Petrohemijski hip hop

Zorana Z. Mihajlović Milanović RSS / 16.08.2009. u 06:39

 

Krajem juna ove godine, zaustavljena je proizvodnja Akcionarskog društva za proizvodnju petrohemijskih proizvoda, sirovina i hemikalija, poznatijeg kao „HIP Petrohemija" iz Pančeva. Nemogućnost nabavke sirovina za preduzeće koje funkcioniše još od 1979.godine nije „razlog", već sasvim sigurno „posledica".

U nizu neuspešnih kompanija na ovim prostorima, čiji proizvodi nisu imali tražnju na ovom ili nekom drugom tržištu, ili su imale nagomilane gubitke, prekomeran broj zaposlenih, ali i prošli kao „bosi po trnju" u ovakvim ili onakvim procesima vlasničke transformacije,  ovakva vest ne bi bila izenađenje.

Ali, kompanija o kojoj je reč je daleko od loše, neperspektivne i bez mogućnosti plasmana svojih proizvoda. Većinski državna, ona je samo ogledni primer javašluka, i rezultat nedoličnog ponašanja vlasnika zarobljenog u rešetkama političkih partija.

Ako bi postojala Nobelova nagrada za najgluplje poteze u ekonomiji, sigurno bi je osvojili upravo oni predstavnici političkog establišmenta, koji su određivali strateške korake ove kompanije u poslednjih pet godina.

Na primeru HIP Petrohemije, mogle bi da padnu sve vlade od 2003.godine, do današnje. Te 2003,godine ovo preduzeće je izvozilo 70% svojih proizvoda, i to najviše u Centralnu i Zapadnu Evropu. Ono što je svakako i tada bio problem jesu visoki transportni troškovi, što je umanjivalo prihode, ali i prodaja robe preko trgovaca. Upravo zato je i jedna od studija, uradjena 2004.godine ukazala na potrebu sa jedne strane povećanja prodaje na domaćem  tržištu, ali i povoljnu razvojnu priču u budućnosti. Prodaja na domaćem tržitu je povećana, ali se kompanija našla danas u pred-stečajnom stanju.   

Još 2003,godine urađen je Program poslovno finansijske konsolidacije HIP Petrohemija i povezivanje sa NISom, a na osnovu studije Konsultantske kuće ABB Lummus. Iako je tadašnja Vlada Srbije prihvatila Program, on je ostao samo hrpa papira u arhivama.

Jula 2006.godine, kao da svet počinje da postoji od tada, min.energetike potpisuje Ugovor o konsultanskim uslugama sa Konzorcijomom Merril Lynch i Rajfayen Investment. Zaključak nije drugačiji u smislu potrebnih strateških koraka "Veća korist od potencijalne sinergije između "HIP-Petrohemije" i NIS-a se može realizovati i bez zajedničkog vlasništva, pod uslovom da su obe kompanije voljne da uvide potencijalnu sinergiju i pregovaraju o njoj."
Iste godine, Agencija za privatizaciju donosi odluku o metodi privatizacije HIP Petrohemije, putem prodaje 100% kapitala Društva, javnim tenderom, tako da bude „paralelno sa privatizacijom NISa".

Već naviknuti na odsustvo realizacije odluka, 2007.godine pokrenuta je inicijativa za ulazak HIP Petrohemije u NIS (po ko zna koji put), što je dobilo zeleno svetlo zaključcima Upravnog Odbora HIP Petrohemija, kao i Upravnog Odbora NISa.

Kao i mnogo puta do tada, Vlada Srbije, a kroz delovanje Komisije za restrukturiranje nije dala mišljenje.

Rezultat je izgubljeno vreme, novac i smanjenje konkurentnosti.

Iako je NIS privatizovan, HIP Petrohemija se nije našla u tom procesu. Ona se našla sama i na vetrometini uticaja, konkurenata, potencijalnih investitora ali i lešinara.  

Maja 2009.godine, Sindikat ovog preduzeća se obraća institucijama poput Narodne Skupštine, premijera, ... pokušavajući da „digne glas", kako protiv aktuelnog poslovodstva, tako i sa punim pravom, protiv odluke Agencije za privatizaciju da se prodaju 3 od 7 proizvodnih jedinica ovog predućeca (PSK u Elemiru, Petroplast u pančevačkoj luci Dunav, i Panonijaplast u Crepaji). Dodatno, kao poslednji trzaji mamuta, svesna postojanja dobrih projekata, ova kompanija traži formiranje ekspertskog tima Vlade.

Samo mesec dana kasnije (jun2009), članovi UO HIP Petrohemija, kao loši ponavljači donose po ko zna koji put odluku „da počne restrukturiranje kompanije". Postavljen je i novi predsednik UO HIP, upravo izvršni direktor Agencije za privatizaciju.

Današnje stanje u ovoj kompaniji nije ništa drugo nego potpuni debakl Ovih, Onih, Nekih, Nekakviih i Nikakvih. Ne samo da nije smelo, već nije postojao ni jedan jedini razlog da do ovakvih stvari dođe. Iako odgovorni postoje, o njima se i ne misli, jer sve previše dugo traje, i kao u ogledu sa žabom kojoj se postepeno zagreva voda, tako i ne osećamo kada smo skuvani.

Umesto da je ovo preduzeće nastavilo svoju izvoznu liniju, i delilo prvo mesto sa najvećim izvoznicima ove zemlje, danas se bori da opstane. Umesto da na sajtu kompanije stoje podaci o uspešnoj proizvodnji, povećanju profita, ..novim dugogodišnjim ugovorima sa ino partnerima, najviše vesti je o sportskim aktivnostima zaposlenih, kao da je u pitanju Dobrovoljno sportsko društvo, a ne Petrohemijski kompleks.

HIP Petrohemija proizvodi i ima vrlo dobar i kvalitetan asortiman roba koje su veoma tražene, od polimera (raznih poletilena, i sintetičkog kaučuka),baznih proizvoda (etilena, propilena, pirolitičkog ulja, benzina...) do polietilenskih cevi za vodu, kanalizaciju i gas.. Dodatno položaj fabrike je dobar, jer je ne samo povezana produktovodima sa NIS Rn Pančevo, već je na trasi naftovoda Adria, ali i budućeg PanEvropskog naftovoda.

U 2005.godini, ova kompanija je u Regionu Jugoistočne Evrope učestvovala sa kapacitetima za proizvodnju polietilena visoke gustine sa 29%, sintetičkog kaučuka 51%, i sa blizu 20% sa kapcitetima za proizvodnju polietilena niske gustine. U periodu 2007/2004., proizvodnja je povećana za 10%, izvoz za 12%, a domaća prodaja za 27%. U HIP Petrohemiji najveći prcenat izvoza je ka zemaljama Zapadne i Centralne Evrope (dominantno Nemačka i Italija), a nešto manje (oko 20%) ka bivšim jugoslovenskim republikama.

Sve projekcije ukazuju na stalni rast potreba za proizvodima koje daje ovo preduzeće. Prosečna godišnja stopa rasta globalne tražnje za derivatima etilena je 5,3% (2003-2009), propilena 5%, .

U zemljama Centralne Evrope do 2015 godine potrošnja za polietilinom niske gustine će porasti za 72%, a u Istočnoj Evropui za čak 75%.

Potrošnja polietilena visoke gustine će u zemljama Centralne, Zapadne i Istočne Evrope do 2015.godine porasti za 112, 73 i 152% respektivno.

Šta je u mislima onih koji određuju streteške pravce HIP Petrohemije nije teško zaključiti; Kratkoročni populizam, igranje sa sudbinama ne samo zaposlenih već i cele jedne izvozne grane zemlje, ili lagana priprema za stečaj. Ni jedno nije pravi početak oporavka, i  ne može doneti rast izvoza, nova radna mesta i profit.

Nikako da se shvati da ta naizgled jedina rešenja u vidu smanjenja broja zaposlenih, i tako povećanja produktivnosti donose samo kratkoročni privid oporavka. Najlakše i najbrže je skloniti, smanjiti i rasturiti.

Rešenje je bilo i jeste samo u pravljenju, gradnji i dogradnji.



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 08:59 16.08.2009

Šampioni rasturačine

Ukoliko su svi ovi podaci tačni, a verujem da jesu, onda je stvarno vrhunska "umetnost" bila sistematski uništiti mogućnost ovog preduzeća da stvara profit i posluje veoma uspešno. Sigurno je da se između profitabilnog potencijala petrohemije i njenih stvarnih rezultata poslovanja isprečilo mnogo nekakvih zamršenih faktora, koji dobrim delom (verovatno zbog obimnosti takve analize) nisu ni pomenuti u samom postu. Nasleđeni "poslovni" mentalitet, koji se uvežbavao još u vreme socijalizma, stvaranje "novih", tržišno orijentisanih poslovnih odnosa tokom 90-tih, pa prilagođavanje istih i nakon "političkih promena sa zadržanim kontinuitetom", kao i dodatne igre u energetskom sektoru - svakako su negde u osnovi problema. Ovakva preduzeća su kao očno dno države. Po stanju takvog očnog dna vidi se dubinsko stanje čitavog društva, čije poboljevanje traje već nekoliko decenija.

Što bolju pravnu državu u godinama koje teku budemo stvorili (umesto države totalnog kriminala iz koje se na jedvite jade čupamo), to će manja šansa biti da se profiteri i dalje nameću umesto profita.
sentinel26 sentinel26 10:23 16.08.2009

Agencija za uništavanje Srbije

a ne ...
Agencija za privatizaciju donosi odluku o metodi privatizacije HIP Petrohemije, putem prodaje 100% kapitala Društva, javnim tenderom, tako da bude „paralelno sa privatizacijom NISa".

Nema sreće ni napretka u Srbiji dok kompletna ekipa ove "Agencije" ne bude iza brave.

Postavlja se pitanje ko je stariji Vlada ili ova Agencija ? Ona se ponaša kao da su oni i vlada i skupština i vrhovni sud, od boga izabrani.
Hoćemo li jednom saznati ko su ljudi koji upravljaju ovom agencijom.
Ova agencija ima i svoj "sud" kojim uteruje svoju "pravdu" kršeći norme pravnog sistema Srbije.

U slučaju HIP Petrohemije se još ne može ni nazreti visina štete koju su pričinjeli, medjutim njihovo ponašanje u vezi privatizacije "Putnika" koje je završilo na Arbitražnom sudu gdje se Srbija očajno provela, sa velikim šansama da se nadje ponovo i da dodje na crnu listu stranih investitora (najprije američkih pa redom svih ostalih .. ).

Piromanski Piromanski 14:28 16.08.2009

Dozvolite da se obratimo

Sta vise reci o odnosu (bivse) vlade prema ovoj kompaniji? Za direktora im je tada postavilo penzionisanog generala, po specijalnosti - pozadinca. Petrohemijski kompleks - idelano formacijsko mesto za strucnjaka takvog kalibra. Nazalost, mislim da ni trenutna garnitura nije bolje resenje. Petrohemija ce doziveti sudbinu svega zdravog u ovoj zemlji, bice rastrgnuta izmedju domacih nezajazljivih bizmismena i politikanata i belosvetskog sljama.
drug.clan drug.clan 15:00 16.08.2009

nejasno

Tipican primer sukoba licnog i drzavnog interesa u kome naravno licni pobedjuje.

Na primeru HIP Petrohemije, mogle bi da padnu sve vlade od 2003.godine, do današnje. Te 2003,godine ovo preduzeće je izvozilo 70% svojih proizvoda, i to najviše u Centralnu i Zapadnu Evropu. Ono što je svakako i tada bio problem jesu visoki transportni troškovi, što je umanjivalo prihode, ali i prodaja robe preko trgovaca.


Nije mi bas najjasnije kako su ti "visoki transportni troskovi" smanjivali profit. Zar fabrika nije na Dunavu, najvecem plovnom putu u Evropi? Zar taj put ne vodi bas u centralnu i zapadnu evropu gde su bili kupci? Zar vodeni transport nije najjeftiniji od svih vrsta transporta?
Bice da su ipak u pitanju trgovci - posrednici - tajkuni .

loader
Nasleđeni "poslovni" mentalitet, koji se uvežbavao još u vreme socijalizma, stvaranje "novih", tržišno orijentisanih poslovnih odnosa tokom 90-tih, pa prilagođavanje istih i nakon "političkih promena sa zadržanim kontinuitetom"

U to vreme su kompanije iz socijalisticke SFRJ na svetskom trzistu igrale veoma uspesno tu trzisnu igru i kamo srece da su nasledili taj poslovni mentalitet. Ova firma je veoma lako i uspesno (uz sve nedace koje su je pratile 90-tih) izasla iz socijalizma ali ju je srpski neokapitalizam unistio.
loader loader 21:46 16.08.2009

Re: nejasno

srpski neokapitalizam
Srpski neokapitalisti su vaši bivši marksisti, nekadašnji "uspešni izvoznici", direktori sa više stanova, vilama na moru i rodbinom zaposlenom u tim preduzećima... Ta crvena oligarhija je, bojeći se za svoj status, rekla NE promenama koje su globalno nastupale u drugoj polovini 80-tih i učinila sve da se što duže održi u foteljama, uvodeći Srbiju u sukob sa Slovenijom, a onda i svima ostalima, na kraju čak i rat prepoznajući kao nešto što je, za njih, bolje od gubitka političkih i ekonomskih privilegija. Zapravo, oni su u ratu žestoko profititrali. Ta klasa crvenih funkcionera, kasnije pomešana sa klasičnim kriminalcima, postala je nova, tajkunska klasa (koja vama služi kao dokaz da je kapitalizam, eto, unesrećio Srbiju). Drugo ime, ista uloga. Inače, simpatična je vaša beskrajna vera u efikasnost socijalističkog načina "Ravnopravne Raspodele" :)
drug.clan drug.clan 14:07 17.08.2009

Re: nejasno

loader
srpski neokapitalizam
Srpski neokapitalisti su vaši bivši marksisti, nekadašnji "uspešni izvoznici", direktori sa više stanova, vilama na moru i rodbinom zaposlenom u tim preduzećima... Ta crvena oligarhija je, bojeći se za svoj status, rekla NE promenama koje su globalno nastupale u drugoj polovini 80-tih i učinila sve da se što duže održi u foteljama, uvodeći Srbiju u sukob sa Slovenijom, a onda i svima ostalima, na kraju čak i rat prepoznajući kao nešto što je, za njih, bolje od gubitka političkih i ekonomskih privilegija. Zapravo, oni su u ratu žestoko profititrali. Ta klasa crvenih funkcionera, kasnije pomešana sa klasičnim kriminalcima, postala je nova, tajkunska klasa (koja vama služi kao dokaz da je kapitalizam, eto, unesrećio Srbiju). Drugo ime, ista uloga. Inače, simpatična je vaša beskrajna vera u efikasnost socijalističkog načina "Ravnopravne Raspodele" :)


Nikada oni nisu bili marksisti, vec grupa interesdzija koja je unistila socijalizam da bi mogli postati kapitalisti. Predstavljanje kao marksisti im je samo sluzilo da se dokopoaju vlasti kako bi unistili sistem zarad svojih dzepova. I ovi danasnji se predstavljaju kao demokrate a svi znaju daoni to nisu.

Zanimljivo mi je kako neokapitalistima u srbiji smetaju ljudi koji su imali tri stana a ne smetaju im ovi danasnji sa 1000 stanova. Mogu da razumem da je neko dva puta vredniji i duplo pametniji pa zaradi tri ili cetiri stana ali kako je na posten nacin neko zaradio 1000 stanova? Radio 800 sati dnevno i imao IQ 1000?

I na kraju iako idealna raspodela nikada nije moguca, pravednije je imati klasu ljudi sa po nekoliko stanova (klasu u koju se relativno lako ulazi sa bilo koje pocetne pozcije) nego strogo zatvorenu klasu ljudi koji poseduju pojedinacno koliko i cele vladajuce klase u socijalizmu zajedno. Umesto da jedan truli burzuj sa zapada poseduje kapital u vrednosti 100 000 stanova bolje je imati 10000 bivsih "crvenih oligarhista" sa po tri stana i jos 70 000 obicnih radnika sa jednim stanom.

Potpuno je nevazna efikasnost idelane "ravnopravne raspodele", jer kako god da je (ne)efikasna rezultat je bar nekakva raspodela za razliku od kapitalizma koji sakuplja i ukrupnjava, uzimajuci od onih koji imaju malo da bi davao onima koji imaju puno i vremenom se tako stvara razlika koja je veca i veca i koja dostize razmere nikada zabelezene u ljudskoj istoriji. Danas postoje ljudi koji godisnje "zarade" jednako kao i stotine miliona drugih ljudi koji rade 12 ili 16 sati dnevno i ne mogu ni da se prehrane.

zoks64 zoks64 10:53 17.08.2009

Petrohemija

Petrohemija je u propadanju vec dugo.U vreme kada je pravila profit krajem osamdesetih proslog veka odlivanje profita je bilo ka tadasnjim veletrgovinama tipa Gehex i Inex,kada je trebalo da se zapocne ciklus rekonstrukcija i investicija profit je usmeren ka vracanju ino kredita iz vremena izgradnje a zatim 1992.godine uvodjenjem sankcija UN i naftnog embarga usledilo je cetvorogodisnje prpoadanje,stajanje nakon cega je usledilo mukotrpno vracanje na trziste.Uskoro je usledilo i bombardovanje NATO avijacije 1999.godine kada je unisteno 40% pr.kapaciteta.Od tada firma nije u stanju da pozitivno posluje ali od drzave ne dobija nikakve olaksice vec naprotiv drzava se ne odrice ni jednod poreza,doprinosa,takse,carine i PETROHEMIJA POSTAJE DUZNIK DRZAVE koja svoja upravljacka prtava prenosi na NIS.Tu se propadanje firme ubrzava a NIS postavlja na celo Petrohemije penzionisanog generala i slicne strucnjake koji su se vise brinuli da urede fabricki krug nego da se izbore za pomak u pozitivnom smeru.Vrhunac neodgovornosti od strane drzave se ogleda u privatizaciji NIS bez Petrohemije koja je sada ostavljena na milost i nemilost Rusima!
Poznato je da ovakve firme ne mogu da opstanu bez razvoja rekonstrukcija i investicija te ovaj dogovor Dinkica saindikatima i licitiranje oko tehnoloskog viska i visini otpremnina je krajnje pacerski i ponizavajuci.Pitam se sta ce uraditi najkvalitetniji kadrovi kad im se plate vise nego prepolove!

Re: Petrohemija

@Poznato je da ovakve firme ne mogu da opstanu bez razvoja rekonstrukcija i investicija te ovaj dogovor Dinkica saindikatima i licitiranje oko tehnoloskog viska i visini otpremnina je krajnje pacerski i ponizavajuci.Pitam se sta ce uraditi najkvalitetniji kadrovi kad im se plate vise nego prepolove!@

Slazem se sa Vama. Uopste licitiranje sa brojem zaposlenih, a da se prethodno ne razmisli, i ako nista drugo ne stavi na sto pravo stanje stvari, realno, a onda naprave strategije.. Kao sto sam rekla, najlakse je otpustati ljude, i tako porpavljati fin.rezulatate...mada i tu postoji crta. Treba pravi...
Planovi ovog preduseca su jasno rekli odavno koja su to sredstva potrebna da bi se islo dalje..to ocito nije bio primat...

konatalia konatalia 13:07 19.08.2009

Petrohemijski hip hop ?

Analiza je u ovom trenutku samo in memoriam. Nije bilo ovakvih ili sličnih pogleda sve dok nije počela da se urušava ova grana industrije. To ukazuje na naš olaki pristup ili intelektualni hedonizam , pa i odsustvo razmišljanja na širem planu i strategiju očuvanja i razvoja i to onda kad nešto imamo. Obično se uhvatimo za glavu i počnemo dobro da analiziramo kada stvar ubrzano ide u zastoj ili u gubitak nepovratno.
S poštovanjem
konatalia

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana