Правила при закључењу супружества и протеривање блудница

matityahu RSS / 17.08.2009. u 20:31

  

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ ИЗ ПРОШЛОСТИ 3.0

Из плејаде најугледнијих српских лекара прве половине нашег века, Војислав Михаиловић (1879-1948) школовао се у свом родном Чачку, потом у Београду, да студије медицине заврши у Грацу а специјализацију у Бечу. Учествовао је у свим ратовима за ослобођење и уједињење. Био је шеф војне болнице у Водену на Солунском фронту и, касније, до краја свог живота управник Дермато-венеролошке клинике Опште државне болнице у Београду. Објавио је велики број оригиналних стручних и популарних написа, као и низ превода. Особито се истакао у популарисању медицине и у здравственом просвећивању нашег народа. Најзначајније му је дело објављено после смрти, у издању Српске академије наука  „Из историје санитета у обновљеној Србији 1804-1860" (год. 1949, стр. 643).

У поглављу „Брак с девојком која је родила" др Михаиловић пише:

„По народном веровању деца су божји благослов, па зато се брак без деце сматра донекле као божја казна. Супружници без деце, нарочито у селу, чине све могуће да добију порода, иду лекарима, иду по бањама, траже помоћ од гатара и врачара, чине разна доброчинства и завештања само да би их Бог обдарио децом. Кад им све то ништа не помогне, онда неки од њих усвајају дете из своје уже или шире породице, или усвоје какво сироче које им уопште није род.

Има случајева, истина ређих, где муж са знањем и одобрењем своје венчане жене доведе у кућу какву жену и с њом и рађа децу, коју доцније усвоји законски. Исто тако, само много чешће, нежења доведе кући какву девојку или удовицу, с њом живи, па ако се она зароди онда се с њоме и венча а дете усвоји, односно призна за своје. Немање деце у браку, чест је узрок брачном разводу.

Кад каква девојка или удовица (бездетка у браку) роди дете и притом није одана каквом пороку као на пример крађи или пијанству, не мора због тога порода остати неудата. Чест је случај да се нађе какав човек који се с њом ожени, поред осталог другог, баш због тога што је таква женска доказала да је роткиња.

Какво се решење... донело о удадби једне девојке, која је родила и како је о том случају мислио и Књаз Милош види се из акта, који гласи:

Ваша Светлости, Милостивјејши Господару!

Познато је Вашој Светлости, да је овде једна девојка, по имену Милана, која се налази код Јеленке Русулвиме, затруднила, и да није хтела казати од кога је, него се једнако одговарала, да је пошла рано на Чукур Чесму на воду, па је на Чешми ухватио некакав њој не познат Човек, и затиснувши јој уста марамом, извео је од Чесме у Сокачић, те је силовао - и од њега затруднила! Сад се усуђујемо јавити Вашој Светлости, да се речена девојка породила и родила женско дете, које је Јелена о свом трошку 25 гроша на месец дала на дојкиње; а некакав Грк из Неготина, по имену Костадин Христо, који с млађим својим братом, Димитријем, под Јеленкином кућом држи Мумџијски дућан, а горе у поли куће с Јеленом заједно седи, објазио је да се смиловао на девојку, и оће да је узме за жену, само да би је сретнију учинио. Ово намерење Костадин Христо казао је нашем Аци Николи Брзаку, молећи се, да девојку у суд више не зовемо, јер вели да је Костадин Христо казао, да ће од овог обећања ударити натраг, ако је ми још један пут у Суд зовнемо.

Желећи се ми о истинитости свега овога још боље уверити, поручимо, те нам дође и Јеленка, која све ово посведочи, додајући јошт и то, да је Костадин Христо тако добар и Милостив Човек, да је девојци обрекао, да ће јој допустити, да и дете своје, пошто се сад у недељу венчају, к себи узме, ако јој је жао за њиме. Видећи ми ово, ни смо ништа више ни изтраживали.

N8 274 у Београду

7 Маја 1831 год.

Ваше Светлости покорњејши Суд вароши Београдске и Наије.

Књаз Милош одговара суду 8. маја 1831. год. бр. 1158:

На предложеније Ваше од 7 т. N5 247 јављам Вам, да Костадин Христо слободно Милану за супругу своју узети може; и будући је тако срећан да музару узима, а не јаловицу, то би требало да мени и Президенту Магистратском бар сваком по једне лак чизме поклони, Вукове макар и с мамузама биле.'

Др Михаиловић доноси и извод из „Правила, која се при закљученију супружества и совершенију тајне Брака набљудавати имају у колико се тиче медицине".

»1. Ни један момак, и ни једна девојка немогу се венчати, он пре наврши 17 а она пре навршени 14 година; јер како свјатост тако и цел ове тајне изискује зрели возраст...

2. Ни један Свјашценик несме венчати престареле, болне или с ума сишавше, било мужког било женског пола; ербо је престарели за брак неприличан, а болни и с ума сишавши са свим неспособан...

3. У случају, кад би се лица, између кои је превелика разлика у годинама, узети хотела, или кад би жених тек пуни 17 година био, а хотео узети невесту годинама од њега знаменитије етарију, дужан је надлежни Свјашценик такове од намеренија одвраћати; ако у том не успе... да од Архиереа решенија очекује.

8. За лица мужког пола кому је 50, као и женског кому је 40 година навршило се, макар у који брак ступала, потребно је разсужденије и одобреније Архиереско...

Горња правила издао је Књаз Милош 4 априла 1837. год. N2 1118 у Пожаревцу«

Др Михаиловић наводи и један одговор Милошев Београдском суду који предлаже „за жене пак, које су као јавне блуднице Познате овде у Београду и предградијама, као што смо рекли, да неби се и због њи какова кавга (између Турака и Срба) догодити могла, решили смо даи за време из Београда у внутреност Сербије протерамо..."

Милош одговара 6. априла 1831. године: „Сви поступци Ваши... повољни су ми... само међе осталим у писму Вашем од 2 т. низложеним уредбама то Вам одобрити не могу, што сте закључили, блуднице из вароши протерати, и у внутреност Србије отиснути. По свом свету, гди се год окренеш наћићете, да су блуднице у варошима, а гди су вароши да су ту и блуднице. Мени је дакле неизвестно, нашто ми блуднице у внутрености земље? Кад ми је добро познато, да су оне Београда ради блудодејство и почеле, и да би у внутрености народ само блудодејству научиле, кои је од веће части томе јошт стран. Тога ради Вам налажем, да блуднице на миру оставите, а еснафима заповедате, да своје калфе и проче млађе честности и мирољубију уче, а неби блудодејствујући, к немиру каквом повод дали; јер ја овде сваком напред моју реч задајем да се ни за једног нећу прифатити, ни ти речи просипати, кои би код блуднице пострадао, или живот изгубио".

Др Михаиловић коментарише: „Заиста се у смислу медицине није могао дати ни мудрији ни стручнији одговор!"



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sentinel26 sentinel26 21:53 17.08.2009

Блудодејаније у народу сербском



ДА СЕ БЛУДНИЦЕ СВОГА ЖИВОТА ОКАНУ

"Пречестњејша Конзисторија Архидијецезе, Митрополије, сирјеч, Књажества Србског, на предложеније Попечитељства Просвештенија, под , 6 пр. м. Б. Но 194 у смотренију лица на јавну соблазан заједно у блудуживећи, решила је под 21 истог пр. м. Е. Но. 133, да се с истим лицима за уклоненије соблазни, преко надлежне грађанске власти онако строго поступи, као што је о томе више пута закљученија чинила, сирјеч, да се она лица, која заједно блудно (невенчано ) живе, посредством гтрађанске власти раставе, и к својим супризима, ако такове имају, упуте. А јавне блуднице, да сер под избеженијем строжије казни, неваљалог свог живота окану, или даже и прогону. "

Из књиге В.Михајловића
matityahu matityahu 23:09 17.08.2009

Re: Блудодејаније у народу сербском

мало и овога (код суседа):

“... А Петровићи су били од владичанске породице и ни мало се нијесу бојали Бога...

... нашао сам суграђане коју се се одали таквим навикама које су против Бога и црквених правила. Кад год неки од њих узимаше жену и жена узимаше човјека, не по савјету цркве као што Бог налаже, већ по похотљивости и својој жељи позиваху два или три рођака са сваке стране и пред њима даваху прстен и тако се вјенчаваху. И будући да је Црква решето које истражује сродство и да ли се могу правично у љубави спојити и к њој не жељаху ићи зато што су се неки вјенчавали у четвртом степену и по лошем обичају већ се то сматрало законом, одржао сам пред њима говор у цркви и жестоко сам напао њихов рђав обичај и рекох: ”Не знам да ли због небриге мојих претходника или због охолости ваше, нијесте хтјели да их послушате и против бога овакав злочиначки брак чините у четвртом степену.

Од сада по вољи свемогућега Бога, Оца и Сина и Светога Духа одстрањујемо и проклињемо и ударамо проклетством и одвајамо из крила Мајке Цркве све оне који узимају жене и који узимају мужеве без савјета Цркве.”

И одвојише се од цркве ( и са Петром II), а коначно са књазом Данилом!”

G.Gelcich, Memorie storiche sulle Boche di Cattaro, Zara 1888, Понтификал Которске бискупије у Лењинграду/Петрограду/Питеру
loader loader 01:19 18.08.2009

Kamenovanje

..
[низложеним уредбама то Вам одобрити не могу, што сте закључили, блуднице из вароши протерати, и у внутреност Србије отиснути. По свом свету, гди се год окренеш наћићете, да су блуднице у варошима, а гди су вароши да су ту и блуднице. Мени је дакле неизвестно, нашто ми блуднице у внутрености земље?
loader loader 01:23 18.08.2009

Re: Kamenovanje

I u ondašnjem, i u današnjem vremenu, ne volim izraze bludnica.... - i sve što uz to kao sinonim i polusinonim ide. Ko određuje ko je bludnica, ko sa tolikom čistotom dela svojih nastupa da o drugima može suditi na način da ove na kraju osude gnevom svetine ?!!

Svi su ljudi slobodni!

Ima bludi raznijeh vrsta. Bolje da ih ne navodim, jer bi se mnogi osetili prozvanim... Dakle, ljubav pobeđuje ! :))
matityahu matityahu 07:13 18.08.2009

Re: Kamenovanje

Ko određuje ko je bludnica

Onaj koji ima moć (uzme, zauzme položaj moći - i da se bi za pravo)



Dakle, ljubav pobeđuje ! :))

Amor vincit omnia!



mladen.mladen mladen.mladen 11:03 18.08.2009

u biblioteku favorita

ne secam se otkuda sam znao za ovakvo vidjenje iz ranijih vremena, pa mi dodatni mrak na oci padao s vremena na vreme cuvsi vrsnjake u XXI veku kako o svemu tomu zatucano pricaju.

u favorite pa sledeci put tras! vek i po i jace, moj bato, pa ti vidi gde si s mozgom.
matityahu matityahu 12:23 18.08.2009

Re: u biblioteku favorita

Najveci deo onoga sto nam se desava danas je rezultat onog juce.
A i ja sam cuo ne samo vrsnjake nego i mladje (u ovom veku) koji na isti kalup razmisljaju i uplasio sam se mraka.
sentinel26 sentinel26 16:14 18.08.2009

Управник полиције пише Књазу ..

Управник полиције у Београду, Петар Лазаревић, 23.јула 1829. године пише Књ.Милошу:

".. Више пута војвода мије Београдски престављао за кое какове ороспије, кое се налазе по букуреш мали, изван варош капије, кое су и бурдеље себе направиле, пак по сву ноћ са турцима и топџијама, ломе врат, кавге се догађају, ножевима се секу, као што сеје догодило пређе 5 дана у једном бурдељу заноћу 4 топчаје, случајно наиђу колџије (колџија значи вероватно патролџија. В.М. ) на њи, ту се изсеку, и велику буну учину. Сада Са овакима Сам незнам штаћу да чиним... "

В.М.
matityahu matityahu 17:15 18.08.2009

Re: Управник полиције пише Књазу ..

нашао сам колџију - значи возач
matityahu matityahu 17:25 18.08.2009

Re: Управник полиције пише Књазу ..

нешто касније:

"Malo je poznato da je kod nas problem prostitucije pre 1941. godine intenzivno bio izucavan, i da su postojali organizaovani programi prevencije.

Prema istraživanjima M. Miljkovica objavljenim u studiji “Belo roblje” iz 1905, broj prostitutki u Beogradu je bio šest stotina (Beograd je imao 600000 stanovnika). 1909. je izvršeno novo istraživanje ciji je autor prof. Savicevic i koja su objavljena u studiji “Javne ženske i venericne bolesti”, utvrdeno je da 2/5 prostitutki potice sa sela, a 1/3 iz zanatskih porodica, 2/5 je bilo nepismeno, a 2/5 je imalo završena cetiri razreda osnovne škole. Najviše je bilo služavki, radnica i neudatih žena. 1930. je obavljeno novo istraživanje autora Konstantinovica pod nazivom “Prostitucija i društvo“ gde je utvrdeno da je 75% bilo staro do 20 godina, 38% su bile strankinje, 19% je bilo sa sela, a 7% je poticalo iz oficirskih i cinovnickih porodica, 29% kelnerice, 11% krojacice i 10% sobarice.
1923. u Kraljevini Jugoslaviji se formira “Ženski pokret”, koji se bavi resocijalizacijom prostitutki kroz programe osposobljavanja za odredena zanimanja i njihovim lecenjem. "
matityahu matityahu 17:35 18.08.2009

Re: Управник полиције пише Књазу ..

"1860. godine Nikola Hristić, tadašnji gradonačelnik Beograda, izdao je naredbu da se stanovništvo u kafani može zadržavati do 11 sati uveče, a da posle tog vremena niko na ulici ne sme biti bez fenjera. Jedna od obaveza srpskih vlasti bila je i obaveza vlasnika kafana da svako veče upale fenjer pred kafanom, i to u deset sati uveče. Srbi su poštovali naredbu, ali Turci nisu. Terali su inat.

Hroničari su zabeležili i pokušaje borbe s prostitucijom. Knez Miloš je u svoje vreme naredio da se "te nesrećnice dave bacanjem u Savu". Naredio je i davljenje podvodačica, takozvanih "peza". Golubović navodi da su stradale mnoge Vlahinje, Grkinje, Ciganke, Jevrejke, Levantinke... kao i to da nema traga da su se Srpkinje bavile najstarijim zanatom. Sve to nije sprečilo nered i prostituciju u kafanama, čak ni na tada popularnim "krompir balovima", pa 1838. godine knez Miloš uvodi porez za sve posetioce balova od 10 groša za bolničku kasu i jednog cvancika za pandura."

[url=http://beogradska.blog.rs/blog/beogradska/generalna/2009/02/11/beogradske-kafane][/url]

rajce1 rajce1 14:52 19.08.2009

hvala...

za lepe tekstove.. uzivanje je citati ih,
pozdrav..
matityahu matityahu 17:32 19.08.2009

Re: hvala...

hvala R!
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:21 20.08.2009

не дирај ништа

милошево образложење (око места боравка блудница) можда изгледа чудно за данашње стандарде, али је крајња одлука на месту. многи проблеми се и не требају решавати. можда и нису проблем.
matityahu matityahu 22:22 20.08.2009

Re: не дирај ништа

многи проблеми се и не требају решавати. можда и нису проблем.

да, све зависи од угла гледања
sladjana.miha sladjana.miha 23:23 21.08.2009

Pravila pri zakljucenju supruzestva...

Тужествено...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana