Društvo| Kultura| Literatura| Nostalgija| Planeta| Putovanja| Region| Umetnost| Život| Životni stil

Isaija u zemlji Granda

Dragan Jakovljević. RSS / 26.08.2009. u 20:32

 

Dragi moji,

Evo nekoliko odlomaka iz mog novog romana ISAIJA, na koji sam ovih dana definitivno stavio tačku i koji će vas u knjižarama čekati od oktobra. Ili bar one koji još uvek svraćaju na takva mesta - u Grand zemlji tako retka.

 

 

Као и сваког јутра, стражар у замку Чејте је кроз отвор у зиду величине овећег крчага најпре убацио посуду с храном, а затим је три пута ударио топузом о зид. Био је то знак којим је тражио да му кроз отвор буде пружена празна посуда од претходног дана. Међутим, са друге стране зида сада није било никаквог знака да је војникова порука примљена.

Лупио је топузом још неколико пута, а када се ни тада ништа није десило, приближио се зиду и опрезно прислонио ухо на отвор за храну.

Унутра је неко време владала потпуна тишина, а затим се зачуо изнемогли женски шапат.

- Храна? Не... Доста је било овог циркуса. Нека ме већ једном оставе на миру. Не знам која је година, ни који месец, је ли дан или је ноћ... Само слутим да напољу не може бити лето, хладније је него раније.

Поново мук. Војник је наново ударио топузом о зид.

- Не дам, не дам! - једва да се чуло из собе. - Губи се, одлази, одлази... Нисам те звала. Другоме се ја надам. Ономе који неће доћи скоро.

Стражар је био у недоумици да ли да нешто одговори или да, као и увек до тада, строго и беспоговорно извршава заповест свога господара.

- Нико вам неће доћи, госпођо. Већ четврту годину се узалудно надате. Ја то не бих чинио да сам којим случајем на вашем месту - рекао је најзад, пошто се уверио да у том делу замка нема никога ко би могао да га чује.

- Не, не, доћи ће он, знам то врло добро. Ја га нећу сачекати, а нећеш ни ти џелату - одговорила је жена.  - Нико од данас живих неће га видети. Једине ће му добродошлицу пожелети ове зидине, у које сам жива узидана. Он ће их целивати, додириваће ме међу овим стењем и... опростиће ми. Само тај човек може ми донети мир. Мој избавитељ.

После ових речи зачуло се слабашно кашљање, а затим кркљање. Жена иза зида се гушила.

Из отвора за храну полако се помаљала кошчата, крастава рука старице. Нокти су јој били непорезани, а надланица препуна огреботина и уједа. Песница је најпре била грчевито стегнута, као да жели да ухвати и задржи нешто у ваздуху, а онда се длан отворио и рука потпуно клонула.

Када је војник приближио фењер отвору, из њега је зјапило унакажено лице старице. Беживотне очи биле су широм отворене, а низ модре усне склизнуло је неколико капи свеже крви.

Стражар је устукнуо и панично повикао:

- Господару, мртва је! Грофица Ержебет Батори је мртва!

 

Друго поглавље

- Варате се ако мислите да ја то радим зато што желим да чујем ридање и запомагање тих несрећних људи... - чуо сам кроз сан, из полулежећег положаја на неудобном седишту у купеу „Авале експрес".

Та три-четири старомодна, спрејем ишарана вагона, израбљена и расклиматана, била су деценијама једино стално превозно средство између Будимпеште и Београда. По много пута испробаном рецепту за ублажавање стреса који може да донесе такво путовање, склапао сам очи чим би се врата купеа затворила и отправник звиждуком дао знак за полазак. Накратко сам их отварао на граници, а онда опет тонуо у сан, све до одредишта. То путовање увек је било најупутније преспавати, макар и на силу.

Али, те вечери је све било другачије. Воз тек што је кренуо са будимпештанске железничке станице, а ја већ отварам очи и враћам своју отежалу главу у вертикални положај. На седишту преко пута мог седи незнанац шездесетих година, врло сличан очевом некадашњем брици. Говори ми нешто једва разумљиво и пре сваке реченице поверљиво се нагиње према мени.

- Али, нешто се покренуло у мени када ми је у дубокој старости умрла бaбa Живана. Е, драги мој господине, много сам је волео... - наставља живахније, осокољен мојим буђењем.

- Па? - питам несигурно, док се трудим да схватим да ли је прича о баба Живани само увод у разбојништво које је управо започело. Сузавац у виду спреја је тих година био главни алат крадљивцима у ноћним возовима на тој линији, а овај човек није вадио десну руку из џепа свог коцкастог капутића.

- И ето тако... Oтaц пoгибе у рaту, мajкa сe прeудaде, и баба Живана остаде да буде једини стуб наше куће.

А можда је само магија... Гледа ме кроз полумрак и очекује да питам даље. Нећка се да настави, а у очима му искре, спремне да се и на најмању промену израза мог лица претворе у пожар, који ће прогутати сва моја надања да ћу ово дуго и мучно ноћно путовање преспавати.

Капци ми се склапају док ћутим и кроз трепавице гледам како чека и благо кашљуца. Прочишћава грло, нада се разговору. Мешкољи се на седишту и мљацка устима. Жеља постаје незадржива и он се полако устремљује. Ипак, нешто ми је говорило да баба Живана није била жена која је крала по возовима и да је од ње пре могао да наследи нешто везано за чудотворне травке, него упутство за руковање бочицом сузавца.

- Баба Живана ми је била као мајка. Када је умрла, ред је био да нешто кажем на њеном последњем испраћају, јелте... Ето, то ми је био први пут! - рекао је с поносом у гласу и широм отворио своје ситне очи. Вребао је сваки тик на мом лицу.

Затим се благо подигао са свог седишта и дискретно рекао:

- Али, немојте мислити, драги господине, да је било шта на овом свету само по себи добро, или пак лоше. Све зависи шта ми о томе мислимо - уследила је краћа драмска пауза, а онда и његов дубоки наклон:

- Исаија Ускоковић, говорник на сахранама. Мило ми је!

Пружио сам му руку и одмах отворио прозор. Осећао сам како ми понестаје ваздуха. (...)

Atačmenti



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikimedic mikimedic 20:51 26.08.2009

sve je to cool

a gde ti je prethodni blog?
shumska shumska 07:26 27.08.2009

pitanje jednog smrde anonimusa

je l' se radi o onoj Eržebet Batori, grofici madjarskoj, koja je osim što je bila opsednuta okultizmom i pripadnica nekog tajnog društva, dovlačila u svoj dvor mlade devojke iz sela, uzimajući njihovu krv - verujući da ta ista krv podmladjuje?
shumska shumska 07:40 27.08.2009

Re: pitanje jednog smrde anonimusa

valjda je zbog plave krvi nisu ni pogubili zbog tih silnih zverstava, već je ostavili negde u zamku.... "zazidali" u zidove istog? koliko se sećam to njeno ludilo je trajalo godinama, dvadesetak - trideset godina ona uopšte nije otkrivena, nesmetano je ubijala devojke, a sve zbogg kupanja u krvi i njene želje da veruje kako tudja krv podmladjuje njenu kožu...
sad se sve nešto prisećam, a u stvari i pitam - godinama nisam čula njeno ime
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:58 27.08.2009

Čestitam,

a kako se, prilikom svake posete Bgd-u, šunjam po knjižarama, računaj na mene.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 09:49 27.08.2009

Re: pitanje jednog smrde anonimusa

Da, radi se upravo o njoj. Ali i o nekim nasim verovanjima i cudnim obicajima, ne bas mnogo bliskih hriscanstvu u koje se kunemo.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 09:51 27.08.2009

Re: Čestitam,

Hvala zemljakinjo, racunam na tvoj kriticki osvrt kad za to dodje vreme.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:58 27.08.2009

Re: Čestitam,

Dogovoreno,
a ako je to priča o

Ali i o nekim nasim verovanjima i cudnim obicajima, ne bas mnogo bliskih hriscanstvu u koje se kunemo.


to radije ću je pročitati, ja se ni u jednu veru ne kunem, ali volim da pročitam o svim verovanjima i čudnim običajima, prosto jer su bili makar i ilegalno deo slike jednog vremena, bez obzira na to šta hrišćani mislili o konkurenciji.
Oće biti neka promocija, oću dobiti potpis, valjda radi zemljačka veza
background noise background noise 13:52 27.08.2009

Re: sve je to cool

Taj tuzni eksperiment ovde se nece ponoviti.


Pre svega ti nemoj da ga ponovis, a za druge nemas odgovornost. Sta ti uopste bi da ceprkas po gnojavoj rani koja nazalost tek treba da se ocisti?

Ali pusti to. Ovaj Isaija me zainteresovao. Imao sam komsiju, sad je i on pokojnik, na svim sahranama pre njegove na kojima sam prisustvovao on je govorio. Ali nije bio profesionalac. Bio je bivsi ucitelj koji vise nije imao ucenika da ga slusaju, unuci odrasli i ne obracaju paznju na njega, a on navikao da ga slusaju. Pa se nasao u drzanju govora svojim prijateljima. Mozda je mislio da ce sto bolje govore drzi vise njih nadziveti, jer pobogu, ako on umre - ko ce da govori.

I tako i on ode . . .

Pretpostavljam da je ovaj tvoj Isaija neki umetnik što iskreno saoseća sa porodicama. Ali, ipak cu da sacekam knjigu.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 14:48 27.08.2009

Re: Čestitam,

Vrlo rado zemljakinjo, javicu ti na vreme. Nekako s jeseni, nadam se...
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:16 27.08.2009

Re: Čestitam,

El to znači da se vidimo na sajmu?
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 17:35 27.08.2009

Re: Čestitam,

Nadam se da hocemo i na sajmu, ako uspem da se nekako proguram kroz predsajamsku groznicu koja obicno hvata izdavace. Do sada me je bivalo i tamo, na standu Stubova kulture, ali mislim da ce ove godine to biti druga tezga
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 17:46 27.08.2009

Re: sve je to cool

Eto vidis, svako izgleda ima nekog svog Isaiju Ovaj moj je prosao sito i reseto i zivot mu se obrtao na glavacke o-ho-ho puta. Ali, do citanja... Veliki pozdrav!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:30 27.08.2009

Re: Čestitam,

Biću i ja na drugoj tez-zi od one lanjske.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 20:51 27.08.2009

Re: Čestitam,

Sta se to kod tebe krčka, ako nije tajna?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:26 27.08.2009

Re: Čestitam,

Dopunjeno reizdanje prve i druga solo knjiga. Drugi izdavač. Do sajma bi moralo da bude skuvano.
mikimedic mikimedic 11:53 27.08.2009

Iskreno zelim

da broj prodatih primeraka bude veci od broja komentara na ovom blogu.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 12:01 27.08.2009

Re: Iskreno zelim

Hvala, nadam se. Mada... Meni je JEDAN sasvim dovoljan. Time delo nasatavlja da zivi i u drugome. Nebitan je broj.
Osim toga, na nasim prostorima se od pisanja niko nije obogatio, kao sto verovatno znas. Ili bar ne od ove vrste pisanja, tako da u tom pravcu i ne razmisljam. Pozdrav!
sborijan sborijan 12:01 27.08.2009

veoma zanimljivo!!

Pročitao sam odlomak iz knjige, i već sada jedva čekam da izadje u prodaju! Odavno nisam ,,naleteo" na tako zanimljivo štivo nekog domaćeg autora. Tema mi nije najjasnija, ali će se, čitanjem knjige, složiti u mojoj glavi. Pažnju mi je privukla tehnika pisanja. Već iz ovog odlomka mogu se naučiti neke pametne stvari, a da prethodno ne treba razbijati glavu beskonačnim deskripcijama,... U današnje vreme, pored silnih problema koji nas okružuju, i velikog nedostatka vremena, koji svi osećamo, izuzetno je bitno da štivo ne bude mučno za čitanje, već da teče kao reka. Deluje mi kao prava knjiga za preporučiti.

P.S. Potpuno se slažem sa konstatacijom o zemlji granda
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 15:01 27.08.2009

Re: veoma zanimljivo!!

Hvala najlepse! Eto, sada unapred znam da je cilj koji spomenuh ispunjen
artofcode artofcode 20:12 27.08.2009

Ержебет Батори

...је имала морбидне методе мучења и убијања девица? (само проверавам...)
Завидим на инспирацији.

Делује као занимљива књига...срећно!
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 20:18 27.08.2009

Re: Ержебет Батори

Da, tako kazu, mada ces u knjizi pronaci jos neke od mogucih verzija ove storije... Procaskacemo na nekoj promociji o tome, nadam se. Pozdrav!
roland_h roland_h 01:04 29.08.2009

odlomak obecava

Исаија Ускоковић, говорник на сахранама.


prva asocijacija na ovo- babe narikace.
jezim se od tih stvari...

zanimljiva tema!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana