pa i Biljana, računam... :)

Ovo je svakako pravo osveženje - ne-politički blog. Zahvalan sam za preporuku.

A na blogu ne možemo biti nešto posebno drugačiji nego što smo u životu. Pa sad... nismo svi kompatibilni, šta da se radi. "No such thing as a bad experience", da izvrnem Teda Tarnera
zasto je ovaj tekst dosao kao odgovor na moj post. Jos ce da ispadne da je autor meni zahvalan za preporuku. A ne verujem da je, u svojoj apoliticnosti (razmisljam se da li da dodam 'i odsustvu osecaja za timski rad') to hteo...
vucko vucko 23:20 19.10.2007

Zašto-zato

zasto je ovaj tekst dosao kao odgovor na moj post.

Zato što si rekao da je ovo dobar primer čemu bi blog mogao da služi.

Zahvalio sam se Biljani, izvinjavam se ako to nije bilo očigledno, za preporuku za film. Zahvaljujem i Gordani što je našla ono što sam tražio, pre nego što sam se ja snašao. Ona bi mogla da napravi kurs guglovanja ovde, čini mi se :)

Ostatak komentara se odnosi na, da se izrazim popularnom terminologijom, "različitost" (diversity) komentatora i neophodnost filozofskog pristupa tome, da čovek ne bi popiiizdeo načisto :)
gordanac gordanac 23:37 19.10.2007

učitelju...

...odbrane od DrupalaPlavoga,
...što je našla ono što sam tražio,...

samo kaži...
...ja stalno i još uvek - tražim :)
znam da je tamo negde...

vucko vucko 23:45 19.10.2007

Re: učitelju...

...ja stalno i još uvek - tražim :)
znam da je tamo negde...

Ma super smo se skupili ovde, klub "Petak veče na blogu", zipa dole i Peđu milionera - bila bi neka viša pravda da nešto i nađemo na kraju :)
Domazet Domazet 01:09 20.10.2007

A tako...

vucko
zasto je ovaj tekst dosao kao odgovor na moj post.Zato što si rekao da je ovo dobar primer čemu bi blog mogao da služi. Zahvalio sam se Biljani, izvinjavam se ako to nije bilo očigledno, za preporuku za film. Zahvaljujem i Gordani što je našla ono što sam tražio, pre nego što sam se ja snašao. Ona bi mogla da napravi kurs guglovanja ovde, čini mi se :)Ostatak komentara se odnosi na, da se izrazim popularnom terminologijom, "različitost" (diversity) komentatora i neophodnost filozofskog pristupa tome, da čovek ne bi popiiizdeo načisto :)
..onda dobro. Mada mi je malo cudno da nisi primetio kondicional u mom inicijalnom postu. Obicno ti relativizacija, kao dobrom poznavaocu iste, ne promakne. I kad smo vec kod dobrih poznavalaca, ja nikad ne bih zavist prema poznatijem kolegi podveo pod hobi. Valjda zato sto nisam poznavalac...
vucko vucko 01:37 20.10.2007

Kohabireja

..onda dobro. Mada mi je malo cudno da nisi primetio kondicional u mom inicijalnom postu. Obicno ti relativizacija, kao dobrom poznavaocu iste, ne promakne. I kad smo vec kod dobrih poznavalaca, ja nikad ne bih zavist prema poznatijem kolegi podveo pod hobi. Valjda zato sto nisam poznavalac...

Pa primetio sam, ali računao sam da mogu da zadržim pravo pa da se ne složim sa kondicionalom. Za mene je veliko osveženje kad, posle popriličnog broja iteracija, gde mi dramaturškinje pričaju o Vojislavu Koštunici i Borisu Tadiću, slikarke pričaju o Vojislavu Koštunici i Borisu Tadiću, istoričari umetnosti pričaju o Vojislavu Koštunici i Borisu Tadiću, ipak neka dobra duša reši da pusti vodu i napiše nešto o nečemu što nas može obogatiti, a ne samo klistirati.

A nisam ni izjednačavao emocije i hobije. Hobi je aktivnost proistekla iz emocija, pretpostavljam.
milos g. milos g. 04:03 20.10.2007

Re: Kohabireja

A nisam ni izjednačavao emocije i hobije. Hobi je aktivnost proistekla iz emocija, pretpostavljam.


a potreba da "dramaturskinje pricaju o..." je proistekla iz njihove savesti,koja poradja odgovornost koja kidise na te spomenute i prozvane,koji zauzeti visim inetresima ignorisu i zapostavljaju,izmedju ostalih/pre svega sopstvene gradjane/ kreativni deo ovog drustva poput....(...jos stotinak neostvarenih ili na stand by-u projekata i njihovih autora,neznanih junaka).
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 04:36 20.10.2007

Re: Ah te zahebane kokosi...

Domazet
Ovaj thread je mogao da bude sjajan primer cemu bi Blog B92 (pored ostalog) mogao da posluzi. Promociji vrednih stvari koje, zbog ovih ili onih razloga, ostaju neprimecene od svemocnog Trzista. Samo da nisu, sasvim nepotrebno, uletele one nesretne kokoske.Kokoske su medjutim uletele. I thread je postao sjajan primer onoga u sta se Blog B92 pretvorio. U hoklicu na cosku sa koje Izabrani vode borbu protiv svojih neistomisljenika, istresajuci pri tome svoje frustracije, komplekse manje vrednosti i, sto da ne, najobicniju a sveobuhvatnu zavist. I pri tome vole da se pri istresanju posluze metaforama koje se baziraju na fizickim i/ili mentalnim nedostacima ljudi. I dovoljno su promucurni da shvate da bi takav nacin 'polemike' bio u civilizovanijim sredinama shvacen kao, da kazem, ponesto ne-ortodoksan i izvrgnut ruglu. Da ne sirim sada kako bi zli jezici mogli da napomenu da U(rbana) E(vropa) nekako bas voli (i nagradjuje) letece kokoske. I da onda razrade tezu kako je protestovanje protiv letecih kokoski samo jos jedna od manifestacija primitivnog antievropejstva koja kao uzrok ima nespremnost da se prihvate evropske vrednosti. Ili sto bi se narodski reklo: Goran u Pariz, Goran iz Pariza.


јаао, у першун све, ломим се већ десет минута у покушају да сконтам шта су то летеће кокоси, и убих се думајући... када оно кокоши, не ради се уопште о кокосима! :)

а ово за кусту, па-а сасвим је легитимно што га не воле превише људи из бранше... а ово за награду у европи, па питање је да ли су симпатију побрале кокоши тојест филм као филм, или сама тема о Ромима, на које је Европа болећива (односно барем, болећива када нису код Ње у авлији)... а да недостаје сајбер-културе комуникације, недостаје. то је поље (cyber-reality) на којем још пуно треба да се ради, култивише...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:26 20.10.2007

Re: Kohabireja

nešto o nečemu što nas može obogatiti, a ne samo klistirati.

Ha, ha, ha. Ho, ho, ho. Vucko, menjaj zanimanje. Zasmejavas uspešno. Preporukahahaha od mene.
vucko vucko 10:46 20.10.2007

Danas zeleno, sutra crveno...


a potreba da "dramaturskinje pricaju o..." je proistekla iz njihove savesti,koja poradja odgovornost koja kidise na te spomenute i prozvane,koji zauzeti visim inetresima ignorisu i zapostavljaju,izmedju ostalih/pre svega sopstvene gradjane/ kreativni deo ovog drustva poput....(...jos stotinak neostvarenih ili na stand by-u projekata i njihovih autora,neznanih junaka).

Ma super je to, samo nek malo prošaraju ponekad.

Evo, rekla Biljana da pričamo o domaćem filmu, pa da upotrebim isti kao podršku svom stavu:

- Osnovi pravilne ishrane su, zapamtite to dobro, je li, danas zeleno, sutra crveno, prekosutra je li, zuto. Sto vise povrca! Sto vise povrca... Grasak, paradajz, paprike, krastavci, je li... Za svaki obrok!
- A njemu guska!
Slavko oci moje Slavko oci moje 15:53 20.10.2007

Re: Ah te zahebane kokosi...

а ово за кусту, па-а сасвим је легитимно што га не воле превише људи из бранше... а ово за награду у европи, па питање је да ли су симпатију побрале кокоши тојест филм као филм, или сама тема о Ромима, на које је Европа болећива

Pa , Srdane, zar nije Kusturica osvajao nagrade u Evropi i prije filmova o Ciganima? Dakle nema tu dileme sta je pobralo simpatije kokosi ili tema.
Drugarski pozdrav......
Mungos Mungos 23:01 19.10.2007

Jednom recenicom...

Biljana+Gordanac
Divni Misa Radivojevic, snimio je novi film. Misa je jedno zlato. Iskren, talentovan, lep i pametan. Takav mu je i film. +
Decko koji obecava


Divni Misa R. je snimio film koji obecava!:)

Mungos, The Matematicar-Lingvista
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 23:11 19.10.2007

Re: Jednom recenicom...

Хе хе,
што неко уме да заволи своје улоге ("Дечко који обећава"...
Како ли је само Александар Берчек заволео "unter der Linde" почившег...
Mungos Mungos 23:35 19.10.2007

Re: Jednom recenicom...

МАРШАЛ ЖУКОВ

Хе хе,
што неко уме да заволи своје улоге ("Дечко који обећава"...
Како ли је само Александар Берчек заволео "unter der Linde" почившег...




To ni meni nikada nece biti jasno. A bio je takva glumcina, da mi jednostavno dugo bilo nespojivo njegovo surovanje sa gamadi. Mada, kad bolje pogledas, nekako su mu ( osim "Otpisanih", "Decka", "Jos ovaj put" i "Kvara" najbolje lezale "masno-stomaklijske" uloge Bidze, Bate... Bice da je uz urodjeni talenat isla i sklonost, osim ako mu surovanje di mu mesto nije - nije bila najbolja gluma u zivotu?

OS Mung, The Realni, Ver. '68
Unfuckable Unfuckable 23:45 19.10.2007

Re: Jednom recenicom...

osim ako mu surovanje di mu mesto nije - nije bila najbolja gluma u zivotu?



...i ja pomišljam na to...često -...
kao što će savetnik Krstić jednog zelllenog danna da se pojavi i bljucne kako je on hteo da menja extremiste,etc iznutra - mislim na Pressovanje (ma šta to značilo...da ne ulazimo u anatomske analize & otvore..)..
....tako mislim -tj očekujem - od glumčine kao što je A.B. da prećuti da je možda želeo da pomogne/zaštiti/podrži ...šta već i koga već (da ne nabrajam) u tim crnim godinama...
S tim što : A.B. verujem, a N.K. - NiKada....stvar ukusa & stomaka, jbg
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 23:47 19.10.2007

Re: Jednom recenicom...

А како му је тек легла улога Милоша Обреновића...

Некако ми он дође као један од оних који су, док не дођу на власт највећи бунтовници ( "Дечко", па Љупче у "Специјалном Васпитању" а кад дођу на власт, "окрену ћурак наопако", па нема суровијих од њих...

Нисам паметан шта се код њега збило, искрен да будем...
nsarski nsarski 23:49 19.10.2007

Re: Jednom recenicom...

кад дођу на власт, "окрену ћурак наопако", па нема суровијих од њих.

Tako i Regan - bio simpatican i priglup kauboj, pa se pretvorio u priglupog masovnog ubicu...Nikad covek ne zna.
Jos nam ostaje da vidimo sta ce "Terminator" da uradi:)
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 23:50 19.10.2007

Re: Jednom recenicom...

Хехе, гледе саветника председника нам нашег, сећа ли се неко његове "бриљантне" глуме у "Шест дана јуна" ?

МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 23:52 19.10.2007

Re: Jednom recenicom...

nsarski
кад дођу на власт, "окрену ћурак наопако", па нема суровијих од њих.

Tako i Regan - bio simpatican i priglup kauboj, pa se pretvorio u priglupog masovnog ubicu...Nikad covek ne zna.


Како год окренеш, стражњица позади... :)
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 23:55 19.10.2007

Re: Jednom recenicom...

nsarski

Jos nam ostaje da vidimo sta ce "Terminator" da uradi:)


Па зар није забранио коришћење речи "мама" и "тата" у школама ? :)
Unfuckable Unfuckable 23:59 19.10.2007

Re: Jednom recenicom...

МАРШАЛ ЖУКОВ
А како му је тек легла улога Милоша Обреновића...

Некако ми он дође као један од оних који су, док не дођу на власт највећи бунтовници ( "Дечко", па Љупче у "Специјалном Васпитању" а кад дођу на власт, "окрену ћурак наопако", па нема суровијих од њих...

Нисам паметан шта се код њега збило, искрен да будем...


.
..mislim da si malko pobrkao Berčekove uloge - koje je brilijantno odigrao, tj odživeo -
...i život, koji je ipak nešto sasvim drugo ....i nema ponavljanja kadrova
Mungos Mungos 23:59 19.10.2007

Re: Jednom recenicom...

МАРШАЛ ЖУКОВ

Како год окренеш, стражњица позади... :)


Pod uslovem da si se pravilno reintegrisao nakon teleportacije... A ne k'o Mel Brooks u "Space Balls":)

OS Mung, Zabrinut, Ver. '68
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 00:05 20.10.2007

Re: Jednom recenicom...

Unfuckable

..mislim da si malko pobrkao Berčekove uloge - koje je brilijantno odigrao, tj odživeo -
...i život, koji je ipak nešto sasvim drugo ....i nema ponavljanja kadrova


Врло могуће да јесам, ко ће га знати, шта се у његовој глави све дешавало, кад је шта глумио а кад је шта живео... Али да је глумио добро, јесте...
Unfuckable Unfuckable 00:14 20.10.2007

Re: Jednom recenicom.

. Али да је глумио добро, јесте...


.ja mu ne znam lošu ulogu ...mada nisam neki vrsni poznavalac, statisticar & kriticar ...ali meni je AB glumac uvek ispred AB političara & upravnika (delioca plata...misssim ...mosh misti u tim godinama ...aj deli plate kolegama ?!?!?! ...pa tuki bi ih dobili da se nije slizao sa ekipom...e sad to je sve moja predpostavka ...)
Ali def mislim da imamo previše dobrih glumaca po glavi stanovnika...rogobatno zvuči ...al to ti je ko sa basketom osamdesetih ili sa rock & pop scenom ...isto osamdesetih ...prebogato je bilo
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 00:19 20.10.2007

Re: Jednom recenicom...

Unfuckable

..ja mu ne znam lošu ulogu ...mada nisam neki vrsni poznavalac ...ali meni je AB glumac uvek ispred AB političara & upravnika (delioca plata...misssim ...mosh misti u tim godinama ...aj deli plate kolegama ?!?!?! ...pa tuki bi ih dobili da se nije slizao sa ekipom...e sad to je sve moja predpostavka ...)
Ali def mislim da imamo previše dobrih glumaca po glavi stanovnika...rogobatno zvuči ...al to ti je ko sa basketom osamdesetih ili sa rock & pop scenom ...isto osamdesetih ...prebogato je bilo


Слажем се, иако се ни ја ту не разумем баш много.
А човек је после, колико знам, наплаћивао и интервјуе (можда су га новинари много нервирали, каквих има, није ни чудо)...
Шта је по среди, не знам ни да ли он зна...

Modesty Blaise Modesty Blaise 00:24 20.10.2007

Re: Jednom recenicom...

svima kec.
promashena tema
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 00:28 20.10.2007

Увукох се овде са Берчеком...

... и са улогама и животом, па ми паде на памет, како је отац Алигрудић маестрално глумио разноразне државне апаратчике, па му сину допаде исто то, само не на филму...

Уф, ово са темом нема ама баш никакве везе, извињавам се.
Unfuckable Unfuckable 00:32 20.10.2007

Re: Jednom recenicom...

promashena tema





..pa ja ne vidim da se baš tema omašila ...ako je upravo taj Miša Radivojević dao prostora i prepoznao potencijal mlađahnog AB u "Dečku.." - to je i uspeh Miše Radivojevića .....ili se negde obmanuh ?

Sedi 2+ za brzopletost... (roditelji u četvrtak, included ...)
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 00:34 20.10.2007

Re: Jednom recenicom...

Modesty Blaise
svima kec.
promashena tema


Па добро, кренули смо од споредног лика на теми, а биће омиљеног глумца Мише Радивојевића (бар се тако чини, на први поглед, често су сарађивали) :)
milos g. milos g. 04:19 20.10.2007

Re: Jednom recenicom...

Modesty Blaise
svima kec.
promashena tema

tacno tako i uvek isto sa svakom temom/tekstom autora.
mislim da bi trebalo da se uvede nesto kao podela:komentari vezani za temu,a u drugom odeljku replike,prepucavanja... nevezana za temu
bravar bravar 07:39 20.10.2007

Re: Jednom recenicom...

Moze i recju... Terminator
gordanac gordanac 00:44 20.10.2007

još...

...jedna preporuka:
Jeff Skoll: Making movies that make change
...samo na prvi pogled "nema veze" sa temom posta...već na drugi pogled, drug Jeff će vas opčiniti i podsetiti na sve koji kroz umetnost ustvari menjaju svet i ljude...koji smanjuju "gap of hope" i pišu, pričaju, pevaju ili snimaju filmove o raznim važnim temama...
vucko vucko 01:17 20.10.2007

Re: još...

gordanac
...jedna preporuka:
Jeff Skoll: Making movies that make change
...samo na prvi pogled "nema veze" sa temom posta...već na drugi pogled, drug Jeff će vas opčiniti i podsetiti na sve koji kroz umetnost ustvari menjaju svet i ljude...koji smanjuju "gap of hope" i pišu, pričaju, pevaju ili snimaju filmove o raznim važnim temama...

O ovom hope gap-u (da ne kažem i vision gap-u) možda ne bi bilo loše ne stati na ovome...
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 01:45 20.10.2007

Re: još...


drug Jeff će vas opčiniti i podsetiti na sve koji kroz umetnost ustvari menjaju svet i ljude...


Kreativnost koji umetnici poseduju, je Boziji dar kojim se razlikuju od nas obicnih smrtnika. Ta genijalnost izrazena je u njihovim umetnickim delima, koja nas svakako produhovljavaju i menjaju.
Taj gift koji umetnici poseduju i koji ih cini jedinstvenim, uopste ne mora da znaci i automatsku ispravnost njihovih politickih stavova, niti da bi trebalo da su genijalni i u oblasti politike, kao sto jesu u oblasti umetnosti.

Praksa zapravo pokazuje suprotno, da su umetnici izuzetno losi politicari, usled nedostatka pragmatizma, u izvesnoj meri racionalizma, te povecanog senzibiliteta - sto je karakteristicno za umetnike. Dobre namere i zelje su jedno, a realnost nesto sasvim drugo.
vucko vucko 01:52 20.10.2007

Re: još...


Praksa zapravo pokazuje suprotno, da su umetnici izuzetno losi politicari, usled nedostatka pragmatizma, u izvesnoj meri racionalizma, te povecanog senzibiliteta - sto je karakteristicno za umetnike. Dobre namere i zelje su jedno, a realnost nesto sasvim drugo.


Bojane, jel ti ovo nešto o Vuku Draškoviću?
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 01:54 20.10.2007

Re: još...

Pa naravno
Mungos Mungos 03:05 20.10.2007

Re: još...

gordanac
...jedna preporuka:
Jeff Skoll: Making movies that make change
...samo na prvi pogled "nema veze" sa temom posta...već na drugi pogled, drug Jeff će vas opčiniti i podsetiti na sve koji kroz umetnost ustvari menjaju svet i ljude...koji smanjuju "gap of hope" i pišu, pričaju, pevaju ili snimaju filmove o raznim važnim temama...


Gordana, odusevljavas me sve vise! Mnogo me podsecas na mene... Da ti sta drugo kazem, ne bi mi verovala!

(Tisina vi okolo, komentari - samo u sjebi!)

Mungos, The The Gordanac Jr.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 03:12 20.10.2007

Re: još...

Tisina vi okolo, komentari - samo u sjebi!)

Ma da, mene S Milosevic nije mogao da ucutka, ti ces da me ucututkujes, narocito iza tog nadimka:(
Mungos Mungos 03:53 20.10.2007

Re: još...

Bojan Zdravic
Tisina vi okolo, komentari - samo u sjebi!)

Ma da, mene S Milosevic nije mogao da ucutka, ti ces da me ucututkujes, narocito iza tog nadimka:(


Tvoje demokratsko i nicim izazvano - Ustavom zagarantovano pravo - je da punis gradski kolektor kol'ko o's (i mo's), tako da je na tebi odluka, u skladu sa svojom savescu i osecajem za javni moral, a u interesu svih gradjana Srbije!

Mungos, The Volim I Ja Vas, Ver. '68
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 04:18 20.10.2007

Re: još...


Pa prvo si bio mangup - terao si silu kao, u fazonu nemoj da je pisnuo neko ovde. Sta je sad ovo neke fore iz osnovne - gradski kolektori i tsl. Jel' to kad si sa sljake dolazio u osnovnu skolu na odmore i bio glavni mangup u dvoristu, ili kad si usisavao gradske kolektore pa si se zagrcnuo.

Sloba ti je idol vidim - citiras ga, najverovatnije si i radio za njega nekad - cim ga tako rado citiras.
milos g. milos g. 05:13 20.10.2007

Re: još...

@gordanac
drug Jeff će vas opčiniti i podsetiti na sve koji kroz umetnost ustvari menjaju svet i ljude...koji smanjuju "gap of hope" i pišu, pričaju, pevaju ili snimaju filmove o raznim važnim temama...


pa nravno jos kada shvate da je i politika ,u pocetku bila vestina i vrlina,a sada umetnost dogovora u korist gradjana,tehnikama nametanja svojih stavova, odabranom retorikom (zavodjenja izmedju ostalog) daje za pravo svim
kulturnim radnicima aktivizam,koji nova generacija ne sme da prespava poput prethodnih akademsko-manifestnih,posebno jer su ustavom i zakonom biznismeni,te se spomenuta prevelika emocionalnost i neprakticno rezonovanje klacka pred ovim faktom.I zaista mnogi su se ,pored svojih maticnih zanimanja,aktivirali kako
bi dali svoj deo sebe dovodjenja ovog drustva u red,vratili politici kakv takav ugled,a uz to i svojim profesijama.Dosta je bilo "odbacenih",kulturno umetnicke licnosti u svetu(pre svih u USA i UK) imaju stav osvakom bitnom pitanju za svoje,ali i ostala ugrozena drustva.Za sada dovoljno je sto se nasi "novi"umetnicki andergraund(mainstream-om ih nikako ne mogu nazvati,ali se tome nadam)bavi nasim atarom.Dovoljno.Ako ne posustanu,to im je jedini put ka postovanju drzave prema njima samima,a onda ce doci i ta uzvisena svest populy vox-a, gde ce se dijalog na temu nekog evropskog
socijalno kulturnog problema nece dozivljavati kao nepotrebna ili izlisna.Kao sto imamo uspesne glumce,tako imamo i talentovane i u Svetu dokazane i priznate umetnike koji su se sami izborili za takav status.Samo sto se dodela njihovih nagrada ne prenosi direktno.Mada bi trebalo ,jer i ovi uspesni mladici i devojke,koje redovno direkt gledamo sa radoscu,su takodje uspeli u svetu bez pomoci drzave.
Mungos Mungos 08:08 20.10.2007

Re: još...

Bojan Zdravic

Pa prvo si bio mangup - terao si silu kao, u fazonu nemoj da je pisnuo neko ovde. Sta je sad ovo neke fore iz osnovne - gradski kolektori i tsl. Jel' to kad si sa sljake dolazio u osnovnu skolu na odmore i bio glavni mangup u dvoristu, ili kad si usisavao gradske kolektore pa si se zagrcnuo.

Sloba ti je idol vidim - citiras ga, najverovatnije si i radio za njega nekad - cim ga tako rado citiras.


De, otpajki malo, tebra....dok se ja dogovorim s ovom mojom ovde....:))))

OS Mung, The Tako to...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:29 20.10.2007

večno more

sanja sunce...
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 09:25 20.10.2007

nisam danas u mogucnosti da pazljivo

pratim diskusiju, molim tambura ekipu da ne gnjavi, a ostale da pokusaju da porazgovaraju na temu filma, sta ko voli i ne voli, sta ko ceni i prezire. U svakom slucaju, tu smo svi u pravu, svaciji ukus je za postovanje, a narocito moj. :)

Pozurite u bioskop, srpski film jedino nema smisla kada nema domace publike.

Spiridon Spiridon 10:07 20.10.2007

Re: nisam danas u mogucnosti da pazljivo

molim tambura ekipu da ne gnjavi


do jaja =]
Mungos Mungos 14:28 20.10.2007

Re: nisam danas u mogucnosti da pazljivo

Spiridon
molim tambura ekipu da ne gnjavi


do jaja =]


A i OD jaja!:)

Mungos, The Tamburas
d j o l e d j o l e 10:48 20.10.2007

Film

je stvarno dobar.

p.s.

Da li covek ode onog trenutka kada prestane drugima da bude potreban ... zastrasujuca pomisao.
Lun Lun 11:27 20.10.2007

Zgodni za izbegavanje

Trchish, trchish, trchish, trchish, trchish, trchish, trchish, trchish, trchish - pa naidjesh na pristojan domaci film.
I onda shvatish da ton, po obichaju, ne valja nishta. Trchao, ne trchao.

A nema vishe ni Bekima...
Unfuckable Unfuckable 13:20 20.10.2007

Re: Zgodni za izbegavanje

I onda shvatish da ton, po obichaju, ne valja nishta.



...to je istina - ton u 99% naših filmova vređa moj "osećaj za feeling"...što je šteta jer većina naših filmova ima sjajne tekstove.
Mislim da se tu ipak radi o kinti...produkcija itakoto...šteta
Spadalo Spadalo 14:02 20.10.2007

Re: Zgodni za izbegavanje

...to je istina - ton u 99% naših filmova vređa moj "osećaj za feeling"...


Imaš smisla za talenat.
Mića Marković Mića Marković 16:21 20.10.2007

Re: Zgodni za izbegavanje

to je istina - ton u 99% naših filmova vređa moj "osećaj za feeling"...što je šteta jer većina naših filmova ima sjajne tekstove.
Mislim da se tu ipak radi o kinti...produkcija itakoto...šteta

Ovo o kinti je delimično tačno, ali nije problem samo u tome.
Kad god sam snimao muziku za film u studiju u Košutnjaku,snimak je i na filmu zvučao odlično.
Kada sam snimao u drugim studijima,uvek je zvučalo slabije na filmu.
Osim toga, tonci vole da "nabudže" postojeći snimak koristeći razne filtere.
Kada se to sluša na kvalitetnim zvučnicima u studiju, to zvuči odlično.
Kada se prebaci na optički ton, tekst postane nerazumljiv i morao bi da se titluje.
Na sve to dolaze nepodešeni i loši uredjaji za emitovanje u bioskopskim salama.
Ima još elemenata koji utiču, ali da ne davim previše.
plishani plishani 22:05 20.10.2007

Re: Zgodni za izbegavanje

Ono što je Mića istakao kao jedan od poslednjih uzroka lošeg tona u srpskom filmu - nepodešeni i loši uredjaji u bioskopskim salama- ipak je (po mom mišljenju) najvažniji i teško mogu da prihvatim paušalne ocene kako je "ton u 99% domaćih filmova očajan". Voleo bih da neko to malo detaljnije objasni, šta to ne valja. Većina ljudi i ne gleda filmove u bioskopima (ima li ih uopšte više u Srbiji?), nego na nekim kućnim uredjajima, sa piratskih DVD kopija. Inače, taj optički filmski ton je danas toliko usavršen, da nema nikakvog gubitka kvaliteta u odnosu na ono što se čuje u studiju za vreme miksa.
Unfuckable Unfuckable 22:16 20.10.2007

Re: Zgodni za izbegavanje

..pa evo - pošto sam ja to napisao ...da pojasnim, ako uzmognem ..
Ja 99% filmova gledam kod kuće, na nepiratizovanom tv prijemniku sa nepiratizovanih tv programa koji mi puštaju te filmove ...dakle nikakav bioskop - stroochnjak, no way....tenkre iz fotelje, shtobionorekli...
99% naših filmova moram da pojačavam ko debil da bi razaznao šta se priča, pri tome me "prekrije" muzika iz backgrounda ...a opet ništa pametno ne čujem...ako muzike nema, ima neki huk, šta li ....ok, maybe vizortele ne valja, jelte ...
Al kad mi posle pola sata na istom kanalu, na istom tv puste us seriju 25 yr old ....a sve ko u operi....šta da mislim onda ?
Mića Marković Mića Marković 01:10 21.10.2007

Re: Zgodni za izbegavanje

Inače, taj optički filmski ton je danas toliko usavršen, da nema nikakvog gubitka kvaliteta u odnosu na ono što se čuje u studiju za vreme miksa.

Tačno. Prebacivanjem na optički ton nema gubitka u kvalitetu.
Ovo važi pod uslovom da je osnovna tonska kopija kvalitetna, i da je
prebacivanje izvršeno na podešenim uredjajima.
Najveći problemi se javljaju kada tonska traka nije tehnički dobro uradjena.
Dešava se, da u toku obrade tonski snimak predje u tkzv. kontra-fazu.
To se najčešće dogadja kada se snimak iz sterea prebacuje u mono.

Jedan od najlošijih tonova na filmu bio je u Kusturičinom Undegroundu,
koji sam gledao u Sava centru.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana