Istorija| Kultura| Muzika| Umetnost

The Fall (Beograd 18. 09. 2009.)

Inner Party RSS / 18.08.2009. u 11:41

 fall.jpg

 

 

Iako su nastali u vreme nastanka i svojevrsne eksplozije panka, The Fall su prvi i vodeci post pank bend. Grupa je svoje ime dobila po istoimenoj knjizi Alberta Kamija. Poceli su u januaru 1977. a prvi koncert su odrzali vec u aprilu. Ova prva postava grupe The Fall je sastavljena od sledecih ljudi: Mark E. Smith, Martin Bramah, Tony Friel i Una Baines su clanovi prve postave, dok su se Karl Burns, Yvonne Pawlett, Marc Riley, Mike Leigh, Craig Scanlon, Steve Hanley i jos par manje poznatih muzicara pridruzivali ili otpadali u sledecih nekoliko meseci. Kao i tada, tako i tokom cele karijere grupe, Mark E. Smith je glavni sastojak koji cini magiju benda The Fall. Kao sto Smith i sam navodi : "If it's me and your granny on bongos, then it's a Fall gig".



ROUGH TRADE



U junu 1978. snimaju prvi Peel Session za radio BBC a u Augustu iste godine im izlazi prvi singl "Bingo Masters Breakout". Bend krece na svoju prvu turneju po Britaniji. Prvi album pod nazivom "Live At The Witch Trials" izlazi u martu 1979. Album nije koncertni (live) vec je u pitanju samo zelja da se naglasi siromasna, ali cista , produkcija koja zaista lici na snimak benda koji svira uzivo u studiju. Avandardni rock, cudan i mracan, monoton ali besan. Pesme koje odskacu su "Frightened", "Rebelious Jukebox", i "No Xmass For Junkies". To je esencija ranog The Fall zvuka. Monotoni ritam i ostre gitare. Produkciju je odradio Bob Sergeant. Ubrzo, u oktobru iste godine izlazi i drugi album pod nazivom "Dragnet" a u decembru bend svira u Americi. Vec u ovim ranim snimcima je jasan znacaj Smithovog pisanja. Njegovi tekstovi odrazavaju nacitanost i uticaje egzistencijalizma, misticnih vizija Vilijama Blejka, Lavraftovog mracnjastva i Mancesterskog urbanog otudenja. Pored Smitovog vokala, rane snimke ispunjava zadivljujuce konzistentan post punk i new wave zvuk koji je u isto vreme i sumoran i dinamican. Na ovim (ali i mnogim buducim) albumima grupe The Fall, Low-Fi ideologija nikada nije bila jasnije izrazena a jasnan je i (ne) svesni uticaj  njujorskog No Wave zvuka.



Sledece godine u bend dolazi bubnjar Paul Hanley, jedan od malobrojnih dugovecnih clanova grupe The Fall. Hanley je u bendu ostao citavih pet godina. U junu 1980, The Fall sviraju u Holandiji gde promovisu svoj zivi album "Totale's Turn's" koji je izasao u Maju 1980. vec u novembru iste godine im izlazi album "Grotesque". Smitovi tekstovi pocinju da obuhvataju i objedinjuju teme poput politike, magije, mistike, socijalne kritike upakovane u opskurne dvosmislenosti. Njegovi vokali postaju sve ekscentricniji uz puno improvizacije i izvrtanja znacenja. Smit sve jasnije pokazuje svoji inspirisanost Damo Suzukijem iz kraut rock grupe Can. Kakofonija oslonjena na jednostavne gitarske rifove. Anti rock! Pesme koje obelezavaju ovaj period su i "Rowche Rumble", "Pay your rates", "Bingo Masters Breakout", "New Face in Hell".



The Fall aprila 1981. izdaju mini album "Slates" nakon kojeg sviraju u Nemackoj, sirom Britanije, Amerike, u Holandiji i na Islandu. U martu 1982. The Fall izdaje album "Hex Enduction Hour" a u julu i augustu prvi put svira po Australiji i Novom Zelandu. U septembru posecuju Grcku cime su vise manje obisli sve bitnije delove sveta. U septembru 1983. u bend ulazi gitaristkinja Brix Smith i bend snima jedan od najbitnijih albuma za post punk, alternativni rock "Perverted By Language". Inace Brix Smith je prvo postala Markova supruga (19. Jula 1983). "PBL" je prvi album u tzv "Brix Periodu" donosti neku vrstu pop osecaja u vec izgradjeni Fall zvuk. Pesme koje odkacu su "I Feel Voxish" i "Eat Y'self Fitter"




BEGGARS BANQUET



U oktobru 1984. bend izdaje "The Wonderful And Frightening World" koji je Najvisa tacka tzv. "Brix Perioda" a sledece godine "This Nation's Saving Grace". Jos jedno remek delo koje zvuci kao napeta dens muzika. 1986 The Fall snimaju deseti po redu Peel Session za radio BBC. Iste godine izlazi album "Bend Sinister". Februar 1988. donosi album "The Frenz Experiment" (kojeg obelezava obrada pesme "Victoria" od Kinksa i visokokvalitetna produkcija) a oktobar "I Am Kurious Oranj". Ovaj album je u stvari muzicko-scenski projekat. Eksperimentalni balet koji nije najbolje prosao. Ovaj album zvuci kao da je snimljen istog dana kao i "Frenz Experiment".


Sledece godine bend prvi put posecuje Juznu Ameriku tj. Brazil. U junu 1989. izlazi "Seminal Live" a usred promotivne turneje Brix Smith napusta bend. U The Fall se privremeno vraca njegov originalni clan Martin Bramah. Brix nakon grupe The Fall svira se Bangles, osniva bend The Adult Net, neuspesno posecuje audiciju za grupu Hole a 1994. se vraca u The Fall. U Augustu The Fall sviraju na 50. rodjendanu Johna Peela.




PHONOGRAM


U devedesetim je sa odlaskom Brix Smith zvuk the Falla ozbiljno promenjen. Producenti sa kojima je grupa radila su Craig Leon, Adrian Sherwood, Rex Sergeant. The Fall usvajaju ritam masine, dens ritmove, moderne klavijature. Produkcija zacudo postaje visokokvalitetna. Ali zvuk grupe nekako ostaje isti kao sto je to John Peel rekao "Always different. Always The Same". Mark je i dalje najbitniji element!

U februaru 1990. The Fall izdaje "Extricate". Izdavac u Americi je "Matador Records" Na albumu se posebno sticu Stephen Hanley, Craig Scalon i Simon Wolstencroft bubnjevima. Pesme koje odskacu su prva i poslednja "Sing! Harpy" i Extricate".U aprilu 1991. izlazi "Shift-Work" a u martu 1992. "Code:Selfish". Ovaj album nam donosi nekoliko zaista odlicnih i zacudo melodicnih pesama. Pesme koje takodje odskacu su: "Birmingham School Of Bussiness School" i "Just Waiting" obrada Henka Vilijamsa, "Married 2 Kids", "Time enough". Mark E. Smith svojim vokalima dodaje i diktafonske snimke sto pesmama daje neverovatne dimenzije. The Fall je nakon ovog albuma na zalost ostao bez izdavacke kuce. Pesma "Hip Priest" se pojavljuje u filmu "Kad Jaganjci Utihnu" iz 1991. Planiranih pet albuma za mainstream izdavaca Phonogram, svelo se na samo tri albuma i odredjenu sumu novca koja im je isplacena da napuste kucu.




POVRATAK U UNDERGROUND


(Receiver Records, Narnack Records, Slogan, reizdanja...)



Album "The Infotainment Scan" izlazi 1993. a "Middle Class Revolt" u maju 1994. U Americi izdat za "Matador records". Najbolje pesme su "Lost In Music", "I'm Going To Spain", "League of Bald Headed Gentlemen" (pesma posvecena cinjenici da je Mark primetio da se na Fall svirkama pojavljuje sve vise starijih dakle, procelavih muzkaraca) i "Why are people grudgeful". Sve ove pesme (sa "TIS" albuma) spadaju medju najbolje koje je The Fall objavila! U augustu iste godine u bend se vraca Brix Smith. U februaru 1995. izlazi "Cerebral Caustic". U junu 1996. izlazi "The Light User Syndrome", u augustu The Fall snima dvadeseti Peel Session za BBC dok u oktobru i decembru bend napustaju Brix Smith (ponovo i zauvek) i privremeno Karl Burns, oboje spadaju medju najdugovecnije clanove grupe The Fall. U septembru 1997. izlazi "Levitate".



1998. godine The Fall krece na americku turneju koja se zavrsila u Njujorku tucom clanova benda na bini. Steve Hanley koji se u bendu odrzao 19 godina, Karl Burns i Tommy Crooks su izbaceni iz grupe, a jedini preostali clan grupe Julia Nagle je iste veceri napadnuta od strane frontmena Smitha zbog cega je ovaj zavrsio u pritvoru. Naravno, incident je ponovo doveo The Fall na naslovne stranice muzicke stampe. Cak je i nas "Ukus Nestasnih" preneo vest da je Mark E. Smith ponovo otpustio citav bend... (za one koji se ne secaju, na slican nacin su se iste godine raspali  i Jesus and Mary Chain).




COMEBACK



Svojevrsni kambek The Fall potvrdjuju albumima "The Marshall Suite" iz 1999. i "The Unutterable" iz 2000.  Neverovatno ali pesme grupe The Fall pocinju da se pojavljuju u reklamama. Cinjenica da se to desava je toliko cudna da se niko nije ni usudio da optuzi The Fall za prodaju.


U novembru 2001. izlazi album "Are You Are Missing Winner". Sledece godine se na internetu pojavio nelegalni download albuma "Country On The Click" pa 2003. izlazi novi miks pod nazivom "The Real New Fall LP".


2001. Mark se zeni svojom trecom suprugom, Elenom Poulou. Ova se naravno odmah pridruzuje bendu (svira klavijature) septembra 2002. U novi vek grupa The Fall ulazi sa ogromnim interesovanjem za reizdanja njihovih ranijih albuma. U periodu jedne decenije od polovine devedesetih do danas izlazi gomila reizdanja, best of izdanja, box setova, kao i zbirki singlova i B strana.
 
2005. izlazi "Fall Heads Roll" i opet se u istoriji grupe na americkoj turneji nekako ponovila 1998. promotivna turneja je zamalo prekinuta jer su svi clanovi benda (Ben Pritchard, Steve Trafford i Spencer Birtwistle) napustili Marka i Eleni navodeci njegovo odvratno ponasanje prema njima, konstantne svadje i medjusobno optuzivanje za manjak para od zarade. Mark je nekako uz pomoc njegove americke izdavacke kuce Narnack Records okupio potrebne muzicare i nastavio sa turnejom.


Album pod nazivom "Reformation Post TLC" izlazi u Februaru 2007. i u muzickoj stampi nailazi na veoma pozitivne recenzije. Vec 2008. izlazi album "Imperial Wax Solvent". Iako su od proslogodisnje postave u bendu ostali samo Elena Poulou i Dejv Spar - The Fall se prvi put od davne 1993. vraca na britanski Top 40. (#35).
 
 
 

FANSITE

 

Vidimo se!



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

4krofnica 4krofnica 12:30 18.08.2009

naravno!

gledala ih 90te na Reading festivalu.
Dolazim
Inner Party Inner Party 12:33 18.08.2009

Re: naravno!

4krofnica
gledala ih 90te na Reading festivalu.
Dolazim


Bili su u Zagrebu prosle godine ali mi je bilo preskupo da idem ...
4krofnica 4krofnica 12:45 18.08.2009

Re: naravno!

eto, ipak ces ih gledati.
ko ceka doceka...
ja sam na reading isla zbog pixies a ovi su dobrodosli bili
mada bese davno i svi su bili toliko pijani....i ostalo.....
vredi obnoviti gradivo!
darkonduty darkonduty 14:47 18.08.2009

Re: naravno!

Inner Party
4krofnica
gledala ih 90te na Reading festivalu.
Dolazim


Bili su u Zagrebu prosle godine ali mi je bilo preskupo da idem ...

I meni je nakraju bilo preskupo. Održavanje Rokaj festa je loše postavljeno u vremenskom smislu. Počinje u prvom tjednu srpnja kada se većina pubilke koja posjećuje koncerte ovakve vrste već nauživa koncerata i raznoraznih festivala od travnja do lipnja pa više nemaju niti volje, niti snage, a bogami niti novca za još jedno partijanje.

Meni je bilo neizvedivo i ove i prošle godine, zbilja too much, a stvarno šteta jer iz godine u godinu postaju sve bolji.
Kad vagnem sve faktore, ipak je bolje otići na ovakav fest nego na razvikanije i posjećenije gdje se zbog gužve ne stigne mnogo toga vidjeti, a niti pošteno uživati u svirci.

Uživajte večeras!!!
Inner Party Inner Party 16:03 18.08.2009

Re: naravno!

darkonduty

Uživajte večeras!!!


(Za mesec dana!)
Cena je vise nego pristupacna 1200 dinara (a nastupaju i Echo and the Bunnymen).
technofetishist technofetishist 16:18 18.08.2009

Re: naravno!

ne, 1200 je samo za jedan dan (18. sviraju the fall i obojeni program, 19. echo & the bunnymen i jos neko).
2000 je za oba. i dalje jako dobar dil.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:45 18.08.2009

Re: naravno!

Bili su u Zagrebu prosle godine ali mi je bilo preskupo da idem ...

mislis, tako izgleda eufemizam za necu idem u Hrvatsku:)
Inner Party Inner Party 16:57 18.08.2009

Re: naravno!

Aleksandar Stosic
Bili su u Zagrebu prosle godine ali mi je bilo preskupo da idem ...

mislis, tako izgleda eufemizam za necu idem u Hrvatsku:)


Eufemizam za bio sam nezaposlen i bez para.


darkonduty darkonduty 18:16 19.08.2009

Re: naravno!

Inner Party

Cena je vise nego pristupacna 1200 dinara (a nastupaju i Echo and the Bunnymen).

Ajme na ovo stvarno vrijedi doći, čula sam da se ponovo okupljaju i da će napraviti neke koncerte samo nisam znala da plan uključuje i nastup u Beogradu.
Inner Party Inner Party 12:32 18.08.2009

Kick Ass!!!

Victoria

Smile

Man Whose Head Expanded

Tempo House

(For acquired taste indeed!)
technofetishist technofetishist 12:42 18.08.2009

Vidimo se! zaista...

...unikatan bend, jedan od omiljenih mi :)

pesme-favoriti mi se cesto ne uklapaju u njihove setliste, ali sta da se radi.
valjda je to sto ce mi svirati za rodjendan dovoljno.
Inner Party Inner Party 13:02 18.08.2009

Re: Vidimo se! zaista...

technofetishist
...unikatan bend, jedan od omiljenih mi :)

pesme-favoriti mi se cesto ne uklapaju u njihove setliste, ali sta da se radi.
valjda je to sto ce mi svirati za rodjendan dovoljno.


Pa oni jako retko sviraju starije pesme, najcesce je to samo repertoar pesama sa albuma koji promovisu. Jos jedna unikatna osobina grupe The Fall ...
technofetishist technofetishist 16:21 18.08.2009

Re: Vidimo se! zaista...

moze i tako, jerbo mi se imperial wax solvent sasvim svidja.
a ni onaj pre njega uopste nije los.
bocvena bocvena 15:30 18.08.2009

Zar je Mark. E. još uvek živ:)

Jos jedno remek delo koje zvuci kao napeta dens muzika.
Baš to...
Inner Party Inner Party 16:06 18.08.2009

Touch Sensitive Indeed!

Ziv je, uprkos tome sto je lomio ruku i kuk par puta u zadnjih nekoliko godina...

Nadajmo se da ce se cuvati u sledecih mesec dana!

cvexkeks cvexkeks 19:54 18.08.2009

Re: Zar je Mark. E. još uvek živ:)

Žena mi je supersenzitivna.
simkke simkke 16:51 18.08.2009

kickass!



ovo novo mi bezveze
Inner Party Inner Party 16:59 18.08.2009

Re: kickass!

simkke

ovo novo mi bezveze


The Fall su jedan od retkih bendova koji nije gubio na kvalitetu. Jedino sto bi moglo da mi zasmeta danas je gubitak one lo-fi estetike ...

simkke simkke 17:26 18.08.2009

Re: kickass!

Inner Party
...gubitak one lo-fi estetike ...


pa to. zato i stavih onaj you tube. škripi i cijuče na sve strane, producirano levom nogom....ali razbija.

nema ih mnogo koji su mogli da budu zanimljivi i tako "raštimovani". stonsi, johnny thunders i još par njih.
technofetishist technofetishist 18:03 18.08.2009

Re: kickass!



jedna od onih sto mogu ceo dan da idu na repeat :)

a, btw, evo par novih stvari:





mogu fantasticno da zvuce live. jedva cekam.
cvexkeks cvexkeks 19:51 18.08.2009

Paz da neće

The Fall ce prvi put nastupiti u Beogradu u petak 18. Septembra.


Kanda su se momci malo zapili Jelena ili se nisu ni rodili kada su The Fall svirali u SKC-u početkom devedesetih ( ne znam tačnu godinu, samo znam da sam se skoro skinuo iz vojske ). Koncert je bio fenomenalan, izgledali su kao gomila navijača Čelzija, tukli su uglavnom nove stvari tako da nisam prepoznao više od dve pesme, ali je atmosfera u publici bila neviđena. Izgleda da je svima bilo toliko drago što su oni stvarno tu, na pet metara, da su mogli da sviraju šta hoće, mi bi svejedno tražili još. Brix nažalost tada već nije bila tu, ali Mark E. je bio sasvim dovoljan.

18. septembra svi marš na ples!





Inner Party Inner Party 20:04 18.08.2009

Re: Paz da neće

cvexkeks
The Fall ce prvi put nastupiti u Beogradu u petak 18. Septembra.

Kanda su se momci malo zapili Jelena ili se nisu ni rodili kada su The Fall svirali u SKC-u početkom devedesetih


Ne, to sam ja napisao.
Zaista nisam znao da su vec dolazili u Beograd!
Eto koliki sam fan ...




bocvena bocvena 21:02 18.08.2009

Re: Paz da neće

Zaista nisam znao da su vec dolazili u Beograd!

Ma pusti ove penzose da drže predavanja!
Idi na koncert i provedi se i za Cvexkeksa. On ne može, mora da čuva decu!
4krofnica 4krofnica 21:41 18.08.2009

Re: Paz da neće

da čuva decu

unucice?
bocvena bocvena 23:40 18.08.2009

Re: Paz da neće

unucice

Aha:)
crossover crossover 13:54 19.08.2009

Re: Paz da neće

cvexkeks
Kanda su se momci malo zapili Jelena ili se nisu ni rodili kada su The Fall svirali u SKC-u početkom devedesetih ( ne znam tačnu godinu, samo znam da sam se skoro skinuo iz vojske ).



Јбг, опет ја најстарији овде :)) Нисам био на концерту, али сам чуо да је било добро.
Касета на којој сам имао White Lightning се распала од слушања. Видимо се на концерту.
rapunzel rapunzel 15:04 19.08.2009

Re: Paz da neće

Јбг, опет ја најстарији овде

nisi cvele, ima nas...
bila ja, al nema šanse da se setim godine,
možda čak one kad su bili Godfather-si.
mislim bilo je davnoooo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana