Koliko smo snažni/slabi

rastinjak RSS / 09.09.2009. u 18:14

Od malih nogu nam objašnjavaju u kojoj meri je bitna sloga u životu zajednice, u kojoj  je meri pojedinac osudjen na patnju i propast ukoliko nije deo zajednice.

Danas sam slučajno naleteo na snimak borbe bivola i lavova. Svakodnevna stradanja životinja u divljini su deo prirodnih zakona u lancima ishrane. Ono što me fascinira je epilog jednog, na prvi mah uspešnog lova. Bivoli, što bi mi rekli krave, se nisu pomirili sa gubitkom člana zajednice i dali su uspešan otpor, napali lavove i solobodili mladunče. U celu tu priču se umešao i krokodil. 

Mada je brojnost bila na strani bivola, agresivnost krda nije bila dovoljna da zaplaši lavove, tek kada se iz čopora izdvojilo nekoliko mužjaka i upustilo u napad, lavovi su rasterani. Eto ništa bez hrabrosti lidera. 

Možda bi ovaj film trebalo uvrstiti  u nastavu pored basni i pripovedaka, da se klinci uvere i slikom.



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 19:07 09.09.2009

:)))

Bilo je to pre par meseci, Gordanac okačila... zaista je impresivno.
Mada, posle ere kolektivizma, kad je nastupila era individualizacije - kao vrsta, moramo da odemo do kraja amplitude (i besmisla) da bismo u nekom trenutku postali svesni i jednog i drugog pripadanja - sebi i kolektivu. I našli meru.
scabies scabies 19:19 09.09.2009

Re: :)))

Možda bi ovaj film trebalo uvrstiti u nastavu pored basni i pripovedaka, da se klinci uvere i slikom.

miloradkakmar miloradkakmar 19:22 09.09.2009

Da li

je slučajnost?
tek kada se iz čopora izdvojilo nekoliko mužjaka i upustilo u napad, lavovi su rasterani.

Kada je sin bio manji nebrojeno puta smo gledali " Opstanak ", put krda antilopa , bivola .. hiljadama kilometara , njihovo " kolektivno "držanje i briga o članu zajednice.
rastinjak rastinjak 19:37 09.09.2009

Svaka slučajnost (ne)namerna

Pretpostavio sam da je ovo neko već okačio ali ja sam video snimak tek danas. Nego nešto drugo mi pade na pamet. Jedna asocijacija...

Ako zamenimo imena aktera, na primer bivoli - narod, lavovi - tajkuni, ekonomska i politička elita, e sad taj krokodil koji je pokušao da se ogrebe o mufte ručak, tu je izbor raznovrstan ( MMF, EU, SAD ili nešto treće ). E sad i sebi ličim na radikale i sl. nacionaliste sa njihovim teorijama svetske zavere i pljačkanja Srbije, evo stidim se
margos margos 19:43 09.09.2009

Re: Svaka slučajnost (ne)namerna

Nisam rekla da je bilo da bih zamerila, već samo da smo to svojevremeno komentarisali - i da, bilo je mnoštvo dobrih komentara, naravno. Zanimljivo mi je i to, što vreme i okolnosti u kojima ovo gledam - utiču da su mi asocijacije, a i doživljaj drugačiji.
rastinjak rastinjak 21:04 09.09.2009

Re: Svaka slučajnost (ne)namerna

Zanimljivo mi je i to, što vreme i okolnosti u kojima ovo gledam - utiču da su mi asocijacije, a i doživljaj drugačiji.


To je činjenica, jedan isti dogadjaj sa različite vremenske distance doživljava se često na različit način a zavisi i u kakvom smo raspoloženju. Meni lično je prilog na TV-u, o ovom snimku, ulepšao prilično bedan dan.
rastinjak rastinjak 21:13 09.09.2009

Re: Svaka slučajnost (ne)namerna

Žao mi je što nisam natrčao na taj blog, malo sam pretrčao po njemu i odmah mi je zapao komentar
Nije tačno. Ako pažljivo pogledaš snimak, videćeš da je u krdu bilo dosta bivola koji se plaše i zaziru od fajta a da su samo 2 ili 3 uhvatila da se qrče. Definitivno postoji neka vrsta hijerarhije. Možda je mladunče u pitanju bilo Vođino malo.


Ovo toliko govori o nama. Navikli smo da sve relativizujemo, posmatramo iz našeg ugla. Čuj i kod bivola se akcija pokreće ako je mladunče od voljenog vodje.

Svakog dana se zapitam kakvi smo to ljudi, sve moramo da posmatramo iz ugla najnižih pobuda, sve da isprljamo.
madam_mym madam_mym 23:22 09.09.2009

Re: Svaka slučajnost (ne)namerna

i ja sam gledala davno! Zaista dirljivo, i ulepšava dan!

a nadjoh i ovo


112358oo 112358oo 09:02 10.09.2009

.

Čudno je to, i nisi jači, ali biraš najslabiju tačku gde ćeš zubima savladati arteriju na vratu i računaš da će ti tuđi strah biti saveznik i to što je krdo razjedinjeno.

Nego, meni je još interesantno što ne love lavovi, već lavice, a lavovi od njih otimaju. Otimaju od ženki i gledaju kako da ih zaskoče. Toliko od kraljeva savane. :)
libkonz libkonz 13:33 10.09.2009

Бинго!

ništa bez hrabrosti lidera.

то је наша највећа мука.
Препорука !!!
rastinjak rastinjak 19:30 10.09.2009

Snaga i hrabrost



Snaga je u brojnosti a hrabrost u pojedincu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana