O opremi (1)

srdjan.pajic RSS / 19.08.2009. u 09:25

SRK_9898.jpg

Obicno to ide ovako. Odlucite neki vikend, umesto da sa drugarima cepate pivkana ispred dragstora, zapalite na obliznje brdo i tamo provedete dan ili dva u lamzanju po padinama i proplancima. Eventualno da prespavate na livadi, u satoru ili bez njega i da se posle avanture vratite kuci srecni i ispunjeni, sa onim ludackim sjajem u ocima zbog kojeg niko u autobusu Gradskog saobracajnog ne sme izravno da vas pogleda.

U 90% slucajeva ce vam cela ta u principu dobra ideja presesti, jer cete se najverovatnije a) smrznuti (ili prokuvati pa smrznuti, ili pokisnuti k'o pacov pa smrznuti), b) dobiti zuljeve na stopalima i jos kojekude, c) okilaviti vukuci neudoban i pretezak ranac, d) dehidrirati i e) mozda se, ne daj boze, povrediti ili izgubiti. U svakom slucaju, bice vam to prvi ali verovatno i poslednji izlet u prirodu, a da nije kod Hajducke cesme, sa rostiljem pod jednom i gajbom piva pod drugom miskom.

Ok, nema sumnje da je jedan dobar deo price u kondiciji. Jer, kao i u skijanju, u planinarenju pravo uzivanje pocinje tek kad prestanete da osecate zamor i kad po planini krenete da letite kao sumska vila. Drugi deo je u opremi. Treci je u nesto malo znanja i zdravog razuma a ponajvise iskustva, ono: kako da se spakujete, sta da ponesete i gde je obliznje selo u kome ima hrane.

Kondicija je Strongman-ov resor, pa ne bih o tome sada, nego evo blog ili dva o planinarskoj opremi, posto mi se cini da do nekih osnovnih informacija o tome sta vam treba je malo komplikovano doci, onako sam za sebe. Razlog za komplikaciju je sto tu ima toliko muvatora i foliranata koji ce dusu dati da vas omadjijaju svojim "savetima" i "preporukama" (tu slobodno mozete ubrojati i autora ovog bloga, onako za svaki slucaj). Ali i industrija razvijena oko planinarenja ili bilo koje druge outdoor aktivnosti je na nivou vojne, automobilske ili modne. Tako da ako naivno zakoracite u iole bolje opremljenu planinarsku radnju ili se zabodete na web sajt neke od firmi, tamo ce slatkorecivo pokusati da vam prodaju SVE, ili barem SVE STO MOZE za pare koje imate, toboz neizmerno brinuci za vasu bezbednost i udobnost.

Podelicu temu u nekoliko grupa: licna oprema (obuca i odeca), oprema za kampovanje i na kraju najvaznije - klopa na terenu. A mozda ubacim jos po nesto sto mi u medjuvremenu padne napamet. Glavno je da pohvatate osnove, a kad jednom sa minumom potrepstina krenete u brda, stos je da se prisljamcite nekom starom ali iskusnom planinaru i da snimite sta on nosi i kakve cake zna. Jer cudo je sta ljudi koji stvarno planinare izmudrijaju za minimum ili gotovo nista para. Potrebno je i da eksperimentisete na sebi (ili na drugima, ako ste vesti), jer cete jedino tako na kraju doci do kombinacije opreme koja vam odgovara.

SRK_9904.jpg

Odeca

Prvo da vidimo zasto se smrzavamo. Biologija, cini mi se 7. ili 8. razred osnovne skole: da bi se oduprlo izjednacavanju sopstvene temperature sa temperaturom okoline, sto se obicno prirodno desava nakon smrti, nase telo sagoreva rezerve secera i masti. Pa delom tako oslobodjene energije odrzava konstantnu temperaturu, neophodnu za normalno funkcionisanje sistema. Ovaj proces se pospesuje radom misica i zato nam je uglavnom toplo dok smo fizicki aktivni i drhtimo kad nam postaje hladno. I to ide tako sve dok ima rezervi za sagorevanje. Kad se energetske rezerve istrose, mi smo - cao! Planirano smrzavanje je inace verovatno najefikasniji metod za gubljenje viska telesne tezine.

Fizika, isto 7. ili 8. osnovne: prenos toplote sa toplijeg (naseg) tela na (obicno) hladniju okolinu se obavlja pomocu tri osnovna mehanizma: konvekcija (strujanje), radijacija (zracenje) i kondukcija (provodjenje). Da udavim samo jos malo: glavni uzrok gubljenja toplote konvekcijom je strujanje vazduha zagrejanog toplotom naseg tela, a koje je dodatno pospeseno ambijentalnim strujanjem, dakle vetrom. Provodjenjem se toplota gubi u direktnom kontaktu sa hladnim predmetima u okruzenju, recimo sedenjem na tlu, valjanjem u blatu ili snegu, zalivanjem kisom ali i manje ociglednim mehanizmom: znojenjem. Konacno, radijacija je gubitak/skupljanje toplote putem elektromagnetnog (infracrvenog) zracenja. Nema toliki znacaj u slucaju pothladjivanja, ali je glavni uzrok obrnutog procesa - pregrevanja, o cemu ce biti reci malo kasnije.

Svakom od ova tri mehanizma smrzavanja stajemo na put jednim udarcem: time sto se na ovaj ili onaj nacin obavijemo slojem suvog vazduha, koji je, zarobljen u odevnim predmetima, jedan od najboljih toplotnih izolatora. I onda gledamo da taj sloj nicim ne uznemiravamo. Narocito ne vetrom a pogotovo ne vlagom, jer je ona, nasuprot vazduhu, izvanredno dobar toplotni provodnik. Zbog toga ako se pokvasimo, ili sto je cesce - oznojimo, telesna toplota ce veoma brzo i lako biti odvedena od naseg tela do spoljasnjosti*. Po potrebi i prema aktivnosti, debljinu tog sloja vazduha regulisemo pametnim dodavanjem ili oduzimanjem slojeva odece, cime izbegavamo pregrevanje. Konacno, istom tom odecom prekrivamo kozu i regulisemo zagrevanje usled direktnog suncevog infracrvenog zracenja.

Istovremeno, ne smemo da ometamo unutar-telesni mehanizam prenosenja toplote, a to je cirkulacija krvi. Zato su veoma ceste situacije da se ma koliko natrontani i dalje smrzavamo, sto obicno prouzrokuje jos vece trontanje, dakle pozitivnu povratnu spregu, do samounistenja. Mozda sve ovo zvuci komplikovano, ali kao sto cemo videti, ceo posao mogu da obave svega dva ili tri sloja.

Pre svega, u oblacenju za planinarenje kljucnu ulogu ima izbor materijala za odevne predmete. Da bi smo ostali suvi, kao i da bi smo se sto brze osusili u slucaju neplaniranog kvasenja, potrebno je da potpuno izbacimo omiljeni nam pamuk iz upotrebe i okrenemo se iskljucivo sintetickim materijalima. Razlog je sto pamuk upijanjem vlage gubi sva izolaciona svojstva a potom se veoma sporo susi. Zbog toga ce vam, kad se oznojite, u pamuku skoro momentalno postati hladno. I to se nece promeniti sve dok se ne presvucete. Tu i tamo se u planinarenju jos uvek koristi vuna, kao i paperje (narocito u zimskom alpinizmu), koji su ok izolatori dok se ne pokvase, ali onda postaju beskorisni i teski. Znaci treba koristiti iskljucivo sintetiku kad god je to moguce.

    * U drugacijim okolnostima, kada se prisustvo vlage nicim ne moze izbeci, pribegava se drugacijoj metodi zastite od podhladjivanja, a to je formiranje barijere, koja sprecava oticanje vlage zagrejane na telesnu temperaturu i njeno mesanje sa spoljasnjom. Na tom principu funkcionsu mokra ronilacka odela, kao i “vapor-barrier” jakne, koje se koriste, na primer, za dugotrajan boravak u veoma hladnim i vlaznim pecinama.

SRK_9907.jpg 

Zavisno od spoljne temperature na kojoj nameravamo da boravimo i kolicine cimanja na koje smo se nameracili, treba da odaberemo odgovarajucu kombinaciju slojeva.

Aktivni ves
Aktivni ves

Prvi sloj uz telo je takozvani "aktivni ves" (active underwear). To su obicno dugacke gace i majica sa dugackim rukavima, nacinjena od microfiber materijala, dakle cista sintetika, ili vestacka svila, tkana tako da brzo upija vlagu (kapilarni efekat), koja je u nejcescem slucaju vas znoj i predaje je spoljasnjim slojevima odece. Time aktivni ves odrzava tanak sloj vazduha uz samo telo, koji je pomenuti glavni element izolacije. Zahvaljujuci ovom svojstvu, kad se oznojite, u aktivnom vesu vam nece biti hladno "na bubrezima", kao sto recimo biva u najobicnijoj pamucnoj majici. Plus, par minuta sedenja na suncu i suvi ste kao barut.

Neophodno je da aktivni ves prijanja uz kozu sto je moguce tesnje, ali bez da vas davi. Aktivni ves je obicno obradjen specijalnim antibakterijskim premazima, sto bi trebalo da znaci da mozete da ga nosite po nekoliko dana bez da postanete bioloski i hemijski hazard po sebe i svoje najblize. To ne znaci da je prijatno na dodir i da ne smrdi, vec samo da necete (najverovatnije) zakaciti neku gljivicnu koznu bolestinu. Aktivni ves je ujedno i najlaksi za spakovati, tako da nije zgoreg nositi par kompleta ako idete u planinu na vise dana. Takodje je zgodan da ga properete u potoku, a posto je od sintetike, osusi se na suncu i vetru za desetak minuta i bude, takoreci, kao nov.

Aktivni ves danas pravi gomila kompanija i tu se tesko mozete zeznuti u izboru. Obicno kosta oko 30-50 dolara po komadu, verovatno nesto jeftinije u Madjarskoj ili Poljskoj, za nas izvan NATO-a. Postoji i jednodelni ves, ali to treba izbegavati jer u slucaju velike nuzde zahteva skoro kompletno skidanje, sto ne nekoj mecavi nije ni malo jednostavno.

Necete verovati, ali sem ako bas zima u planini zagudi ili ako nameravate da negde dzodzite na vetrometini bez da se mrdate, ono tipa da osiguravate druga na navezi, sve sto vam treba preko aktivnog vesa je - vetrovka! Ali kad kazem vetrovka, ne mislim na one bunde sa buvljaka koje smo kao klinci nosili u skole i znojili se u njima ko kreteni. Niti na es-em-be vetrovke iz JNA, koje smo uzajmili od komsije u rezervnom sastavu, a koje ne sluze apsolutno nicemu korisnom sem popuni inventara pri razduzivanju ili da se eventualno na njima sedi. Tehnologija vetrovki je jako uznapredovala poslednjih 10-15 godina, pre svega zahvaljujuci specijalnom materijalu - goreteksu (GORE-TEX).

Windstopper
Windstopper
Postoje dva osnovna tipa vetrovki. Ona koju nosite kad je napolju suvo i ne preterano hladno ili uraganski vetrovito se obicno zove "windstopper". Drugi tip je jakna koja se moze nositi u svim prilikama i koja se obicno zove "shell" i koja vas kao i vindstoper stiti od vetra, ali i od padavina svih mogucih vrsta. Ajmo dakle prvo o vindstoperima.

Kao i kod shell-ova, jezgro vindstopera cini membrana od teflona koja se popularno naziva goreteks. Membrana je porozna, za otvorima koji su znatno manji od najmanjih vodenih kapi, ali neuporedivo veci od molekula vodene pare. Sistem funkcionisanja je ocigledan: dok vas u jednom smeru membrana stiti od padavina i vetra, u drugom smeru dozvoljava manjevise neometan prolaz vodene pare. Time se izbegava jedan od glavnih mehanizama smrzavanja, a to je u sopstvenom znoju. U kombinaciji sa aktivnim vesom koji brzo sprovede izlucevine sa vase koze do membrane vindstopera, gde nesmetano isparava u okolinu, ostajete prijatno suvi cak i pri vecim fizickim naprezanjima.

Kod vindstopera goreteks membrana je spakovana u meki i prijatni (sinteticki) flis ili tanki polar (o polarima ce biti reci malo kasnije) i cela jakna izgleda veoma tanko i lagana je, a pri tome vas vrlo efikasno stiti od vetra i potparivanja. Vindstopere takodje pravi gomila firmi: Arc'Teryx, Mountain Hardware, North Face, REI, Marmot, Mammoth, Black Diamod, Columbia Sportwear, Patagonia, Helly Hansen, plus verovatno gomila evropskih firmi. Medjutim sam materijal, goreteks, je kljucna stvar i znacajno utice na cenu. Dobar vindstoper sa goreteksom obicno kosta izmedju 100 i 200 dolara. Postoje nekakve zamene na trzistu, ali je konsensuz medju planinarima da je goreteks nenadjebiv i da vredi svaku paru koju za njega date.

Vindstoper se takodje bira da vam prijanja uz telo sto je moguce vise, ali da ne sputava pokrete. Bolji windstoperi imaju gurtne na rukavima, sa cicak trakom, umesto lastisa, koje omogucavaju da zatvorite manzetnu preko rukavice tako da izbegnete da vam vetar duva u rukave. Jos bolji imaju rajsfersluse ispod pazuha, koje mozete otvoriti u slucaju da vam treba dodatna ventilacija, ako ste se u vindstoperu recimo bacili na tezak posao savladavanja prevoja po suncanom ali vetrovitom danu. Konacno, vindstoperi ponekad imaju i kapuljacu, mada su kape posebna prica i posveticemo im malo vise paznje kasnije.

Medjutim, treba imati na umu da windstoperi nisu vodonepropustljivi. A nisu ni za surovo akanje u steni ili provlacenje kroz siblje jer se relativno lako mogu pocepati, zajedno sa goreteks membranom. Stoga birajte one koji barem imaju posebna ojacanja na delovima koji se akaju, kao sto su laktovi i ramena. Uz malo paznje ce vam potrajati godinama, cak i ako ih nosite svakodnevno, a najcesci uzrok stradanja vindstopera je - žar sa logorske vatre. Mada cak i sa par rupica tu i tamo odlicno odradjuju svoj posao, tako da ih nema potrebe cesto menjati.

 
Shell
Shell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kada se konacno bacite na ozbiljan rad u prirodi, sto ukljucuje visednevno boravljenje napolju, cesto po losem vremenu, kisi, snegu i vetrustini, rad u steni, skijanje ili snowshoeing, onda vam svakako treba shell. Shell je vrlo tanka i lagana "oplata" koja se nosi kao spoljni sloj i u principu izgleda kao vrlo cvrst suskavac.

Napravljen je obicno od 3 cvrsto slepljena sloja - unutrasnje postave, zatim goreteks membrane i na kraju spoljnjeg, impregniranog sloja. Goreteks membrana igra istu ulogu kao u vindstoperu, dakle sprecava podparivanje i ne propusta spoljnju vlagu unutra. Spoljni sloj stiti od svega sto vas sa neba moze strefiti i jakni daje mehanicku cvrstocu. Obicno je napravljen u formi "rip-stop-a", sto znaci od vrlo jake plastike protkane zastitnom armaturnom niti, koja ga cuva od cepanja i drugih mehanickih ostecenja. Spoljasnost je specijalno impregnirana tako da ne upija kisu ili sneg, a pri tome ne ometa rad goreteks membrane ispod. Medjutim, glavna razlika je u unutrasnjoj postavi koja je takodje od obradjenog goreteksa i ima sve savove prelepljenje specijalnom trakom, sto jaknu cini potpuno vodootpornom. Ali da ponovimo, za razliku od obicnog "suskavkca", ova jakna "dise" i u njoj se necete potpariti.

Shell-ovi su krojeni na specijalan nacin, tako da minimalno sputavaju pokrete, jer se cesto koriste u alpinizmu. Imaju obavezna ojacanja na delovima koji se akaju, kao sto su recimo laktovi i ramena (zbog nosenja ranca). Ni jedan dobar goreteks shell se ne prodaje sa postavom, cak ni sa onom koja se moze skinuti. Dakle shell je samo tanka plasticna jakna, ali tako napravljena da se vrlo lako oblaci preko bilo kojeg unutrasnjeg sloja odece.

Uglavnom svi shell-ovi imaju integralnu kapuljacu, koja je skrojena tako da kad je navucete na glavu prati pokrete lica i time ne ometa pregled situacije, kao sto je slucaj sa obicnim jaknama kod kojih vam se kapuljaca navuce preko nosa kad pogledate levo ili desno. Kapuljace treba da imaju poseban sistem veza za podesavanje pokivanja lica, kao i malu nastresnicu iznad cela koja sprecava da vam se kisa sliva u oci i ulazi u jaknu. Ima i prednju masku koja vam obicno doseze do pola lica, tako da ako vas u planini zadesi mecava mozete se zabarakadirati iza svog shell-a tako da vam samo oci vire. Kao i kod vindstopera, dobri shell-ovi moraju da imaju rajsfersluse ispod pazuha, kao i solidne gurtne oko rukava, za pritezanje oko rukavica.

Posebno bitna stvar kod shelova su spoljni rajsferslusi. Svi moraju biti dizajnirani tako da su vodonepropusni, plus su obicno ususkani ispod male prekrivke koja ih dodatno stiti od kise. Rajsferslusi moraju imati solidne gajke tako da ih mozete lako otvoriti i sa najdebljim rukavicama na rukama. Shellovi cesto nemaju previse spoljnih dzepova, ali kad ih imaju, sa unutrasnje strane moraju imati savove takodje prelepeljene pomenutom vodonepropusnom trakom. Dzepovi su obicno postavljeni na vecoj visini nego kod obicnih jakni, zato sto vam je pojas uglavnom nedostupan, zbog ranca, i obicno nisu zgodni ni namenjeni da se u njima drze ruke.

Neki shellovi imaju posebnu membranu u unutrasnjosti koja razdvaja grudni od trbusnog dela, stvarajuci dodatni vazdusni dzep koji vam stiti "jezgro" tela u slucaju da se "razdrljite", sto se desava recimo prilikom pentranja. Madjutim, danas je i ovo prevazidjeno posebnim krojenjem jakne oko ramena, tako da mozete ruke maksimalno podici u vis, bez da vam sevnu "gola krsta". 

Zbog svih ovih detalja, shell-ovi su skupa stvar. Dobar obicno kosta oko 450-500$, mada ima i jeftinijih varijanti koje ce vam odraditi posao, ako ih bas mnogo ne cimate. Iste firme koje sam gore pobrojao prave i shell-ove, s tim sto neke od njih pomalo hvataju na "ime", kao recimo Arc'Teryx ili Marmot. Uz malo paznje, ove jakna ce vam takodje dugo trajati, cak i ako ga intenzivno koristite u razlicitim aktivnostima. Moj shell je dobacio evo vec 10 godina i prakticno je jedino sto sam koristio u svemu cime se bavim - od uspona, preko skijanja, zatim svih mogucih pecinarenja, turinga na motociklu, pa do jedrenja na juznim morima. I sve to uz jednu promenu samolepljivih goretex traka na savovima, sto je zahvat koji u profi radnji za odrzavanje planinarske opreme kosta dvadesetak dolara. Eventualno nekoliko "osvezavanja" spoljne impregnacije sprejem koji kupite u toj isto radnji za jos desetak dolara.

Jedina stvar koja ce sigurno doakati shell-u je ista ta logorska vatra, Ali i puhovi, mrmoti i voluharice, ako ga se dokopaju. Rupa na njemu ma kako mala bila znaci da na tom mestu pocinje da propusta vodu, cime gubi osnovnu namenu. Postoje goreteks zakrpe koje mozete sami zbudziti, ali to je samo privremeno resenje. Zato ga treba cuvati od takvih nepogoda propisnim skladistenjem.

Ok, dovoljno je ovoliko za sada, u nastavku cemo malo o polarima, kapama i rukavicama i drugim sitnim drangulijama. Da ne bih previse davio sa linkovima, evo krenite odavde: REI

 

SRK_9930.jpg 

AtačmentiKomentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jassystar jassystar 14:10 19.08.2009

Prva...

Vidim, dodju ljudi, procitaju, preporuce (ili samo preporuce bez i citanja? ;-) ), a evo ja da budem ono iz naslova! :))

Puno korisnih informacija, o opremi itakoto, medjutim meni je dovoljno da me neko zainteresuje/podseti da se uvek iznova treba vracati prirodi. Hvala.

ps Citam Vas zbog slika. Slikovito pisete, a i slike su fantazija. Pozz!
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:30 19.08.2009

Re: Prva...

jassystar
Vidim, dodju ljudi, procitaju, preporuce (ili samo preporuce bez i citanja? ;-) ), a evo ja da budem ono iz naslova! :))

Puno korisnih informacija, o opremi itakoto, medjutim meni je dovoljno da me neko zainteresuje/podseti da se uvek iznova treba vracati prirodi. Hvala.

ps Citam Vas zbog slika. Slikovito pisete, a i slike su fantazija. Pozz!


Hahaha, evo otvaram blog, spreman na jedno 120 komentara, ali izgleda da sam promasio temu ;-).
Nego da predjemo mi na Ti?

drug.clan drug.clan 15:46 19.08.2009

Re: Prva...

srdjan.pajic
jassystar
Vidim, dodju ljudi, procitaju, preporuce (ili samo preporuce bez i citanja? ;-) ), a evo ja da budem ono iz naslova! :))

Puno korisnih informacija, o opremi itakoto, medjutim meni je dovoljno da me neko zainteresuje/podseti da se uvek iznova treba vracati prirodi. Hvala.

ps Citam Vas zbog slika. Slikovito pisete, a i slike su fantazija. Pozz!


Hahaha, evo otvaram blog, spreman na jedno 120 komentara, ali izgleda da sam promasio temu ;-).
Nego da predjemo mi na Ti?Nisi promasio temu, naprotiv vrlo je zanimljiva, samo laici kao ja nemaju sta da napisu na ovu temu jer ne znamo mnogo o ovome pa od diskusije nista. Kada sam ja bio mlad nije bilo tih fensi materijala i mi smo se po planinama verali u vunenim gacama

evo i slike za zenski space donji ves (sa tvog linka)
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:59 19.08.2009

Re: Prva...

izgleda da sam promasio temu ;-).

pa naravno da si promašio, očekivao sam posle naslova i fotografije da pišeš o opremi za ronjenje.
Vrlo informativno, pkv. (preporuka ko vrata)
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:13 19.08.2009

Re: Prva...

drug.clan
srdjan.pajic
jassystar
Vidim, dodju ljudi, procitaju, preporuce (ili samo preporuce bez i citanja? ;-) ), a evo ja da budem ono iz naslova! :))

Puno korisnih informacija, o opremi itakoto, medjutim meni je dovoljno da me neko zainteresuje/podseti da se uvek iznova treba vracati prirodi. Hvala.

ps Citam Vas zbog slika. Slikovito pisete, a i slike su fantazija. Pozz!


Hahaha, evo otvaram blog, spreman na jedno 120 komentara, ali izgleda da sam promasio temu ;-).
Nego da predjemo mi na Ti?Nisi promasio temu, naprotiv vrlo je zanimljiva, samo laici kao ja nemaju sta da napisu na ovu temu jer ne znamo mnogo o ovome pa od diskusije nista. Kada sam ja bio mlad nije bilo tih fensi materijala i mi smo se po planinama verali u vunenim gacama

evo i slike za zenski space donji ves (sa tvog linka). Ja sam pecinario svoje prve godine u sirogojno dzemperu i caletovom HTZ kombinezonu. I tako sam srecan sto ne moram vise . Mislim da i nije poenta da se potrose sve pare na najfensiju mogucu opremu, jer ce i ona na kraju zavrsiti na dnu ormara ako ne usaglasimo ostale apsekte planinarenja. Zato mali vodic za drugare sa bloga mozda nije sasvim gubljenje vrmena. A i uzivam u carima tehnoloskog napretka...srdjan.pajic srdjan.pajic 16:20 19.08.2009

Re: Prva...

Bojan Budimac
izgleda da sam promasio temu ;-).

pa naravno da si promašio, očekivao sam posle naslova i fotografije da pišeš o opremi za ronjenje.
Vrlo informativno, pkv. (preporuka ko vrata)


Fala Budimce, nego nisu jos poceli da prave goreteks futrole za kucne macke, inace bi i Usati sa nama, da se bije sa voluharicama.

Baj d vej, ove slike su sa proslonedeljnog uspona. Zeljni osvete za neuspelo pentranje na Pikes Peak, olesili smo tri fourteener-a u jednom danu: Mt. Lincoln, Cameron i Bross, od kojih je svaki visi od Pajksa. Cisto da ga bacimo u prasinu, pre nego sto mu konacno stanemo nogom za vrat.
bauer. bauer. 19:59 19.08.2009

Re: Prva...

ali izgleda da sam promasio temu ;-).

nisi promasio nego si udavio :)))))
salim se, nisi, informativno je za nas koji o tome ne znamo nista. ja se spremam da ovih dana krenem na obronke jedne planine koja se tek za 11 metara kvalifikovala da je zovu planinom.
jassystar jassystar 20:12 19.08.2009

Re: Prva...

Hahaha, evo otvaram blog, spreman na jedno 120 komentara, ali izgleda da sam promasio temu ;-).
Nego da predjemo mi na Ti?


Važi se! Ako i ne bidne 120 komentara, o'ma treba uzeti u obzir da je ovijeh dana ovde i dalje upekla jara, pa je većina skoncentrisana na oskudnu garderobicu, vodu i sunce, daklem letnje čarolije! Pogle samo kako radim posao političara - excuses, excuses...
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:48 19.08.2009

Re: Prva...

bauer.
ali izgleda da sam promasio temu ;-).

nisi promasio nego si udavio :)))))
salim se, nisi, informativno je za nas koji o tome ne znamo nista. ja se spremam da ovih dana krenem na obronke jedne planine koja se tek za 11 metara kvalifikovala da je zovu planinom.


U, je, a jos sam se trudio da ne udjem u neke detalje i digresije. Al' sta ces, kad ne ide

Hahaha, volim taj izraz: "spremam se da ovih dana krenem". Vidi se, nas covek Ajde, lijencino, kera pod misku pa u brda, sta ima se spremas?! Tu kod vas je barem toplo i suvo.

Nego gde se to penjes? Verovatno nije Bellagio .

bauer. bauer. 22:32 19.08.2009

Re: Prva...

Hahaha, volim taj izraz: "spremam se da ovih dana krenem".

Karte su mi u dzepu Ime planine pocinje sa A. Znas je ti dobro, nije bas neka planina, ali...
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:42 20.08.2009

Re: Prva...

bauer.
Hahaha, volim taj izraz: "spremam se da ovih dana krenem".

Karte su mi u dzepu Ime planine pocinje sa A. Znas je ti dobro, nije bas neka planina, ali...


Nemoj da me zahebavas, pa Andi su malo vise od 11m u kvalifikaciji za planinu .

Salim se Bauercevicu, komso, slikni se tamo pored novog tornja! Pa na pljesku sa kajmakom, u ono kafance pored Carapica bresta, ako to jos radi. Sta bre nije neka planina?! Nego sta je!? Jos i zelena! Hajde, uzivaj

srdjan.pajic srdjan.pajic 03:44 20.08.2009

Re: Prva...

srdjan.pajic

. Ja sam pecinario svoje prve godine u sirogojno dzemperu i caletovom HTZ kombinezonu. I tako sam srecan sto ne moram vise . Mislim da i nije poenta da se potrose sve pare na najfensiju mogucu opremu, jer ce i ona na kraju zavrsiti na dnu ormara ako ne usaglasimo ostale apsekte planinarenja. Zato mali vodic za drugare sa bloga mozda nije sasvim gubljenje vrmena. A i uzivam u carima tehnoloskog napretka...


A, evo i slika u sirogojno dzemperu i HTZ kombinezonu, direktno iz ondasnjeg SSP-a (Srpskog Svemirskog Programa), fala Simi iz SOB-a. Dakle, Dubasnica, tada najdublja jama u Srbiji, neke '98, recimo.nikvet pn nikvet pn 17:23 19.08.2009

Bravo

Jeste predobar tekst koji te ostavi bez teksta
konsensuz medju planinarima da je goreteks nenadjebiv i da vredi svaku paru koju za njega date.

Kao lovac iz preplastične premobilne ere popljuckao sam goretex samo tako - preskupo, šuškavo, šminkersko ... Dok jednom na oštroj košavi nisam probao. I prvom prilikom nabavio.
Zato ne smem da pljuckam na ove pederikaste plastikanerske majičice nego ćutim, pratim i pažljivo čitam čekajući nastavak.
shumska shumska 17:55 19.08.2009

Re: Bravo

greška
za brisanje
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:51 19.08.2009

Re: Bravo

nikvet pn
Jeste predobar tekst koji te ostavi bez teksta
konsensuz medju planinarima da je goreteks nenadjebiv i da vredi svaku paru koju za njega date.

Kao lovac iz preplastične premobilne ere popljuckao sam goretex samo tako - preskupo, šuškavo, šminkersko ... Dok jednom na oštroj košavi nisam probao. I prvom prilikom nabavio.
Zato ne smem da pljuckam na ove pederikaste plastikanerske majičice nego ćutim, pratim i pažljivo čitam čekajući nastavak.


Uh, lovci su ovde posebna kategorija industrije! Sad imaju one male ATV-ove, pa natovare ceo arsenal i pice po sumskim puteljcima u nameri da ubiju stve sto ima usi i rep. Mada ja ne znam o tome nista, pa ako oces da pises, javi se. .

nikvet pn nikvet pn 07:55 20.08.2009

Re: Bravo

Kao lovac iz preplastične premobilne ere

... već mobilni telefon u lovu izgledao mi je nesportski. A tek snajperi šta je izašlo sačuvajBože ... Radi se o tome da mi je takav lov izgubio draž nadmetanja sa sobom pa sa divljači. U pretplastičnoj premobilnoj eri izložen si poprilično ćudima prirode, a protiv životinjskih čula treba ti veliko znanje, snaga i sreća. Danas lovci izlaze tako opremljeni tehnikom da divljač stvarno nema nikakvu šansu. A to već nije zanimljivo ni izazovno. Oni ne znaju da dobar lov ne podrazumeva odstrel; meso. Koliko puta sam se vratio iz lova puna srca prazna ranca; u lov se ide u avanturu, doživljaj a ne po meso. Za to postoje mesare.
Priznajem da sam sa ovakvim stavom izrazita manjina u lovnoj populaciji. Ogromna većina zdušno je prihvatila svu silu tehnike i opreme. Zezaju me da sam bivši, da mi srce omeklo; a ja njih da se vraćam na lov strelom i kopljem; sokolom i hrtom.
Zamisli zimsku noć i ideš da čekaš vuka na mršu. Sledi ti se duša na samu pomisao, jelda. Ali sada ima zimska čeka ugrejana. Spreman senzor na pokret kada dođu. Igraš igrice ili dremaš, senzor te probudi. Onda uključiš infracrveni snajper i biraš vuka da pucaš. To lov ? Ma ajde bre.
albicilla albicilla 08:27 20.08.2009

Re: Bravo

nikvet pn
Kao lovac iz preplastične premobilne ere... već mobilni telefon u lovu izgledao mi je nesportski. A tek snajperi šta je izašlo sačuvajBože ... Radi se o tome da mi je takav lov izgubio draž nadmetanja sa sobom pa sa divljači. U pretplastičnoj premobilnoj eri izložen si poprilično ćudima prirode, a protiv životinjskih čula treba ti veliko znanje, snaga i sreća. Danas lovci izlaze tako opremljeni tehnikom da divljač stvarno nema nikakvu šansu. A to već nije zanimljivo ni izazovno. Oni ne znaju da dobar lov ne podrazumeva odstrel; meso. Koliko puta sam se vratio iz lova puna srca prazna ranca; u lov se ide u avanturu, doživljaj a ne po meso. Za to postoje mesare.Priznajem da sam sa ovakvim stavom izrazita manjina u lovnoj populaciji. Ogromna većina zdušno je prihvatila svu silu tehnike i opreme. Zezaju me da sam bivši, da mi srce omeklo; a ja njih da se vraćam na lov strelom i kopljem; sokolom i hrtom. Zamisli zimsku noć i ideš da čekaš vuka na mršu. Sledi ti se duša na samu pomisao, jelda. Ali sada ima zimska čeka ugrejana. Spreman senzor na pokret kada dođu. Igraš igrice ili dremaš, senzor te probudi. Onda uključiš infracrveni snajper i biraš vuka da pucaš. To lov ? Ma ajde bre.


znao sam jednog divnog lovca.. dragos smiljanic, reziser u penziji, pa provodio veci deo godine na rodnom zlatiboru, osecao potrebu da tumara planinom, ali mu je bilo stalo i do gledista njegovih seljaka - ne bi da ga dozivljavaju kao zamlatu i budalu sto se iz bgd vratio pa doneo cudne manire. i tako je kupio pusku i uclanio se u lovacko drustvo. kad sam ga upoznao, pre 15 god, rekao mi je: tri godine vec idem u lov, a da nista nisam ulovio, i nikad se bolje nisam provodio. dirnut, poklonio sam mu svoj prirucnik za identifikaciju ptica

nema pticarenje dodirnih tacaka sa drzanjem ptica u kavezima, kako ste negde drugde sugerisali, ali cu ja ovde priznati da ima sa lovom, sa potragom, sa svim znanjem koje je potrebno, a da i dalje ne bude garancija uspeha

mozete ga gledati kao na doprinos nauci, ali i kao izgovor pred sobom i drugima da boravite pod vedrim nebom

srdjane, izvini na ovom trolu
nikvet pn nikvet pn 09:26 20.08.2009

Re: Bravo

tri godine vec idem u lov, a da nista nisam ulovio, i nikad se bolje nisam provodio.

Izvanredno
kao izgovor pred sobom i drugima da boravite pod vedrim nebom

Trica bez koske. A da li je to planinarenje, lov, rafting, traking, 'pticing' () itd itd to nema veze, nije bitno.
A da treba oprema - treba, još kako. Ali s merom, da oprema ne pređe u opsesiju i samoj sebi svrhu.
albicilla albicilla 13:15 20.08.2009

Re: Bravo

Trica bez koske. A da li je to planinarenje, lov, rafting, traking, 'pticing' () itd itd to nema veze, nije bitno.


prvi alpinisti su, tamo u xix veku, osecali jaku potrebu da svoje uzivanje maskiraju u drustveno potrebnu i opravdanu aktivnost, pa su naprasno postajali geolozi i sakupljaci "gorskih kristala". kakobilo, danas je cak i u srbiji alpinizam prihvatljiva delatnost i niko svoju pasiju ne skriva iza nauke

sa druge strane, gledanje ptica jos je neshvaceno, pa mnogi mladi pticari upisuju biolgiju (sto, doduse, ima i svojih dobrih strana)
bandi fornoski bandi fornoski 21:10 22.08.2009

Re: Bravo

albicilla
Trica bez koske. A da li je to planinarenje, lov, rafting, traking, 'pticing' () itd itd to nema veze, nije bitno.

danas je cak i u srbiji alpinizam prihvatljiva delatnost i niko svoju pasiju ne skriva iza nauke

Nije bas tako. Moze da se desi, ko nekim mojim drugovima, da vas u zoru probudi policija jer su seljaci prijavili da se po brdima smucaju neki sumnjivi tipovi sa rancevima. A tek probajte da objsanite nekom ko zivi gore da volite da tumarate po prirodi, tek onako. Gledace vas ko ludaka, njima je prirode preko glave.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:05 19.08.2009

obozavam

brda, planine, emisije o osvajanju vrhova, pecina i umorim se gledajuci, pa mi hladno, uzivim se. Preporuka naravno
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:45 20.08.2009

Re: obozavam

dusanovaiivanovamama
brda, planine, emisije o osvajanju vrhova, pecina i umorim se gledajuci, pa mi hladno, uzivim se. Preporuka naravno


Hvala, hvala, nego koliki su Dusan i Ivan i interesuje li ih mozda priroda?
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:06 20.08.2009

Re: obozavam

21 i 19.g. trenirali kosarku, stariji na pravima, mladji je ove godine upisao dif, on i dalje trenira, inace su u sada u fazi kada ih najvise interesuje zenska prirodna lepota
dunja73 dunja73 01:10 20.08.2009

--

Outdoor odecu ne kupujem skupu , ali i to sto imam
je za pristojan novac - pristojno .. I mislim da to i ne mora bas sve markirano da se uzima...
Mada ja nisam nikakav profi (daleko od toga) ali neke stvari sam
naucila , videla ,dozivela ..jer bez "ljuBOvi" prema planini , od te zabave nema nista ..


srdjan.pajic srdjan.pajic 01:34 20.08.2009

Re: --

dunja73
Outdoor odecu ne kupujem skupu , ali i to sto imam
je za pristojan novac - pristojno .. I mislim da to i ne mora bas sve markirano da se uzima...
Mada ja nisam nikakav profi (daleko od toga) ali neke stvari sam
naucila , videla ,dozivela ..jer bez "ljuBOvi" prema planini , od te zabave nema nista ..


Ma sve je ovo ovde go amater, kakvi crni "profesionalci"!
Ovo cisto malo da pomognemo uzitku, mozda i da poneki bloger ne odustane odmah posle prvog izleta. A i priroda je toliko nepredvidljiva, da nikakva oprema nikad nece oduzeti ono cari koje izvesno mucenje i napor u borbi sa njom i sa samim sobom donose.

dunja73 dunja73 01:49 20.08.2009

Re: --

Ma sve je ovo ovde go amater, kakvi crni "profesionalci"!

Ti si mi "sumnjiv"
nego , znam nekoliko njih sto su prolali dusu planini itd...
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:42 20.08.2009

супер ти је блог

Немој ни да помишљаш да престанеш да пишеш. Читају људи, него немамо шта да додамо.

Ево шта паметно и корисно да додам ја из мог искуства? Једино да кажем да не треба држати гвоздене алате голим рукама на -30 (осим ако баш не желите да добијете промрзлине другог реда).
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:48 20.08.2009

Re: супер ти је блог

marco_de.manccini
Немој ни да помишљаш да престанеш да пишеш. Читају људи, него немамо шта да додамо.

Ево шта паметно и корисно да додам ја из мог искуства? Једино да кажем да не треба држати гвоздене алате голим рукама на -30 (осим ако баш не желите да добијете промрзлине другог реда).


Drugog reda? Jel to ono kad ti je mnooogo ladno, a ne moz' da pustis?

Ma kakvi da prestanem da pisem, uporan sam ja, a i tek smo kod prvog nastavka, necete se tek tako izvuci, makar svih 120 komentara posle bili moji

marco_de.manccini marco_de.manccini 13:25 20.08.2009

Re: супер ти је блог

Drugog reda?

то је кад те прво руке пеку као да си их ставио на ринглу, а после више ништа не боли па ти у болници скину кожу као да се ради о рукавицама.

него да не растерујемо људе, не дешава се ово свакоме у природи, слободно идите, ово се дешава само онима који без рукавица баратају металним кључем и металним бурадима на -30. а толико глуп није нико, је л’ да?
albicilla albicilla 07:55 20.08.2009

sve je to lepo

...ali sam se nekada bavio planinama i svim aktivnostima u njima po par meseci godisnje, i sve to bez opreme, samo gojzerice i rusak, sve drugo pozajmljeno

onda sam se zaposlio... kupio opremu :))) i gledao je i sanjao planinu, ali vise nisam imao slobodnog vremena
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:37 20.08.2009

Re: sve je to lepo

albicilla
...ali sam se nekada bavio planinama i svim aktivnostima u njima po par meseci godisnje, i sve to bez opreme, samo gojzerice i rusak, sve drugo pozajmljeno

onda sam se zaposlio... kupio opremu :))) i gledao je i sanjao planinu, ali vise nisam imao slobodnog vremena


Ja sam to resio tako sto sam se zaposlio i krenuo da planinarim (pecinarim) u isto vreme.
thug_b thug_b 08:22 20.08.2009

cipele!

u nastavku cemo malo o polarima, kapama i rukavicama i drugim sitnim drangulijama.

ej sirogojno () - nemoj cipelke (i carape i to) da preskocis. to je najvaznije... tj. najvaznije na duge staze. tj meni:) jadne noge. cele nas nose.
a i od njih sve vuce, znas kako kazu ono: "tople noge, hladna glava", pa "cizma glavu cuva..." i tako to...

a ta "pametna" sintetika je, inace, strava i za svaki dan... uglavnom nepoznata, a u preostatku t-o-t-a-l-n-o potcenjena stvar.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:35 20.08.2009

Re: cipele!

thug_b
u nastavku cemo malo o polarima, kapama i rukavicama i drugim sitnim drangulijama.

ej sirogojno () - nemoj cipelke (i carape i to) da preskocis. to je najvaznije... tj. najvaznije na duge staze. tj meni:) jadne noge. cele nas nose.
a i od njih sve vuce, znas kako kazu ono: "tople noge, hladna glava", pa "cizma glavu cuva..." i tako to...

a ta "pametna" sintetika je, inace, strava i za svaki dan... uglavnom nepoznata, a u preostatku t-o-t-a-l-n-o potcenjena stvar.


E, necu, ne brini, opanci sa vibramom ce da budu posebna prica, samo da mi se malo oporavi publika od ovolikog teksta a sa malo slika. Ociglednoje da si vec usao u sustinu.

Ja mislim da je vecina nas od malih nogu ucena da je "sintetika" nesto lose, jeftino djubre koje treba zaobilaziti. I ja sam naravno imao otpor prema tome, dok nisam poceo malo cesce da zamenjujem pivce ispred dragstora sa lamzanjem po brdima.
aurelije aurelije 10:39 20.08.2009

Planinar i orijentirac - ljubitelj prirode

Ja sam već par godina orijenirac (trčanje po šumama, livarama i gorama naše zemlje ponosne uz kompas i kartu) a nešto kraće sam i planinar. Ništa lepše od druženja u prirodi.

Stvarno, sintetika je nezamenljiva. Dok sam trčao u pamučnim majicama redovno bih prokuvavao (trčati uz brdo kroz šumu je baš gadno). Obuća je takođe bitna stavka. Treba imati bar neke trail patike za neko lakše planinarenje, a za ozbiljnije tu je već Vibram đon neophodan.

Zanima me kako se kotira McKinley oprema za amaterskom planinarenje? I kakva specifikacija nepromočivosti (u milimetima vodenog stuba) i prozračnosti (u gramima vode po danu) treba da bude za dobru planinarsku vetrovku i shell?
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:25 20.08.2009

Re: Planinar i orijentirac - ljubitelj prirode

aurelije
Ja sam već par godina orijenirac (trčanje po šumama, livarama i gorama naše zemlje ponosne uz kompas i kartu) a nešto kraće sam i planinar. Ništa lepše od druženja u prirodi.

Stvarno, sintetika je nezamenljiva. Dok sam trčao u pamučnim majicama redovno bih prokuvavao (trčati uz brdo kroz šumu je baš gadno). Obuća je takođe bitna stavka. Treba imati bar neke trail patike za neko lakše planinarenje, a za ozbiljnije tu je već Vibram đon neophodan.

Zanima me kako se kotira McKinley oprema za amaterskom planinarenje? I kakva specifikacija nepromočivosti (u milimetima vodenog stuba) i prozračnosti (u gramima vode po danu) treba da bude za dobru planinarsku vetrovku i shell?


Jesi li ti od onih sto sakrivaju markere?
Jednom sam ucestvovao na nekom nocnom orjentirskom krosu na Avali, onako skroz outsajderski, e, spao sam bre s nogu. Al' smo od 20 ekipa stigli 6. Jos bi stigli i ranije da se neki "profesionalci" nisu sluzili prljavim trikovima. A i vukli smo akumulator i far od Trabanta, q da nismo, bili bi sigurno prvi!

Medju ovim shellovima koje poznajem nisam video da se specificira nepromocivost i prozracnost. To se vise radi, koliko znam, za satore. Ali svejedno, taj broj ti ne bi mnogo rekao, jer tu je konacno najbitnije da li ti je jakna udobna ili ne, sto je subjektivan osecaj. A i zavisi ponajvise od tvog tela - koliko se znojis, koliko mozes da tolerises kondenzaciju i pre svega - sta ces da radis u planini. Dakle suvise nepoznatih da bi ti dva broja rekla da li je jakna dobra ili ne. Ako planiras da trcis uz planinu, to je prilicno aerobno i automatski znaci puno znojenja, ali u kratkom vremenskom intervalu. Ja licno tu verovatno ne bih ni nosio shell, nego ga navukao samo kad stanem ili ako bas krene da lije neka kisa ili sneg dok trcim.

Ne znam nikog ko ovde u USA koristi McKinley, ali to nista ne govori o toj opremi, sem da je mozda vise popularna u Evropi. Koliko vidim na websajtu, deluje onako ok, barem za neke lakse aktivnosti. Ne mogu da nadjem fotografije ovog sto lici na shell-ove, da ih pogledam, jer je to ipak malo komplikovanije i po tome mozes donekle da ocenis koliko je firma dobra. Koliko vidim ne rade sa GoreTEX-om, sto znaci da su namenjeni trzistu sa malo manjom finansijskom moci. Sto dalje znaci da su verovatno prisiljeni da prave i neke druge kompromise da bi oborili cenu. A tu zaista vazi - koliko para, toliko muzike. Djavo je u detaljima. Ali ajde da pretpostavimo da je taj njihov AQUAMAX nesto losiji od goreteksa, ali i dalje tolerantan. Prvo sto moze da predstavlja problem su savovi i kako su zadihtovani. To je u principu najslabija tacka svakog shell-a i posle godinu-dve moze da ti se odlepi i da pocne da pusta vodu, narocito tamo gde su prevoji - oko vrata i oko ramena (gde nosis ranac). Druga stvar su rasferslusi - da li ce da ti crknu (ili pocnu da propustaju vodu) opet posle godinu akanja ili ne. To sve moze da se vidi, samo sto eto nisu stavili nikakvu fotku na sajt, samo neke blesave crteze. Oblik mi deluje ok, barem na ovim crtezima, jedino nisam siguran za kroj oko ramena i da li kad dignes ruke uvis, ode i cela jakna.

Nisam ti mnogo pomogao, ali da sam na tvom mestu i da treba da kupim shell, ja bih zamolio nekog ortaka koji ga ima i koji se razume da ide sa tobom, da ga opipa. Inace, rizikujes pomalo macku u dzaku.

Takodje, bitno je da se raspitas kakvu garanciju daje firma. Na primer, za moj shell (Marmot) i ove druge, koje prave pobrojane firme, ako se posle x-godina pojavi neki problem koji lici na fabricku gresku (kao sto se recimo desilo mojoj Rebeki, da je poceo da se ljusti unutrasnji sloj), zamenice ti ga za novi bez reci, iako je garancija odavno istekla. Takodje, dobro je ako mozes da ga vratis recimo u roku od mesec dana, uz punu nadoknadu, jer onda imas sanse da ga isprobas u planini i vidis da li ti odgovara. Sve ove vece firme to omogucavaju bez problema, bas zato sto je shell toliko skup i kupuje se ne bas svake godine.

Pozdrav.

aurelije aurelije 23:43 20.08.2009

Re: Planinar i orijentirac - ljubitelj prirode

E to na Avali je noćna planinarska orijentacija. Dakle disciplina planinarenja a ne orijentiring. Ipak to je jako slično orijentiringu. Razlika je u tome što se orijentiring trči na kraćim stazama, pojedninačno, na kartama 1:10 000 (a ne na vojnim 1:25 000), što su tačke unapred ucrtane (a ne crtaš ih ti po nekim zadacima), što kao kontrolne tačke služe čitači čipova (a ne momci iz Gorske službe spasavanja)...

Inače prošle godine sam prvi put bio na toj noćnoj planinarskoj. I što je smešno prvi put sam bio na Avali iako živim u Beogradu 20 godina :) Pregazili smo je lakše nego neko brdo u mom selu (doduše moje selo je podno Golije, svako brdo je u stvari planina ali se ne izdižu toliko koliko Avala nad Beogradom)...

Što se opreme tiče hvala na informacijama. Kod nas je oprema i skupa i slab je izbor. Naši planinari jedva čekaju da idu u inostranstvo da se opreme, a Sofija je popularno mesto. Taman uz put ka Vitoši. Rili, Pirinu...
rozalija rozalija 10:49 20.08.2009

oprema

Hvala za tekst, odavno trazim slican 'korisnicki' pregled outdoor opreme.
audrey92 audrey92 16:39 20.08.2009

hvala na tekstu

Otvorio si mi oci! Dakle, ne planinarim i nadam se da nikad necu morati da probam, ali me jako zanimaju materijali i odeca. Celog zivota me mama ubedjuje kako je sintetika jako losa, telo ne moze da dise, i da treba kupovati odecu samo od prirodnih materijala, sto ja pasionirano i cinim. Za dobru vunu (one tanke letnje, ili dobro upredenu u dzemper) sam u stanju da planim astronomske sume, a svilu po mirisu osetim. O lanu da ne govorimo... Kad ti sad ovo sa sintetikom... sve ti verujem, sad si me tacno zainteresovao da kupim nesto od goretexa, da probam i to cudo.

Samo pisi dalje, jako jako dobar tekst!
thug_b thug_b 19:29 20.08.2009

Re: hvala na tekstu

dodatak za one koji i pored srdjanovih inspirativnih tekstova od prirode vole najvise gradske parkove:)
od te sintetike se odavno vec ne prave samo trenerke i avanturisticka oprema. danas kroje i kroje tako fantasticno sve osim kravata i sakoa (a mozda ima i toga ali ja nisam trazila:)... od vesa, preko haljina, do kaputa. prednostima (finansijskim, prakticnim, modnim, zdravstvenim, higijenskim) i raskrinkavanju mitova o sintetickoj odeci "za svaki dan i svaku priliku" mogao bi da se posveti i na srdjanov tekst nadoveze jos jedan jednako dugacki ali...

ovaj mali dodatak pisem iz saosecanja prema ljudima koji imaju nepredvidive, neukrotive i neobjasnjive probleme sa preosetljivom kozom.
srdjan je vec potanko i zivopisno objasnio kako ovi materijali stite, a ja dodajem jos i da je "pametna" sintetika mekana (glatka) i elasticna pa nema trenja (setimo se vunenih hulahopki). a kad vam je koza suva (odeca se ne natapa znojem... od trcanja da stignes autobus) i zasticena od vetra i zime (ne puca i ne susi se... od cekanja sledeceg autobusa na vetrometini) - onda je koza i mirna, a i bubrezi i tako to.
kakvi god svrbeci osipi i crvenila da vas muce, od srca preporucujem da probate sa "pamentom" sintetikom. i preporucujem da podjete od odece koja je najbliza kozi, tj. vesa (znam da je strasno:), jer dzabe vam "high performance" jakna ako ispod imate vuneni dzemper i debelu pamucnu treger majcu. ves je, verujem, i najlakse naci i priustiti.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:52 20.08.2009

Re: hvala na tekstu

ја страх од синтетике ”оправдавам” тиме што заиста постоје гадне синтетике од којих људи праве за два динара неке одевне предмете које је мука и гледати а не ставити на кожу и који у сваком погледу далеко заостају за памуком.

памук је можда несавршен, али нам је познат, знамо тачно шта добијамо. постоје синтетике са бољим карактеристикама али и са много горим.
audrey92 audrey92 20:51 20.08.2009

Re: hvala na tekstu

Hvala na informacijama. Ono sto se u normalnim prodavnicama nalazi od normalne sintetike (kao zamena za vunu u dzemperima ili za ves) je katastrofalno i ja to izbegavam. Gde da kupim i kako da prepoznam tu novu sintetiku? Ima li neko posebno ime? I da li moram onda da kupujem u outdoor prodavnicama? Mislim, stilski mi se ne bi bas uklapalo... Znas li neku marku, neki label koji pravi takvu odecu?
Nemam osetljivu kozu, ali klasicnu sintetiku ne podnosim, mozda je to vise psiholoski. A opet, zivim u veoma vlaznim predelima i gotovo cele godine se znojim i ne znam vise kako da se obucem. Valjda je ta pametna sintetika za takve situacije?
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:37 20.08.2009

Re: hvala na tekstu

marco_de.manccini
ја страх од синтетике ”оправдавам” тиме што заиста постоје гадне синтетике од којих људи праве за два динара неке одевне предмете које је мука и гледати а не ставити на кожу и који у сваком погледу далеко заостају за памуком.

памук је можда несавршен, али нам је познат, знамо тачно шта добијамо. постоје синтетике са бољим карактеристикама али и са много горим.


Od takve sintetike strah i jeste opravdan. Dakle, kao sto rekoh gore, nije samo stvar u tome da se koristi plastika, vec i u tome kako je hemijski obradjena, a narocito kako je tkana. Ne kosta aktivni ves bas sasvim nepotrebno 30-50$.

Ja inace i danas volim da se nakon sto se vrnem u kamp presvucem u pamucnu majicu, za ono sedenje pored vatrice. Jer kad covek miruje, plastika i nema neke velike prednosti, a ucenje o tome kako je sintetika bljak je uvek tu negde u podsvesti.

thug_b thug_b 23:02 20.08.2009

Re: hvala na tekstu

Nemam osetljivu kozu, ali klasicnu sintetiku ne podnosim, mozda je to vise psiholoski.

buvljacku sintetiku ne podnosi niko, no sintetiku uopste ljudi izbegavaju, ja mislim, i na "psiholoskoj" bazi. cilj pametne sintetike je da sa kozom uopste ne reaguje (tj. upravo da je pusti da dise), sto ume biti "pshiloski" neobicno. pitas se, recimo, imas li uopste gace na sebi jer nista ne osecas:). onda, sintetika je uglavnom tanka i lagana i cilj joj je da te zastiti od vlage/vetra/zime pre nego da te ugreje. opet "psiholoski" neobicno, ides ulicom po najstrasnijem kijametu sa tri sloja tanke i lagane odece, nije ti zima, super ti je, ali ti se svako malo prividja lik bake koja prestravljeno/zabrinuto odmahuje glavom.
ima tu svega i svacega na sta bi se psiha morala naviknuti. to se kod nas zenskih u velikoj meri odnosi i na stil:) cek, ustvari, da nadjem nesto... evo ga:
Zato ne smem da pljuckam na ove pederikaste plastikanerske majičice nego ćutim, pratim i pažljivo čitam čekajući nastavak.

znaci i muski muku muce sa sintetika stilom, a ne samo zene:)))

A opet, zivim u veoma vlaznim predelima i gotovo cele godine se znojim i ne znam vise kako da se obucem. Valjda je ta pametna sintetika za takve situacije?

yes! vidis, ja volim prirodu toliko da i u gradu ne vozim vec pesacim ili vozim bicikletu i i bukvalno izmisljam razloge da izadjem iz kuce, rain or blizzard or wind or shine. pa i pored toga ne vidim da je ljudima koji rade sve suprotno od mene lakse. mozda im je maaaalo lakse, al' meni je mnoooogo lepse:)

a za labels: ja vec dugo etikete i ne gledam, sto ti kazes, znam pod prstima jel "pametno" ili ne kupiti. za vikend cu, kad budem prala ves, da prostudiram materijale i marke pa cu da dopisem rezultate i savete za pronaci nesto sto mozes i za posao da obuces.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:09 20.08.2009

Re: hvala na tekstu

audrey92
Hvala na informacijama.?


To je zapravo ves, koji se najcesce tako i zove: aktivni ves (active underwear, underarmour, itd ). Malo redje se prodaje u obicnim radnjama, zato bih ti preporucio bilo koju planinarsku ili opste sportsku radnju. Skokni slobodno na REI-jev web sajt, imas gore link i tu imas sve zivo i mrtvo (ja ni ne znam koja je "marka" mog vesa). Kao sto rekoh, tu retko mozes da se zeznes. Prave ljudi to vec godinama unazad.

Samo da ne bude zabune - neces se ti u ovom nista manje znojiti nego u pamuku, nego ces spreciti onaj osecaj hladnoce koji imas u obicnoj majici, a koji je leti i na toplom mozda samo neprijatan, ali u planini, zimi, ili na velikoj visini se zaista smrznes! Takodje, osusices se mnogo brze nego u pamucnoj majici. Znaci, sto neko rece gore - dzaba ti dobre jakne i dzemperi ako imas mokar pamucni ves uz telo. To je svrha aktivnog vesa.


mimi09 mimi09 19:26 21.08.2009

Re: hvala na tekstu

Bas ti hvala na objasnjenju, pitala sam se sta je tu aktivno - ti se opustis, a on se sam penje sa sve tobom u njemu.
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:17 21.08.2009

;)

Samo da mahnem i pomognem ka usponu na 120. komentar

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana