Predratna lektira

Aleksandar T RSS / 27.10.2007. u 11:11

54651.jpg 

Ratne priče sam čitao kao obavezan dio lektire u osnovnoj školi.
Čitava plejada pisaca je brinula o tome da dogodovštine partizana ne ostanu zaboravljene.
Pisac vas je, najčešće,  već na samom početku ubacivao u sred žestoke bitke u kojoj grupa partizana na naročito duhovit i dovitljiv način razbija omanji „švapski“ bataljon zahvaljujući svojoj natprosječnoj inteligenciji, superiornosti i fizičkoj pripremljenosti. Priča je bilo mnogo pa su se i vrlo brzo zaboravljale.
U mom slučaju pamćene su tačno onoliko koliko je bilo potrebno da bi se dobila ocjena iz lektire.
Ipak, najdublje u sjećanju su mi ostali opisi zadnjih trenutaka glavnih junaka.
Ti perfidni opisi, kasnije i ekranizovani u partizanskim filmovima, bili su gotovo mitološki, uključujući ambijent, likove i priču.
Priča je bila posebno moćna.
Naročito zgodan partizanski komandant dahtao je izdišući na rukama partizanke rumenih obraza, dok su okolo bespoštedno padale granate i fijukali metci.
Onda je počinjao...
Uvod je obično bio podsjećanje na trenutke u davnom djetinjstvu  i obuhvatao je opise dirljivih momenata iz tog perioda. Odjednom bi umirući komandant napravio spontani manevar da bi priču usmjerio na same početke borbe za slobodu, naglašavajući svoju očinsku brigu i daleke studiozne poglede u budućnost.
Pauze su trajale tek toliko da bi jedra partizanka mogla da mu navlaži usne maramicom.
Pred samo kraj je izražavao brigu za antidržavne elemente, izgradnju zemlje...
Onda je slijedila posljednja rečenica, posebno efektna a muzika se spontano pojačavala i prethodila bi borbenom pokliču.
U sljedećem kadru, koji traje nekih dvadesetak sekundi, svi glavni junaci u filmu, njih desetine, dobijaju istovremeno informaciju da je kilometrima udaljeni komandant poginuo. Sada zaključujem da je mlada partizanka vjerovatno istovremeno poslala cirkularnu SMS poruku svim drugarima iz jedinice.
I, to je već sami kraj, pašnjakom pod izmaglicom bi protrčao bijeli konj a partizani, većinom nenaoružani,  bi sinhronizovano sa tom scenom u šprintu zauzimali neku „čuku“ pod nagibom od 75% otjeravši neprijatelja koji je panično ostavljao svoje betonske bunkere na vrhu brda.
Ako ste sa školom išli u kino/biskop vjerovatno se sjećate da se tada kino salom prolamao aplauz praćen suzama i ponosom.
U tim filmovima, tim romanima i obaveznim lektirama varali su me obavezno dva puta.
Za ovo prvo mi je svejedno, ali za drugo...
Naime, na taktičkoj vježbi u vojsci tek iz šestog pokušaja smo uspjeli da na juriš osvojimo mnogo manju prepreku i nagib od one u opisanom filmu. Vjerovatno ne bi ni tada da se nije spuštao mrak i da nismo morali nazad u kasarnu.
A druga prevara je bio moj prvi kontakt sa smrću, sa pogibijom druga .
Za razliku od one na filmskom platnu koja je opisiva, koja nekako traje i ostavlja utisak, koja je, efektna, lirična, smrt u stvarnom ratu je brza i iznenadna, nesavršena, jednostavna i neprikladna sceni sa kraja filma.
To valjda i razlikuje život od ratnih romana i filmova jer u životu nema ponavljanja scena, nema repriza i ne znaš režisera nego ti je to život sam pa kakav ti god bio.
A i smrt dolazi iznenadno ne birajući ni povoljan momenat ni odgovarajući ambijent u kome će da se desi.
Ovo je moja ratna priča. Nesavršena je i jednostavna, istinita, a tako bih volio da je savršena, volio bih da je film ili roman.
...došao si kasno naveče. Tog dana si išao u Banjaluku.
„Zašto si došao ovako kasno“ – upitah te.
„ Nećeš vjerovati, gazdarica mi je izbacila stvari iz stana pa sam ih morao skupljati, ono što je od njih ostalo i što su komšije uspjele skupiti. Što je najcrnje i nju su kasnije istjerali iz stana“- kroz smijeh si rekao.
„ Stvarno uvala, pa šta ćeš sad za stan, šta ćeš sa fakultetom?“
„ Pravo da ti kažem i ne razmišljam. Vidiš da se ne zna ništa. Ne znam ni šta se sutra može desiti a kamo li šta ću sa fakultetom“
Od sutra te više nije bilo. Sutra si poginuo. Samo tako.



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vucko vucko 13:30 27.10.2007

Dulce et decorum

Za one koji se sa setom sećaju tih partizanskih filmova, holivudska industrija pravi slično smeće i dalje, sa svim potrebnim dramskim elementima. Do duše (srećom) više nisu toliko popularne scene iz Bosne, kao npr. u "Behind enemy lines".

Uz zahvalnost nick-u "Great Fire", ponavljam ovde ono što je ostavio kod Dejana Stankovića na postu "Operacija Mleveno Meso":

Dulce Et Decorum Est
(by Wilfred Owen)

Bent double, like old beggars under sacks,
Knock-kneed, coughing like hags, we cursed through sludge,
Till on the haunting flares we turned our backs
And towards our distant rest began to trudge.
Men marched asleep. Many had lost their boots
But limped on, blood-shod. All went lame; all blind;
Drunk with fatigue; deaf even to the hoots
Of disappointed shells that dropped behind.

GAS! Gas! Quick, boys!-- An ecstasy of fumbling,
Fitting the clumsy helmets just in time;
But someone still was yelling out and stumbling
And floundering like a man in fire or lime.--
Dim, through the misty panes and thick green light
As under a green sea, I saw him drowning.

In all my dreams, before my helpless sight,
He plunges at me, guttering, choking, drowning.

If in some smothering dreams you too could pace
Behind the wagon that we flung him in,
And watch the white eyes writhing in his face,
His hanging face, like a devil's sick of sin;
If you could hear, at every jolt, the blood
Come gargling from the froth-corrupted lungs,
Obscene as cancer, bitter as the cud
Of vile, incurable sores on innocent tongues,--
My friend, you would not tell with such high zest
To children ardent for some desperate glory,
The old Lie: Dulce et decorum est
Pro patria mori.
Gavrilo Princip Gavrilo Princip 14:36 27.10.2007

Tresnje

Meni je omiljeni detalj iz knjige koju sam zaboravio, ticao se mlade partizanke, verovatno sa kikama na kosi( tako su partizanke izgledale po default-u) kako jase neku azdaju od konja, na krilu joj sedi dete, prolaze ispod tresnje, nisu jeli beskonacno dugo, onda dete pruzi ruke ka tresnji, a ona mu ne dozvoli jer partizani ne uzimaju tudje.
Posle im valjda nije smetalo da pokradu i konfiskuju sve zivo.
Muslimani koji su bile ustase tokom rata, a posle nikom nista, jer su samo Srbi bili obelezeni kao bad boys zbog rojalisticko-cetnicke orijentacije, kojoj je i moja porodica pripadala, dakle, ti isti muslimani su dolazili da konfiskuju i znam da mi je deda pricao kako su hteli da uzmu kraljevu zemlju koju je moj pradeda dobio od kralja kao solunski dobrovoljac iz Bosnie.
Deda je zeeeeesce potplatio nekog, jer nije bila poenta samo sto je zemlja, nego sto je od kralja.
Na rec partizan se uvek najezim. Makar i kad je fudbal. :) Ua.
Jukie Jukie 17:28 27.10.2007

Re: Tresnje

Gavrilo Princip
Meni je omiljeni detalj iz knjige koju sam zaboravio, ticao se mlade partizanke, verovatno sa kikama na kosi( tako su partizanke izgledale po default-u) kako jase neku azdaju od konja, na krilu joj sedi dete, prolaze ispod tresnje, nisu jeli beskonacno dugo, onda dete pruzi ruke ka tresnji, a ona mu ne dozvoli jer partizani ne uzimaju tudje.
To, i Crveni šal, uterali su mi pravi strah u kosti... Moja drugarica iz odeljenja koja mi je prepričavala tu priču, rekla mi je da je ta mala devojčica umrla od gladi jer joj nisu dozvolili da pojede tu jednu trešnju. To mi je istovremeno bilo glupo i strašno (glupo jer se od jedne trešnje ne bi najela dovoljno da ne umre od gladi, a strašno jer će te trešnje ionako pojesti ptice ili će pasti na zemlju i istruliti; da je taj neko čije su trešnje mislio da ih bere (ili uopšte bio tu) već bi ih obrao).

A inače omiljene priče su mi Ćopićeve partizanke, jer svuda ubacuje obične i šaljive likove, npr.
poljski miš izlazi iz svoje rupe i nailazi na tenk koji su partizani sakrili u žbunju, pa kaže "šta je ovo, neka vrsta gvozdenih medveda. Još će početi da padaju mačke zajedno sa kišom, i eto ti, propade ovaj divni mišji svet".

Pa onda ima pripovetka kada neke grabulje pričaju ostalom baštenskom alatu kako su se borile jer ljudi nisu imali puške pa su neprijatelje ubijali grabuljama.

I neka priča u kojoj oružje za vreme noći pre bitke razgovara i upoređuju kako se ko bori (bomba kaže "ja ubijam samo jedanput a ne kao vi ostali"; pomalo slično onoj Kiplingovoj priči "Sluge njenog veličanstva".

Pa neka priča gde dva dečaka, jedan sa kosom crnom kao gavran, a drugi belom kao jagnje, bacaju ogromne stene sa klisure na prugu kojom će proći neprijateljski vozovi.

A ima i priča u kojoj reke Dunavskog sliva jedna po jedna dolaze prvo do Save pa onda do Dunava, i svaka (sa naglaskom iz tog kraja) priča svoju priču kako se odvijaju borbe na njenim obalama ("... u susret im dojuri Vrbas, plahovit i zelen, kotrljajući u svome pesku poneko zrnce zlata..."

Najsmešnija mu je priča kada se šumske životinje okupe da prave protest što su pioniri pobrali sve jagode, lešnike i lekovito bilje da odnesu ranjenicima, a zec kaže "... ma oni nisu brali travu, priznajem, nego se bunim zbog pretrpljenog straha, mislim da su došli po mene, kad ono, a oni mirno beru jagode"
Time Bandit Time Bandit 15:21 27.10.2007

Yugo WWII price i filmovi

su sledili koncept komunistickog shvatanja bliske a i dalje istorije. Koliko su verodostojni i uverljivi drugo je pitanje, a i sami autori su kasnije pisali o tome (neverovatne a istinite price iz WWII Purise Djordjevica). YU gledaoci su se vrlo lako poistovecivali sa pravom stranom, cak i oni koji nisu lokalni (Kinezi sa Valterom).

Ovi filmovi o Bosni, zadnjih godina, imaju taj problem identifikacije, a takodje i niz drugih problema sto ih cini nekonzistentnim...
v.stojkovic v.stojkovic 16:03 27.10.2007

Pričam ti priču

Ljudi, zavisno od svog psihosocijalnog habitusa, veruju u neumoljive naučne dokaze i/ili logičku snagu argumenata i/ili u uverljivost priče. Uverljiva je ona priča koja na skriven način pogađa delove svesti van domašaja racionalnog i svojim jezikom pokreće praslike i prauzore, prve otiske na razmeđi svesnog i podsvesnog. Prvi otisci su arhetipski - Biblijske priče, Odiseja, Ilijada... O tome je već bilo reči na blogu b92 (nsarski), a i ti si urednik pa to sigurno dobro znaš. Eskoda, završni čin antičkih tragedija, podrazumeva katastrofu: akciju kojom se razrešava sukob u radnji drame. Do razrešenja dolazi ili logičkim razvojem zapleta ili otkrićem i preokretom u događajima, a nije retkost da se pojavljuje neki od antičkih bogova i lično sve rešava ( deus ex machina). Hronološki diskontinutet fabule je novijeg datuma.
Naime, hteo sam da kažem da priče,romani, filmovi etc o partizanima (svakako oni kvalitetniji) idu dobro poznatim i uhodanim stazama i nisu tako loši, neki čak vrlo dobri. Filmovi o američkim specijalcima iz holivudske hiperprodukcije bitno zaostaju za recimo Kozarom....
A život? Život je bez sumnje nešto drugačiji, a njegov kraj pogotovo.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 16:05 27.10.2007

partizanski filmovi

Ja sam se kao dete veoma radovala partizanskim filmovima koji su se davali nedeljom ujutro. Napolju veje sneg, a ja sedim na krevetu umotana u bakino cebe i gledam kako mala grupa neustrasivih mladica i devojaka sabotira neprijateljske okupatorske planove. Ti su filmovi imali neki cudan skoro magijski efekat na moju neznu decju psihu. Verovala sam da su ti hrabri mladi ljudi dali svoje zivote da neki drugi mladi ljudi ne bi morali da ginu. A onda je dosao Veliki Ludak. Po gradu mog detinjstva su se razmileli najstrasniji likovi iz partizanskih filmova. Na putu za tvoju Bosnu...

p.s. Pozdrav i naravno preporuka.
Spadalo Spadalo 17:40 27.10.2007

smrt u stvarnom ratu je brza i iznenadna..

Za razliku od one na filmskom platnu koja je opisiva, koja nekako traje i ostavlja utisak, koja je, efektna, lirična, smrt u stvarnom ratu je brza i iznenadna, nesavršena, jednostavna i neprikladna sceni sa kraja filma.
To valjda i razlikuje život od ratnih romana i filmova jer u životu nema ponavljanja scena, nema repriza i ne znaš režisera nego ti je to život sam pa kakav ti god bio.


Nekada sam voleo Remarka, a sada mi je smesan. Njegovi junaci, dok oko njih padaju bombe i zvizde im meci oko glave, vode nekakve unutrasnje dijaloge, hahaha! Kakav unutrasnji dijalog, postoji samo zivotinjski instikt da se prezivi po svaku cenu i nista vise! Znam, bio sam tamo...
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 02:32 28.10.2007

Lukavo i dalekovido, nema šta..!!


Ti partizanski filmovi su ideološko smeće, ali često su prilično solidni ako se gledaju iz ugla filmskog jezika. Konačno, budžet tih filmova je bio veći nego što je budžet ovih današnjih domaćih filmova. Mada, bez obzira na budžet, oni partizanski su čini mi se imali jedan zavidan vizuelni nivo u odnosu na neke današnje (gde ćete u istoj sceni naći puno raznorodnih elemenata različitih boja i nespojivih likovnih funkcija, tako da to zapravo liči na vizuelno smetlište). Zanimljiva je psihologija junaka i junakinja, naročito kad umiru i osmehuju se slobodi koja dolazi - pa se ona neizrečena poruka svodi na to kako njihov život ne samo da ne nestaje, već biva duplo življi i vredniji.

Te psiho-ideološke vragolije imale su zadatak da nam lagodnost svakodnevice prikažu kao zaslugu nekih tamo ljudi koji su za to što imamo dali svoje živote, ali i kao zaslugu onih koji momentalno vode Partiju. Treba priznati, bile su dosta vešto urađene (kad je ukus tadašnje generacije u pitanju). Danas, naravno, deluju naivno.

Suštinski, međutim, tu i nema neke bitnije razlike u odnosu na holiwudske likove hrabrih i pravednih američkih policajaca koji ne posustaju ni u jednoj situaciji. Indoktrtinacija nema granica, ni prostornih, ni kulturoloških, ni vremenskih. Indoktrinacija je indoktrinacija.

A patetika tek! Posebno u tim našim partizanskim pričama i filmićima. Umire se tako lagano i dugo... kao da je to nekakva izuzetna prijatnost. I - obavezno usput gine i neki sporedan lik koji je kroz film najpre nametnut publici kao simpatičan, mio, požrtvovan... Taman ga mi usvojimo kao takvog, kad - naiđu zlotvori u šlemovima, ili u šubarama, i ucmekaju ga, hladnokrvno. Onda u nama krenu da se nakupljaju prezir, želja za osvetom...

Ma, sve je to bila dalekovida, perfidna priprema stanovništva da jednog dana kaže Ne! Da brani Kosovo! Ili da se ne prikloni NATO savezu! Ili da stranim zlikovcima ni za onolike pare ne potkaže gde se krije odbegli haški..! Naslage gorčine u nama (sticane i kroz gledanje ovih filmova) sada su kao gorivo koje pothranjuje onaj iracionalni inat i prosto traži nekakvog neprijatelja da sebi pruži malo oduška!!!


Aleksandar T Aleksandar T 09:46 28.10.2007

Boško Buka

Film o Boški Buhi mi je ostao najdublje u sjećanju od svih ratnih filmova.
Gledao sam ga negdje u prvim razredima osnovne škole i sada mi to izgleda gotovo nestvarno, Dječiji film u kome je ubijanja i krvi na pretek. Vjerovatno bi danas pred pocetak emitovanja ovakvog naslova pisalo da se Preporucuje dodatna roditeljska paznja. Mi smo ga morali gledati pod obavezno, sve sa učiteljicom. Dječak koji nam je u ranom djetinjstvu trebao biti uzor, koji i kada u Jajcu zaboravi govor pred Drugom Titom zna reci da on ne zna da priča ali zna da baca bombe.
Naučena tom lekcijom moja generacija je u devedestim zaboravila da priča ali smo zato revnosno jedni na druge bacali bombe. Imali smo priliku da igramo uloge u svojim ratnim pričama i ne mogu da vjerujem da su nas ovakvi filmovi, svjesno ili nesvjesno, pripremali na ono sto je slijedilo.
Kasper Kasper 11:03 29.10.2007

Re: Boško Buka

Kao decu su nas ucili da ubijamo. Predmet Odbrana i zastita 2.razred srednje skole! Zalegnes i pucas iz tandzare, sve prsti... Inace, kome je ijednom prozujao metak iznad glave, a meni su zujali skoro cetiri godine, zna koliko su s...nje pomenute scene. Ratne filmove vise ne gledam, ma ko ih pravio!
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 12:53 29.10.2007

Re: Boško Buka

podseti me, aleksandre t, sa ovim boškom i temom na "idemo dalje" i na dečije razdragano: "pevaju mašinke lepše nego ptice"...
Aleksandar T Aleksandar T 13:14 29.10.2007

Re: Boško Buka

Snezana, da nije istinito licilo bi na neki Tarantinov scenario. kakvi su to mozgovi bili koji su to smisljali, nečuveno.
Napisao sam jedan tekst na tu temu i uskoro cu ga pustiti na svoj blog. Opet komparacija Norveske i nas...:)
Nevenana Nevenana 11:44 29.10.2007

na zalost...

...došao si kasno naveče. Tog dana si išao u Banjaluku.
„Zašto si došao ovako kasno“ – upitah te.
„ Nećeš vjerovati, gazdarica mi je izbacila stvari iz stana pa sam ih morao skupljati, ono što je od njih ostalo i što su komšije uspjele skupiti. Što je najcrnje i nju su kasnije istjerali iz stana“- kroz smijeh si rekao.
„ Stvarno uvala, pa šta ćeš sad za stan, šta ćeš sa fakultetom?“
„ Pravo da ti kažem i ne razmišljam. Vidiš da se ne zna ništa. Ne znam ni šta se sutra može desiti a kamo li šta ću sa fakultetom“
Od sutra te više nije bilo. Sutra si poginuo. Samo tako.


na zalost, potpuno ste u pravu. nikakva romantika, nikakva nezna muzika ne prate smrt u zivotu. samo sama smrt, nastupi bez upozorenja, bez sanse da se pripremite na tako nesto. u ponedeljak razgovarate sa nekim ko taj dan izlazi iz bolnice zbog kolitisa, u sredu je vec mrtav od embolije pluca. bez sanse za popravni, bez prilike da jos jednom naglasite da ga volite, da vam znaci mnogo i da vam je obelezio zivot... samo ostanu pitanja, slike, sms-ovi u telefonu, ime u kontaktima...

kad se brisu sms-ovi iz telefona, od prijateljice koja je umrla? posle koliko vremena?

snezana mihajlovic snezana mihajlovic 12:14 29.10.2007

Re: na zalost...

kad se brisu sms-ovi iz telefona, od prijateljice koja je umrla? posle koliko vremena?

kod mene - nikad
možeš samo da naučiš kako da živiš dalje
i nadaš da ćeš i ti obeležiti nečiji život onako kako su neki obeležili tvoj (i ostavljajući prostor za to i dalje)
čak i da ima upozorenja, uvek smo nespremni - a nakon: razoreni

a, ovo što aleksandar piše - načini precenjivanja života, a samo da bi se potcenila njegova snaga, silovitost , lepota, svrha, etc
nakazno nas pripremaju na neminovnost (opet snažnu, silnu, ali bez lepote, svrhe i nadanja), kad joj nema (ili bar, kad joj ne bi trebalo da joj ima) mesta
Nevenana Nevenana 12:19 29.10.2007

Re: na zalost...

snezana mihajlovic
kad se brisu sms-ovi iz telefona, od prijateljice koja je umrla? posle koliko vremena?

kod mene - nikad
možeš samo da naučiš kako da živiš dalje
i nadaš da ćeš i ti obeležiti nečiji život onako kako su neki obeležili tvoj (i ostavljajući prostor za to i dalje)
čak i da ima upozorenja, uvek smo nespremni - a nakon: razoreni


ucim, jos uvek. po svom detetu koje je rodjeno nekoliko dana iza toga vidim koliko je vremena proslo. i prepadnem se koliko nekad nisam svesna da je nema. ponasam se kao da je tu, kao da cemo se videti, cuti, kao da smo se videle skoro, kao da je sve u redu. pa se setim...

pa mi nekad drago kad se setim nekog zajednickog dozivljaja, pa se smejem, a nekad mi nije jasno zasto, kako, zbog cega, pa sam ljuta, besna. a najcesce sam tuzna.

ali ucim...
nsarski nsarski 02:41 30.10.2007

Bosko Buha

Ovo moze da bude totalna dezinformacija, ali moram da pitam. Iz nekih izvora, koji su prilicno pouzdani, sam davno cuo da taj B.B. je problematicna figura, sve zajedno. Naime, kad su ljudi poceli da se raspituju za njega i roditelje, porodicu, detalje, itd., stigla je Instrukcija sa Visih Nivoa da je nezdravo raspitivati se o takvim stvarima.
Zaista, cela ta prica o B.B. mnogo lici na Partijsku Legendu, a manje na neko konkretno dete. Ima li neko preciznije podatke, ili ja prosto nisam dovoljno citao?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:02 31.10.2007

Kako se to leči

nsarski
Ovo moze da bude totalna dezinformacija, ali moram da pitam. Iz nekih izvora, koji su prilicno pouzdani, sam davno cuo da taj B.B. je problematicna figura, sve zajedno. Naime, kad su ljudi poceli da se raspituju za njega i roditelje, porodicu, detalje, itd., stigla je Instrukcija sa Visih Nivoa da je nezdravo raspitivati se o takvim stvarima.Zaista, cela ta prica o B.B. mnogo lici na Partijsku Legendu, a manje na neko konkretno dete. Ima li neko preciznije podatke, ili ja prosto nisam dovoljno citao?


Nsarski, to je vrlo moguće da je realni Boško Buha bio skroz, skroz drugačiji. Filmski i književni junaci su posebno carstvo. Bogami i istorijski su više legende nego što su istina. Davno (davnije od tebe) sam nešto i ja načuo o malom bombašu. A i otac mi je pričao razne otrežnjujuće priče o ratu. Sad je više nebitno.
Stvaranje legendi je neophodno skoro svakoj naciji, državi. Ili vlast misli da je neophodno stvarati legende. Metode su različite. I sveci su različiti. Prema svecu i tropar. Sad kad gledam Boška Buhu i legendu o njemu imam sasvim drugačiju percepciju nego kao kad sam bio mlad. Ali se uz BB uvek setim i Hitlera, Vermahta, Gestapoa, streljanja,... Valjda su i oni imali legende i dečake junake, a legende su ih "preparirale" za "opravdano" širenje Trećeg rajha. Kakva li je bila njihova predratna lektira? Znam da je ratni i posleratni lek za njihovu "bolest" bio vrlo neprijatan i da je bolelo. Sad i nema lektire, imamo Ružičaste i Crne lektire - uglavnom sa ekrana.
Možda mi vidimo samo svoje zablude iz prošlosti pa se sad čudimo sebi? Kako je sa drugima?
Jako mi se dopalo kad sam čuo od prijatelja iz Makedonije kako je Marko Kraljević njihov junak!! Kralji Marko, tako ga zovu!!
On je nama i komšijama legenda sa topuzom u ruci a neki izvori kažu da je bio vazal).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana