O kurvama (Dosta vise part 2)

gbls RSS / 13.08.2009. u 19:38

Prostitucija
Prostitucija
Dusanovaiivanovamama dala mi je odlican slagvort za aktuelizaciju jedne pomalo zaboravljene price o pravima prostitutki i njihovim zahtevima za legalizacijom najstarijeg zanata.

U vremenu kada se mnogo govori i pise o pravima homoseksualaca ova kampanja ostaje sasvim nezasluzeno po strani. Za razliku od homoseksualaca, prostitutke nemaju cak ni osnovna ljudska prava. Svakodnevno su fizicki i psihicki zlostavljane, cesto su predmet trgovine ljudima, deo svoje zarade moraju da predaju svojim gazdama, nemaju prava na osnovnu zdravstvenu zastitu i ono mozda najvaznije, nemaju kome da se na sve to pozale. 

Drustvene institucije koje bi, po prirodi svog posla, trebalo da se bave pitanjima ovog dela populacije, nisu dovoljno zainteresovane za pronalazenje resenja kada su u pitanju zene koje se bave prostitucijom. NVO i borci za ljudska prava takodje ne daju adekvatan doprinos u resavanju ovog pitanja. 

Kakav je odnos javnosti prema zahtevima prostitutki da se njihov polozaj popravi? One imaju konkretne zahteve, legalizacija posla kojim se bave donela bi im i pravnu i fizicku sigurnost, zdravstveno osiguranje, staz i pravo na penziju kada jednog dana vise ne budu u situaciji da se ovim poslom bave. 

Atačmenti



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:19 13.08.2009

bravo za tekst

potpuno se slazem, zato sam ti i pisala predhodni post: "Dosta vise"... o kurvama je najmanje pisano, o njihovim pravima nista nije ucinjeno, a u njihovim zivotima uglavnom pakao
P.S. jos jednom, preporuka
gbls gbls 20:58 13.08.2009

Re: bravo za tekst

Hvala, trebalo je da ovaj part 2 bude sastavni deo teksta Dosta vise o ... Sad sta je tu je. I medju prostitutkama postoji jedan deo lezbo, pa i gej populacije( transvestiti, travestiti, trandze ili kako vec) sve je to nekako zamrseno i prepleteno.
margos margos 20:40 13.08.2009

Žurim... pa samo ovo:

gbls gbls 21:01 13.08.2009

Re: Žurim... pa samo ovo:

Hvala Margos za sjajan link, preporucujem za citanje

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana