Život sa stilom

arianna RSS / 18.08.2009. u 02:09

Međunarodni monetarni fond odobriće Srbiji veći deficit kako bi se popunila sve veća rupa u državnoj kasi. Zauzvrat, taj isti MMF će tražiti povećanje poreza na dodatu vrednost! Tako su nas  do nedavno upozoravali ekonomisti.


Sa druge strane, Titovi pioniri prosto su se utrkivali u davanju izjava ne bi li ismejali ekonomsko znanje stručnjaka. „Nećemo smanjivati plate i penzije ni povećavati poreze“ i „Tokom pregovora sa MMF-om biće izdejstvovano da ne dođe do povećanja PDV-a, ali ni smanjivanja plata i penzija“ obećavali su oni sa vrha. I da nisam pobornik one naše stare : „Obećanje-ludom radovanje“, možda bih još i verovala u ove bajke. Ali…naš happy end, izgleda, neće biti baš tako happy poput bajke. Sve više mi se čini da će to biti sumorno buđenje uspavane lepotice bez princa koji je,uz put, samo žaba koja nema tu moć da naivnim poljupcem reši sve. A srpska bajka počinje ovako : Da bi popunila sve veću rupu u državnoj kasi, Vlada Srbije će od Međunarodnog monetarnog fonda tražiti povećanje deficita, ali će i podići porez na dodatu vrednost. Kažu – to je jedino rešenje! Stvarno su sposobni, nemoj da je neko posumnjao!!

 Kad god nema para, a mora se vratiti ono što je pozajmljeno, oni se smelo dosete, pa udri po sirotinji! Onoj što, u beznađu, sama sebi seče prste i slika se za Dnevnik. Grbača naroda je, dakle, još uvek najprofitabilniji biznis! I dok javnost naveliko nagađa o većim porezima i načinu na koji će harač da se ubere od sirotinje, ima i onih koji su malo razmislili pre nego što su se dosetili da postoji i drugo rešenje – obaveza da se žestoko smanji broj zaposlenih u javnom sektoru, pre svega u prosveti i zdravstvu! Dakle, to je to.

 Tranzicija će, izgleda, biti uspešno dovršena kada broj pojedenih obroka u narodnim kuhinjama bude sveden na tačno broj jedan a može i nijedan, jer zašto narod uopšte  i da jede?!  Za to vreme, politički sinovi, ćerke, žene, tetke, stričevi, bratanice, sestrići, babe i prababe i dalje će bezbrižno da rade uvaljeni na najbolje moguće položaje! I oni najpametniji nikada se neće setiti da smanje broj ovih „privilegovanih“ lezilebovića kako bi olakšali budžet i sjahali sa grbače napaćenog naroda. 

 Opet i po ko zna koji put, nastradaće sitna boranija iza koje ne stoji ni jedna jedina politička partija! Ali, nema veze…Cene skaču, posla nema, ( ko kaže da ga nema-taj laže neće da radi?? :-)) a računi stižu. Oni srećniji danima jedu buđav lebac.  Oni manje srećni jedini spas vide u narodnoj kuhinji i polupraznim kontejnerima. 

 Zimnica, ogrev, nova garderoba, opremanje dece za školu, postali su misaona imenica za mnoge u Srbiji. Dede i babe penzioneri postali su glavni porodični finansijeri , izdržavajući svoju "zaposlenu" decu (koja mesecima ne primaju redovne plate i unuke- koji  se, normalno, pripremaju za bolje sutra i to po mogućstvu što dalje od Srbije). Život ispod ivice egzistencije postao je simbol prosečnog Srbina. Ali, opet…Sve to nema veze.To oni odozgo teško da mogu da osete. Najvažnije je da smo mi dobili Beli šengen i da idemo u Evropu, zar ne? Jer  Evropa nema alternativu!


Bilo kako bilo, MMF će biti veoma zadovoljan radom Titovih pionira. Buduće generacije u Srbiji imaće prilike da rade za dugovanja koja će im ostati u nasleđe, malo od nas koji ćutimo, a malo i od naše poslovne elite stručnjaka sa „sjajnim“ idejama! Simulacija pada sa 5000 metara bez padobrana je upravo počela. Sigurna sam da će se na daleko čuti kada jednom zveknemo na  zemlju. Svesni da nam nema spasa, Titovi pioniri ispunjavaju poslednju želju i brzina tog zadnjeg pada se povećava. Ko preživi – pričaće. A do tada, hipnotisana gomilo, radujmo se sa našim Titovim pionirima -Madoni, Erossu, L. Cohenu .

 Ako ništa drugo, stvarno moram da  priznam - bar imaju stila!

 

 

 

 



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miloradkakmar miloradkakmar 09:06 18.08.2009

Pričanje i igranje

Grbača naroda je, dakle, još uvek najprofitabilniji biznis!

Sve se slama na najslabijima.
Naši mogu da pričaju šta god hoće , ali moraju da igraju kako MMF svira.
arianna arianna 16:48 18.08.2009

Re: Pričanje i igranje

miloradkakmar

Naši mogu da pričaju šta god hoće , ali moraju da igraju kako MMF svira.
Tačno tako
miloradkakmar

Sve se slama na najslabijima.

Nažalost
dunja73 dunja73 22:43 18.08.2009

Re: Pričanje i igranje

Kao Milorad...
nazalost je tako ...
arianna arianna 06:29 19.08.2009

Re: Pričanje i igranje

dunja73
Kao Milorad...
nazalost je tako ...

slažem se
margos margos 23:22 18.08.2009

Danas,

negde usput, pročitah neki frapantan podatak koliko se SFRJ zaduživala - i brzo preletim preko njega. Neću da se sekiram, jednostavno - neću.

Odavno su se finansijski moćnici udružili i drže dirigentsku palicu. Ponekad urade i nešto dobro za nekog na planeti, čisto da speru malo svoju savest ili da u sopstvenim očima izgledaju bolji, pa nastave da cede. Dugo je već najtraženija roba na tržištu - novac. I to je po meni potpuni besmisao cele ekonomije.

Citirala sam već jednog autora iz 1910-te, zaboravih mu ime, ali znam šta je rekao: ''Paradoks našeg vremena je što medicina koja treba da stvara zdravlje, proizvodi bolesti, a ekonomija koja treba da stvara bogatstvo - proizvodi siromaštvo.'

Linkovao je Drug.član novinske naslove iz sedamdesetih na nekom blogu - isti su kao danas... na žalost.
arianna arianna 06:24 19.08.2009

Re: Danas,

margos


Citirala sam već jednog autora iz 1910-te, zaboravih mu ime, ali znam šta je rekao: ''Paradoks našeg vremena je što medicina koja treba da stvara zdravlje, proizvodi bolesti, a ekonomija koja treba da stvara bogatstvo - proizvodi siromaštvo.'
Linkovao je Drug.član novinske naslove iz sedamdesetih na nekom blogu - isti su kao danas... na žalost.


Zaista, na žalost .
Eto to je ono što je meni lično prosto neverovatno: Da su nam aktuelnosti iste kao iz sedamdesetih godina prošlog veka i da živimo u sistemu kakvom ga je opisao V. P.Dis u svojoj pesmi , skoro pre sto godina, te da se apsolutno ništa ne menja, sem što nam narod polako ali sigurno nestaje sa istorijske pozornice i ovih prostora.
margos margos 09:05 19.08.2009

Re: Danas,

Slučajnost - iste godine napisana pesma i ova konstatacija. I rođena moja baka Emma - sa dva 'm':)

Meni to samo govori u prilog tome da ništa nismo skapirali - ne mi, ne ovde, nego na celoj Planeti.
Da jesmo - ne bi nam valjda uzrečica bila 'dobar i lud su braća', 'da komšiji crkne krava, nema veze što će meni dve' i slične; ne bismo ismevali dobrotu i ne bi nam vazda bilo važnije da budemo u pravu - umesto da budemo srećni.

Hej, danas je Preobraženje - hajde da uradimo makar neku malenu stvar da budemo bolji i da bude bolje. Toliko možemo - uvek.



arianna arianna 10:00 19.08.2009

Re: Danas,


Meni lično izgleda da su svi drugi skapirali po Planeti , samo mi Srbi nismo.
Eto u prilog ovom mom mišljenju je primer da se Amerika izborila sa svojim predrasudama sa početka veka, ako ničim vidljivijim ono bar postavljenju prvog crnog Predsednika na čelo države. Japan, Kina, Nemačka i mnoge druge države su svojim radom, a ne kuknjavom nad doživljenom sudbinom za vreme rata, iznikle iz pepela. Islamske zemlje se objedinjuju u svojim "višim" ciljevima, samo mi se čini da Srbi razjedinjuju, bore jedan protiv drugog, nestaju, rekoh već i demografski a kako stvari stoje i teritorijalno. Sve je manje onih koji odlaze u inostranstvo i sa ponosom izgovaraju ime naše otadzbine. Zašto?

A što se tiče ličnog preobražaja, ja sam odavno u svom sistemu vrednosti postavila cilj da budem srećna i zadovoljna malim stvarima, jer ionako na velike ne mogu i nemam snage da utičem.

I sve mi se čini da nas drugi upravo doživljavaju ovako, a valjda bi bilo bolje da je recimo malo drugačije




srećno nam Preobraženje leta Gospodnjeg 2009
margos margos 11:29 19.08.2009

Re: Danas,

Mi smo krivi.... kad neko u Srbiji kaže da je ponosan na svoju zemlju, poreklo, korene, tradiciju - odmah je geak, seljačina, primitivac i da ne nabrajam šta sve... kad Amerikanac kaže da je ponosan - to je ok, ima na šta i da bude. A nije tako.
Kad kažeš da nije crno ili belo, onda si relativizator. I neka sam, rekao to i moj drug Ajnštajn, pa mogu i ja. Veselo mi je društvo makar - vidi.



arianna arianna 15:41 19.08.2009

Re: Danas,

"Mi smo krivi "-






arianna arianna 16:08 19.08.2009

Re: Danas,



margos margos 18:11 19.08.2009

Re: Danas,

Ne volim ovo. Đoletova pesma je ok - onda, za ono vreme i za onaj haos i pritisak - unutrašnji i spoljni.
Međutim, snimci na klipu potpuno izmešanih uzroka i posledica, i danas, kada se i na internetu mogu pronaći specifični planovi koji su početkom devedesetih usvojeni u Vašingtonu za fazno razbucavanje SFRJ - onda ne mogu tako jednoslojno da posmatram. Svako zlo je nosilo i mrvu dobra, a gotovo svi Evropski darovi su bili danajski.
Sklona sam, kad mi se sve uzburka i pomeša da kažem da je naš najveći uspeh da smo živi. I, naravno, idemo dalje...
arianna arianna 19:14 19.08.2009

Re: Danas,

margos

Međutim, snimci na klipu potpuno izmešanih uzroka i posledica, ....


Slažem se s tobom. Snimci sa spota jesu malo , ali ja sam ovaj video pustila samo zbog Đoletove pesme

margos
I, naravno, idemo dalje...


Naravno,idemo dalje
margos margos 19:26 19.08.2009

Re: Danas,

Naravno,idemo dalje



vladimir petrovic vladimir petrovic 12:07 21.08.2009

Bez stila

Dobar tekst.
Već sam kod AO (Antioksidant) elaborirao (skoro pa filozofirao, he, he, he) na temu MMF.
Stara priča - MMF je nužno zlo.
Što kažu Francuzi: "Sauve qui peut"! Neka se spasava ko može.
Jer, bolje je sa MMF biti na distanci.
A ako već ne može, dobro je dok daje pare... I to nešto znači.
Arianna
Sa druge strane, Titovi pioniri prosto su se utrkivali u davanju izjava ne bi li ismejali ekonomsko znanje stručnjaka. „Nećemo smanjivati plate i penzije ni povećavati poreze“ i „Tokom pregovora sa MMF-om biće izdejstvovano da ne dođe do povećanja PDV-a, ali ni smanjivanja plata i penzija

Titovi pioniri? Ne znam da li im je ovo kompliment ili pokuda. Da li im tepaš ili ih grdiš (jer sam siguran da se, bar neki od njih, ponose time). Nažalost.

Moram da podsetim da i u susednoj "Lijepoj njihovoj" (RH) upravo veliku muku muče sa državnom besparicom, pa su morali da podignu PDV i da (gradualno) smanje plate i penzije. Sve suprotno od onoga što su obećavali pre izbora. To sam čuo i video dok sam bio na odmoru u Istri. Nije lako, ali im je dogorelo do nokata.
Kao i nama.
Jer i Hrvati su "Titovi pioniri".
Svi smo izišli iz "istog šinjela", he, he, he...

Našoj vladi nije lako, ali je i neefikasna, spora i prilično neinventivna. Treba ih kritikovati, itekako zaslužuju.
arianna arianna 15:47 21.08.2009

Re:

vladimir petrovic

Titovi pioniri? Ne znam da li im je ovo kompliment ili pokuda. Da li im tepaš ili ih grdiš ..

Našoj vladi nije lako, ali je i neefikasna, spora i prilično neinventivna. Treba ih kritikovati, itekako zaslužuju.



Ovo je moj pokušaj da napišem polusatirični i sa izvesnom dozom ironije mali tekst, koji oslikava surovu stvarnost u Srbiji u kojoj je velika većina građana zapala u duhovnu, političku i moralnu otupelost. Eto, zato napisah "Titovi pioniri", zato kritaka i takav opis trenutnog društvenog momenta.


A pošto sam u poslednje vreme redovni čitalac raznih aforizama na netu , na račun ovdašnjih prilika i neprilika dozvoliću sebi slobodu da na ovoj stranici citiram neke od autora Beogradske aforistične škole :

Rade Jovanović piše: "Bili smo Evropa u srednjem veku. Sada smo srednji vek u Evropi."
Rastko Zakić: "Samoubilačka politika je naš nacionalni program"
Aleksandar Čotrić zapaža: "Izgubili smo se./ Ko nas nađe,/ njegovi smo"

a evo par aforizama nepoznatih autora

-Amerika i Engleska biće zemlja proleterska. A gde ćemo se tada zaduživati?
-Kapitalizam je jednom nogom u grobu - već prelazi u socijalizam.

-Ko kaže da je ovo stranputica, taj pojma nema šta je ćorsokak.
-Ono što narod misli u trenucima iskrenosti, zabranjeno je za mlađe od osamnaest godina.

-Naši susedi žive na granici ludila.
-Demokratska država ima Ustav, Skupštinu, a po potrebi i narod.

-Kako se osećam? Šta ima da se osećam, ja sam lojalan građanin!
-Mojoj otadžbini treba oprostiti. Imala je nesrećno detinjstvo.




Hvala Vladimire za posetu i komentar




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana