Vае victis

Черевићан RSS / 25.10.2007. u 11:07

 

 

(в.поучан састав из циклуса: историју листајући, или, ајсе лажемо )

 

 

    Глинџавије ,тај неусахли борац за идимидођими па се врати никад сањао ние да ће бити у конбинации за изигравање Главног Лика причице скоро набасане у дрангуларијуму сновами а која се односила на келте те сурове борце па стога нећу оњему.

О Дрканућу.

Веле, римљани, та моћ и сила,нису придавали неки значај тој руљи голих

истетовираних коожа са смешним калпацима на гривастој косурдачи.Причасе,  јесу келти били и снажни усто ,али без борбене стратегије кад онако у невезушу кренуше borcikelti.jpgна Вечни град  назван Рим аради чега се главнокомандујући одбране поменутог насеља извесни Гај јуније звани Дркан и није усплахирио кад му је посилни црња принео мобилни са смс Поруком :

- најебасте . у потпису брено - гал

усто посилни још додаде да је пошиљалац поруке на 4,5 сата хода  одњи мерено луфтом

- колико хода ,провери Дркан,зезаш ме, јелда

али посилни му само промрља нацрнаyком

- јебемте глувог , јербо му је робињица Ица из етрурије већ самоин’цијативно апила међуножну израслину да орално пуцује као награду за азурнос на радном месту  показану, прекинувши на моменат драшкање муда главнокомандујућем квинту Гај-у снојевом перушком а ради стимулације природног нагона да може креснути Галијота Веслаџиу скојим се тог одсудног трена мазио на лежају, propastrima.jpgшто обојицу намоменат спласну у намери перверзној те се покушаше сконцентрисати на смс поруку ,избацивши притом посилног црњу уатријум баш кад овом  надошло слатко ,па им се поменути обрецну

- џуџу квонга,аха

што је на римски преведено  значило :

- е ,ово ће вас коштати

- ма добро узврати Дркан,а ти  . . . .иди једи кренпита и . . . . .пи бозе ,него,обрати се Веслаџии , дај зовни центурионе под хитно овамо

- неће моћи ,узврати овај, јер си им покупио мобилне да ти неправе трошка док су на прц викенду да испразне муда пред планирани поход у африку

- ма јебо африку ове луде евоих чујем звоне већ на улазна врата од рима

- ха ,така тура , закључи конверзацију Веслаџија те одмагли  по парабелум код оружара Меткана да узме на реверс а у поводу ,док квинт Гај звани Дркан предложи ропкињи да му  за опроштај умеша једну несицу, ал јачу  . . . .кад утом бануше келти звани јоw & гали.

Даље да цитирам историју:

Келти су напали Рим. Победили су нејаки отпор  код речице Алије, а пре него што су се римске трупе које су биле на викенд логоравању узморе вратиле у град, Гали су га  освојили и за сваки слуyај & спалили. Све осим капитолске тврђаве stangelo.jpgкоја је, према легенди, спашена тако што су Јунонине гуске пробудиле браниоце јер ови прилегоше након обеда  те винца руменога , а што келти углас прокоментарисаше

-  fringle luc ,ga ga , ( јебо гуске,преведено на римски)

Овај пораз Рима био је тежак и становници града на седам брежуљака морали су да плате велики откуп. Приликом мерења злата келтски вођа Брено се путем симутане преводилице  извинуо квинту Гају на сметњи и још додао:

- тешко побеђеним' ( а што је на римском гласило : ко у наслову), па му оштрим сечивом отфикарио главу те убацио убуре са кедровим уљем међ остале насечене већ дасе касније хвали трофејима пред женскама у дискаћу када га суботом пусти деда да изађе тамо у забити швајцарских алпа у  Halstat –у  или La Tenu  ,штатигајазнам већ где.

 Богме ,остварила се клетва црњина.с тога непрекидати их при пушењу.никад.

 

 



Komentari (88)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 11:20 25.10.2007

Ne moramo tako daleko ici u istoriju

da naucimo poruku:
Богме ,остварила се клетва црњина.с тога непрекидати их при пушењу.никад.


Dovoljno je setiti se sta se sa Klintonom desilo. Zapaliti tompus u Ovalnoj sobi - to moze da te kosta vlasti. A baska drugo.
Черевићан Черевићан 12:19 25.10.2007

атек ицу робињицу

г. nsarski , зарад чега се онда па ја у мојем досадашњем трајање залажем за непушаче, но ипак толеришући притом ове друге ( милу Ташту 4 example). овог пак мојега умишљеног Лика робињицу Ицу било ми непријатно и да описујем . .колико је коштало . . то . . да се не изражавам . хвала на коментару.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:22 25.10.2007

5

k'o vrata.
Черевићан Черевићан 12:11 25.10.2007

Re: 5

гђо Jelicе Greganović скромно се надам . . . не универзитетска оцена. ајд, додуше нанеким повисоким школицама и то ние било лоше. чак шта више. фала на посети
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:59 25.10.2007

Čer, ovo

je ocena za nas mlade, decu takorekuć...5 je 5, 10 nikada ne može da bude kao 5. Prosto nema taj sjaj. A, volim da dođem kod tebe, lepo čitam lepo napisano...fino ti je ovde.
Черевићан Черевићан 14:16 25.10.2007

никад уздлаку

ма гђо Jelicе Greganović , ја малко у године забраздијо волим вазда да сам женскама на . .потаман ,јер
некултурно је друкчије се понашати. отуд писања . .вазда низдлаку, да некажем оку мамљиво. а оно за петице сте у праву. откуд једна десетка може заменути две петице. двапут је ипак . . дваред. драг сте ми гост ОВДЕ.
Milan Novković Milan Novković 19:48 25.10.2007

Re: никад уздлаку

ја малко у године забраздијо

Evo, onda, jedne Keltkinje blage naravi, iako još uvek sa "гривастом косурдачом" :)

bravar bravar 20:05 25.10.2007

Re: никад уздлаку

jeste l' Vi sigurni da je ovo zivo?
Milan Novković Milan Novković 20:18 25.10.2007

Re: никад уздлаку

jeste l' Vi sigurni da je ovo zivo

"Mi" !!! Ja sam sa 50 bebica za Черевићанина :)

Krenuo sam sistematski da mu "odradim" Guido Argentini search na Googleu i sad, kad, kažeš, stvarno nešto voli da skriva oči !

Черевићан Черевићан 20:21 25.10.2007

г.Novković-у зашто, или,ћубастој успоменар

залуђен
мамљивим зовом
тела ти смерног
где ја то закорачих

да ли
почетку игре
старе колико и свет
или вези трошној
која остаће сажета
у својој недокучивости

шта ли си умислила
краљице игре
нарави благе
а слицем закосеним
Milan Novković Milan Novković 20:33 25.10.2007

Re: г.Novković-у зашто, или,ћубастој успоменар

залуђен
мамљивим зовом ..... а слицем закосеним

Opaka profesija :)


Черевићан Черевићан 21:02 25.10.2007

измое бранше

е ова г Milanе Novković-у је права.мислим измоје гране делатности.делујеми ко руковаоц утоваривача катерпилара на чију се обрнуту корпу . .накорпила док јој малтешки поветарац ,непрестани, тајансвени зов лицем намако све у стилу . . доџи . .ако смеш. па још и плавуша . . .
Черевићан Черевићан 21:07 25.10.2007

ко одзлата сребрна се сија

совом скупоценом сјебрном бојим се да неби умо. невичан раритетима био би у сталној зебњи да нешто поњој не покварим оте глазуре па да ме то после . .кошта и једа а и новаца . .јелда.зато . .фалавам г Milanе Novković -у .
blue blue 12:11 25.10.2007

Senatus PopulusQue Romae

ponos i dika rimljana..a akronim mu SPQR cesto se iz shege (dali?) tumaci i kao

Sono Pazzi Questi Romani

s'o bi rekli englezi: Those Romans are crazy
Черевићан Черевићан 12:26 25.10.2007

ко луд ко оно друго

ма blue нису , то само се Енглези шале. једино се поменути Римљани малко поприлично распечише по еуропи те тако моћни опустише па ови дивљи без пасоша и најаве их на легалу изненадише.утомјефора историјска.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:04 25.10.2007

Moram da kažem da

su meni Kelti, uprkos divljosti ili upravo zbog toga), baš simpatični. Em su napravili Beograd, em su ovim Rimljanima povremeno utrčavali u kadar...a i imaju impresivnu mađiju...zovu ih i evropski Indijanci...
Doctor Wu Doctor Wu 13:19 25.10.2007

Re: Senatus PopulusQue Romae

s'o bi rekli englezi: Those Romans are crazy

Kad Englezima kažeš da su Kelti bili i do naših krajeva oni te samo pogledaju onim je-l'-se-ti-to-hvališ-ili-žališ pogledom. Mada je i njima James Bond (i to prvi) bio Kelt.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:18 25.10.2007

Re: Senatus PopulusQue Romae

hm...biće da je ipak Senatus Populusque Romanus - senat i narod rimski. (imala sam 10 iz rimskog i to kod Jelene Danilović :)))

Черевићан Черевићан 14:23 25.10.2007

Re: Senatus PopulusQue Romae

несмем се у полемику око SPQR упуштати јер ако ја појасним моје виђење . .могли би ми они систоријом уистину упознати . .замерити. моја сазнања базирају на Обелиску те . .оном другом, гаретуму.
Черевићан Черевићан 14:29 25.10.2007

Re: Senatus PopulusQue Romae

Doctor-е Wu , добро дошли. па ако ико уочава данашњи поглед енглеза на келте онда . .увас несумњам, тако да неби ништа додавао. ови енглези које ја сусрећем помалти који су се (при)острвили за свагда више се пачају са феничанима изналазећи неког претка заједничког са поменутим. о келтима пак . .ни К нежаморе.
AlexDunja AlexDunja 14:29 25.10.2007

Re: Moram da kažem da

ael si na ovu madjiju mislila ,a fir?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:40 25.10.2007

Re: Senatus PopulusQue Romae


SPQR is an initialism from a Latin phrase, Senatus Populusque Romanus ("The Senate and the Roman People"

proverila :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:45 25.10.2007

Nisam baš ovo

imala na pameti (još bi čovek mogao zdravo da se prehladi od takvog mađijanja...) nego rune, druide, hrastove, krug keltskih veštica, zanimljiva mitologija i još svašta nešto...uostalom evo stiže Halloween, direkt iz keltske mitologije.
A ovo je Cerridwen, keltska velika boginja zemlje i večitog kruga

blue blue 15:39 25.10.2007

Re: Senatus PopulusQue Romae

jebemmumisha..:)
mislim da je bilo ocito da se radi o parodiji, kao sto je uostalom i gosn.S pomalo parodirao.. keltskorimskim zahvatom.. preko ledja Ice, cigara i Drkana iz posebnog ugla gledeci tu keltskorimsku ujdurmu
inace, meni je razredna bila Milka.. latinka..
tako da smo SPQR zahvatali kad i kako smo stigli

pa naravno da je i bez provere i sa proverom Senatus PopulusQue Romanus !
ali ! to je ipak samo jedna od konvencija.. jedna od mnooogih..
recimo, meni je uvek bilo zanimljivo cuveno rodjenje koje eto inima pada krajem decembra a nama pocetkom januara (zbog drugih nekih konvencija, na kojima jedino pociva ovaj nas svet).. navodno je bilo s proleca, vezivalo se za Boga Mitru.. pa seli i dogovorili se kako ce da ubiju mitru..

vreme je ucinilo svoje, tako da se i taj akronim razlicito tumaci, tako da se zaista, ali zaista, moze chuti i
Senatus PopulusQue Romae
Senatus PopulusQue Romanorum
i naravno najpoznatije
Senatus PopulusQue Romanus
pa cak i
Senatus Populus Quirites Romani

i da li je to na kraju:
Senat rimskom narodu
Senat i rimski narod
ili sta vech..
to ovisi od mnogo cega..

time se ljudi i danas bave.. izvori su davnasnji ..
pocev od Cicerona Pro Plancio.. pa njegove Phillipicae, a gde je Cezar, pa Nepos sa De Uiris Illustribus: Hannibal
a prevodioci skorasnji, pa razni.. ondaK englez kad prevodi, mora malo da se zeki.. gde da neko bude veci osvajac od njega, jel.. pa ne zna sta ce gde ce..
aj bre, zekenje.
pa da li su se ljudi isachim vise sprdali nego sa pisanjem i tumacenjem istorije..
numeju bre ni sadasnjost da shvate, a kamoli sta je bilo B.C.
Emir Halilovic Emir Halilovic 16:39 25.10.2007

Re: Moram da kažem da

...a moderni Kelti (Skoti, Irci, Velsani, Bretonci itd.) su i veoma kulturne ispicuture, i lepo pevaju kad se "nakite" :).

AlexDunja AlexDunja 16:42 25.10.2007

Re: Nisam baš ovo

Jelica Greganović
imala na pameti (još bi čovek mogao zdravo da se prehladi od takvog mađijanja...) nego rune, druide, hrastove, krug keltskih veštica, zanimljiva mitologija i još svašta nešto...uostalom evo stiže Halloween, direkt iz keltske mitologije.
A ovo je Cerridwen, keltska velika boginja zemlje i večitog kruga


Черевићан Черевићан 17:29 25.10.2007

да узвратим, редје

г Emirе Halilovic-у , драгомије да сте снама, сведок сам овде по пабовима те њихове песме која понекад скрене у дерњаву.а да су испичутуре . .ту немам уопште примедби. бар ови келти намалтћени
Черевићан Черевићан 17:36 25.10.2007

гласовна игра нотама

AlexDunja . . . прилог-коментаром вазда оригинално тјст другојачије. у овом, пак, смером дисхармоничном, но уху додуше тек тек наглувом . .уживах баш. фала.
AlexDunja AlexDunja 17:42 25.10.2007

Re: гласовна игра нотама

Черевићан
AlexDunja . . . прилог-коментаром вазда оригинално тјст другојачије.

za ovo hvala, bas.
Milan Novković Milan Novković 19:57 25.10.2007

Re: ко луд ко оно друго

па ови дивљи без пасоша и најаве их на легалу изненадише.утомјефора


Черевићан Черевићан 20:33 25.10.2007

Re: ко луд ко оно друго

што би казале хотмене измог села ( ониже а пуначке)
- е ови бидеји нама сремицама непасирају . . висински
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:07 25.10.2007

Izvini blue...

nisam s'vatila da se šališ... :)))
Черевићан Черевићан 21:20 25.10.2007

заблуда звана историја

blue , иако ми је баш дијаметрална од занимања историја ме . .сам тако маами . . из разлога да покушам сагледати маштовитост писаца тих историја којима се ''муче ђаци'' а замлаћујемо ми докони склони листањује. историју је вазда писао победник и тиме је све речено.ко уме да између редова наслути ону праву етому онда немира завазда.сведоци смо ове тренутне. већина нас оњој додуше читати неће са неким битнијим временским помаком, но за претпоставити је да ће метода . .бити идентична као за ону ранију. нису уопште неприхватљиви они са мишљењем да су . .сами своји преци, а историја одњих започиње . . прошлост . . очемутито?
Milan Novković Milan Novković 21:48 25.10.2007

Re: Senatus PopulusQue Romae

je-l'-se-ti-to-hvališ-ili-žališ

Swans Reflecting Elephants
korto malteze korto malteze 15:01 25.10.2007

nas i crnaca...skoro ko Kelta

Pokusavam povremeno da zamislim tu situaciju...ovi puni sebe i sigurni da im se nista ne moze desiti...i oni...svi upali u kazance kad su bili mali, kosati i onako...gabaritni...no opet, verujem da je tu moralo biti i malo strategije kod kolega Kelta, makar im je neko promucuran morao objasniti kako da se uzveru uz zidine.
A za crnju...da je bio malo dalekovid kao sto nije, mogao je dobrorunovciti svoj istorijski...jelte, interruptus tako sto ce nadalje popularisati tantricki seks.
Cerevican, od moje malenkosti preporuka za ovu osvezavajucu pricu.
Черевићан Черевићан 17:19 25.10.2007

Re: nas i crnaca...skoro ko Kelta

korto malteze , богами , вели лажљива историја седам месеци су келти опседали рим и онда им изгледа . . дозвиждало . дневнице им се примакле истеку обзиром да су у динамичком плану освајања еуропе имали и друге ставке . .те разбуцаше омлитавеле римљане. фала на прилогу, а посебно на похвали састава.
korto malteze korto malteze 17:47 25.10.2007

Re: nas i crnaca...skoro ko Kelta

Pa, i upornost mu dodje neka strategija...bar kad je veranje uz zidine u pitanju. A i motivacija nije zanemarljiva stavka :)

drangularijum

Vazda poucne price
kod Vas Ce.
A tek sto obogacuju recnik! Ovog puta mi je posebno za srce prirastao DRANGULARIJUM.
Черевићан Черевићан 17:24 25.10.2007

drangularijum

кованица да будем искрен није моја али јесе у датом моменту присетих, . . а и легла како треба.драгомије дасе . .допунисте вокабуларно . . . .Ana WithAFamilyNameTooHardToPron . хвала на коментару, неискрен би бијо да кажем да ми . . негоди.
marta l marta l 17:40 25.10.2007

keltski brojevi

јесу келти били и снажни усто ,али без борбене стратегије

greska, strateski se rasporedili kroz milenijume, pa i sada teraju jadne Rimljane da se prevrcu po grobovima...ovo dole iz word-a je smislio neki Kelt "...a ocete rimske brojeve, e evovamgaNArimskibrojevisasvetackom...."

i. ftg
ii. zrdg
iii. ZSdg
Черевићан Черевићан 18:16 25.10.2007

ма шта бројеви , споменик

marta l , управу сте, изгреших, и не само да су се распоредили миленијумима него су постали и пажљиви. ево примера данашњег и то онај сурови борац Обелиск ме за трајање отклеса, додуше смалом словном грешком јер му астерикс грешно из жабље перспективе диктирао. но гануше ме пажњом, а ви пак обрадовасте присуством међ нама овде . . . .келтима намамљеним



marta l marta l 19:10 25.10.2007

Re: ма шта бројеви , споменик

Обелиск ме за трајање отклеса

e, to se zove uspeti u zivotu, licni obeliks, a klesao licno Obelisk (posto su Kelti u pitanju mora dje bas ovako tacno ...obeliks, Obelisk:)
jedino gde nadjose onaj cetvoroglav sa izlazecim suncem (a kamo gmaz na steni ili bar je jelen koji rice?)
Banat nije....Malta?
a one mala slovca ce da uklesu, polako....
bravar bravar 20:13 25.10.2007

bez naslova

Stizu Kelti i 2007.
angie angie 20:23 25.10.2007

pa i da zaigramo

Черевићан Черевићан 20:46 25.10.2007

Re: pa i da zaigramo

ин хуланд је технолог у овдашњој фирми где ме трпи мили Газда. ин је успут . .и енглез. па кад смо већ код игре . . богомој кад он в.слично овом момку што штепа ко сингерица, одради намами нас умоменту при неким прославама. наравски . .ми ниналик.после све мекећемо од упале мишића и заушима, а ноге ко туђе иду ди оће саме. плус сво ситно ти изџепова поиспада . .од троношења. ма само уживање за гледати ,angie, пробати . . .сачувај Боже.
Черевићан Черевићан 20:55 25.10.2007

гајди маам

кад чујем гајде ома ми пред очима гајдаш дедајова исуседног села јер ми нашег имали нисмо.па ославама сеоским довукуга бећари да који динар заради,а он од репертоара једно те исто .онда гости наливени увате па налију угајде вина те збрицом избушкају меха и потом, наравски дедајова већ усвиран увелико, они увате да пунпају мешину а изње ко водоскоци по бирцузу шприцају по гостима.то је било гајдашко весеље. а не репертоар гајдашов.
bravar bravar 21:13 25.10.2007

Re: pa i da zaigramo

I ja bi da igram, al' ne otvara mi se sta god daje. Samo prazan kvadrat:(
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:14 25.10.2007

Divno, em

naporno vrlo...išla moja ćer na tečajeve irskog plesa...kupili smo i one prve baletančice, rukom šivene, preslatke...i sve u spavaćici mojoj skakala naokolo k'o kengur...nabila kondiciju, kao nikad do tad...a objasnila im učiteljica, Irkinja zašto samo nogama...Englezi im nisu dozvoljavali da plešu, morali su da budu mirni...pa su bili mirni gore, a nogice plešu za sebe...i danas zna da kroz kuću irski protutnji, sa sve skakanjem...
Черевићан Черевићан 21:31 25.10.2007

не пропустити

Jelicе Greganović , памћење ми слоновско па . .ко да сам скоро набасао на исповестВам о кхм личним габаритима те проблемима који из тог произилазе ( одговарајућа гардероба).ето ,али стварно изузетне прил'ke, да уз кћеру обучену играчки,малко штруцкате од појаса наниже а све у складу са енглеским забранама келтима и док сте . . казали ома. . .има олако ускочите и у дечје моделе , добро оне напредније деце
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:37 25.10.2007

I ja sam

o tome razmišljala, ali to mora da se vedžba kod kuće...da se radi domaći u obliku ripanja...a ispod mene živi sudija...sve nešto sumljam da bi mu se sviđalo da mu truckam, gabiritima mojim skladnije - trupam, iznad glave...a i nešto sam operisana od ritma.
Ali, vidi, nisu toliki problem moji gabariti, no banditi koji šiju za lešove.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:42 25.10.2007

CITA MOJ SIN ...

Vas post, devet ipo mu je mislim godina.., pa me vice ODI TATKO da mi prevedes nesto sa interneta
Pridjoh da vidim sta oce pa videh da je ovo Vas blog gosn. CHER pa se nasmejah >
citaj sine samo i uci PRAVI srpcki jezik tako smo mi slali poruke pa nas svabe nisu prokljuvile sta pisemo turcke takodje... Pisem ovih dana puno ne stizem na blogere i evo since me veceras dovede....
Dao bi Vam preporuku ali od mene nece da prihvate glasanje kao da za opoziciju glasam jebo ih patak...
Kako Vam gospodja tasta jel jos kod Vas g.CH..
Черевићан Черевићан 22:21 25.10.2007

кривца је у бриџу

хвала на посети г vidomirе pavlovic-у , добро је да детеВам има избора, ја нажалост га немах и . .сведок сте мојих језичких домашаја. а драга , мила (вазда била ) Ташта , острвљена је идаље јер тамо окленје зазимило напречац а и отпочели јесењи серијали бриџа у оближњемнам касину заћошком за узраст изнад 8о октобара личних па као учесник, мало мало па наврати устан. само лута.ето.азафалу саставу ми . .фала.
Kazezoze Kazezoze 22:22 25.10.2007

Pobeda

bi bila nezamisliv bez



i njegovog charobnog napitka;-)
Черевићан Черевићан 22:42 25.10.2007

пание

да нису умели да побеђују наречени Келти додуше карта јесте сићурава ал . . немош касти,Kazezoze , јелда.

Kazezoze Kazezoze 22:52 25.10.2007

Re: пание

hmm...
angie angie 00:03 26.10.2007

Re: Pobeda

kaz, Aspiriniks, my favorite one!
Черевићан Черевићан 08:58 26.10.2007

набијоскопа сличећи

angie , управусте имена су им лудило а ликови маестрални. но . . .
читаосам да су археолози закључили ,а по телима од пре два миленијума која су сачувана у тресетиштима европе и британие, да су келти били више кошчати но снажни, тамнокоси и без брада.косу су избељивали а тела цртежима украшаваху.

пред саму битку скидали би се на голо трчећи са штитом и оружјем ,праћени хртовима повећим уз отсутност ратне технике но млатећи мачем на све стране ,подоста неефикасном методом посебно у метежу битке.плус су им мачеви били тешки. Но и поред свега страх римљана од келта је би сасвим разумљив . . .
мени посматрачу из века тренутног цела та ујдурма више личи на циркус, пардон . . . . .лоше изрежиран филм.
Черевићан Черевићан 10:03 26.10.2007

кад смо већ . .код филма

ево, овог ми тренутка емајлирани голуб донесе поруку од мени драгог блог коментатора. вели . . .

Како нисам у прилици да епизодом Николе Свилара како треба "бомбардујем" ваш блог стога Вас молим да то сами извршите, као својеврстан литерарни харакири. Епизодa гласи овако:

VRLO KRATKI FILMOVI (26/x)

Svi smo ljudi - svi grešimo pa smo tako Jovan i ja pogrešili što smo ove prohladne oktobarske večeri, umesto da lepo visimo na blogu Biljane Srbljanović, otišli u kulturno-informativni centar na projekciju izabranih radova sa Krakovskog Međunarodnog festivala kratkometražnog filma. Flajere nam je jutros tutnula u ruke kolegica sa faksa i rekla da obavezno dođemo.

„Verujte mi na rečenicu, zanimljivije je od Черевићановог bloga! A i karte su fraj!“ – nasmejala se i produžila dalje.

„Teško, sestro, teško!“ – dobacio joj je Jovan zagledavši se u repertoar prepun nepoznatih nam autora i njihovih, nama još nepoznatijih, radova. „Jan Lenica, Wojciech Wiszniewski, Jozef Piwkowski, Zbigniew Rybczynski, Andrzej Czarnecki...“ – smejali smo se i lomili jezik o njihova imena ali smo ipak odlučili da dođemo.

Namirisala sam se Christian Dior-om i obukla u svirepi XX vek: iz ormara odabrah maminu devojačku haljinu iz sedamdesetih, bakinu svilenu maramu i čizmice iz četrdesetih, prabakinu oglicu i šešir iz dvadesetih i tatinu sivomaslinastu vojničku jaknu iz minulog rata.

U foajeu, pred početak projekcije, bili smo u društvu tek troje posetilaca dok je garderoba, u kojoj je bilo dozvoljeno pušenje, bila dupke puna. Uglavnom studentarija i tek pokoji penzioner, tiskali su se čavrljajući i pušeći cigarete pod oblakom dima.

Među njima pažnju mi je privukao jedan srednjovečni gospodin sa gustom bradom i brkovima jer je upadljivo ličio na Kornelijus Moric Ešera. Nosio je naočari veoma čudnog oblika i još čudnijih stakala. Okvir im je bio poput dva izdužena prozora gotičke katedrale ispunjen mnoštvom raznobojnih sićušnih komadića stakla. Kroz ta dva malena vitraža zadubljeno je posmatrao ekran televizora, postavljen u ćošku prostorije, na kome je bila prikazana jedna zgrada iz stambenog naselja Minoru Yamasaki-ja izgrađena pedesetih godina prošlog veka. To sam znala po tome što je lepo pisalo na ekranu: Pruitt Igoe, Sent Louis 1971. U trenutku kada je zgrada na tv-u eksplodirala, dve ljepuškaste, plavokose i do bola zgodne hostese, verovatno bliznakinje, otvorile su vrata sale i mi prvi uđošmo da zauzmemo najbolja mesta.

Pošto su svi ušli i svetla se napokon ugasila, taj isti gospodin sa naočarima izašao je pred platno i obratio se publici uz izvinjenje da umesto najavljenog filma „Tango“ Zbigniewa Rybczynskog iz 1980. projekcija će, eto, ipak, otpočeti sa značajnim video radom pod naslovom „Very short films“ nekog kontroverznog umetnika iz Republike Srpske!?

„Vrlo važno!“ – zaključili smo oboje kroz poljubac i udobno se zavalili u sedišta. Nakon kratke uvodne špice filma, tokom koje sam Jovana dvaput slasno gricnula za jezik, usledilo je upozorenje na engleskom koje je propraćeno opštim smehom u sali:

„Filmovi su veoma, veoma kratki. Čak toliko da neke nećete ni primetiti.
Svakome ko ne izdrži da s pažnjom isprati celu projekciju
slobodno opalite šamar u moje ime.
Autor“

Potom su usledili brojni, bar kako se Jovanu i meni činilo, potpuno bezvezni, nepovezani, amaterski video snimci načinjeni fotoaparatom ili čak mobilnim telefonom u crno-beloj tehnici... Kao, neko se vuče po podu i pokušava da se javi na telefon, pa onda čovek sedi i jede, snimci lavaboa, voda teče... u pet reči: neopisivo dosadno, užasno sporo i smarajuće. Nakon pola sata čistih nebuloza, pošto zaista više nismo mogli da izdržimo, ustali smo i pognuti, da što manje smetamo ostalima, krenuli ka izlazu.

No onda se dogodilo nešto nečuveno.

Gledalac iz susednog reda ustao je i iz čista mira odvalio Jovanu takav šamar da je mene zabolelo. Odmah zatim njegov prijatelj je zviznuo njemu jedan, da bi mu on uzvratio opalivši ga još snažnije po obrazu uz sočnu psovku. Videvši šta se dešava pratilja ovog drugog me je odalamila po licu na što sam joj odmah uzvratila... i dok si rekao „seks“ u sali je nastao opšti metež - takva tučnjava iz koje smo naposletku jedva izvukli živu glavu...

Anja
Черевићан Черевићан 10:30 26.10.2007

богме уз ејл . .је безбедније

г Свилар, ово ми у хотменом окружењу КИЦ-а на неки келтски сценаријо сличи. верујте ,у пабу у харбуру подно валете, међ, ко келти ,истетовираним морнарима скоца и конопца доплутаних намалту . .мени се чини је . . некако безбедние. јес да се здеси нека усамљена шамарчина но стишњеном дебелим гузовима познатих френдица, инвентара паба , осећам се . .баш сигурним . .док се ејлом наливам и пиљим усисе шарлизе . . шанкерке.
чек,чек . . кад се нашто боље сконцентришем испада да сте Ви Ања са Јованом били уствари (не)свесно активни учесници унапред осмишљеног сценарија јер лепо онај благовремено на енглеском упозорио . . . . . .Svakome ko ne izdrži da s pažnjom isprati celu . . .
MuadDib MuadDib 22:59 26.10.2007

Re: pa i da zaigramo

плус сво ситно ти изџепова поиспада

Ехе хе, лудо...
А још се питали зашто Шкотланђани ходају док свирају гајде (веплика: покретна мета се теже погађа).
Zelenovic Zelenovic 18:08 26.10.2007

pozdrav i

preporuka, naravski.
Черевићан Черевићан 19:02 26.10.2007

хвала

г Zelenovic -у , за похвалу текста . ., а поздрав Вам . .узвраћам
MuadDib MuadDib 23:32 26.10.2007

Repetitio est...

двапут је ипак . . дваред.

У давнија времена, када бејасмо газде, могло се и шалити на тему : бил' Фату једном ил' Мују 2х, па се одговарало: ''Фата је Фата, ал' 2х је 2х''...
тешко побеђеним' ( а што је на римском гласило : ко у наслову), па му оштрим сечивом отфикарио главу те убацио убуре са кедровим уљем међ остале насечене већ дасе касније хвали трофејима пред женскама у дискаћу када га суботом пусти деда да изађе тамо у забити швајцарских алпа у Halstat –у или La Tenu ,штатигајазнам већ где.

Потом нам је историја понављачица отфикарила шале и отпослала већину блогера и коментатора да ору и асфалтирају туђе друмове, похранила главе нас преосталих и наше деце у кедровом уљу да се имају чиме хвалити када их позову да држе предавања за лепе новце (Дик Холбрук само у Провиденсу има канц зарад 2х годишње-г гостовања). Не бих даље на ову тешку тему, стога вееелико, највеће браво за М.Новковића и гривасту косурдачу. А Вама Чер, уобичајено - хвала и препорука офцоурсе!
Черевићан Черевићан 07:08 27.10.2007

љуљај ме нежно

MuadDib-е, пасира ваша посета овом постуми , чакштавише . . . но онај ко се досетио да историју уврсти у друштвену науку направио је већи посао од оног ко се досетио да патентира . . . . рупу на саксији . млативодама . .посла за вазда, све методом љуљушкај ме, ал пажљиво, пуууно причати тјст писати, а ништа дорећи да би и будући историчари . .имали о чему писати тјст паламудити. и тако ето . .откад се памти хода. ревидовање историје које је одскора у моди . .то је тек идеја.алал му тко указа на такву могућност . за г Новковића, пак . .само похвале. незнам само где држи заточене те другар'це па их по потреби само кресне сфотоапаратом.ма мајстор . .укратко. за похвалу текстами . .ха , шта рећи а да буде скромно, непрепотентно. да, овако . . .таки смо ми сремци . . кад смо писљивости опредељени па макар иисхобија.
Milan Novković Milan Novković 09:08 27.10.2007

Re: љуљај ме нежно

незнам само где држи заточене те другар'це па их по потреби само кресне сфотоапаратом

I wish! :)

Da nije Guido Argentinija (zatočio sve osim koleginice ti) i Hemuta Newtona (Versace gun for hire ovom prilikom) s jedne strane, pa Googla i skenera sa druge, slabo bi Miško "kresao" :)
Черевићан Черевићан 09:26 27.10.2007

oooo, крешимирe

тјст Мишко пардон г. Milanе Novković-у , па ние ваљда така ситуација ту где сте ,ја умислих . .благо овом крешимиру . .ајд да га . . . . cq . .cq . .cq . . .зовнем . . . ако треба . . .мислим придржати те објекте усликавајуће да се не занесу тјст посрну кодкресања . . .кад оно . .ћорак. мораћу посвој прилици директ тући на атресу тих . . . Newtona тјст Guido-ва , јер овако беженскими баш . . . . . досадно. намоменте, офскроз.
Milan Novković Milan Novković 10:42 27.10.2007

Re: oooo, крешимирe

Черевићан
тјст Мишко пардон г. Milanе Novković-у , па ние ваљда така ситуација ту где сте ,ја умислих . .благо овом крешимиру . .ајд да га . . . . cq . .cq . .cq . . .зовнем . . . ако треба . . .мислим придржати те објекте усликавајуће да се не занесу тјст посрну код усликавања . . .кад оно . .ћорак. мораћу посвој прилици директ тући на атресу тих . . . Newtona тјст Guido-ва , јер овако беженскими баш . . . . . досадно. намоменте, офскроз.

:) Koja prevara ovaj Internet :)

Helmut je otišao u večna lovišta pre skoro četiri godine, Guido ima to "srebrno oko" pa ja predlažem. možda je sa ženama lakše raditi, Sylvie Blum :) (ona je osim fotografa (ovom prilikom) bila i model, i to, između ostalih, baš našem Helmutu)
Черевићан Черевићан 13:00 27.10.2007

све пасује али

чита ми ово мила Ташта па вели
- таштаћети те виш како су нацифране а мора и да пуше
тако да г Milanе Novković-у ,одустајем од замисли а Вама фала на контакт адреси Sylvie Blum.
уствари . . кад ташта оде кући . . тко зна . . .

што се пак тиче + мр Newtona, мир му души, добро је и толико потрајо . . уз овакве
zanaa zanaa 13:33 27.10.2007

Re: све пасује али

Lepo vam je rekla mila tasta, cuvajte se, u danasnje nedoba, kad volu oce i da koske lomu, a i na psihu da dejstvuju.
Drugim recima, ako ti se neko svidja prvo mu dobro ispeglaj mozak, a sto ne znam, nemojte mene da pitate.
Черевићан Черевићан 17:38 27.10.2007

да Ви. . . . питам

zanaa , добро дошли, баш ово друго што набројасте.елем, како то да ја сремац (ко мачак вуриш га наглаву . .тако и падне) током протеклог периода мојег на путу ка . .ничем тјст старости исправно сконтах да су жене увек у праву .и кад нису .. ?
(мала помоћ публике . .далеко је исправније кад то саме уоче неко када им се укаже.)

е сад костоломки те психоболних . .није да ние било , схватиш то ко нормалну појаву и. . . ништа. ајд јово . .на ново . . искушење .утом и 63. прошишаше. безвезе.баш.


zanaa zanaa 18:20 27.10.2007

Re: да Ви. . . . питам

:))
da vi odgovorim:
nesu problem zene samo problem peglaca mozga je obospolan. Ja bih bas volela znati metod kako se utvrdjuje na cijoj je strani UPRAVNOST. Ako muskarci mislu da su zene uvek u pravu tj da ih treba pustiti da se tako osecaju, jer tako biti mora, ima jedna druga generalizcaija: da su muskarci bezosecajni gadovi. A vi ste primer da to nije tacno, mislite strastveno i ja cu v. rado poslati svaku zenu da cita pisanija kao dokaz mu. Posto cesto pominjete milu tastu mora da je i zena negde okolo, hope she knows as well :))
Черевићан Черевићан 20:25 27.10.2007

о мозгопеглачима тејош понечем

управу сте zanaa за обосполност мозгопеглача. но када сам попричао са Таштом (82г) на ту тешку тему испрве се определила да је управност на . . мушкој страни. није се усагласила самном да је она данас једино у форми попола прихватљива ,јер за њу је мушко ТАЈ кои . . је у праву (знајући жене, подвлачи). онда ја као узоран папучар покушах раскринкати ТО данашње МУШКО, међутим . . поштујући јој године одустах од навикајој деценијских јер сада су наступила посве друга времена па и нивои међусполне комуникације те толеранцие. економски независна жена данашњице и женско чељаде из времена када је моја Ташта свет око себе упознавала су поприлично , како да се изразим смакнути . . свачим.ја се пак подуго живећи у породичном седвичу поменуте Таште и женеми некако попола прилагодих ( јебеш сремца без својега става, па макар и погрешног) имајући на уму ону народну . . . ко усреди ( у овом случају по ставу) . . .3 дуката вреди. добро није неки износ . .али вреди.
мушке пак генерализовати као безосећајне (са прилогом који ми жуља уво изнутра) мора да се некој збило у тренутку посебног женског надахнућа , па га небих чак ни коментарисао учему могуће да грешим ,но оцсебе полазим.а ние да нас мушки нема . . . свакаквих. додуше ко и жена.
још бих додао, Ташта ми, бар досад, мноме никад није била хопе-сицк.
MuadDib MuadDib 20:37 27.10.2007

Re: све пасује али

Черевићан
чита ми ово мила Ташта па вели- таштаћети те виш како су нацифране а мора и да пуше

ха ха, баашш као да слушам своју премилу и предрагу гђу ташту (здраво се волемо на 187 км дистанце Бгд/Сомбор ево већ, неки дан, 27 година). btw, моја ханумица таман толико година пред својом мајком није запалила цигаретлу, а 'вамо...не мош је угасит.
Posto cesto pominjete milu tastu mora da je i zena negde okolo,

Од ове суве истине једино једна је већа, она са промашеним фазаном (извинте на дегресијацији, ловна сезона почела па сврбу прсти а машта потпаљена упркос киши која обећава да ћемо и сутра вући блата 2 кг/чизми):
- Друже Председниче! Невероватно! Мртав, а лети !!??
zanaa zanaa 21:03 27.10.2007

Re: о мозгопеглачима тејош понечем

Mila tasta nije primer dobar, to je istina, jer na kraju nije ni u pravu . Nije u pravu niko ko UPRAVNOST pripisuje bilo kojoj strani od ove dve. E trositi na ispravljanje ispravnosti zarad UPRAVNOSTI nesvrhovito je vazda. Ko te voli volece te i ovakvog kaze mudros' , mada svako bi volo da je malo po njegovom, makar 5 minutsa, egoprijatno je. Doduse, mnogo ima karakternih individ. trenja po ovom pitanju, a licno ne volim licnosti bez licnosti.
Zenskinje v. cesto govore da su muskarci pokvarenci, mada se ja pri takvim nadahnucima uglavnom smeskam. Kao i vazda.
p.s. sto se tice promasenog fazana, neka je i promasen, ali je bar spomenut sto je takodze V. VAZNO
Черевићан Черевићан 21:40 27.10.2007

фацијалиса грешка

овде у печалби нестижем да се са женскама дружим а и не приличими да ме унук по тим питању опомене док је Мила ту, нуз, па је стога узех за примера. додуше буџавог у чему сте у праву zanaa . каваљески, никад непитам женске за године но ставови оће да се малко редукују по питању управности како се стари. прилагођавање личности окружењу никако незначи немање става, он је ту, само зарад билатералне коегзистенције сведенје на миноран ( што се своди углавном на . .инемање става,искрено) ашто Ви не готивите. но така тура . . .у овом ж. извлачењу. али ваљда? зарад таковог става и ја сам ево задњих 40 брачних година . .насмејан ( но незнам дали је то већ у тик ,илими фалинку фацијалиса, прешло).ал неби мењо.
MuadDib MuadDib 21:47 27.10.2007

Re: о мозгопеглачима тејош понечем

Уколико је дозвољено ишта додати, поштована zanaa, усудио бих се да додам - како не бих имао бааш ништа да додам свеему што сте написали. Посебно на тему трења и личности без личности, као и о покваренцима - а није да нас нема разних, ако ћемо.
Такнусте, пак, посебно осетљиву тему промашених фазана - хехе, то Вам је оно 10 (најмање промашених) на једнога, зар се и то може...а ради се о сасма другој теми, поводу да се мало (признајем, утекне од миле ми женетине а и она да одахне у одсуству мога присуства) нађете са неким милим лудацима, зевзечите пар сати и надишете и уморите, а уколико понеко понешто и утрефи, мора то да тегли кући и да види потом шта с тим. Признајем да је управност у тем питању на страни женској, па плен, за разлику од древних мушкарчина, нисам никада донео кући већ поклонио некоме коме треба.
Respect&regards
Черевићан Черевићан 21:59 27.10.2007

е те . .пушачице

MuadDib , хвала на умешаности упреписку . што се џамљења тиче , фала на потсећању , обе ми драге ( &Мила и ж.Тренутна за стално, кћеру уз зета и да не помињем ) ко оџаки диме.једино унук 3 г још није припалијо, а за мене је касно да пазарим упаљача маркираног, наравски, те да се опредељујем за марке цигаретала кутија шарених па стога мамећих.
што се пак тиче тице упрелету а олешене . . .јесбрадат али ЕВЕР зеленкаст , насмејахсе. брат је био ловац манијак па кад по сремачким нузбрдицама крену поднапити наравски пиш их је било по повратку гледати. блата и на челу, тако да ти париљада грама начизмама дођу више рекреативно ко у мојем случају кад оптеретим ножне листове врећицама песка па греби нуз камењар медитерански.после, кад и откопчам те ходам . .умало да левитирам, осећај буде.иако нисам присталица одстрела дивљачи, ајд неквам сутрашње гацање небуде . . . залудно.
MuadDib MuadDib 22:47 27.10.2007

Re: е те . .пушачице

Не замерите, поштовани Чер, нисам намеравао да се умијешавам у преписку - као што знате, до сада то нисам радио, али ми се веома допало неколико zanaa-иних коментара (ал'баш!).
Захваљујем и на добрим жељама гледе сутрашње шетње: блата ће бити до чела сигурно, поднапитих вероватно, а одстрела - о томе фазани више одлучују.
Черевићан Черевићан 22:52 27.10.2007

омашени фазан упрелету

помињање личних промашаја у животу баш и није манир уобичајен. то се обично покушава и пред собом забашурити.јавност и да не помињем. међутим ко у ту фазу пристигне да му промашаји буду тема из које стаса импулс за преиспитивање себе . . тај је много у раду на себи изнутра гледајући постигао. тада му и ова начета тема о анализи управности , дође ко анијон & х2о
Черевићан Черевићан 22:57 27.10.2007

сблатом и подшеширом ловачким

ма које блек замерање поштовани MuadDib-е , па ови блогови и живе од . .умијешатеља. САМ напред обзиром да вазда стеми драг коментатор.
zanaa zanaa 23:00 27.10.2007

o trenerskoj upravnosti prema fazanima

Ako smem da dodam na dodavanje: kolektivini sportovi iziskuju flexibilnost i stovanje tudjih zamisljaja, u ovom slucaju gadjanja. Elem, ako postoji trener, on ce misliti da je vazda trenerski upravan, to mu dodze kao prof. deformacija. Ako je navikao da drugi mozak misli kao njegov on ce to i ocekivati, v. ce se razocarati kada naidje na primer promasenog fazana, a da taj promaseni fazan mozda i nije nepotrefljen.
Jer ce i promaseni fazan vidjati oko sebe drugare promasene fazane, ali nece imati nikakvu potrebu da ih notiruje.
Stvar ( fazanskog ) karaktera, i naravski bazdarenja mozga.
Setih se sta mi rece jednom jedan sto ne pise na blogu: ja one ljude tamo nista ne razumem. E, ali on sve recenice pocinje negacijama: ne, nije, nisi ukapirala i sl. Sto vi rekoste, zar se i to moze. Pa moze.
Pozz
zanaa zanaa 23:19 27.10.2007

Mr MuadDib

meni se je dopalo mnogooo vasih komentara ( al bas BAS ), a da ne zaboravim da pomenem i KRALJAMAJMUNA i Vidomira Pavlovica, kad vec pohvaljujem bas BAS.
MuadDib MuadDib 21:54 28.10.2007

Re: Mr MuadDib

a da taj promaseni fazan mozda i nije nepotrefljen.
Jer ce i promaseni fazan vidjati oko sebe drugare promasene fazane, ali nece imati nikakvu potrebu da ih notiruje.
Stvar ( fazanskog ) karaktera, i naravski bazdarenja mozga.

Поштована, што маторији то више верујем женској него мушкој памети (мада није да немам другаре профдритд), те само могу рећи да мислим да сам схватио вашу поанту. Great!
Такође је ред да Вас и домаћина блога, када се већ како би ђетићи рекли умијешах (пребисмо га ка...) да је данашњи ловни дан био у свему према слутњама: блато до пупка, два фазана уредно промашена (ал' замало, лоша муниција, ха ха) а ваздуха и шале само тако.
zanaa zanaa 02:20 29.10.2007

promenite

naocare.
MuadDib MuadDib 17:50 29.10.2007

Re: promenite

naocare.


ма баш носио оне праве... Но немојте схватити да се имало жалим на промашаје: када ми је (некада давније) било довољно стало, падало је (не киша већ фазани и јаребице, но не бих ловачке приче). Сада углавном уживам у путовању, а на циљ - ко стиго, ко касни, ко успут клипсо као онај вранац у Ракића долапу...

Духовито и оштро резонујете zanaa, што потврђује и само таки домаћинов закључак:
тада му и ова начета тема о анализи управности , дође ко анијон & х2о
.
zanaa zanaa 16:32 30.10.2007

Re: promenite


Duhovito, ostro i da dodam- brzo.
Divljac sam koja voli da se pece na sporoj vatri.
To ponekad dosta skupo placam, luxuzan sport.


MuadDib MuadDib 23:34 30.10.2007

Re: promenite

Divljac sam koja voli da se pece na sporoj vatri.

Све верујем, веома сте убедљиви. А сваки прави спорт јесте скуп...
Respect, 2x
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:26 01.11.2007

Re: Mr MuadDib

*novo Mr MuadDib #Link meni se je dopalo mnogooo vasih komentara ( al bas BAS ), a da ne zaboravim da pomenem i KRALJAMAJMUNA i Vidomira Pavlovica, kad vec pohvaljujem bas BAS.

zanaa, sta ti bi? A da si me stavila u dobro drustvo-jesi.
Ipak, pozdrav)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana