Ako neko sluša

NeuroRadoznalost RSS / 20.08.2009. u 03:55

 046-14ClinicbyOsleratRVH.jpg

Kratak tekst.

Previse sam umoran od učenja da bih mnogo razmišljao.

Danima spremam farmakologiju i poludeću.

Ja sam inace zagovornik studija medicine po William Osler-u.

On je uvek bio za to da se studentima predaje što više na odeljenju a što manje u amfiteatru.

Na svu sreću u normalnim zemljama je taj sistem zaživeo ali na svu žalost kod nas nije.

Mnogo su ga citirali, mnogo je bio kontroverzan ali ipak jedna njegova rečenica je opisala celu svrhu njegovog postojanja:" I desire no other epitaph ... than the statement that I taught medical students in the wards, as I regard this as by far the most useful and important work I have been called upon to do".

Naravno eto ja sedim u Srbiji i na četvrtoj godini medicine BUBAM farmakologiju.

Nemojte pogrešno da me shvatite, to je divna nauka ali loše sprovedena u Srbiji.

Osim toga što se uči gomila lekova koji nisu u upotrebi verovatno od Karađorđa tu postoji i mnogo taksativnog nabrajanja kao npr cefalosporini. 

Cefalosporina ima jedno 28 (zavisno od literature) a vi treba da ih nabrojite, podelite u četiri grupe i opišete. Nazivi tih lekova idu otprilike ovako: cefazolin, cefalotin, cefadroksil, cefaleksin, cefapirin, cefradin, cefaklor, cefamandol, cefonicid, cefoksitin, cefuroksin..... i tako u nedogled. E sad vi možete da zamislite da je ovo otprilike kao jedna disfunkcionalna porodica na okupljanju gde pola rođaka neznate a oni svi očekuju od vas da im znate: ime, prezime, koleno tj rođačku vezu, datum rođenja,  zanimanje i još po neku zanimljivost. Ma baš interesantno.

 Ali vrhunac celog ispita nisu ti lekovi već recepti tj propisivanje lekova. Na testu dobijate da propišete 5 leka od kojih samo jedan možete da omanete a dovoljan je jedan zarez da vam ne priznaju celo pitanje. Traže doslovnu reprodukciju celog recepta. Aha, mislite da nije teško. E pa ti recepti se uče napamet, imate jednu listu recepata odakle naučite od A do Š svih 50 recepata, njihove doze, broj kutija i način upotrebe. I onda dobijete u pitanju da propišete npr. klozapin, bez daljeg objašnjenja znači samo klozapin bez doze i bez broja kutija. A vi trebate sledeće da napišete:

Rp.

  Leponex tablettae 0.025

  Da scatulam originalem No I

  S. Prvi dan pola tablete, drugi dan 1 tableta i po potrebi povećavati dozu 14-21 dan do 12 tablete dnevno.

Moram da vas obavestim da se u svakodnevnoj praksi ne propisuju iste doze i isti broj kutija za svakog bolesnika već da se terapija individualno određuje. Znači nema smisla učiti napamet neke doze ili broj kutija. 

E SAD NEKA SE NADJE NEKO KO MOŽE DA OPRAVDA NAŠE ŠKOLSTVO!?!?!?

 

P.S. Izvinjavam se zbog mogućih gramatičkih ili kakvih grešaka u tekstu ali stvarno sam bre mnogo umoran.



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miloradkakmar miloradkakmar 08:38 20.08.2009

I

ja sam pobornik ovoga.
On je uvek bio za to da se studentima predaje što više na odeljenju a što manje u amfiteatru.

Lakše se uči i pamti.
Na vama , mladima, je da menjate ono što mislite da ne valja. Ako bubanje pisanja recepata nije praktično za to treba da se izborite preko svojih predstavnika u univerzitetskim vlastima.
NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 14:32 20.08.2009

Re: I

Tesko je da sam menjam sve.
Nemam niciju podrsku jer studente medicine ne interesuje da dolaze na klinike. Po Oslerovom sistemu oni ne bi ni imali predavanja vec bi morali po 8h i vise dnevno da provode na klinici a to im ne odgovara.
Tako da me ne interesuje da menjam bilo sta za njih. Ja sam za sebe promenio sistem koliko sam mogao. Ja se vodim po tom sistemu i stalno dezuram i stalno radim na klinici a oni nek budu sutra fiktivni doktori.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana