крв вена Лукрецие

Черевићан RSS / 23.08.2009. u 22:18

 

састав на тему . . . судбина те обично примети кад не обраћаш пажњу

двојбе више неима . случајем , разрешена је вековна дилема унашој фамилији .историја је (та лажљивица) указала прстом Судбину записану у генима ,а од тога се уистину неможе клиснути, знате и сами.по јебљивост, веома наглашена у мојему случају ,а неретка нам посебност у чега се уверих листајући породичне књиге , јер моји су вазда ,припадајући грађанском слоју ,били склони писаној речи , тјст остављању трага о себи, својим врлинама ,достигнућима ,али и манама ,потомству.

елем .

прашни по кожним корицама причају ти дневници о бурним историјским догађањима у којима су моји претци чиндбеник били ,како мушки ал' тако, бо гуми, и они са полном грешком - женски ,да и неименујем и бруку ми Фамилије на видело износим.                    

. . . . незнам штаје са К. већ недељама само ћути када се из молитве у Цркви врати седи у врту & зјапу зденца муку своју поверава . . . . читам запис мог 22 (званичног)претка

годинаје 1455, мај.                                            

novo1.jpg

локалитет уз Дунав , утврда на стени (али већ) са обележјима грађанске урбанизације : касарна, Црква ,манастир,променада, те пар приватних стамбених целина у којима становаше официрски кадар са породицама и посилним.

. . . . . поглед на Север и мочварно земљиште прекопута (локацију будућег  новогсада,прим. аутора) често је, пише мој предак М. официр, била визура у којој је поменута преткињами К. ,млађана му жена , уживала.              

листам даље, запис након 2 месеца:                                               

. . . . . двојбе нема К. је трудна ,али на који начин, када ме ордонанс лечи од стерилности прахом од истуцаних глогиња јер су сати јахања коња по бестрагијама оставили трага у мошницама мојим. авај, да ме можда К.не вара ,али са киме . додуше, веома је привржена новоме Свештенику млађаном Родригу али, далеко било  . . .              

и ту би Вам ја са цитирањем записа прекинуо јер оно што следи - на могуће ће указати.

наиме читах да је новосацки археолог г.Бунарџић, изјавио како постоје подаци да је током 15 в у Цркви на локалитету данашње Петроварадинске тврђаве у којој су служили цистерцити - католички монашки ред ,

службовао 140px-Pope_Alexander_Vi1.jpg (будући) римски папа Алехандер 6 (Родриго Борџија ванбрачни отац Цезара & Лукрецие - кое ,узјош двое, напумпа римској господични Vanozzi), фришко ишколован након студија у Болоњи.о њему се богами подоста зна ,немиран неки бејаше ,а Цркви окренут. јел могуће да смо Лукрециа, опсесија мојих пубертетских мастурбација ија род,   додуше смакнут,  ал род. ако је истина, а сличи ми јаако, онда разлози мојих наскокљивости на супротстављени пол више су него јасни.

додуше разводњила се крвца Родригова током 21 генерацие.миксеви разноразних учинише свое тако да данас у мојем све успоренијем крвотоку ни трага од сурових особина дрчног ми (могућег) претка Борџие, сем, потребноје поменути , окретности заженским.

нисам ово помињао до сада да не испадне хвала а и има томе, стриц ми имењак (тренутно +), који је деценијама ријо понашем родовнику те успут тврдоглаво ,без аргумената додуше, усмеравао нам фамилијарне почетке ка временима и локалитету Немањића на моју све упорнију сумњу да се западу треба окренути ако мислимо осветлити наше претке ,показао ми је једном плеснив свежањ натрулих пергамената у форми писама тек читких и памтим на једном се посве јасно могло назрети реч Mila .

- ево несумњам да ће ти ово сазнање сада дати машти навољу да се идаље заносиш са прецимати Борџијама , сећам се где ми потсмешљиво указа.

успут је још нагласио да је то садржај ковчега његовог сукурђела С. који је исти наследијо од својега чукундеде А.,а овај опет од Л.својег беле пчеле који је записао,то читах, да је већ тада био сав трошан и мирисао набуђ. сем тог ,Mila, остали текст поједе време и ма колико сам се касние трудио да лупом назрем резултати беху никакви.

и онда по ко зна који пут листајући литературу оБорџијама сазнах да је једно од многобројне ванбрачне деце кардинала Борџије  ,Лукреција, одмах по рођењу од мајке била одвојена и послата на чување очевој рођаки Adrijani Mila . и тај податак ми беше довољан да почнем рити по породичним дневницима и уистину наиђох на запис да ми је она давнашња рођакиња К. која се у манастиру на данашњој петроварадинској тврђави повр новасада насамо, иако удата, виђала са поменутим Родригом имала друугу нераздвојну, рођакињу Родригову која му је била домаћица.звали су је Mila.

маштовитоми је то посве довољно било да наглашено посумњам у родбинску везу сЛукрециом .

dossilukrecijabordzija.jpg

уствари слутим вас како у неверици вртите главом на ово прочитано.

Мис'им шоо?

да,и ово да незаборавим рећи,поменутами преткиња К. фебруара 1456 је родила сина Ф.



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 22:26 23.08.2009

Prvi

Samo da javim da idem na čitanje teksta :)

Prvo preporuka, pa čitanje... :)
Черевићан Черевићан 22:34 23.08.2009

алал првом

и ФАЛА на унапред похвали г loader -у
loader loader 22:40 23.08.2009

Re: алал првом

A sad sam i pročitao, čak. Dakle - da vidimo....
Ok - pohvala ostaje :)
Dr M Dr M 22:28 23.08.2009

Genetika


Ne verujem da ste genetski povezani sa Lukrecijom Bordzijom, g. Cer,

ona je trovala, Vi lecite...
Черевићан Черевићан 22:36 23.08.2009

а указа

ја да се разводњила крвца Борџијина током векова, г Dr M , упс. фала на дружењу те угоднојми сујети опаски.
loader loader 22:39 23.08.2009

Re: Genetika

" ... додуше разводњила се крвца Родригова током 21 генерацие.миксеви разноразних учинише свое ... "
Miksevi? :) Hm... nakon 21. generacije kombinovanja mora da bude sasvim solidan rezultat :)
Черевићан Черевићан 23:02 23.08.2009

пааа

г loader - е ако по себи закључак доносим . . и незнам , упс

nosce te ipsum

нешто ми се побркали живци
измешали крајеви почетке
полако ме лудост обузима
сам у себи препознајем претке

из ушију навиру ми бубе
у ноздрви стонога се гнезди
крилата жаба сребрног репа
лавежом гласним непцом ми језди

и тако данима . . ноћи су спас
на длану назирем овлажен метак
судбина ће саставити круг
срљајући крају - спознаћу почетак
loader loader 23:38 23.08.2009

Re: пааа

Početak već znate, ne srljajte kraju,
tamo je kriza, internet nemaju !!
loader loader 23:44 23.08.2009

Re: пааа

из ушију навиру ми бубе
у ноздрви стонога се гнезди

I ovaj momak ima slične manifestacije
prilikom njuškanja po stvarnosti ... - <<<>>>>
GajaR GajaR 22:52 23.08.2009

bordžija

bordžije su iz španije došli...
,,,ti si došao od minhauzenovih...
preporuka i lep pozdrav od gaje
cum grano salis
Черевићан Черевићан 23:14 23.08.2009

хе,хе,г GajоR

има утом Вашем коментару пуно истине међутим . . . U naprednoj formi opijenosti ajahuaskom, umišljaje često prate duboka duhovna osećanja. U takvim prilikama debalansira se u čoveku osećaj za tu Plinijevu sentencu jer mu se učini da se susreće sa sustinom postojanja . . .хебига можда ме таки моменат затеко за кејбордом рачунаровим кад се упустих у ову минхаузен сторију, упс

наравски фала Вам на позитивној оцени прич'це, уз поздрав.
jesen92 jesen92 23:40 23.08.2009

porodične veze

..Mr Cer, jednom ste vec pominjali ovu mogucu vezu sa jednim Papom ali ne ovako u detalje....e sad, izvinjavam se sto sam zakeralo al moram da pitam....Kako izgledaju te pisanije iz 15 veka...mis'im...kako ste ih desifrovali........a zanimljivo mi i kako su te pisanije stigle bas do vas kroz vekove....razvodnjavanje je bilo veliko kroz 22 generacije..pored toga ratovi , pozari , poplave i razne druge pogode i nepogode..
Черевићан Черевићан 08:19 24.08.2009

у сриду

потрефисте питањем гђо jesen92 јер локалитет око нсада је устину имаo најеба жестоких током минулих векова и шта се дешавало са поменутим документима до 1848 појма немам но те године библиотека мојега претка Стојана би уништена зарад бомбардовања града тако да је он потом пар деценија по сећању на оно што прочита из претходних векова докон написао неких тридесетак подебљих дневника реконструјишући изгубљено. Е, то доспе и до мене , би читко ( на немачком) и отуд и увида у сво то замешатељство . Једино ковчег са пергаментима где се Mila помиње оста цео а случајем неразјашњеним.

фала на детаљном интересовању, те дружењу.
jesen92 jesen92 12:25 24.08.2009

Re: у сриду

...e bas vam hvala na iscrpnom odgovru.... najvise me kopkao jezik i pismo u 15 veku.......nego nesto mislim, ako su one gloginje ipak pomogle M ......
jesen92 jesen92 23:43 23.08.2009

..

..
Time Bandit Time Bandit 01:42 24.08.2009

krv nie voda

Bravo Sveto, jedan od boljih sastava na temu o korenu...
U onim prvim uvek me je bunilo kako to papirče (pergament ili koža) prežive temperaturu livenja vazne-bokala-čaše, ali zbog fabule radnje nisam insistirao...



nadam se da će nastavci biti uzbudljivi...
Черевићан Черевићан 09:34 24.08.2009

хвала

напохвали састава г Bandit -е . да , ние лако претке тек тако пренебегнути. него оно за температуру ме изненадисте. па знано нам је каква је чуда алхемиа чинила тако да се тај минорни проблем заливања замотуљка у стакло решавао у кућној радиности, након . . . . скуваног ручка.

лепо је да сте са нама.
NNN NNN 01:52 24.08.2009

Što da ne?

Sve je moguće.
Za nekoliko vekova, lako može da bude onih koji će dokazivati da su vaši potomci (i tražiti da se Malta pripoji Sremu)
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:11 24.08.2009

Re: Što da ne?

NNN
Sve je moguće.Za nekoliko vekova, lako može da bude onih koji će dokazivati da su vaši potomci (i tražiti da se Malta pripoji Sremu)

Pripojiti Maltu Sremu? Bosna I Hercegovina; Trinidad i Tobago; Malta i Srem
Neće se to desiti, pre će Č da dobije Nobelovu nagradu za zasmejavanje i za mir na Blogu.
Черевићан Черевићан 09:11 24.08.2009

за поменуте

територијалне конбинацие г Кингу никад се незна но и сама помисао на Nobelovu nagradu za zasmejavanje i za mir na Blogu оправдава сву моју трудноћу да Вам (очигледно је не баш прихватљиво) на трагове који ми претходише укажем.

инспиративан сте Ви коментатор, хвала на посети.
Черевићан Черевићан 09:28 24.08.2009

оставимо

времену да учини свое г 3Н ништа нетреба хитрити. а везе малте и срема тек се ,ал миц помиц, откривају . . . .

фала на идеи да и срем најзад дође до свое медитеранске флоте.
die hard die hard 23:07 25.08.2009

Re: Što da ne?

i za mir na Blogu


Mislis, mir Bloziji ...
Черевићан Черевићан 08:14 26.08.2009

ретки

по Црквеном казивању заслуже мир Божји, г die hard -е ,па ако би ме грешног то снашло замеријо неби. Овај пак Б(л)ожији, поменут од г Кинга, исто, што да не.

фала Вам на комент-учествовању Овде.
niccolo niccolo 07:33 24.08.2009

A Ima li tu...

...i štogod da se nasledi od Bordžija?
Jelica Greganović Jelica Greganović 07:59 24.08.2009

Znači ovo

ti je rođačica...


Borgia, Beatrice
Черевићан Черевићан 09:18 24.08.2009

ево

прво конкретно питање па је ред и одговорити.
г niccolo заметно би било кренути данас са врло климавим аргументима истеривати неку наследну правду но ево сазнање да ми је у роду Borgia, Beatrice (коментар испод) спокојним ме чини , па зар ми више треба, срозаном ?

хвала на занимању за саставми.
Черевићан Черевићан 09:22 24.08.2009

добро

гђо Greganović иако нисам хтео да се фалим родом јер знам каквих доконих мушких има, ал сад штаје туе. неку ноћ на Skype се са беатричом баш истрачах офамилијинам . . .

вазда сте драга као коментарторка.ХВАЛА.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:46 24.08.2009

Re: ево

Vidim studira farmaciju, pa ko velim biće da je to to...
Što se zanimanja tiče, vazda gazda Čer
niccolo niccolo 10:01 24.08.2009

Re: ево

но ево сазнање да ми је у роду Borgia, Beatrice (коментар испод) спокојним ме чини , па зар ми више треба, срозаном ?

Istina, i to je sasvim dovoljno...

Vidim studira farmaciju, pa ko velim biće da je to to...

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:36 26.08.2009

Re: ево

Jelica Greganović
Vidim studira farmaciju, pa ko velim biće da je to to...Što se zanimanja tiče, vazda gazda Čer

E, nasmeja me slatko ta asocijacija na nekadašnje farmaceute.
miloradkakmar miloradkakmar 09:24 24.08.2009

Volim

da čujem da neko " rije " po svojim " lozama ". Fenomenalan je osećaj, pa i ne bila istina , kada se dođe do podatka koji ukazuje na mogućnost rodbinske veze sa nekim , posebno poznatim .
Pomalo Vam , g. Čer , zavidim na tom osećaju.
Черевићан Черевићан 09:42 24.08.2009

деценија

живљења намалти указала ми је на једно. ако немаш макар полубитне претке ити непостијиш. а тако . . е па добро и верујте г miloradkakmar кад мојем окружењу тек натукнух могућност везе са Борџиама, мој мили Газда ме ома са новим лапом топом поновио. аха. ху, кад ме сада крене карта . . . .
помињао сам рание мој сусрет са родовником паса енглеског лорда Хјума. пар стотина година уназад па кад сам то причао куму Дрнди , овде помињаном, он није умоменту могао да се сети како му се тата звао. е то ме усмери наријење породично.

хвала на коментару.


AlexDunja AlexDunja 09:44 24.08.2009

:)

raduje me da ste prave i dobre
osobine od svojih predaka nasledili, mr cher...

ova oprema, znaci nije potrebna:
Черевићан Черевићан 09:54 24.08.2009

тровачке

методе драга гђо Алекс се усавршише одвремена Лукрецие тако да су указани стаклићи непотребни.довољно је само клик на телекоманду тевеја и већ након краћег времена пиљења уисти ето вам дозе отрованости личне идентичне оним средњевековним мућкањима.
а ако макар какву особину од предака па макар била права и добра покупих, хвалаим.

наравски и Вама хвала да сте и овај пута санама.
sentinel26 sentinel26 09:49 24.08.2009

Lijepa ti rodjaka

mr. Čer

Черевићан Черевићан 10:02 24.08.2009

овако

са прстеном на преклоп те бочицом мећ прстима основним алатимајој ( ако је веровати историји) г sentinel26 некако и лепота ми рођаке . . проође поред мене слабо ме дотакавши, упс.

хвала (ипак )на оку мамљивом коментару. срећни који јој . . . . . кадгод одолеше . него, паз мене, историским дезинформацијама оптерећеног, ко дами род небеше . безвезе.
mirelarado mirelarado 13:33 24.08.2009

Војводство

Будући да је Лукреција својом последњом удадбом постала Војвоткиња од Фераре, како би било, гос'н Чер, да Ви ипак потражите оно наследство, замак Д'Есте ферарски, као и припадајуће титуле?

Черевићан Черевићан 19:59 24.08.2009

таман посла

драга гђо mirelarado па ја незнам ни штаћу са конфорном гарсоњером додуше у сутурену ома нуз грацки клозет ал је строги центар па је неби дали заништа а ди нас живи шесторо ( додуше саће доћи и зетов брат отетке двометраш на коју годину решијо да студира) асмо сви вазда на окупу. кад помислим на разуђеност нас у овој дЕстиној викендици , додуше нузводу што маами, чисто ме страх унапред увати, па неби се пачао уто наслецтво. некага а мора и влаге да има, сличими . . .

Вама фала да ме поцетисте, на припадајућа правами. можда ће ми мила ташта која сам што се није острвила угосте на незна колко, вели ми у Skype дивану, имати каде па нек назове ту ферару, ние прекосвета. знате женско је ипак женско. што науми . . .

драгомије да се дружимо.
Biljana 77 Biljana 77 16:10 24.08.2009

Koliko se sećam

Bordžije su sem ka vlasti, ženskarenju i trovanju, imali sklonosti i ka umetnosti, a posebno graditeljstvu.. te je možda tu uputno tragati za preostacima onoga što se razvodnilo nije.

Черевићан Черевићан 19:39 24.08.2009

тоо

мрс Biljana 77 све је пролазно а некретнине трају. стога сваком разумном би било јасно шта му је чинит' посебно кад се још заломи да има и где . једино мој дибидус нематеријалистички животни став квари ми момачку, упс , срећу могућу.

посве коректно одВасје да указасте и на ове хобие Борџиа. хвала.
Biljana 77 Biljana 77 13:14 25.08.2009

Re: тоо

Ah, razumeli se nismo. Nisam bila namerna ukazivati na potencijalne nekretnine, već naprotiv na nematerijalne sklonosti vaše ka umetnosti i zanat vam građevinara koji može biti korene vuku od daleke pretkinje, tj. mogućeg ljubavnika joj.
Черевићан Черевићан 13:48 25.08.2009

драга

мрс Biljana 77 знате кад се угодине закорачи, маколику ја трудноћу улагао у нематеријално посматрање живота ( и околине) онај ген алавости изнутрашњи и неконтролисано се (овога пута кроз текстми) провуче и разоткри ме на голо. отуд мој фитиљ живћани неодреагова како је било за очекивати .пардонирам стога.
Biljana 77 Biljana 77 14:05 25.08.2009

Re: драга

пардонирам стога.

marco_de.manccini marco_de.manccini 08:33 25.08.2009

драма у кући Борџија

лица: Лукреција, Чезаре (њен брат), Алфонсо (њен супруг), још двоје гостију (Добривоје и Злободан)

сцена: велика гозба у кући Борџија, слуге улазе и излазе, доносе разне ђаконије

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

СЦЕНА 1

Добривоје:
Лукреција, нешто ме глава боли, имаш нешто да попијем?

Лукреција:
Их, како немам, још синоћ сам ти спремила (истреса му прашак из прстена у чашу).

Чезаре:
(избезумљен, покушава да испод гласа каже да га чује само Лукреција) Ма није он.

Добривоје:
(приноси чашу устима док говори) А? Како си знала да ће ме болети глава?

Лукреција:
Па помислила сам да ћеш од овако обилне вечере можда добити жгаравицу. (ову последњу реч, жгаравица, изговара веома гласно)

Чезаре:
(покушава ногом да шутне Лукрецију испод стола, а и даље јој говори испод гласа) Ма није он, чујеш ли, кобило глупа, онај други.

Добривоје: (још увек са чашом пред уснама)
Али ја немам жгаравицу, мене глава боли.

Лукреција:
Не брини, мој напитак лечи све бољке. Нарочито жгаравицу.

Чезаре:
(изнервиран) Ма хајде, не боли вас глава толико, проћи ће то очас, ево чини ми се да Алфонса глава боли још више, понудите му.

Алфонсо:
(док шаљиво покушава да отме чашу оном јаднику) Ах, заиста, зашто ти Лукреција никад мени не припремиш неки од твојих напитака, него увек нудиш само Чезареовим пријатељима.

Лукреција:
(док шутира Чезареа испод стола, такође пружа руку за чашом) Али не, драги Алфонсо, ово је само за госте. На шта би то личило да се пиће нуди домаћинима пре гостију. Осим тога ти никад немаш жгаравицу.

Добривоје:
Нећете ме преварити, Лукреција је ово спремила мени. (вешто измиче чашу и од Алфонса и од Лукреције)

Злободан:
Еј, шта се свађате, дајте мени, ја стварно имам жгаравицу.

Чезаре:
(озарен) Да, да, дајте човеку, има жгаравицу. (отима чашу и даје му је)

Злободан:
(брзо испија) Ау, што је ово добро, одмах прија.

Лукреција:
(бесно, док разара Чезареа погледом, брзо припрема још једну чашу и нуди је Злободану) Ево још, неће ти бити доста једна чаша. Узми.

Злободан:
(узима и другу чашу, али онда одмахује руком) А не, стварно ми је већ боље, ево нека Добривоје узме за своју главобољу.

Добривоје:
(узима брзо чашу од Злободана и испија)

сцена се замрачује

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

СЦЕНА 2

(слуге износе беживотно тело доброг Добривоја, а на сцени за столом остају само Лукреција и Чезаре.)

Чезаре:
И шта је ово било? Јеси ли ти луда? Што уби овог човека који нам је требао ко озеблом сунце, а Злободану, ономе душманину, даде соду бикарбону и излечи му жгаравицу па га посла кући сита и напита? Шта да кажем тати?

Лукреција:
Коњино тупа, још сутра ћу ја рећи тати да те пошаље на југ у неки рат, твој закржљали мозак је само за војника. Кад ми је већ Добривоје потражио некакав напитак, ја сам му морала дати нешто, али сам намерно гласно помињала жгаравицу. Злободан увек добије жгаравицу после вечере и то би га подсетило да је и овај пут има, па би и он тражио нешто за своју бољку. Како увек са собом имам и прстен са содом бикарбоном и са арсеником, онај први сам понудила Добривоју са намером да други после тога понудим Злободану. Али ти си, бедниче, морао да се умешаш и да ме поправљаш ту пред гостима, мене, уметницу, мајстора, покварио си ми досадашњи перфектан учинак, људи ће полако кроз историју почети и да сумњају у моју репутацију, рећиће ”ма какви, да је она иоле компетентна тровачица не би Злободан ономад никако жив напустио њихову кућу, она је обичан аматер у најбољем случају”. Мрзим те, мрзим те. (пренувши се) Да ниси жедан?

ЗАВЕСА
Черевићан Черевићан 11:52 25.08.2009

дакле

г de.manccini пријатно (нас) изненадисте речним игроказом а што му посебност даје по жељи се имена гостију Лукреције и Батејој могу мењати па ето вазда актуелности, упс.

ХВАЛА на труду. вредеоје.
Vlasta92 Vlasta92 10:31 25.08.2009

E, Bordživičan

baš si me nasmejao, a kako sam na poslu, to je kao da si mi poslao neki lep poklon
Черевићан Черевићан 11:54 25.08.2009

ондак

ето и мени задовољства, драга гђо Vlastо92 , фала на јавки.
Vlasta92 Vlasta92 13:12 25.08.2009

Moje zadovoljstvo, Če, izvolte

Черевићан Черевићан 13:52 25.08.2009

кровови детињствами

ФАЛА је малко за казати како ме обрадовасте совим фото-коментаром гђо Vlastо92 . сад ко да сам и бијо тамо ( на Граду). . .посебно што и кровми куће дедовске ЕНОГА вири иза крошања.
Blade Runner Blade Runner 17:39 25.08.2009

Zanimljivo je svakako

bilo istina ili ne
Черевићан Черевићан 19:04 25.08.2009

ајд

да ја онако малко закукуљено укажем у поводу ваше опаске г Runner -е . у свакој неистини има бар трунка истине.па и овој . . .

наравски, фала на дружењу.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 16:49 26.08.2009

La donna misteriosa

Черевићан Черевићан 06:27 27.08.2009

често

докон себе упитам . . . далие музички израз ипак комплетнији од оног речима дочараног . . . . и наравски одговора несмислих. тако би и овога пута .

драга, гђо Pavlović , фала Вам за потсет на дилемуми док посебно задовољство осетих зарад Вашег дружењем са нама.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana