Neočekivano otkriće u Budimpešti

Dragan Jakovljević. RSS / 08.08.2009. u 20:06

Slika Sabor u Prizrenu
Slika Sabor u Prizrenu
Posle gotovo jednog stoleća pronadjena čuvena slika Steve Todorovića Sabor u Prizrenu pred Kosovsku bitku i, zahvaljujuci neupućenosti madjarske aukcijske kuće i oštrom oku jednog našeg kustosa, lako dospela u trajno vlasništvo Eparhije budimske u Sentandreji. 

 

 

Нико поуздано не зна у чијој се колекцији, од завршетка Првог светског рата до недавно налазила чувена слика „Сабор у Призрену пред Косовску битку", аутора Стевe Тодоровићa, једног од најистакнутијих српских сликара с краја деветнаестог века. Том монументалном делу изгубио се сваки траг током аустроугарске окупације Србије, а у нашој стручној јавности деценијама се веровало да је слика уништена у ратном вихору.

Пратећи судбину платна, долазимо до податка да га је председник Народне скупштине Србије Андра Маринковић наручио од аутора 1899. године. Одмах по настанку, фотографија дела објављена је у часопису „Нова искра". Да ли се после настанка Тодоровићева композиција налазила у приватној колекцији наручиоца или пак у просторијама Народне скупштине, није познато, али је по повлачењу последњег окупаторског војника 1918. године установљено да је слика нестала.

Покушаји српских власти да путем послератних спискова за реституцију од бивших окупатора добије назад уметничко дело, нису дали никакве резултате. Таква настојања пропала су после извештаја из Будимпеште и Беча, у којима је констатовано да њихове државне колекције не поседују ни једно слично платно. После тога од стране наше државе није било нових покушаја да се слици уђе у траг.

Мистерија је, сасвим неочекивано, разрешена у Будимпешти, после готово једног века. Оштром оку главног протагонисте другог дела ове приче, кустоса Музеја Епархије будимске у Сентандреји Косте Вуковића, није промакло да се на аукцији у познатој будимпештанској галерији „Нађхази" појавило платно за које је одмах проценио да би могло бити управо дело Стеве Тодоровића. Наравно, своју сумњу је задржао за себе све док у име установе у којој ради, није откупио слику. Наиме, грешком експерата мађарског Музеја лепих уметности, који пре сваке аукције процењују да ли су дела која се нуде на продају од изузетне уметничке или историјске важности, композиција Стеве Тодоровића понуђена је купцима по изузетно ниској цени. У каталогу су је представили као „дело непознатог средњоевропског аутора". Према претпоставци Косте Вуковића, омашци је највероватније кумовало то што је ауторов потпис на слици био веома оштећен.

Тако је захваљујући забуни надлежних у Будимпешти, чувена ликовна композиција на којој су престављени кнез Лазар и српски јунаци уочи Косовског боја, данас власништво Епархије Будимске. У њеној галерији у Сентандреји слика се налази на почасном месту и посетиоцима се представља као један од најзначајнијих уметничких експоната читаве збирке.

Претпоставки о томе како је дошло до изношења платна из Србије има више, али стручњаци углавном сматрају релевантном ону по којој га је, на самом крају Првог светског рата, однела аустроугарска војска приликом повлачења из Србије. Имајући у виду да после тога није било у државном власништву ни једне од суседних земаља, није могло бити обухваћено уговором о реституцији који је тадашња Југославија склопила са Будимпештом и Бечом.

Експерти у Мађарској упоредили су ово Тодоровићево дело са појединим сличним историјским композицијама највећих мађарских сликара Михаља Мункачија и Ђуле Бенцура. Међутим, Коста Вуковић истиче да нема места бојазни од евентуалног накнадног проглашења овог платна за дело од националног значаја за Мађарску:

- Треба имати у виду да ми спадамо у такозване заштићене купце, када је реч о сарадњи Музеја Епархије будимске са галеријским кућама. То практично значи да, уколико се касније открије да предмет није био легално присутан на тржишту, ми као нови власници имамо правну заштиту. Наш задатак је, поред осталог, да пратимо тржиште и да откупом одређеног уметничког предмета заправо валоризујемо његову вредност, односно да широј јавности скренемо пажњу да је реч о елементу нашег културног наслеђа. У овом случају било је важно интервенисати и да се ово дело поново не би загубило за неких стотину година. Имали смо срећу па смо слику откупили по изузетно ниској цени. Нас не интересује грешка галерије и комисије у Музеју лепих уметности, које нису приметиле о чему се ради.

После преношења слике у сентандрејски епархијски музеј, урађена је рестаураторска експертиза и том приликом утврђено да су рубни делови платна на појединим местима оштећени. На средини је било уочљиво оштећење у виду убода ножем, а све то, уз последице нестручних ретушитања с почетка двадесетог века, захтевало је да се скине премаз који је накнадно нанет на слику и уради стручни ретуш. У санирању оштећења помогао је архивски снимак из 1899. године, тако да посетиоци галерије у Сентандреји данас пред собом имају онакву Тодоровићеву композицију каква је првобитно изгледала.

Кустос Коста Вуковић и Музеј Епархије будимске настављају да прате ситуацију у аукцијским кућама у Мађарској, а да је реч о континуираном послу говори податак да су путем сличних откупа од 1989. године до данас дошли до пет изузетно значајних ликовних остварења и то без помоћи државе Србије. У Сентандреји упозоравају да би и она требало више да се заинтересује за уметничко благо које јој је некада припадало, а којег на подручју данашње Мађарске још има. Најочигледнији пример је портрет кнеза Михаила из времена када је боравио у Геду, недалеко од Будимпеште. У витринама једне познате мађарске галерије заинтересованима је понуђено за осам хиљада евра, па ће, с обзиром да Епархија будимска није у могућности да сама дође до њега, ово дело красити галерију неког имућнијег колекционара.

Atačmenti



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragoljub92 dragoljub92 20:22 08.08.2009

осам иљаде

евра,па ми за онај станични клозет потошисмо више од 30000€.
dragoljub92 dragoljub92 21:03 08.08.2009

Re: осам иљаде

судећи по интересовању блозера за наше национално благо изгледа да ће пре да се у србији запате ови прескупи клозети наго да ми скупимо наше расуте вредности
sentinel26 sentinel26 22:50 08.08.2009

Re: осам иљаде

NNN NNN 23:11 08.08.2009

Re: осам иљаде

судећи по интересовању блозера за наше национално благо изгледа да ће пре да се у србији запате ови прескупи клозети наго да ми скупимо наше расуте вредности
Možda su blozeri zauzeti (u klozetu)

Lepe vesti iz Budimpešte


matityahu matityahu 22:02 08.08.2009

Lepo

je i za pohvalu to sto kustos radi. Ne samo da radi vec i RADI. Pozitivan primer danas.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:11 08.08.2009

Restitucija

Покушаји српских власти да путем послератних спискова за реституцију од бивших окупатора добије назад уметничко дело, нису дали никакве резултате. Таква настојања пропала су после извештаја из Будимпеште и Беча, у којима је констатовано да њихове државне колекције не поседују ни једно слично платно. После тога од стране наше државе није било нових покушаја да се слици уђе у траг
Mislim da je došlo krajnje vreme da se umetnička dela vraćaju narodima ii zemljama u kojima su nastala, a iz kojih su ih dobronamerni okupatori, kolonijalisti i drpatori odneli "da ih spasu". Ova slika je NAŠA, a severninam susedi bi trebalo da nam se izvine i vrate tih tričavih nekoliko hiljada evra uz izvinjenje.
mostarac mostarac 22:29 08.08.2009

Re: Restitucija

Sta bi tek trebali reci Egipcani i Grci.

PS
Kustosu kapa dole
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:45 08.08.2009

Re: Restitucija

Sta bi tek trebali reci Egipcani i Grci.

To ti ka'em. Krajnje je vreme da Latini i Anglosaksonci isprazne svoje mukom stečene muzeje i vrate relikvije narodima koji su ih genijalno osmislili u vreme dok su ovi...
kinky kitten kinky kitten 14:08 09.08.2009

Re: Restitucija

Milutin Milošević
Mislim da je došlo krajnje vreme da se umetnička dela vraćaju narodima ii zemljama u kojima su nastala, a iz kojih su ih dobronamerni okupatori, kolonijalisti i drpatori odneli "da ih spasu". Ova slika je NAŠA, a severninam susedi bi trebalo da nam se izvine i vrate tih tričavih nekoliko hiljada evra uz izvinjenje.

Nema nase i njihove umetnosti, k'o sto nema nase i njihove matematike. Umetnost je globalna, a da nije bilo okupatora mi danas pojma ne bismo imali sta se sve nalazilo na primer u dvoru, jer kako je koja patriotska garnitura dolazila tako je kupila i unistavala za sobom. Okupatori su makar eksponate uglavnom izozili u muzejima, da su eto ti "nasi" primerci i ostali kod nas, danas bi trulili u vlaznim magacinima zatvorenih muzeja ili bi se pak "valjali" po crnom trzistu. Mi, ovako nesretni kakvi smo, imali smo samo jos dodatnu nesrecu da za "nasu" umetnost zli okupatori nisu bili dovoljno zainteresovani da je sacuvaju u meri u kojoj su sacuvali grcku, rimsku, egipatsku....
Ribozom Ribozom 23:07 08.08.2009

mori....

Da je Kosovske vlasti ne proglase svojom (sa sve akterima).:
alexlambros alexlambros 23:10 08.08.2009

i

pustice da Mihajlo ode negde zbog tricavih 8 tisuca evra?! ne mogu da verujem .. pa na viski i benzin mesecno ova nasa tranziciona vlada u uslovima velike krize potrosi vise ....
mnogo me zanima za koje novce je otkupljen todorovic?
tyson tyson 23:30 08.08.2009

Re: i


E vala baš. Pa da se skupi nekoliko blogera za nedelju dana bismo prikupili 8 tisuća evra, a naša državna birokratija bi verovatno na čitanje, tumačenje i sprovođenje zakona i propisa u vezi trošenja 8 soma evra na umetničko delo u inostranstvu potrošila bar dva meseca (avgust je, sezona odmora...).



matityahu matityahu 09:41 09.08.2009

JOS JEDAN PRIMER

BIBLIOTEKA GECE KONA:

Ministarstvo obrazovanja Rajha ovlastilo je u aprilu 1941. godine Paula Hajgla, direktora Nacionalne biblioteke Austrije, da se pobrine za naučnu literaturu Jugoslavije. On je izvršio zadatak, ali se pobrinuo i za svoju i za druge biblioteke Rajha. Iz knjižare Gece Kona izabrao je blizu 6000 knjiga.

Posle Drugog svetskog rata, Austrija je vratila 2700 primeraka.

U Arhivu Beograda postoji dokument o vraćanju 3001 knjige Gece Kona, ali se ne zna šta se sa njima desilo.

Nedavno je Svetska jevrejska organizacija za povraćaj imovine javila Savezu jevrejskih opština Srbije da se biblioteka Gece Kona nalazi u Beču i Berlinu, s namerom da pomogne kako bi se te vredne knjige vratile tamo gde im je i mesto, ali naša diplomatija još nije reagovala.
tyson tyson 09:57 09.08.2009

Re: JOS JEDAN PRIMER

Nedavno je Svetska jevrejska organizacija za povraćaj imovine javila Savezu jevrejskih opština Srbije da se biblioteka Gece Kona nalazi u Beču i Berlinu, s namerom da pomogne kako bi se te vredne knjige vratile tamo gde im je i mesto, ali naša diplomatija još nije reagovala.
Pa jel' neko obavestio "srpsku diplomatiju " (MIP)?




matityahu matityahu 12:11 09.08.2009

Re: JOS JEDAN PRIMER

to i ide preko MIP-a. To su drzavne stvari - ne privatne iako se radi o privatnoj kolekciji. Knjizaru GK-a i sve ostalo su oduzeli Nemci, a posle drzava od Nemaca.
miloradkakmar miloradkakmar 11:27 09.08.2009

Prekogranična saradnja

У Сентандреји упозоравају да би и она требало више да се заинтересује за уметничко благо које јој је некада припадало, а којег на подручју данашње Мађарске још има. Најочигледнији пример је портрет кнеза Михаила из времена када је боравио у Геду, недалеко од Будимпеште. У витринама једне познате мађарске галерије заинтересованима је понуђено за осам хиљада евра, па ће, с обзиром да Епархија будимска није у могућности да сама дође до њега, ово дело красити галерију неког имућнијег колекционара.

Do umtničkog blaga i portreta kneza Mihaila , država može da dođe projektom u prekograničnoj saradnji Mađarska - Srbija. Čini mi se da je konkurs u toku, a i njeni predstavnici su uključeni u ovu saradnju. Samo treba blagovremeno da reaguje , odnosno da pošalje projekat, pare će sigurno dobiti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana