Dejan Anastasijevic: Ko mi je stavio bombe na prozor

Jasmina Tesanovic RSS / 27.10.2007. u 18:41

prenosim tekst Dejana Anastasijevica napisan za Vreme

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=516448 

Ove nedelje se navršilo šest meseci otkad je pod prozorom mog stana eksplodirala bomba. Eksplozija je prouzrokovala manju materijalnu štetu u vidu rasturenog prozora i sobe izrešetane šrapnelima, ali je ostavila trajnije posledice na moj život i rad. Uprkos uveravanjima najviših državnih i policijskih funkcionera da rešavanje ovog slučaja ima najviši prioritet, krivac (ili krivci) još nije otkriven. Tokom proteklih pola godine trudio sam se da što manje ometam istragu javnim istupima i kritikama na račun organa: nadao sam se da, uprkos svemu, barem u jednom delu državnog aparata postoji iskrena želja da se moj slučaj razreši. Sada počinjem da verujem da je ta nada bila neosnovana

Prvobitno sam imao nameru da ovaj tekst sastavim u vidu otvorenog pisma ministru unutrašnjih poslova Draganu Jočiću. U međuvremenu sam se predomislio: ne verujem da bi me ministar udostojio odgovora. Još je manje verovatno da bi takvo pismo proizvelo posledice po ministra ili njegove potčinjene zbog toga što ne brane moje ustavom i zakonom zagarantovano pravo na bezbedan život. To pravo mi je ugroženo zato što svake večeri idem na spavanje sa svešću da bi izvođač radova mogao da se vrati i završi to što je pre pola godine počeo.

Zato se, umesto ministru, obraćam čitaocima "Vremena", koji mnogo više zaslužuju da čuju ono šta imam da kažem. U nedostatku rezultata istrage, prinuđen sam da se igram privatnog detektiva na sopstvenom slučaju. Priznajem da nemam dovoljno dokaza da bilo koga optužim, ali mislim da ima dovoljno indicija za zaključak da je atak na mene i moju porodicu došao iz onog istog političko-policijskog podzemlja koji je bez većih problema preživeo i 5. oktobar i "Sablju". To je onaj kamen ispod koga država ne sme da zaviri, da ne uznemiri akrepe kojima je u mraku najlepše. Ovo što sledi je jednostavno nabrajanje činjenica za koje mislim da su relevantne, od opisa događaja do naknadnih saznanja o motivima i političkoj pozadini. Čitaoci će sami moći da izvuku zaključke.

MESTO ZLOČINA BEOGRAD: Bomba (standardna "kašikara") eksplodirala je u petnaest do tri izjutra 14. aprila ove godine, na simsu prozora sobe koja gleda na ulicu i u kojoj supruga i ja spavamo. Reč je o duplom prozoru (stara gradnja) sa relativno uskim drvenim oknima, koji se nalazi na nešto više od dva metra iznad zemlje. Spoljne drvene roletne bile su spuštene dopola, a sa unutrašnje strane su bili venecijaneri. Ovo objašnjava činjenicu da N.N. lice koje je postavilo bombu nije pokušalo da je ubaci kroz prozor: postojala je verovatnoća da se odbije o ram unutrašnjeg okvira i vrati nazad na ulicu. Zbog toga se počinilac odlučio za dve kašikare, koje je, kako je policija ustanovila, spojio lepljivom trakom i postavio na sims. Očigledno se dovoljno dobro razumeo u ovaj tip bombe da bi znao da jedna neće automatski aktivirati drugu – zbog toga je izvadio udarne igle iz obe. Na sreću, kašikara koja je eksplodirala izbacila je detonator druge bombe iz ležišta, a telo odbacila dvadesetak metara dalje, do susednog ulaza. Druga srećna okolnost je da su venecijaneri apsorbovali jedan deo udarnog talasa i odbili ga prema ulici. I pored toga, soba u kojoj smo spavali bila je zasuta srčom i šrapnelima koji su izbušili plafon i zidove, ali su mene i suprugu, s obzirom na to da je krevet ispod nivoa prozora, promašili. Da je neko od nas dvoje u tom trenutku stajao u sobi, verovatno ne bi preživeo; da su obe bombe eksplodirale, kumulativni efekat bi bio dovoljan da u najmanju ruku teško povredi oboje. Ovako, imali smo mnogo sreće, kao i naša petnaestogodišnja ćerka koja se u trenutku eksplozije upravo vraćala kući sa žurke (zvala nas je oko pola tri da javi da je krenula). Da se vratila malo ranije, našla bi se u stanu u vreme eksplozije.

U ulici u kojoj stanujem nema bezbednosnih kamera, ali se u okolnim ulicama nalaze banke, menjačnice i ambasade koje ih imaju. Policija je sve snimke dobila i pregledala, ali na njima nije uočila nikog. "Kao da je duh prošao", komentarisao je jedan inspektor, uz konstataciju da je počinilac, po svemu sudeći, vodio računa da ne bude snimljen. Policija je, sem toga, razgovarala sa komšijama u nekoliko blokova naokolo, ali niko ništa sumnjivo nije video ni čuo. Rekonstrukcija bi izgledala otprilike ovako: počinilac je došao peške (auto ne bi prošao nezapaženo u mojoj maloj ulici), izvukao udarne igle, postavio bombe na sims i sklonio se u susedni ulaz da ga eksplozija ne bi zakačila, jer od aktiviranja bombe do detonacije prođe samo tri do pet sekundi. Posle eksplozije komšije su izašle na prozore, ali su gledale prema prozoru iz koga se pušilo, a počinilac se mirno udaljio. S obzirom na to da je policija u roku od svega desetak minuta blokirala kraj, verovatno su ga negde u blizini čekala kola.

Moram ovom prilikom da kažem da je policija stigla na poprište za manje od pet minuta nakon poziva i da se ponašala krajnje korektno. Isto važi za direktora MUP-a Miroslava Veljovića, koji mi je pomogao da brzo i bezbolno prođem kroz proceduru davanja iskaza u gradskoj policiji. Nažalost, istraga je od tog trenutka nadalje počela da se komplikuje.

ŠKORPIONI I KOMŠIJE: Ohrabren burnom reakcijom javnosti i zaklinjanjem političara da će se moj slučaj rešiti, nisam se mnogo interesovao za istražnu proceduru – verovao sam, tada, da je najbolje da pustim ljude da rade na miru. Prošlo je mesec dana dok mi nije skrenuta pažnja da je slučaj još u opštinskom tužilaštvu (nadležnom za lakša krivična dela), te da je istraga poverena odeljenju gradskog SUP-a koji se inače bavi podmetnutim požarima. Ovo je bilo u oštrom neskladu sa tvrdnjama političara, pa i direktora Veljovića, da je u pitanju pokušaj ubistva sa elementima terorizma. U međuvremenu, u štampi se pojavila teza, zasnovana na neimenovanim policijskim izvorima, da se sumnja da sam sam podmetnuo bombu kako bi, valjda, skrenuo pažnju na svoju malenkost. Istovremeno, saznao sam da materijalni tragovi koji su nađeni na mestu zločina najverovatnije neće moći da se koriste kao dokaz jer je neko zaboravio da pošalje odgovarajući nalog laboratoriji – analize bez pratećih papira ne vrede na sudu. Prošlo je gotovo tri meseca pre nego što je okružno tužilaštvo, nadležno za teška krivična dela, preuzelo moj predmet i uključilo republički MUP u istragu. I to sam saznao posredno, jer nakon inicijalnih razgovora u prvih nekoliko dana niko nije našao za shodno da sa mnom službeno razgovara.

Iz novina sam saznao da je policija privela grupu "Škorpiona", paravojne jedinice iz okoline Šida, na informativni razgovor, ali da su svi ubrzo pušteni. Na "Škorpione" se sumnjalo jer sam u više navrata o njima pisao, a dva dana pre eksplozije sam na Radiju B92 kritikovao blage presude grupe "Škorpiona" zbog ubistva šestorice Bošnjaka iz Srebrenice. Inače, bio sam od početka blago rezervisan prema mogućnosti da su ljudi iz ove jedinice potegli iz Šida u Beograd da mi se svete zbog jednog radijskog komentara; drugi su o njima još gore govorili i pisali. Čak su napisali dirljivo pismo šefici Fonda za humanitarno pravo Nataši Kandić u kome ogorčeno poriču svoje učešće u atentatu: "Draga Nataša, vi nas bar poznajete, nismo mi..." Sklon sam da im, bar u ovom slučaju, verujem.

Dva ili tri meseca posle eksplozije, komšije koje žive nekoliko ulica od mene ispričale su mi da ih je posetila policija da ih pita da li su nešto videli ili čuli one noći. Kada su rekli da nisu, bili su zamoljeni da dođu u policiju i o tome daju pismeni iskaz, a kada su pitali čemu sve to, rečeno im je da se svaki takav iskaz boduje, a policajcima se na osnovu tih bodova vrednuje radni učinak. Ovoga sam se prisetio onomad kad je ministar Jočić izjavio da je u mom slučaju ispitano preko šesto svedoka – to su, dakle, dvadeset "Škorpiona" i 580 komšija. Sve u svemu, ukupno 1800 bodova.

ŠEŠELJEVA LISTA: Sada je vreme da pređem na ono o čemu sam dosad, u interesu istrage ćutao. Naime, još prošle godine sam iz Haškog suda bio upozoren da je lider Radikala Vojislav Šešelj sastavio nekakav spisak potencijalnih svedoka koje bi trebalo eliminisati ili zastrašiti, te da sam na tom spisku i ja. Spisak je poslao u Beograd po svojoj supruzi Jadranki, pa joj je nakon što je to otkriveno jedno vreme bilo zabranjeno da posećuje muža. Razlog zbog koga sam se našao na spisku jeste moje svedočenje protiv Slobodana Miloševića 2002. godine, iz koga je deo koji se odnosi na Šešelja tužilaštvo uvrstilo u dokaze protiv vojvode. Taj deo će na sudu biti podnesen u pisanoj formi – dakle, tužilaštvo me ne zove kao svedoka – ali Šešelj ima pravo da traži da me unakrsno ispita, te da se dokaz odbaci ako se ne pojavim na sudu ili ako mi se, ne daj bože, nešto desi. Inače, Šešelj je pre nekoliko meseci na statusnoj konferenciji tražio od suda da iz dokaznog postupka izbaci tri pisana iskaza čiji su autori u međuvremenu preminuli. Zamalo da ja budem četvrti.

Postoje još dve okolnosti koje ukazuju na izvesnu nezdravu opsednutost radikala mojom malenkošću. Još pre tri godine, gensek SRS-a Aleksandar Vučić održao je konferenciju za novinare koju je u celosti posvetio meni i kolegi Jovanu Duloviću, i pritom delio neke pisane materijale koji je trebalo da nas razobliče kao moralne ništarije i strane plaćenike. Ti materijali su mu, sudeći po formatu, stilu i žargonu, bili dostavljeni iz Bezbednosno-informativne agencije, što s obzirom na duboke i razgranate veze radikala i tajne policije ne bi nikog smelo da iznenadi. Druga okolnost je da je u svojoj knjizi Đavolov šegrt – Zločinački papa Jovan Pavle drugi iz 2006. Šešelj posvetio gotovo sto trideset strana (od ukupno hiljadu) mojoj ličnosti, iznova me razobličujući kao izdajnika i "beogradskog ćoškaroša".

U vreme kada sam dobio upozorenje iz Haga nisam ga preterano ozbiljno shvatio, ali sam posle eksplozije ukazao policiji na gore navedene okolnosti. Saosećajno su me gledali, ali koliko sam mogao da primetim, nisu ništa zapisali. Takođe sam im rekao nešto što sam saznao od izvora koji ovde ne mogu da imenujem – a to je da je Šešeljev spisak predat u ruke izvesnoj Šešelju bliskoj osobi sa dobrim vezama u podzemlju. Reč je o čoveku koji je odavno trebalo da ode na izdržavanje zatvorske kazne, ali mu se ona iz nekih razloga već ko zna koji put odlaže. Ime te osobe sam u neformalnom razgovoru saopštio i zameniku okružnog tužioca koji je nadležan za moj slučaj. I on me je saosećajno gledao.

JOVIČINA LISTA: Početkom ovog meseca saznao sam još nešto, i kako to saznanje dosad nisam podelio sa policijom, koristim ovu priliku da to učinim. Naime, ponovo su me potražili ljudi iz Tribunala i saopštili mi svoju želju da me vide u Hagu kao svedoka protiv – Jovice Stanišića. Bio sam iznenađen jer Stanišića nikada nisam upoznao, a sve što o njemu znam sam odavno napisao u tekstovima za "Vreme". Bio sam još više iznenađen kada su mi rekli da sam na listu svedoka stavljen pre šest meseci (2. aprila) i da je taj spisak još tada dostavljen Stanišićevim braniocima. Na moje pitanje zašto i mene nisu obavestili, dobio sam odgovor da su zaboravili, "jer je u Tribunalu velika fluktuacija kadrova". Pitao sam gospodu iz Tribunala i da li imaju boljih svedoka od mene, a rečeno mi je da tu postoji problem, jer je nekoliko ljudi sa te liste naprasno preminulo, dok su drugi odbili da svedoče ili su promenili iskaz.

Bio sam, priznajem, prilično šokiran ovako nehajnim odnosom Tribunala, čiji sam rad dugo podržavao, prema svedocima uopšte, a prema meni posebno. Zamolio sam tužioce što sam uljudnije mogao da me izbrišu sa te liste i da o tome uredno obaveste Stanišićeve advokate. Rekli su da će to učiniti, ali ukoliko nisu, da kažem još jednom svima zainteresovanima: neću svedočiti protiv Stanišića ni u kom slučaju, a neću ni protiv Šešelja ukoliko me sud ne pozove na zahtev odbrane (tu mi sleduje obavezujući sudski poziv).

Moram još jednom da naglasim da su sve što sam gore izneo činjenice, ali da se ne usuđujem da na osnovu njih tvrdim da Vojislav Šešelj i/ili Jovica Stanišić imaju bilo kakve veze sa bombom na mom prozoru. Optužujem, međutim, organe otkrivanja i gonjenja da nisu smogli volje i hrabrosti da otklone opasnost za mene i moju porodicu. Priznajem da sam bio neprijatno iznenađen nedavnom izjavom ministra Jočića da će moj slučaj teško biti rešen "jer nije lako otkriti nešto za šta nema povoda". Ovim je ministar celu priču sveo na nivo više sile, takoreći elementarne nepogode.

ODLOŽENO DEJSTVO: Rekao sam na početku ovog teksta da je bomba, iako nije postigla cilj, ostavila trajne posledice na moj život i rad. Kao novinar štampanog medija, dugo sam imao privilegiju da moj lik bude neprepoznatljiv širokim narodnim masama. To se unekoliko promenilo nakon što sam javno svedočio protiv Miloševića i počeo da gostujem u televizijskim emisijama, ali je sada postalo gotovo nepodnošljivo. Jednostavno, slava koju mi je donela bomba (a ne, nažalost, moji tekstovi) otežava mi normalan novinarski rad. Kada uđem u neku prostoriju, čini mi se da svi bulje u mene, a ponekad mi iza leđa dobace "Pazi, bomba!" Dosadilo mi je da me prijatelji i poznanici pozdravljaju sa "Šta je, još si živ?", mada znam da ne misle ništa loše. Voleo bih da opet budem anoniman, bar malo, ali znam da je to nemoguće. Moja supruga i kćer takođe moraju da se nose sa teretom neželjene slave, mada je za razliku od mene ničim nisu zaslužili.

Siguran sam, međutim, da bi se duhovi malo smirili ako bi, nekim čudom, vinovnici atentata bili otkriveni. U to čudo sve manje verujem, kao što gubim nadu da će biti otkrivene ubice Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, ili bilo kog drugog novinara ili građanina koji se nađe na putu nekom moćnom, a beskrupuloznom.

Na kraju, želim da poručim još nešto: nemam nameru da menjam posao, da se selim na drugu adresu ili na viši sprat, niti da od svog stana pravim bunker. Neću unajmiti lično obezbeđenje, niti ću ga tražiti od policije, ali ću insistirati da me čuvaju od baraba i kriminalaca, kao i svakog drugog. U mom slučaju se nisu baš pokazali.

I još nešto: u jednom kratkom periodu posle bombe, dok su pljuštale izjave političkih lidera o tome kako je to što se desilo neprihvatljivo, kako će insistirati da se to rasvetli, kako je to napad na državu i na ustavni poredak, ponadao sam se, priznajem, da moj slučaj prestavlja šansu da se razgrne politički mrak iz koga sedam godina nakon 5. oktobra nismo uspeli da se iščupamo. Sada vidim da sam bio naivan; nove šanse, nažalost, tek slede.



Komentari (105)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 18:46 27.10.2007

Yas,

jel ovde ima nekih copyright issues, ili je sve kosher?

(Mislim, nije sasvim jasno ko je potpisnik teksta).
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 19:15 27.10.2007

Re: Yas,

evo popravila sam, hvala nsarski
da svima bude jasno
ja sam jednostavno preuzela tekst sa bloga pod dejanovim imenom
nsarski nsarski 19:29 27.10.2007

Re: Yas,

Hvala i tebi. Nisam mislio da budem difficult, nego me je malo zbunilo.
Bez obzira, ovo je izvanredno hrabar tekst, izvanredno hrabrog coveka. Mislim, on i dalje zivi na istom mestu, uprkos savetima da se preseli na "vise spratove" - to mora da je jezivo kad ti drzava to preporuci. Ma, strasno.

Znas, ima jedna psiholoska cinjenica koja kaze ovako: ako bi uzeo 100 ljudi i krenuo da im nameces sve teze i teze uslove, i zagorcavao im zivot sve vise i vise (ko onoj zabi u toploj vodi), bez izgleda na poboljsanje - samo 5 njih (dakle 5%) bi se usprotivilo u jednom trenutku. Ne vise od 5%, to je ljudska priroda. Ostali bi kao ovce podnosili.
To je porazavajuce jer onda znaci da je dovoljno pronaci tih 5% ljudi i ucutkati ih, i mozes da zavedes tiraniju kakvu hoces. E, Dejan je jedan od hrabrih.
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 19:33 27.10.2007

Re: Yas,

u pravu si
izgleda da hrabrost nije neki "prirodan" instinkt ,naprotiv
adam weisphaut adam weisphaut 19:40 27.10.2007

Re: Yas,

Bez obzira, ovo je izvanredno hrabar tekst, izvanredno hrabrog coveka. Mislim, on i dalje zivi na istom mestu, uprkos savetima da se preseli na "vise spratove"

Pa kad Anastasijevic nema pekaru za razliku od savetodavca pa da moze da unajmi obezbedjenje
Mungos Mungos 19:45 27.10.2007

Re: Yas,

nsarski
To je porazavajuce jer onda znaci da je dovoljno pronaci tih 5% ljudi i ucutkati ih, i mozes da zavedes tiraniju kakvu hoces. E, Dejan je jedan od hrabrih.


Da, Dejan je zaista hrabar ili "lud" (po jednoj Sokratooj dilemi)... Ja nisam bio toliko hrabar, ali sam bio dovoljno lud da pobegnem samo zbog pretnji, ne cekajuci "bas da vidim koliko su 'oni' ludji"...

Mungos, The Dalu Ckapi
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 04:41 28.10.2007

Re: Yas,

nsarski
Znas, ima jedna psiholoska cinjenica koja kaze ovako: ako bi uzeo 100 ljudi i krenuo da im nameces sve teze i teze uslove, i zagorcavao im zivot sve vise i vise (ko onoj zabi u toploj vodi), bez izgleda na poboljsanje - samo 5 njih (dakle 5%) bi se usprotivilo u jednom trenutku. Ne vise od 5%, to je ljudska priroda. Ostali bi kao ovce podnosili.
To je porazavajuce jer onda znaci da je dovoljno pronaci tih 5% ljudi i ucutkati ih, i mozes da zavedes tiraniju kakvu hoces. E, Dejan je jedan od hrabrih.


Da, ali postoje i drugi nacini da se pobedi tiranija - daleko efikasniji nego direktno suprotstavljanje, o kojem ti govoris. Mislim da je vreme protesta i demonstracija proslo, ljudi su siti toga. Potrebno je ljude okupiti oko prave ideje, omasovljavati takav pokret, sve vise i vise do izbora, i onda na izborima zadati zavrsni udarac. Mirno, opusteno, bez tenzija i histerije. Ziveti normalno i spremati se za sledece parlamentarne izbore.
Najmanje 2/3 glasackog tela Srbije bi bilo sigurno on the same page, kada bi se stvari postavile na pravi nacin.

Praksa pokazuje da nije nemoguce, izbori koji su prethodili 5. oktobru su primer.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 21:50 28.10.2007

Re: Yas,

ja sam jednostavno preuzela tekst sa bloga pod dejanovim imenom




Sa bloga? Na navodnom blogu je objavljen tekst koji je nedelju dana pre "bloga" objavljen u novinama.

Je l' neko javio čoveku da ima "svoj" blog.
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 23:18 28.10.2007

Re: Yas

Zna Dejan za taj blog, saglasio se i zahvalio, proverila sam
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 09:08 29.10.2007

Re: Yas

saglasio se


Saglasio se? :)

Saglasio se sa čim? Da neko piše "njegov" blog?
oldtajmer oldtajmer 15:42 29.10.2007

Re: kratko pamcenje?

Najmanje 2/3 glasackog tela Srbije bi bilo sigurno on the same page, kada bi se stvari postavile na pravi nacin.

Praksa pokazuje da nije nemoguce, izbori koji su prethodili 5. oktobru su primer.


Hmm, nisam bas siguran da je to cela prica. Pa nisu se izbori 2000-te desili "odjednom"! Da li ste mozda zaboravili period koji je tome prethodio? Protesti, bombardovanje, tiranija, Otpor, batinanje otporasa od strane milicije, kao i raznih celavaca u sluzbi rezima, pa atentati svakih par dana?? Nije to bas bila "cista" parlamentarna borba.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 16:43 29.10.2007

Re: kratko pamcenje?

oldtajmer
Nije to bas bila "cista" parlamentarna borba

Slazem se da nije bila parlamentarna borba, ali je na kraju izvojevana velika izborna pobeda. Stavljam akcenat na apsolutnu izbornu pobedu. To je i moja ideja zapravo, da se ponovi jedna takva pobeda, jer ljudi 2000. nisu glasali za ovo sto je uradjeno u poslednjih 7 godina, vec za nesto sasvim drugo.

Moja ideja je da se ljudi okupe oko onoga, za sta su zapravo tada glasali - a sto ocigledno nije sprovedeno u delo. Misljenja sam, da su ljudi tada glasali za promenu drustveno-politickog sistema, ne samo za svrgavanje Milosevica. Ljudi u Srbiji su tada shvatili 5. Oktobar, kao ste se Istocnoj Nemackoj smatrao pad Berlinskog Zida. Bar ja tako mislim, ne morate se sloziti samnom:)
Pozdrav
oldtajmer oldtajmer 17:28 29.10.2007

Re: kratko pamcenje?

Ja mislim da su ljudi glasali pre svega protiv Slobe i da ne postoji toliko jasna politicka svest medju gradjanima Srbije da glasaju za neku ideju. Meni se vise cini da je to bio glas "dosta!" Ne moze vise da se trpi. Takodje tada je CELA opozicija bila objedinjena oko te ideje uz puno podrsku i (dobrim delom) spolja finansiranu kampanju, sto nije za zanemariti.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 20:50 29.10.2007

Re: kratko pamcenje?

Ja mislim da su ljudi glasali pre svega protiv Slobe i da ne postoji toliko jasna politicka svest medju gradjanima Srbije da glasaju za neku ideju. Meni se vise cini da je to bio glas "dosta!" Ne moze vise da se trpi. Takodje tada je CELA opozicija bila objedinjena oko te ideje uz puno podrsku i (dobrim delom) spolja finansiranu kampanju, sto nije za zanemariti.

Znaci Vi mislite, da su ljudi glasali protiv Milosevica, sa time da su ocekivali da se postojeci drustveno-politicki sistem nece promeniti. Zapravo da ce ostati isti sistem, samo bez Milosevica. Fakticki da ce sve ostati isto, samo da njega ne bude. Ja mislim da ljudi nisu za to glasali. Mislim da su glasali za potpune promene.

To sto Vi tvrdite,je tacno, ali SAMO za rukovodstva tih "opozicionih" stranaka - ne i za glasacko telo. Te stranke je osnovao i kontrolisao DB tada. Ta rukovodstva opozicionih stranaka su zapravo to i htela, da se skine Milosevic, a da se drustveno-politicki sistem ne promeni. Da se ne ukine DB, da se ne otvore dosijei, da se ne izvrsi lustracija, da se ne vrati konfiskovana i nacionalizovana imovina, da se ne osude milionska ubistva Broza, Krcuna, Djilasa....fakticki da po tim pitanjima ostane status quo. Glasaci to naravno nisu hteli. Glasaci su zeleli tada, kao sto i danas zele, nesto potpuno drugo - promene.

Mislim da pod terminom CELA opozicija ne podrazumevamo isto. Ja pod opozicijom ne podrazumevam rukovodstva opozicionih stranaka - sto mi se cini da Vi podrazumevate, vec opoziciono opredeljeno glasacko telo.

Promene koje je narod ocekivao da se dese, se nisu desile, iz prostog razloga jer su rukovodstva opozicionih stranaka bile sacinjene od DB-ovaca (Covic, Mihajlovic, Isakov, Kostunica, Obradovic...) sa svetlim izuzetkom Djindjica. Te sve stranke je zapravo i formirao DB, sa ciljem da organizuje fiktivno visestranacje u Srbiji koje je i dan danas na snazi, sa krajnjim ciljem ocuvanja postojeceg drustveno-politickog sistema. Sve stranke u Srbiji su pod kontrolom DB-a, zato je i nemoguce promeniti sistem, na nacin koji su to uradile DDR, Ceska, Slovacka, Madjarska, Poljska.....

Jednostavno u Srbiji ne postoji organizovana politicka snaga, koja ce zahtevati promenu drustveno-politickog sistema - zato se sistem i ne menja. Zato se nista nece ni promeniti u Srbiji - sve dok se sistem ne promeni.



DeMarti DeMarti 23:36 29.10.2007

Re: Yas,

To sa 5% se verovatno odnosi na neke druge sredine, za Srbiju je ovo previse visoko postavljena lestvica :(
vagabunda vagabunda 01:17 30.10.2007

Re: kratko pamcenje?

Znaci Vi mislite, da su ljudi glasali protiv Milosevica, sa time da su ocekivali da se postojeci drustveno-politicki sistem nece promeniti. Zapravo da ce ostati isti sistem, samo bez Milosevica. Fakticki da ce sve ostati isto, samo da njega ne bude. Ja mislim da ljudi nisu za to glasali. Mislim da su glasali za potpune promene.


ja tebi iskreno zavidim na optimizmu... samo, bilo je ocigledno tada da je kostunjavi jedini koji moze da pobedi slobu na izborima. da li nam ovo nesto govori o dubini promene koju je vecina glasaca zelela?

Bojan Zdravic Bojan Zdravic 03:14 30.10.2007

Re: kratko pamcenje?

vagabunda
ja tebi iskreno zavidim na optimizmu... samo, bilo je ocigledno tada da je kostunjavi jedini koji moze da pobedi slobu na izborima. da li nam ovo nesto govori o dubini promene koju je vecina glasaca zelela?

Da, ali neposredno posle predsednickih bili su i parlamentarni izbori, DOS je osvojio apsolutnu pobedu, dotadasnje rezimske stranke SPS i SRS su dozivele katastrofalni poraz. Pa zar to nije dovoljni dokaz zelje biraca za promenom sistema i svega starog?

Jednostavno narod je hteo promene, ali DOS nije ispunio ocekivanja naroda, nije izvrsio promene, jer velika vecina u DOS-u bila zapravo pod DB kontrolom, Djindjic nije mogao sam da ih nadvlada. Promene se ne mogu izvrsiti same od sebe. Potrebna je organizovana politicka snaga, koja zeli da ih izvrsi. Sama volja naroda nije dovoljna.

Kada bi postojala organizovana politicka snaga koja zeli da izvrsi promene, i kada bi glasaci prepoznali to i glasali ponovo za to, promene bi bilo moguce izvrsiti. Praksa je pokazala da je moguce zadobiti takvo poverenje ljudi, da je moguce dobiti izbore na takav nacin - apsolutnom vecinom. To je i jedini nacin da se promeni sistem u Srbiji. Ali ta stranka koja pobedi na izborima, ne sme imati u svojim redovima pripadnike tajne policije, inace ce se istorija ponoviti.
oldtajmer oldtajmer 03:48 30.10.2007

Re: kratko pamcenje?

I koja bi to stranka bila? Ta koja je sposobna da dobije apsolutnu vecinu, a da pritom rascisti s DB-om?
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 05:15 30.10.2007

Re: kratko pamcenje?

I koja bi to stranka bila? Ta koja je sposobna da dobije apsolutnu vecinu, a da pritom rascisti s DB-om?

To mora da bude potpuno nova stranka, koja ce biti sacinjena od ljudi koji nikada nisu imali bilo kakve veze sa DB-om
adam weisphaut adam weisphaut 19:51 27.10.2007

Bananman

a to je da je Šešeljev spisak predat u ruke izvesnoj Šešelju bliskoj osobi sa dobrim vezama u podzemlju. Reč je o čoveku koji je odavno trebalo da ode na izdržavanje zatvorske kazne, ali mu se ona iz nekih razloga već ko zna koji put odlaže

Tko je to, sto je to ?
ivana23 ivana23 19:59 27.10.2007

Re: Bananman

adam weisphaut
a to je da je Šešeljev spisak predat u ruke izvesnoj Šešelju bliskoj osobi sa dobrim vezama u podzemlju. Reč je o čoveku koji je odavno trebalo da ode na izdržavanje zatvorske kazne, ali mu se ona iz nekih razloga već ko zna koji put odlažeTko je to, sto je to ?

Onaj sto se preziva kao Milan (ICN). Auu, kolike ''sifre''.
adam weisphaut adam weisphaut 20:09 27.10.2007

Re: Bananman

ivana23
adam weisphaut
a to je da je Šešeljev spisak predat u ruke izvesnoj Šešelju bliskoj osobi sa dobrim vezama u podzemlju. Reč je o čoveku koji je odavno trebalo da ode na izdržavanje zatvorske kazne, ali mu se ona iz nekih razloga već ko zna koji put odlažeTko je to, sto je to ?

Onaj sto se preziva kao Milan (ICN). Auu, kolike ''sifre''.

Tagged poverljivo : taj
Jelena Jelena 20:14 27.10.2007

Politicki mrak

ponadao sam se, priznajem, da moj slučaj prestavlja šansu da se razgrne politički mrak iz koga sedam godina nakon 5. oktobra nismo uspeli da se iščupamo


Ogromna vecina nas zivi bez iluzija o razgrtanju politickog mraka, koji je sve gusci, a kriminal u njemu, po svojoj prirodi, sve veci.
Za razliku od DA, ogromna vecina nas nije direktno fizicki ugrozena, ali je svima nama ozbiljno ugrozena buducnost.
Divim se Dejanu! Njegova hrabrost je zaista neverovatna.
Unfuckable Unfuckable 22:35 27.10.2007

Re: Politicki mrak

Divim se Dejanu! Njegova hrabrost je zaista neverovatna.



Meni prvo osećanje nije divljenje - već strah. Najobičniji elementarni strah za njegov život, s obzirom na nove činjenice koje su se pojavile a koje naglašavaju rukopis Jovice Stanišića u celij priči. & nedelatni cinizam policije ... + ako znamo da je Izvršni producent Šešelj via Predrag Panić - Pana
Divljenje nije upitno - ono postoji odavno - jer odavno pratim njegov rad - kapa dole

Rekli su da će to učiniti, ali ukoliko nisu, da kažem još jednom svima zainteresovanima: neću svedočiti protiv Stanišića ni u kom slučaju, a neću ni protiv Šešelja ukoliko me sud ne pozove na zahtev odbrane (tu mi sleduje obavezujući sudski poziv).

...ako neko Anastasijevićevog kalibra & obaveštenosti oseti potrebu ovo da napiše - onda ja to čitam tako da oseća ledeni dah duge ruke iza leđa....
I zato se još više plašim.
Zabole me za divljenje, trenutno

vucko vucko 23:02 27.10.2007

Re: Politicki mrak

ako neko Anastasijevićevog kalibra & obaveštenosti oseti potrebu ovo da napiše

Ja sam ovo shvatio kao "neću da pomažem instituciji koja je mene i moju porodicu svojim javašlukom umalo koštala života, a neke druge je zaista koštala"...
Jelena Jelena 20:38 28.10.2007

Re: Politicki mrak

U pravu si. Proslo je vreme hrabrosti. Zivot u Srbiji nikada nije vredeo mnogo, pa ne vredi ni danas.
Naknadno sam i sama razmisljala o tome da je hrabrost deplasirana i shvatila da osecam strah, isto kao i ti. Iz istog razloga. Autoban ploitickog podzemlja Sheveningen-Beograd odlicno funkcionise, na strah i ocaj normalnih ljudi. U stvari, hvata me uzas od ovoga!
Mungos Mungos 20:38 27.10.2007

Nsarski, genije!

nsarski
ako bi uzeo 100 ljudi i krenuo da im nameces sve teze i teze uslove, i zagorcavao im zivot sve vise i vise (ko onoj zabi u toploj vodi), bez izgleda na poboljsanje - samo 5 njih (dakle 5%) bi se usprotivilo u jednom trenutku. Ne vise od 5%, to je ljudska priroda. Ostali bi kao ovce podnosili.
To je porazavajuce jer onda znaci da je dovoljno pronaci tih 5% ljudi i ucutkati ih, i mozes da zavedes tiraniju kakvu hoces.


Postavio si sjajan socijalni / matematicki problem koji nije tesko resiti: ako u svakoj populaciji u svakom trenutku imamo 5% "revolucionara", koliko ljudi ce tirani da uklone dok ih sve ne eliminisu?

Mungos, The Pitam, Se Pitam
nsarski nsarski 20:44 27.10.2007

Re: Nsarski, genije!

Ako je tih 5% pametno da uvide da se bore protiv vetrenjaca, oni ce da emigriraju. Ostavis granice otvorene neko vreme. Ostale uplasis ili ucutkas. Posle je sve cake walk. Works every time.
Mungos Mungos 20:57 27.10.2007

Re: Nsarski, genije!

Ali ce se i medju preostalima pojaviti 5% bundzija, zar jok?

Mungos, The Cini Mu Se
nestorijanac nestorijanac 21:03 27.10.2007

Re: Nsarski, genije!

ako u svakoj populaciji u svakom trenutku imamo 5% "revolucionara", koliko ljudi ce tirani da uklone dok ih sve ne eliminisu?

Onoliko ljudi koliko stane u tih 5% populacije kojom vlada tiranin/tirani.
nsarski nsarski 21:06 27.10.2007

Re: Nsarski, genije!

Citaj istoriju koncentracionih logora (Hitler, Staljin, Tito), i kas'ce ti se samo.
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 21:07 27.10.2007

Re: Nsarski, genije!

Генерале Мунгосе,
ова стратегија је идеална за тиранију:
бунтовници се "повлаче", број тиранија се повећава, па број места где може човек да емигрира се смањује... На крају остане само једно место које није тиранија, и ту се скупи она шака јада преживелих непослушника... И онда дође један тиранин и као оном лопатицом за муве смакне све бунтовнике који су се ту скупили...

Шалу на страну, страшна ситуација за Дејана Анастасијевића... А за такву храброст, свака част...
На његову срећу, није нашао (за сада) ништа што кошта живота.
Mungos Mungos 21:08 27.10.2007

Re: Nsarski, genije!

nestorijanac
ako u svakoj populaciji u svakom trenutku imamo 5% "revolucionara", koliko ljudi ce tirani da uklone dok ih sve ne eliminisu?

Onoliko ljudi koliko stane u tih 5% populacije kojom vlada tiranin/tirani.


Mislim da se ne kapiramo! Pazi ovako: imas tamo neku populaciju u kojoj je 5% "odmetnika". Kada tih 5% eliminises na razne nacine, u preostalih 95% ce se opet pojaviti 5% "nepocudnih"... i tako redom... capisci?

Mungos, The Valjda Jasan
nsarski nsarski 21:13 27.10.2007

Re: Nsarski, genije!

Mislim da se ne kapiramo! Pazi ovako: imas tamo neku populaciju u kojoj je 5% "odmetnika". Kada tih 5% eliminises na razne nacine, u preostalih 95% ce se opet pojaviti 5% "nepocudnih"... i tako redom... capisci?


Haha, you wish! Koliko politickih zatvorenika imamo u Belorusiji? Koliko ih imamo u Burmi (Mjanmar)? Koliko ih je bilo u USSR? Koliko ima "disidenata" bilo gde? Vidis neke nove na pomolu?

Ta magicna cifra od 5% je interesantna. Taman toliko ti je dovoljno, prema zakonu u Srbiji, koliko znam, da imas predstavnika u Skupstini. You do the math.

Da se sasvim razumemo - tih 5% se pojavljuje bez obzira da li se radi o "dobroj" ili "losoj" stvari. Eto, J. Krajsic je pricala o svom iskustvu u autobusu sa decom. Moje iskustvo: Salter Beobanke pre milion godina, zena ispred mene. Kaze joj sluzbenik da je promenjeno vreme - ono letnje/zimsko. Ona kaze: "Eh, oni misle da tek tako mogu da promene vreme! Ih, ako je tako, nek meni skinu 10 godina sa krstenice!". Bundzija.
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 21:21 27.10.2007

Re: Nsarski, genije!

nsarski
Mislim da se ne kapiramo! Pazi ovako: imas tamo neku populaciju u kojoj je 5% "odmetnika". Kada tih 5% eliminises na razne nacine, u preostalih 95% ce se opet pojaviti 5% "nepocudnih"... i tako redom... capisci?


Haha, you wish! Koliko politickih zatvorenika imamo u Belorusiji? Koliko ih imamo u Burmi (Mjanmar)? Koliko ih je bilo u USSR? Koliko ima "disidenata" bilo gde? Vidis neke nove na pomolu?

Ta magicna cifra od 5% je interesantna. Taman toliko ti je dovoljno, prema zakonu u Srbiji, koliko znam, da imas predstavnika u Skupstini. You do the math.


и још кад се појави негде "дисидент", ако не заврши у затвору (комунистичка школа) онда једноставно неће добити прилику да се његов глас чује далеко (западна, "демократска" школа).
nestorijanac nestorijanac 21:27 27.10.2007

Re: Nsarski, genije!

Mislim da se ne kapiramo! Pazi ovako: imas tamo neku populaciju u kojoj je 5% "odmetnika". Kada tih 5% eliminises na razne nacine, u preostalih 95% ce se opet pojaviti 5% "nepocudnih"... i tako redom... capisci?

Mungos, The Valjda Jasan


Ooooo, capisco !
Uvek i svuda tih 5%. Samoregenirajuci "revolucionari/odmetnici, nepocudni....
Dakle, kada se populacija konacno svede na, recimo 10 ljudi, onda ce revolucionara biti tek za pola coveka...
gotovo.
Jel' tako ?
Mungos Mungos 21:35 27.10.2007

Re: Nsarski, genije!

Druze Marsale & Nestorijanac, javite mi se posle... Treba da popricamo nesto o formiranju "celije"...:))))

Mungos, The General
gordanac gordanac 21:36 27.10.2007

ne mož`...

...pobeć` od prirode (srećom)




Jasmina, izvini za troll o raspodeli, ali nije ni sasvim bezveze, svašta se može računati i po ovoj i po sličnoj raspodeli, ako znaš prave parametre.

Inače, slušala sam Dejana neki dan u Kažiprstu mp3 download 25.10.2007. Vredi slušanja.
Mungos Mungos 21:47 27.10.2007

Re: ne mož`...

gordanac
...pobeć` od prirode (srećom)

Jasmina, izvini za troll o raspodeli, ali nije ni sasvim bezveze, svašta se može računati i po ovoj i po sličnoj raspodeli, ako znaš prave parametre.


To je to, uglavnom!:)

Pozdrav, Gordana

Mungos, The
nestorijanac nestorijanac 21:52 27.10.2007

Re: Nsarski, genije!

Druze Marsale & Nestorijanac, javite mi se posle...

Vazi Generale Mungose ! Javicu Vam se posle....
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 21:52 27.10.2007

...

gordanac...pobeć` od prirode (srećom)

Jasmina, izvini za troll o raspodeli, ali nije ni sasvim bezveze, svašta se može računati i po ovoj i po sličnoj raspodeli, ako znaš prave parametre.

Е кад ово Гаусово чедо покажете неком тиранину, он се обрадује, до`вати маказе и само мало "поруби" график :)
gordanac gordanac 21:58 27.10.2007

jok

tirani se razumeju sa ovim gauss-om



i ni sa čim drugim (samo treba da bude mnogo ovih gauss-a)
nestorijanac nestorijanac 22:02 27.10.2007

Re: jok

i ni sa čim drugim (samo treba da bude mnogo ovih gauss-a)

Tirani i novac ?
Sumnjam. Politicari se tim gauss-om razumeju.
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 22:03 27.10.2007

Re: jok

gordanac
tirani se razumeju sa ovim gauss-om



i ni sa čim drugim (samo treba da bude mnogo ovih gauss-a)


Јасно. Но, кад наиђе неки "паметњаковић" који би могао да смањи број ових Гаус-а, онда раде маказе...
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:04 27.10.2007

Re: ne mož`...

gordanac.....
Inače, slušala sam Dejana neki dan u Kažiprstu mp3 download 25.10.2007. Vredi slušanja.

Vredi slusanja, ali da li vredi da malo vlast, a DS je najbrojnija u vladi, nesto poradi na tome?
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 22:06 27.10.2007

Re: ne mož`...

hoochie coochie man
gordanac.....
Inače, slušala sam Dejana neki dan u Kažiprstu mp3 download 25.10.2007. Vredi slušanja.

Vredi slusanja, ali da li vredi da malo vlast, a DS je najbrojnija u vladi, nesto poradi na tome?


Гаус, пријатељу, Гаус (онај са слике ту изнад)...
nsarski nsarski 22:22 27.10.2007

Re: ne mož`...

Dve standardne devijacije, moja gordanac. Tu je puj spas:)))
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:36 27.10.2007

Re: ne mož`...

Dve standardne devijacije, moja gordanac. Tu je puj spas:)))

Hajde malo o tim devijacijama, nsarski, molim te. Zaista me zanima. Onako sa naucnog, teoretskog stanovista.
To sto su nekome konkretno, nenaucno, ubacene bombe u spavacu sobu, a vlast ni prstom da mrdne (ili ga mozda stavlja na usta, znas ono, pssst) nije vazno.
Unfuckable Unfuckable 22:37 27.10.2007

Re: Nsarski, genije!

u preostalih 95% ce se opet pojaviti 5% "nepocudnih"



..tačno tako ...priroda & okolnosti su ...chooodo ...
To još neki zovu - fenotip .....
nsarski nsarski 22:43 27.10.2007

Re: ne mož`...

Izvini drugar, ali sad nije vreme za to. Moj komentar je bio upucen gordanac, a znaci: toliko malo ljudi da se pobuni!? Znak pitanja znaci iznenadjenje, znak uzvika znaci razocarenje.

I, usput, ne kaze se teoretski, jer ne postoji teoreta nego teorija. Teorijski, bratac.

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:49 27.10.2007

Re: ne mož`...

Teorijski, bratac

E fala ti buraz, a i za onu obasnjenje o znacima. Sad znam gde je problem, ebes bombe.
nsarski nsarski 23:13 27.10.2007

Re: ne mož`...

Chekaj, bre, man, skrajnusmo sa teme onoliko. Nema nikakvog smisla da se sada preganjamo, i siguran sam da i ti tako mislis.
Evo kako ja vidim ovo:
Dejan je napisao tekst, objavio ga u Vremenu, i radi se o tome da su neki pokusali da ga ubiju, a drzava se pravi luda i ne reaguje. On se najzad oglasi, kad vise nije imalo nikakvog smisla da se ceka na vlast.
Ja sam samo rekao da je to hrabrost (ljudi obicno cute, ili gledaju na drugi nacin da se izvuku iz neprilike), i da je ta hrabrost za svaku pohvalu i divljenje. Evo, odmah da priznam, mislim da ne bih imao toliku hrabrost da sam ja u pitanju (cisto teorijski gledano).
I tu se dalje razvila diskusija, ovamo i onamo, kako to skoro uvek biva na blogu, i to je sve.
Ako ti smetaju moji komentari, kazi da ti smetaju.
Ako imas neki bolji predlog - recimo, sta da se radi u ovoj situaciji - mislim da bi svi rado saslusali.
Ako samo uzivas da pod*bavas - have fun!. Ovo je slobodan blog, mozes da radis sta god ti se prohte:))
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:37 27.10.2007

Re: ne mož`...

Nije u pitanju zelja da pod*ebavam, sigurno ne na ovoj temi. Oko licne hrabrosti DA se slazemo, ali nije najbitnije za Srbiju da li je Dejan hrabar ili ne. On jeste i zato ovo radi, a sta da nije? Ovo se moze desiti, i nekome ko je manje hrabar. Slazemo se i u tome da se malo ljudi pobunilo, ali nije Gordana Comic (i to je meni najbitnije) neko ko treba ili ne treba da se buni, ili da prebrojava pobunjene. Ona je vlast! Lepo je sto se druzi ovde na blogu, ali PLACENA je parama od poreskih obveznika da nesto radi a ne da se druzi i prebrojava bundzije. Zbog toga sam je pitao da li vredi i nesto konkretno da se uradi osim da se divi govornistvu DA. Koga drugog da pitam? Nadam se da ne mislis da je blogovanje oslobadja odgovornosti koju nosi kao visoki funkcioner stranke sa najvise clanova u vladi i sa predsednikom stranke na celu drzave.
nsarski nsarski 23:40 27.10.2007

Re: ne mož`...

OK, vidim da ti
have other axes to grind.
Ja ovde nemam sta da trazim.
Pozdrav.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:48 27.10.2007

Re: ne mož`...

Pa pricamo, ali kako hoces:)
pozdrav.
Unfuckable Unfuckable 23:56 27.10.2007

Re: ne mož`...

Ja sam samo rekao da je to hrabrost (ljudi obicno cute, ili gledaju na drugi nacin da se izvuku iz neprilike), i da je ta hrabrost za svaku pohvalu i divljenje



..to više nie hrabrost nego potez čoveka u očajnoj situaciji - kome jedino javnost može pomoći ...jer - ako je reflektor na njemu i situaciji - nešto su manje šanse da ga skrate za glavu ...a o tome je ovde reć, i ta se igra dešava outside...da se ne foliramo i ne lažemo
Ne znam kakve veze može Čomićka imati sa tim, ako Policija nalazi da je neupućena...još samo čekam hroničarku najave smrti V.P. Škene da se oglasi ...kako "nema para za zaštitu haških svedoka" .... - i krećem po Ananasa da ga vodim kod mene na gajbu....ako stignem
nestorijanac nestorijanac 00:00 28.10.2007

Re: ne mož`...

Ja ovde nemam sta da trazim.
Pozdrav.


Jednacina bez ijedne nepoznate.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:13 28.10.2007

Re: ne mož`...

Ne znam kakve veze može Čomićka imati sa tim

Da, sad ce prica o tome da DS ne drzi policiju. A ko je glasao da Jocic bude ministar? Ako je Comicka bila protiv neka kaze i neka podnese ostavku pa ce biti cista. Ili neka DS trazi smenu Jocica, Bulatovica i koga smatra odgovornim. Ali svi znamo da od toga nema nista. Samo da bezeci u teoriju o podeli vlasti, ne pobegne od odgovornosti vlast sama. Niko nije kriv osim gradjana sto se ne bune, a vlast ce teoretisati o grafikonima i teoriji.
Ja to vidim malo drugacije.
Unfuckable Unfuckable 00:24 28.10.2007

Re: ne mož`...

hoochie coochie man
Ne znam kakve veze može Čomićka imati sa tim
Da, sad ce prica o tome da DS ne drzi policiju. A ko je glasao da Jocic bude ministar? Ako je Comicka bila protiv neka kaze i neka podnese ostavku pa ce biti cista. Ili neka DS trazi smenu Jocica, Bulatovica i koga smatra odgovornim. Ali svi znamo da od toga nema nista. Samo da bezeci u teoriju o podeli vlasti, ne pobegne od odgovornosti vlast sama. Niko nije kriv osim gradjana sto se ne bune, a vlast ce teoretisati o grafikonima i teoriji.
Ja to vidim malo drugacije.



Stos je u tome da DS može da pere ruke - ako je u ovoj tragediji u najavi uopšte toliko bitan DS - i da se pravi lud sve do egzekucije, a onda da traži energičnu istragu... "ko mnogo puta do sada..." - što bi Rundek rekao - a i što je D.A. napomenuo pri kraju svog članka
Dok su reflektori na njemu - on ima šanse... - znam da jezivo zvuči, pričam o svom drugu "iz peska" - ali siguran sam u to
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:40 28.10.2007

Re: ne mož`...

Stos je u tome da DS može da pere ruke - ako je u ovoj tragediji u najavi uopšte toliko bitan DS

Slazem se, ali reflektori su i prozivanje uvek i svuda svakoga iz vlasti, a ne dozvoliti im da pricaju o necem manje vaznom i samo zato sto su nam licno simpaticni, snebivati se da im kazemo ono sto je svima jasno (to da se prave ludi) I ne samo DS.
AlexDunja AlexDunja 00:43 28.10.2007

Re: ne mož`...

nestorijanac


Jednacina bez ijedne nepoznate.

Unfuckable Unfuckable 00:48 28.10.2007

Re: ne mož`...

Pa ja neću ovde da prozivam Čomićku zato što je identifikovana da je iz Vlasti ...zato što je imala petlju da dozvoli da znamo ko je,... ako me razumeš ...
Btw, meni lično niko sa političke scene nije simpatičan, tako da nemam problem sa "skipovanjem" or snebivanjem (snebiva ...ne biva...)
Ima toliko politički utjecajnijeh ovde ...nek mrdnu buljom kad su toliki borci za ...progres ili protiv mraka
Ne vidim ih nešto.
Subotom uveče se ne bavimo odbranom & zaštitom....sorry, Ananas ...kajče mandej ?!?
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:59 28.10.2007

Re: ne mož`...

kajče mandej

a slusas li Boomtown Ratse:)
Verujem da ima uticajnijih, ali opet je to ne oslobadja. Ali ako je subota...subota je:))
pozdrav
Unfuckable Unfuckable 01:12 28.10.2007

Re: ne mož`...

hoochie coochie man
kajče mandej
a slusas li Boomtown Ratse:)
Verujem da ima uticajnijih, ali opet je to ne oslobadja. Ali ako je subota...subota je:))
pozdrav



nema tu šta ko da bude oslobođen, or : uticajniji i manje uticajniji - samo se ti i ja, šefe, izgleda, noćas bavimo tim pitanjem, pa nek nam je na čast...
Ne slušam Boomtown Rats
Point je bio u radnom vremenu - od pon do pet se bavimo....ako vikendom nekog roknu il se nešto desi ...so wtf ?!?!?!
Tajne službe su to odavno ukapirale - pa rokaju petkom veče il subotom rano ujutro ...event nedeljom - ako baš moraju...(Ibarska, bez gledanja, znam da je bila nedelja...)
Jasnije ?
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:24 28.10.2007

Re: ne mož`...

Ma za Boomtown Rats je zezanje, imaju stvar koja se zove I Don't Like Mondays ili nekako slicno. palo mi na pamet, onako:)
A za "radno vrene" je sad jasnije:)
Odoh na neki visi sprat do pon...:) Kazu tako je sigurnije. A i nemesanje u svoj posao pomaze. Shvatili pa pisu o cvecu i pticama, miru u svetu i ozonskim rupama. Po neki grafik pa da te bog vidi, a i prodje radno vreme.
Jel cetvrti dovoljno visoko? Il se to meri visinom polozaja?
Unfuckable Unfuckable 01:33 28.10.2007

Re: ne mož`...

Ti si duhovit momak - al ja večeras nisam, sorry...
Neko koga poznajem od kada sam počeo da šutitam loptu (sister Dooshka A included ) - je u popriličnoj opasnosti - čim je morao da javno napiše (pošalje poruku ubicama) da neće svedočiti
Nadrndan sam stravično & uplašen za njega
vucko vucko 01:57 28.10.2007

Tell me why

Ma za Boomtown Rats je zezanje, imaju stvar koja se zove I Don't Like Mondays ili nekako slicno. palo mi na pamet, onako:)
A za "radno vrene" je sad jasnije:)
Odoh na neki visi sprat do pon...:) Kazu tako je sigurnije. A i nemesanje u svoj posao pomaze. Shvatili pa pisu o cvecu i pticama, miru u svetu i ozonskim rupama. Po neki grafik pa da te bog vidi, a i prodje radno vreme.
Jel cetvrti dovoljno visoko? Il se to meri visinom polozaja?

HCM, kad već pričamo o pozicijama - zar ti se ne čini da je bio dosta prvi? Da nije ovo malo "davanje tuđe krvi"? Da je to sve tako prosto, zašto stvar nije bila rešena za vreme "Sablje"?

Uzgred, kad bi recimo GordanaC shvatila kako si samo u pravu, pa dala ostavku, da li bi se onda osećao bezbednije?

And he can see no reasons
Cos there are no reasons
What reason do you need to die


Jelena Krajšić Jelena Krajšić 02:09 28.10.2007

Re: Nsarski, genije!

J. Krajsic je pricala o svom iskustvu u autobusu sa decom.

interesantno :)
to mora da je druga j. krajšić?
Unfuckable Unfuckable 02:10 28.10.2007

Re: Tell me why

Uzgred, kad bi recimo GordanaC shvatila kako si samo u pravu, pa dala ostavku, da li bi se onda osećao bezbednije?



Što se mene lično tiče - ničija ostavka, pa ni harakiri - ne bi me zadovoljilo, nije point
Od "glavonja" demokratske orijentacije, ja - lično, naivno očekujem da lupaju šakom po stolu & vrište sve dok se ne otključaju " vrata podzemnih voda DB-a" - pred kojima je "Sablja" posrnula, malko
Dok to ne urade - a ne rade, definitivno - zbog kompromisa sa režiserima Prevrata koji ih je vinuo u visine
- nema šta da očekujem -circulus vitiosus
Zato se i plašim za D.A.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:23 28.10.2007

Re: ne mož`...

Nadrndan sam stravično & uplašen za njega

isto.
ja sam pesimista i bas se bojim za njega...da ne mracim, ali vec su probali jednom, zar ne? sta moze da ih spreci da probaju jos koji put?
bas je hevi.
nsarski nsarski 03:31 28.10.2007

Re: Nsarski, genije!

Jelena Krajšić
J. Krajsic je pricala o svom iskustvu u autobusu sa decom.

interesantno :)
to mora da je druga j. krajšić?


Uuups, sorry! Tek sada sam se probudio i uvideo - Vlasta, ne J. Krajsic.

E, Jelena, dugujem ti nesto. Cvece, veceru, flasu vina, put na Havaje...stagod. Ovo je drugi put da se "ogresim" o tvoje ime. Izvini, zaista nije namerno. (Mislim, koja bi se budala namerno ovoliko blamirala?)
S-o-r-r-y.....sory :)))
hoochie coochie man hoochie coochie man 09:44 28.10.2007

Re: ne mož`...

čim je morao da javno napiše (pošalje poruku ubicama) da neće svedočiti

Pa to i jeste najgore od svega. Covek povlaci jedini moguci logican potez da bi sacuvao goli zivot i zivot porodice. Ne pomazu tu vise hrabrost (svedocenje u situaciji kad zna da ga ne stite bi bila glupost a ne hrabrost) ni duhovitost. U toj situaciji vlast se igra grafikonima.
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 09:50 28.10.2007

Re: ne mož`...

hoochie coochie man

U toj situaciji vlast se igra grafikonima.


и ужива у својим фотељама по управним одборима.
hoochie coochie man hoochie coochie man 09:55 28.10.2007

Re: Tell me why

HCM, kad već pričamo o pozicijama - zar ti se ne čini da je bio dosta prvi? Da nije ovo malo "davanje tuđe krvi"? Da je to sve tako prosto, zašto stvar nije bila rešena za vreme "Sablje"?

Uzgred, kad bi recimo GordanaC shvatila kako si samo u pravu, pa dala ostavku, da li bi se onda osećao bezbednije?

Vucko, nesto se nismo razumeli. Cini mi se da je i previse bio daleko ispred ostalih. I kako mu je drustvo u kome radi uzvratilo? Pusten je niz vodu. Ovde se, siguran sam, slazemo.
A da li bi se osecao bezbednije ako bi gordanac dala ostavku? Pa naravno ne, ali malo mi je bez veze kad se neko ponasa kao da on(a) nema nista sa tim a mi to tako prihvatamo. E pa ima nesto sa tim. Ona je politicarKA (evo ravnopravnosti polova, znam da joj je to najbitnije) na vlasti i ja ne cu da se pravim lud. Placam je i hocu da kazem da ne radi dobro. A sto izabra bas ostavku? Mozda da trazi smenu Jocica?
silver bullet silver bullet 10:47 28.10.2007

Re: ne mož`...

Mali troll, tek da ne ostane pogresno. Pavilno je i teorijski i teoretski. Postoji i teoreticar.
ivana23 ivana23 23:32 27.10.2007

Budimo mlo realni

Niti je Beograd Las Vegas, niti imamo Bila Grisoma, pa da se nadje bombas.
Time svakako ne opravdavam MUP, niti zelim da umanjujem strahotu kroz koju je prosao i prolazi D. Anastasijevic i njegova porodica.
Pokusavam da budem maksimalno realna.
Gluvo doba noci; manja, slabo prometna ulica, prozor u prizemlju na koji je lako staviti bombu. Onaj koji tipuje osobu i mesto zlocina nije naivan, verovatno nosi rukavice, ne kaslje u bombu i ne ostavlja DNA tragove. Prethodno najverovatnije obilazi kraj i pronalazi odstupnicu (neko dvoriste, zgradu sa dva ulaza...). Ukratko, laicki, mozda i naivno, ali takav utisak nosim.

Ivana the obozavalac Grisoma.
Contractor Contractor 10:40 28.10.2007

Re: Budimo mlo realni

ivana23
Niti je Beograd Las Vegas, niti imamo Bila Grisoma, pa da se nadje bombas.Time svakako ne opravdavam MUP, niti zelim da umanjujem strahotu kroz koju je prosao i prolazi D. Anastasijevic i njegova porodica.Pokusavam da budem maksimalno realna. Gluvo doba noci; manja, slabo prometna ulica, prozor u prizemlju na koji je lako staviti bombu. Onaj koji tipuje osobu i mesto zlocina nije naivan, verovatno nosi rukavice, ne kaslje u bombu i ne ostavlja DNA tragove. Prethodno najverovatnije obilazi kraj i pronalazi odstupnicu (neko dvoriste, zgradu sa dva ulaza...). Ukratko, laicki, mozda i naivno, ali takav utisak nosim.Ivana the obozavalac Grisoma.


Izvini Ivana, ali ovakve stvari se ni ne resavaju uz pomoc otisaka i DNK. Kao sto se 95% slucajeva nikad nije ni resavalo. Imas dve opcije: klasicna dojava (primer ti je da se tako resava najveci broj pokusaja sverca droge i sl. stvari. Ne mislis valjda da bi nasi carinici uspeli da nadju nesto?) i potraga za zlocincem, ali obrnutim smerom- krenuvsi od motiva. E poenta cele ove price i jeste ta da je Jocic izjavio da ce se tesko naci zlocinac "jer nije lako otkriti nešto za šta nema povoda". Nema povoda? Nema motiva? Neko hteo iz zezanja da postavi neke bombe, pa slucajno odabrao njegov prozor? Tacka. Kraj istrage.
Spadalo Spadalo 04:43 28.10.2007

Dobronamerna ispravka

zbog toga je izvadio udarne igle iz obe... izvukao udarne igle,...


Jedna mala, najdobronamernija ispravka za gospodina Anastasijevica. Da su izvadjene udarne igle iz obe bombe, ni jedna ne bi eksplodirala. Izvadjeni su osiguraci koji drze tzv. "kasike" priljubljene uz telo bombe (otuda naziv "kasikare". Znam da je gospodin Anastasijevic na to mislio ali se pogresno izrazio.
Unfuckable Unfuckable 05:04 28.10.2007

Re: Dobronamerna ispravka

Spadalo
zbog toga je izvadio udarne igle iz obe... izvukao udarne igle,...

Jedna mala, najdobronamernija ispravka za gospodina Anastasijevica. Da su izvadjene udarne igle iz obe bombe, ni jedna ne bi eksplodirala. Izvadjeni su osiguraci koji drze tzv. "kasike" priljubljene uz telo bombe (otuda naziv "kasikare". Znam da je gospodin Anastasijevic na to mislio ali se pogresno izrazio.




Osigurao si mesto u Legendi.....
Sve si mu objasnio, da se ne zbuni - svaka ti čast
ako na sve ovo
poentiraš ispravkom

Unfuckable The Ljubitelj Stroochnjaka
copyright by Mungos The Great
Unfuckable Unfuckable 06:01 28.10.2007

Re: Dobronamerna ispravka

ay ti kod Keve lagano...., da te pomazi po lobanjee & odooshevee se tvoyom poyavom ko&oovek
dobronamernee sitnicharoo, kojee ne veedee shoomoo od drveca
Spadalo Spadalo 06:03 28.10.2007

Re: Dobronamerna ispravka

Unfuckable

Spadalozbog toga je izvadio udarne igle iz obe... izvukao udarne igle,... Jedna mala, najdobronamernija ispravka za gospodina Anastasijevica. Da su izvadjene udarne igle iz obe bombe, ni jedna ne bi eksplodirala. Izvadjeni su osiguraci koji drze tzv. "kasike" priljubljene uz telo bombe (otuda naziv "kasikare". Znam da je gospodin Anastasijevic na to mislio ali se pogresno izrazio.
Osigurao si mesto u Legendi.....Sve si mu objasnio, da se ne zbuni - svaka ti častako na sve ovo poentiraš ispravkomUnfuckable The Ljubitelj Stroochnjaka copyright by Mungos The Great


Pa, ako mi kazes da je neko pucao u tebe iz pistolja iz kog je prethodno izvadio metke, onda tu definitivno nesto nije u redu, zar ne? Ili lazes ili se ne razumes u pistolje. Ja sam siguran da gospodin Anastasijevic ne laze, vec da se ne razume u bombe. Upravo njegovi neprijatelji ce sutra mahati ovom njegovom izjavom ne bi li ga diskreditovali i izvrgli ruglu.
Unfuckable Unfuckable 06:10 28.10.2007

Re: Dobronamerna ispravka

Upravo njegovi neprijatelji ce sutra mahati ovom njegovom izjavom ne bi li ga diskreditovali i izvrgli ruglu.




potpuno si provalio kombinaciju Spadalo !
Svaka cast, aj montiramo se da damogle kako ce njegovi neprijatelji sutra mahati .... - u svrhu ...diskreditacije
Clever.

Jure da ga roknu, kužiš ?
Ne zanima ih FUCKIN DISKREDITACIJA ... ne pravi se debilniji no što jesi
Spadalo Spadalo 06:13 28.10.2007

Re: Dobronamerna ispravka

Unfuckable
ay ti kod Keve lagano...., da te pomazi po lobanjee & odooshevee se tvoyom poyavom ko&oovekdobronamernee sitnicharoo, kojee ne veedee shoomoo od drveca


Vredjanje je odbrana glupih... Ali ako hoces vec da se svadjas, naleteo si na pogresnog coveka, raspitaj se okolo. Dok su se moji vracali, tvoji su tek odlazili. Ne verujem da ces ovo shvatiti al' prostije ne umem.
Spadalo Spadalo 06:23 28.10.2007

Re: Dobronamerna ispravka

Unfuckable
Upravo njegovi neprijatelji ce sutra mahati ovom njegovom izjavom ne bi li ga diskreditovali i izvrgli ruglu.
potpuno si provalio kombinaciju Spadalo !Svaka cast, aj montiramo se da damogle kako ce njegovi neprijatelji sutra mahati .... - u svrhu ...diskreditacijeClever.Jure da ga roknu, kužiš ? Ne zanima ih FUCKIN DISKREDITACIJA ... ne pravi se debilniji no što jesi


Zanima ih diskreditacija, zanima! Jer ako od njega naprave budalu koja pati od manije gonjenja i lupeta gluposti, mnogo ce ga lakse roknuti, kuzis? Ma, k***c ti kuzis!
Unfuckable Unfuckable 06:24 28.10.2007

Re: Dobronamerna ispravka

raspitaj se okolo.


.
..zabole me da se raspitam okolo - sasvim jasno ...štićeniče & miljeniče
Unfuckable Unfuckable 06:27 28.10.2007

Re: Dobronamerna ispravka

ti, očigledno, nisi čitao ono što sam ja pisao gore - ili si pio neku drogu...i sad ćeš ti meni da prodaš priču koju sam ja ovde postovao pre par sati...
..iš, bre !
Spadalo Spadalo 07:02 28.10.2007

Re: Dobronamerna ispravka

Unfuckable
ti, očigledno, nisi čitao ono što sam ja pisao gore!...

Ovde gore nije jos nista stiglo sto si pisao dole. Ali znas kako je, mnogo si dole, pa treba vremena da stigne do gore... Sta da ti kazem, pisi i dalje i salji uporno gore, mozda nesta i stigne.
G r o f G r o f 19:24 28.10.2007

Re: Dobronamerna ispravka

Hm....Baš ovaj detalj sa osigaračima govori da se radilo o pokušaju ubistva, a ne o zastrašivanju. Postojala je velika verovatnoća da će aktivirana bomba ubaciti drugu u stan i da će se ta aktivirati tamo, jer joj je izvučen osigurač.


Da su izvadjene udarne igle iz obe bombe, ni jedna ne bi eksplodirala


Izraz "udarna igla" ne koristi se kad je u pitanju bomba. Ona ima upaljač.
Mungos Mungos 10:04 29.10.2007

Re: Dobronamerna ispravka

G r o f
Hm....Baš ovaj detalj sa osigaračima govori da se radilo o pokušaju ubistva, a ne o zastrašivanju. Postojala je velika verovatnoća da će aktivirana bomba ubaciti drugu u stan i da će se ta aktivirati tamo, jer joj je izvučen osigurač.


Da su izvadjene udarne igle iz obe bombe, ni jedna ne bi eksplodirala


Izraz "udarna igla" ne koristi se kad je u pitanju bomba. Ona ima upaljač.


A kako se aktivira upaljac bombe?

Mungos, The Strelac
Mungos Mungos 11:48 28.10.2007

Spadalo & Unfuckable!

Koji vam je djavo, bre? Ne ponasajte se kao deca! Ova vasa rasprava ne lici ni na st... ustvari lici, ali necu da se izrazavam. Ako se i ne trpite iz nekog meni nejasnog razloga, raspravite to u PM, OK?

Mungos, The Koji Vam Je
Spadalo Spadalo 13:00 28.10.2007

Re: Spadalo & Unfuckable!

Mungos
Koji vam je djavo, bre? Ne ponasajte se kao deca! Ova vasa rasprava ne lici ni na st... ustvari lici, ali necu da se izrazavam. Ako se i ne trpite iz nekog meni nejasnog razloga, raspravite to u PM, OK?Mungos, The Koji Vam Je

U pravu si Muki brate, kao i obicno. Priznajem da sam ja kriv za ovu svadju, da nisam u pravu i evo povlacim se.
Unfuckable Unfuckable 13:05 28.10.2007

Re: Spadalo & Unfuckable!

Priznajem da sam ja kriv za ovu svadju, da nisam u pravu i evo povlacim se.



Tako]e, sve isto.
...i... prvi sam rekao !.... ; )))
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 13:08 28.10.2007

Re: Spadalo & Unfuckable!

Мунгос, средње име Миротворац.
Врло добро, генерале !
Unfuckable Unfuckable 13:16 28.10.2007

Re: Spadalo & Unfuckable!

Мунгос, средње име Миротворац.



Mungos The Plavi Shlem....


Spadalo Spadalo 15:02 28.10.2007

Re: Spadalo & Unfuckable!

Unfuckable
Priznajem da sam ja kriv za ovu svadju, da nisam u pravu i evo povlacim se.
Tako]e, sve isto....i... prvi sam rekao !.... ; )))


Give me five!
Unfuckable Unfuckable 17:21 28.10.2007

Re: Spadalo & Unfuckable!

Give me five!


/quote]





Mungos Mungos 10:02 29.10.2007

Re: Spadalo & Unfuckable!

МАРШАЛ ЖУКОВ
Мунгос, средње име Миротворац.
Врло добро, генерале !


Sluzim narodu, druze Marsale!
Dozvolite da se udaljim!

Mungos, The Peacekeeper
adam weisphaut adam weisphaut 10:09 29.10.2007

Re: Spadalo & Unfuckable!

Mungos, The Peacekeeper


P.S. nisam mogao da se suzdrzim
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 03:04 30.10.2007

Re: Spadalo & Unfuckable!

Kad se izmesaju droga i alkohol to je cudo jedno.
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 17:34 28.10.2007

da razjasnim

zamolili su me zbog autorskih prava da postavim originalni link
u prvoj ruci sam bila samo prenela tekst a onda dodavala linkove
prateci upozorenja i sugestije
iskreno receno prevazilazi me svaki animozitet mimo same teme koja je dramaticna
i nisam brisala nijedan komentar

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana