Uspela gradjanska akcija

Jasmina Tesanovic RSS / 07.09.2009. u 11:15
Gradjanska akcija koju su pokrenuli Autonomni zenski centar, Zenski istrazivacki centar i Viktimolosko drustvo zajedno sa Zamenicom zastitnika i Zastitnikom gradjanki/a, a koju je svojim potpisima podrzalo vise od 60 organizacija civilnog drustva je uspela.
 
U potpunosti su usvojena dva amandmana Zastitnika gradjana na izmene i dopune Krivicnog zakonika, od kojih je najvazniji povecanje kazni za prva 3 stava za krivicno delo Nasilje u porodici.
 
Ne znamo kako je do toga doslo, iako se Vlada izjasnila negativno o amandmanima Skupstina ih je ipak usvojila. Zakon se nalazi na sajtu Skupstine u linku Doneti zakoni i u Sluzbenom glasniku 72-09.
 
Ovo je zaista veliki uspeh i mi se zahvaljumo svim organizacijama i pojedinkama i pojedincima koji su ovu inicijativu podrzali i za koju su lobirali.
 
U donosenju ovih zakonskih izmena uspele smo da sprecimo da se za prvi stav ovog krivicnog dela goni po privatnoj tuzbi (sto je bio predlog radne grupe) i uspele smo da povecamo kazne. S obzirom da je u zakonu ipak ostala odrednica "zivota u zajednickom domacinstvu za bivse supruznike", mi cemo se na razne nacine zalagati da se i ona ukine iz Zakona.
 
Pozdrav i hvala svima na podrsci
AZC tim


Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

roland_h roland_h 15:41 07.09.2009

svaka

cast!

mada mi nije jasno kako?!
pointofview_gun pointofview_gun 09:43 08.09.2009

detaljnije

molim, moze li ovo malo detaljnije?

nista ne razumem...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana