SAD istražuju zlostavljanje osumnjičenih za terorizam

Glas Amerike RSS / 27.08.2009. u 21:31

Veoma je teško pisati o američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji - poznatijoj po skraćenici CIA. Još od vremena Hladnog rata, u svetu van SAD samo pominjanje te, najpoznatije od ukupno 16 obaveštajnih agencija američke vlade i oružanih snaga, izaziva različite, najčešće negativne reakcije. O njoj se ispredaju razne priče, kolaju mitovi, šire glasine i pripovedaju bajke. To, naravno nije čudo. Kakva bi to bila špijunska agencija kada bi se o njoj sve znalo. Međutim, zna se pouzdano da je CIA u okviru američkog "rata protiv terorizma" prebacivala osumnjičene u treće zemlje, gde su bili zlostavljani da bi se od njih izvukle važne informacije. Štaviše, islednici CIA-e su i na američkom tlu primenjivali u osnovi zabranjene metode, kao što je simulirano davljenje - zloglasni "voterbording," pretnje smrću i izlaganje zatvorenika neljudskim uslovima.

Ustav Sjedinjenih Država zabranjuje mučenje zavorenika. Ali, kao što se to ponekad dešava, političari "malo nategnu" zakon, malo ga "slobodnije protumače," a onda kroz to provuku i ono što ne bi trebalo da prođe.

Sadašnja administracija u Vašingtonu smatra da to nije bilo u redu, da je Ustav prekršen i da bi za to neko trebalo da odgovara. Sekretar za pravosuđe, Erik Holder, imenovao je federalnog tužioca koji će sprovesti istragu i utvrditi da li je postojala krivična odgovornost i ko je odgovoran.

Ono što je najvažnije u ovoj, još nedovršenoj priči, jeste to da je moguće prekršiti zakon ove zemlje, ali da je gotovo nemoguće zauvek se skrivati iza oportunističkih političkih odluka. Kad-tad, neko će se pozvati na Ustav i druge zakone koji proističu iz njega i reći: čekaj, ova zemlja je zasnovana na vladavini zakona. Ako ga ne budemo poštovali pogazićemo naše osnovne vrednosti. Ovo moramo da ispravimo.

Ne treba zaboraviti ni ulogu štampe i nedržavnih organizacija. Slobodni mediji su se još jednom pokazali u ulozi jednog od stubova demokratskog društva. Novinari i nezavisni istraživači prvi su počeli da ukazuju na kršenja zakona, sve dok više niko nije mogao da ih demantuje. Sada je samo pitanje do kog nivoa odgovornosti će dopreti ova plima.



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorran2 gorran2 22:09 27.08.2009

Dobre vesti

SAD istražuju zlostavljanje osumnjičenih
A naša vlada bori se protiv korupcije.
Možda bi se mogao i onaj Bernard Madoff aktivirati u borbi protiv privrednog kriminala?
mladen.mladen mladen.mladen 22:18 27.08.2009

pitam se pitam se

"Sada je samo pitanje do kog nivoa odgovornosti će dopreti ova plima."

jel ovo posalica? u redu je sve, ali.. ma mora da jeste.. dobra je! dobra je! ,)
loader loader 23:09 27.08.2009

Tanko novinarstvo SAD

" Slobodni mediji su se još jednom pokazali u ulozi jednog od stubova demokratskog društva. Novinari i nezavisni istraživači prvi su počeli da ukazuju na ... "
Još da su Ameri imali Kurir, da on oplajvazi po nepravdi - već bi odavno sve bilo istraženo i procesuirano :)
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 07:55 28.08.2009

Штета

Очекивао сам барем нешто о Едварду Кенедиjу.
Glas Amerike Glas Amerike 17:03 29.08.2009

Re: Штета

http://blog.b92.net/text/11881/Edvard%20Ted%20Kenedi%20%281932-2009%29/
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:25 28.08.2009

*

Veoma je teško pisati o američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji - poznatijoj po skraćenici CIA.

Kamara knjiga napisana.
Sekretar za pravosuđe, Erik Holder, imenovao je federalnog tužioca koji će sprovesti istragu i utvrditi da li je postojala krivična odgovornost i ko je odgovoran.

Ovo je blago rečeno misleading. Holder je imenovao tužioca sa veoma uskim mandatom da istražuje slučajeve prekoračenja tzv. torture memos, koji su btw sami po sebi zločin. Tako da nema govora o utvrđivanju odgovornosti ako istraga ostane u tom uskom okviru, a to zavisi od imenovanog tužioca. Naime, teorijske šanse da istraga ode van neposrednih "izvođača radova" postoje, ali to nije kako je Holder koncipirao istragu.
poslednja dva pasusa

milivojeee milivojeee 07:58 29.08.2009

Smešno !

Ubiše se od istraživanja svojih zločina !
dragoljub92 dragoljub92 09:06 29.08.2009

Re: Smešno !

sad još kad se i kod njih pojavu oni što vikaju--a šta su oni nama radili,zašto niko ne istražuje njihove zločine--i ode masupropas
gorran2 gorran2 12:39 29.08.2009

Re: Smešno !

dragoljub92
sad još kad se i kod njih pojavu oni što vikaju--a šta su oni nama radili,zašto niko ne istražuje njihove zločine--i ode masupropas
Pa jeste malo smešno. Zamisli uhvatiš lopova u krađi, a on kaže, dobro, sad ću otvoriti istragu o tome šta sam pokrao i zašto. I nemoj da mi se mešate, ja ću da rukovodim istragom, i jednog dana, akobogda, podneću vam izveštaj o svemu što smem da vam kažem, a da ne ugrozi moje interese.
Kazezoze Kazezoze 13:21 29.08.2009

Re: Smešno !

Pa jeste malo smešno. Zamisli uhvatiš lopova u krađi, a on kaže, dobro, sad ću otvoriti istragu o tome šta sam pokrao i zašto. I nemoj da mi se mešate, ja ću da rukovodim istragom, i jednog dana, akobogda, podneću vam izveštaj o svemu što smem da vam kažem, a da ne ugrozi moje interese.


podseti me ovo, donekle, na butan i zakon koji je tamo uveo njihov kralj...
naime, kralj je uveo zakon o pushenju, a kazna za one koji pushe je novchana.
sve bi to bilo normalno da u butanu pushi josh neki stanovnik osim kralja,
pa ispada da je, ustvari, kralj sam sebe odluchio da kazni kako bi prestao da pushi...

gorran2 gorran2 13:47 29.08.2009

Re: Smešno !

Ima i ono kad je američki prijatelj Perverz doneo odluku da u sred izborne kampanje za izbore na kojima se kandidovao uvede vanredno stanje "da bi obezbedio demokratičnost izbora"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana